Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 cz.XIII - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-09, 06:43   #1111
inwersja
dryfuję słowami

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

Cytat:
Napisane przez Isabell12 Pokaż wiadomość
dzień dobry

aaale się nie wyspałam, siedziałam do 12 a później ciągle padał deszcz i tak szumiał że nie mogłam zasnąć

aga- jak tam opalenizna?

wino fajny pomysł, a ja jeszcze kupuję taki uniwersalny prezent - kosz -a w nim kawa herbatka jakieś dobre czekoladki u nas są gotowe albo można sobie samemu skompletować a w sklepie zapakują Ci od ręki

u nas roczkowego szału też nie będzie , pisałam zresztą już o tym

a z tym żłobkiem to o my gad!!!!! nie strasz

ja w życiu wypaliłam może z 5 fajek i prawie każdy taki wybryk skończył się wymiotami, mój organizm chyba nie toleruje nikotyny

fajny

nie mam już tak dużo czasu na czytanie jak np. w czasie ciąży, te 13 szt. to tak wyszło bo starszaka przez dwa tygodnie miałam na koloniach w lipcu i w tym samym czasie tż był w delegacji, byłam sama z małym i miałam ful czasu dla siebie. Ale serio to mój nałóg, czasami celowo nie wypożyczam żadnych książek albo nie kupuję bo wiem że się od nich nie odkleję, najczęściej czytam jak mały zaśnie 3-4 h wieczorem a później chodzę jak ząbi ale jak wrócę do pracy to mi się urwie

Kup sobie czytnik, już nie będziesz musiała wypożyczać. A i nawet czasem też kupować nie trzeba. Jest chomik
Stary 2014-08-09, 06:59   #1112
Isabell12
Zadomowienie

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

Cytat:
Napisane przez rollercoaster_86 Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

[/COLOR]Uciekam, bo jutro wyruszamy na tydzien do Władysławowa o 4 rano! Znajomi którzy z nami jadą sie uparli, bo on jest kierowcą i mówi, że jak później wyjedziemy to zamiast 5 godzin, bedziemy jechać 8 :-/ Będę podczytywać na telefonie.

Buziaki dla Wszystkich
miłego wyjazdu

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
WITAM

odkrywczy domek fajny ..polecam również mój chrzesniak dostał od babci i był zadowolony a;le z tańszych rzeczy to polecam namiot domek ...nie raz pojawiał sie w tle zdiec i filmików u mnie adi ma zabawe/4l/ i sebuś uwielbia tam wchodzić i robi mi kuku jak kupowałam chrześniakowi to dałam za niego ponad 80zł a chwilę później były wbiedronce po 50zł i adi dostał solidny i 4 latek może stanąć w środku wyprostowany....na all sa podobne już za 36zł a zabawa niezła
co do roczków to ja juz sie wypowiadałam i nie wiem jak to zorganizowac bo jak z tż cche porozmawiac to on już wkurzony itp
domek namiot też fajny moja chrześnica ma i jest mega zadowolona

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
Dziś swoje miesięcznice obchodzą:

Miłoszek, Jasiu, Bartuś, którzy kończą 11 miesięcy
oraz
Nincia-Ninozaur, która kończy 10 miesięcy
Wszystkiego Najlepszego dla Solenizantów
wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów

---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
Kup sobie czytnik, już nie będziesz musiała wypożyczać. A i nawet czasem też kupować nie trzeba. Jest chomik
no brałam to pod uwagę, ale ja tak uwielbiam te żółte kartki papieru w książkach wiem świr jestem, choć czytnik to było by rozwiązanie bardzo dobre- na pewno oszczędność czasu i pieniędzy , ale ostatnio kupuję książki na spółkę z kumpelą to troszkę taniej
ale wciąż zastanawiam się nad tym czytnikiem

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ----------

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
Mój po oparzenia para ma na palcu takie białe podłużne coś, bliznę w sumie.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
ja miałam na myśli dokładnie to samo

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Nadaje z parku, ale dzieciorow tu jest dzisiaj
Co do oparzeń to moj maz spalil sobie pol twarzy nie mogl wychodzic na podworko , nie mogl spac i ogolnie tragedia lekarze mowili ze na 10000% blizny beda... ale goi sie na nim jak na psie i jedyne co to mu czasem sie skora na nosie luszczy ale kremem pyknie i nie widac Nic! nawet brwi i rzesy mu odrosly
u nas na podwórku wczoraj było 11 razem z moimi, normalnie masakra

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
Jestem chora,dopadło mnie przeziębienie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
zdrówka

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
A my dziś z tżtem śpimy w salonie na podłodze
why?

Cytat:
Napisane przez anutka171 Pokaż wiadomość
haha ja tez od tego uzalezniona bylam
ale poki co czasu brak, wiec wcale nie czytam (oprocz wizazu )

ooo
Isabell12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 08:07   #1113
doughnut_agg
Zadomowienie

Madziuchna my tez nie bedziemy robic imprezy wielkiej, torcik, dziadkowie i my.

Aaamelkaa zdrowka

Ladan udanej zabawy

ja-ika "uwielbiam ten dymek z cienkiego mentolka" . ja czasem tez lubie zapalic, ale to jeszcze nie nalog

wszystkiego dobrego dla dzisiejszych solenizantow

mialam cos jeszcze odpisac i zapomnialam ale mam pytanie ,
co sadzicie na temat tego produktu ?
https://leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=10784
doughnut_agg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 08:11   #1114
kaska87
Zakorzenienie

hej
za nami najgorsza noc ever
miał 38,4 Piotrek wracał po 22:00 z pracy więc kupił nurofen, podaliśmy mu i po 40min. już przeszło i było 36,6 ale noc z głowy, ja spałam w sumie 5:00-7:00 a tak to czuwałam, on bardzo źle spał, kręcił się co godzinę się budził, dałam mu mleczko w butli, zjadł i 2h ciągiem pospał ale widać,że to zęby bo ślini się jak piesek aż po brodzie i klacie leci, kupki są takie rzadsze, a on rączki tak pcha, że masakra
teraz wstał i znowu miał 38,2 więc znowu nurofen daliśmy, ale chyba dobrze, że czuje bo się cieszy, bawi
mnie oczy pieką- chyba zakładanie soczewek na takie zmęczone oczy to nie najlepszy pomysł był

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 08:23   #1115
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Cytat:
aga- jak tam opalenizna?
Pryskam sprayem i robi się to miększe, jednak większej poprawy nie widzę. Musiałam wczoraj wieczorem zmyć spray, bo tak strasznie mnie szczypało, że nie mogłam wytrzymać Dziś rano spryskałam i było ok.
Dziękuję, że pytasz

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 08:35   #1116
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
siemanio
eeeee, zapomniałam co chciałam napisać

a, no właśnie - trzy w ciąży?? ja wiem o Logoasi i misi, kto jeszcze, kto jeszcze?

a co do diety...ja jestem w głębokim szoku, że tak wiele dziewczyn potrafi i chce się obyć bez słodkości, kopara mi opada, jak czytam ile z was jest takich fit! Ja muszę przyznać, że kocham słodycze, tracę czasami głowę tak mi sie chce słodkiego, generalnie prawie codziennie muszę coś choć odrobinkę słodkiego zjeść, choćby kanapkę z dżemem, jak już nie mam nic typowo cukierniczego, zwłaszcza w drugiej fazie cyklu. A nie jestm w stanie opanować radości na widok każdej cukierni i wystawy ze słodkościami, torty, ciastka, babeczki no tak mam. Kocham jedzenie ogólnie, mało rzeczy uważam w życiu za tak zaje. biste jak jedzenie ogólnie Dziękuję Bogu, że przemianę materii dał mi dobrą i mogę sobie pozwolić na to moje małe-wcale nie małe uzależnienie
ale wywód walnęłam, ahhh ale ja o jedzeniu mogę baaaardzo długo
Ja nienawidzę ciast, tortow, ciastek, czekolad itp super to jest za to jedyne co serio uwielbiam to lody wodne i sorbetzw(bo mlecznych też nie lubię) a tak to mnie mdli bardzo od słodkiego. Nawet mam film jak mam wyprawiane dziesiąte urodziny i mówię mamie "mi torta nie, ja nie lubię" i zasłaniam dłońmi talerz
Cytat:
Dziękuję za pomoc po 40min i nurofenie-jakis skoncentrowany-ma 36,6
Pewnie zęby
Cytat:

oraz

o jaki prezent ja kiedyś pożyczyłam od mamy torebkę Prady, bo mi pasowała do butów no i już u mnie została, a mama sobie kupiła nową

Udanego wypoczynku
sto lat
Cytat:
hej
miał 38,4 Piotrek wracał po 22:00 z pracy więc kupił nurofen, podaliśmy mu i po 40min. już przeszło i było 36,6 ale noc z głowy, ja spałam w sumie 5:00-7:00 a tak to czuwałam, on bardzo źle spał, kręcił się co godzinę się budził, dałam mu mleczko w butli, zjadł i 2h ciągiem pospał ale widać,że to zęby bo ślini się jak piesek aż po brodzie i klacie leci, kupki są takie rzadsze, a on rączki tak pcha, że masakra
teraz wstał i znowu miał 38,2 więc znowu nurofen daliśmy, ale chyba dobrze, że czuje bo się cieszy, bawi
mnie oczy pieką- chyba zakładanie soczewek na takie zmęczone oczy to nie najlepszy pomysł był
Ech u nas to samo, w domu nosi chustki pod szyja bo normalnie z niego cieknie

Burza wczoraj była więc nie spaliśmy jednak w salonie bo nie było tv a po to chcieliśmy tam spać :P
Oglądałyście film "Niebo istnieje naprawdę"? Polecam. Zrył mi trochę banie szczególnie na końcu. Wyłam dobre pół godziny
Aha i chwalę się! Bartuś zrobił wczoraj sam dwa kroczki a dziś jeden ale trochę to potrwa zanim pójdzie na dobre bo jest bardzo ostrożny

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 08:42   #1117
butterfly20
Zakorzenienie

cześć.

kaśka nie wiem czy nie za późno, ale jak tempka nie schodzi to możesz dawać zamiennie paracetamol z ibuprofenem w odstępach 3 godzin.

Dirty
ja nie odmawiam sobie zupełnie słodkiego, oczywiście,że czasem zjem jakies sklepowe ciastka, ale raczej rzadko, za słodkie to dla mnie. No i to jednak takie zachcianki mam przed @
wolę po prostu sama sobie coś upiec, mniej słodkiego, najlepiej z owocami. także też sobie nie odmawiam zupełnie.
a jeśli chodzi o czekoladę to odkąd urodziła się tusia to jakoś nie przepadam. W ogóle jakoś mniej słodkie rzeczy lubię

Cytat:
Napisane przez anutka171 Pokaż wiadomość

albo jestem zalatana, albo jestem zdolowana i nie mam sily pisac
ale czytam Was na biezaco i chociaz wiem co u Was
okazuje sie za Kubus ma ciekawy charakterek i czesto daje mamie popalic
niestety ciagle z nim siedze sama, bo robimy ocieplenie i tz wraca noca.
maly wie juz jak wykorzystywac sytuacje i chce wymuszac swoje zdnaie/
nie daj Bog, zeby go ktos poprowadzal za raczki (na co i tak nie pozwalam, ale zdarza sie), bo wtedy rzuca sie na podloge, wali nozkami i chce jeszcze :/
juz nie wspominam o problemach z przewijaniem
do tego dochodza dosc czeste pobudki w nocy, tyle, ze dostaje pic i spi dalej.
na szczescie nie mamy problemow z samodzielnym usypianiem...
pewnie polowe cytatow mi poucinalo, ale z tego co zostalo i co pamietam:

Przezde wszystkim wszystkiego naj dla naszej malutkiej Alusi z okazji skonczonego roczku oraz dla wszystkich miesieczniakow
wybaczcie zaleglosci w zyczeniach

mam nadzieje, ze juz lepiej
biedulka sie umeczy

nie wolno
ja mialam przez to straszne problemy - obolale, sine i spuchniete kostki.
jakis czas je musialam leczyc i regenerowac.

dla malego zucha
ojć współczuję

Cytat:
Napisane przez rollercoaster_86 Pokaż wiadomość
Motylku , po tym jak mieliśmy wizyte w 3 miesiącu, dr kazała się niczym nie przejmowac, że wszytsko jest ok, że zez fizjologiczny i do roku mamy czekać. W 8 miesiącu postanowiliśmy iśc ponownie, ale prywatnie do sprawdzonej specjalistki i od razu diagnoza, naświetlania, wszytsko tak szybko się potoczyło. Tosia nie zezuje cały czas, ale to lewe oko,zdecydowanie jej ucieka nadwzrocznośc w drugim oku wyszła przy okazji badań.

My zaczynamy dość szybko leczenie, takze lekarka mówiła, że okularki i naświetlania powinny pomóc. Gdybyśmy zgłosili się później, to juz niestety operacja wchodziłaby w grę.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Uciekam, bo jutro wyruszamy na tydzien do Władysławowa o 4 rano! Znajomi którzy z nami jadą sie uparli, bo on jest kierowcą i mówi, że jak później wyjedziemy to zamiast 5 godzin, bedziemy jechać 8 :-/ Będę podczytywać na telefonie.

Buziaki dla Wszystkich

Jaika, Passion, ja też toczę nierówną walkę, wiecie z czym
to dobrze,że wyłapaliście to we właściwym momencie i trzymam kciuki. nawet nie wiedziałam,że są okularki dla takich maluszków.

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-09, 08:54   #1118
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
miłego wyjazdu

domek namiot też fajny moja chrześnica ma i jest mega zadowolona

wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów

---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

no brałam to pod uwagę, ale ja tak uwielbiam te żółte kartki papieru w książkach wiem świr jestem, choć czytnik to było by rozwiązanie bardzo dobre- na pewno oszczędność czasu i pieniędzy , ale ostatnio kupuję książki na spółkę z kumpelą to troszkę taniej
ale wciąż zastanawiam się nad tym czytnikiem

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ----------

ja miałam na myśli dokładnie to samo

u nas na podwórku wczoraj było 11 razem z moimi, normalnie masakra

zdrówka

why?

ooo
Wygoda jest wielka Zwłaszcza na spacerach. Gdyby nie czytnik to zwariowałabym z nudów na spacerach... Lekki, nie trzeba trzymać, kartki nie lecą. Fakt, że niektóre książki trzeba kupić, ale i tak taniej niż papierowe, a często są promocje. Mam nawet ulubioną księgarnię

A swego czasu się zarzekałam, że nigdy w życiu, że wolę papier. Aż nie spróbowałam czytnika. No od czasu do czasu fajnie coś papierowego, ale jednak wygodniej na czytniku i mam wrażenie, że szybciej czyta mi się tak

Cytat:
hej

A powiem Wam, że Miłoszek to tak się ślini, że ciągle ma całą klatę ulaną, brodę. Normalnie strumienie śliny i on tak ma już naprawdę długo. Z miesiąc albo i dłużej. Jak chodzi, bawi się, to ślina kapie mu na ziemię. Ciągle trzeba wycierać go chusteczką. Zauważyłam ostatnio, że własne paluszki podgryza też.
I w sumie myślałam, że wszystkie dzieci mają tak samo z tym ślinieniem, że im nie ustaje wcale i jest takie gigantyczne.
Stary 2014-08-09, 09:02   #1119
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doughnut_agg Pokaż wiadomość
Madziuchna my tez nie bedziemy robic imprezy wielkiej, torcik, dziadkowie i my.

Aaamelkaa zdrowka

Ladan udanej zabawy

ja-ika "uwielbiam ten dymek z cienkiego mentolka" . ja czasem tez lubie zapalic, ale to jeszcze nie nalog

wszystkiego dobrego dla dzisiejszych solenizantow

mialam cos jeszcze odpisac i zapomnialam ale mam pytanie ,
co sadzicie na temat tego produktu ?
https://leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=10784

cukier, karagen, aromaty bleeee ponad 15 g cukru! masakra lepiej samemu zrobic kakao

Cytat:
hej
no niestety nie zawsze jest kolorowo zabki zapewne wiec niedlugo przejdzie

Cytat:
Aha i chwalę się! Bartuś zrobił wczoraj sam dwa kroczki a dziś jeden ale trochę to potrwa zanim pójdzie na dobre bo jest bardzo ostrożny
nie zdziw sie jak pojdzie Amela tez taki cykor, raz przejdzie z metr a raz zrobi tylko kroczek i na czworaka, dlatego nie licze ze pojdzie przed roczkiem
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 09:15   #1120
doughnut_agg
Zadomowienie

lula za kroczki, jeszcze troche i sam smigac bedzie

bajka dzieki za odpowiedz juz wiecej jej tego nie kupie, tz wczoraj kupil jak wracal z pracy...
Stary 2014-08-09, 09:37   #1121
ladanseuse14
Zakorzenienie

kaska 100% zęby, ciesz się, że ma taką "niską" temp, Julka miała po 40... W sumie wczoraj jej przeszło ale dalej budzi się w nocy z 20 razy, marudzi, nie śmieje się..

inwersja co do ślinienia to Julka tak miała kilka miesięcy od 4 do mniej więcej 9-10 miesiąca życia. Później jej minęło no i teraz wróciło - wodospady wręcz. Wszystkie ubranka co chwile mokre.

My też mega roczku nie robimy. Kilka osób, tort, kawa

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Ej dobra a teraz mega męczenie buły - nie mam co ubrać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-09, 10:19   #1122
bojatoja
Zakorzenienie

hej
Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Inwersja, śliczny avek
Miałam to samo pisać
Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
My tez Nurofen. Co 8 godz. Chyba, ze wczesniej jest tez temp to po 4 paracetamol w czopku. Nurofen mamy w syroku ale zdarzalo sie, ze wypic nie chciala wiec w razie W mamy tez czopki. Przy bardzo wysokiej goraczce polecam zimbe oklady. No i duzo picia koniecznie.
I jak dobrze kojarze (nie mam teraz ulotki przed sobą) to nurofenu ciągiem może być max 9 dawek a paracetamolu w sumie 12.
A okład robi się o jeden stopień niższy niż jest gorączka. Czyli np. jeśli gorączka wynosi 39 stopni, to woda powinna mieć temperature 38,5 / 38 stopni. Okłady stosuje się na duże patie, kierując się z góry na dół.
Tak mi się przypomniało

Cytat:
WITAM

odkrywczy domek fajny ..polecam również mój chrzesniak dostał od babci i był zadowolony a;le z tańszych rzeczy to polecam namiot domek ...nie raz pojawiał sie w tle zdiec i filmików u mnie adi ma zabawe/4l/ i sebuś uwielbia tam wchodzić i robi mi kuku jak kupowałam chrześniakowi to dałam za niego ponad 80zł a chwilę później były wbiedronce po 50zł i adi dostał solidny i 4 latek może stanąć w środku wyprostowany....na all sa podobne już za 36zł a zabawa niezła
co do roczków to ja juz sie wypowiadałam i nie wiem jak to zorganizowac bo jak z tż cche porozmawiac to on już wkurzony itp
Możesz wkleić link do takiego namiotu?
Cytat:
hej

Ja zbijam gorączkę jak jest powyżej 38,5 stopnia. Zdrówka
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 11:43   #1123
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:

oraz
wszystkiego najlepszzego ))

Cytat:

a powiedz mi, czy jak kupię sobie tableta, to na nim też mogę czytać? czy czytnik ma jakieś inne funkcje? (kompletnie się nie znam, a myślałam o tablecie właśnie) choć taki czytnik też fajna sprawa choć ja raczej amator czytania, tzn lubię bardzo ale czasem mi szkoda kasy wydawać na książki ;/ taki izraelita ze mnie w tej kwestii chociaż te które przeczytałam i są mi zbędne wystawiam na sprzedaż, a takich kupionych na czytnik nie sprzedam
no i nie wiem... a mniej więcej ile czytniki kosztują? może za używką bym się rozejrzała hmmm

Cytat:
hej
ząbki pewno, dobrze że dałaś syropek to mniej go boli

Cytat:
Burza wczoraj była więc nie spaliśmy jednak w salonie bo nie było tv a po to chcieliśmy tam spać :P
Oglądałyście film "Niebo istnieje naprawdę"? Polecam. Zrył mi trochę banie szczególnie na końcu. Wyłam dobre pół godziny
no to brawo może się przełamie i pójdzie jednak
Stary 2014-08-09, 12:03   #1124
Aaamelkaa
Zakorzenienie

U nas tez ciężka noc z milionem pobudek,Michas okropnie płakał,chyba zeby wstreciuchy

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 12:10   #1125
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
wszystkiego najlepszzego ))

a powiedz mi, czy jak kupię sobie tableta, to na nim też mogę czytać? czy czytnik ma jakieś inne funkcje? (kompletnie się nie znam, a myślałam o tablecie właśnie) choć taki czytnik też fajna sprawa choć ja raczej amator czytania, tzn lubię bardzo ale czasem mi szkoda kasy wydawać na książki ;/ taki izraelita ze mnie w tej kwestii chociaż te które przeczytałam i są mi zbędne wystawiam na sprzedaż, a takich kupionych na czytnik nie sprzedam
no i nie wiem... a mniej więcej ile czytniki kosztują? może za używką bym się rozejrzała hmmm
Na tablecie masz w sumie to samo co i na smartfonie tyle, że większy ekran.
Czytnik jest tylko do książek. Ale jedną wielką zaletę, dzięki, której żaden tablet mu nie dorówna, a mianowicie ekran e-ink, czyli tzw. papier elektroniczny. To jest genialne, bo w ogóle nie męczy się wzrok. Ja bym nie dała rady czytać na tablecie czy laptopie jakieś dłuższe teksty, bo by mi chyba głowa wybuchła A na czytniku to autentycznie jest taki widok jakbyś miała przed oczami normalną książkę. Ja mam najzwyklejszy Kindle Classic 5. Ma wi-fi, które czasem wykorzystuję do pobierania książek, jeśli je akurat zakupię a nie zachomikuję. Ale wi-fi nie jest czyms niezbędnym, bo równie dobrze można w ciągu kilku min zgrać kabelkiem książki. Nie ma dotykowego ekranu, bo w przypadku czytnika wg mnie jest to zbędna funkcja, która wręcz utrudnia używanie takiego sprzętu. Nie ma podświetlenia, więc trzeba czytać normalnie ze światłem zewnętrznym. Niby są jakieś z podświetlanym ekranem, ale już droższe.

mam taki:
http://allegro.pl/kindle-5-classic-g...470517831.html

Z tego co widzę używek się nie opłaca, bo niewiele tańsze przynajmniej na all.

Tu jest jakiś tańszy, ale tej firmy nie znam i nie wiem na ile można im ufać:
http://allegro.pl/czytnik-ebook-odys...476551353.html

Mój mąż używa PocketBook i też jest sporo, ale one są chyba droższe. Myśmy kupili jakieś 1,5r temu na promocji w Empiku.
Z dobrych w miarę tanich to jednak polecałabym Kindle. Znana firma, wspierana praktycznie przez każdą księgarnie e-booków. Chyba najbardziej popularna wśród czytników.

Nie wszystkie mają taki ekran. Szukając warto patrzeć na to aby był to właśnie e-papier,no i na czas pracy na baterii. Te czytniki, które są z właściwym ekranem wytrzymują na baterii ok miesiąca. Niektóre aukcje podają, że jakiś tam czytnik wytrzymuje tydzień, więc to jakaś lipa jest i nie warto kupować.

Larysa, ja też jestem żyd, dlatego m.in. wolę czytnik. Często ściągam z chomika i jak mają niewłaściwy format przerabiam sobie na programie Calibre do takiego, który obsługuje Kindle i mam książkę. Choć nie powiem, czasem zdarza mi się kupić, ale i tak o niebo taniej niż papierowe. Np. tak popularna w empiku książka "Dziewczyny z powstania" papierowa kosztuje 39zł, a ja na promocji kupiłam e-booka za 16,90zł Także jak skończę to co mam, chwilowo papierowego, to mam zapas

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Alem się rozpisała. Swoją drogą e-bokami też można się wymieniać, a przeczytane nie niszczą się jak książki papierowe

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2014-08-09 o 12:14
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 12:16   #1126
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Czytnik jest tylko do książek. Ale jedną wielką zaletę, dzięki, której żaden tablet mu nie dorówna, a mianowicie ekran e-ink, czyli tzw. papier elektroniczny. To jest genialne, bo w ogóle nie męczy się wzrok. Ja bym nie dała rady czytać na tablecie czy laptopie jakieś dłuższe teksty, bo by mi chyba głowa wybuchła A na czytniku to autentycznie jest taki widok jakbyś miała przed oczami normalną książkę. Ja mam najzwyklejszy Kindle Classic 5. Ma wi-fi, które czasem wykorzystuję do pobierania książek, jeśli je akurat zakupię a nie zachomikuję. Ale wi-fi nie jest czyms niezbędnym, bo równie dobrze można w ciągu kilku min zgrać kabelkiem książki. Nie ma dotykowego ekranu, bo w przypadku czytnika wg mnie jest to zbędna funkcja, która wręcz utrudnia używanie takiego sprzętu. Nie ma podświetlenia, więc trzeba czytać normalnie ze światłem zewnętrznym. Niby są jakieś z podświetlanym ekranem, ale już droższe.

mam taki:

Tu jest jakiś tańszy, ale tej firmy nie znam:

Mój mąż używa PocketBook i też jest sporo, ale one są chyba droższe. Myśmy kupili jakieś 1,5r temu na promocji w Empiku.

Nie wszystkie mają taki ekran. Szukając warto patrzeć na to aby był to właśnie e-papier,no i na czas pracy na baterii. Te czytniki, które są z właściwym ekranem wytrzymują na baterii ok miesiąca. Niektóre aukcje podają, że jakiś tam czytnik wytrzymuje tydzień, więc to jakaś lipa jest i nie warto kupować.

Larysa, ja też jestem żyd, dlatego m.in. wolę czytnik. Często ściągam z chomika i jak mają niewłaściwy format przerabiam sobie na programie Calibre do takiego, który obsługuje Kindle i mam książkę. Choć nie powiem, czasem zdarza mi się kupić, ale i tak o niebo taniej niż papierowe. Np. tak popularna w empiku książka "Dziewczyny z powstania" papierowa kosztuje 39zł, a ja na promocji kupiłam e-booka za 16,90zł Także jak skończę to co mam, chwilowo papierowego, to mam zapas

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Alem się rozpisała. Swoją drogą e-bokami też można się wymieniać, a przeczytane nie niszczą się jak książki papierowe
fajnie, bardzo Ci dziękuję za opinie
muszę się zastanowić nad tym, bo na spacery to fajna sprawa, no i ogólnie wszędzie można zabrać.
czyli wiem już na co patrzeć, e ink i długość pracy na baterii
kurde szkoda że już po moich urodzinach i imieninach

choć na pewno nie w tym miesiącu bo teraz wydałam 340zł za klocki i tarcze w aucie i jeszcze 250zł czeka na wymiane drążków i zrobienie zbieżności a i odgrzybianie klimy 80zł. nie wiem jak wydole
Stary 2014-08-09, 12:21   #1127
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:

mam taki:

Tu jest jakiś tańszy, ale tej firmy nie znam i nie wiem na ile można im ufać:

Z dobrych w miarę tanich to jednak polecałabym Kindle. Znana firma, wspierana praktycznie przez każdą księgarnie e-booków. Chyba najbardziej popularna wśród czytników.

bede namawiac tz, wisi mi jeszcze prezent na urodziny
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 12:27   #1128
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
fajnie, bardzo Ci dziękuję za opinie
muszę się zastanowić nad tym, bo na spacery to fajna sprawa, no i ogólnie wszędzie można zabrać.
czyli wiem już na co patrzeć, e ink i długość pracy na baterii
kurde szkoda że już po moich urodzinach i imieninach

choć na pewno nie w tym miesiącu bo teraz wydałam 340zł za klocki i tarcze w aucie i jeszcze 250zł czeka na wymiane drążków i zrobienie zbieżności a i odgrzybianie klimy 80zł. nie wiem jak wydole
ja brałam pod uwagę jeszcze wielkość ekranu 6 cali to taka klasyczna. No pamięć wbudowana żeby była, ale tak ze 2Gb starczy, bo książki dużo nie zajmują.

Tutaj np. jest taki wypaśny pic na wodę, milion pięćset zbędnych funkcji i ekran TFT. A tak na prawdę to kiepskiej jakości tablet po prostu.
http://allegro.pl/czytnik-e-book-pre...454419809.html

Aha i czytnik MUSI odczytywać formaty epub albo mobi. To są takie podstawowe formaty e-booków. Czytanie zwykłych pdf'ów na czytniku to mega męczarnia.
Stary 2014-08-09, 14:49   #1129
doughnut_agg
Zadomowienie

http://www.wrzuta.pl/npp/?login=woln...ght=%%height%%

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-09, 19:08   #1130
ladanseuse14
Zakorzenienie

Ale tu dziś cisza
Stary 2014-08-09, 19:20   #1131
ewacia85
Wtajemniczenie

boja http://allegro.pl/zamek-palac-namiot...496130695.html

tego typu ....nie ma na all takiego jak ma adi ale ja kupowałam w biedrze za 50zł...może jeszcze będą
dokładnie taki jak za mną jest adriana
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 19:27   #1132
MsLullaby
Zakorzenienie

Wrocilismy niedawno z Leeds, cudownie bylo zrobilismy troche zakupow, oblecialam Primark, H&M, Next i Mamas&Papas noo i tyle niestety, bo Bartek za zakupami nie przepada później obiad, spacer i do domu nogi mi odpadaja, mimo to ide cwiczyc

Adrianek
30.07.2015
Stary 2014-08-09, 19:39   #1133
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:
Wrocilismy niedawno z Leeds, cudownie bylo zrobilismy troche zakupow, oblecialam Primark, H&M, Next i Mamas&Papas noo i tyle niestety, bo Bartek za zakupami nie przepada później obiad, spacer i do domu nogi mi odpadaja, mimo to ide cwiczyc
co ciekawego kupilas pochwal sie

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
Ale tu dziś cisza
jak impreza ?
Stary 2014-08-09, 19:55   #1134
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
boja http://allegro.pl/zamek-palac-namiot...496130695.html

tego typu ....nie ma na all takiego jak ma adi ale ja kupowałam w biedrze za 50zł...może jeszcze będą
dokładnie taki jak za mną jest adriana
O super, dzięki
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-09, 20:16   #1135
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doughnut_agg Pokaż wiadomość
co ciekawego kupilas pochwal sie

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

jak impreza ?
Sobie sukienke i skarpetki malemu 3 czapki z daszkiem, spodnie, skarpetki, 2 koszulki i bluze, TZ kupil sobie bluze i koszulke

Adrianek
30.07.2015
Stary 2014-08-09, 22:28   #1136
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:
Sobie sukienke i skarpetki malemu 3 czapki z daszkiem, spodnie, skarpetki, 2 koszulki i bluze, TZ kupil sobie bluze i koszulke
no to super ja juz nie pamietan kiedy ostatnio sobie cos kupilam wszystko laduje w Julke
Stary 2014-08-10, 00:46   #1137
doughnut_agg
Zadomowienie

ja ostatnia to dobranoc mamuski

Edytowane przez doughnut_agg
Czas edycji: 2014-08-10 o 18:24
Stary 2014-08-10, 07:30   #1138
ja-ika
Zakorzenienie

Witam po ciężkiej nocce z cogodzinnym płaczem

Padam na pysk...
Stary 2014-08-10, 07:34   #1139
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Witam po ciężkiej nocce z cogodzinnym płaczem

Padam na pysk...
No to piątka ja nie wiem w sumie po co pizame zakladalam skoro spalam w sumie 2,5 h z przerwami druga noc z rzędu taka w dodatku byłam sama bo mąż na nocce ale o dziwo dobrze się czuję

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2014-08-10 o 07:35
kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-10, 08:01   #1140
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Ja-ika, Kaska - Współczuję nocek
Dużo sily

07-04-2015 Kamiś

Edytowane przez Aaamelkaa
Czas edycji: 2014-08-10 o 08:02
Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości