Styczniowe mamusie 2015, cz. II - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-30, 10:07   #2611
suszarka
Buc

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. II

kciuki za wizyty.

co do zaangażowania w pracy, u mnie jedyna zmiana polega na tym, że nie siedzę po 10h dziennie. a opory przy braniu l4 mam straszne choć prawda jest taka, że nawet będąć super oddanym pracownikiem nastepnego dnia można znaleźć się na zielonej trawce, szczególnie w korpo.
Stary 2014-07-30, 10:11   #2612
dusiolka
Zakorzenienie

Teja: gdzie ten dzidzius sie chowa?;p sama będziesz robic remont czy maz? nienawidzę remontów;p ale lubię efekt po hehe;p
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:13   #2613
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teja1 Pokaż wiadomość
Nie miałam do tej pory doświadczenia w tym temacie

Sory za syf w tle, ale się właśnie zabieram za prasowanie więc w tle sterta ciuchów rano nie mam wcale brzucha... Poza tym, że powoli znika mi talia to maluch się głęboko chowa...
haha nie jest tak zle, u mnie jeszcze mniejszy ciekawe kiedy nam "wywali" no i ja jestem chyba 2 tyg przed Toba bo mam 16 tydz
charliss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:14   #2614
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Teja: gdzie ten dzidzius sie chowa?;p sama będziesz robic remont czy maz? nienawidzę remontów;p ale lubię efekt po hehe;p
Lekarz się śmieje, że za mięśniami i żebym się nie spodziewała brzucha póki co, bo może być go późno widać (podobno mięśnie mocno trzymają). Już kiedyś pisałam, ze gdyby nie to, że maluch jest duży i rozwija się prawidłowo to bym się naprawdę martwiła na tym etapie ciąży, dlatego z zazdrością podpatruję Wasze brzuszki

Remont sami będziemy robić, łazienkę tż z moim tatą, tylko do kuchni zamówimy specjalistę, bo to jednak stolarz jest potrzebny.
Ja uwielbiam remonty jestem architektem z wykształcenia i czuję się w tym jak ryba w wodzie
Stary 2014-07-30, 10:15   #2615
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:

Sory za syf w tle, ale się właśnie zabieram za prasowanie więc w tle sterta ciuchów rano nie mam wcale brzucha... Poza tym, że powoli znika mi talia to maluch się głęboko chowa...
Dzidziuś nieźle się tam kamufluje
akrolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:16   #2616
nuna2
Zakorzenienie

Cytat:

faktycznie Ale to się równamniej rozstępów. Ja swój wrzucę do klubu.
Stary 2014-07-30, 10:17   #2617
simonee
Zakorzenienie

Cytat:

Teja!
jak na ciezarowke to masz normalnie figure osy!!!
dzidzius chowa sie za kregoslup jak nic ja mam juz bardziej okragly
Stary 2014-07-30, 10:17   #2618
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez charliss Pokaż wiadomość
haha nie jest tak zle, u mnie jeszcze mniejszy ciekawe kiedy nam "wywali" no i ja jestem chyba 2 tyg przed Toba bo mam 16 tydz
Ja wg usg mam dzisiaj 14t4d i miło słyszeć, że nie jestem jedyną bez brzucha na razie. Ja się tylko boję, że jak on w końcu "wyskoczy" to będę miała takie rozstępy, że ich nigdy nie ogarnę a teraz nie mam żadnych, nie mam skłonności, chciciaż jako dziecko bardzo szybko rosłam i miałam bóle stawów, ale skóra dała radę.
Stary 2014-07-30, 10:19   #2619
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
kciuki za wizyty.

co do zaangażowania w pracy, u mnie jedyna zmiana polega na tym, że nie siedzę po 10h dziennie. a opory przy braniu l4 mam straszne choć prawda jest taka, że nawet będąć super oddanym pracownikiem nastepnego dnia można znaleźć się na zielonej trawce, szczególnie w korpo.
no wlasnie, i to co pisała alb - w koncu dostrzegasz ze nikt Twojego zaangazowania nie docenia. Mi to sie nawet przykro troche zrobilo ze moj szef sie ta ciaza nie przejal za bardzo, tak jakby to wszystko co robilam dla nich przez tyle lat nie mialo znaczenia. nawet jak dostawalam od klientow pochwaly do zarzadu to tez jakos sie nie przelozylo na wieksze docenienie. Poza tym wlasnie - zwolnienia temat rzeka, przykro jest patrzec jak wylatuja z pracy ludzie ktorzy x lat pracowali z zaangazowaniem ale nie mieli "plecow" a kogos trzeba bylo zwolnic. za to przychodza nowi, mniej doswiadczeni i mniej zaangazowani i jeszcze potem awansuja. eh korpo korpo

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
faktycznie Ale to się równamniej rozstępów. Ja swój wrzucę do klubu.
niestety niekoniecznie mniej rozstepow ja jestem chuda jak patyk (tzn bylam zanim wyszla mi niedoczynnosc tarczycy) i zawsze bylam a po okresie dojrzewania jestem jak tygrys w paski.

ja tez bym nie wrzucila tak tu publicznie ze tak powiem a w klubie mnie nie ma
Stary 2014-07-30, 10:20   #2620
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Teja!
jak na ciezarowke to masz normalnie figure osy!!!
dzidzius chowa sie za kregoslup jak nic ja mam juz bardziej okragly
Za kręgosłupem czy nie, przed lekarzem chował się tak samo jak teraz przed mamą

Ja wieczorem mam w dole brzucha taką śmieszną wypukłość, tż mówi że młode wyłazi jak się chłodniej robi, bo w obecnych warunkach żaden dla niego interes pchać się w taki gorąc
Stary 2014-07-30, 10:23   #2621
simonee
Zakorzenienie

Wlasnie ogladam ciuszki dla maluszkow i zobaczylam ze sa tez w rozmiarze 32, 38, 44... takie malenstwa
Stary 2014-07-30, 10:24   #2622
allgoodthings
Zadomowienie

Martusia1499, nie jako gość to mój drożdże mnie obrzydzają, no i póki nie ma konkretnie napisane, że można pić, to wolę nie ryzykować.
Też myślałam, że to fotka przed i po

montanka ojeju jakie masz wielkie brzucho

teja na wolnym jest suuper jak masz takie mięśnie, to dobrze, brzuch będzie miał łatwiej wrócić do swoich rozmiarów po ciąży. Mi dopiero coś zaczyna widać, a leci 18 tc...

a dziewczyny z Pl, będziecie umawiały się na wizyty z położną? Oprócz gina. Znajoma mi mówiła, że teraz położna może też opiekować się ciężarną, ma jakiś cykl wizyt i potem po porodzie ta sama może przychodzić.
Stary 2014-07-30, 10:27   #2623
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Wlasnie ogladam ciuszki dla maluszkow i zobaczylam ze sa tez w rozmiarze 32, 38, 44... takie malenstwa
dla wcześniaczkow... ja staram się takich nie oglądać bo jakos jak skonczylo mi sie zagrożenie w 1 trymestrze to od tamtej pory ciągle sie stresuje ze nie donosze
Stary 2014-07-30, 10:28   #2624
dusiolka
Zakorzenienie

Charliss: nie tylko w korporacjach tak jest,teraz wszyscy widza tylko słupki,wykresy i liczby-to jest wazne a nie pracownik:d pracownicy sa jak pionki,nie ten to następny i nikt płakać nie bedzie. Przetrwają lizusy i beda zgarniać gore pochwał
Stary 2014-07-30, 10:28   #2625
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Teja1 dzidziuś ci sie przykleil do kręgosłupa chyba

Wczoraj bylam na zakupach i poszalalam,
Kupiłam dżinsy w mothercare za£5, spodnie takie cienkie bawełniane z prostymi nogawkami za £7 i dwie bluzeczki rozpinane na piersiach z mysla o karmieniu każda £4,synkowi sztruksy, getry na zime pod spodnie (lubiłam go ubierac w rajtki bo wygodnie i bez skarpetek),
Plus taka zawieszke na szyje całą w cyrkoniach na kom i karte, czasami lece tylko z nim po coś do sklepu i potem upycham po kieszeniach,no i serum anty zmarszczkowe trzeba sie impregnowac

I dziś 18tydz z przodu
Nie mogę się doczekać usg za 2tygodnie
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:29   #2626
charliss
Zadomowienie

a propos ciuszkow.. dla mnie to troche creepy jak niektorzy sprzedawcy prezentuja ciuszki dla dzieci na lalkach. nie wiem czemu ale mnie to przeraza;p
Stary 2014-07-30, 10:29   #2627
nuna2
Zakorzenienie

jak ktoś ma wyćwiczone brzuszki, to później wychodzą, ale lepiej dla was chyba

Ja swój już wrzuciłam
Stary 2014-07-30, 10:29   #2628
alb
Zadomowienie

Cytat:
Mogę nawet do internisty iść, ale nie wiem co mam powiedzieć, bo NIC mi nie dolega...

Lekarz nie musi wypisać l4 jak nie ma podstaw, kodeks pracy mówi tylko tyle, ze jeżeli pracodawca nie może zapewnić kobiecie w ciąży odpowiednich warunków pracy to musi ją zwolnić z obowiązku świadczenia usług/wykonywania pracy, a zapłacić jakby pracę wykonywała. Nigdy się w to nie zagłębiałam, nie do końca rozumiem jak to działa :/

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Zaraz Ci pokazę mój brak brzucha...
Z tym zwolnieniem z obowiązku świadczenia pracy to działa tak, że siedzisz w domu a oni Ci płacą tak jak byś była w pracy. Dla pracodawcy to duży koszt, więc na pewno jest im na rękę żebyś wzięła L4 bo wtedy to ZUS płaci.

Cytat:
Lekarz się śmieje, że za mięśniami i żebym się nie spodziewała brzucha póki co, bo może być go późno widać (podobno mięśnie mocno trzymają). Już kiedyś pisałam, ze gdyby nie to, że maluch jest duży i rozwija się prawidłowo to bym się naprawdę martwiła na tym etapie ciąży, dlatego z zazdrością podpatruję Wasze brzuszki

Remont sami będziemy robić, łazienkę tż z moim tatą, tylko do kuchni zamówimy specjalistę, bo to jednak stolarz jest potrzebny.
Ja uwielbiam remonty jestem architektem z wykształcenia i czuję się w tym jak ryba w wodzie
Moja koleżanka miała taki mały brzuszek, nawet położna się jej kiedyś zapytała, czy na pewno wszystko ok z dzieckiem i wszyscy myśleli że urodzi maleństwo a córeczka miała chyba 56 cm i 3,5 kg wagi więc kruszynką nie była a poród miała lekki i szybki czasem tak się dziecko układa... Ja dużo ćwiczyłam przed ciążą i też liczyłam na to, że mnie tak nie wybrzuszy, ale jednak w drugiej ciąży mięśnie już nie są tak sprawne... Bałam się też, że dużo przytyję jak przestanę ćwiczyć, ale nawet nie ma tragedii - jakieś 3 kg na plusie do tej pory, ale pewnie ubyło mięśni a przybyło tłuszczu od września planuję się zapisać na zajęcia na basenie dla ciężarnych żeby nie sflaczeć już zupełnie
alb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:30   #2629
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allgoodthings Pokaż wiadomość
Martusia1499, nie jako gość to mój drożdże mnie obrzydzają, no i póki nie ma konkretnie napisane, że można pić, to wolę nie ryzykować.

Też myślałam, że to fotka przed i po

montanka ojeju jakie masz wielkie brzucho

teja na wolnym jest suuper jak masz takie mięśnie, to dobrze, brzuch będzie miał łatwiej wrócić do swoich rozmiarów po ciąży. Mi dopiero coś zaczyna widać, a leci 18 tc...

a dziewczyny z Pl, będziecie umawiały się na wizyty z położną? Oprócz gina. Znajoma mi mówiła, że teraz położna może też opiekować się ciężarną, ma jakiś cykl wizyt i potem po porodzie ta sama może przychodzić.

Ja z żadna nie bede sie umawiać,nie wiem o czym miałabym z nia rozmawiac ,zreszta nawet nie wiem czy szpital w którym chciałabym ewentualnie rodzic mnie przyjmie (panuje tam ogromny ruch ciężarówek :p) ,zreszta moze mi sie odwiedzi i gdzieś indziej wyląduje albo po prostu sytuacja mnie zmusi do zmiany szpitala także położonymi nie zawracam sobie póki co głowy
Stary 2014-07-30, 10:32   #2630
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Charliss: nie tylko w korporacjach tak jest,teraz wszyscy widza tylko słupki,wykresy i liczby-to jest wazne a nie pracownik:d pracownicy sa jak pionki,nie ten to następny i nikt płakać nie bedzie. Przetrwają lizusy i beda zgarniać gore pochwał
no z tymi lizusami to mnie wez nie denerwuj;p po prostu cisnienie mi skacze jak ktos sie obija i nic nie robi, zero inicjatywy a potem awansuje bo sie przymila do szefow. albo u mnie byl koles ktory sie przyjaznil z jednym szefem to zawsze mial urlop wtedy kiedy inni nie dostawali. pamietam taka majowke co byl projekt i byly wstrzymane urlopy a on oczywiscie dostal. a to byla jedna z tych super majwek ze caly tydzien wychodzil jak sie 2 dni wzielo.
Stary 2014-07-30, 10:32   #2631
suszarka
Buc

Cytat:
no wlasnie, i to co pisała alb - w koncu dostrzegasz ze nikt Twojego zaangazowania nie docenia. Mi to sie nawet przykro troche zrobilo ze moj szef sie ta ciaza nie przejal za bardzo, tak jakby to wszystko co robilam dla nich przez tyle lat nie mialo znaczenia. nawet jak dostawalam od klientow pochwaly do zarzadu to tez jakos sie nie przelozylo na wieksze docenienie. Poza tym wlasnie - zwolnienia temat rzeka, przykro jest patrzec jak wylatuja z pracy ludzie ktorzy x lat pracowali z zaangazowaniem ale nie mieli "plecow" a kogos trzeba bylo zwolnic. za to przychodza nowi, mniej doswiadczeni i mniej zaangazowani i jeszcze potem awansuja. eh korpo korpo

wiem, że to straszne ale nie ma ludzi którzy są nie do zastąpienia.
dlatego ja na czas ciąży wrzucam na luz, nie chcę później mieć pretensji do siebie, że poświeciłam siebie i ciąże nie wiadomo w imię czego. dlatego dziś radośnie wolnym krokiem zjawiłam się w biurze na 10:00
Stary 2014-07-30, 10:34   #2632
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Ja z żadna nie bede sie umawiać,nie wiem o czym miałabym z nia rozmawiac ,zreszta nawet nie wiem czy szpital w którym chciałabym ewentualnie rodzic mnie przyjmie (panuje tam ogromny ruch ciężarówek :p) ,zreszta moze mi sie odwiedzi i gdzieś indziej wyląduje albo po prostu sytuacja mnie zmusi do zmiany szpitala także położonymi nie zawracam sobie póki co głowy
znajoma mi opowiadala ze pojechala rodzic do tego szpitala co ja bede rodzic, ktory jest tez bardzo oblegany i jej nie przyjeli. przewiezli ja karetka do szpitala najwiekszej rudery w miescie, jej bylo juz wszystko jedno i co? i sobie super chwalila, obsluge, polozne, porod, podobno tam oddzial polozniczy jako jedyny jest wyremontowany. szpital wyglada strasznie, moj tz mnie straszy ze tam bede rodzic jak bede niegrzeczna. ja mam ten komfort ze do poloniczego mojego mam 2 min na piechote (jest przez ulice) i miejsce bede miala zalatwione na bank. nawet nie mam jak samochodem tam dojechac;p

Edytowane przez charliss
Czas edycji: 2014-07-30 o 10:36
Stary 2014-07-30, 10:35   #2633
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Montanka Pokaż wiadomość
O tak. Cieszmy się drugim trymestrem, bo później znów bedzie coraz ciężę

Mój balonik
Nooo balonik prezentuje się już konkretnie
akrolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:41   #2634
dusiolka
Zakorzenienie

Charliss: ja do mojego mam ze 100km ;/ wiec mogę mieć obawy;p
Stary 2014-07-30, 10:42   #2635
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Za kręgosłupem czy nie, przed lekarzem chował się tak samo jak teraz przed mamą

Ja wieczorem mam w dole brzucha taką śmieszną wypukłość, tż mówi że młode wyłazi jak się chłodniej robi, bo w obecnych warunkach żaden dla niego interes pchać się w taki gorąc
u mnie wieczorem tez jest wiekszy

Cytat:
dla wcześniaczkow... ja staram się takich nie oglądać bo jakos jak skonczylo mi sie zagrożenie w 1 trymestrze to od tamtej pory ciągle sie stresuje ze nie donosze
a sa jakies podstawy bys urodzila wczesniej czy tak sobie to wkrecasz?
ja wszystko ogladam by miec rozeznanie, to moje pierwsze dziecko i jestem wczesniakiem z 7mc

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
Teja1 dzidziuś ci sie przykleil do kręgosłupa chyba

Wczoraj bylam na zakupach i poszalalam,
Kupiłam dżinsy w mothercare za£5, spodnie takie cienkie bawełniane z prostymi nogawkami za £7 i dwie bluzeczki rozpinane na piersiach z mysla o karmieniu każda £4,synkowi sztruksy, getry na zime pod spodnie (lubiłam go ubierac w rajtki bo wygodnie i bez skarpetek),
Plus taka zawieszke na szyje całą w cyrkoniach na kom i karte, czasami lece tylko z nim po coś do sklepu i potem upycham po kieszeniach,no i serum anty zmarszczkowe trzeba sie impregnowac

I dziś 18tydz z przodu
Nie mogę się doczekać usg za 2tygodnie
fajne mialas zakupy i jak tanio ja sie zastanawiam nad kupnem getrow z dodatkowym pasem w H&M ale mam jeszcze czas bo nosze normalne ubrania tylko jak siedze to odpinam guzik
a ja jutro 18tc i witamy sie w 5mc
Stary 2014-07-30, 10:45   #2636
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Charliss: ja do mojego mam ze 100km ;/ wiec mogę mieć obawy;p
o rany! a sprawdzalas ile zajmuje Ci dojazd w wariancie nocnym i godzin szczytu? dobrze, ze w rzeczywistosci porod nie postepuje tak szybko jak na filmach

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

ja to na piechote pojde;p
Stary 2014-07-30, 10:46   #2637
Karoloo
<3 <3 <3

Hej

Juz jestem po wizycie. Wszystko jest ok jedynie mam anemie i przepisał mi zelazo dodatkowo pregna plus i w aptece zostawilam 62 zl ku mojemu zaskoczeniu mialam robione USG i widzialam dzidziora nie mowil jaka plec a ja newet sie nie zapytalam dostalam skierowanie na prenatalne więc sie tam wszystkiego dowiem :-D

Trzymam za wszystkie wizyty

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Karoloo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:47   #2638
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
dlatego ja na czas ciąży wrzucam na luz, nie chcę później mieć pretensji do siebie, że poświeciłam siebie i ciąże nie wiadomo w imię czego. dlatego dziś radośnie wolnym krokiem zjawiłam się w biurze na 10:00

ale mnie rozbawilas piszac tak

Edytowane przez simonee
Czas edycji: 2014-07-30 o 10:48
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:48   #2639
alb
Zadomowienie

Cytat:
Ja dostałam kiedyś pochwałę od kierownika innego zespołu, z którym mamy wspólny projekt. Mieliśmy taka sytuację, że mój zespół się "rozsypał" i z 4 osób zostałam tylko ja. No i on mi powiedział, że świetnie wszystko ogarnęłam i że nikt inny w zespole by nie był w stanie tego ogarnąć. To były najmilsze słowa jakie usłyszałam przez 6 lat pracy w tej firmie... Oczywiście na słowach się skończyło i ani awansu ani podwyżki nie zobaczyłam (ale to oczywiście nie on decydował tylko moja kierowniczka). Teraz mam niby awansować, ale raczej w to nie wierzę (kierowniczka ma dopiero rozmawiać z prezesem na ten temat). No i teraz też sobie chodzę do pracy bez pośpiechu np. na 10 i wychodzę o 17... a co mi tam... i tak powinnam pracować tylko 4 godziny (pracuję tylko przy komputerze).
alb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:50   #2640
charliss
Zadomowienie

a ja wole zaczac o 8 i miec wiecej czasu po poludniu jak jest lato
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości