|
|
#1 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 16
|
przesz³o¶æ a nowy zwi±zek
Witajcie. Zwracam siê do was z pewnym problemem, który nie daje mi spokoju od kilku dni. Jestem w zwi±zku od roku z facetem, kochamy siê,ufamy , jednak nigdy mu nie opowiada³am szczegó³ów o poprzednim zwi±zku, uwa¿a³am ,¿e to bez sensu opowiadaæ. Czy to jest w porz±dku wobec niego ? Czy powinnam mu opowiedzieæ... Przepraszam za chaos w tekscie, ale jestem taka pogubiona ,¿e nie wiem co mam zrobiæ.
Poprzedni zwi±zek to by³ mój wielki b³±d. Mieszkalismy jakis czas razem, czy powinnam powiedzieæ o tym swojemu obecnemu facetowi? Je¶li nie powiem,to bêdzie z mojej strony k³amstwo i zatajenie? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 60 400
|
Dot.: przesz³o¶æ a nowy zwi±zek
Cytat:
|
|
|
#3 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie o to mi chodzi. Do tej pory jako¶ nie mysla³am o tym, a¿ do pewnego momentu, ja o przesz³o¶ci mojego faceta wiem du¿o, on o mojej nie. ¯ycie nauczy³o mnie,¿e nie warto o sobie wszystkiego mówiæ. Nie wiem ,jak zareagowa³ by na to , ¿e kiedy¶ by³am taka g³upia i mialam ch³opaka 600 km ode mnie, z którym zamieszka³am, nie szanowa³ mnie ,upokarza³ ,ale w koñcu sie uwolni³am od tego chorego zwi±zku. Czy takie fakty z ¿ycia powinnam powiedzieæ swojemu obecnemu facetowi? Widzê z nim swoj± przysz³o¶æ , a trochê zaczynam czuæ sie nie w porz±dku wobec niego. Chcia³abym mu to opowiedzieæ,ale boje sie ze mnie zostawi. Przez to ,¿e by³am taka g³upia... Z drugiej strony zawsze mysla³am , ¿e o poprzednich zwi±zkach nie warto opowiadaæ, bo to by³o tego nie ma, nie jest to dla mnie wa¿ne,wa¿ne jest to jak jest mi teraz, jestem szczê¶liwa a boje sie ze przez to siê rozpadnie
Edytowane przez lovelovel Czas edycji: 2014-07-24 o 10:45 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 330
|
Mia³by Ciê zostawiæ, bo kiedy¶ nie dzia³a³a¶ rozs±dnie? Jeste¶cie ju¿ chwilê razem, raczej Ciê pozna³ trochê i nie wyda³by takiego wyroku po krótkiej wzmiance, ¿e kiedy¶ przesz³a¶ kiepski zwi±zek. Przecie¿ szczegó³ów opowiadaæ nie musisz.
|
|
#5 |
|
Zielona Driada
Wiadomo¶ci: 3 514
|
Je¶li on nie nalega, ¿e chce wiedzieæ wiêcej o Twojej przesz³o¶ci, to po co masz mówiæ, je¶li nie chcesz albo je¶li siê boisz jaki to odniesie efekt? Wystarczy, jak powiesz, ¿e by³a¶ w zwi±zku nieudanym dla Ciebie i ¼le to znios³a¶, ale wyci±gnê³a¶ wnioski i tyle.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 849
|
Mój T¯ wie o mnie sporo, ale nie wszystko, bo to co dzia³o siê w przesz³o¶ci, choæ mnie ukszta³towa³o nie ma wp³ywu na to, co dzieje siê obecnie.
To, czy Ty powiesz o tym swojemu ch³opakowi zale¿y od kontekstu rozmowy. Nie ma moim zdaniem sensu wyskakiwaæ z tematem, ale zatajaæ te¿ nie ma sensu. Ja mojemu T¯towi powiedzia³am, ¿e narobi³am w ¿yciu g³upot, ale dziêki nim wiem, ¿e to co budujê z T¯tem jest bezcenne ![]() Mo¿e i u Ciebie tak bêdzie Powodzenia!
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 430
|
Z kolei u mnie, nie by³o jakich¶ wielkich spowiedzi z przesz³o¶ci. Wiedzieli¶my, ¿e byli¶my wcze¶niej w zwi±zkach, w ilu i, ¿e mamy inicjacjê seksualn± za sob±.
¯adnych szczegó³ów w stylu co, z kim, ile razy. Natomiast, gdybym by³a wcze¶niej w zwi±zku toksycznym, czy przemocowym, to pewnie powiedzia³abym partnerowi, bo z tym mog± wi±zaæ siê jakie¶ problemy z zaufaniem czy tym podobne. Mo¿e ³atwiej by³oby mu wtedy zrozumieæ moje reakcje. |
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 487
|
U mnie, u nas, fakty o by³ych wychodzi³y mimochodem, w kontek¶cie rozmowy. Albo gdy chcia³am co¶ wiedzieæ, po prostu pyta³am. Nie chcia³abym, ¿eby pewnego piêknego dnia, facet usiad³ ko³o mnie i zacz±³ opowiadaæ o swoim poprzednim zwi±zku. By³abym raczej zak³opotana, za¿enowana i pewnie nutka zazdro¶ci i uk³ucie te¿ by siê pojawi³o, na pewno nie by³abym zaciekawiona co jeszcze mi powie. Wiesz, wydaje mi siê, ze Twoj facet po prostu dawkuje sobie takie informacje albo po prostu nie zwraca uwagi na to co by³o wcze¶niej. I dobrze. To pozytyw, nie odwrotnie.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 60 400
|
Ja bym powiedziala. Nie wiem czemu sie obawiasz, ze cie zostawi.
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z drugiej strony wygl±da to tak , jakbym naprawdê by³a nie sentymentalna i szybko zapomina³a... Ale co w tym dziwnego,skoro do ex nic nie czujê ,a by³am z nim chyba raczej z przyzwyczajenia , by³am ¼le traktowana, przesz³o¶æ zosta³a daleko st±d, byæ mo¿e dlatego by³o mi tak ³atwo zapomnieæ, bo nie natknê siê na niego ju¿ nigdy. Poza tym tamten zwi±zek trwa³ bardzo krótko, nie ca³e pó³ roku z przerwami, wiêc czy to mi³o¶æ by³a? Napewno nie. Edytowane przez lovelovel Czas edycji: 2014-07-24 o 11:36 |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Gdybym mia³a po tym jaki¶ ból, oznacza³o by ,¿e do tamtego co¶ czujê. By³am za¶lepiona, g³upia, zagubiona i wybra³am z³± ¶cie¿kê po prostu, z której dziêkujê Bogu ,¿e siê wypl±ta³am. Mój ex by³ okropny. Traktowa³ mnie jak s³u¿±c±, nie dawa³ szacunku, my¶la³, ¿e znalaz³ ambitn± dziewczynê ,która bêdzie na niego zarabiaæ i sponsorowaæ mu gry komputerowe, czy papieroski. Na pocz±tku zwi±zku by³ zamaskowany, pó¼niej dopiero pokaza³ jaki jest, a ja by³am taka g³upia ,¿e wierzy³am , ¿e mo¿e w koncu sie z kims uda, mimo , ¿e na pocz±tku mia³am wra¿enie ,¿e to nie to, mog³am sie wycofaæ, ale z drugiej strony, gdyby nie to, by³abym g³upia do tej pory, wyci±gnê³am zwi±zki na przysz³o¶æ i wiem ,¿e mi³o¶æ opiera siê na poszanowaniu, akceptacji wad i zalet, oraz zrozumieniu drugiej osoby , wsparciem!! Tego nie by³o w tamtym zwi±zku, natomiast w tym obecnym mam to wszystko , a przede wszystkim poczucie tego bezpieczeñstwa. Kocham i jestem Kochana i szanowana. A przesz³o¶æ mnie ukszta³towa³a poprostu. Nie wiem czy powinnam o tym mówiæ swojemu mê¿czy¼nie, bojê siê troszkê ,¿e ¼le mnie zrozumie. Nie liczy siê to co by³o dla mnie, liczy siê co jest,dlatego nie chcia³abym nic zepsuæ.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 377
|
To zalezy.
Ja tak nie mam tajemnic i mowie wszystko szczerze i lubie jak mnie ktos tak traktuje. Kwestia jakie Twoj facet ma podejscie, nic wiecej zadna opinia Ci tutaj nie pomoze pod takim wzgledem
|
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
wiecie co ? Chyba zaryzykuje i mu wszystko powiem...inaczej bede miala teraz wyrzuty sumienia , Kocham go i chce byæ szczera wobec niego, inaczej nie potrafie Edytowane przez lovelovel Czas edycji: 2014-07-24 o 11:54 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 887
|
Ale po co rozgrzebywaæ przesz³o¶æ? By³o minê³o, tamten zwi±zek masz ju¿ za sob± i nie widzê powodu, ¿eby¶ musia³a siê z niego spowiadaæ Twojemu obecnemu partnerowi, my¶lê, ¿e powinna¶ to zostawiæ dla siebie, mówienie o tym mo¿e popsuæ wiele w zwi±zku i s±dzê, ¿e nie ma co wracaæ do tego tematu.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zielona Driada
Wiadomo¶ci: 3 514
|
Cytat:
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 108
|
Cytat:
![]() A to jest jaki¶ obowi±zek byæ sentymentaln± i rozpamiêtywaæ przesz³o¶æ? Mnie siê zawsze wydawa³o, ¿e to raczej do¶æ irytuj±ca wada.
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Konto usuniête
|
To ja ju¿ nie kumam problemu. Piszesz, ze mimo beznadziejno¶ci poprzedniego zwi±zku jednak on na Tobie nie ci±¿y, ba, tylko zyska³a¶ bo Ciê ukszta³towa³ w jaki¶ sposób. Twoj obecny partner nie dopytuje Ciê o to, powiedzia³ tylko, ¿e jak co¶, mia³aby¶ z czym¶ problem to ¿eby¶ siê nie krêpowa³a. Ale Ty problemu jak piszesz nie masz. TO O CZO CHO?
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 403
|
Dok³adnie. Ja nawet mam problemy, ¿eby eks facetów chronologicznie uporz±dkowaæ, a by³o ich naprawdê niewielu, 2 chyba max, bo ju¿ sama teraz nie wiem, co by³o zwi±zkiem, a co tylko 'krêceniem'.
Autorko, nie rozumiem Twojego dylematu. Ja nawet jakbym chcia³a obecnemu opowiedzieæ o by³ych to nawet nie wiedzia³abym, jak temat ugry¼æ bo dla mnie w pamiêci to rozmyta plama, mimo ¿e w tamtych okresie towarzyszy³y temu wielkie emocje. Je¿eli tak Ci to ci±¿y to powiedz, nie s±dzê, ¿eby to na nim zrobi³o a¿ takie wra¿enie, jak my¶lisz, bo chyba wie, ¿e kto¶ tam kiedy¶ by³ obecny w Twoim ¿yciu, a z do¶wiadczenia swojego i znajomych widzê, ¿e facetów za bardzo nie interesuj± historyjki o by³ych, no chyba ¿e naszych wiza¿owych facetów, bo oni to musz± wszystko wiedzieæ gdzie, jak, z kim i ile razy. Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-07-24 o 15:14 |
|
|
|
|
#21 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
o to czy to w porz±dku wobec niego, jak mu o tym wogóle nie powiem. Czy to oznacza moj± tajemnicê ? Mam trochê wyrzuty sumienia, on mi o swojej przesz³o¶ci opowiedzia³, a dawny zwi±zek by³ moj± pomy³k±... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usuniête
|
No ale on ju¿ wie, ze by³a¶ w trudnym zwi±zku, co Ty chcesz mu jeszcze mowic? Jak seks uprawiali¶cie? Bêdziesz czula, ze jednak tamten zwiazek wywiera jakies pietno to mu powiedz. Nie dopytuje sie, ty problemu nie masz, to po co masz przed szereg wychodziæ?
A juz samo zalozenie watku i zastanawianie sie nad sugeruje, ze chyba jednak nie do konca uporalas sie z tamtym zwiazkiem i jednak stanowi to jakis zgrzyt. |
|
|
|
|
#23 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 785
|
Gdyby on chcia³ znaæ twoj± przesz³o¶æ, to przecie¿ by zapyta³. Nie wiem po co chcesz go uraczaæ opowie¶ciami o poprzednim zwi±zku. Mo¿e takie fakty z ¿ycia nie s± mu do szczê¶cia potrzebne, ¿ycie "przed", to zamkniêty rozdzia³.
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 377
|
Te¿ tak uwa¿am.
|
|
|
#26 |
|
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 785
|
Taaa, na pewno ch³opak wyka¿e siê zrozumieniem, ¿e po roku zwi±zku jeszcze rozmy¶lasz o poprzednim facecie.
![]() Naprawdê nie rozumiem. Z poprzednim facetem nie wysz³o, zamykasz ten rozdzia³, wyrzucasz go z pamiêci. A ty chcesz jakie¶ wyznania czyniæ, jakby¶ jaki¶ grzech pope³ni³a. Je¿eli obecny facet ¼le ciê potraktowa³, to raczej nad aktualnym zwi±zkiem siê zastanawiaj. |
|
|
|
|
#27 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Widzê tutaj problem z dupy
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 103
|
Mój facet o moich poprzednich zwi±zkach nie wie nic. Sam nie dra¿y tematy a ja te¿ sama nie czuje potrzeby dzielenia siê z nim tym tematem. By³o minê³o, nie ma.
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.