|
|
#1861 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar LIII
Cytat:
to dobrze, że jutor, a nie na przykład dopiero za tydzień oo fajne, nigdy cukinii nie jadłam, a widze, że teraz tanie są (widziałam po 1,99 ale ie wiem, czy sztuka czy kg). Z miodem gorzej i orzechami, ale cos wykombinuję
|
|
#1862 |
|
Wtajemniczenie
|
Margot
trzymaj się.Maja raczej nie na teraz i nie wiem, czy lubisz, zupy ze strączkowych? Krótkie gotowanie bez namaczania: Soczewica czerwona z warzywami (z mięsem lub bez); Dłuższe gotowanie (może być z namaczaniem): soczewica zielona z cebulką i pieczarkami Dłuższe gotowanie z namaczaniem na noc: zupa z czerwonej fasoli zupa z białej fasoli fasola biała na gęsto (z dodatkami mięsnymi lub bez) Zupa Flo (z cieciorki w słoikach z lidla, wtedy kiedy się pokazują w ramach jakichś tam dni, z mięsem, papryką, pomidorami, ostrymi przyprawami )Proste, szybkie, znane: jajka sadzone, ziemniaki, warzywo, jajka sadzone, kalafior z bułą tartą na masełku lub bez jajka gotowane, brokuł, papryka lub dowolne wariacje Własnoręcznie zrobione kluski (i np. zamrożone - kilka porcji robisz na raz) z surówką Makaron z oliwą i np. jeśli lubisz - zmieloną natką pietruszki Zupy krem z warzyw korzeniowych (lekkie, raczej na ciepłe dni, mężczyzna tym nie poje w żaden sposób ).Ryż gotowany z soczewicą i przyprawami (gęste, wegetariańskie, rozgrzewające).
|
|
#1863 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Dziękuję
Cytat:
|
|
#1864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze robię sama sos pomidorowy 1 koncentrat rozcieńczam 1 do 1 wodą 2 sól,pieprz, ok 4 łyżeczki cukru, tymianek lub oregano albo i to i to 3 czosnek 4 opcjonalnie cebula i pomidory świeże w kostkę Sos można na zimno jeść ale również można przegotować żeby czosnek się połączył z pomidorami |
|
|
|
|
#1865 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Dzięki 3. Nie tylko, suma wszystkich strachów jak ja to mówię. O chuopa bo on teraz w stresie, i niedospany, cały czas zamyślony boję się, bo czasem ułamek sekundy Boję się nawet o tym myśleć Cytat:
A oszczędzać, musimy cały czas. Jednak rygorystycznie, oszczędzamy gdzie indziej. Kiedyś żyliśmy na parówkach i źle się to skończyło. ![]() Cytat:
Znam to. Straszne uczucie.O proszę jaki fajny wysyp pomysłowych dań nastąpił powyżej- tzn większość znam i robię, smoróbne sosy, cukiniowe potrawki z pomidorem na łyżce oliwy - pyszne, tanie, syte i zdrowe. Etc etc.. Także bez zbędnego "cytowania" i powielania treści - dzięki i nie padły - kasze - mega szybkie i sycące. (Edit: padły, przeleciłąm wrzorkiem po nich) np gryczana z jajem sadzonym jęczmienna z cebulą, soczewicą i pieczarkami (wiem, najtańsze nie są, ale wystarczy ich odrobina) odkryłam to jako danie samow sobie bo występowało jako nadzienie do bakłażanów do zapiekania ale moje lenistwo wzięło górę i olałao bakłażany - serio, 3 dni to jadłam.
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-07-30 o 14:17 |
|||
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 |
|
|
|
|
#1867 |
|
Wtajemniczenie
|
Cukinia, papryka, cebula, czosnek, podsmażone na oliwie plus pomidor - takie niby ratatouille, lekkie, jarskie (chłop musi mieć mięcho do tego, inaczej nie zje); nie jest takie całkiem tanie (bo na warzywa wydajesz na raz więcej), ale też pewnie możesz zjeść np. i na obiad, i na kolację
|
|
#1868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 Nie mam maszynki i na razie mieć nie będę bo nie mam miejsca... Na to |
|
|
|
|
#1869 |
|
Wtajemniczenie
|
Niezdrowo, ale
naleśniory!Bez niczego, z samym cukrem, z owocami, które akurat są, z dżemem, z warzywami, z serem białym, z fasolą ugotowaną, jeśli zostanie, itd. itp., pokrojone jako makaron do zupy, jak nasmażysz więcej
|
|
#1870 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Względem cukinii to jeszcze może być makaron z tąże - w wersji luksusowej z krewetkami
![]() Czy ja jestem normalna? Od wczoraj wieczora nic nie jadłam a czytam o takich pysznościach i ślinotoku dostaję
|
#1871 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2 ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 2. Jesteś normalna. Teżu wrócił dzisiaj ufff. |
||
|
|
|
#1873 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
najbezpieczniej jednak samemu zmielić, tak sobie myślę ![]() Cytat:
U mnie przed chwilą lało, a teraz wyszło słońce i wszystko paruje, duchota straszna
|
|||||
|
|
|
#1874 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1875 |
|
niecnotliwa dziewica
|
No niby niespecjalnie, ale tyle mojego, co sobie poczytam
poza tym, ile propozycji do wykorzystania, jak już będzie za co.Jeszcze poza tym, wszystko mi się chce, tylko nie to, co muszę. Zajęcie mam akurat wyjątkowo obrzydliwe
|
#1876 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję za wszystkie pomysły, zapisuje i będe próbowac
![]() Jeszcze mam ochote na makaron ze smazonym szpinakiem z cebulką i czosnkiem. W przepisie jest jeszcze troche fety do tego A i jeszcze kiedyś robiłam dobra zupe meksykańską: podsmazyc mielone mięcho z cebulą, zalać bulionem, dowalić papryki, ziół prowansalskich i majeranku (uwielbiam), kukurydzę i czerwoną fasolkę z puchy jeszcze mam tesco i kauflanda jakies 20min. od domu, będe w sieci sprawdzac promocje na bieżąco i latac tam, gdzie akurat super okazje, łażenie pieszo nie kosztuje, a zawsze mozna upolowac coś ekstra dla odmiany
|
#1877 | |||||
|
Panaroja
|
snad umordowania walką z odkurzaczem , workami i rurą
odkurzacza kupował małż i faktycznie się ssącą ma przeokrutną (Hoover) , ale model został już wypollizowany , wobec czego wypollizowali i worki do niego i trzeba kupować uniwersalne i przycinać , części nie ma , a ssawka sie wyrobiła i wypada z metalowej rury , natomiast rura giętka jest sztywna i sprężysta i znakomicie służy do strącania wszystkiego w promieniu metra i jest tak piekielnie utrudniająca , że mnie cholera bierze i ze łzami wspominam swój kochany predomowski odkurzaczyk alfa 2 co miał rurę jak jedwab i był lekki , poręczny i zwrotny . A tu kurde jakby zepsutym czołgiem po mieszkaniu jeździć i na dodatek wymieniałam worek i nowy okazał się felerny - zbyt szczelny i rura nie ciągła , chyba że się worek odkleiło od filtra to chwilę ciągło . Po trzecim grzebaniu w odkurzaczu się fqrviłam i zaczęłam wycinać tekturkę następnego worka i i oczywiście przecięłam worek , bo za szeroko przyklejony i dopiero ostatni trzeci worek , nota bene ostatni w pudełku , okazał się dobry . No a potem już tylko walka z rurą , i prysznic po sprzątaniu bo skończyłąm jak sportowiec po maratonie - pot ze mnie spływał ciurkiem od góry do dołu ![]() Cytat:
![]() 2.będzie dobrze 3.prawdaż i dlatego działa , aczkolwiek nie spotkałam się oficjalnie z taką metodą poza wysysaniem rany po wężu , czego też się nie poleca już ![]() Cytat:
2.na UW , u pani prof . Wiłkomirskiej ![]() 3.no to faktoza , jak jednoosobowa to kij 2.przy zyrteku też można spożywać jeżeli zyrtek nie zamula . A jeżeli zamula to rzeczywiście lepiej aleric . Ja po 1 zyrteku śpię dwa dni ![]() Cytat:
![]() Cytat:
tak się bowiem stało ![]() 2.u mnie się na razie chmurzy , obiecująco ![]() edit - poszło bokiem , wrrrr Cytat:
![]() Maja - zmieszane różne rodzaje fasoli ugotowanej - biała , czerwona , małą , duża , jak się chce , plus ciecierzyca , i albo na ciepło ze skwarkami z boczku i ziółkami albo na zimno w ramach sałatki z tymiż lub innymiż ziółkami plus odrobina oliwi i octu winnego . Ja daję oregano , tymianek , bazylię i majeranek . -zupa ze wszystkich jarzyn jakie do ręki wpadną z takimż mięskiem w kawałki , np. na kurczaku , plus przecier pomidorowy , albo botwina czy buraczki - taka śmieciówka -nogi kurzęce duszone z jarzynami startymi na tarce , można też pulpety w tym udusić albo jakieś zraziki jak się ma (przeważnie się nie ma )
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() Edytowane przez Parabelka Czas edycji: 2014-07-30 o 15:10 |
|||||
|
|
|
#1878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 Super a jaki temat pracy? Fajnie moja koleżanka po fachu ![]() 2 Zyrtek dziwny jest mam po nim tak samo ja Ty natomiast moja ksześnica jest po nim poburzona ![]() A co do odkurzacza to nie chcesz wymienić coby się nie mordować? Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2014-07-30 o 15:23 |
|
|
|
|
#1879 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
i mial na to masc cutivate-bardzo skuteczne to było, tylko chyba na recepte
|
|
|
#1880 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Nie ma tak dobrze
i pal licho skany, komputer to zapisuje w tempie ślimaczym.....
|
#1881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fasoli nigdy nie gotowałam, znięchęca mnie to moczenie i długie gotowanie wolę z puszki
|
|
#1882 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Też śpię 2 dni Cytat:
. Sama kilka razy zaliczałam różne zejścia, o nieznanym podłożu, i jak słyszę pogotowie, kroplówka, to mi słabo na samo wspomnienie. Trauma nie życie Jednak cenię to że opisujesz, że się tym dzielisz, bo kurcze na czyimś nieszczęśliwym doświadczeniu można dojść do różnych wniosków, coś zauważać, czegoś może uniknąć, to może być cenne dla niejednej osoby. Niby nie sposób zapamiętać wszystkiego, ale jakieś wnioski, lekcje z tego zawsze idą. Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeszcze płatki owsiane sobie kupię i będe wcinać na śniadanie z mlekiem na zmianę z kanapkami z chleba żytniego I jestem dzisiaj bardzo ogarnięta: skoczyłam w południe do domu, bo zapomniałam telefonu. Patrze, a tu nieodebrane połączenie z warszawskiego numeru. Kurcze, kto to może być wpisuję w gogle i wyskoczył mi... mój sklep.No tak - przeciez rano dzwoniłam na swoją komórkę, zeby sprawdzić, czy lezy gdzies w sklepie tak to jest, jak o 3 w nocy dzwoni chłop i gada pól godziny o pracy, bo ma problem i potrzebuje rady, bo nie może zasnąc
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-07-30 o 16:36 |
|
|
|
|
#1884 | ||||||
|
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() Głęboko wierzę, że sama (w sensie: bez rodzicieli nad głową) odbijesz się i rozkwitniesz Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ufff... Dobrze, że już jutro Odetchniesz Cytat:
![]() Cytat:
Cudne! Pozwolisz, że ukradnę? Zamiast fasoli możesz wziąć groch połówki (45-50 min gotowania), soczewicę zieloną (40-45 min) i czerwoną (20 min). Żadne z wymienionych nie potrzebuje namaczania, a suche strączki wychodzą taniej niż puszkowane. |
||||||
|
|
|
#1885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie urzekło jeszcze i sobie pożyczyłam o Neski "miękka jak flanelka" ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Łeeeee mam stary Internet tylko do jutra a nowy jeszcze nadejszedł |
|
|
|
|
#1886 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() chyba przydałby Ci się nowy Cytat:
![]() ad 2 u mnie też już nie padało więcej ![]() Cytat:
oł noł, trzymam żeby do jutra nadszedł Wróciłam z aquaparku
|
||||
|
|
|
#1887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na wszelki wolę się upewnić bo już poczułam blusa
|
|
|
|
|
#1888 | |||||
|
Panaroja
|
Cytat:
2.bardzo miła i życzliwa osoba , a praca na temat obrazu rodziny w oczach studentów czy coś takiego . A Ty pedagog jesteś ? 3.całkiem sporo ludzi tak ma , znaczy dorosłych , didy lepiej to znoszą . 4.sam odkurzacz jest dobry i ciągnie jak diabli co jest najistotniejszą zaletą odkurzacza zwłaszcza tam gdzie dwa kothy , tylko oprzyrządowanie do doophy w sumie to się już do tego trochę przyzwyczaiłam , ino dziś te worki mnie wykończyły Śnieżka ma własny śliczny odkurzaczyk bezworkowy zelmer i nie używa go gdysz albowiem nie wciąga kocich kłaków wcale a ten wciągnie wszystko łącznie z człowiekiem ![]() Cytat:
Cytat:
a namoczyć można na noc i rano szybciutko się wtedy gotuje w tym co się moczyło . Jak jest niewyschnięta to się gotuje migusiem . Cytat:
![]() 2.to aleric bierz 3.a tfutfu , wypluj i odpukaj , tego jeszcze brakowało żadna zaraza , tylko one same z siebie jadowite i tak robiom Cytat:
![]() 2.u mnie popadały ogromniaste krople w pełnym słońcu jak deszcz brylantów na jutro wszyscy zapowiadają burze ![]() 3.zazdraszczam ![]() wykańczam spódnicę , na szycie mi się zebrało
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|||||
|
|
|
#1889 | |
|
Panaroja
|
Cytat:
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#1890 |
|
Nindżopesz
|
Rejcz, jak masz stresa to zrób sobie badanie krwi na okoliczność boreliozy. W razie czego odadzą antybiotyk i będzie z głowy. Sama miałam.
Maja, super Znaczy z wolnością super, z koniecznością oszczędzania już niekoniecznie. Bosz, ja bym nie wyżyła ze swojej pensji przy moim obżarstwie...Parabelko, rozwaliła mnie historia z odkurzaczem-czołgiem
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.

trzymaj się.
)

Dotarłam do końca serii i zaskoczył mnie ... Nie mogę się doczekać na następną
Boję się nawet o tym myśleć
Straszne uczucie.

. A tu kurde jakby zepsutym czołgiem po mieszkaniu jeździć
i na dodatek wymieniałam worek i nowy okazał się felerny - zbyt szczelny i rura nie ciągła , chyba że się worek odkleiło od filtra to chwilę ciągło . Po trzecim grzebaniu w odkurzaczu się fqrviłam i zaczęłam wycinać tekturkę następnego worka i i oczywiście przecięłam worek , bo za szeroko przyklejony 

i mial na to masc cutivate-bardzo skuteczne to było, tylko chyba na recepte 
i jakie smaki: mleczna z migdałami w karmelu, gorzka z imbirem... 
ale na wszelki wolę się upewnić
żadna zaraza , tylko one same z siebie jadowite i tak robiom