Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-23, 20:25   #2221
Irish lady 28
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

r
  1. parówka na zimno (taka grubsza) , kromka razowca z serem Gouda, szynką, pomidorem
  2. kromka jak wyżej + jabłko, 2 ogórki małosolne
  3. 2 kawałki pizzy , niestety + kabanos..........
  4. kromka razowca ze szprotami i masłem (spora porcja)
2 lampki wina białego.

Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 20:34   #2222
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A ja słyszałam... Nawet fryzjerka mojej siostrze mówiła Myślałam, ze to prawda bo sama u siebie zauwazyłam że jak podetnę co jakiś czas końcówki to tak się nie sypią
Jakkolwiek paradoksalnie to nie brzmi, nie dałabym złamanego grosza za wiedzę większości fryzjerów na temat pielęgnacji włosów Oni tylko ciąć umieją, a i to nie zawsze.
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 21:20   #2223
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
Jakkolwiek paradoksalnie to nie brzmi, nie dałabym złamanego grosza za wiedzę większości fryzjerów na temat pielęgnacji włosów Oni tylko ciąć umieją, a i to nie zawsze.
Moja mama mowi ze wracajac od fryzjera zawsze trzeba wlosy sobie poprawiac

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 21:29   #2224
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Moje [R]

jestem na diecie bezglutenowej (nie bardzo restrykcyjnej - alergia, a nie celiakia )

I: kasza jaglana na mleku z malinami i migdałami
II: mały oscypek wędzony, pół kalarepy
III: talerz zupy rybnej z marchewką i selerem
IV: banan
V: stek z szynki wieprzowej smażony na oleju lnianym, kalafior

Proszę o ocenę.
I mam pytanie: Liczyłam według różnych kalkulatorów i wyszło mi, że moje normalne zapotrzebowanie kaloryczne to 1800 kcal ( ). I radzili, żeby odjąć 700 kcal. Czy 1100 kcal to faktycznie normalna dieta czy już przesada?
Przesada. A kiedy będziesz miała zastój to co dietka 500 kcal?
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 22:42   #2225
fusiacola
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny fakt włosów nie podcinałam od zeszłej wiosny, bo zapuszczam, mam bardzo długie. Słyszałam, że jest sposób na odciążenie cebulek, ale włosy trzeba wówczas podciąć konkretnie, a nie tylko końce. Mi nawet się nie rozdwajają, są lśniące i wyglądają na mocne nie stosuje wcierek, odżywki dalej od skóry głowy. Najgorsze jest to, że nie wypadały mi w ogóle i zaczęło się to z dnia na dzień! a teraz przy każdym myciu, każdym czesaniu jestem uboższa o kilkadziesiąt włosów nie zmieniłam nic i nie bardzo wiem co może być przyczyną, no chyba, że ten stres. Ale kto by się nie stresował jakby mu włosy wychodziły garściami dodam, że paznokcie mam bardzo mocne więc niedoborów witamin chyba nie mam, bo oprócz diety brałam od dawna bellissę, ostatnio skrzyp+witaminy... a dzień po tym jak zauważyłam wypadanie to kupiłam vitapil i szampon vichy na wypadanie. Ervisha jak możesz to podeślij proszę nazwę tych drożdzowych tabletek, poczytam czy można stosować razem z tym co obecnie biorę. Jakby, któraś z Was miała pomysł co można byłoby jeszcze dodatkowo jeść aby wzmocnić cebulki to niech da znać kupię na pewno sporą paczkę siemienia i 2 łyżki świeżo prażonego będę dokładać do śniadania.

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 22:59   #2226
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
Przesada. A kiedy będziesz miała zastój to co dietka 500 kcal?
Ale ja nie jestem na diecie 1100 kcal, jem więcej. Pytam czysto teoretycznie, bo trzy różne kalkulatory kazały mi tyle jeść, więc jestem w szoku.
Stary 2014-07-23, 23:34   #2227
_malami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
jest tutaj kilka osob, moim zdaniem, kompetentnych, po prostu przrkopiuj wpis (bo wiem, ze pisalas na innym watku) jak ktos znajdzie chwilke to na pewno podpowie, co.jest zle, bo sporo tego.
Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
A moglabyś mi powiedzieć które z dziewczyn to mądre głowy?
Chciałabym komuś wysłać większą próbkę diety w PDF aby ocenił i pomógł mi ją ogarnąć
_malami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 09:17   #2228
agaczini
Zadomowienie

cześć

R na dziś

I - 2 kromki chleba słonecznikowego, jedna z twarogiem i miodem, druga z serem zółtym, wędliną długo dojrzewającą i ogórkiem

