Sierpniowe maluchy opuszczają brzuchy. Mamy sierpniowe 2014 część VI - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-31, 09:01   #751
pentuerka
Rozeznanie

Dot.: Sierpniowe maluchy opuszczają brzuchy. Mamy sierpniowe 2014 część VI

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Jestem strasznym śpiochem. Pierwszy raz mi się teraz zdarzyło nie spac od tej godziny. I z całego serca współczuje dziewczynom które maja tak częściej.

Byłam wczoraj u gina. Jednak mała przystopowała z wagą. Wazyła wczoraj niecałe 3300. A przewidywana waga do porodu to 3700. Więc może faktycznie nie ma co sie tak faszerowac tymi witminami (ja biore co 2 dzień). Póki co na poród się nie zapowiada (jutro zaczynam 38 tydzień).

.
No widzisz, super moja na tym etapie ważyła ok. 100 g więcej, Cieszę się.

Twin - spędziłam tam tylko 2 dni ;-) i była wiosna ;-)
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:01   #752
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Ja napisałam maila do mojego lekarza i odpisał mi tak:
Najprościej rozróżnić wydzielinę pochwową od sączących wód w ten sposób, że wody płodowe "kapią", a wydzielina pochwowa, nawet bardzo obfita, jest konsystencji śluzowej, lepkiej ale nie kapie.

Innych sensownych "domowych" sposobów nie ma.

A nie mogę go wziąć jak pójdę na wizytę kontrolną po połogu? Logiczne, że lekarz ma wszystkie moje dane też w kartotece u siebie. Nie pomyślałam o tym zaświadczeniu teraz. Kartę ciąży w oryginale mi oddadzą w szpitalu po porodzie czy zatrzymują sobie?

U mnie też wymagają oryginał, lekarz mi przypiął do karty ciąży.

Pamiętajcie, że wniosek o becikowe można złożyć przez rok od urodzenia dziecka, ja sobie to odłożę, aż będę już w pełni na chodzie. Najważniejszy zaraz po porodzie jest urząd stanu cywilnego, ubezpieczenie dziecka, zus i przypisanie lekarza rodzinnego.
wydaje mi sie ze można... Wiem ze jest rok rzeczywiscie od porodu na złożenie wniosku o becikowe, wiec raczej nie ma różnicy kiedy to odbierzemy....

kasia ruda też tak własnie myślę
Mam pytanko, cały czas bierzesz ten dopegyt ?3 razy dziennie co 8 gdz...? Bo do terminu porodu chyba mi sie skończy...Wiec pewnie musze powiedzieć w razie co ginowi aby dał mi na niego receptę??? Jak urodze wcześniej to przeciez nie muszę jej wykorzystać nie?
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:03   #753
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
wydaje mi sie ze można... Wiem ze jest rok rzeczywiscie od porodu na złożenie wniosku o becikowe, wiec raczej nie ma różnicy kiedy to odbierzemy....

kasia ruda też tak własnie myślę
Mam pytanko, cały czas bierzesz ten dopegyt ?3 razy dziennie co 8 gdz...? Bo do terminu porodu chyba mi sie skończy...Wiec pewnie musze powiedzieć w razie co ginowi aby dał mi na niego receptę??? Jak urodze wcześniej to przeciez nie muszę jej wykorzystać nie?
Biorę i absolutnie nie można odstawiac do samego porodu, bo ci skoczy pod niebiosa. Ja biorę 4x1. Nawet po porodzie nie powinno się odstawić od razu, tylko powoli schodzić z dawki, więc weź receptę.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:04   #754
mandee
amandaniedrich

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość

Oczywiście, że grupa krwi musi być oryginalna, nikt Ci na słowo nie uwierzy, bo za duży mógłby być problem, gdybyś się pomyliła.
Tam gdzie pobieram krew do badań to cały gabinet jest obklejony takimi informacjami, że można sobie wyrobić jakąś kartę grupy krwi, wielkości karty kredytowej, nosisz w portfelu i to jest zawsze potwierdzeniem. A tak to musisz mieć oryginał badań. U mnie było oczywiste, że to ważne, bo pozostałe wyniki (większość) mogłam sprawdzić w necie i wydrukować, a tu musiałam odebrać oryginał. I wszystkie, które w oryginale trzeba odbierać, trzeba też potem w oryginale mieć.
A, ostatnie badania (morfologia i te próby krzepnięcia czy co to tam jest) są ważne dwa tygodnie, trzeba pilnować żeby się nie przeterminowały, bo jak tak to chyba na dzień dobry będą kłuć.

Z tego co wiem, becikowe wynosi 1000 zł a nie 2000 - owszem, niektóre gminy dokładają ale postawa to tysiak. Jeśli nie macie ślubu, to o becikowe może wystąpić tylko jedno z Was na podstawie swoich dochodów i tyle (tak mi się wydaje).
A Tż nie będzie mógł Ci pomóc w ogarnianiu tego?
Niestety TŻ najprawdopodobniej w tym okresie będzie w pracy oboje nad tym ubolewamy, bo bardzo chciał być przy porodzie.
Co do becikowego - 1000 to ta norma, drugi 1000 dostają ubogie rodziny a trzeci 1000 czasem przydzielają bogate gminy, więc na ten trzeci nawet nie liczę.
Ale 2 szłoby chyba wyciągnąć, bo jestem osobą bezrobotną bez prawa do jakiegokolwiek zasiłku i bez macierzyńskiego...

Jeśli wzięli by pod uwagę również dochody mojego Tż to... chyba też byłaby szansa, bo on ma na umowie najniższą krajową i było tak i w 2013 i w 2012, a ja w tamtych latach pracowałam ale albo pół roku na 3/4 albo pare miesiecy na umowe śmieciową, a reszta na czarno...

Edytowane przez mandee
Czas edycji: 2014-07-31 o 09:08
mandee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:05   #755
pentuerka
Rozeznanie

Dziewczyny jestem w szoku, wczoraj ok. 15:30 zamówiłam ten wózeczek, a Pan kurier własnie wniósł mi go do domu. Faktycznie mają ekspresową przesyłkę.
Stary 2014-07-31, 09:07   #756
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
A tutaj ja też mam zagwozdkę. Bo oficjalnie ślub i małżeństwo zaczęło się w 2014, a u mnie chcą pity za 2012 i 2013. Teoretycznie wtedy nie byliśmy rodziną i nie stanowiliśmy jednego "gospodarstwa domowego", więc z jakiej racji dochody papierowo obcego człowieka?
Z tego co wiem, to jeśli dziecko się rodzi bodajże do listopada, to biorą 2012, a jak po listopadzie, to 2013. Z tym, że jeśli w roku kolejnym Twoje dochody uległy zmianie, to masz o tym poinformować. Z tamtego okresu wyliczają średnią i dzielą ją na ilość osób w rodzinie włącznie z urodzonym teraz dzieckiem, którego wtedy nie było a najlepsze jest to, że przy zmianie dochodów (mnie to interesuje, bo akurat tak miałam) biorą ten czas, kiedy się podniosły, np podwyżka była w kwietniu więc 8 miesięcy, a potem dzielą to i tak na 12, żeby wyciągnąć średnią roczną. Tak pisali w 'm jak mama' czy innym 'mamo to ja'. Nic z tego nie rozumiem, ale wychodzi na to, że nie powinnam się łapać, a jednak się łapię, bo dziwnie liczą.

Cytat:
Napisane przez mandee Pokaż wiadomość
A co do tej grupy krwi :
może jako dowód tego, że mam taką, a nie inną grupę - pokażę im jakis inny dokument potwierdzający to, a nie wynik badania. Mam wpisaną grupę również w mojej starej książeczce zdrowa a nawet w wypisie ze szpitala, jak to jeszcze ja byłam noworodkiem.
I to podkreślone na pewno nie jest żadnym dowodem - na pierwszej wizycie gin pytała mnie czy znam grupę krwi i jak powiedziałam, że właśnie mam w książeczce wpisaną, to powiedziała że to dupa i trzeba robić. Chociaż grupa była oczywiście ta sama. Dlatego żadna książeczka zdrowia nie jest potwierdzeniem. Tylko oryginał wyniku badania albo ta karta o której pisałam.
Stary 2014-07-31, 09:07   #757
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie dla mnie skierowanie do porodu to jakieś chore, przecież i tak Cię przyjmą. Jak masz zwolnienie i nie masz żadnych niepokojących objawów to ja bym nie szła wcale
W każdym razie, moja gin na ostatniej wizycie chciała robić masaż ale ja nie chciałam. Więc możesz odmówić

O matko, jakie zaświadczenie? Ja już jestem po ostatniej wizycie, coś przegapiłam? Po becikowe można się chyba zgłosić w ciągu roku, to może zaświadczenie też można później, np jak się pójdzie na 'przegląd' po porodzie?

Ale słodko

Czyżbyś się wzięła za wykurzanie?
Nie, mamuśka chyba nic nie pisała

Oczywiście, że grupa krwi musi być oryginalna, nikt Ci na słowo nie uwierzy, bo za duży mógłby być problem, gdybyś się pomyliła.
Tam gdzie pobieram krew do badań to cały gabinet jest obklejony takimi informacjami, że można sobie wyrobić jakąś kartę grupy krwi, wielkości karty kredytowej, nosisz w portfelu i to jest zawsze potwierdzeniem. A tak to musisz mieć oryginał badań. U mnie było oczywiste, że to ważne, bo pozostałe wyniki (większość) mogłam sprawdzić w necie i wydrukować, a tu musiałam odebrać oryginał. I wszystkie, które w oryginale trzeba odbierać, trzeba też potem w oryginale mieć.
A, ostatnie badania (morfologia i te próby krzepnięcia czy co to tam jest) są ważne dwa tygodnie, trzeba pilnować żeby się nie przeterminowały, bo jak tak to chyba na dzień dobry będą kłuć.

Z tego co wiem, becikowe wynosi 1000 zł a nie 2000 - owszem, niektóre gminy dokładają ale postawa to tysiak. Jeśli nie macie ślubu, to o becikowe może wystąpić tylko jedno z Was na podstawie swoich dochodów i tyle (tak mi się wydaje).
A Tż nie będzie mógł Ci pomóc w ogarnianiu tego?
Gosia, a u mnie szpital akceptuje te wydruki, bo są potwierdzone podpisem elektronicznym.
Stary 2014-07-31, 09:09   #758
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
To nie jest żaden dowód. Ja mam w książeczce zdrowia dziecka gr. Brh+ i z taką myślą żyłam do 20 roku życia, dopóki nie szłam do szpitala na operację kolana. Musiałam zrobić grupę i okazało się, że mam 0rh+. Domyślasz się, co by mi się stało, gdyby moją książeczkę potraktowano jako dowód?

Nie wiem, czemu masz być traktowana jako samotna matka, w akcie urodzenia wpisujesz ojca, dziecko nosi jego nazwisko... może ci się łatwiej uda dostać do przedszkola udając samotną matkę, ale tu rozliczasz oboje.
U mnie akurat krew sie potwierdziła z ksiazeczki po urodzeniu...Ale rzeczywiscie to żaden dowód... Ja też tak na początku myślałam....Ale gin mnie szybko uświadomił, że błędnie jednak myślę....

u nas na gin była dziewczyna która nie miała tego papierku, na szczęscie akurat nie był potrzebny...Ale mimo to ja opierniczyli...Nikt jej nie powiedział i nie wiedziała o tym że trzeba wziaść do szpitala oryginał, tylko miała wpisane w ksiażetce ciaży własnie

gosia spokojnie, na wizycie kontrolnej możesz wziaść nie chciałam siać niepokoju sorka
Stary 2014-07-31, 09:10   #759
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem, to jeśli dziecko się rodzi bodajże do listopada, to biorą 2012, a jak po listopadzie, to 2013. Z tym, że jeśli w roku kolejnym Twoje dochody uległy zmianie, to masz o tym poinformować. Z tamtego okresu wyliczają średnią i dzielą ją na ilość osób w rodzinie włącznie z urodzonym teraz dzieckiem, którego wtedy nie było a najlepsze jest to, że przy zmianie dochodów (mnie to interesuje, bo akurat tak miałam) biorą ten czas, kiedy się podniosły, np podwyżka była w kwietniu więc 8 miesięcy, a potem dzielą to i tak na 12, żeby wyciągnąć średnią roczną. Tak pisali w 'm jak mama' czy innym 'mamo to ja'. Nic z tego nie rozumiem, ale wychodzi na to, że nie powinnam się łapać, a jednak się łapię, bo dziwnie liczą.

I to podkreślone na pewno nie jest żadnym dowodem - na pierwszej wizycie gin pytała mnie czy znam grupę krwi i jak powiedziałam, że właśnie mam w książeczce wpisaną, to powiedziała że to dupa i trzeba robić. Chociaż grupa była oczywiście ta sama. Dlatego żadna książeczka zdrowia nie jest potwierdzeniem. Tylko oryginał wyniku badania albo ta karta o której pisałam.
Hehe, no widzisz, przynajmniej miałaś tę samą, a ja inną mam wpisaną niż mam teraz
Stary 2014-07-31, 09:10   #760
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Niestety TŻ najprawdopodobniej w tym okresie będzie w pracy oboje nad tym ubolewamy, bo bardzo chciał być przy porodzie.
Co do becikowego - 1000 to ta norma, drugi 1000 dostają ubogie rodziny a trzeci 1000 czasem przydzielają bogate gminy, więc na ten trzeci nawet nie liczę.
Ale 2 szłoby chyba wyciągnąć, bo jestem osobą bezrobotną bez prawa do jakiegokolwiek zasiłku i bez macierzyńskiego...

Jeśli wzięli by pod uwagę również dochody mojego Tż to... chyba też byłaby szansa, bo on ma na umowie najniższą krajową i było tak i w 2013 i w 2012, a ja w tamtych latach pracowałam ale albo pół roku na 3/4 albo pare miesiecy na umowe śmieciową, a reszta na czarno...
A nie możesz podejść do przychodni w której robilaś to badanie i poprosić o wydrukowanie? Pamiętasz kiedy to było?
Stary 2014-07-31, 09:12   #761
mandee
amandaniedrich

Cytat:

No to trzeba będzie jednak zrobić, ech...
Stary 2014-07-31, 09:13   #762
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Biorę i absolutnie nie można odstawiac do samego porodu, bo ci skoczy pod niebiosa. Ja biorę 4x1. Nawet po porodzie nie powinno się odstawić od razu, tylko powoli schodzić z dawki, więc weź receptę.
tak właśnie myslałam, dziekuję To ciekawe dlaczego czesciej nawet farmaceuta powiedział, ze bierze sie 3 razy dziennie....swoja drogą że na wypisie też mam tak wpisane
Stary 2014-07-31, 09:14   #763
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Ale te pity do becikowego chcą? Nie mam pojęcia, może u was więcej kasy daje gmina i ma jakieś wewnętrzne przepisy, że wylicza z kilku lat wstecz. Na zasadzie, że nawet jak się nie znaliście, to jakąś tam kasę z tamtego okresu w gospodarstwo domowe wniósł
do becikowego pity, tyle zachodu o głupiego tysiaka.

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Dziewczyny jestem w szoku, wczoraj ok. 15:30 zamówiłam ten wózeczek, a Pan kurier własnie wniósł mi go do domu. Faktycznie mają ekspresową przesyłkę.
Czekamy na zdjęcia!

Cytat:
Z tego co wiem, to jeśli dziecko się rodzi bodajże do listopada, to biorą 2012, a jak po listopadzie, to 2013. Z tym, że jeśli w roku kolejnym Twoje dochody uległy zmianie, to masz o tym poinformować. Z tamtego okresu wyliczają średnią i dzielą ją na ilość osób w rodzinie włącznie z urodzonym teraz dzieckiem, którego wtedy nie było a najlepsze jest to, że przy zmianie dochodów (mnie to interesuje, bo akurat tak miałam) biorą ten czas, kiedy się podniosły, np podwyżka była w kwietniu więc 8 miesięcy, a potem dzielą to i tak na 12, żeby wyciągnąć średnią roczną. Tak pisali w 'm jak mama' czy innym 'mamo to ja'. Nic z tego nie rozumiem, ale wychodzi na to, że nie powinnam się łapać, a jednak się łapię, bo dziwnie liczą. .
No ja właśnie muszę złożyć za 2012 i za 2013, bo miałam różne pracownicze rewolucje w tym czasie, a dodatkowo pracując na freelance to różnie bywa z dochodami i ich regularnością. Ale myślę, że się załapiemy spokojnie na becikowe.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:14   #764
mandee
amandaniedrich

Cytat:
A nie możesz podejść do przychodni w której robilaś to badanie i poprosić o wydrukowanie? Pamiętasz kiedy to było?
Oj to było chyba koło lutego :/ No i niestety robiłam to w Częstochowie, a już tam nie mieszkam, więc dojazd wyszedłby mnie więcej niż nowe badanie
Stary 2014-07-31, 09:15   #765
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
tak właśnie myslałam, dziekuję To ciekawe dlaczego czesciej nawet farmaceuta powiedział, ze bierze sie 3 razy dziennie....swoja drogą że na wypisie też mam tak wpisane
Można brać do sześciu dziennie. Mi na trzech tabletkach skakało nadal, więc mam cztery i jest ok. Niki też tyle bierze widocznie twoje ciśnienie grzeczniejsze niż moje a farmaceuta ci tak powiedział, bo lekarz wpisuje dawkowanie na recepcie.
Stary 2014-07-31, 09:15   #766
mandee
amandaniedrich

Cytat:
do becikowego pity, tyle zachodu o głupiego tysiaka.
Głupi tysiak?
ten głupi tysiak to miesiąc życia...
Stary 2014-07-31, 09:16   #767
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:

Ubogie rodziny dostają chyba mniej niż 1000. I szczerze mówiąc to ja nie miałabym sumienia im tego zabierać - przepraszam, ale z tego co piszesz, to jesteś aktywna, pracujesz i zarabiasz. A są ludzie którym nie starcza na chleb. I potem komuś z takiej rodziny się odmówi, bo zabraknie środków, bo ktoś cwany skorzystał. Ten zasiłek dla ubogich rodzin to chyba jakieś 500-600 zł, naprawdę aż tak uratują Ci tyłek? Czemu nie założyłaś działalności, wykorzystując legalną 'furtkę' w prawie, która dałaby Ci potem wysokie świadczenia? Nie wiem, ludzie robią różne przekręty i ja to rozumiem, każdy kombinuje jak może, szczególnie kiedy państwo z nas tak zdziera te wszystkie podatki akcyzy i inne. Ale po zasiłek dla ubogich bym nie poszła, chyba że naprawdę nie miałabym co jeść.

Cytat:
Super

Cytat:
Gosia, a u mnie szpital akceptuje te wydruki, bo są potwierdzone podpisem elektronicznym.
Wiesz co, ale Ty robisz badania w szpitalu czy jak? Ja robię w Diagnostyce, tam jak drukuję to one są bez podpisu żadnego, tylko to co gin zleca u siebie w gabinecie np posiew (też robi w Diagnostyce) to ja na swoim koncie jak się zaloguję widzę jako badanie zlecone, potwierdzone właśnie jakimś podpisem elektronicznym, ale ja nie mogę otworzyć wyników
Stary 2014-07-31, 09:17   #768
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Głupi tysiak?
ten głupi tysiak to miesiąc życia...
Ta, a ile za tym biegania i załatwiania, jak zobaczyłam listę papierów, które sobie u mnie życzą to aż mi się słabo zrobiło.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:18   #769
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
gosia spokojnie, na wizycie kontrolnej możesz wziaść nie chciałam siać niepokoju sorka
No to już jestem spokojna
Stary 2014-07-31, 09:19   #770
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Ubogie rodziny dostają chyba mniej niż 1000. I szczerze mówiąc to ja nie miałabym sumienia im tego zabierać - przepraszam, ale z tego co piszesz, to jesteś aktywna, pracujesz i zarabiasz. A są ludzie którym nie starcza na chleb. I potem komuś z takiej rodziny się odmówi, bo zabraknie środków, bo ktoś cwany skorzystał. Ten zasiłek dla ubogich rodzin to chyba jakieś 500-600 zł, naprawdę aż tak uratują Ci tyłek? Czemu nie założyłaś działalności, wykorzystując legalną 'furtkę' w prawie, która dałaby Ci potem wysokie świadczenia? Nie wiem, ludzie robią różne przekręty i ja to rozumiem, każdy kombinuje jak może, szczególnie kiedy państwo z nas tak zdziera te wszystkie podatki akcyzy i inne. Ale po zasiłek dla ubogich bym nie poszła, chyba że naprawdę nie miałabym co jeść.

Super

Wiesz co, ale Ty robisz badania w szpitalu czy jak? Ja robię w Diagnostyce, tam jak drukuję to one są bez podpisu żadnego, tylko to co gin zleca u siebie w gabinecie np posiew (też robi w Diagnostyce) to ja na swoim koncie jak się zaloguję widzę jako badanie zlecone, potwierdzone właśnie jakimś podpisem elektronicznym, ale ja nie mogę otworzyć wyników
Nie, robię w polskich punktach pobrań. Ale jak oni mi na maila wysyłaja i na każdym wyniku mają klucz elektroniczny do podpisu i to działa jak oryginał, jest napisane kto pobierał, analizował i te numerki klucza. Kilka razy na izbie dawałam tę grupę i nikt się nie czepiał, więc mam to sprawdzone

Edytowane przez kasia_ruda
Czas edycji: 2014-07-31 o 09:20
Stary 2014-07-31, 09:20   #771
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Można brać do sześciu dziennie. Mi na trzech tabletkach skakało nadal, więc mam cztery i jest ok. Niki też tyle bierze widocznie twoje ciśnienie grzeczniejsze niż moje a farmaceuta ci tak powiedział, bo lekarz wpisuje dawkowanie na recepcie.
o tym nie pomyślałam gapcia ze mnie widocznie twoje bardziej skaczące a puls masz jaki??? bo ja kurczę ostatnio miałam po 115, a tak to do 100 mi dochodzi, ale to chyba normalne???

dobra lecę! trzymajcie kciuki!aby nie było "teksańskiej masakry piłą mechaniczną" podczas mojej wizyty

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-07-31 o 09:23
Stary 2014-07-31, 09:22   #772
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
o tym nie pomyślałam gapcia ze mnie widocznie twoje bardziej skaczące a puls masz jaki??? bo ja kurczę ostatnio miałam po 115, a tak to do 100 mi dochodzi, ale to chyba normalne???
Tak, spokojnie. Powyżej 120 mogłabyś się niepokoić, ale 100 to norma. Ja w upały mam wyższy, tak w okolicy 100. Normalnie tak 86-92.
Stary 2014-07-31, 09:22   #773
mandee
amandaniedrich

Cytat:
Właśnie że wcale nie mamy kolorowo...
Staraliśmy się o dziecko rok, zarabialiśmy oboje dobrze.
Moj tż pracował na czarno w budowlance, ja miałam staż płatny i z urzędu + dodatkowo bardzo wysokie prowizje od sprzedaży...
w momencie gdy udało mi się zajść w upragnioną ciążę, moj tż stracił pracę, bo firma splajtowała, a mi powiedzieli, że po stażu mnie nie zatrudnią - i zostałam bez niczego.
Oboje zostalismy pozbawieni srodkow, jakichkolwiek! Zapożyczyliśmy się by mieć na życie, doszły długi - wszystko zaczęło rosnąć. Wróciliśmy do rodzinnego miasta, by odbić się od dna... tż znalazł nową pracę, która dopiero się rozkręca, nadal wisi nad nami kilka tysięcy długów, nie zapłacone mieszkanie jeszcze z częstochowy, 3 niezaplacone czynsze z Lca-miasta do ktorego wrocilismy, rachunki...
Dobrze, że jestem w stanie dorabiać, bo czasem mała sesja zdjęciowa pozwala na to byśmy mogli zjeść mięso na obiad, a nie kolejne warzywa z ryżem...

i 1000zł dostaję się jako drugie becikowe, nie mówię tu o zasiłku. Zasiłek to chyba ok 100zł miesięcznie z tego co wiem, ale nie wnikałam już w to.

Edytowane przez mandee
Czas edycji: 2014-07-31 o 09:31
mandee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:22   #774
M_aria
Rozeznanie

Załamka... Wczoraj przesiedzieliśmy w izbie przyjęć kilka godzin ( moje nogi wpływały z klapek) babci do szpitala nie przyjęli bo sprawdzili wyniki i się poprawiły. Dostała notkę do lekarza rodzinnego jak ma dalej z nią postępować i z którą ja będę musiała odstać swoje w ośrodku zdrowia.
Wychodzi na to że nie dane jest mi spokojnie urodzić..

Idę się szykować bo znów czeka mnie aktywny dzień
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:24   #775
motylek_555
Raczkowanie

Piszecie o becikowym i innych urzędowych sprawach...kurde, jestem zieloniutka nie myślalam o tym jeszcze, chyba najwyższy czas zainteresować się tymi tematami
Ale póki co, czekają mnie dzisiaj akrobacje-biore sie za woskowanie nóg i muszę ogarnąć Krystyne, do niedawna tez traktowałam ją woskiem, ale teraz boje się, że sobie coś zakleje, bo nic nie widze Kupiłam krem do depilacji, ale nie wiem czy dam rade
motylek_555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-31, 09:25   #776
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Załamka... Wczoraj przesiedzieliśmy w izbie przyjęć kilka godzin ( moje nogi wpływały z klapek) babci do szpitala nie przyjęli bo sprawdzili wyniki i się poprawiły. Dostała notkę do lekarza rodzinnego jak ma dalej z nią postępować i z którą ja będę musiała odstać swoje w ośrodku zdrowia.

O nie!!! Co za banda... biedna jesteś. A co będzie z babcią, jak jutro gin cię do szpitala skieruje? Nikt nie może nad nią przejąć opieki przez najbliższe kilka tygodni? Może idź do waszej przychodni, pogadaj z jej lekarzem, to ci chociaż podeśle środowiskową do pomocy?
Stary 2014-07-31, 09:27   #777
mandee
amandaniedrich

Cytat:
Napisane przez motylek_555 Pokaż wiadomość
Piszecie o becikowym i innych urzędowych sprawach...kurde, jestem zieloniutka nie myślalam o tym jeszcze, chyba najwyższy czas zainteresować się tymi tematami
Ale póki co, czekają mnie dzisiaj akrobacje-biore sie za woskowanie nóg i muszę ogarnąć Krystyne, do niedawna tez traktowałam ją woskiem, ale teraz boje się, że sobie coś zakleje, bo nic nie widze Kupiłam krem do depilacji, ale nie wiem czy dam rade
na mnie ten krem do depilacji działa strasznie, a proóbowałam różnych firm. za każdym razem pryszcze, a włoski i tak zostają - bo są meeega grube i ciemne i krem nie daję rady.
muszę użyć depilatora :P
Stary 2014-07-31, 09:32   #778
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, robię w polskich punktach pobrań. Ale jak oni mi na maila wysyłaja i na każdym wyniku mają klucz elektroniczny do podpisu i to działa jak oryginał, jest napisane kto pobierał, analizował i te numerki klucza. Kilka razy na izbie dawałam tę grupę i nikt się nie czepiał, więc mam to sprawdzone
To widzisz, u Ciebie to działa inaczej, lepiej masz

Cytat:
Właśnie że wcale nie mamy kolorowo...
Staraliśmy się o dziecko rok, zarabialiśmy oboje dobrze.
Moj tż pracował na czarno w budowlance, ja miałam staż płatny i z urzędu + dodatkowo bardzo wysokie prowizje od sprzedaży...
w momencie gdy udało mi się zajść w upragnioną ciążę, moj tż stracił pracę, bo firma splajtowała, a mi powiedzieli, że po stażu mnie nie zatrudnią - i zostałam bez niczego.
Oboje zostalismy pozbawieni srodkow, jakichkolwiek! Pożyczki, długi - wszystko zaczęło rosnąć. Wróciliśmy do rodzinnego miasta, by odbić się od dna... tż znalazł nową pracę, która dopiero się rozkręca, nadal wisi nad nami kilka tysięcy długów, nie zapłacone mieszkania, rachunki...
Dobrze, że jestem w tanie dorabiać, bo czasem mała sesja zdjęciowa pozwala na to byśmy mogli zjeść mięso na obiad, a nie kolejne warzywa z ryżem...
Mandee, wybacz ale obraz swojej osoby, który nam przedstawiłaś wcześniej był daleki od tego, co teraz opisujesz, stąd moja reakcja.
Skoro nadal jesteś aktywna i dobrze się czujesz, dlaczego nie podjęłaś jakiejś innej pracy jak Cię nie zatrudnili po stażu? Ja po prostu nie wierzę w to, że u nas pracy nie ma, jak się nic nie znajdzie to można iść do maca, można iść sprzątać, można cokolwiek. Mogłabym dużo w tym temacie powiedzieć, ale lepiej skończę.
Nie chcę Cię osądzać, każdy żyje jak chce. Mam nadzieję, że wyjdziecie na prostą.

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość

O matko, to Cię załatwili. A miało być już z górki i miałaś spokojnie rodzić...
Stary 2014-07-31, 09:37   #779
mandee
amandaniedrich

Cytat:
A co do działalności...
niestety by otworzyć i utrzymać firmę, trzeba zarabiać.
500zł miesięcznych opłat - oj nie byłoby mnie stać, nawet jakbym miała wszystkie zarobione pieniądze ze zdjęć właśnie na opłaty przeznaczyć.
O firmie pomyślę, ale to w momencie, gdy wyjdziemy na prostą i te 500zł będę mogła sobie tak o... po prostu wydać.
Na chwilę obecną taka kwota to dla mnie majątek.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
To widzisz, u Ciebie to działa inaczej, lepiej masz

Mandee, wybacz ale obraz swojej osoby, który nam przedstawiłaś wcześniej był daleki od tego, co teraz opisujesz, stąd moja reakcja.
Skoro nadal jesteś aktywna i dobrze się czujesz, dlaczego nie podjęłaś jakiejś innej pracy jak Cię nie zatrudnili po stażu? Ja po prostu nie wierzę w to, że u nas pracy nie ma, jak się nic nie znajdzie to można iść do maca, można iść sprzątać, można cokolwiek. Mogłabym dużo w tym temacie powiedzieć, ale lepiej skończę.
Nie chcę Cię osądzać, każdy żyje jak chce. Mam nadzieję, że wyjdziecie na prostą.

O matko, to Cię załatwili. A miało być już z górki i miałaś spokojnie rodzić...
Piszesz o Macu heh właśnie kiedyś tam pracowałam i chciałam wrócić, ale niestety... nikt nie chciał zatrudniać kobiety w ciąży - to kolejne polskie realia :/
Stary 2014-07-31, 09:39   #780
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
A co do działalności...
niestety by otworzyć i utrzymać firmę, trzeba zarabiać.
500zł miesięcznych opłat - oj nie byłoby mnie stać, nawet jakbym miała wszystkie zarobione pieniądze ze zdjęć właśnie na opłaty przeznaczyć.
O firmie pomyślę, ale to w momencie, gdy wyjdziemy na prostą i te 500zł będę mogła sobie tak o... po prostu wydać.
Na chwilę obecną taka kwota to dla mnie majątek.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Piszesz o Macu heh właśnie kiedyś tam pracowałam i chciałam wrócić, ale niestety... nikt nie chciał zatrudniać kobiety w ciąży - to kolejne polskie realia :/
Rozumiem, że to dla Ciebie duża kwota, ale szczerze mówiąc wolałabym te pieniądze od kogoś pożyczyć i 'zainwestować', potem oddać i jednocześnie mieć z czego żyć - podkreślam, że jest to legalne, bo jeszcze w tym roku jest taka luka w prawie że można z tego skorzystać.
A ciąży chyba od razu nie było po Tobie widać? Nie trzeba się na dzień dobry do niej przyznawać, pracodawca nie ma prawa o to zapytać, a jeśli z tego powodu odmówi, to chyba nawet można to gdzieś zgłosić?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości