![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpniowy shred językowy
Ja was podziwiam, że dajecie radę oglądać Peppe. Ja nie dałam rady wytrzymać nawet całego odcinka.
#182 |
Raczkowanie
|
Boziu, Boziu,
sierpień miał być miesiącem francuskiego, tymczasem chyba będzie miesiącem "szwajcarskiego" niemieckiego... Właśnie zaczęłam nową pracę z językiem niemieckim dla Szwajcarów i okazało się, że nie rozumiem ani słowa... Nie wiem po jakiemu oni mówią, ale na pewno nie po niemiecku. Czy któraś z was miała z tym styczność? Jakieś rady jak przez to przebrnąć? Bo ja mam wrażenie, że czeka mnie nauka zupełnie nowego języka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Zadomowienie
|
Na dzisiaj koniec: 3 rozdziały z ELP i 2 rozdziały z EGiC + BBC Radio World Servive
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
U mnie słabo. Zrobiłam tylko trochę szwedzkiego i z angielskiego nauczyłam się piętnastu phrasal verbs.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czemu? Te odcinki są krótkie, zaledwie 5 minut i mają bardzo łatwe słownictwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Rozeznanie
|
ja ostatnie dni spędzam głównie na sprzątaniu
![]() ![]() odnośnie destination, niepokoją mnie dwa zdania: 1) when we were on holiday, we went/were going to the cafe almost every day. 2) denise practised/was practising the song every day until she could sing it perfectly. w obu przypadkach wybrałam continuous i byłam pewna, że to poprawne, jednakże odpowiedzi twierdzą odwrotnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://hone-your-english.blogspot.co...st-tenses.html ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Choć prawdę mówiąc, ja uważam, że PC też jest dobrze ale to jest ćwiczenie kontrastujące. Mamy tytaj czasową sytuację w przeszłości wiec skłoniłabym się ku PC. Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-07 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Rozeznanie
|
Melduję zrobione Memrise, Anki i Duolingo, w pracy radio i artykuły po niemiecku plus kilka ćwiczeń z podręcznika
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
Melduje:
- powtórkę z angielskiego i francuskiego na memrise - nowy rozdział z francuskiego na memrise (słownictwo przestrzenne, cieszę się, że już się skończył ![]() - 1 rozdział Francuski nie gryzie (chyba ich "troszeczkę" poniosło z ilością gramatyki jak na 1 rozdział - rodzajniki określone i nieokreślone, żeński rodzaj przymiotnika, liczba mnoga przymiotnika, 3 typy zdań pytających, przeczenia, zaimki dzierżawcze... ma s a k r a ![]() - 1 rozdział C'est du gateau ______________ Zabieram się za 1 odcinek Desperates Housevives, a potem popowtarzam angielskie idiomy i ten dzisiejszy francuski rozgardiasz ![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-07 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Znacie może książki z serii wydawnictwa Lingo? Widziałam dzisiaj "Francuski raz a dobrze" i się zastanawiałam, czy inwestować fundusze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja dziś mam za sobą: WŁOSKI: 2 odcinki Peppy 3 ćwiczenia na czasowniki Anki NIEMIECKI: strona z Wörter und Sätze 3 strony "Die Erbin" :P Angielski: rozdział Destination B1 odcinek The Good Wife
Archeolog to idealny kandydat na męża - im kobieta starsza, tym bardziej się nią interesuje Edytowane przez Diana Korzeb Czas edycji: 2014-08-07 o 22:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Uffff, w końcu udało mi się powtórzyć wszystkie idiomy których nauczyłam się w lipcu. Licznik pokazuje.. 1018
![]() ![]() ![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-07 o 23:06 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 | ||
Zakorzenienie
|
Nie wiem, dlatego pytam.
Cytat:
Cytat:
Ja jeszcze tylko obejrzałam 3 odcinki Peppy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
W sumie stricte gramatyczna na poziomie B1-B2 wg. autorki. Kupiłam ją przed egzaminem z lektoratu bo potrzebowałam repetytorium na gwałt i nie miałam czasu na długie rozmyślanie, a korepetytorka nie potrafiła podać żadnego tytułu po polsku.
![]() Generalnie kiepska - niby błędów (jak na razie) nie widzę ale baaaardzo mało ćwiczeń które są praktycznie zawsze takie same*, format mniejszy niż zeszyt A5 i treść chaotyczna jak dla mnie. No szału nie ma moim zdaniem ale kupiłam ją to ją zrobię. * - 10-15 zdań z luką na czasownik/rodzajnik etc. |
![]() ![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
* Jestem ekstremalnym wzrokowcem i zawsze zabieram się do słuchania z wielką niechęcią. Pierwsze dłuższe słuchowiska miałam dopiero na filo i okazało się (ku mojemu zdziwieniu), że wszystko rozumiem i blokada znikła ale tu nie będzie chyba tak łatwo. Tak się boje, że nie zrozumiem, że tylko o tym myślę i nie umiem skupić się na treści. _____ Dziewczyny, jakby któraś uczyła się słownictwa z książki Francuski nie gryzie to ja tu regularnie wrzucam słówka: http://www.memrise.com/course/366010...h-doesnt-bite/ Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-08 o 01:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Ja wczoraj nie zrobiłam za wiele:
- cały dzień słuchałam niemieckiego radia - robiłam powtórkę ze słówek niemieckich i przepisywałam je z książki - trochę ruszyłam czaswoniki nieregularne z niemieckiego Z angielskiego wczoraj nic nie zrobiłam, dziś mam zamiar ruszyć angielski. Odnośnie Pepe to nie jest źle, ale strasznie mnie wkurza to ciągłe chrąkanie ![]()
رحلة الألف ميل تبدأ بخطوة The journey a 1000 miles begins with one step. Edytowane przez mimi05 Czas edycji: 2014-08-08 o 07:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Wtajemniczenie
|
Hej. Rzadko się odzywam, bo mój komputer w naprawie
![]() ![]() Francuski cisnę, aż miło popatrzeć, codziennie ''pas de probleme'', z Szypowską zwolniłam, tak jak radziłyście, bo po 20-stej lekcji zaczynają się tematy, gdzie słownictwo jest bardzo rozbudowane, robię z niego fiszki i daję sobie 2-3 dni na nauczenie się go. Do tego wiadomo, piosenki i jakieś stare książki z biblioteki z gramatyki. Szkoda, że angielski tak leży...poza oglądaniem seriali z napisami angielskimi (tak, koreańskich ![]() ![]() ![]() Co do Peppy, ja nie oglądam, ale za to Extr@ French, jak o nim mówiłyście ostatnio, wszystko rozumiem przeważnie, tragedia się zaczyna, jak wyłączę napisy i mam tylko ze słuchu rozumieć...
#202 |
Zakorzenienie
|
Za Peppą też nie przepadam - czasem dzieciaki brata przy mnie oglądają i aż łapię się za głowę, jakie to dziwne. Z drugiej strony - wolę jak oglądają to, niż jakby mieli - tak jak ja - wychowywać się na głupotach z Cartoon Network. MiniMini ma naprawdę przyjemną ofertę, natomiast ja wyrastałam na Krowie i Kurczaku, Atomówkach, Czarodziejce z Księżyca, Power Rangers i innych naprawdę ogromnych ogłupiaczach.
U mnie od wczoraj głównie Memrise - tworzę sobie kursy z esperanta, żeby łatwiej słownictwo wchodziło mi do głowy, a przy okazji oferta nauki tego języka po polsku będzie odrobinę szersza, bo do tej pory funkcjonował tam 'aż' jeden kurs. Do tego parę nowych zwrotów z angielskiego i jeden odcinek serialu bez napisów. Dzisiaj już tak dobrze nie będzie, bo czasu duuużo mniej ![]()
#203 |
Raczkowanie
|
Mnie w Peppie strasznie irytuje to ich chrząkanie
![]() Z francuskim idę dzielnie do przodu ( codziennie pas de problem i memorize i teraz jeszcze chcę na poważnie z gramatyką ruszyć), angielski również spoko ( memorize codziennie, czytam książkę po ang i oglądam różne programy) za to niemiecki leży i kwiczy. Cały czas jestem na 3 lekcji Blondynki i nie mogę ruszyć dalej. Lekki kryzys naukowy ![]()
#204 | ||
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ShrinkingViolet;476 15663]W sumie stricte gramatyczna na poziomie B1-B2 wg. autorki. Kupiłam ją przed egzaminem z lektoratu bo potrzebowałam repetytorium na gwałt i nie miałam czasu na długie rozmyślanie, a korepetytorka nie potrafiła podać żadnego tytułu po polsku.
![]() Generalnie kiepska - niby błędów (jak na razie) nie widzę ale baaaardzo mało ćwiczeń które są praktycznie zawsze takie same*, format mniejszy niż zeszyt A5 i treść chaotyczna jak dla mnie. No szału nie ma moim zdaniem ale kupiłam ją to ją zrobię. Ok, dziękuję za informację ![]() Cytat:
Dzięki za memrise! ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy macie NC+ albo Cyfrowy Polsat, ale tam istnieje możliwość włączenia oryginalnego języka - dotyczy to głównie kanałów z serialami, filmami i bajkami właśnie. Ja sobie utworzyłam osobną listę - mam tam zagraniczne kanały informacyjne i właśnie różne Universale, AXNy, Foxy, CBeebiesy, Disneye i inne - wyłączam w nich polski i mogę sobie na spokojnie osłuchiwać się z językami ![]()
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
to i ja dołączę
1. Imię / Nick (opcjonalnie) Iza 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? francuski - na jakim poziomie nie mam pojęcia nigdy tego tak nie oceniałam, niech będzie, że biegle początkujący - czyli A1 ![]() ![]() 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. większe ogarnięcie gramatyki, chociaż od strony teoretycznej i słownictwa od praktycznej 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? gramatyka, szczerze jej nienawidzę ![]() 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? do tego celu: blondynka, edgard kurs podstawowy, bescherelle grammaire pour tous, gazeta, tv, strony internetowe widziałam i mam wrażenie, że już Edgard jest lepszy (mimo, że też nie jest na najwyższym poziomie). Lingo z tego co rzuciłam okiem bardzo kiepsko tłumaczy gramatykę, po za tym tam prawie słownictwa nie widziałam, a ćwiczeń też malutko, bo standardowo 3-4 na rozdział. Generalnie jakoś nie przypadł mi do gustu, najlepiej jak sama się przejdziesz i rzucisz okiem, bo każdemu pasuje troszkę co innego Edytowane przez nerveuse Czas edycji: 2014-08-08 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
Od poniedziałku do czwartku robiłam włoski: 3 rozdziały z książki, trochę włoskiej telewizji, codziennie jakaś bajka, radio i muzyka + anki
![]() Dzisiaj czas na angielski: już rano oglądałam CNN, mam zamiar jeszcze coś poczytać, nauczyć się zaległych słówek a przed snem posłuchać podcastów.
#208 |
Przyczajenie
|
Mam tę książkę do angielskiego i niemieckiego. Gdy zaczynałam je przerabiać to już trochę znałam podstawy. Ogólnie jestem zadowolona, ale sama książka nie wystarcza. I myślę że dla zupełnie początkującego jest za trudna
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
Boże, wklepałam kolejny rozdział z francuski nie gryzie do kursu. To było straszneeeee. W tej książce dają 4 synonimy jednego pytania i teraz jak to wrzucić na memrise żeby ktoś nie dostał szału przy odpowiadaniach?
1 oznaczyłam pytania z szykiem twierdzeń (tu habites ou?) 2 oznaczyłam pytania z inwersją (ou habites-tu?) Mam nadzieję, że to przejdzie. ![]() Tymczasem zabieram się do swojej nauki. |
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.