II - placuszki z ziemnaków i cukinii z dipem jogurtowo-majerankowym

III - barszcz ukraiński, kotlet z piersi kurczaka, buraczki na ciepło

prawdopodobnie tutaj siłownia, ale jeszcze na 100% nie wiem

IV - jajecznica z 2 jajek z koperkiem, papryka + kromka chleba jeśli będzie trening siłowy

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-07-24 o 12:33
agaczini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 09:24   #2229
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny fakt włosów nie podcinałam od zeszłej wiosny, bo zapuszczam, mam bardzo długie. Słyszałam, że jest sposób na odciążenie cebulek, ale włosy trzeba wówczas podciąć konkretnie, a nie tylko końce. Mi nawet się nie rozdwajają, są lśniące i wyglądają na mocne nie stosuje wcierek, odżywki dalej od skóry głowy. Najgorsze jest to, że nie wypadały mi w ogóle i zaczęło się to z dnia na dzień! a teraz przy każdym myciu, każdym czesaniu jestem uboższa o kilkadziesiąt włosów nie zmieniłam nic i nie bardzo wiem co może być przyczyną, no chyba, że ten stres. Ale kto by się nie stresował jakby mu włosy wychodziły garściami dodam, że paznokcie mam bardzo mocne więc niedoborów witamin chyba nie mam, bo oprócz diety brałam od dawna bellissę, ostatnio skrzyp+witaminy... a dzień po tym jak zauważyłam wypadanie to kupiłam vitapil i szampon vichy na wypadanie. Ervisha jak możesz to podeślij proszę nazwę tych drożdzowych tabletek, poczytam czy można stosować razem z tym co obecnie biorę. Jakby, któraś z Was miała pomysł co można byłoby jeszcze dodatkowo jeść aby wzmocnić cebulki to niech da znać kupię na pewno sporą paczkę siemienia i 2 łyżki świeżo prażonego będę dokładać do śniadania.
Czy siemię będzie lepsze niż orzechy? Bo też mam podobny problem i mogłabym je zastąpić siemieniem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 09:43   #2230
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez agaczini Pokaż wiadomość
cześć

R na dziś

I - 2 kromki chleba słonecznikowego, jedna z twarogiem i miodem, druga z serem zółtym, wędliną długo dojrzewającą i ogórkiem

II - placuszki z ziemnakó i cukinii z dipem jogurtowo-majerankowym

III - obiad (zaktualizuję jak się dowiem co jem)

prawdopodobnie tutaj siłownia, ale jeszcze na 100% nie wiem

IV - jajecznica z 2 jajek z koperkiem, papryka + kromka chleba jeśli będzie trening siłowy
Jak zawsze fajnie
Stary 2014-07-24, 09:53   #2231
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Laski odnosnie wypadania to Revalid, zawiera aminokwasy siarkowe a w tym rowniez zelazo i cynk, jest zdecydowanie najlepszy
bialaczekoladka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 09:54   #2232
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość
Czy siemię będzie lepsze niż orzechy? Bo też mam podobny problem i mogłabym je zastąpić siemieniem.

sama nie wiem, ja będę dodatkowo jeść, a nie zamiast orzechów. I tak jem go codziennie, np w chlebie ale będę dodatkowo te 2 łyżki Na przyszły tydzień umówiłam się do dermatologa na wszelki wypadek babcia mi dziś poleciła jeść codziennie dużo galaretki a szwagier pić red bule, bo mają sporą dawkę tauryny i poprawiają mikrokrążenie i transport mikroelementów do cebulek podobno mężczyznom bardzo pomaga to na łysienie i zmniejsza zakola

Stary 2014-07-24, 09:54   #2233
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość

Siemię jest inne niż orzechy i nie warto rezygnować z niczego kosztem drugiego, urozmaicenie Ponadto warto pamiętać, e siemię lniane nie jest efektywnym źródłem omega 3, gdyż zawiera kwasy tłuszczowe typu ALA (o-linoleowy), a zamiana go w znany dla organizmu i przyswajalny DHA/EPA jest problematyczne i nieefektowne Ponadto jak problem jest z włosami to może warto zastosować maseczki np. właśnie z siemienia lnianego no i najważniejsze dla Ciebie Dezzet stres, bardzo osłabia włosy
Stary 2014-07-24, 09:56   #2234
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Pokaż wiadomość
Laski odnosnie wypadania to Revalid, zawiera aminokwasy siarkowe a w tym rowniez zelazo i cynk, jest zdecydowanie najlepszy
dzięki, jak vitapil nie pomoże to wezmę revalid. w aptece odrzuciło mnie tylko to, że trzeba 3 razy dziennie połykać spore kapsuły, a vitapil rozgryzam.

Stary 2014-07-24, 10:13   #2235
201606210914
Konto usunięte

fusiacola, może spróbuj dodatkowo z odżywkami Jantar.
a siemię pijam ale nie na włosy tlyko na inny problem ale zauważyłam, że włosom też pomaga, są delikatne w dotyku

Edytowane przez 201606210914
Czas edycji: 2014-07-24 o 10:17
201606210914 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 10:49   #2236
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki, jak vitapil nie pomoże to wezmę revalid. w aptece odrzuciło mnie tylko to, że trzeba 3 razy dziennie połykać spore kapsuły, a vitapil rozgryzam.
powiem więcej, mozna zrobić przez pierwszy miesiac terapie szok i lykac po dwie tabletki 3 razy dziennie

ale są skuteczne naprawde, ja systematycznie co roku robię kurację 3 miesieczną Revalidem
Stary 2014-07-24, 12:37   #2237
agaczini
Zadomowienie

mi bardzo pomógł olejek hinduski sesa....ale naprawdę jest warty zachodu.. tylko upierdliwy....bo musisz robic przedziałek po przedziałku i wcierać opuszczkami palców w skórę głowy, na włosy go się nie nakłada. pachnie dość mocno, ale mi bardzo pomógl, poprawia napewno ukrwienie skóy głowy, ma w sobie kilkanascie wyciągów naturalnych. dodatkowo włosy błyszcza oprócz tego, że się zagęszczają. fusiacola chyba niedlugo masz weseliszko, więc myślę ze mogłabys powcierać jako intensywną kurację ja idę z tym spać, a rano myję głowę. najwygodniej nalac sobie około łyżkę półtora do miseczki i z niej nakłądać opuszkami
Stary 2014-07-24, 14:00   #2238
dezett
Zadomowienie

Szybkie pytanie: widziałam w sklepie różne rodzaje siemienia. Całe, mielone, jakiś proszek, wersje otluszczona. ... kompletnie nie wiedziałam które kupić tak aby do sypać to chyba lepiej kupić mielone ziarna lnu?

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
Siemię jest inne niż orzechy i nie warto rezygnować z niczego kosztem drugiego, urozmaicenie Ponadto warto pamiętać, e siemię lniane nie jest efektywnym źródłem omega 3, gdyż zawiera kwasy tłuszczowe typu ALA (o-linoleowy), a zamiana go w znany dla organizmu i przyswajalny DHA/EPA jest problematyczne i nieefektowne Ponadto jak problem jest z włosami to może warto zastosować maseczki np. właśnie z siemienia lnianego no i najważniejsze dla Ciebie Dezzet stres, bardzo osłabia włosy
Dziekuje u mnie to na pewno stres.
A czy zbyt duża ilość mięsa w diecie tez może wpływać na to?

poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 14:13   #2239
agnieszka16
Zadomowienie

co do wpływu siemienia lnianego na włosy - nigdy nie próbowałam kuracji "doustnej", chociaż słyszałam wiele dobrego czasem tylko dodaję siemię do owsianki. Z całego serca polecam jednak stosowanie żelu z siemienia lnianego jako maseczki na włosy (nakładam od skóry, aż po końcówki, razem odżywką i kilkoma kroplami oleju migdałowego, trzymam pod folią i ręcznikiem ok. 40 min) - niesamowicie odżywia, zauważyłam, że włosy są w dużo lepszej kondycji po regularnym stosowaniu.

moje utrzymanie:
śniadanie: owsianka na mleku z 4 łyżek płatków, z półtłustym twarogiem, łyżką miodu, nerkowcami, śliwkami i startą kostką ciemnej czekolady

II śniadanie: zapiekana bułka razowa z grillowaną cukinią, mozzarellą, pomidorem i bazylią. gruszka

40 min stepera, 30 min ćwiczeń z obciążeniem 2*5 kg

Obiad: filet z łososia z folii, ciemny ryż, szpinak z masłem, czosnkiem i łyżką jogurtu greckiego, surówka z marchewki i jabłka

podwieczorek: kawa mrożona z kulką lodów czekoladowych, duża garść pistacji i migdałów, miseczka pokrojonego arbuza

kolacja: jajecznica na maśle z kurkami, cebulką i szczypiorkiem, kromka razowca ze słonecznikiem z serem żółtym, pomidorem i sałatą
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 15:29   #2240
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ja łykam tabletki drożdzowe Lewitan i też sobię chwalę Zauwazyłam nawet, że włosy przy skórze mi się podniosły

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
co do wpływu siemienia lnianego na włosy - nigdy nie próbowałam kuracji "doustnej", chociaż słyszałam wiele dobrego czasem tylko dodaję siemię do owsianki. Z całego serca polecam jednak stosowanie żelu z siemienia lnianego jako maseczki na włosy (nakładam od skóry, aż po końcówki, razem odżywką i kilkoma kroplami oleju migdałowego, trzymam pod folią i ręcznikiem ok. 40 min) - niesamowicie odżywia, zauważyłam, że włosy są w dużo lepszej kondycji po regularnym stosowaniu.

moje utrzymanie:
śniadanie: owsianka na mleku z 4 łyżek płatków, z półtłustym twarogiem, łyżką miodu, nerkowcami, śliwkami i startą kostką ciemnej czekolady

II śniadanie: zapiekana bułka razowa z grillowaną cukinią, mozzarellą, pomidorem i bazylią. gruszka

40 min stepera, 30 min ćwiczeń z obciążeniem 2*5 kg

Obiad: filet z łososia z folii, ciemny ryż, szpinak z masłem, czosnkiem i łyżką jogurtu greckiego, surówka z marchewki i jabłka

podwieczorek: kawa mrożona z kulką lodów czekoladowych, duża garść pistacji i migdałów, miseczka pokrojonego arbuza

kolacja: jajecznica na maśle z kurkami, cebulką i szczypiorkiem, kromka razowca ze słonecznikiem z serem żółtym, pomidorem i sałatą
Fajnie, że jesteś

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-07-24 o 15:29
Stary 2014-07-24, 15:40   #2241
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
mi bardzo pomógł olejek hinduski sesa....ale naprawdę jest warty zachodu.. tylko upierdliwy....bo musisz robic przedziałek po przedziałku i wcierać opuszczkami palców w skórę głowy, na włosy go się nie nakłada. pachnie dość mocno, ale mi bardzo pomógl, poprawia napewno ukrwienie skóy głowy, ma w sobie kilkanascie wyciągów naturalnych. dodatkowo włosy błyszcza oprócz tego, że się zagęszczają. fusiacola chyba niedlugo masz weseliszko, więc myślę ze mogłabys powcierać jako intensywną kurację ja idę z tym spać, a rano myję głowę. najwygodniej nalac sobie około łyżkę półtora do miseczki i z niej nakłądać opuszkami
zgadza się, stres pomału sięga zenitu, teraz mam ostatni czas na dogrywanie wszystkiego, 2 tyg na spotkania z fotografem, zespołem, florystką, odbiór sukni, ustalanie menu itd, wszystko na mojej głowie bo przecież tż się na tym nie zna

poszukam tego olejku, może akurat coś pomoże

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
powiem więcej, mozna zrobić przez pierwszy miesiac terapie szok i lykac po dwie tabletki 3 razy dziennie

ale są skuteczne naprawde, ja systematycznie co roku robię kurację 3 miesieczną Revalidem
zastanawiam się teraz czy jest sens przerywać terapię tamtymi tabletkami, żeby przerzucić się na revalid tylko wtedy jakby zaczynam od początku...

Stary 2014-07-24, 15:41   #2242
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja łykam tabletki drożdzowe Lewitan i też sobię chwalę Zauwazyłam nawet, że włosy przy skórze mi się podniosły
[COLOR="Silver"]
:
Serio? A ile juz bierzesz?
Ja drozdze nawet pilam i zero efektow

Stary 2014-07-24, 15:41   #2243
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Ervisha ja mam masę maleńkich baby hair, włosy przez to mocno podnoszą się mi u nasady.

Stary 2014-07-24, 15:46   #2244
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Serio? A ile juz bierzesz?
Ja drozdze nawet pilam i zero efektow

Na mnie zaczęło szybko działac... ale wiadomo każdy orgaznim jest inny (mama powiedziała ze jej też sie wydaje ze mam lepszą kondycje wlosów) Łykam jakieś 2 tygodnie Dziennie była się 6 tabletek (3 razy dziennie po 2) w opakowaniu jest 200 tabletek a mama płaciła ok 14zł Pani w aptece mówiła ze to bardzo dobre drożdże i też działają korzystnie na cerę Powiedziała ze to do 3 opakowań można wybrać

Stary 2014-07-24, 15:46   #2245
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
zgadza się, stres pomału sięga zenitu, teraz mam ostatni czas na dogrywanie wszystkiego, 2 tyg na spotkania z fotografem, zespołem, florystką, odbiór sukni, ustalanie menu itd, wszystko na mojej głowie bo przecież tż się na tym nie zna

poszukam tego olejku, może akurat coś pomoże

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

zastanawiam się teraz czy jest sens przerywać terapię tamtymi tabletkami, żeby przerzucić się na revalid tylko wtedy jakby zaczynam od początku...
jak nie znajdziesz to kupię u siebie i Ci wyślę pisz na pw jak coś
Stary 2014-07-24, 15:47   #2246
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha ja mam masę maleńkich baby hair, włosy przez to mocno podnoszą się mi u nasady.
Mi się wydaje ze to te długie włosy się podnoszą... nawet nie wiem czy mam baby hair

Stary 2014-07-24, 15:54   #2247
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
jak nie znajdziesz to kupię u siebie i Ci wyślę pisz na pw jak coś
o super odezwę się jak nie znajdę, dzięki

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Mi się wydaje ze to te długie włosy się podnoszą... nawet nie wiem czy mam baby hair
czyli masz trochę inaczej niż ja, bo mi te nowe wyrastając podnoszą długie w którym miejscu nie zrobię przedziałka to masa włosków od kilku mm do 2-3 cm śmiesznie w sumie to wygląda

Stary 2014-07-24, 15:57   #2248
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
o super odezwę się jak nie znajdę, dzięki

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

czyli masz trochę inaczej niż ja, bo mi te nowe wyrastając podnoszą długie w którym miejscu nie zrobię przedziałka to masa włosków od kilku mm do 2-3 cm śmiesznie w sumie to wygląda
A to muszę popatrzeć czy też tak mam ;DZawsze miałas takie włosy ?

Stary 2014-07-24, 17:16   #2249
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
A to muszę popatrzeć czy też tak mam ;DZawsze miałas takie włosy ?
od zawsze to ja miałam raczej rzadkie włosy, te najdłuższe nowe włoski teraz mają ok 3 cm, może trochę więcej więc myślę, że zaczęły wychodzić ok 3 miesiące temu być może to przez belissę lub skrzyp, które brałam od dłuższego czasu, cieszyłam się, że będę mieć gęste, ale niestety te nowe też wypadają dzięki za pw

Stary 2014-07-24, 20:10   #2250
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
od zawsze to ja miałam raczej rzadkie włosy, te najdłuższe nowe włoski teraz mają ok 3 cm, może trochę więcej więc myślę, że zaczęły wychodzić ok 3 miesiące temu być może to przez belissę lub skrzyp, które brałam od dłuższego czasu, cieszyłam się, że będę mieć gęste, ale niestety te nowe też wypadają dzięki za pw
A mozę chodzi o dietę ?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości