Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-05, 13:35   #1471
sab_eth
Raczkowanie

Dot.: Nie chcę mieć dzieci cz II

Cytat:
Napisane przez Jakkolwiek Pokaż wiadomość
O, temat dla mnie!

Mieszkam na nowym osiedlu, gdzie większość osób to młode małżeństwa z dziećmi. Mam kawałek ogródka własnego przed mieszkaniem, gdzie czasami wypuszczam swojego kota, żeby upolował jakąś muchę. Dzięki temu mam regularne pielgrzymki mamuś z dziećmi, które stoją pół metra od mojego ogrodzenia i gadają do kota. Potrafią tak stać i gapić mi się w okna pół godziny. Bachory wiszą na płocie, rzucają kamieniami, machają badylami i drą te głupie mordy. Oczywiście zwracam uwagę, opieprzam czasem, ale wtedy taki bachor odchodzi na chwile, a następnego dnia to samo. Gdy nie wypuszczam kota rzecz jest identyczna. Kot, jak powszechnie wiadomo, jest zwierzęciem parapetowym. No i widać tego nieszczęsnego kota z chodnika.

Ostatnio jakieś dziewczynki zawiązały chyba fanclub kota. Raz zapukały mi w szybę i spytały, czy wypuszczę kotka. No to wypuściłam, wyglądały miło, a ja dobry humor miałam. I to był błąd. Od tego czasu walą mi w okna prawie codziennie. Zwracałam uwagę, i nic. Dawałam jasne komunikaty, to znaczy "Proszę więcej nie pukać w moje okno". Nie zrozumiały. Jednej zwróciłam uwagę, to wysyłała kolejną z funclubu. Ostatnio je ignoruje i usłyszałam, że jestem "głupią małpą". Już mi nerwy siadają. Jak żyć?

Dodam jeszcze, że niedawno myłam okna, a teraz mam poodbijane na szybach małe, tłuste, obrzydliwe łapska.

Najlepiej na tym wszystkim wychodzi mój kot, bo zaloty dzieci i ich mamuś ma głęboko pod ogonem. Nawet do płotu nie podejdzie. Uwali się pod samym wejściem i patrzy gdzieś w przestrzeń
o kurczę, ja mam 24 lata a jak widzę kotka na balkonie lub w ogródku też do niego mówię i fotografuję, nie przekraczam co prawda ogrodzenia posesji, ale już nie będę, faktycznie może to komuś przeszkadzać
sab_eth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 13:39   #1472
201705121341
Konto usunięte

Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

O masakra, współczuję Bo do dzieci nie dociera, a mamusie w większości mają to w nosie. Może wywieś jakąś kartkę że trwa deratyzacja i wszędzie są trutki i lepiej żeby dzieci nie podchodziły. Albo że kot ma jakieś bakterie albo robale które przenosi przez dotyk Jak mamusie usłyszą że kot "ma syfa" to myślę że zabronią swoim dzieciom do niego chodzić
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 14:05   #1473
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
O, temat dla mnie!

Mieszkam na nowym osiedlu, gdzie większość osób to młode małżeństwa z dziećmi. Mam kawałek ogródka własnego przed mieszkaniem, gdzie czasami wypuszczam swojego kota, żeby upolował jakąś muchę. Dzięki temu mam regularne pielgrzymki mamuś z dziećmi, które stoją pół metra od mojego ogrodzenia i gadają do kota. Potrafią tak stać i gapić mi się w okna pół godziny. Bachory wiszą na płocie, rzucają kamieniami, machają badylami i drą te głupie mordy. Oczywiście zwracam uwagę, opieprzam czasem, ale wtedy taki bachor odchodzi na chwile, a następnego dnia to samo. Gdy nie wypuszczam kota rzecz jest identyczna. Kot, jak powszechnie wiadomo, jest zwierzęciem parapetowym. No i widać tego nieszczęsnego kota z chodnika.

Ostatnio jakieś dziewczynki zawiązały chyba fanclub kota. Raz zapukały mi w szybę i spytały, czy wypuszczę kotka. No to wypuściłam, wyglądały miło, a ja dobry humor miałam. I to był błąd. Od tego czasu walą mi w okna prawie codziennie. Zwracałam uwagę, i nic. Dawałam jasne komunikaty, to znaczy "Proszę więcej nie pukać w moje okno". Nie zrozumiały. Jednej zwróciłam uwagę, to wysyłała kolejną z funclubu. Ostatnio je ignoruje i usłyszałam, że jestem "głupią małpą". Już mi nerwy siadają. Jak żyć?

Dodam jeszcze, że niedawno myłam okna, a teraz mam poodbijane na szybach małe, tłuste, obrzydliwe łapska.

Najlepiej na tym wszystkim wychodzi mój kot, bo zaloty dzieci i ich mamuś ma głęboko pod ogonem. Nawet do płotu nie podejdzie. Uwali się pod samym wejściem i patrzy gdzieś w przestrzeń
Mam podobnie. Z tą różnicą, że dzieciaki stoją pod balkonem. Na szczęście nie mogą dosięgnąć ani kota, ani żadnej części mojego terenu. Ale stoją, drą się, machają kijami (ostatnio pogoniłam tatusia, który podsadzał dziecko z kijem do mojego kota ). Mocno denerwujące, wiem.

Wyjście masz jedno: 5-cio metrowy mur dookoła ogródka
Stary 2014-08-05, 14:39   #1474
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sab_eth Pokaż wiadomość
o kurczę, ja mam 24 lata a jak widzę kotka na balkonie lub w ogródku też do niego mówię i fotografuję, nie przekraczam co prawda ogrodzenia posesji, ale już nie będę, faktycznie może to komuś przeszkadzać
Jak ktoś jest miły i nie uzbrojony w kije/kamienie i sobie kucnie na 5 minut przy kocie to spoko. Zdjęcia też by mi nie przeszkadzały chyba. Najgorzej jak widzę, że znudzona mamuśka gapi się prosto w okno. Zero prywatności. Raz takiej niechcący cyckami zaświeciłam, od razu uciekła

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
O masakra, współczuję Bo do dzieci nie dociera, a mamusie w większości mają to w nosie. Może wywieś jakąś kartkę że trwa deratyzacja i wszędzie są trutki i lepiej żeby dzieci nie podchodziły. Albo że kot ma jakieś bakterie albo robale które przenosi przez dotyk Jak mamusie usłyszą że kot "ma syfa" to myślę że zabronią swoim dzieciom do niego chodzić
O, to może być rozwiązanie Powiem, że im dzieci sparszywieją

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Mam podobnie. Z tą różnicą, że dzieciaki stoją pod balkonem. Na szczęście nie mogą dosięgnąć ani kota, ani żadnej części mojego terenu. Ale stoją, drą się, machają kijami (ostatnio pogoniłam tatusia, który podsadzał dziecko z kijem do mojego kota ). Mocno denerwujące, wiem.

Wyjście masz jedno: 5-cio metrowy mur dookoła ogródka
Tego kija to tatusiowi należałoby wsadzić w odpowiedni otwór. Ludzie zupełnie wyobraźni nie mają.

No to jeszcze jedna historia, tutaj mogę sobie ponarzekać

Wybierałam się kulturalnie samochodem w podróż. Aby zaoszczędzić na paliwie dałam ogłoszenie na blablacar. Odezwała się kobietka z pytaniem, czy ona by z dzieckiem mogła się przyłączyć do jazdy. Dziecko oczywiście aniołek, miły, cichutni, nieśmiały. No to pomyślałam, że spoko, nawet go nie zauważę, skoro to taki fajny dzieciak.
Dzieciak owszem, był fajny przez jakieś pół godziny. Później kopał mnie w fotel (Zwracałam uwagę kilka razy. Mamuśka też- dziecko miało w doopie, kontunuowało kopanie). Później zaczęło się drzeć: dupa dupa dupa DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA.
Mama krzyczy, grozi, prosi. Nic.
Dalej DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA.
Strzelał mnie już penis. Zahamowałam gwałtownie i powiedziałam małemu, że wysiada. Przestraszył się. Był spokój na jakieś 15 minut.
I później znowu DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA.

Miałam całe siedzenie uwalone od jego wierzgających gir.

Nigdy, nigdy więcej dzieci w aucie.

Edytowane przez Jakkolwiek
Czas edycji: 2014-08-05 o 14:40
Jakkolwiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 15:46   #1475
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Jak ktoś jest miły i nie uzbrojony w kije/kamienie i sobie kucnie na 5 minut przy kocie to spoko. Zdjęcia też by mi nie przeszkadzały chyba. Najgorzej jak widzę, że znudzona mamuśka gapi się prosto w okno. Zero prywatności. Raz takiej niechcący cyckami zaświeciłam, od razu uciekła

O, to może być rozwiązanie Powiem, że im dzieci sparszywieją

Tego kija to tatusiowi należałoby wsadzić w odpowiedni otwór. Ludzie zupełnie wyobraźni nie mają.

No to jeszcze jedna historia, tutaj mogę sobie ponarzekać

Wybierałam się kulturalnie samochodem w podróż. Aby zaoszczędzić na paliwie dałam ogłoszenie na blablacar. Odezwała się kobietka z pytaniem, czy ona by z dzieckiem mogła się przyłączyć do jazdy. Dziecko oczywiście aniołek, miły, cichutni, nieśmiały. No to pomyślałam, że spoko, nawet go nie zauważę, skoro to taki fajny dzieciak.
Dzieciak owszem, był fajny przez jakieś pół godziny. Później kopał mnie w fotel (Zwracałam uwagę kilka razy. Mamuśka też- dziecko miało w doopie, kontunuowało kopanie). Później zaczęło się drzeć: dupa dupa dupa DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA.
Mama krzyczy, grozi, prosi. Nic.
Dalej DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA.
Strzelał mnie już penis. Zahamowałam gwałtownie i powiedziałam małemu, że wysiada. Przestraszył się. Był spokój na jakieś 15 minut.
I później znowu DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA DUPA DUPA DUPAAAAAAAA DUUUUUUPAAAAAAAAAA.

Miałam całe siedzenie uwalone od jego wierzgających gir.

Nigdy, nigdy więcej dzieci w aucie.
Mamusia dopłaciła za szkody moralne i ubrudzony fotel?
Stary 2014-08-05, 15:52   #1476
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Mamusia dopłaciła za szkody moralne i ubrudzony fotel?
Niet. Nawet nie przeprosiła

Stary 2014-08-05, 16:31   #1477
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Niet. Nawet nie przeprosiła
To tylko dziecko
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 16:40   #1478
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
To tylko dziecko
I jeszcze "ale ja jestem matką!"
Stary 2014-08-05, 17:14   #1479
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

Cytat:
Napisane przez AnnaVanDort Pokaż wiadomość
Pewnie, że wyćwiczone ciało jest ładniejsze. Widzę po sobie, odkąd regularnie ćwiczę.

BTW, z racji tego że tutaj niekiedy dyskutować się nie da, na FB jest fajna grupa ,,Bezdzietni z wyboru'', ja osobiście wolę tamtejsze dyskusje niż tutaj. Tinker domyślałam się, że tam jesteś, poznałam po fotce

Podasz linka? Już mam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka

Edytowane przez PaulinaMigotka
Czas edycji: 2014-08-05 o 17:18
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 17:15   #1480
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

O! I jeszcze dziecko sąsiadki sikało kiedyś na tuję pod klatką Akurat to mnie rozbawiło, bo bardzo tę babkę lubię i było jej mega głupio jak zobaczyła, że to widzę. I nawet przeprosiła i się tłumaczyć zaczęła, że dziecko prawie się w majtki zlało i już naprawdę nie mogło wytrzymać dłużej Przynajmniej zdawała sobie sprawę, że to jednak brzydko na osiedlową tuję sikać.

Stary 2014-08-05, 17:22   #1481
201705121341
Konto usunięte

Jak to dobrze że w moim bloku mieszkają głównie studenci Chociaż na podwórku jest wypaśny plac zabaw na który przychodzi pół ogromnego osiedla więc... poradzimy sobie Sama się tam bawiłam będąc dzieckiem więc nie będę ich szczególnie gonić, chyba że zaczną mi sikać pod balkonem
Stary 2014-08-05, 18:07   #1482
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Migotka, poszło PW

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

U mnie w klatce na szczęście sami muzykanci - przynajmniej ja się nie wyróżniam, słuchając głośno muzyki a na osiedlu to sama patologia, mogłabym książkę napisać, mamy fajny plac zabaw, ale rzadko są tu obce dzieci sąsiedzi często śpiewają po pijaku, imprezy z piwami itp. Taki folklor.

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 18:32   #1483
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Dziecionieroby, dobre
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/terli...-podatki/nt65s
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 18:48   #1484
sab_eth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość
o tak, moje ulubione zawsze powtarzam, niech najpierw wspomniane dzieci pójdą do PRACY w POLSCE, potem pogadamy... ja tam raczej zgadzam się z Senyszyn, że nic się nie stanie jak nas ubędzie. może wtedy znajdzie się godna praca dla wszystkich, infrastruktura nie będzie tak eksploatowana...

Edytowane przez sab_eth
Czas edycji: 2014-08-05 o 18:56
sab_eth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 19:21   #1485
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Terlikowski to ogólnie agent

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-06, 00:31   #1486
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Terlikowski ma swojego fanpejdża. Fundują mu wycieczkę. O proszę:
https://www.facebook.com/RWTWK?fref=nf

Stary 2014-08-06, 07:31   #1487
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

U mnie w mieście jest rodzina, która w 10 osób żyje w 3 pokojowym mieszkaniu. najmłodsze dziecko 6 lat, najstarsze 25. 16 letnie córeczka zaszła w ciążę, urodziła, zgadnijcie gdzie mieszka z dzieckiem i facetem?

Tak. 12 ludzi w 3 pokojach, no świetnie. Co ludźmi kieruje przy robieniu sobie ósemki dzieci?
Ah, zapomniałam dodać, że dziecko urodziło się 28, i już ma 6 zdjęć na fb. w tym jedno "dodane z telefonu komórkowego, 28.07.2014" czyli w dniu porodu. oczywiście dziecko na każdym czerwone, pomarszczone, brzydkie, drące bezzębną japkę, wyglądające jak ziemniak, ale komentarze "śliczny!" "cudowny" "piękny".

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-08-06 o 07:47
Stary 2014-08-06, 09:22   #1488
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Terlikowski ma swojego fanpejdża. Fundują mu wycieczkę. O proszę:
https://www.facebook.com/RWTWK?fref=nf

Śmieszny człowieczek. A może zaczęlibyśmy liczyć sami na siebie? Pracuję, płacę podatki, odkładam na swoją przyszłość, spłacam kredyt. Nie żyję w Indiach żeby robić dzieci, które zapewnią mi godne życie na starość.
Komentarze pod spodem też są niezłe
Stary 2014-08-06, 09:31   #1489
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
U mnie w mieście jest rodzina, która w 10 osób żyje w 3 pokojowym mieszkaniu. najmłodsze dziecko 6 lat, najstarsze 25. 16 letnie córeczka zaszła w ciążę, urodziła, zgadnijcie gdzie mieszka z dzieckiem i facetem?

Tak. 12 ludzi w 3 pokojach, no świetnie. Co ludźmi kieruje przy robieniu sobie ósemki dzieci?
Ah, zapomniałam dodać, że dziecko urodziło się 28, i już ma 6 zdjęć na fb. w tym jedno "dodane z telefonu komórkowego, 28.07.2014" czyli w dniu porodu. oczywiście dziecko na każdym czerwone, pomarszczone, brzydkie, drące bezzębną japkę, wyglądające jak ziemniak, ale komentarze "śliczny!" "cudowny" "piękny".
Mam podobny przykład w swoim bloku w rodzinnym mieście. Wszystkie mieszkania w tym bloku w jednej klatce są identyczne (chyba we wszystkich blokach tak jest), więc 2 pokoje i wielkość 42 m2. Ta rodzina zrobiła z jednego większego pokoju dwa malutkie, więc mają 3. Dzieci jest czwórka plus dwoje rodziców. To jeszcze nie tak źle, po dwoje w pokoju i dalej radę. Z tym, że jedna z córek zrobiła sobie dwójkę dzieci i razem z facetem tam mieszka. Zajmują ona, jej facet i dwójka dzieci jeden z tych pokoików. W dwóch pozostałych mieszka piątka pozostałych osób, gdzie rozkład jest taki, że rodzice mają swój pokoiczek, a ta trójka dzieci swój. Może troje dzieci w jednym pokoju (różnej płaci i w różnym wieku) to żadna tragedia, ale jest to naprawdę mini pokoik, bo to był (wcale nie taki wielki) pokój przerobiony na dwa. Ciasnota straszna, 9 osób na 42 m2. I to z dziećmi w wieku szkolnym! Jak one mają się uczyć?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-06, 10:37   #1490
teQiba
Moderator

Cytat:

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Mam podobny przykład w swoim bloku w rodzinnym mieście. Wszystkie mieszkania w tym bloku w jednej klatce są identyczne (chyba we wszystkich blokach tak jest), więc 2 pokoje i wielkość 42 m2. Ta rodzina zrobiła z jednego większego pokoju dwa malutkie, więc mają 3. Dzieci jest czwórka plus dwoje rodziców. To jeszcze nie tak źle, po dwoje w pokoju i dalej radę. Z tym, że jedna z córek zrobiła sobie dwójkę dzieci i razem z facetem tam mieszka. Zajmują ona, jej facet i dwójka dzieci jeden z tych pokoików. W dwóch pozostałych mieszka piątka pozostałych osób, gdzie rozkład jest taki, że rodzice mają swój pokoiczek, a ta trójka dzieci swój. Może troje dzieci w jednym pokoju (różnej płaci i w różnym wieku) to żadna tragedia, ale jest to naprawdę mini pokoik, bo to był (wcale nie taki wielki) pokój przerobiony na dwa. Ciasnota straszna, 9 osób na 42 m2. I to z dziećmi w wieku szkolnym! Jak one mają się uczyć?
Teraz to już gderacie jak te stare babcie, które się zastanawiają jak to jest że para jest po ślubie mieszka w dużym domu, mają dwa auta, kupę kasy i nie mają dzieci
Każdy sobie mieszka jak chce
Stary 2014-08-06, 10:45   #1491
Kusum
Zakorzenienie

To się wszystko może tak szybko zmienić... U mojej mamy w bloku była taka rodzina, którą bardzo z resztą lubimy Rodzice, córka z mężem i dwójką dzieci mieszkali na 3 pokojach, czyli po dwie osoby w pokoju. Ciasno, ale dawali radę. Po kilku latach córka z mężem zaczęli budować dom. Wyprowadzili się. I kiedy rodzice zostali już sami i mieli żyć spokojnie na emeryturce, mąż sąsiadki nagle zmarł Kobieta została sama na "wielkim" mieszkaniu.
Stary 2014-08-06, 11:22   #1492
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Teraz to już gderacie jak te stare babcie, które się zastanawiają jak to jest że para jest po ślubie mieszka w dużym domu, mają dwa auta, kupę kasy i nie mają dzieci
Każdy sobie mieszka jak chce
W takich przypadkach to rzadko oznacza "jak chce".
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-06, 11:46   #1493
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No gderamy, ale jakie warunki do nauki chociażby ma 5 dzieci w wieku szkolnym? 12 osób w 3 pokojach w tym noworodek, no świetne miejsce do wychowywania! wychodzi, że po 4 osoby w pokoju. i co, cała 4 dzieciaków śpi w jednym łóżku? chciałabyś mieć 20 lat (akurat z tą dziewczyną chodziłam do klasy - siosra tej co wpadła) i mieszkać z np. 6 latkiem i 25 latkiem w pokoju? Albo żebyś z mężem i dzieckiem musiała się gnieść w jednym łóżku z twoim bratem? Jak dla mnie to nie są odpowiednie warunki dla nikogo. Nie ma tragedii, kiedy są po 2 osoby w pokoju, sama miałam pokój z siostrą. Ale kiedy masz 4 osoby w pokoju? Ja z Eweliną się tłukłyśmy o wszystko, o komputer, książki, zabawki (gdy byłyśmy małe), jak jedna zapraszała koleżankę, to druga musiała siedzieć w pokoju z rodzicami/wychodzić na dwór.
To po prostu niezdrowe żyć w ttakiej kupie ludzi.

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-08-06 o 11:58
Stary 2014-08-06, 13:10   #1494
teQiba
Moderator

Cytat:
No gderamy, ale jakie warunki do nauki chociażby ma 5 dzieci w wieku szkolnym? 12 osób w 3 pokojach w tym noworodek, no świetne miejsce do wychowywania! wychodzi, że po 4 osoby w pokoju. i co, cała 4 dzieciaków śpi w jednym łóżku? chciałabyś mieć 20 lat (akurat z tą dziewczyną chodziłam do klasy - siosra tej co wpadła) i mieszkać z np. 6 latkiem i 25 latkiem w pokoju? Albo żebyś z mężem i dzieckiem musiała się gnieść w jednym łóżku z twoim bratem? Jak dla mnie to nie są odpowiednie warunki dla nikogo. Nie ma tragedii, kiedy są po 2 osoby w pokoju, sama miałam pokój z siostrą. Ale kiedy masz 4 osoby w pokoju? Ja z Eweliną się tłukłyśmy o wszystko, o komputer, książki, zabawki (gdy byłyśmy małe), jak jedna zapraszała koleżankę, to druga musiała siedzieć w pokoju z rodzicami/wychodzić na dwór.
To po prostu niezdrowe żyć w ttakiej kupie ludzi.
No pewnie że bym nie chciała - i dlatego zrobiłam wszystko żeby tak nie było, tzn. o ile na rodzeństwo i tak nie miałabym żadnego wpływu, o tyle będąc pełnoletnia od razu poszłam do pracy i w wieku 20 lat już mieszkałam z TŻ.
Dlatego według mnie jeżeli pełnoletnie osoby tak się gnieżdżą to na własne życzenie (pomijam tu oczywiście wypadki losowe typu utrata pracy, czy choroba).
Stary 2014-08-06, 13:11   #1495
Kusum
Zakorzenienie

Słuchajcie moje koleżanki, które mają dzieci twierdzą, że pieniądze i warunki nie mają nic do rzeczy. To wszystko kwestia organizacji. Ludzie, którzy na minimalnej krajowej, na 30 m2 wychowują dwoje dzieci to są super ogarnięci. I ich dzieciom niczego nie brakuje. I tablet mają i wakacje. Na moje pytanie: jakim kosztem? nikt nie odpowiedział.
Stary 2014-08-06, 15:24   #1496
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
No pewnie że bym nie chciała - i dlatego zrobiłam wszystko żeby tak nie było, tzn. o ile na rodzeństwo i tak nie miałabym żadnego wpływu, o tyle będąc pełnoletnia od razu poszłam do pracy i w wieku 20 lat już mieszkałam z TŻ.
Dlatego według mnie jeżeli pełnoletnie osoby tak się gnieżdżą to na własne życzenie (pomijam tu oczywiście wypadki losowe typu utrata pracy, czy choroba).
też "potępiasz" takie gnieżdżenie się, więc nie widzę sensu w stwierdzeniu "niech każdy żyje jak chce". No tak to jest, że jak coś jest złe, to się to tępi/obgaduje/negatywnie cechuje. Jak ktoś mieszka w 12 osób w 3 pokojach, to ja to odczytuje negatywnie. Jak ktoś lubi gwałcić zwierzęta, to też to jest złe, a nie "niech sobie uprawia seks jak lubi". Ja też nie wiem, dlaczego 3 najstarszych się nie wyprowadzi, ta młoda nie pójdzie do ojca dziecka. Powinni, może wtedy młodsza 4 dzieciaków miałaby spokój. Ale nie.
Po prostu trzeba było myśleć przed robieniem sobie tylu dzieci. Przecież wiadomo jakie kto ma zarobki i na ile dzieci może sobie pozwolić, nie? Jak wiem, że mój mąż zarabia 2200, a ja 1800, to nie wiem, stać mnie na 3 dzieci, a nie na 8. I jak wiem, że nie będzie mnie stać na 4-5 pokojowe mieszkanie, to nie robię sobie 8 dzieci. Ta rodzina mieszka tu "od zawsze", z jedną dziewczynką chodziłam do klasy przez kilka lat. Najmłodsze ma 6-7 lat, czyli urodziło się w 2007-2008 roku, kiedy DOSKONALE było wiadomo jakie są warunki.
Stary 2014-08-06, 16:48   #1497
teQiba
Moderator

Nie potępiam - tylko ja bym tak nie chciała.
Znam 4-osobową rodzinę mieszkającą w kawalerce - są szczęśliwi i wolą wyjeżdżać na wakacje zagraniczne zamiast zainwestować w większe mieszkanie
Ja maksymalnie jestem w stanie sobie wyobrazić 4-osobową rodzinę w moich 2 pokojach, bo sama się tak wychowałam i nie wspominam tego jakoś traumatycznie
Stary 2014-08-06, 17:03   #1498
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Nie potępiam - tylko ja bym tak nie chciała.
Znam 4-osobową rodzinę mieszkającą w kawalerce - są szczęśliwi i wolą wyjeżdżać na wakacje zagraniczne zamiast zainwestować w większe mieszkanie
Ja maksymalnie jestem w stanie sobie wyobrazić 4-osobową rodzinę w moich 2 pokojach, bo sama się tak wychowałam i nie wspominam tego jakoś traumatycznie
ja potępiam.
co do pierwszego. Ale jak można żyć w kawalerce w 4 osoby? To znaczy wiem, że to fizycznie możliwe. Tyle, że dla mnie to nie życie, tylko egzystencja, trwanie. Ja np. do odrabiania lekcji potrzebowałam ciszy. U mnie lekcje odrabiało się o 18, siedziałyśmy z siostrą w ciszy i odrabiałyśmy. Nie wyobrażam sobie, żeby np. tu moja siostra oglądała tv, mama gadała przez telefon, a ojciec słuchał muzyki, mózg by mi wybuchł. Poza tym, np. do mojej babci lubią przychodzić sąsiadki, wtedy siedzą u babci, a ja jeśli mam ochotę mogę zapierdzielać w majtasach i nikt się nie będzie gapił. A tak to co, przychodzą znajomi do rodziców, i ja muszę siedzieć i słuchać o czym rozmawiają, w pełni ubrana, nie mogę zająć się sobą, bo przeszkadzam. Albo do mojej córki chcą przyjść koleżanki, a ja mam ochotę poczytać książkę. no i co zrobić?

A drugiego - dwa pokoje na 4 osoby jest ok. Np. salon jako salon i sypialnia rodziców, a drugi pokój dla dzieciaków. Każde dziecko potrzebuje swojego kąta, swojego miejsca. Intymności. Ja mieszkałam z siostrą w jednym pokoju, i każda potrafiła zająć się sobą. ale irytowało mnie, kiedy siostra gasiła światło gdy ja czytałam książkę, albo ona się uczyła do północy, a ja chciałam spać i było zapalone światło.
Stary 2014-08-06, 21:47   #1499
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Śmieszny człowieczek. A może zaczęlibyśmy liczyć sami na siebie? Pracuję, płacę podatki, odkładam na swoją przyszłość, spłacam kredyt. Nie żyję w Indiach żeby robić dzieci, które zapewnią mi godne życie na starość.
Komentarze pod spodem też są niezłe
Pierwszy raz chyba komentarze nie są aż tak głupie jak sam tekst Terlikowskiego. W ogóle Fronda jest źródłem takich mądrości.

Kolejna złota myśl Terlikowskiego:

Cytat:
Napisane przez MiszczTerlik
"Prawa reprodukcyjne związane są m.in. z (...) prawem do decydowania o liczbie dzieci" - oznajmiają eksperci. A ja aż nie mogę się nie zapytać, czy to oznacza, że jak rodzic - po sprawdzeniu i przetestowaniu pierwszego, drugiego, albo trzeciego dziecka - może uznać, że on się chce jednak cofnąć do stanu wcześniejszego? I zwrócić się do lekarza albo bioetyka, żeby mu to dziecko zlikwidował? No bo jak mamy prawo do decydowania o liczbie dzieci, to dlaczego prawa nieświadomych niemowlaków (zawsze można je nazwać pourodzeniowymi płodami) mają decydować o naszych wyborach?
Stawiania znaku równości między planowaniem ilości potomstwa a utylizacją już istniejących dzieci to dowód na głębokie, poważne problemy intelektualne.

Stary 2014-08-06, 22:56   #1500
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Według mnie każdy żyje jak chce,ale ja osobiście,wolałabym by każde dziecko miało swój pokój i moje będą miały.Wiadomo,czasem sytuacja wymusza inne rozwiązania,ale świadome planowanie wielu dzieci,jeśli nie ma do tego warunków lokalowych i materialnych jest ,wobec wspomnianych, nie fair.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości