Grudniowe mamusie 2014 cz.II - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-30, 10:48   #3481
19Inka90
Wtajemniczenie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II

Madziaqq Ja w 6 tc miałam usuwanego zęba i tez się zdziwilam jak mi teść dal znieczulenie :p ale wytłumaczył mi ze wystarczy ze poinformujesz dentyste ze w ciąży jesteś, poda Ci wtedy znieczulenie które jest bezpieczne dla maleństwa

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:58   #3482
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
U dentysty w ciąży na NFZ masz wszystko refundowane 100% także opłaca się robić zęby w ciąży,ja sporo skorzystalam z tego przywileju od początku ciąży
No mi właśnie teraz wypada wizyta i tak kiedyś czytałam, że kobiety w ciąży u dentysty mają spore przywileje a jak mam trochę zaoszczędzić to tym bardziej
A czy za jasne plomby trzeba normalnie płacić czy też mogę na coś liczyć?

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:01   #3483
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
No mi właśnie teraz wypada wizyta i tak kiedyś czytałam, że kobiety w ciąży u dentysty mają spore przywileje a jak mam trochę zaoszczędzić to tym bardziej
A czy za jasne plomby trzeba normalnie płacić czy też mogę na coś liczyć?
Ja chodze prywatnie. Za lepszy material trzeba doplacic za znieczulenie biale plomby itd. Na nfz robie tylko kamien i przeglad.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-30, 11:03   #3484
19Inka90
Wtajemniczenie

Zależy jaki standard jest w gabinecie do którego chodzisz zawsze możesz spróbować się dogadać bo skoro i tak wszystko może sobie w koszta w ciebie wpisać do NFZ to co mu szkodzi dac Ci jasne plomby

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:07   #3485
Kasiulka07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulinkus Pokaż wiadomość
Wiem co czujesz. Wiekszosc dziewczyn ma termin na koniec listopada poczatek grudnia a my mamy na koniec grudnia. Takze jestesmy o te kilka tygodni do tylu i jak pisza o ruchach czy czyms innym to to jest jeszcze przed nami ciezko jest jednak czekac cierpliwie jak czytasz ze wszyscy juz cos czuja a ty nie
No dokładnie:p

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
z tymi nadliczbowymi to jest tak, że wczoraj mieliśmy tu niezły kocioł, zostałam godzinkę dłużej ale za to dzisiaj pracuje godzinkę krócej. Czasem sytuacja tego wymaga. Tylko ja głupia zawsze jak szłam na wizytę i wychodziłam wcześniej to potem odrabiałam te godziny. Albo jak przychodziłam później to siedziałam dłużej żeby wyrobić te 8 godzin. Następnym razem jak pójdę do laba rano i przyjdę do pracy na 10 to o mojej 16 spadam do domu [COLOR="Silver"]

Basiu to już teraz będziesz wiedziała, tylko pamiętaj o zaświadczeniu

Cytat:
Napisane przez niteczka83 Pokaż wiadomość
Kasiulka - poczujesz, poczujesz i jeszcze przyjdą takie wieczory że będziesz prosić aby już tak nie kopało [COLOR="Silver"]

Oj chciałabym teraz narzekać że mnie bardzo kopie:p

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
Kasiula, Paulinkus na pewno już niedługo poczujecie kopniaczki. Ja mam termin na 18 grudnia i czuje pukanie, ale dość delikatne. Chciałbym żeby brzuch mi już skakał i mój Tż mógł poczuć bo jest niepocieszony, że go to omija. Prawda jest taka, że każda z nas prędzej czy później tego doswiadczy i to juz niedlugo Życzę Wam aby się to stało prędko

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
a w ciąży można brać znieczulenie?? ja się tak strasznie boję dentysty, że bez znieczulenia u mnie ani rusz a wiem, że jeden ząb mam do zrobienia, dziś mi się nawet śniło, że u dentysty siedziałam
Ja też się boję dentysty i bez znieczulenia u mnie było by ciężko Miałam miesiąc temu robionego zęba i tylko powiedziała że jestem w ciąży i moja dentystka dała mi specjalne znieczulenie takie które nie obkurcza naczyń krwionośnych podajże bez adrenaliny chyba że coś pomyliłam:p

Edytowane przez Kasiulka07
Czas edycji: 2014-07-30 o 11:09
Kasiulka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:10   #3486
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chodze prywatnie. Za lepszy material trzeba doplacic za znieczulenie biale plomby itd. Na nfz robie tylko kamien i przeglad.

Wiem prywatnie trzeba dopłacać. Ale jak mogę skorzystać z NFZ
Po jednej dentystce która zniszczyła mi zęba mam ogromny uraz do dentystów.
Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Zależy jaki standard jest w gabinecie do którego chodzisz zawsze możesz spróbować się dogadać bo skoro i tak wszystko może sobie w koszta w ciebie wpisać do NFZ to co mu szkodzi dac Ci jasne plomby
No jako poradnia to jest dobra ale ciekawe jak z dentystą będzie. Na ogół przyjmowała kobieta, fajna i niesadystyczna a Ona się przeprowadza do innego miasta i jakiś mężczyzna będzie więc trochę się boję. Jak mi nie podpasuje to będę musiała poszukać innego. Chyba mam pecha do dentystów. Co znajdę fajnego i dobrego to zaraz coś z nimi się dzieje

Stary 2014-07-30, 11:13   #3487
TheN4ti
Rozeznanie

Cytat:
Wlasnie w ten weekend zaczelam czuc juz dziecko :-D Rusza sie raz mocniej raz slabiej. Tż tez sie udalo poczuc wypilam troche pepsi i zaczelo mnie intensywnie kopac :-D

To zazdroszczę, że Tz mógł poczuć

Stary 2014-07-30, 11:13   #3488
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka07 Pokaż wiadomość
Ja też się boję dentysty i bez znieczulenia u mnie było by ciężko Miałam miesiąc temu robionego zęba i tylko powiedziała że jestem w ciąży i moja dentystka dała mi specjalne znieczulenie takie które nie obkurcza naczyń krwionośnych podajże bez adrenaliny chyba że coś pomyliłam:p

i co nie bolało nic ?
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:33   #3489
Kasiulka07
Raczkowanie

Cytat:
i co nie bolało nic ?
Nic mnie nie bolało, czułam się tak jakbym dostała zwykłe znieczulenie potem jak to puściło to wiadomo trochę ząb pobolewał ale samo plombowanie nie

Kasiulka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 11:35   #3490
basiabasia989
Rozeznanie

też mam jednego zęba do zrobienia/usunięcia (takiego z tyłu) i jeden mi się ukruszył (dwójka z przodu na dole) i nie mogę się zebrać żeby się do dentysty umówić a wiem też ze ten przyjmujący u nas w przychodni na nfz psuje zęby
Stary 2014-07-30, 11:43   #3491
Linea86
Raczkowanie

Cytat:
też mam jednego zęba do zrobienia/usunięcia (takiego z tyłu) i jeden mi się ukruszył (dwójka z przodu na dole) i nie mogę się zebrać żeby się do dentysty umówić a wiem też ze ten przyjmujący u nas w przychodni na nfz psuje zęby
A myslalam, ze tylko ja tak odkladam wizyte u dentysty ale widze, ze jest nas wiecej. Ja mam 6 do leczenia kanalowego, przed ciaza bylam u dentysty i babka powiedziala, ze nie bedzie jej ruszac poki nie boli (mimo, ze widac ze jest z nia cos nie tak) i jeszcze poczekamy...no to niech mi teraz ktos powie jaki jest sens ich glosnych zapewnien, ze lepiej przyjsc zanim jeszcze bedzie bolal jak oni i tak ich nie chca robic:/
Stary 2014-07-30, 11:49   #3492
blow_ya_mind
Raczkowanie

Hej dziewczyny, dawno mnie nie było - trochę podczytywałam, ale ostatnio nie mam czasu ani ochoty na nic

Cieszę się, że tak dużo z nas już zna płeć i wie, że wszystko jest ok - gratuluje dziewczyny! My nadal nie mamy imienia dla naszego okruszka. Brzuszki też piękne, mój zaczyna też już odpowiednio wyglądać

Zakupów też jeszcze nie zaczełąm robić... Muszę się przymierzyć do worków ciuchów po córce, może znajdę coś uniseksowego

Ostatnio też dwa razy strasznie bolał mnie żołądek, musiałam wziąć nospę bo miałam takie bóle, że ledwo szłam/stałam/siedziałam/leżałam. Myślę, że muszę zmienić diete bo mój żołądek nie ogarnia... :/ Mam też nadzieję, że to nic poważnego. Wizyta dopiero za tydzień, w sobotę idę na glukozę

Też mam tżeta informatyka WIdzę, że dużo nas tutaj

Co do dentysty ja miałam rwanego zęba jakoś po 12 tyg. Pan dał mi w gabinecie specjalne znieczulenie dla ciężąrnych, nie było to najfajniejsze przeżycie ever, ale da się.
Stary 2014-07-30, 12:36   #3493
Misia89p
Wtajemniczenie

Gratuluję udanych wizyt i potwierdzonych płci
My z tż też poznaliśmy się przez neta, na jakimś czacie, rok ze sobą pisaliśmy smsy, aż się spotkaliśmy w końcu no i jesteśmy razem 8 lat i 10 miesięcy po ślubie

26 marca
II kreseczki
Synuś Dawiduś
21.11.2014
Misia89p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 12:39   #3494
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie kiedyś dentystka urzadzila. Miałam do zrobienia zęba, z tyłu(na szczęście). Tak mi wierciła, kręciła że ząb pękł. Niby coś tam ratowała, kleiła i miało być dobrze. Aha już. Po kilku dniach ząb się ukruszył się zostały korzenie i więc usunęłam. Jedyny "plus" taki, ze trochę zęby mi się zrównały bo miały miejsce. Od tamtej pory dentysta dla mnie wielki koszmar.

Stary 2014-07-30, 13:04   #3495
madziqqq
Rozeznanie

dziewczyny też macie takiego lenia? no kompletnie mi się nie chce nic robic
Stary 2014-07-30, 13:07   #3496
niteczka83
Zadomowienie

Cytat:
Apropo kolejek - Kiedyś w auchan stałam do kasy i kobieta na kasie siedząca wstrzymała kolejkę, powiedziała, że ja mam pierwszeństwo bo kobieta w ciąży, bacie i dziadki stojący w kolejce chcieli mnie zabić wzrokiem. Jak się potem okazało, była to kasa z pierwszeństwem dla kobiet w ciąży i niepełnosprawnych. Tak już mam, że się nie pcham tylko grzecznie czekam.
Basiabasia - też tak mam i miałam w tej i poprzedniej ciąży że nie korzystam z przywilejów tylko grzecznie czekam, i kilka razy pani przy kasie właśnie zwróciła uwagę, że jestem w ciąży i mam pierwszeństwo. Zabijający wzrok ludzi z kolejki nie do opisania.

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
O pieluchach mowa była, chyba Hasiap się martwiła wydatkiem. Uwierz, że u mnie nie zawsze z kasą wesoło, ale zawsze na pieluchy się znalazło. O ile pampersy są drogie to świetną alternatywą dla nich są Dada. Ja się tak do Dady przyzwyczaiłam, że wolałam je od pampersa. Pampersy są tak miękkie, że miałam wrażenie, że dziecko zaraz je przesiusia, a jak zmieniałam to wychodziło, że wcale nie było potrzeby. Pampersy niektóre mają perfumowane rumiankiem wnętrze co zdarza się rzadko, ale potrafią uczulić. Dobre ponoć są też rossmanowskie i cena ich to 28 zł. Na początku jak dziecko na piersi to może i zużyje te 10 pampersów. Jak będzie na mieszance to kupki będzie robić rzadziej. Później jak już dziecko było większe to mi schodziło na dobę 3-4 pieluchy.

Pampersy mają też sporą cenę. Pampers Activ baby często się trafiają w promocjach np za 80 zł 100 ileś sztuk, gdzie dzieląc cenę wychodzi, że kosztują tyle samo co dada, a nawet potrafią być ciut tańsze. Warto śledzić promocje i kupować w ten sposób. Ja tak dobrze już nie mam, bo to najlepiej jak ktoś mieszka w dużym mieście i ma wybór marketów, moje miasto jest małe.
No i Linka nie pocieszę Cię. O ile Huggies były całkiem fajne, to wycofali je ze sprzedaży w Polsce...
Co do Huggiesów wycofali ale w rodzinie męża kupują cały czas na allegro, sprzedawcy sprowadzają. U nas chyba w pl zostały w sprzedaży w sklepach tylko chusteczki nawilżane.
Co do wydatków u nas też nie było wesoło a zawsze pampki były - ja długo używałam zielonych pampersów (kupowałam na promocjach, co jakiś czas była i miałam na dłuuugo), synek dopiero jak miał 10 miesięcy dał się przerzucić na rossmannowe (Babydream ale tą średnią paczkę, nie te w dużej o nazwie fit&fun bo są strasznie grube; zresztą w Rossmannie w cenie regularnej z kartą Rossnę są dość opłacalne). Na początku synek zużywał po 10-11 pieluch na dzień, potem doszedł do 7, a dziś mam 4-5 (ma prawie 1 rok 9 miesięcy).
Wszystko zależy od dziecka - mój akceptował długo tylko pampresy, ale moja bratanica od początku akceptuje wszystkie możliwe pieluchy (Dada, Pampers i te jasne i zielone, Babydreamy, ...) - i to dosłownie - jaką mają pod ręką taką zakładają.
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 13:07   #3497
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny też macie takiego lenia? no kompletnie mi się nie chce nic robic
a powinnam sie uczyc mam dosyc tych upalow!

Stary 2014-07-30, 13:14   #3498
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Zaswiadczenie tak czy siaj trzeba dostarczyc pracodawcy..
z tego co wyczytałam w internecie to złożenie zaświadczenia o ciąży jest przywilejem a nie obowiązkiem

Cytat:
a powinnam sie uczyc mam dosyc tych upalow!
doskonale Cię rozumiem

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 13:26   #3499
skrzatek24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ollliwka Pokaż wiadomość

Ja niestety nie widziałam Młodego bo pan doktor miał tylko monitor przed nosem a ja bokiem leżałam więc wiadomo...ale jak chodzę prywatnie to mam "swój" monitor nad leżanką i widzę wszystko dokładnie
:
Też nie miałam monitora przed soba, ale najpierw lekarka w skupieniu nic nie mowiąc (już myślalam, ze słowa nie powie na tym usg) sprawdziła sama, a poźnej odwróciła w moja stronę monitor, pokazała wszystko i poopowiadała co i jak.

Cytat:
ja pół nocy spać nie mogłam a rano do pracy zaspałąm :/
dziś idę małego podglądać tylko tak strasznie długo o tej 17.40[COLOR="Silver"]
Trzymam kciuki za wizytę. jateż dziś kiepsko spałam. Obudzil mnie wschód słońca. Zajrzalo do mnie przez niedomknięte rolety i długo nie mogłam zasnąć. Później obudziłam się z mega bolem głowy, że ledwo na usg dotarłam. A traf chciał, że samochód mamy "rozebrany" i musiałam pieszo iść. Za to z usg wracałam jak na skrzydłach

Z maleństwem wszystko ok. To czego lekarz poprzednio nie widział, moja ginka bez problemu oceniła. Mówi, że nie ma się czego przyczepić. Cieszę sie bardzo, ale mam troszkę żal do losu, że nie wszystke mamy tyle szczęścia. No i dziewczynka na 100%, wciąż nie wierzę. Synek bardzo sie cieszy, a do mnie nie dociera.

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty i zdrowe dzieciaczki.

Dzieki za odpowiedzi w sprawie zaświadczeń. Ja swojego nie dostarczyłam, bo nie sądzilam, że jest to konieczne. Myślałam, że kod b na L4 wystarczy, a że kadrową mieliśmy beznadziejną to i nic mi nie powiedziała. Teraz sama doczytałam, że trzeba i musze dostarczyć, bo mi mogą umowy nie przedłużyć.

Edytowane przez skrzatek24
Czas edycji: 2014-07-30 o 13:27
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 13:26   #3500
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
z tego co wyczytałam w internecie to złożenie zaświadczenia o ciąży jest przywilejem a nie obowiązkiem
Basiabasia chce korzystac z przywilejow zwiazanych ze stanem ciazy i o ile ciaza nie jest jeszcze widoczna to kodeks pracy mowi wprost "stan ciazy powinien byc stwierdzony swiadectwem lekarskim" takze pracodawca ma prawo nie uwzglednic oswiadczenia ustnego. Moim zdaniem w naszym interesie jest dostarczenie takiego zaswiadczenia bo to my pozniej korzystamy z przywilejow z tym zwiazanych

Edytowane przez Paulinkus
Czas edycji: 2014-07-30 o 13:40
Paulinkus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 13:39   #3501
Basjenia
Zadomowienie

czołem dziewczątka!
od temperatury mózg staje w poprzek i cały dzień jakaś podsypiająca jestem...
całkiem niedawno rozmawiałysmy o wyprawkach i ewentualnym doradzctwie, firmie, konsultancie....ktoś nad ubiegł!! http://www.wyprawka24.pl/

ja dzisiaj o 20 mam usg połówkowe a jutro konsultacje....coś czuje że wizyta u neurologa też będzie...chyba że to jakies początki anemii.... w sumie z wagi to jestem +3kg tylko....(na moje oko to tyle w cyckach mieszcze...)
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 13:48   #3502
sasia25
Rozeznanie

Ja byłam u dentysty w maju i nic mnie nie bolało, a znieczulenie miałam jakieś inne niż normalnie.

U mnie też gorąco, ale sprzątam od rana, mam jakiś nadmiar energii
A jak skończę, to biorę szybki prysznic i pędzę do empiku, bo tam czeka już na mnie jedna z kilku przesyłek z ubraniami dla małej
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 13:49   #3503
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
ja dzisiaj o 20 mam usg połówkowe a jutro konsultacje....coś czuje że wizyta u neurologa też będzie...chyba że to jakies początki anemii.... w sumie z wagi to jestem +3kg tylko....(na moje oko to tyle w cyckach mieszcze...)
ja mam o 17.40 ale tak mi się ten czas niemiłosiernie dłuży, że aż cieżko uwierzyć, na szczęście mały kopie od czasu do czasu umilając czas w pracy
Stary 2014-07-30, 13:52   #3504
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:
ja mam o 17.40 ale tak mi się ten czas niemiłosiernie dłuży, że aż cieżko uwierzyć, na szczęście mały kopie od czasu do czasu umilając czas w pracy
u mnie impreza intensywna.....wczoraj to aż mi cały brzuch "chodził"
dzisiaj chyba czkawke miał czy coś bo miałam taki regularny podskok brzucha

a czujecie przez skórę w którym miejscu bobo się układa?czy to raczej niemożliwe?

u stomatologa jest możliwość znieczulenia dla ciężarnych. trzeba tylko powiedzieć... mi o dziwo po ostatniej wizycie lekarz powiedziała że mam zęby jak perełki...
Stary 2014-07-30, 13:58   #3505
Suqub
Zakorzenienie

To ja jestem jakaś inna bo zazwyczaj nie chce znieczulenia. Tylko przy wyrywaniu to prosiłam
U mnie moje dziecię to chyba leniwe jest i żadnych dyskotek nie tworzy no ale pewnie jeszcze za wcześnie na coś takiego.

Stary 2014-07-30, 13:59   #3506
Basjenia
Zadomowienie

Suqub a ty jesteś w którym?18?19? Inkaaaa....zazdroszcze ci tej pamięci!!
Stary 2014-07-30, 14:07   #3507
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Suqub a ty jesteś w którym?18?19? Inkaaaa....zazdroszcze ci tej pamięci!!
19

Stary 2014-07-30, 14:19   #3508
Basjenia
Zadomowienie

ja w poniedziałek zaczęłam 21:O

robię zupo-leczo-gulaszo-coś pt. co się nawinie z parówkami i cukinią
Stary 2014-07-30, 14:21   #3509
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
ja w poniedziałek zaczęłam 21:O

robię zupo-leczo-gulaszo-coś pt. co się nawinie z parówkami i cukinią
oj ja ostatnio mogłaby jeść to w kółko
Stary 2014-07-30, 14:21   #3510
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
u mnie impreza intensywna.....wczoraj to aż mi cały brzuch "chodził"
dzisiaj chyba czkawke miał czy coś bo miałam taki regularny podskok brzucha

a czujecie przez skórę w którym miejscu bobo się układa?czy to raczej niemożliwe?

u stomatologa jest możliwość znieczulenia dla ciężarnych. trzeba tylko powiedzieć... mi o dziwo po ostatniej wizycie lekarz powiedziała że mam zęby jak perełki...
Czuję w którym miejscu jest dziecko czyli jak najbardziej możliwe

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
To ja jestem jakaś inna bo zazwyczaj nie chce znieczulenia. Tylko przy wyrywaniu to prosiłam
U mnie moje dziecię to chyba leniwe jest i żadnych dyskotek nie tworzy no ale pewnie jeszcze za wcześnie na coś takiego.

Masz wysoki próg bólu pozazdrościć

Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości