![]() |
#301 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty...
Ja zawsze byłam zdania, by w pielgrzymkach iść wieczorem
![]() ![]() ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=709566 wszystkowątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767918 kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=662603 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=809267 dla dzieci i mam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
wasza koleżanka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Konto usunięte
|
Nie, syn miał 6 miesięcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
Ale z córką, teraz 5 miesięczną, szła w ciąży. Jak to pani dojrzale określiła - "była w moim brzuszku"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Konto usunięte
|
jezu nawet na polsacie reportaż z pielgrzymek
---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- w ogóle ja nie rozumiem idei pielgrzymek. no nie. grupa ludzi idzie i śpiewa, do jakiegoś miejsca. no ale w zasadzie po co. mogliby ten czas poświęcić na hospicjum dla dorosłych gdzie bóg zagląda raczej rzadko, albo pomóc w sortowaniu odpadów w ramach tych wszystkich śmieci które zostały rozrzucone przez bliźnich pielgrzymkowiczów. no ludzie. nie rozumiem, dla społeczeństwa to naprawdę niewiele wnosi, a jak ktoś jest taki pobożny i wierzy w dobre uczynki, to jest 150 lepszych rzeczy które można uczynić które realnie pozostaną zauważone. zaraz ktoś powie: ale księża i tak jeżdżą na misje. no jeżdżą. kilku. natomiast setki polaków spacerując i wykrzykując hasła i piosenki wcale nie przysługuje się nikomu. i nie chodzi mi o milusi wolontariat w świetlicy dla dzieci, bo to jakby ktoś musial to by zrobił każdy. tylko o te wszystkie smutne i dobijające miejsca zwłaszcza dla starszych i niedołężnych gdzie promyczek słońca nie zagląda bo wszyscy czekają na śmierć. gdyby te wszystkie piękne złote monety i pieniążki przeznaczone na celebracje jakiś miejsc przeznaczyć na prawdziwe problemy... a z resztą, po co ja się produkuję. ale pielgrzymki są dla mnie tak absurdalne że nie wiem. no nie rozumiem: po co. dla mnie to jest bezcelowe kompletnie ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- a tak w ogóle, to współczuję. pochlastałabym się jakbym mieszkała w częstochowie. swego czasu było w trójmieście więcej pielgrzymek do wejherowa czy swarzewa, teraz jest ich dzieki bogu mniej, może i miasto nie wydaje zezwoleń? zwłaszcza że wszyscy wiedzą jak wygląda droga na półwysep. a jak nie wiedzą to powiem że półwysep jest chudiutki i malutki ma jeden pas do i jeden pas z i innej drogi nie ma bo otacza nas morze ![]() a korki tworzą się już 30 km wcześniej, nie wyobrażam sobie by w środku sezonu gdzie całe miasta są sparaliżowane, ktoś wydał pozwolenie na zablokowanie jedynej drogi na półwysep która zaczyna się korkować już w rumi, by w redzie było tragicznie. no może tyle dobrego że infrastruktura nie pozwala na takie fanaberie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Akurat nie zgodzę się z Tobą. Jestem przeciwniczką wszelkich możliwych publicznych celebracji świąt czy miejsc religijnych. Szlag mnie trafia jak we własnym mieście nie mogę normalnie przejść bo jest parada przez całe miasto, ale równie dobrze katolik może i Tobie powiedzieć, żebyś poszła np. do hospicjum pomagać zamiast jechać na koncert czy siedzieć na wizażu ![]() (bo pewnie takie argumenty zaraz polecą) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Konto usunięte
|
a skąd wiadomo gdzie ja udzielam się jako wolontariusz? nie mam sobie nic do zarzucenia w tej kwestii, krzyczacym katolikom blokującym ulice i śmiecącym - owszem.
więc znowu jak kulą w płot ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() BTW już dawno w internetach był popularny obrazek z cytatem pewnego księdza, który sam swierdził, że wszelkie uroczystości organizowane przez katolików nie powinny być "tak publiczne" jak są obecnie. Edytowane przez susuanne Czas edycji: 2014-08-05 o 15:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Konto usunięte
|
no coś tam robią. ja się od katolickich akcji trzymam z daleka i tam gdzie się udzielam katolików nie ma, jedyną akcją w której uczestniczył kościół był festyn, zorganizowany na ich terenie. no ale to im było po prostu wygodne i na rękę, co za problem użyczyć kawałka ziemi pod kościołem, wszak jaka promocja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Raz rozmawiałam z pewnym księdzem, który jest przeciwnikiem tego co obecnie dzieje się kościele. Sam mówił, że po "kolędzie" musi złożyć sprawozdanie, każdą kopertę którą dostał musiał podpisać nazwiskiem ponieważ później była uzupełniana lista ile kto dał w kopertę. Wszystko jest uzupełniane w dokumentach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
co do tamtej kobiety co szła z dziećmi to nieźle musiała nagrzeszyć że co roku idzie na pielgrzymkę, tak co roku to chodzą tylko ci co nic do roboty w domu nie mają, ewentualnie nie stać ich na żadną inną wycieczkę więc idą z buta do Częstochowy zamiast podjechać nad jezioro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście, w przyszłym roku zaplanuję sobie urlop w oparciu o grafik przemarszu kolumn pielgrzymkowych przez moje miasto. No że ja, głupia ruda, wcześniej na to nie wpadłam <autoironia- mode on> Co do uznawania, że w tym kraju każdy przymusowo jest katolikiem to najlepszy przykład mam podczas corocznej kolędy, gdy ministranci pukają do moich drzwi z krotką informacją: "Ksiądz będzie za 10 minut". No i.... konsternacja. Nie pytają, czy przyjmuję kolęde, tylko informują, że ksiądz będzie. Ba, ja nawet nie wiem, że w bloku własnie odbywa się kolędowanie. Od 18 roku życia jestem apostatą. Czy nie można by w końcu ogarnąć, do kogo nie pukać w sprawie kolędy?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Konto usunięte
|
Ja pamiętam, że u mnie jak przyjmowaliśmy kolędę to rodzice udawali że są razem szczęśliwi, ja i siostra musiałyśmy dać zeszyty do pieczątki bo jeśli się nie ma to nie ma piątki z religii w szkole. Ksiądz pił herbatę pogadał, pokropił, wziął kasę i wychodził.
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- A i zgadzam się z Drabiną że lepiej jakby się Ci ludzie wzięli za pomaganie innym czy zbieranie śmieci i sortowanie ich niż chodzili na te pielgrzymki. Jeszcze mogła bym podejrzewać, że to o fajny klimat w nich chodzi, tak jak np. klimat spotkań RPG, ale jak idzie tam masa rozwrzeszczanych ludzi, dewotek, seksiących się nastolatków, kurz, brud, śmieci, to nie wiem cóż to za fajny nastrój w tym jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez maryanna3 Czas edycji: 2014-08-13 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez maryanna3 Czas edycji: 2014-08-13 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mnie i tak na łopatki rozwaliło jak moja mama poszła po odpis aktu chrztu do kościoła a ksiądz kazał jej zapłacić 50 zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie ciekawi jakim prawem to tak, w piśmie nigdzie ani słowa nie ma wspomnianego że kolęda jest obowiązkowa itd, dla mnie to jest nic innego jak taki mafijny sposób pobierania haraczu, łazi taki od domu do domu i zgarnia kasę co łaska, a jak nie dasz to zamiast spalić dom to po prostu będą później robić problemy z wydaniem akt, chrztem czy pogrzebem. Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-08-05 o 20:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Przyczajenie
|
Cześć!
Z zainteresowaniem przeczytałam wątek, ale nie znalazłam wielu wypowiedzi osób, które były pielgrzymami. Ja natomiast pielgrzymowałam 3 razy i wypowiem się z perspektywy pielgrzyma ![]() Pielgrzymka to dla niemal każdego pielgrzyma świetna sprawa. Nie będę tutaj opisywać przeżyć religijnych, bo to nie każda zrozumie- ale ta atmosfera, wzajemna życzliwość, pokonywanie siebie- to każda moze zobaczyć na własne oczy i zrozumieć. Takich przeżyć, wspaniałych chwil ( nie chodzi mi tutaj o religijne uniesienia w tym momencie), które się wspomina przez całych rok jest naprawdę wiele. Jednak czytam ten wątek i oczywiście doskonale rozumiem wasze pretensje do pielgrzymów, bo często są uzasadnione. Jednak też często przesadzacie i dramatyzujecie. Co do tych głosnych śpiewów o 6 rano- nieraz ze znajomymi żartowaliśmy, że też mi podziękowanie za gościnę, obudzić całą wieś ![]() ![]() Śmiecenie przez pielgrzymów jest niestety bardzo naganne. Jednak przykro mi się czyta, jak piszecie, że każdy pielgrzym to taka świnia, co myśli, ze wszystko mu się należy itp. Powinnyście wiedzieć, że wielu pielgrzymów wstydzi się za takie zachowania i organizują się w grupki i sprzątają ( sama nie raz do takich grupek należałam). Jeżeli jest dobra grupa, to ksiądz przewodnik sam zawsze ustanawia takie grupki po każdym postoju. Obawiam się, że trafiłyscie na słabo zorganizowane grupy pielgrzymkowe, bo u mnie w grupie konieczność dbania o porządek była bardzo podkreślana. Co do przejść pielgrzymów na głownych ulicach. Wierzcie, że pielgrzymi też tego nie znoszą. Wolałabym sto razy bardziej przejść przez jakiś las niż przez drogę pełną pyłu i topiącego się asfaltu. Dużo jest tras przez pola, lasy, małe dróżki- ale ponieważ większość ludzi widzi pielgrzymki na głownych ulicach to kojarzy, że tylko po takich pielgrzymka się przemieszcza, co jest nieprawdą. Uważam, że także winna tutaj jest organizacja, wierzę, że można by jeszcze zmiejszyć ilość takich pochodów. Moralność pielgrzymów- temat rzeka. Ja osobiście może trafiłam na 10 przypadków "niepielgrzymkowych" zachowań. Zdarzało się, że jakaś grupka kupiła piwo czy że paliła. Więc nie mogę powiedzieć, że to się nie zdarza. Ale jakieś dzikie orgie czy imprezy? W to raczej nie uwierzę. Po prostu nie widzę możliwości ze wzgledów organizacyjnych jak i po prostu praktycznych- po całym dniu się jest tak zmęczonym, że nie wiem, jak ludzie znajdują czas na jakieś libacje. Ale może co grupa to obyczaj :P w mojej grupie nie było takich zachowań. Sama jestem bardzo często negatywnie nastawiona do pielgrzymów. Denerwuje mnie wiele spraw, kóre są związane z pielgrzymowaniem. Ale kto był raz ten rozumie, że jak się złapie tego bakcyla, to trudno nie pójść kolejny raz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
I tego nie rozumiem - jest sie wierzacym, czemu nie przyjac koledy?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#327 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Konfliktu w tych sprawach z wierzacym partnerem sobie nie wyobrazam, w ogole zwiazku. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#329 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jestem ateistką, ale jestem jeszcze za młoda by decydować o tym czy będę chrzciła swoje dziecko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
BAN stały
|
Równie dobrze można dojechać środowiska feministyczna za organizację Manif, homoseksualistów za organizację parad a socjalistów za Święto Pracy, że ludziom nie dają spokoju i blokują drogi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.