|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XX
Moje włosy są ucieleśnieniem puszenia. ;D Dopiero żel je jakoś ujarzmia.
Cytat:
W załączniku moje dzisiejsze lokasy. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3332 |
Moderator
|
Ja używam SLS albo ALS i jestem zadowolona bo dobieram szampon co myje, ale nie jest rypiący. Mam eko szampon na bazie soku z aloesu i ma detergent inny od sls ale o tej samej właściwości i to jest mega rypacz, więc kosztował więcej a i tak nie jest delikatniejszy... tak samo miałam szampon z sls i potem szereg olei więc wyglądał cudownie. Ale wyszło, że stężenie sls chyba było bardzo duże a olei małe, więc potwornie wysuszał.
zauważyłam, że najlepsze szampony dla mnie to takie co mają w składzie sls i cocamidopropyl betaine + jakiś ekstrakt czy panthenol. One są akurat - nie za mocne, nie za słabe. |
![]() ![]() |
![]() |
#3333 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja właśnie nie mogę mieć tej substancji : cocamidopropyl betaine, bo mam na nią uczulenie. Zawsze po BD mam masakrę po czasie jak nim myję. Hm... Może rozejrzę się ze jakimś delikatniejszym szamponem. Tyle, że nie wiem czy jest sens, bo ja i tak co jakiś czas muszę używać wysuszacza niebieskiego do blond włosów albo gencjany ;/ 3 miesiące temu włosy myłam na zmianę Pottersem i szamponem z SLS i włosy były dużoooooooooooooo lepsze niż teraz. No i znów mam zamiar ich nie farbować. Jak długo wytrzymam to nie wiem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3334 |
Moderator
|
To zazdroszcze bo moje naturalsy nie są wcale milutkie i jako dziecko, nawet taki bobas miałam bardzo sztywne i twarde włosy ;D a moje koleżanki mięciutkie i lejące. I to nie że jakaś mega porowatość, ale po prostu już takie są... mój brat ma niskoporowate, ale twarde włosy jak to włosię z dzika. Zaś moje siostrzenica ma kręćki ,ale delikatne i miękkie
![]() Ja zamiast takiego szamponu kupiłam odżywkę fioletową, można też gencjany dodać do maski. Właściwie uważam, że odżywką warto myć włosy a szamponem przed treściwą maską tylko. Mi to nie robi różnicy bo myję co 4 dni i wtedy zawsze jest maska, ale jeśli ktoś często to odżywka lub lekki szamponik. |
![]() ![]() |
![]() |
#3335 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3336 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Właśnie też przymierzam się do zakupu suszarki z dyfuzorem, mam jedną, ale starszą ode mnie, a przez dyfuzor włosy wchodzą do suszarki i... można boleśnie je stracić ![]() Ja również używam SLS/SLES ale tylko przy myciu skalpu, gdybym umyła czymś delikatniejszym to przyklap murowany ![]() ![]()
Edytowane przez zagubiona94 Czas edycji: 2014-07-24 o 09:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3337 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3338 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edit,no chyba,że w celu ochłodzenia koloru.. Edytowane przez Curly81 Czas edycji: 2014-07-23 o 19:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3339 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokładnie, lepiej ochładza kolor ![]()
![]() |
#3340 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Osobiście też mam zawsze problem, farbować czy nie. Tylko, że ja ukochałam sobie odcienie czerwieni i marchewki. Niestety wiąże się to z mocno rozjaśniającymi farbami. Dalej zbieram plony w postaci pourywanych końcówek po jaskrawej czerwieni z 9% lub 12% utleniaczem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3341 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też lepiej czuję się w jasnych, aczkolwiek mojego mysiego średniego blondu nie widziałam już z 13 lat:/ Ostatnie kilka lat robiłam włosy farbą, ale denerwowało mnie odrosty itp. Ostatnio już robiłam tylko pasemka i teraz miałam zamiar albo wcale nie malować, albo robić tylko delikatne refleksy w strategicznych miejscach aby włosy były ok. Moje włosy mają raz lepszy raz gorszy okres, ale ostatnio jak byłam na początku czerwca na pasemkach to o dziwo fryzjerka pochwaliła ich strukturę jak na kręcone włosy. Wiadomo mogłyby być mniej suche ale coś za coś. Nie powiem, moje włosy w takim odcieniu zwracają uwagę otoczenia. Ostatnio koleżanka w pracy zakazała mi ich związywać, bo niby takie śliczne ![]()
![]() |
#3342 |
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze lokasy piękne
![]() Aż mi wstyd moje wrzucać, ale jak już zrobiłam zdjęcia to proszę bardzo ![]() ![]()
#3343 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Widziałam w codzienniku właśnie, że byłaś zadowolona z efektu z silikonami. Może warto wprowadzić ich więcej? Farbowańce chyba nigdy nie będą idealnie zdrowe, a silikony będą robiły im za ochronę mechaniczną łusek. Osobiście za kluczowe właśnie w mojej pielęgnacji uważam glicerynę w masce/odżywce i silikony w sporych ilościach kładzione na wilgotne włosy ale tylko w postaci serum/olejku itp. Inne odżywki b/s (nawet z silikonami)powodują u mnie od razu zmatowienie i łatwiejsze plątanie. Uważam, że pielęgnacja serum silikonowym idealnie zamyka w nich wilgoć przyciągniętą przez humektanty. Drugą tak dobrze skutkującą u mnie rzeczą jest płukanka z nafty. Nią niestety łatwo jest się zbytnio obciążyć. Szkoda, że odkryłam to dopiero niedawno ![]() Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2014-07-23 o 21:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 | ||||
Zakorzenienie
|
zdecydowanie mniej spuszone włosy w porównaniu z suszarką bez jonizacji (to najlepiej widziałam na włosach bez stylizatora)
chociaż teraz mam bardziej zniszczone, więc już nie ma efektu jak kiedyś Cytat:
![]() odrosną! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
w sumie to na miniaturce lepiej widać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3345 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz co ja tu bywam od jakiś 4 lat z przerwami. Ostatnio wróciłam gdzieś w lutym na dłużej, gdyż miałam straszne wypadanie włosów (stres, tabletki anty odstawione, jeszcze więcej stresu). Włosy leciały mi garściami. Na szczęście połykałam witaminek, ścięłam dwa razy w tym czasie dość mocno włosy i się uspokoiły gdzieś w połowie kwietnia. Używam odżywek z silikonami zwłaszcza jako d/s i wtedy jestem w stanie rozczesać włosy, jednak zapach Pantene powoli powoduje u mnie mdłości (taki sztuczny blee i mam wrażenie, że poza łatwym rozczesywaniem ta odżywka nic nie robi). Włosy z czerwca były ładne, bo myłam je odżywką, nakładałam regularnie olej. Teraz mam mniej czasu i już troszkę się zaniedbałam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3346 |
Moderator
|
iwonsia - najlepszą silikonową odżywą jaką miałam był biały gliss kur, ale maska. nawet ostatnio myślałam czy znów by jej nie kupić bo efekt był po niej naprawdę spektakularny. Ewentualnie dove albo wella pro series. Pantene to chyba jedno z gorszych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3347 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, też bym z typowo silikonowych kupiła raczej Gliss Kura, za Dove akurat też nie przepadam, z Welli pro series nic nie miałam. Jeszcze Elseve są całkiem całkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3348 |
Moderator
|
Z Elseve ta czerwona była okej do rozczesania. Aczkolwiek po gliss kur miałam idealną taflę, takie mega mięciutkie te włosy były i super się układały. A pozostawiona pod ręcznikiem wzmacniała kręcenie i włosy ją wypijały całkowicie. Ażm nie to dziwi bo nic odżywczego w niej nie ma, chyba że na kwc skład inny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3349 |
Wtajemniczenie
|
Ja juz dawno nie używałam masek z silikonami nie licząc tej jednej od fryzjera loreala..,jest okropna:/.Na moje włosy działa żle,mam po niej dużo gorszy skręt i siano.Masek Dove czy Pantene nie miałam nigdy.Miałam kiedyś gliss kura ale miałam wtedy jeszcze krótkie włosy,całe wieki temu
![]() ![]() Dzisiaj na noc miałam olej rycynowy,zaraz zmywam,zobaczymy co z tego wyjdzie.Dawno na tak długo nie nakładałam tego oleju. Edytowane przez Curly81 Czas edycji: 2014-07-24 o 08:07 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3350 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A do sezamowego dość podobny jest np. olej ryżowy, który bardzo mnie kusi. Ryżowe widywałam w marketach i spożywczakach czasem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
![]() Z silikonowców uwielbiam kallosa keratin i całkiem przyjemnie się zapowiada odżywka nivea long repair ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3351 |
Moderator
|
Curly - moje hery ubóstwiają rycynowy na noc, kładę przed każdym myju. Wtedy mam gwarantowane mocne odżywienie włosów, nic tak dobrze u mnie nie działa ;D
myszka2020- o a ja tej nivei nie lubię bo mi tak śmierdzi przeokropnie i ma detergent. dobra była przy zmywaniu rycynowego, ale już więcej nie kupię tej nivei. detergenty myjące w odżywkach i maskach absolutnie mi nie odpowiadają. no takie włosy to zmora trochę. jak bratu dłuższe podrosły to fryzjerka sobie na nich maszynkę rozwaliła i miał problem by fryzjera znaleźć do obcięcia xD tata też ma takie ale proste jak druty. zaś są fenomenalne pod tym względem że jak zakręcą się to trzymają skręt i nie puszczają gdy są zdrowe. Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-07-24 o 08:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3352 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3353 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() dzięki ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3354 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy jest możliwe, że moje włosy wyglądają źle, bo są wysychają naturalnie? Bo się zastanawiam, czy w tym nie leży problem moich włosów, które są wiecznie spuszone i nie układają się.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3356 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3357 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie nie mam porównania, bo dotychczas nie używałam suszarki ( no chyba, że raz na rok trzydziestoletniej suszarki z Ameryki, którą można sobie spalić włosy) i teraz właśnie planuję zakup, bo będzie mi potrzebna na basen.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3358 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3359 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ps. Nie myslalas, zeby sie gdzies zatrudnic jako profrsjonalny edytor zdjec? ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3360 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co
![]() ![]() Właśnie, mam takie pytanie, na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie suszarki? Wiadomo zimny nawiew, jonizacja, dyfuzor, ale na co jeszcze? Jakoś nie bardzo jestem ogarnięta w temacie suszarek, a nie chciała bym kupić jakiegoś (nazwijmy rzeczy po imieniu) badziewia, które rzucę w kąt. Na allegro widziałam suszarki nawet do 50 zł, ale no nie znam się i ciężko mi się zdecydować. Z drugiej strony nie chciała bym wydać nie wiadomo ile pieniędzy na suszarkę do włosów. Ktoś coś pomoże? ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.