Styczniowe mamusie 2015, cz. II - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-23, 21:44   #1801
dusiolka
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. II

Tommorow: przeciez jak z góry na rok sie bierze to jest 80% pensji. Jesli ktos ma wyższa wypłatę nawet na l4 to chodzi o to ze biorą średnia z roku i ta średnia wypłacają a potem od tej średniej wyliczają 80% - tak nasze biuro księgowe powiedziało.

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Elvira: dziękuje ale to simonee chciała hihi
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 21:45   #1802
Kinqaa
Zakorzenienie

Eirene i to z nieleczonego...wujek nie poszedł do lekarza
Czytalam, ze to groźne jak późno się wykryje. Wujek ma dopiero 42l.

Haaa teraz komuś smaka narobie... jajka na twardo pokrojone na kruchej kromce z maselkiem plus majonezik sobie jem!

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 21:58   #1803
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Tommorow: przeciez jak z góry na rok sie bierze to jest 80% pensji. Jesli ktos ma wyższa wypłatę nawet na l4 to chodzi o to ze biorą średnia z roku i ta średnia wypłacają a potem od tej średniej wyliczają 80% - tak nasze biuro księgowe powiedziało.

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Zgadza sie wszystko z tym tylko szvzegolem ze kasa pobierana na l4 sie nie wlicza. Licza sie ostatnie pelne 12 mcy przed pojsciem na l4. Czyli jak ktos idzie na l4 w maju a na macierzynski w styczniu to pensja do podstawy zasilku to kwiecień -kwiecień

Ps. Dusiolka ja tez nie jestem feministka aczkolwiek w dalszym ciągu nie uwazam ze.kobieta ktora ma dziecko.i pracuje jest gorsza matka od tej ktora zajmuje sie domem. Znam wiele przykładów Ze jest odwrotnie.

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Za ile kypilas ten quinny modd? Nowy czy uzywany? Tez sie nad nim mocno zastanawiam
charliss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 22:14   #1804
elvira44
Wtajemniczenie

Cytat:

O kurcze to mi sie musiało pomylić hehe

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
Napisane przez charliss Pokaż wiadomość
Zgadza sie wszystko z tym tylko szvzegolem ze kasa pobierana na l4 sie nie wlicza. Licza sie ostatnie pelne 12 mcy przed pojsciem na l4. Czyli jak ktos idzie na l4 w maju a na macierzynski w styczniu to pensja do podstawy zasilku to kwiecień -kwiecień

Ps. Dusiolka ja tez nie jestem feministka aczkolwiek w dalszym ciągu nie uwazam ze.kobieta ktora ma dziecko.i pracuje jest gorsza matka od tej ktora zajmuje sie domem. Znam wiele przykładów Ze jest odwrotnie.

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Za ile kypilas ten quinny modd? Nowy czy uzywany? Tez sie nad nim mocno zastanawiam
Kupiłam używany, szkoda mi było tyle kasy na nowy a z dodatkami to juz w ogóle tragedia. Ale dałam £300 z fotelikiem, 2 śpiworami i pokrowcem od deszczu, wiec w sumie tylko gondoli brakuje ale nie bede kupowała bo mam gondolę od quinny buzz. Stan jest praktycznie idealny, zero rys czy cos. Wszystko sie odpina i pierze wiec super. Używalo tylko 1 dziecko do roku góra wiec nie długo.

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość

Haaa teraz komuś smaka narobie... jajka na twardo pokrojone na kruchej kromce z maselkiem plus majonezik sobie jem!
Mnie od majonezu odrzuciło. Ale w sumie nigdy nie przepadałam.

http://www.suwaczek.pl/cache/556b2ed503.png
elvira44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 22:47   #1805
dusiolka
Zakorzenienie

Kinqaa: o l4chodzilo mi ze jesli ktos jest na l4 i dostaje określona kwote czyli ta średnia z 12miesiecy to jesli jest wyższa od kwoty netto jaka sie dostawało to z tego wylicza sie 80%. Nigdzie nie napisałam ze l4 wlicza sie w średnia do macierzyńskiego.

