|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciężarówki już na mecie, rozładunek będzie w lecie - mamy lipiec 2014 cz. VI
Malwiska nie mam pojęcia która? My mamy tak w teorii w nocy ale raz. A tak to młoda jeszcze z 20 min minimum na zaśnięcie potrzebuje. Tak więc tego...
Agatka ja zmierzę tylko młoda zaśnie i wstanę
|
|
|
|
#3872 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciężarówki już na mecie, rozładunek będzie w lecie - mamy lipiec 2014 cz. VI
To jak sie usypiacie? Bujaniem? Kurde nie chcialam jej bujac, myslalam ze sama zasnie
Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3873 |
|
Wtajemniczenie
|
No nie wiem jak inne dziabągi Jagoda ma np fazę aktywności około 18 która i do 21 potrafi trwać. zaśnięcoe nie wchodzi wtedy w grę. Po karmieniu jeszcze trzeba z nią pochodzić/pobujać na fotelu a czasem posiedzieć. Takie zaśnięcie po jedzeniu to nam się w szpitalu praktykowało a jak wyszła i z tydzień w domu pobyła to zmieniła zdanie...
|
|
|
|
#3874 |
|
Rozeznanie
|
Witam się
![]() U mnie ze spaniem jest tak, że młoda budzi się ok. 7-8 na jedzenie i potem zazwyczaj zasypia ok. 12. Potem pobudka o 14 i jedzonko. Znowu aktywność do 17 i potem drzemka do 19. Kąpiel w okolicach 20 i potem się karmimy cycem i mm do 22 mniej więcej. Usypia bardzo twardym snem na noc i jest karmiona ok. 3 w nocy ale śpi cały czas wtedy, wiec po jedzonku bekanie i śpi sobie juz do rana usypia przy odbijaniu. Nie noszę jej raczej długo po prostu śpi na mojej piersi i po chwili ja odkładam. Ale zdarzały się dni ze nie spała wcale nie zmuszam jej do snu generalnie. Widać taka już jej uroda.Irsin gratuluję ![]() ![]() ![]() Strasznie się pozarlam z tż... u nas jak juz kłótnia to na noże ![]() Oliwka jest śliczna. Będzie łamać serca! ![]() Pochwalę się. Nasza Trolinka prawie 6 tygodni razem ![]()
Edytowane przez Domi_00 Czas edycji: 2014-08-01 o 09:37 |
|
|
|
#3875 |
|
Zakorzenienie
|
Jedziemy z Małą do lekarza, bo obudziła się rano z całym skroszczonyn brzuchem, twarzą i szyją
te krostki wyglądają bardziej jak małe czerwone plamkiWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Co do usypiania to moja zasypia sama. W ciągu dnia zazwyczaj po jedzeniu to już jak ją odbijam na ramieniu to zasnie a tak to po kąpieli i mleku kładę ją do łóżeczka i zasypia sama. Wyjątkiem jest jak ją brzuszek boli to trzeba nosić Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3876 |
|
Zakorzenienie
|
Malwiska polozne ci teorie sprzedaly a praktyka inna
moze rzeczywiscie dziecko sie najada ale potrzebuje tez bliskosci i pewnie dlatego tak zabalamuca. U mnie takie cos ze zje i spi zdazylo sie moze z 10 razy to wtedy myslalam ze chyba chory i oslabiony bo tak szybko usnal. ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Fame utrapienie z tymi wysypkami trzymam kciuki Kurde ja sie w upaly zaziebilam i teraz boje sie zebym malego nie zarazila. Mam nadzieje ze kp go ochroni ze dostanie odpowiednia dawke uodparniaczy. |
|
|
|
#3877 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bo może musisz jej dać się zmęczyć? u nas jest tak, że 2x w ciągu dnia (na razie ![]() Cytat:
![]() śliczna
|
|
#3878 |
|
Zadomowienie
|
irsin - gratulacje !!!
ecencia - jakie włosy pszczola - bardzo ładnie crp spada Debeściara, Bambusek - i Zuzia i Ignaś bardzo ładnie przybierają i fałdki na pewno niedługo się pojawią rybka - u mnie niestety też to wszystko gorzej wygląda niż po pierwszym porodzie - mam nadzieję, że z czasem będzie coraz lepiej ![]() dziolcha - ja pisałam, że miałam podobnie - tak mnie rana piekła, że chodzić nie mogłam a o normalnym siedzeniu to mogłam zapomnieć u mnie jeszcze jeden szew ( z mojej winy) puścił trochę za wcześnie i bałam się żeby mi się rana nie "rozeszła" używałam tantum rosa do podmywania, myłam się białym jeleniem i psikałam octeniseptem - po jednym dniu była ogromna różnica a bardziej przeszło po ok tygodniu a to da się wogóle wewnętrzne szwy zdejmować ?? i jak ? agnes - a próbowałaś małego w krochmalu kąpać ? Joanna o tym pisała ja też synusia tak kąpie a buźkę jeszcze płatkiem przecieram i schodzi jest dużo lepiej a dopiero 2 taki kąpiele - to raczej nie zaszkodzi a pomóc może z starszym synkiem byłam przeziębiona jak miał ok 2,5 mies - -tż wyjechał na tygodniowe szkolenie i byłam sama z małym więc nawet go na ręce nie miał kto wziąć - miałam temp. 39 a wtedy już nie powinno się karmić - mama wzieła mi małego do siebie kupiła mleko - próbowała różnych a on nie chciał wcale jeść i tak przez dzień i noc na drugi dzień temp mi spadła i wziełam go do siebie i się nie zaraził więc u Ciebie też się nie zarazi teraz też staryszy synek był chory, mnie bolało gardło i malutki też się nie zaraził malwiska - to co położne mówią to .... hym .... a życie swoje mój mały tylko w nocy (odpukać) tak zasypia a w dzień ani raz - i właśnie większość dzieci wg mnie tak nie ma, że od razu śpi ja kupy od razu nie zmieniam - zwłaszcza jak usypiam z godzinę jestem sama z dwójką - to daję mu pospać spokojnie i świat się od tego nie zawali a z dupką też wszystko dobrze bo przecież dzieje się tak co jakiś czas a nie bez przerwy |
|
|
|
#3879 |
|
Zakorzenienie
|
Kularek a z jakiej proporcji sie robi krochmal? A nawilzasz czyms po bo krochmal chyba sciaga. Maly mial tez wysypke w pupie wiec to cos pokarmowe i tam zniklo obstawiam jablka albo nabial no nic i z jednym i drugim sie wstrzymuje poki buzia nie zejdzie sklaniam sie ku jablkom. Proszek odpada bo wszystko piore w dzieciowym.
Kurde nie mialo zie kiedy przypaletac to przeziebienie. |
|
|
|
#3880 |
|
Raczkowanie
|
Domi, sliczna trolinka
![]() Ja tez mam dylemat z kupa. Zmieniam malej pieluszke po przebudzeniu i czasem w trakcie karmienia mala zrobi kupe i potem nie bardzo chce zeby spala z ta kupa w pampku. Zwlaszcza ze czesto ma ta kupe z przodu a ja sie boje ze bedzie miala jakas infekcje. Wiec czasem zmieniam i najwyzej pozniej troche bujam albo poloze na katce i zazwyczaj usypia. Gorzej ze mala czesto ulewa wiec podkladam kocyk i przewijam majac ja pod katem.
|
#3881 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki za odp
Puki co nie potrFie odroznic kiedy jest najrdzona choc teraz ani cycka nie chce ani butli z moim mlekiem wiec chyba sie najadla ale nie chve spac Mam chyba za malo cierpliwosci, myslalam ze zakocham sie w niej tak ze nic mi nie bedzie wiecej do szczescia pptrzebne a tak na prawde tesknie za tz, wyczekuje kiedy wroci do domu, brakuje mi czasu spedzonego tylko z nim. Chyba mam jakia kryzys choc dzis myslalam ze mi juz minal stan placzliwosci. Niby dom wysprzatany obiad zrobiony, dziecko w koncu zasnelo, praktycznie od rana nie spala. Niby piszecie ze wasze dzieci tez nie spia ale one sa troche wieksze a moja ma tydzien. Myslicie ze mam jakas depresje. Przepraszam ze tylkp tak o sobie ale noe przepuszczalam ze bedzie ciezko choc dziecko na szczescie nie placze... Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3882 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
||
|
|
|
#3883 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3884 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko na chwilę. Małej nic nie jest, to tylko zwykły rumień. Iza waży już 4100
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3885 |
|
Wtajemniczenie
|
Agatka sprawdziłam 16cm.
|
|
|
|
#3886 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja ma 13 cm
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
#3887 |
|
Zadomowienie
|
agnes - ja do kąpieli daję taką dużą czubatą łyżkę - wydaje mi się, że wystarczająco a jak w ciągu dnia chciałam przetrzeć policzki to na nie całą szklankę wody taka mała płaska łyżeczka - ale widzę, że Joanna bardziej fachowo napisała - zrób tak jak Ona
![]() ecencia - ja mam dwóch chłopczyków - może z dziewczynkami inaczej jest
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6p07w9d1tq9yw.png http://www.suwaczki.com/tickers/2r8rp07wc0dgh62b.png Edytowane przez kularek Czas edycji: 2014-08-01 o 12:58 |
|
|
|
#3888 |
|
Zakorzenienie
|
malwiska, mnie akurat TŻ nie brakuje, bo ja z tych super niezależnych jestem
Ale czasem tez mysle sobie, ze fajnie byłoby tak beztrosko wyjsc wieczorem na spacer, nie musieć kąpać, usypiać etc. Ale pozniej patrzę na tego mojego Syna i aż mi głupio, ze mogłam cos takiego pomyśleć... Jest tak piekny, tak cudowny i taki tylko mój. Tak naprawde to nie wyobrażam sobie jak mogłoby Go nie byc. Być moze jest mi tez łatwiej, bo wiem, ze w każdej chwili moja mama czy babcia zajmą się Jeremim, kiedy bede chciała gdzieś wyjsc. Ale na ten moment ja nie czuje takiej potrzeby. Wole posiedzieć z Maleńkim w domu, poczytać książkę kiedy spi czy zrobic cos „przy sobie” niż gdziekolwiek wychodzić sama ![]() Musicie zorganizować sobie z TŻ jakas opiekę dla Małej i wyjsc któregoś wieczoru na kolacje/do kina/teatru czy do dyskoteki nawet ![]() Moja blizna tez ma 16 cm
13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-08-01 o 13:05 |
|
|
|
#3889 |
|
Zakorzenienie
|
Joanna dzieki czyli taki kisielek wyjdzie i todo wanienki? Na jaka ilosc wody mniej wiecej? I jeszcze ponowie pytanko nawilzasz skore czyms po takiej kapieli?
Buu misio mone male usnelo samo matka w tetrze na buzi grzechotala zabawka :-( Malwiska rozumiem cie ale damy rade jatez tezknie za tztem bo nie mam do kogo geby otworzyc siedze z malym tylko. Czasem tylko do jakiejs kol ale zadko. Tz wraca po 6 jakis obiad mlody akurat wtedy ma czuwanie pozniej kapiel i ja malegona cyca pozniej tz idzie spac bo wstaje ra o i tak 6dni w tyg. Dziewczynki jaka dawke apapu moge wziasc przy kpmam taki 500mg bo mam goraczke chce ja zbic ale nie wiem ile moge wziasc na dobe brala ktoras? |
|
|
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
Pogadalabym z tz ale.boje sie ze mnie zle zrozumie... bo to ja tak pragnelam.tego dziecka i namawialam tz, ja ciagle powtazalam ze uwielbiam dzieci i ze na co mamy czekac bo przeciez oboje chcemy miec w koncu dzieco.
Wiem ze mamy szczescie bo malutka jest zdrowa i sliczna, wstyd.mi ze uzalam sie nad soba jak mamy tyle szczescia a ja nie potrafie tego docenic... boje e ciagle ze mala niedojada mimo ze potrafie laktatorem w ciagu 10min sciagnac 100ml przy pelnych piersiach po 5min z kazdej i reszte zostawiam zeby mala miala. A jak mi wyje dwie piersi i pojdzie spac to scoagam 100ml w.pol godziny. Ciesze sie ze mam mleko i moge karmic piersia ale wtedy nie wiem ile zjada.. A z butli wiem i mimo ze waze malutka przed jedzeniem i po jedzieniu to orientacyjnie wiem ile zje Boje sie przyznac ze cos mnie przerasta zwlaszcza ze.kazdy mnie pociesza ze najtrudniejszy jest pierwszy miesiac... mama powtarza ze.musze byc cierpliwa, sama sobie tak powtarzam. Nie wiem czemu tak reaguje i placze... przepraszam ze smece... ide sie polozyc. Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3891 |
|
Zakorzenienie
|
agnes, my tez krochmalimy i powiem Ci tak - krochmal ma na celu wysuszyć trądzik/zmiany skórne, wiec nawilzanie pozniej mija sie z celem. Najlepiej myć zwykłym Białym Jeleniem a krochmal zrobic i nałożyć taka papkę na skore, na ktorej sa zmiany
|
|
#3892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Apap możesz brać do 3 razy dziennie po 2 tabl. Ja po cc miałam paracetamol do domu i w szpitalu też tak brałam ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#3893 |
|
Zakorzenienie
|
Joanna mamaya dzieki widac ze babcine sposoby skuteczniejsze niz wszelakie dziadostwa z apteki
|
|
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
MALWISKA tydzień to mało jeszcze.. Moja skończyła 3 tyg a też nie zawsze wiem o co jej chodzi.. Od pewnego czasu odróżniam płacz "na jedzenie " i kiedy ją coś boli i kiedy po prostu marudzi
Wy też z czasem lepiej się siebie nauczycie Co do depresji to nie jesteś sama z tym stanem.... Ja miewam takie dni że aż wstyd pisać o czym wtedy myślę.. Ale następnego dnia jak tylko moje Słonko się do mnie uśmiechnie to wracają siły i jestem w stanie przenosić góry Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3895 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mnie bolał kręgosłup w miejscu wklucia po cc. Nie brałam aż tyle apapu oczywiście bo nie miałam takiej potrzeby ale można spokojnie wziąć. Poza tym jak sobie przypomnę ze przy kp dawali nam po cesarce tramal i ketonal hurtowo to już nic mnie nie dziwi
|
|
|
|
|
#3896 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
było baaardzo baaaaardzo kiepsko, kłóciliśmy się, jedno do drugiego miało pretensje, brakowało wzajemnego zrozumienia, nie było dnia bez płaczu... Przynajmniej tak to wspominam... I trwało to 2-3 miesiące. Im dziecko większe, jest bardziej rozkoszne, wy przywiązujecie mniej uwagi do jego pielęgnacji, wyrabia się wasz rytm dnia.. i po prostu przyzwyczajacie się do nowej sytuacji jaka ma miejsce w waszym domu.malwiska osobiście uważam że Twój stan jest zupełnie normalny, zakrawa o baby blues.. Minie Ci z czasem, pamiętasz jak się jeszcze nie rozpakowałaś, chyba każda z nas miała tu depresyjne posty, minęło kilka tygodni i większość wyszła na prostą A jeśli chodzi o czas czuwania to zobacz, aga_tki córa ma mniej więcej tyle co Twoja i też ma 2 dłuższe pory czuwania.. Poza tym dziecko dziecku nie równe, łatwo się mówi, ale wydaje mi się że musisz po prostu zaakceptować fakt że taka uroda Twojej córy.. Może jej to minie, może nie.. Np moja Matyldka od urodzenia była rannym ptaszkiem, wstawała zwykle ok 5-7 i tak jest do teraz, znajomych dzieci potrafią spać do 9-11 no i nic się z tym nie zrobi, każde dziecko jest inne.. Czasem mi się chciało płakać, kiedy nie miałam sił do niej wstać, no ale przecież to nie jej wina, że ma akurat taką potrzebę wstawać "z kurami".. taka jej uroda ![]() Cytat:
![]() Fame zmiana wagi na 4 z przodu brawo Izunia
|
|||
|
|
|
#3897 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie, zapomniałam, Debesciara i Fame, brawo za wagę maluchów
![]()
|
|
|
|
#3898 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
malwiska masz jeszcze burze hormonalna i to raczej normalne.. Jeśli będzie ci się przedłużać idź do lekarza.. My dziś na szczepienie jedziemy.. Młodego znowu zsypalo albo tuńczyk albo syropem ehhh Cytat:
A zmywasz to potem?
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham Edytowane przez simka234 Czas edycji: 2014-08-01 o 13:52 |
|||
|
|
|
#3899 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki Debeściara bo jak przychodzą te dni to też mam jak Fame myśli których potem wstyd. Mam nadzieję że to minie...
|
|
|
|
#3900 |
|
Raczkowanie
|
Irsin gratulacje
Domi, Esencia śliczne dziewczynki ![]() Escencia moja Ula też taka kudłata czarnulka ![]() Malwiska głowa do góry , początki są ciężkie, dużo z nas tu przeszło depresyjne nastroje, płacze i pretensje, wszystko się z czasem poukłada, mi przeszło po 3 tygodniach ... dopiero teraz potrafię się wszytskim cieszyć, chociaż nie raz jeszcze mi łzy polecą. Bedzie dobrze, potrzeba czasu i poznania się z dzidzią Dziewczynki mam pytanie do Was widzę, że temat wysypek aktualny i u nas się też niestety zaczął. Ula ma zsypaną głowkę, czółko i boki policzków( tak przy uszach) nie wiem czy to uczulenie, raczej mało jem, ostrożnie wszytsko wprowadzam, przedwczoraj jadłam borówki i wieczorem pojawiły się te krostki czy to może są potówki, bo w te upały przez te jej długie włosy głowkę ma cały czas mokrą, po spaniu, staram się ja często przekręcać. Przemywam killka razy dzinnie wodą z emolium, trochę przygasa, ale później znów wychodzi. Czy na takie coś można krochmal spróbować o którym pisałyście? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.

usypia przy odbijaniu. Nie noszę jej raczej długo po prostu śpi na mojej piersi i po chwili ja odkładam. Ale zdarzały się dni ze nie spała wcale
nie zmuszam jej do snu generalnie. Widać taka już jej uroda.

prawie 6 tygodni razem 
te krostki wyglądają bardziej jak małe czerwone plamki
moze rzeczywiscie dziecko sie najada ale potrzebuje tez bliskosci i pewnie dlatego tak zabalamuca. U mnie takie cos ze zje i spi zdazylo sie moze z 10 razy to wtedy myslalam ze chyba chory i oslabiony bo tak szybko usnal. 

na drugi dzień temp mi spadła i wziełam go do siebie i się nie zaraził 

ale można spokojnie wziąć. Poza tym jak sobie przypomnę ze przy kp dawali nam po cesarce tramal i ketonal hurtowo to już nic mnie nie dziwi
A jeśli chodzi o czas czuwania to zobacz, aga_tki córa ma mniej więcej tyle co Twoja i też ma 2 dłuższe pory czuwania.. Poza tym dziecko dziecku nie równe, łatwo się mówi, ale wydaje mi się że musisz po prostu zaakceptować fakt że taka uroda Twojej córy.. Może jej to minie, może nie.. Np moja Matyldka od urodzenia była rannym ptaszkiem, wstawała zwykle ok 5-7 i tak jest do teraz, znajomych dzieci potrafią spać do 9-11 no i nic się z tym nie zrobi, każde dziecko jest inne.. Czasem mi się chciało płakać, kiedy nie miałam sił do niej wstać, no ale przecież to nie jej wina, że ma akurat taką potrzebę wstawać "z kurami".. taka jej uroda