|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
gliniarz naścienny ;( [PASKUDZTWO]
z przykrością stwierdziłam, że moim pokoju zalęgł się taki oto paskudny robal [KLIK] ;(
pierwszy kokon z pająkami znalazłam około 2 tygodnie temu w zamykanym pudełku tego typu. myślałam wtedy, że to jakieś obrzydliwe gniazdo pająków [trochę mnie tylko zdziwiło, że się nie ruszały], wywaliłam je i myślałam, że będzie spokój. wyjechałam na te niecałe dwa tygodnie, dzisiaj wróciłam i w tym samym pudełku znalazłam 3 takie kokony z pająkami [brr, nie spodziewałam się ] i oprócz tego wyleciała stamtąd taka dziwna osa z podwójnym pupskiem. osę zabiłam, kokony spłukałam w kiblu i po rekonesansie w necie stwierdziłam, że to ten gliniarz naścienny ;(no i teraz mam parę pytań: czy możliwe, że te kokony są jeszcze w innych miejscach? nie wiem czy mam odsuwać meble i wywracać dom do góry nogami a nie chcę, żeby się więcej tego dziadostwa wykluło ![]() czy jak zabiłam tę jedną osę to będę już miała spokój czy raczej będzie ich więcej? mieszkam w dosyć dużym, zanieczyszczonym mieście, jeśli ma to jakieś znaczenie. ogólnie jak mnie nie było to w domu nikt nic nie zauważył podobnego, do mojego pokoju raczej nikt nie wchodził - jest szansa, że więcej już nie trafię na kokon z pająkami i tę obrzydliwą osę? jak ewentualnie to tępić? z tego co czytałam w necie to raczej nie jest to groźny robal, ale te kokony są tak okropnie obrzydliwe, że aż mnie mdli na samą myśl i boję się zasnąć, że mnie zeżrą osy i pająki ;( pomóżcie
Edytowane przez trocka8 Czas edycji: 2014-07-30 o 16:13 |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: gliniarz naścienny ;(
Borze iglasty, obleśne. Ja bym szukała. Nie znam się, niby budują w jednym miejscu, ale ja bym szukała, musiałabym. Larwy siedzą sobie tam aż do wiosny, dopiero wtedy wychodzi kolejna taka osa. Niby żyją osobno a nie w grupach...
Nadal - szukałabym. Ble. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czytam coś o tym hovnie w necie i trochę mnie przeraża, że większość ludzi, którzy o tym piszą to jacyś pasjonaci i że ogólnie super, że nowy robal w Polsce ![]() nie wiem czy bardziej mnie przeraża ta wstrętna osa czy to, że w moim pokoju przez ostatnie 2 tygodnie zebrała jakieś 50 pająków[*] |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zielona Driada
|
O ludzie... lista paskudztw z czarnej listy poszerzona
obleśne to. Szukaj. Dla pewności i spokojnego snu.
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Mnie śmieszy pocieszanie "one nie są martwe tylko sparaliżowane". No super, wprost wybornie
Rozumiem ekscytację pasjonatów, ale mogliby jednak napisać jak się tego pozbyć. Wszyscy specjaliści mówią "usuń kokony a sobie pójdzie" a ludzie odpowiadają "jasne, wraca robić nowe". No ale ty ją ubiłaś, to już nie wróci. |
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
Mnie bardziej ciekawi skąd te pająki wzięła w takiej liczbie w 1 pokoju?? Boże czy to znaczy że normalnie w przecietnym pokoju ich gdzieś tyle jest pochowanych ;(?? no bo skąd? Jak duże były te pająki?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Z krzaków, drzew itd. Z dworu przynosi. Jak chcesz to mam zdjęcie takiego kokona co się rozsypał
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak czytam tych wszystkich pasjonatów to mam wrażenie, że powinnam mieć wyrzuty sumienia i że ogólnie nie jestem człowiekiem ciekawym świata, lol Cytat:
zresztą lol, gliny u mnie w mieszkaniu też nie znalazła, więc jak sobie glinę potrafiła zorganizować to pająki również
|
||
|
|
|
|
#9 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
fakt.. kurcze generalnie nie dziwie sie ze ją ubiłaś ;p tez bym to w pierwszym odruchu zrobiła, ale generalnie naprawde fascynujace stworzenie, wyjechałaś na 2 tygodnie (okna chyba nie zostawiłas otwartego pod nieobecność w domu?) a ona wykombinowała dziesiątki pająków i gline |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zielona Driada
|
Cytat:
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ten robak znosi gline i pajaki czy ja po prostu o tej godzinie juz nic nie rozumiem?
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
|
#13 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sent from my HTC Wildfire using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Boziu, ja bym musiała chyba zmienić mieszkanie
![]() Szukaj. ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
Miałam ostatnio pająka w wannie, ten długonogi, ale młody jeszcze. Nie zabijam ich, wygoniłam z wanny za szafę. Na drugi dzień znowu. Ojciec wyrzucił za okno. No i za trzecim razem znowu był Nie wiem, jakoś lepiej znoszę widok tarantuli czy ptasznika (o, choćby tego z ava ) niż takiego pospolitego pajączka
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2014-07-30 o 08:39 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
A to nie lepiej, że on z całego mieszkania przenosi wszystkie pająki w jedno miejsce?
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
U mnie są zwykłe domówki i je zostawiam w spokoju ale takie dziwne coś to bym się bała. A przy okazji pająki to pajęczaki a nie robale. Robale to nicienie, pierścienice, płazińce.
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wiem, że pająki to pajęczaki, nie pisałam o nich, że są robalami, lol |
||
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Nie spotkano się aby gliniarz / inna nazwa to szczerklina pająkówka/ kogoś ugryzła. To nie szerszeń.
U mnie widziałam kilka latających , zbierających pył z kamieni wapiennych z których zbudowane są ściany. Ale nie znalazłam kokonów jeszcze. |
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to jest po prostu obrzydliwe, nie boję się tylko brzydzę, fuj fuj fuj |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
U mnie też zrobiła gniazdo
i tak na prawdę dopiero teraz dzięki temu wątkowi dowiedziałam się co to za jedna
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest tak oblesne, ze nie wytrzymam. Czemu nie poinformowano mnie o tym przez tyle lat biologii ja sie pytam. Powinien byc cykl najoblesniejsze zwierzeta w polsce, uwazajcie. Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A jedwabniki? taki drogi jest jedwab a takie ohydne jego początki
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
borze zielony żałuję, że zajrzałam do tego tematu
Ja bym tam nie mogła spać i wezwała jakąś firmę żeby spryskała całe mieszkanie
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
BAN stały
|
Gliniarz w Polsce był pierwszy raz zaobserwowany w 1968 roku w woj. lubelskim.
Zbyt mało jest godzin biologii aby wszystkie ciekawe gatunki były w podręczniku. |
|
|
|
|
#28 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mieszkanie ma ponad 100 metrów, nigdzie indziej poza tym jednym pudełkiem u mnie w pokoju nie było widać tego dziadostwa ![]() w ogóle nieźle się robale zmutowały wstrętne - kiedyś na czwartym piętrze miałam spokój a teraz tyle tego gówna tu dolatuje, że szok! i jeszcze mają siłę sobie glinę i pająki przynosić na tę wysokość ![]() ooo nie
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
BAN stały
|
Zobaczcie z bliska jakie to stworzenie jest cienkie w talii.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.

] i oprócz tego wyleciała stamtąd taka dziwna osa z podwójnym pupskiem. osę zabiłam, kokony spłukałam w kiblu i po rekonesansie w necie stwierdziłam, że to ten gliniarz naścienny ;(

) niż takiego pospolitego pajączka