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Elvira: mnie tez od majonezu odrzuciło a byłam wielka fanka ;p

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Wlasnie zaczynam lekturę tracy hogg " zaklinaczka dzieci"
Stary 2014-07-23, 22:48   #1806
elvira44
Wtajemniczenie

Usg z wczoraj.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (115,2 KB, 29 załadowań)

Stary 2014-07-23, 22:51   #1807
elvira44
Wtajemniczenie

A to 3d. W sumie nie wiem czemu zrobiła bo jej nie mówiłam, nawet zapłaciłam za zwykle usg a nie 3d.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (89,5 KB, 33 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-23, 22:56   #1808
dusiolka
Zakorzenienie

Elvira: super jakość

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ----------

Moja ginka tez przelaczyla na 3d nie proszona hehe;d jak przedostatnio bylam;p a dzieciaczek piękny
Stary 2014-07-24, 06:23   #1809
charliss
Zadomowienie

Dusiolka to o tym zasiłku dopisalam tak informacyjne bo może ktoś o tym nie wiedziec - ja np mialam niemila niespodzianke. Z grudniowa pensja dostaje wysoka premie i liczyłam na to ze mi sie wliczy w podstawe macierzynskiego a tu dupa...
Swoja drogą może ktoś sie orientuje, jesli moj zaklad pracy wyplaca ta premie kazdemu pracownikowi na koniec roku a ja np bede juz wtedy jakis czas na l4 wiec na pensji z zusu to wtedy tez dostane ta premie czy.tylko 100% tej podstawy i koniec?

Wozek super w pl nie na tego.koloru a jest chyba najładniejszy

A co do usg - gratuluję, moj gin przwlaczyl na hd- nawet nie wiedziałam ze taki bajer istnieje, ale bylam w niezłym szoku
Stary 2014-07-24, 07:23   #1810
dusiolka
Zakorzenienie

Styczniowe mamusie 2015, cz. II

Charliss: wydaje mi sie ze nie dostaniesz premii. Jak nazwa wskazuje to jest dodatkowe wynagrodzenie które nie jest zapewne zawarte w umowie wiec na jakiej podstawie ZUS miałby wypłacić? Myśle ze beda tylko kwote netto wypłacać. Premia taka roczna a nie co miesięczna chyba nie jest brana pod uwagę-bardziej traktowana jako nagroda uznaniowa czy cos?najlepiej zadzwonić do księgowości w swojej firmie i wypytać. Nie znam sie za bardzo na tych kwestiach i trudno przewidzieć ZUS;p a premia była przez konto przelewane czy do ręki?

---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Charliss: to nie pierwsze dziecko? No czyli jak bylas juz na macierzyńskim to masz w sumie sprawę jasna..

Edytowane przez dusiolka
Czas edycji: 2014-07-24 o 07:21
Stary 2014-07-24, 07:25   #1811
kika198513
Raczkowanie

Śliczne te Wasze dzidziusie na zdjęciach Ja byłam we wtorek na wizycie u lekarza i na szczęście wszystko dobrze. Pani doktor powiedziała też, że ta dziewczynak to tak nie na 100% bo coś tam się plącze, ale malutka skrzyzowała nóżki więc nic nie wiadomo. Okaże się na drugim prenatalnym na które tym razem dostałam skierowanie , więc chociaż sie zaoszczędzi a to nie mało. Ja juz jestem w 16t5d ale powiem Wam, ze czasem jeszcze mnie cofnie i od wielu rzeczy mnie odrzuca, a to już przecież koniec 4 miesiąca. Przy tamtej ciąży razem z końcem 4 miesiąca wszystko samo przeszło.
Ostatnio byłam w Pepco i kupiliśmy body bo były po 2,99!
kika198513 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-24, 07:34   #1812
dusiolka
Zakorzenienie

Apropo pepco, sa tam tanie body i polspiochy itp ale słyszałam od znajomemu ze mimo to bawełna to jakos nie powala...ja byc moze pare specjalnie kupie zeby porównać tylko jakość ciuszków. Wczoraj dostałam pierwsza turę ubrań dziecięcych, w sierpniu następna mnie czeka w sumie to nie bede musiała nic specjalnie kupować do ok. 3lat:d chyba ze bede miała kaprys;p
Stary 2014-07-24, 07:49   #1813
LindaC
Wtajemniczenie

Hejho

elvira - ale piękny dzidziuś

kika198513 - mi tez leci 16 tydzień i rzygam nie mniej niż na początku, a dziś jak po deszczu szłam na tramwaj do pracy, to oczywiście spaliny tak mi nos drażniły, że w tramwaju do torebki foliowej zwróciłam

jeśli chodzi o pracę - każda kobieta ma inna sytuację, ale jak już ktoś napisał, jest wiele matek, które nie pracują, a daleko im do mam pracujących jeśli chodzi o dbałość o dziecko i dom

wiadomo jest różnie - nie mamy wpływu na sytuację naszej pracy, na to czy mamy dobrą umowę, czy zwykłego śmiecia, który nas zostawia z niczym w razie ciąży.........ale daleka był była od stwierdzeń "Dziecko najważniejsze, a praca mogłaby nie istnieć" Nie zawsze mężczyzna jest w stanie udźwignąć ciężar rodziny - jeśli ma się możliwość mu w tym dopomóc materialnie to czemu nie praca to też dobry reset od domowych obowiązków, takie przewietrzenie się, ale i wzorzec dla kształtującego się charakteru dziecka

jeśli ma się więc dobrą pracę, to czemu nie

co innego gdy praca jest do bani i aż wzdryga nas przed powrotem

co innego oczywiście przypadek kiedy nie ma się pracy, a jest się w ciąży lub straciło się ja chwilę przed - niestety spotka to wiele kobiet mam takie koleżanki, ale zauważyłam po nich, że kiedy już dziecko miało np. roczek, czy dwa - to szukały pracy, wysyłały cv i szły do pracy, a dziecku nic złego się z tego powodu nie działo dziecko miały odchowane można powiedzieć i chyba pracodawcy nie bali się rychłej ciąży i dość szybko prace poznajdywały. Nawet szybciej, niż gdy szukały jako kobiety bezdzietne Także można rzec, że wszystko się im szczęśliwie poukładało

ja uważam że praca jest ważna i szanować ją trzeba

Edytowane przez LindaC
Czas edycji: 2014-07-24 o 07:56
LindaC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 07:51   #1814
suszarka
Buc

Cytat:
Charliss: wydaje mi sie ze nie dostaniesz premii. Jak nazwa wskazuje to jest dodatkowe wynagrodzenie które nie jest zapewne zawarte w umowie wiec na jakiej podstawie ZUS miałby wypłacić? Myśle ze beda tylko kwote netto wypłacać. Premia taka roczna a nie co miesięczna chyba nie jest brana pod uwagę-bardziej traktowana jako nagroda uznaniowa czy cos?najlepiej zadzwonić do księgowości w swojej firmie i wypytać. Nie znam sie za bardzo na tych kwestiach i trudno przewidzieć ZUS;p a premia była przez konto przelewane czy do ręki?

---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Charliss: to nie pierwsze dziecko? No czyli jak bylas juz na macierzyńskim to masz w sumie sprawę jasna..

czasami premie są zapisane w umowach.
dziewczyny, czyli na macierzyńskim jak to wygląda? ostatni rok jest liczony? i może to glupie pytanie ale nigdy się tym nie interesowałam ale czy na macierzyńskim w zależności od konfiguracji tak wyglądają płace:

- pół roku macierzyńskiego - 100% czy 80%
- rok macierzyńskiego - cały czas 80%
- rok macierzyńskiego - pół roku 100%, drugie pół 60%
?

w momencie jeżeli deklaruje pół roku ale jednak w trakcie macierzyńskiego decyduję się przedłużyć na kolejne rozumiem, że ze strony prawnej nie ma z tym problemu?
będę wdzięczna za rozjaśnienie mi w głowie.
Stary 2014-07-24, 07:55   #1815
kika198513
Raczkowanie

Cytat:
Tak sobie podgladnelam na innym wątku i naszlo mnie pytanie czy wy tez zamierzacie kupic pampersy 1 ?
One są takie malutkie ,ze szok. Mialam mala paczuszke faktycznie, ale w szpitalu jak mi sie mloda obsr...od góry do dolu wszędzie ,bo byla ta jedynka za mala to powiedzialam sobie,ze nigdy więcej i kupie dwojki.
My kupiliśmy taki zestaw startowy z huggiesa do szpitala i tam były jedyneczki chyba z 20 sztuk a później juz kupowaliśmy 2 bo były wygodniejsze dla nas i pod pępuszkiem fajnie sie wywijały. Teraz planuję tak samo kupić jedyneczki do szpitala i jak się uda to w promocji już wiecej 2 bo te sie nie zmarnują, a jak dzidzia będzie malutka to 1 można dokupić.
Stary 2014-07-24, 08:02   #1816
dusiolka
Zakorzenienie

Pol roku jesli określasz z góry: 100%
Rok z góry: 80%
Pol roku a potem decyzja o kolejnym pol roku: 100% przez pierwsza połówkę a 60% przez druga
Stary 2014-07-24, 08:05   #1817
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
dziewczyny, czyli na macierzyńskim jak to wygląda? ostatni rok jest liczony? i może to glupie pytanie ale nigdy się tym nie interesowałam ale czy na macierzyńskim w zależności od konfiguracji tak wyglądają płace:

?

w momencie jeżeli deklaruje pół roku ale jednak w trakcie macierzyńskiego decyduję się przedłużyć na kolejne rozumiem, że ze strony prawnej nie ma z tym problemu?
akurat na te pytania umiem odpowiedzieć:
tak jest z tym macierzyńskim jak piszesz - jak rok od razu deklarujesz to masz caly rok 80%, jak najpierw pol roku to masz 100% i jak przedluzasz o drugie pol to już masz 60%
podstawa zasiłku macierzyńskiego jest srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 mcy przed rozpoczęciem pobierania zasiłku macierzyńskiego/chorobowego - czyli w skrocie liczone do ostatniego miesiąca wlacznie przed pojsciem na l4 przed porodem.
Rozumiem ze po to jest opcja z tym 100%/60% żeby wlasnie moc bez problemu przedluzyc. w prawie jest jakies rozgraniczenie w trakcie tych 52 tygodni na 26 tyg macierzyńskiego, 10 tyg rodzicielskiego i 26 tygodni urlopu macierzyńskiego dodatkowego (chyba jakos tak).

Dusiolka, to pierwsze dziecko. Te przepisy sa takie skomplikowane ze nawet osobom po studiach ekonomicznych ciężko to ogarnąć;/ a ja mam HR taki nieprzystępny i jakos im nie ufam ;p premie dostaje normalnie przelewem (jeden przelew pensja, drugi przelew premia) .
Stary 2014-07-24, 08:08   #1818
dusiolka
Zakorzenienie

LindaC: kazdy ma swoje Zdanie i swój światopogląd. Ja mam takie ze mi noe przeszkadzałoby to gdyby mój maz został zywicielem rodziny -facet ma byc zaradny,pracowity i pomysłowy. Po drugie niektórzy maja stresująca prace z ludźmi i po pracy mogą mieć super mało cierpliwości juz do swojego dziecka bo cała energię stracą na obcych. Jesli ktos jest w sytuacji ze musi pracować no to większego wyboru nie ma ale tez trzeba kalkulować czy to sie zwyczajnie opłaca;p załóżmy ze ktos zarabia 1400zl z czego 1tys da na nianie to pracuje za 400zl miesięcznie..no chyba ze ma pomoc teściów/rodzicow bo mieszkają blisko. Nigdy nie powiem ze praca jest ważniejsza i nie bede traktować jako ucieczki od własnego dziecka,bo uważam ze nie ma nic piekniejszego niz patrzenie jak rośnie,wychowywanie a ktos z dzieckiem musi na czas nieobecności rodzicow zostawać. Dla mnie proste moze jestem starodawna ale dobrze mi z tym
Stary 2014-07-24, 08:09   #1819
kika198513
Raczkowanie

Cytat:
Apropo pepco, sa tam tanie body i polspiochy itp ale słyszałam od znajomemu ze mimo to bawełna to jakos nie powala...ja byc moze pare specjalnie kupie zeby porównać tylko jakość ciuszków. Wczoraj dostałam pierwsza turę ubrań dziecięcych, w sierpniu następna mnie czeka w sumie to nie bede musiała nic specjalnie kupować do ok. 3lat:d chyba ze bede miała kaprys;p
Jakoś owszem bez porównania np z tymi z H&M ale z tych małych rozmiarów dziecko naprawdę szybko wyrasta więc nie zdąża się tak szybko zniszczyć. Te ze sklepu H&M były nie do zdarcia i nawet po b wielu praniach kolory były nadal żywe a body nie stracilo swoich kształtów. Jeśli Ty dostaniesz duzo ciuszków od innych to możesz zainwestować kase w lepsze jakościowo ciuszki, bo nie będziesz musiała ich aż tyle kupić.
Stary 2014-07-24, 08:10   #1820
allgoodthings
Zadomowienie

Charliss zadzwoń donpracy. U mnie wyplacają premię z 2 msc opóźnieniem, czyli np kwietniowa jest w czerwcu i nie ważne czy ktoś jest na l4, bo to kasa zarobiona przed zwolnieniem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-24, 08:13   #1821
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez charliss Pokaż wiadomość
akurat na te pytania umiem odpowiedzieć:
tak jest z tym macierzyńskim jak piszesz - jak rok od razu deklarujesz to masz caly rok 80%, jak najpierw pol roku to masz 100% i jak przedluzasz o drugie pol to już masz 60%
podstawa zasiłku macierzyńskiego jest srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 mcy przed rozpoczęciem pobierania zasiłku macierzyńskiego/chorobowego - czyli w skrocie liczone do ostatniego miesiąca wlacznie przed pojsciem na l4 przed porodem.
Rozumiem ze po to jest opcja z tym 100%/60% żeby wlasnie moc bez problemu przedluzyc. w prawie jest jakies rozgraniczenie w trakcie tych 52 tygodni na 26 tyg macierzyńskiego, 10 tyg rodzicielskiego i 26 tygodni urlopu macierzyńskiego dodatkowego (chyba jakos tak).

Dusiolka, to pierwsze dziecko. Te przepisy sa takie skomplikowane ze nawet osobom po studiach ekonomicznych ciężko to ogarnąć;/ a ja mam HR taki nieprzystępny i jakos im nie ufam ;p premie dostaje normalnie przelewem (jeden przelew pensja, drugi przelew premia) .

Myśle ze jednak będziesz zmuszona iść do księgowości sie spytac bo beda najlepiej sie orientowac jak to jest rozliczane,wkoncu przeciez oni wszystko podsumowują.

---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Kika: jak juz bede miała całość to poprzegladam czego ile mam i na jaki rozmiar,nie bede specjalnie tracić kasy na to co bede miała chyba ze mowię jakis kaprys bedzie bo cos strasznie sie spodoba
Stary 2014-07-24, 08:14   #1822
allgoodthings
Zadomowienie

Kika 198513 dziecięce są lepszej jakości? Bo ja co sobie kupie w h&m to 2-3 prania i mam nowe szmaty do sprzątania

Stary 2014-07-24, 08:20   #1823
charliss
Zadomowienie

Eh to chyba mnie czeka starcie z tymi głupimi ksiegowymi.

Do dziewczyn co juz kupuja ubranka : bylam wczoraj na zakupach i widzialam ze jest w h&m jakas promocja na basici dla niemowląt - body, legginsy itp 3 za 1 albo 3 za 2, nie pamiętam. Mnie.kusilo ale ja nic nie kupuje jeszcze

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

A co do jakości ubran to niestety sie zgodze- mowie o doroslych ubraniach. Jakosc coraz gorsza, ceny coraz wyzsze, a jak widze w zarze czy gdzies bluzke 100% poliester za 250 zl to śmiać mi sie chce. A h&m? Rzadko cos kupie ale nie nastawiam.sie ze mi na dłużej niz 1 sezon starczy. Aczkolwiek fakt ze dziecięce szybko sie zmienia wiec moze nie zdaza sie zniszczyć. W tym temacie jeszcze sie nie orientowalam.
Stary 2014-07-24, 08:41   #1824
kika198513
Raczkowanie

Cytat:
Ja stwierdziłam ze mogłabym juz w ogole do pracy nie chodzić,dla mnie rodzina,dzieci sa ważniejsze -najwazniejsze zawsze mozna sie spotkać z koleżankami etc niz sie stresowac w pracy cudzym interesem.

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

W ogole ja nie jestem kobieta nowoczesna i nie należę do trendu feministek i walcZacych o równouprawnienie:d
Ja wróciłam do pracy jak Zuzia miała 2 lata i zniosła to nad wyraz dobrze. choć czasem mi mówiła, że teskni jak jestem w pracy i ze ona nie chce żebym tam chodziła. Wówczas zostawała w domu z tatą, wiec nie był z nią nikt obcy. My sie wymienialiśmy z pracą, żeby zawsze ktoś mógł zostać z mała, bo na dziadków, którzy mieszkaja obok liczyć nie możemy... ale to już inny temat. Mi mąż zawsze duzo pomaga w domu, wiec dawałam rade ale to juz sie nie ma tyle czasu dla dziecka niestety. Mnie poza tym nie ciągnęło tak do pracy jak co poniektóre kobiety. jak mi brakowało ludzi to szłam na spacer z małą albo spotykałam sie ze znajomymi. A muszę przyznać, że nigdy nie żałowałam,że muszę z nią siedziec w domu i nigdy nie zazdrościłam kobietom pracującym. Jeśli będzie wymagała od nas tego sytuacja finansowa to po roku wróce do pracy, ale nie wcześniej. Jeśli kobieta ma sie męczyć w domu z dzieckiem i być nieszczęśliwa to niech lepiej idzie do pracy i wraca do dziecka uśmiechnięta i zadowolona. A nie męczyć sie później z depresja... takie jest moje zdanie

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość
Kika 198513 dziecięce są lepszej jakości? Bo ja co sobie kupie w h&m to 2-3 prania i mam nowe szmaty do sprzątania

My kupowaliśmy tam głównie body i na prawde ani sie nie rozciągnęły ani nie wyblakły i jeszcze posłużyły mojemu siostrzeńcowi. Ciuszki z Cubusa też są jakościowo dobre, no chyba że tylko ja mam takie szczęście . W Zarze nie kupuje bo tam to tylko za marke sie płaci a w tamtych sklepach to w promocji można kupić fajne rzeczy i dobrej cenie.
Stary 2014-07-24, 09:05   #1825
smerfetka2808
Zakorzenienie

dzień dobry
ale pogoda, pada i pada ale dobrze bo się troszeczkę schłodzi

Cytat:
Napisane przez Princes 18 Pokaż wiadomość
a maciezynskie chorobowe Ci sie nalezy?
no macierzyńskie chyba z UP będę mieć ale jeszcze muszę zadzwonić do PIPu i się dowiedzieć, ale to jakoś 400zł będzie z tego co czytałam.

Cytat:

kurcze no to nie dobrze jak aż tak no to faktycznie młody ten Twój wujek, oby wszystko było oki
a ja nie mam majonezu skończył mi się po ostatnim codziennym napadzie na jajca

Cytat:
Napisane przez elvira44 Pokaż wiadomość
Usg z wczoraj.
ale super zdjęcie pięknie

Cytat:
Napisane przez kika198513 Pokaż wiadomość
Śliczne te Wasze dzidziusie na zdjęciach Ja byłam we wtorek na wizycie u lekarza i na szczęście wszystko dobrze. Pani doktor powiedziała też, że ta dziewczynak to tak nie na 100% bo coś tam się plącze, ale malutka skrzyzowała nóżki więc nic nie wiadomo. Okaże się na drugim prenatalnym na które tym razem dostałam skierowanie , więc chociaż sie zaoszczędzi a to nie mało. Ja juz jestem w 16t5d ale powiem Wam, ze czasem jeszcze mnie cofnie i od wielu rzeczy mnie odrzuca, a to już przecież koniec 4 miesiąca. Przy tamtej ciąży razem z końcem 4 miesiąca wszystko samo przeszło.
Ostatnio byłam w Pepco i kupiliśmy body bo były po 2,99!
no to super że dostałas skierowanie zawsze to zostanie kaski na wyprawkę dla dzidziusia
kurcze ale tanie te bodziaki w Pepco

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość

?

a to nie jest teraz od tego roku że trzeba od razu się zdecydować na ile chce się iść? bo z tego co słyszałam to od razu trzeba sie zdecydować albo pół roku i 100% albo rok i 80%...mogę się mylić oczywiście.

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

a tak z innej beczki to wy będziecie kupowały sterylizator? bo z tego co ja pamiętam moja mam sama wyparzała butelki ale nie wiem czy teraz też się tak robi??
Stary 2014-07-24, 09:15   #1826
simonee
Zakorzenienie

Czesc
dzisiejszy dzien zaczelam od wymiotowania

na tv style leci program o laskach ktore po porodzie pija koktajl z wlasnego lozyska po to aby nie miec depresji....
lub gotowane i suszone by zrobic z niego tabletki przeciw depresji

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
hej miałam wizytę poprosiłam o usg, powiedział że generalnie nie robi usg jak nie trzeba ale dla tatusia zrobi (bo tż chciał) i trwało to chyba z 10minut - tż był zachwycony najlepsze że kasy za to usg nie wziął
niestety maluszek tak się wiercił że nie dało się nic zobaczyć. jak już się udało to się okazało że pępowinę ma dokładnie pomiędzy nogami i nic nie widać
gin powiedział że następnym razem spróbujemy podglądnąć może się pokaże co to za płeć
Fajnie ze mogliscie zobaczyc maluszka ja dzis ide do gina ale nie bede miec usg...

Cytat:
Fotka z boku. Na fotkach moze dziwnie widac bo on ma taki kształt inny, ale rozłożony jest na typowo płasko.
myslisz ze na tak rozlozonym mozna np w spiworku polozyc 3m-go malucha i nie wypadnie??

Cytat:
Usg z wczoraj.
Stary 2014-07-24, 09:17   #1827
allgoodthings
Zadomowienie

Simone widziałam to chyba ze 3 lata temu heheh i mnie az zemdlilo swoją drogą, zobaczyłam jak wygląda łożysko

Stary 2014-07-24, 09:19   #1828
smerfetka2808
Zakorzenienie

Simonee, heej
przeszłyby Ci już te wymioty
o fuj co za idiotki tak robią
Stary 2014-07-24, 09:22   #1829
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Ja nie miałam stertlizatora, od czasu do czasu wrzucam butelki, smoczki i łyżeczki do garnkaz woda i gotuję
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 09:30   #1830
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Czesc
dzisiejszy dzien zaczelam od wymiotowania

na tv style leci program o laskach ktore po porodzie pija koktajl z wlasnego lozyska po to aby nie miec depresji....
lub gotowane i suszone by zrobic z niego tabletki przeciw depresji

a niech im na zdrowie wyjdzie
akrolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości