Sierpniowy shred językowy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-07, 20:04   #181
LisaLee
Raczkowanie

Dot.: Sierpniowy shred językowy

Cytat:
Napisane przez zywieczdroj Pokaż wiadomość
U mnie na razie:

5 odcinków Peppy (wkręciłam się )
2 kursy z memrise
przypomnienie gramatyki z książki Francuski krok dalej

Biorę się dalej do nauki
Ja was podziwiam, że dajecie radę oglądać Peppe. Ja nie dałam rady wytrzymać nawet całego odcinka.
Stary 2014-08-07, 20:27   #182
Nathalie1989
Raczkowanie

Boziu, Boziu,

sierpień miał być miesiącem francuskiego, tymczasem chyba będzie miesiącem "szwajcarskiego" niemieckiego... Właśnie zaczęłam nową pracę z językiem niemieckim dla Szwajcarów i okazało się, że nie rozumiem ani słowa... Nie wiem po jakiemu oni mówią, ale na pewno nie po niemiecku.
Czy któraś z was miała z tym styczność? Jakieś rady jak przez to przebrnąć? Bo ja mam wrażenie, że czeka mnie nauka zupełnie nowego języka
Nathalie1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 20:49   #183
Peru
Zadomowienie

Na dzisiaj koniec: 3 rozdziały z ELP i 2 rozdziały z EGiC + BBC Radio World Servive

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 20:55   #184
201606211611
Konto usunięte

U mnie słabo. Zrobiłam tylko trochę szwedzkiego i z angielskiego nauczyłam się piętnastu phrasal verbs. Jutro od rana będę siedzieć i się uczyć.
201606211611 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 20:59   #185
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LisaLee Pokaż wiadomość
Ja was podziwiam, że dajecie radę oglądać Peppe. Ja nie dałam rady wytrzymać nawet całego odcinka.

Czemu? Te odcinki są krótkie, zaledwie 5 minut i mają bardzo łatwe słownictwo.
zywieczdroj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 21:01   #186
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Czemu? Te odcinki są krótkie, zaledwie 5 minut i mają bardzo łatwe słownictwo.
Może jej się nie podoba.
Stary 2014-08-07, 21:03   #187
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

ja ostatnie dni spędzam głównie na sprzątaniu ale od początku miesiąca przerobiłam 3 rozdziały z destination i kilkanaście z grammar, więc może się wyrobię
odnośnie destination, niepokoją mnie dwa zdania:
1) when we were on holiday, we went/were going to the cafe almost every day.
2) denise practised/was practising the song every day until she could sing it perfectly.
w obu przypadkach wybrałam continuous i byłam pewna, że to poprawne, jednakże odpowiedzi twierdzą odwrotnie WTF

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 21:09   #188
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
ja ostatnie dni spędzam głównie na sprzątaniu ale od początku miesiąca przerobiłam 3 rozdziały z destination i kilkanaście z grammar, więc może się wyrobię
2) denise practised/was practising the song every day until she could sing it perfectly.
w obu przypadkach wybrałam continuous i byłam pewna, że to poprawne, jednakże odpowiedzi twierdzą odwrotnie WTF
Wydaje mi się, że tu znajdziesz odpowiedź:
http://hone-your-english.blogspot.co...st-tenses.html

Stary 2014-08-07, 21:16   #189
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
Mamy w obu zdaniach "every day" . Gdyby te zdania były osadzone w teraźniejszości byłoby Present Simple wg. określnika czasu. Tak po prostu cofasz się krok w tył bo masz przeszłość i masz Past Simple. Poza tym obie akcje są skończone - ona już piosenki nie ćwiczy ani nie jest na wakacjach. Oba zdania można jeszcze podczepić pod zastosowanie kiedy mamy określony czas czynności.

Choć prawdę mówiąc, ja uważam, że PC też jest dobrze ale to jest ćwiczenie kontrastujące. Mamy tytaj czasową sytuację w przeszłości wiec skłoniłabym się ku PC.

Edytowane przez ShrinkingViolet
Czas edycji: 2014-08-07 o 21:18
ShrinkingViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 21:18   #190
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

dzięki dziewczyny ale jestem głupia tłumaczyłam sobie tak, że nie były jednorazowe, odbywały się przez jakiś okres czasu zamiast od razu pomyśleć logicznie niech żyje wizaż!

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 21:25   #191
cpp
Rozeznanie

Melduję zrobione Memrise, Anki i Duolingo, w pracy radio i artykuły po niemiecku plus kilka ćwiczeń z podręcznika
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 22:08   #192
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Melduje:
- powtórkę z angielskiego i francuskiego na memrise
- nowy rozdział z francuskiego na memrise (słownictwo przestrzenne, cieszę się, że już się skończył )
- 1 rozdział Francuski nie gryzie (chyba ich "troszeczkę" poniosło z ilością gramatyki jak na 1 rozdział - rodzajniki określone i nieokreślone, żeński rodzaj przymiotnika, liczba mnoga przymiotnika, 3 typy zdań pytających, przeczenia, zaimki dzierżawcze... ma s a k r a )
- 1 rozdział C'est du gateau

Zabieram się za 1 odcinek Desperates Housevives, a potem popowtarzam angielskie idiomy i ten dzisiejszy francuski rozgardiasz

Czas edycji: 2014-08-07 o 22:09
Stary 2014-08-07, 22:32   #193
Marola
Raczkowanie

Znacie może książki z serii wydawnictwa Lingo? Widziałam dzisiaj "Francuski raz a dobrze" i się zastanawiałam, czy inwestować fundusze.
Marola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 22:43   #194
Diana Korzeb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nathalie1989 Pokaż wiadomość
Boziu, Boziu,

sierpień miał być miesiącem francuskiego, tymczasem chyba będzie miesiącem "szwajcarskiego" niemieckiego... Właśnie zaczęłam nową pracę z językiem niemieckim dla Szwajcarów i okazało się, że nie rozumiem ani słowa... Nie wiem po jakiemu oni mówią, ale na pewno nie po niemiecku.
Czy któraś z was miała z tym styczność? Jakieś rady jak przez to przebrnąć? Bo ja mam wrażenie, że czeka mnie nauka zupełnie nowego języka
Ogólnie to faktycznie jest praktycznie inny język, a w zasadzie grupa języków. W Szwajcarii co dolina/kanton to inny dialekt. Ja bym na Twoim miejscu prosiła Szwajcarów, żeby mówili w Hochdeutsch (bo wszyscy sie go uczą w szkole), wtedy idzie się z nimi dogadać . U Ani na blogu znajdziesz kilka lekcji ze szwajcarskiego niemieckiego, ale nie wiem czy Ci to wiele pomoże: http://szwajcarsko.blogspot.co.uk/p/blog-page_11.html

Ja dziś mam za sobą:
WŁOSKI:
2 odcinki Peppy
3 ćwiczenia na czasowniki
Anki

NIEMIECKI:
strona z Wörter und Sätze
3 strony "Die Erbin" :P

Angielski:
rozdział Destination B1
odcinek The Good Wife

Edytowane przez Diana Korzeb
Czas edycji: 2014-08-07 o 22:44
Diana Korzeb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:02   #195
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Uffff, w końcu udało mi się powtórzyć wszystkie idiomy których nauczyłam się w lipcu. Licznik pokazuje.. 1018

Czas edycji: 2014-08-07 o 23:06

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 23:14   #196
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ShrinkingViolet Pokaż wiadomość
Uffff, w końcu udało mi się powtórzyć wszystkie idiomy których nauczyłam się w lipcu. Licznik pokazuje.. 1018
Jak się w sierpniu nauczę chociaż 300, to będę szczęśliwa. :<
Stary 2014-08-07, 23:18   #197
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez springsteen Pokaż wiadomość
Może jej się nie podoba.
Nie wiem, dlatego pytam.

Cytat:
Melduje:
- powtórkę z angielskiego i francuskiego na memrise
- nowy rozdział z francuskiego na memrise (słownictwo przestrzenne, cieszę się, że już się skończył )
- 1 rozdział Francuski nie gryzie (chyba ich "troszeczkę" poniosło z ilością gramatyki jak na 1 rozdział - rodzajniki określone i nieokreślone, żeński rodzaj przymiotnika, liczba mnoga przymiotnika, 3 typy zdań pytających, przeczenia, zaimki dzierżawcze... ma s a k r a )
- 1 rozdział C'est du gateau
Co to za książka?

Cytat:
Wow, imponujący wynik!

Ja jeszcze tylko obejrzałam 3 odcinki Peppy I wydrukowałam materiały do nauki ze słuchu. Nie mam siły na więcej, idę spać.
Stary 2014-08-07, 23:32   #198
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem, dlatego pytam.
Co to za książka?
W sumie stricte gramatyczna na poziomie B1-B2 wg. autorki. Kupiłam ją przed egzaminem z lektoratu bo potrzebowałam repetytorium na gwałt i nie miałam czasu na długie rozmyślanie, a korepetytorka nie potrafiła podać żadnego tytułu po polsku.

Generalnie kiepska - niby błędów (jak na razie) nie widzę ale baaaardzo mało ćwiczeń które są praktycznie zawsze takie same*, format mniejszy niż zeszyt A5 i treść chaotyczna jak dla mnie. No szału nie ma moim zdaniem ale kupiłam ją to ją zrobię.

* - 10-15 zdań z luką na czasownik/rodzajnik etc.
Stary 2014-08-07, 23:41   #199
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LisaLee Pokaż wiadomość
Ja też nie, abstrahując, że ledwo rozumiem* to nie mogę zdzierżyć paintowej grafiki i generalnie jak lubię bajki to ta jest denerwująca strasznie aczkolwiek pomysł dobry i na pewno jak będeę na poziomie wyższym niż A0 to jakiejś poszukam bo tego nie zdzierżę, brrr.

* Jestem ekstremalnym wzrokowcem i zawsze zabieram się do słuchania z wielką niechęcią. Pierwsze dłuższe słuchowiska miałam dopiero na filo i okazało się (ku mojemu zdziwieniu), że wszystko rozumiem i blokada znikła ale tu nie będzie chyba tak łatwo. Tak się boje, że nie zrozumiem, że tylko o tym myślę i nie umiem skupić się na treści.

_____

Dziewczyny, jakby któraś uczyła się słownictwa z książki Francuski nie gryzie to ja tu regularnie wrzucam słówka:

http://www.memrise.com/course/366010...h-doesnt-bite/

Czas edycji: 2014-08-08 o 01:28

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-08, 06:56   #200
mimi05
Raczkowanie

GG do mimi05 Wyślij wiadomość przez MSN do mimi05 Send a message via Skype™ to mimi05

Ja wczoraj nie zrobiłam za wiele:
- cały dzień słuchałam niemieckiego radia
- robiłam powtórkę ze słówek niemieckich i przepisywałam je z książki
- trochę ruszyłam czaswoniki nieregularne z niemieckiego
Z angielskiego wczoraj nic nie zrobiłam, dziś mam zamiar ruszyć angielski.
Odnośnie Pepe to nie jest źle, ale strasznie mnie wkurza to ciągłe chrąkanie

The journey a 1000 miles begins with one step.

Edytowane przez mimi05
Czas edycji: 2014-08-08 o 07:06
mimi05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 08:23   #201
Paula_95
Wtajemniczenie

Hej. Rzadko się odzywam, bo mój komputer w naprawie (tak Paulinka dbała o ładowarkę, że ekhem...chyba się zepsuło ).

Francuski cisnę, aż miło popatrzeć, codziennie ''pas de probleme'', z Szypowską zwolniłam, tak jak radziłyście, bo po 20-stej lekcji zaczynają się tematy, gdzie słownictwo jest bardzo rozbudowane, robię z niego fiszki i daję sobie 2-3 dni na nauczenie się go. Do tego wiadomo, piosenki i jakieś stare książki z biblioteki z gramatyki.
Szkoda, że angielski tak leży...poza oglądaniem seriali z napisami angielskimi (tak, koreańskich ), nie robię po prostu nic. widać, że słabe B2 mnie zadowala, skoro nie mam motywacji

Co do Peppy, ja nie oglądam, ale za to Extr@ French, jak o nim mówiłyście ostatnio, wszystko rozumiem przeważnie, tragedia się zaczyna, jak wyłączę napisy i mam tylko ze słuchu rozumieć...

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 08:41   #202
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Za Peppą też nie przepadam - czasem dzieciaki brata przy mnie oglądają i aż łapię się za głowę, jakie to dziwne. Z drugiej strony - wolę jak oglądają to, niż jakby mieli - tak jak ja - wychowywać się na głupotach z Cartoon Network. MiniMini ma naprawdę przyjemną ofertę, natomiast ja wyrastałam na Krowie i Kurczaku, Atomówkach, Czarodziejce z Księżyca, Power Rangers i innych naprawdę ogromnych ogłupiaczach.

U mnie od wczoraj głównie Memrise - tworzę sobie kursy z esperanta, żeby łatwiej słownictwo wchodziło mi do głowy, a przy okazji oferta nauki tego języka po polsku będzie odrobinę szersza, bo do tej pory funkcjonował tam 'aż' jeden kurs. Do tego parę nowych zwrotów z angielskiego i jeden odcinek serialu bez napisów. Dzisiaj już tak dobrze nie będzie, bo czasu duuużo mniej
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 09:57   #203
mimi_91
Raczkowanie

Mnie w Peppie strasznie irytuje to ich chrząkanie

Z francuskim idę dzielnie do przodu ( codziennie pas de problem i memorize i teraz jeszcze chcę na poważnie z gramatyką ruszyć), angielski również spoko ( memorize codziennie, czytam książkę po ang i oglądam różne programy) za to niemiecki leży i kwiczy. Cały czas jestem na 3 lekcji Blondynki i nie mogę ruszyć dalej. Lekki kryzys naukowy

— Arthur Schopenhauer
mimi_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 10:02   #204
zywieczdroj
Zakorzenienie

[QUOTE=ShrinkingViolet;476 15663]W sumie stricte gramatyczna na poziomie B1-B2 wg. autorki. Kupiłam ją przed egzaminem z lektoratu bo potrzebowałam repetytorium na gwałt i nie miałam czasu na długie rozmyślanie, a korepetytorka nie potrafiła podać żadnego tytułu po polsku.

Generalnie kiepska - niby błędów (jak na razie) nie widzę ale baaaardzo mało ćwiczeń które są praktycznie zawsze takie same*, format mniejszy niż zeszyt A5 i treść chaotyczna jak dla mnie. No szału nie ma moim zdaniem ale kupiłam ją to ją zrobię.

Ok, dziękuję za informację

Cytat:
Ja też nie, abstrahując, że ledwo rozumiem* to nie mogę zdzierżyć paintowej grafiki i generalnie jak lubię bajki to ta jest denerwująca strasznie aczkolwiek pomysł dobry i na pewno jak będeę na poziomie wyższym niż A0 to jakiejś poszukam bo tego nie zdzierżę, brrr.

* Jestem ekstremalnym wzrokowcem i zawsze zabieram się do słuchania z wielką niechęcią. Pierwsze dłuższe słuchowiska miałam dopiero na filo i okazało się (ku mojemu zdziwieniu), że wszystko rozumiem i blokada znikła ale tu nie będzie chyba tak łatwo. Tak się boje, że nie zrozumiem, że tylko o tym myślę i nie umiem skupić się na treści.

_____

Dziewczyny, jakby któraś uczyła się słownictwa z książki Francuski nie gryzie to ja tu regularnie wrzucam słówka:

http://www.memrise.com/course/366010...h-doesnt-bite/
A ja mam ze słuchem największe problemy właśnie...

Dzięki za memrise!

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Za Peppą też nie przepadam - czasem dzieciaki brata przy mnie oglądają i aż łapię się za głowę, jakie to dziwne. Z drugiej strony - wolę jak oglądają to, niż jakby mieli - tak jak ja - wychowywać się na głupotach z Cartoon Network. MiniMini ma naprawdę przyjemną ofertę, natomiast ja wyrastałam na Krowie i Kurczaku, Atomówkach, Czarodziejce z Księżyca, Power Rangers i innych naprawdę ogromnych ogłupiaczach.

U mnie od wczoraj głównie Memrise - tworzę sobie kursy z esperanta, żeby łatwiej słownictwo wchodziło mi do głowy, a przy okazji oferta nauki tego języka po polsku będzie odrobinę szersza, bo do tej pory funkcjonował tam 'aż' jeden kurs. Do tego parę nowych zwrotów z angielskiego i jeden odcinek serialu bez napisów. Dzisiaj już tak dobrze nie będzie, bo czasu duuużo mniej
Ja po polsku też jej nie lubiłam, ale po francusku skupiam się na tym czego nie rozumiem i ogólnie żeby wychwycić jak najwięcej nie zważając na to co dokładnie mówią i nie analizuję tego. Rozumiem - ok, nie rozumiem - spr w słowniku i oglądam dalej.
Stary 2014-08-08, 10:17   #205
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Ja po polsku też jej nie lubiłam, ale po francusku skupiam się na tym czego nie rozumiem i ogólnie żeby wychwycić jak najwięcej nie zważając na to co dokładnie mówią i nie analizuję tego. Rozumiem - ok, nie rozumiem - spr w słowniku i oglądam dalej.
Mam podobnie, kiedy oglądam różne bajki

Nie wiem czy macie NC+ albo Cyfrowy Polsat, ale tam istnieje możliwość włączenia oryginalnego języka - dotyczy to głównie kanałów z serialami, filmami i bajkami właśnie. Ja sobie utworzyłam osobną listę - mam tam zagraniczne kanały informacyjne i właśnie różne Universale, AXNy, Foxy, CBeebiesy, Disneye i inne - wyłączam w nich polski i mogę sobie na spokojnie osłuchiwać się z językami
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 11:08   #206
nerveuse
Raczkowanie

to i ja dołączę

1. Imię / Nick (opcjonalnie)
Iza

2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz?
francuski - na jakim poziomie nie mam pojęcia nigdy tego tak nie oceniałam, niech będzie, że biegle początkujący - czyli A1

3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania.
większe ogarnięcie gramatyki, chociaż od strony teoretycznej i słownictwa od praktycznej

4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości?
gramatyka, szczerze jej nienawidzę

5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać?
do tego celu: blondynka, edgard kurs podstawowy, bescherelle grammaire pour tous, gazeta, tv, strony internetowe

Cytat:
Napisane przez Marola Pokaż wiadomość
Znacie może książki z serii wydawnictwa Lingo? Widziałam dzisiaj "Francuski raz a dobrze" i się zastanawiałam, czy inwestować fundusze.
widziałam i mam wrażenie, że już Edgard jest lepszy (mimo, że też nie jest na najwyższym poziomie). Lingo z tego co rzuciłam okiem bardzo kiepsko tłumaczy gramatykę, po za tym tam prawie słownictwa nie widziałam, a ćwiczeń też malutko, bo standardowo 3-4 na rozdział. Generalnie jakoś nie przypadł mi do gustu, najlepiej jak sama się przejdziesz i rzucisz okiem, bo każdemu pasuje troszkę co innego

Edytowane przez nerveuse
Czas edycji: 2014-08-08 o 11:14
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 11:22   #207
rossettorosso
Rozeznanie

Od poniedziałku do czwartku robiłam włoski: 3 rozdziały z książki, trochę włoskiej telewizji, codziennie jakaś bajka, radio i muzyka + anki
Dzisiaj czas na angielski: już rano oglądałam CNN, mam zamiar jeszcze coś poczytać, nauczyć się zaległych słówek a przed snem posłuchać podcastów.

~~~

Mój blog z kulturalnymi rozmaitościami
Mój blog z inspiracjami
Zupka
rossettorosso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 12:19   #208
DubistmeineWelt
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marola Pokaż wiadomość
Mam tę książkę do angielskiego i niemieckiego. Gdy zaczynałam je przerabiać to już trochę znałam podstawy. Ogólnie jestem zadowolona, ale sama książka nie wystarcza. I myślę że dla zupełnie początkującego jest za trudna
DubistmeineWelt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 12:43   #209
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Boże, wklepałam kolejny rozdział z francuski nie gryzie do kursu. To było straszneeeee. W tej książce dają 4 synonimy jednego pytania i teraz jak to wrzucić na memrise żeby ktoś nie dostał szału przy odpowiadaniach?

1 oznaczyłam pytania z szykiem twierdzeń (tu habites ou?)
2 oznaczyłam pytania z inwersją (ou habites-tu?)

Mam nadzieję, że to przejdzie.
Tymczasem zabieram się do swojej nauki.
Stary 2014-08-08, 13:00   #210
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Boże, wklepałam kolejny rozdział z francuski nie gryzie do kursu. To było straszneeeee. W tej książce dają 4 synonimy jednego pytania i teraz jak to wrzucić na memrise żeby ktoś nie dostał szału przy odpowiadaniach?

1 oznaczyłam pytania z szykiem twierdzeń (tu habites ou?)
2 oznaczyłam pytania z inwersją (ou habites-tu?)

Mam nadzieję, że to przejdzie.
Tymczasem zabieram się do swojej nauki.
co prawda nie znam tej platformy, ale nie można tam zrobić tak, że wpisze się wszystkie wyrażenia synonimiczne na raz na zasadzie lub, lub, lub, albo może jak się nie da, to wybierz ten jeden zwrot, który jest najczęściej używany.
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości