|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
|
Moździerz - jaki wybrać?
Wizażanki/wizażanie, proszę o pomoc. Przymierzam się do zakupu moździerza. Z moich wycieczek po sklepach/internecie dowiedziałam się, że są granitowe, żeliwne, drewniane, kamienne, ceramiczne. Który najlepszy? Czym kierować się przy zakupie?
__________________
Я свободен, словно птица в небесах, Я свободен, я забыл, что значит страх. Sowa, córka piekarza |
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 8
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
słyszałam, że tłuczki powinny mieć długą rączkę i sporo ważyć. Tak sobie myślę, że wysokość moździerza im wyższa tym lepsza, nie wyspypie się nic
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: świętokrzyskie ~> k. tego Miasta Cudów
Wiadomości: 6 824
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Dobre są granitowe i wszelkie inne kamienne, które mają odpowiedni ciężar. Łatwiej się ich używa, bo są bardziej stabilne niż te z lżejszych materiałów.
__________________
www.miauczykotek.pl
|
||
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 130
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
To zależy, do czego chce się moździerza używać.
Jeśli do rozbijania suchych produktów np. pieprzu - mosiężny lub żeliwny. Jeśli do rozcierania - ceramiczny lub kamienny. Ceramiczny bije resztę na głowę w jednej kwestii - jest obojętny chemicznie, odporny na działanie kwasów itp., i nie ma zapachu.
__________________
Nigdy, przenigdy się nie poddawaj! . |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
Mam jeszcze taki mosiężny (w sumie to moja mama ), stary pamięta czasy komuny, tym to by zabił, ale zgniecie wszystko. Tylko ręce strasznie później śmierdzą od metalu.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
__________________
(; |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
ale mój mąż ostatnio rozgniatał w nim ziele angielskie i wytrzymał, więc pesto chyba też wytrzyma. Ja robię w nim właśnie takie sosy z ziołami, przyprawami, oliwą i octem i bardzo ładnie wszystko się łączy, tylko jak dla mnie to mógłby być trochę większy. Nie wiem, czy największy z Pepco Cię zadowoli
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 130
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Jeśli chcecie kupić ceramiczny, zaglądajcie do sklepów dla chemików.
Z niewyjaśnionych przyczyn są tam dużo tańsze niż "kuchenne"
__________________
Nigdy, przenigdy się nie poddawaj! . |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
dzięki za podpowiedź. w tym kierunku nie pomyślałam.
__________________
(; |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
moja mama uzywala zawsze mosiezny do przypraw, nie wiem czy ma go dalej, ale pewnie sie juz tym nie bawi skoro wszystko mozna kupic gotowe.
A i miala ceramiczna makutre do rozcierania masy do wafli. ale to na pewno sie stluklo. Ja uzywam do wszystkiego blendera. |
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2013-01
Lokalizacja: west yorkshire
Wiadomości: 1 176
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
ja mam granitowy i swietny jest stabilny, nie przesuwa sie, tluczek tez swoje wazy wiec rozbic kardamon nie bylo problemem, ale i tak najczesciej uzywam do rozbijania wlasnie kardamonu i rozcierania czosnku i ostrej papryki. pieprzu nie probowalam.
a czemu kupilam wlasnien ten-bo byl w promocji dopiero w domu okazalo sie ze to Jamiego Oliviera, o ten http://www.amazon.co.uk/Jamie-Oliver.../dp/B004B24BDU
__________________
"Trudno określić jego wiek. Ale sądząc po cynizmie i zmęczeniu światem, będących odpowiednikiem datowania węglem dla ludzkiej osobowości, miał jakieś siedem tysięcy lat." T. Pratchettt
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 8
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
nie do końca jestem przekonana do ceramicznych, na studiach w laboratorium takich używałam i wydaje mi się, że są "kruche", a tam trzeba porządnie docisnąć, no ale nie wiem, nie jestem ekspertem
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 3 869
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
Jeden właśnie tego typu jak w linku z tym że większy a drugi ceramiczny/porcelanowy? Oba bardzo fajne, ale wole ten większy i zdecydowanie częściej go używam
__________________
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 5
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Witam,
ja moździerz kupiłam taki: <wstaw_zdjecie> Nadaje się idealnie do kruszenia rozdrabniania itd. w pakiecie był równiez tłuczek. Dobrze wygląda i jest praktyczny. Jestem zadowolona
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-07-23 o 09:17 Powód: link |
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
w czasach gdzie sa mlynki mixery blendery itd... zastanawiam sie do czego mozna uzywac urzadzenie z epoki kamienia lupanego
Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2014-07-24 o 16:47 |
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 229
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
Blender zazwyczaj zrobi nam papkę... są dobre alternatywy dla moździerza ale nie każdy ma je w domu.
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
__________________
Я свободен, словно птица в небесах, Я свободен, я забыл, что значит страх. Sowa, córka piekarza |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
b)bo nawet głupi pieprz czarny smakuje inaczej, w zależności od stopnia rozdrobnienia, a gniotąc własnoręcznie widzisz, na ile jest pogniecione xD c)bo pozwala rozdrabniać małe ilości na bieżąco, a resztę przechowywać w szczelnym opakowaniu d)bo ma kompaktowe rozmiary Do różnych zastosowań dobre są różne moździerze. Wolę te kamienne.mam z IKEI i bardzo go sobie chwalę, bo jest dwustronny. Szalenie praktyczna rzecz. Oprócz tego jest baaardzo ciężki i stabilny. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
mozesz pokazać\wytłumaczyć?
__________________
(; |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Dwustronny tzn ma miseczke do rozdrabniania z jednej i drugiej strony (stopka jest miseczka)..jedna jest wieksza druga mniejsza
---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Cytat:
b) w mlynku mozna tez ustawic stopien (grubosc) zmielenia c) male ilosci zgadzam sie ... reszte z mixerow, blenderow i mlynkow tez mozna szczelnie przechowywac d) takie kompaktowe znowu nie i wagowo tym bardziej chyba kupie mozdzierz i sam sie bede przekonywal
Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2014-07-24 o 19:25 |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Cytat:
okropnie lubię używać moździerza. A i tak chodzi o wiedźmi klimat.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Moje wiedzmowe klimaty wzrastaja
jaka to pasta i z czego? jesli moge zapytac. W sumie to napiszcie pare przykladow co mozna na mozdzierzu zrobic "ciekawego" (tylko nie o pieprzu czy kardamonie). Pesto robie blenderem.Mlynkow do mielenia (recznych bez bateri) mam 6 sztuk wypelnionych roznymi mieszankami, wiec nie bede mozdzierza potrzebowal do tego. Mnie interesuja jakies fascynujace wiedzmowe mieszanki |
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Werka takiego mi smaka ta pasta zrobilas ze musialem sam szybko paste zrobic. Wrzucilem do mixera(przystawka blendera) serek feta, czosnek, cebulka, chili swieze, troche musztardy, puszka sardynek w chili, przecier pomidorowy, oliwka i jogurt naturalny, zielona pietruszka sol pieprz .... 5 min roboty a smak niesamowity. Dzieki za inspiracje
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 141
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Rok temu też się zastanawiałam jaki moździerz kupić i zdecydowałam się na granitowy. Dzięki jego chropowatej powierzchni wewnętrznej dosyć łatwo rozciera się czosnek, chili, ale przede wszystkim suche przyprawy. Z drugiej strony ta powierzchnia utrudnia wygrzebanie zmiażdżonych produktów, a trochę szkoda jednak zostawiać coś, co jest dobre
Dlatego jeśli ktoś szuka moździerza do tworzenia past, sosów, czy innych rzeczy o płynnej konsystencji to myślę, że lepszym wyborem będzie moździerz ceramiczny. Przykładowo chili, czy czosnku nie trzeba rozcierać, bo i tak wrzuca się je pokrojone i jedynie wyciska z nich aromaty, a o wiele łatwiej zgarnąć całą papkę po śliskich ściankach naczynia i wygodniej też, bo różnica jest w wadze.
__________________
http://mymakeupchallenge.blogspot.com/ blog https://www.facebook.com/mymakeupchallenge.1?fref=ts FB |
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 30 346
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Treść usunięta
__________________
Mój profil na KWC:💄 Nie jestem zupa pomidorowa by wszyscy mnie lubili Maria Czubaszek M&W. ♥ Edytowane przez werka89 Czas edycji: 2014-07-26 o 11:48 Powód: poprawa foto |
|
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-09
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 557
|
Dot.: Moździerz - jaki wybrać?
Odświeżam temat
![]() Czy z aktualnej oferty sklepów poleci ktoś dobry moździerz, raczej granitowy/kamienny i o dość sporej misce, czytając poprzednie posty taki wydaje się najlepszy?
__________________
durna miłości,
gdzie chcesz nocą iść? ![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.











Jeden właśnie tego typu jak w linku z tym że większy a drugi ceramiczny/porcelanowy? Oba bardzo fajne, ale wole ten większy i zdecydowanie częściej go używam
Dlatego jeśli ktoś szuka moździerza do tworzenia past, sosów, czy innych rzeczy o płynnej konsystencji to myślę, że lepszym wyborem będzie moździerz ceramiczny. Przykładowo chili, czy czosnku nie trzeba rozcierać, bo i tak wrzuca się je pokrojone i jedynie wyciska z nich aromaty, a o wiele łatwiej zgarnąć całą papkę po śliskich ściankach naczynia i wygodniej też, bo różnica jest w wadze.


