|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
Rozeznanie
|
Hej wszystkim.
![]() Malwiska, my tak samo jak Mamaya. Octenisept bezpośrednio na kikut i jałowym gazikiem potem oczyszczalismy. Klamerka odcięta była w drugiej dobie a kikut odpadł po trzech tygodniach. Moje dziecko dziś się rozdrabnia mocno. Zazwyczaj była jedna kupa dziennie po pachy, a dziś pięć małych i jeszcze się chichra przy zmianie pieluch ![]() Jutro wyjeżdżamy na dwutygodniowe tournee po dziadkach, wreszcie trochę zieleni i świeżego powietrza . Juz nie mogłam wytrzymać w tej Warszawie ![]() Iris, oby wszystko po Twojej myśli poszło
Edytowane przez Domi_00 Czas edycji: 2014-07-31 o 16:57 |
|
|
|
#3842 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciężarówki już na mecie, rozładunek będzie w lecie - mamy lipiec 2014 cz. VI
Dzisiaj urodziłam swoją maluszek, sn,3500/53
|
|
|
|
#3843 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciężarówki już na mecie, rozładunek będzie w lecie - mamy lipiec 2014 cz. VI
Nie, odpada w calosci tylko u nas sie naderwal jakies 3 dni przed odpadnieciem, z jednej strony jeszcze sie trzymal a z drugiej juz nie i pod tym grzebalam patyczkiem zeby sie tam nic nie zaleglo.
---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Super gratuluje |
|
|
|
#3844 |
|
Zakorzenienie
|
gratuluje
![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- no to zostały 3 mamuśki, bo svelta to już na pewno urodziła |
|
|
|
#3845 |
|
Raczkowanie
|
U nas klamerke sciagneli jeszcze w szpitalu. Pepek szybko odpadl bo nie minely dwa tygodnie. A pielegnowalismy go tak, ze pryskalismy octoniseptem a pozniej patyczkiem go czyscilismy
Sent from my GT-I9305 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#3846 |
|
Raczkowanie
|
Irsin, gratulacje!
Moja Oliwka konczy dzis 3 tygodnie, ale ten czas leci.
|
#3847 |
|
Zadomowienie
|
Gratulacje! !!
![]() Czekamy na więcej info w wolnej chwili ![]() A co do pielegnacji pępka to wydaje mi się ze wszystkie opcje są dobre, my też początkowo na gazik, później bezpośrednio na pępek a teraz kiedy kikuta juz dawno nie ma dbamy psikajac na patyczek i czyscimy pepuszek dokładnie Tz zabrał Matyldkę na basen ja wykorzystalam moment i pospałam z Ignasiem z 2h ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-07-31 o 18:01 |
|
|
|
#3848 |
|
Wtajemniczenie
|
Irsin gratulacje. Eh dziecko przechwalone. Już myślałam że spokój będzie dziś a tu dupa
17:50 rozpoczynamy marudzenie...
|
|
|
|
#3849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Klamerkę zdjęli w szpitalu dość szybko. Gratulacje
|
|
#3850 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas szybko odpadł my pryskalismy bezpośrednio czyscilismy i osuszalismy 2 tyg i nie było pępka
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
|
#3851 | ||
|
Zakorzenienie
|
costam podczytałam
Cytat:
Cytat:
ja odkąd dostałam małą w szpitalu to miałam otwarte wszystkie okna (byłam sama) założyłam czapeczkę na przeciągi (czepiali się mnie jeden dzień że ją przegrzewam, bo gdzie przeciągi, ale się nie dałam, bo przeciągu nie było cały czas, ale jednak jak drzwi ktoś otworzył to jakby kartki jakieś leżały to by pozwiewało... a małej za gorąco na pewno nie było nawet jak drzwi były zamknięte) potem dorzucili do mnie jeszcze jedną Panią i ona się bardziej bała tych otwartych okien, to zamknęłyśmy połowę po naszej stronie, ale te w drugiej części sali zostały otwarte... więc moja Basia można powiedzieć że się werandowała od urodzenia ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Irsin, gratulacje
|
|
#3852 |
|
Rozeznanie
|
Irwin, gratulacje!
my dziś jeszcze na noc w szpitalu, poranne crp 1,2 teraz wieczorne jeszcze wyników nie ma, czekamy.. Jutro może do domu..Sent from my Lumia 610 using Tapatalk
|
#3853 |
|
Rozeznanie
|
Bede sierpniówka:-P
Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
#3854 |
|
Zadomowienie
|
Zważyłam Ignasia, waży 3900
czyli w 1,5 tygodnia przybrał ok 800g a wydawało mi się, że zbyt dużo nie przybrał, bo za dużo mm nie dostawał 70-80ml 7 razy na dobę plus za każdym razem mój marny cyc.. może nie taki marny w takim razie hehe ![]() Ah, serce się cieszy i dusza raduje |
|
|
|
#3855 |
|
Zakorzenienie
|
Debeściara - super przybiera
![]() Nasza Zuza ostatnio 380 g przez tydzień, jutro zrobię znów ważenie, ale 3,5 kg na bank pękło, widać po niej, fałdek coraz więcej i zaczyna wyglądać jak bobas z reklamy ![]() Aga_tka - jeszcze ja miałam do Ciebie pytanko
|
#3856 |
|
Zakorzenienie
|
dziolcha, irsin gratulacje
malwiska nam pepuszek odpadl po 3 dniach, razem z klamerka, nie wiedzialam ze w pl ja obcinaja... dziewczyny staraczki polecam marzec na rodzenie ![]() debesciara to sporo Ignas je moj chyba mniej, bo zazwyczaj po 30-60ml, czasem 80-90, ale moze czesciej je... No i tez w miedzyczasie cycus, albo na deser.I tak sie zastanawiam czy juz powinien miec unormowane jedzenie? Bo czasem wola co godzine, a czasem nawet czesciej. Jak myslicie? Oczywiscie glodny to daje, ale chyba powinien sie wydluzac ten czas? Edytowane przez rybka13 Czas edycji: 2014-07-31 o 20:40 |
|
|
|
#3857 |
|
Zakorzenienie
|
irsin, gratuluje
|
|
#3858 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie 2, bo TaTekla miala miec cc na poczatku tego tygodnia.
---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- agnes ja tez czuje Tam luz :/ i otwor wiekszy licze na to, ze sie jeszcze zejdzie, w koncu duze dziecko urodzilam. Po pierwszym porodzie tak nie mialam, teraz ogolnie gorzej to wyglada na dole, moze potrzeba jeszcze czasu...
|
|
|
|
#3859 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha no i my karmimy nie częściej niż co 3h, bo mm częściej nie powinno się dawać aga_tka masz rację z tą pediatrą, szkoda że mi to do głowy nie przyszło i jej tak nie powiedziałam co za idiotka z tej lekarki ![]() Z czkawką doskonale Cię rozumiem, u nas jeśli pojawia się czkawka to znaczy to że albo małemu jest chłodno, albo że jest dokładnie zsikany... czyli w sumie jest mu zimno w dupkę No i też nie lubi się rozbierać, choć dziś druga kąpiel z rzędu, gdzie od początku do końca wszystko mu się podobało ![]() ![]() bambusek dla Zuzi, u nas mimo dużego przybrania o fałdkach nie ma mowy, rączki i nóżki jak patyki, jedynie brzuszek większy - nie widać żeber jak ostatnio i na buzi taki jest pełniejszy Co do luzów tam na dole, to nie mam pojęcia czy jest lepiej czy gorzej, za jakieś 2 tyg mąż zweryfikuje już się nie może doczekać, ja wręcz przeciwnie...
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-07-31 o 23:30 |
|
|
|
|
#3860 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fame a tobie tez zdjela tylko zewnetrzne? Czy wewnetrzne tez? I po jakim czasie. U mnie dzis minal tydzien od porodu.0 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Dzieki za gratulacje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3861 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzem truskawkowy - dostałam taki w szpitalu już, ja mam bardziej prawdziwy pewnie na obiad w szpitalu jadłam co dawali - żywili jałowo i niesmacznie, ale obiadki raczej delikatne były, potem 2 dni rosół, 3 dni potrawkę i mięso gotowane z ryżem, a dziś pyzy z sosem od pieczonego mięska... jutro Teściowa ma przywieźć smażone kotleciki rybne i zamierzam je już jeść, a pojutrze zaplanowała zwykłe mielone, albo gulasz z indyka (też to najpierw smaży), do tego w międzyczasie jem płatki z mlekiem (również czekoladowe), arbuza, a wczoraj zjadłam małą śliweczkę i nadgryzłam brzoskwinię (nic małej nie było) to dziś zjadłam trochę więcej brzoskwini... za to nie zjadłam frytek smażonych na oleju, chińskiego (z fixa w papierku - smażone mięso kurczaka, ale sos był "sztuczny" i ostry) mimo że zrobiłam to mojej rodzince zamiast potrawki... a i wypiłam jeszcze przedwczoraj i dziś po kawie... Mała raczej nie miała problemów od tego co zjadłam do tej pory... co prawda od przedwczoraj mniej śpi - ale zaczęła przed kawą więc trudno żeby to ona była przyczyną, w czasie jak nie śpi to w większości marudzi, leżeć spokojnie za bardzo nie chce (w sumie to się nie ma co dziwić, bo długo czuwa na raz, to jej się pewnie nudzi) u męża marudzi też, dziś u kuzyna na rękach też zbyt spokojna nie była, ale jak ja ją wezmę to nawet karmić nie muszę w większości... czasem jak już jest bardziej zmęczona to działa smoczek - ku naszemu zaskoczeniu, bo starsze dzieci nie chciały, ale jak mniej to ja muszę potrzymać, poprzytulać i jest ok... plusem jest to, że po takim czuwaniu 2-4h z krótkimi 5min drzemkami w trakcie idzie potem spać na dłużej - ok 2-4h, na razie jest tak, że potem znów ma czuwanie, a potem idzie już spać na noc... myślę że gdyby bolał ją brzuszek od tego co zjadłam, to raz że by się nie uspokajała od mojego wzięcia na ręce, a dwa nie spałaby potem tak spokojnie... ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Znalazłam ![]() Cytat:
pomyślę jeszcze do jutra i zagadam do Teściowej ( jutro przyjedzie), bo ona lubi różne atrakcje jak jest w Poznaniu wyszukiwać, to może coś podpowie Wydaje mi się że w ogrodzie botanicznym jest jakiś plac zabaw, ale to jest po drugiej stronie miasta i mi się nie chciało tam jechać z dzieciakami nigdy, więc nie jestem pewna (ostatnio byłam tam 5 lat temu, ideologicznie na pewno się nie zmieniło za wiele, ale czy jest plac to nie jestem pewna )Wiem że Teściowa zabierała dzieciaki na rynek na koziołki na 12, ale to jest raczej dla spostrzegawczych dzieci, albo starszych, bo nie każde dziecko w wieku 2,5 roku je wypatrzy (Jeremi nie umie do tej pory dobrze patrzeć w pokazanym kierunku, Ola radzi sobie z tym już od dawna mimo że młodsza, ale chyba chłopcom trudniej) a i jeszcze - moje dzieciaki uwielbiają jazdę tramwajem - kupujesz bilet godzinny dla siebie i masz godzinną atrakcję zapewnioną (dzieci do ok 6lat jeżdżą za darmo ---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ---------- mnie położna obiecała zdjęcie szwów jutro
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-08-01 o 00:24 |
|||
|
|
|
#3862 |
|
Zakorzenienie
|
Moj synio dzis kapiel zniosl tylko z paroma pojedynczymi krzyknieciami. Tzn od odpiecia pierwszego guzika przy rozbieraniu do zapiecia ostatniego przy ubieraniu normalnie jest wrzask jakby go we wrzatek wkladal. Sama uwierzyc nie moge mial dzis mega dzien 20min przelezal w lozeczku obserwujac karuzele i smieje sie juz na calego. Fajnie bo mozna z nim nawiazac kontakt. Ech tom wychwalila jutro bedzie katastrofa pewnie
Widze dziewczyny kp naprawde sporo jecie ja od tyg od kiedy zaczela sie wysypka to ograniczam sporoooo zeby znalesc winowajce mam nadzieje ze wytropie no chyba ze ja szukam a maly ma tradzik niemowlecy |
|
|
|
#3863 |
|
Zakorzenienie
|
IRSIN wielkie gratulacje!!
![]() DZIOLCHA szczerze Ci powiem że ni wiem kazali mi przyjść w 5 dobie po założeniu. Po wyciągnięciu poczułam wielką ulge i nie dopytywalam już, ale kilka tych nitek było i to całkiem sporych, nawet położna się dziwila..AGNES moja córka też zaczyna już uśmiechać się do mnie świadomie Po czym można rozróżnić trądzik niemowlęcy od potowek? Jak się maleństwo obudziło o 1.30 na jedzonko tak dopiero usnela ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 03:34 ---------- Poprzedni post napisano o 03:21 ---------- Jeśli chodzi o kikut to nam część odpadła po kilku dniach ale mały kawałeczek został i psikalam octeniseptem i po kolejnych dniach całkiem odpadło. ECENCIA śliczna córeczka DEBESCIARA za wagę Ignasia!Eh no to trzeba iść spać.. Niedługo znowu pobudka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3864 |
|
Raczkowanie
|
Ja ze swoja tez walcze juz 1.5 godziny. :p
Wczoraj w nocy balowala mi trzy godziny. .. Sent from my GT-I9305 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#3865 |
|
Wtajemniczenie
|
Irsin, Dziolcha Gratulacje!
Piszę znad cycka My po wizycie dostaliśmy skierowanie na powiew moczu ale lek mówiła że nie ma tragedii bo są same bakterie i nie ma leukocytów czyli położna wyolbrzymila wyniki. Mała dostaje do picia dużo rumianku który działa moczopednie i odkazajaco podobno. No i czekamy na wyniki 7 dni jakaś masakra :-/ ale jak trzeba to trzeba. Fame odróżnić potowki od trądziku jest bardzo trudno. Moja maleńka miała potowki które zakończone były białą główką i wyglądały jak pryszcze ropne, a lekarka i tak zastanawiała się czy to nie skaza białkowa. Położna powiedziała ze to raczej skaza, a w sumie wyszło na potowki i same strzelaly bo ciężko rozróżnić. Trądzik podobno taki sam. Co do karmienia to moja panna wstaje po kąpieli (która jest o 20 ) tak o 24.30- 1.00 potem 3 i 6 . Dalej ma przerwę do 7.30-8.00 nie śpi i zasypia, śpi do 9.30-10 Ale nie mam pojęcia ile zjada I zapomniałam co miałam jeszcze napisać, zaraz muszę was doczytać Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 03:59 ---------- Poprzedni post napisano o 03:51 ---------- Ecencia ale masz śliczną pociechę a jaka kudlata Kikut pepowiny odpadł nam po 1,5 tygodnia. Mieliśmy z kamerka i było to upierdliwe. Psikalam octeniseptem na kikut i wycieralam, potem jak odpadł to na gaźnik i wycieralam bo leciało jeszcze z niego troszkę surowicy Debesciara Brawo dla synusia za wagę ;-) Ogólnie widzę że jesteśmy mamy nocne he he Buziaki i spokojnej nocy Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 04:02 ---------- Poprzedni post napisano o 03:59 ---------- Ach co do luzow tam na dole to ja po pierwszym porodzie miałam chyba ze 2 lata a potem się zeszło ale uczucie straszne zwłaszcza podczas seksu :-/ No i nietrzymanie moczu o takie tam suweniry dodatkowo :-/ Teraz problem z głowy bo miałam cc Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
#3866 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie i ja. Moja cora jak juz zasnie to 3-4h ale za nim to zrobi to ciezko ja uspic. Pije cyca 30 min pozniej przysypia, ciezka ja odczepic. Odbijamy - tu w ogole nie odbija, wybudza sie i znow do cyca i tak z raz lub dwa jeszcze. Nie moge wylapac momentu kiedy zasypia na dobre i w lozeczku trzeba ja jeszcze smokiem dospac. Jak po tym zasnie to spi dlugo.
Nie mam jeszcze sposobu jak odciagmac drzemajacego ssaczka od cyca bo jak sie pijaweczka zassie to koniec. No i przestaje chwalic dziecko no mi nastepnego dnia zawsze daje w kosc hehe Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3867 |
|
Raczkowanie
|
Malwiska, zeby delikatnie odessac dziecko nalezy wsunac swoj maly palec do ust maluszka przy kąciku. To tez z rad tesciowej poloznej.
U mnie jak nie ma przebojow z brzuszkiem to malutka w nocy spi po 3-4 godziny. Budzi sie na cyca i zanim zasnie mija od pol godziny do 1,5. Niestety nie zawsze jest tak kolorowo ale i tak wiecej mamy tych dobrych nocy niz tych zlych. ---------- Dopisano o 05:55 ---------- Poprzedni post napisano o 05:53 ---------- Tak sobie pomyslalam, ze na odchowalni to juz pewnie polowa postow bedzie pisana po nocy przy karmieniech. Dobrze, ze wizaz "czynny" cala dobe
|
#3868 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry!
agnes, fame trądzik to sie robi na twarzy przede wszystkim i z tego co zauważyłam to krostki sa czerwone z biała kropeczki. Potowki sa wg mnie mniej " ostre" w wyglądzie, zazwyczaj pojawiają sie w miejscach rożnych fałdek, zagiec itd np. W zgieciu lokcia..., u nas sa bardziej różowe niz czerwone i potrafią zniknąć juz na drugi dzien, albo przygasnac przynajmniej. Co do uczulen to ja dostałam informacje ze uczulenie pojawia sie na całym ciele i swędzi bobasa. Nie wiem jak jest ze skaza b. malwiska Sposób na odessanie znam taki jak ecencia, natomiast mi jest go cieżko stosować bo mały ma całe usta cyckiem wypchane tak, ze szpilki nie wetkne a co dopiero palca. Najgorzej jest jak sam chce juz przestać jesc ale zapomina puścić cyca...auc! Dlatego na noc polecam karmienie na leżąco. Biorę młodego przystawiam, nożna podłożyć cos za plecy (ale nie za głowę!!!!) zeby zachował pozycje brzuch do brzucha i sobie tak śpimy...jak sie naje i mocno zaśnie to sam cyca puszcza. Jedyny minus to taki ze czasami przysnę i nie zdążę go odłożyć przed kolejnym nocnym karmieniem Udanego dnia kobietki! Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-08-01 o 07:56 |
|
|
|
#3869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja myślałam że to tylko ja usypiam tak długo dziecko która mama karmiąca kp karmi je 20 -30min a później odkłada i dziecko smacznie śpi??? ![]() mi o tym nagadały położne i teraz mam taką schize że moje dziecko jest jakieś inne ja chyba całą ciąże patrzyłam na okres po porodzie przez różowe okulary - oczywiście jak mała już zje i uda jej się zasnąć to ładnie śpi przez 2-3h ale usypianie czasem tyle też trwa... w dodatku nie wiem czy jak po godzinie spania przebudzi się i zrobi kupe a następnie zaśnie to mam ją przebudzić i zmienić pieluche od razu ( po czym znów będę ją usypiać karmiąc) czy zostawić spokojnie na tą godzinkę jeszcze |
|
|
|
|
#3870 |
|
Rozeznanie
|
Mi ani Wojtka ani Kingi nie udało się tak nauczyć ze odloze i spi. Musze usypiac na rękach tzn jedna reka pod pache, buzka przytulona do cyca i tak kiwam się delikatnie na boki (jak podczas chodzenia zeby miala jak w ciąży) i zasypia szybko.
Kikut też mieliśmy z klamerka, polozna w szpitalu powiedziala ze lepiej dzieki niej wyczyścić bo wystarczy chwycić i podnieść do góry i dokładnie wyczyścić. Ja psikalam octinaseptem i oczyszczalam patyczkiem. Irisin gratulacje, witaj w klubie "nocnych mam"
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.

a kikut odpadł po trzech tygodniach.
i jeszcze się chichra przy zmianie pieluch 
. Juz nie mogłam wytrzymać w tej Warszawie 

) jakoś tak dziwnie się budziła w nocy tzn. zasnęła po 20 i wstała o 23 potem o 1, 3,4,5.30 i o 8
nie wiem o co komon
Czy wasze pociechy załatwiają się po każdym jedzeniu cycusia ?
ale trzeba się wziąć w garść
Co do tż to raczej się nie wymądrza , zajmuje się małą po pracy , a dzisiaj w nocy jak przyszedł i zobaczył jak rycze to widziałam jego bezradność w oczach 

czyli w 1,5 tygodnia przybrał ok 800g
dzisiaj sobie chyba zapieke ryz z jablkiem i kleksem serka bezlaktozowego. Ogolnie to rosol pomidorowka mieso pieczone platki z mlekiem wczesniej jajka w koszulce. A podobno w ciazy nie mozna jesc wielu rzeczy. Swoja droga irlandzkie mamy jedza wszystko chyba tylko my tak uwazamy. Laska w szpit zjadla koszyk truskawek drugiego dnia nawet ich nie myla wcinala smazone, fasolke puszkowana itd a dzidzia spalavjak aniolek. Oni tu nie maja diety matki karmiacej