gliniarz naścienny ;( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-30, 00:16   #1
trocka8
Wtajemniczenie

gliniarz naścienny ;( [PASKUDZTWO]

z przykrością stwierdziłam, że moim pokoju zalęgł się taki oto paskudny robal [KLIK] ;(

pierwszy kokon z pająkami znalazłam około 2 tygodnie temu w zamykanym pudełku tego typu. myślałam wtedy, że to jakieś obrzydliwe gniazdo pająków [trochę mnie tylko zdziwiło, że się nie ruszały], wywaliłam je i myślałam, że będzie spokój.
wyjechałam na te niecałe dwa tygodnie, dzisiaj wróciłam i w tym samym pudełku znalazłam 3 takie kokony z pająkami [brr, nie spodziewałam się ] i oprócz tego wyleciała stamtąd taka dziwna osa z podwójnym pupskiem. osę zabiłam, kokony spłukałam w kiblu i po rekonesansie w necie stwierdziłam, że to ten gliniarz naścienny ;(

no i teraz mam parę pytań:
czy możliwe, że te kokony są jeszcze w innych miejscach? nie wiem czy mam odsuwać meble i wywracać dom do góry nogami a nie chcę, żeby się więcej tego dziadostwa wykluło
czy jak zabiłam tę jedną osę to będę już miała spokój czy raczej będzie ich więcej? mieszkam w dosyć dużym, zanieczyszczonym mieście, jeśli ma to jakieś znaczenie.
ogólnie jak mnie nie było to w domu nikt nic nie zauważył podobnego, do mojego pokoju raczej nikt nie wchodził - jest szansa, że więcej już nie trafię na kokon z pająkami i tę obrzydliwą osę? jak ewentualnie to tępić?

z tego co czytałam w necie to raczej nie jest to groźny robal, ale te kokony są tak okropnie obrzydliwe, że aż mnie mdli na samą myśl i boję się zasnąć, że mnie zeżrą osy i pająki ;(

pomóżcie

Edytowane przez trocka8
Czas edycji: 2014-07-30 o 16:13
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 00:44   #2
201604191001
Konto usunięte

Dot.: gliniarz naścienny ;(

Borze iglasty, obleśne. Ja bym szukała. Nie znam się, niby budują w jednym miejscu, ale ja bym szukała, musiałabym. Larwy siedzą sobie tam aż do wiosny, dopiero wtedy wychodzi kolejna taka osa. Niby żyją osobno a nie w grupach...
Nadal - szukałabym.

Ble.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 00:48   #3
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Borze iglasty, obleśne. Ja bym szukała. Nie znam się, niby budują w jednym miejscu, ale ja bym szukała, musiałabym. Larwy siedzą sobie tam aż do wiosny, dopiero wtedy wychodzi kolejna taka osa. Niby żyją osobno a nie w grupach...
Nadal - szukałabym.

Ble.
i tak spać nie mogę, chyba przystąpię do akcji już teraz
czytam coś o tym hovnie w necie i trochę mnie przeraża, że większość ludzi, którzy o tym piszą to jacyś pasjonaci i że ogólnie super, że nowy robal w Polsce

nie wiem czy bardziej mnie przeraża ta wstrętna osa czy to, że w moim pokoju przez ostatnie 2 tygodnie zebrała jakieś 50 pająków[*]
Stary 2014-07-30, 00:51   #4
Minna
Zielona Driada

O ludzie... lista paskudztw z czarnej listy poszerzona obleśne to. Szukaj. Dla pewności i spokojnego snu.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 00:52   #5
201604191001
Konto usunięte

Mnie śmieszy pocieszanie "one nie są martwe tylko sparaliżowane". No super, wprost wybornie
Rozumiem ekscytację pasjonatów, ale mogliby jednak napisać jak się tego pozbyć. Wszyscy specjaliści mówią "usuń kokony a sobie pójdzie" a ludzie odpowiadają "jasne, wraca robić nowe". No ale ty ją ubiłaś, to już nie wróci.
Stary 2014-07-30, 00:53   #6
shadow__
BAN stały

Mnie bardziej ciekawi skąd te pająki wzięła w takiej liczbie w 1 pokoju?? Boże czy to znaczy że normalnie w przecietnym pokoju ich gdzieś tyle jest pochowanych ;(?? no bo skąd? Jak duże były te pająki?
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 00:56   #7
201604191001
Konto usunięte

Z krzaków, drzew itd. Z dworu przynosi. Jak chcesz to mam zdjęcie takiego kokona co się rozsypał
Stary 2014-07-30, 00:59   #8
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Mnie śmieszy pocieszanie "one nie są martwe tylko sparaliżowane". No super, wprost wybornie
Rozumiem ekscytację pasjonatów, ale mogliby jednak napisać jak się tego pozbyć. Wszyscy specjaliści mówią "usuń kokony a sobie pójdzie" a ludzie odpowiadają "jasne, wraca robić nowe". No ale ty ją ubiłaś, to już nie wróci.
mam tylko nadzieję, że tylko jedna "matka" się tu u mnie zaplątała i że przed swoją śmiercią w kiblu nie powiedziała innym paskudom jakie to ekstra warunki są u mnie w pokoju w kartonie[*]
a jak czytam tych wszystkich pasjonatów to mam wrażenie, że powinnam mieć wyrzuty sumienia i że ogólnie nie jestem człowiekiem ciekawym świata, lol

Cytat:
Napisane przez shadow__ Pokaż wiadomość
Mnie bardziej ciekawi skąd te pająki wzięła w takiej liczbie w 1 pokoju?? Boże czy to znaczy że normalnie w przecietnym pokoju ich gdzieś tyle jest pochowanych ;(?? no bo skąd? Jak duże były te pająki?
nie mam bladego pojęcia, bo nigdy nie miałam problemów z pająkami, nawet rzadko pajęczyny się pojawiają. może przynosiła je "z pola"? mam tutaj w okolicy dużo zieleni, pewnie nie jeden pająk się znajdzie.
zresztą lol, gliny u mnie w mieszkaniu też nie znalazła, więc jak sobie glinę potrafiła zorganizować to pająki również
Stary 2014-07-30, 01:01   #9
shadow__
BAN stały

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
nie mam bladego pojęcia, bo nigdy nie miałam problemów z pająkami, nawet rzadko pajęczyny się pojawiają. może przynosiła je "z pola"? mam tutaj w okolicy dużo zieleni, pewnie nie jeden pająk się znajdzie.
zresztą lol, gliny u mnie w mieszkaniu też nie znalazła, więc jak sobie glinę potrafiła zorganizować to pająki również

fakt.. kurcze generalnie nie dziwie sie ze ją ubiłaś ;p tez bym to w pierwszym odruchu zrobiła, ale generalnie naprawde fascynujace stworzenie, wyjechałaś na 2 tygodnie (okna chyba nie zostawiłas otwartego pod nieobecność w domu?) a ona wykombinowała dziesiątki pająków i gline
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 01:05   #10
Minna
Zielona Driada

Cytat:
fakt.. kurcze generalnie nie dziwie sie ze ją ubiłaś ;p tez bym to w pierwszym odruchu zrobiła, ale generalnie naprawde fascynujace stworzenie, wyjechałaś na 2 tygodnie (okna chyba nie zostawiłas otwartego pod nieobecność w domu?) a ona wykombinowała dziesiątki pająków i gline
Ja tam podziękuję za taki objaw sprytu

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 01:09   #11
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
nie, nie, to nie tak, że wszystko było pozamykane na 10 spustów, mama była w domu, raczej wietrzyła, etc
Stary 2014-07-30, 02:00   #12
chwast
Zakorzenienie

Ten robak znosi gline i pajaki czy ja po prostu o tej godzinie juz nic nie rozumiem?

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 02:27   #13
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ten robak znosi gline i pajaki czy ja po prostu o tej godzinie juz nic nie rozumiem?

Wyslane przez tapatalk 2
Niestety dobrze rozumiesz :/ najpierw znosi gline i buduje kokon, potem łapie do niego pająki a na koniec składa jajko - larwa żywi sie tymi pajakami aż do wyklucia :/

Sent from my HTC Wildfire using Wizaz Forum mobile app
Stary 2014-07-30, 08:37   #14
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Boziu, ja bym musiała chyba zmienić mieszkanie

Szukaj.

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
i tak spać nie mogę, chyba przystąpię do akcji już teraz
czytam coś o tym hovnie w necie i trochę mnie przeraża, że większość ludzi, którzy o tym piszą to jacyś pasjonaci i że ogólnie super, że nowy robal w Polsce

nie wiem czy bardziej mnie przeraża ta wstrętna osa czy to, że w moim pokoju przez ostatnie 2 tygodnie zebrała jakieś 50 pająków[*]
Nie dziwię sie, też bym nie zasnęła.

Miałam ostatnio pająka w wannie, ten długonogi, ale młody jeszcze. Nie zabijam ich, wygoniłam z wanny za szafę.

Na drugi dzień znowu. Ojciec wyrzucił za okno.

No i za trzecim razem znowu był

Nie wiem, jakoś lepiej znoszę widok tarantuli czy ptasznika (o, choćby tego z ava ) niż takiego pospolitego pajączka

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2014-07-30 o 08:39
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 09:42   #15
Harmonija
Rozeznanie

A to nie lepiej, że on z całego mieszkania przenosi wszystkie pająki w jedno miejsce?

Nalej Serce, nalej...

Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota.
Harmonija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 09:42   #16
201605161006
Konto usunięte

U mnie są zwykłe domówki i je zostawiam w spokoju ale takie dziwne coś to bym się bała. A przy okazji pająki to pajęczaki a nie robale. Robale to nicienie, pierścienice, płazińce.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 09:53   #17
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Harmonija Pokaż wiadomość
A to nie lepiej, że on z całego mieszkania przenosi wszystkie pająki w jedno miejsce?
z całego mieszkania i okolicy

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
U mnie są zwykłe domówki i je zostawiam w spokoju ale takie dziwne coś to bym się bała. A przy okazji pająki to pajęczaki a nie robale. Robale to nicienie, pierścienice, płazińce.
co to jest ta domówka? mucha? osa? pająk?
wiem, że pająki to pajęczaki, nie pisałam o nich, że są robalami, lol
Stary 2014-07-30, 10:05   #18
grubella
BAN stały

Nie spotkano się aby gliniarz / inna nazwa to szczerklina pająkówka/ kogoś ugryzła. To nie szerszeń.
U mnie widziałam kilka latających , zbierających pył z kamieni wapiennych z których zbudowane są ściany.
Ale nie znalazłam kokonów jeszcze.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 10:14   #19
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Nie spotkano się aby gliniarz / inna nazwa to szczerklina pająkówka/ kogoś ugryzła. To nie szerszeń.
U mnie widziałam kilka latających , zbierających pył z kamieni wapiennych z których zbudowane są ściany.
Ale nie znalazłam kokonów jeszcze.
czytałam w necie, że gdzieś tak kogoś dziabnął, ale nie boję się ukąszenia nie o to chodzi.
to jest po prostu obrzydliwe, nie boję się tylko brzydzę, fuj fuj fuj
Stary 2014-07-30, 11:23   #20
RainbowBridge
Przyczajenie

U mnie też zrobiła gniazdo w karniszu, ale wystarczyło zniszczyć kokon, zamknąć okno na cały dzień tak żeby nie mogła wlecieć i juz jej więcej nie ma i tak na prawdę dopiero teraz dzięki temu wątkowi dowiedziałam się co to za jedna
RainbowBridge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 11:24   #21
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety dobrze rozumiesz :/ najpierw znosi gline i buduje kokon, potem łapie do niego pająki a na koniec składa jajko - larwa żywi sie tymi pajakami aż do wyklucia :/

Sent from my HTC Wildfire using Wizaz Forum mobile app
COOOO.
To jest tak oblesne, ze nie wytrzymam. Czemu nie poinformowano mnie o tym przez tyle lat biologii ja sie pytam. Powinien byc cykl najoblesniejsze zwierzeta w polsce, uwazajcie.

Wyslane przez tapatalk 2
Stary 2014-07-30, 11:32   #22
grubella
BAN stały

Cytat:
COOOO.
To jest tak oblesne, ze nie wytrzymam. Czemu nie poinformowano mnie o tym przez tyle lat biologii ja sie pytam. Powinien byc cykl najoblesniejsze zwierzeta w polsce, uwazajcie.

Wyslane przez tapatalk 2
Wszystkie owady w zasadzie są obleśne. Ich jajka, z nich wykluwają się tłuste larwy lub włochate gąsienice, potem poczwarki, kokony, dopiero potem po przepoczwarzeniu się jako tako wyglądają z daleka np. kolorowe motyle.
A jedwabniki? taki drogi jest jedwab a takie ohydne jego początki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg KOKONY_JEDWABIU.jpg (33,6 KB, 142 załadowań)
Stary 2014-07-30, 11:35   #23
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystkie owady w zasadzie są obleśne. Ich jajka, z nich wykluwają się tłuste larwy lub włochate gąsienice, potem poczwarki, kokony, dopiero potem po przepoczwarzeniu się jako tako wyglądają z daleka np. kolorowe motyle.
To mnie nie brzydzi. Xd

Wyslane przez tapatalk 2
Stary 2014-07-30, 11:36   #24
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
COOOO.

Wyslane przez tapatalk 2
to jest nowe dziadostwo, chyba jeszcze nie trafiło do podstawy programowej[*]
Cytat:
nie lubię motylków, są obleśne, bo mają włochate korpusy i nawet najpiękneijsze skrzydełko nie jest w stanie tego zmienić, ble ble ble
Stary 2014-07-30, 11:40   #25
rousse
BAN stały

borze zielony żałuję, że zajrzałam do tego tematu , powinno być ostrzeżenie przed obrzydlistwami jakieś Ja bym tam nie mogła spać i wezwała jakąś firmę żeby spryskała całe mieszkanie
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 11:40   #26
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
to jest nowe dziadostwo, chyba jeszcze nie trafiło do podstawy programowej [*]

nie lubię motylków, są obleśne, bo mają włochate korpusy i nawet najpiękneijsze skrzydełko nie jest w stanie tego zmienić, ble ble ble
No wlochate jak kotki hahaha

Wyslane przez tapatalk 2
Stary 2014-07-30, 11:42   #27
grubella
BAN stały

Gliniarz w Polsce był pierwszy raz zaobserwowany w 1968 roku w woj. lubelskim.
Zbyt mało jest godzin biologii aby wszystkie ciekawe gatunki były w podręczniku.
Stary 2014-07-30, 11:48   #28
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
borze zielony żałuję, że zajrzałam do tego tematu , powinno być ostrzeżenie przed obrzydlistwami jakieś Ja bym tam nie mogła spać i wezwała jakąś firmę żeby spryskała całe mieszkanie
pisałam, że paskudny robal
mieszkanie ma ponad 100 metrów, nigdzie indziej poza tym jednym pudełkiem u mnie w pokoju nie było widać tego dziadostwa

w ogóle nieźle się robale zmutowały wstrętne - kiedyś na czwartym piętrze miałam spokój a teraz tyle tego gówna tu dolatuje, że szok! i jeszcze mają siłę sobie glinę i pająki przynosić na tę wysokość

Cytat:
No wlochate jak kotki hahaha

Wyslane przez tapatalk 2
ooo nie
Stary 2014-07-30, 11:48   #29
grubella
BAN stały

Zobaczcie z bliska jakie to stworzenie jest cienkie w talii.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gliniarz.jpg (91,3 KB, 176 załadowań)
Stary 2014-07-30, 11:50   #30
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Zobaczcie z bliska jakie to stworzenie jest cienkie w talii.
właśnie wczoraj jak go zabijałam [wodą termalną, w sensie opakowaniem, lol], to odcięłam go w tym najcieńszym miejscu, ale nadal się ruszał[*]
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości