![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Akademik UG - wniosek
Ekonomia
![]() Nie pamiętam, co tam trzeba było zakreślić, pani w tym biurze spraw socjalnych u mnie była bardzo miła i mi podpowiedziała, bo też nie widziałam. A od kiedy- to pamiętam- od 01.10.2014 Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-08-14 o 19:45 Powód: dodanie cytatu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Ash nazg durbatulûk
|
Cytat:
![]() ![]() I jeszcze raz dziękuję. ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-08-14 o 19:46 Powód: dodanie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Apropo szans, myślałaś, co robić, jeżeli nie dostaniesz miejsca w akademiku? Wiesz, 15.09. są wyniki, jak nie ma Cię na liście to 2tygodnie są na znalezienie stancji ... Jestem ciekawa, jaki dochód mają te osoby, które się tam dostają, żeby orientacyjnie znać swoje szanse. ;p Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-08-14 o 19:47 Powód: dodanie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Studia w Gdańsku (UG)
Postanowiłam, że jednak wyjadę na studia do Gdańska.. Mam parę pytań.
Będę się starała o miejsce w akademiku oraz stypendium socjalne. Doatkowo dostaję 350 zł alimentów/miesiąc. Pewnie coś z domu też bym jeszcze dostała, ale wiem, że musiałabym sobie dorobić. Pracy się nie boję, doświadczenie mam. Tylko nie wiem czy nie jest za poóźno o staranie się o akademik i o socjal? W ogóle się boję, że nie dma rady, bo jadę sama. Ale muszę wyjechać ze swojego miasta, bo po prostu się tu męczę, a Gdańsk był zawsze moim marzeniem.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Ash nazg durbatulûk
|
Cytat:
![]() No nic, bądźmy nadziei, że dostaniemy miejsce ![]() A mam jeszcze jedno pyt. ![]() ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-08-14 o 19:47 Powód: dodanie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ach sporo tego było, zaświadczenie każdego członka rodziny z urzędu skarbowego, z zusu, z urzędu pracy... Ja dodatkowo pracowałam na umowę zlecenie, więc musiałam mieć zaświadczenie z pracy, od kiedy do kiedy pracowałam ;o Cały spis dokumentów jest na stronie wydziału. Jak będzie coś niejasne to śmiało pytaj ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-08-14 o 19:47 Powód: dodanie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Ash nazg durbatulûk
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() I dzięki jeszcze raz ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-08-14 o 19:48 Powód: dodanie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Ash nazg durbatulûk
|
Dot.: Studia w Gdańsku (UG)
Cytat:
![]() ![]() I przeczytaj sobie strony z tej zakładki: http://http://ug.edu.pl/studenci/stu...prawy_socjalne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Informatyka i ekonometria UG
Cześć
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Informatyka i ekonometria UG
Cytat:
Co do poziomu matematyki na naszym wydziale - nie jest on jakiś strasznie trudny. U siebie w grupie mam ludzi, którzy byli po profilu humanistycznym i bez problemu dawali sobie radę z matematyką, o ile byli systematyczni. Myślę, że nie masz o co się martwić, szczególnie jak jesteś po rozszerzonej matmie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Ash nazg durbatulûk
|
Tzn. na iie na UG progi od paru lat sukcesywnie wzrastają, ale i tak łatwo się dostać. Studiuję ten kierunek właśnie na UG i matematyka nie jest taka straszna. Jeżeli chodzi o rachunek, to wydawał mi się prostszy niż w liceum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Na IiE z tego co się patrzyłam to mam jakoś kilka pkt więcej niż w tamtym roku był próg
![]() ![]() Nie wiem dlaczego, bo nigdy nie byłam. Sama się tam wybieram i się trochę tego boję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Dot.: Uniwersytet Gdański - studentki/przyszłe studentki - ZBIORCZY
Czesc dziewczyny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Ash nazg durbatulûk
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Jesli bys chciala to mozemy razem sie rozejrzec za mieszkaniem
![]() ---------- Dopisano o 05:55 ---------- Poprzedni post napisano o 05:43 ---------- Jesli oczywiscie sie tam dostane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Ash nazg durbatulûk
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
A skladal ktos na filologie germanska na UG ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Ja wybieram się na Uniwersytet Gdański. Dostałam na się prawo dzienne i jestem bardzo zadowolona.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
Ja sie dostałam na MSG
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Hej, hej
![]() Przede mną klasa maturalna, ale temat studiów już mnie bardzo ekscytuje. Mieszkam obecnie w Łodzi, ale na Pomorze mnie ciągnie, mam tam rodzinę niedaleko i bardzo chciałabym studiować na UG. Chciałabym iść na zarządzanie lub dziennikarstwo. W związku z tym mam dwa pytania 1) Czy Waszym zdaniem kierunki nad którymi się zastanawiam są dobre? Który bardziej polecacie? 2) Martwię się, że nie dostanę miejsca w akademiku. Czy podczas rekrutacji wezmą pod uwagę fakt, że do domu mam ponad 360 km i będę miała jakieś pierwszeństwo, czy szanse są raczej jednakowe dla każdego, nie patrzą w ogóle na aktualne miejsce zamieszkania? Bez akademika wyląduje pod mostem. Na pewno nie stać mnie na wynajem mieszkania samej, a znajomych żadnych tam nie mam. Bardzo chciałabym mieszkać w akademiku. Nie potrzebna mi cisza, lubię sobie od czasu do czasu poimprezować (wiadomo, na naukę też jest czas), jestem towarzyska i chcę poznać nowych ludzi. Byłaby ze mnie idealna współlokatorka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Ash nazg durbatulûk
|
Cytat:
![]() Patrzą na odległość, ale spoko, ja dostałam akademik, choć mam do domu niecałe 70 km i przekraczam limit dochodu na osobę. Swoją drogą, to w akademiku wytrzymałam tylko jedną dobę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
To samo pytanie. Co wpływa na złe opinie o dziennikarstwie? To mnie pocieszyłyście teraz ![]() A co sądzicie o międzynarodowych stosunkach gospodarczych? Albo lingwistyka? Lub zarządzanie instytucjami artystycznymi? Wiem, straszny rozmach, ale jestem przed klasą maturalną i chcę podjąć decyzję, której będę pewna. Jest tyle kierunków, które mnie interesują, ale nie wiem który z nich jest najlepszy i najbardziej przyszłościowy, dlatego pytam o zdanie bardziej doświadczonych w tym temacie ![]() Edytowane przez majacze Czas edycji: 2015-07-29 o 07:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam w grupie dziewczynę, która w tym roku kończyła lingwistykę i zaczęła I rok FiR. Pytałam, jak ocenia swoje 3 lata studiów i stwierdziła, że atmosfera wśród studentów jest świetna, a co do samego kierunku - trochę ciężko, ale dawała radę godzić te dwa kierunku. MSG jest na wydziale ekonomicznym i to, co jest na tym wydziale, to mnie przeraża. ![]() Kierunki się trochę rozbiegają, jednak najlepiej będzie, jak poczytasz sobie programy studiów każdego z tych kierunków i dobierzesz coś, co najbardziej Ci odpowiada. Masz jeszcze rok, przez który może się bardzo dużo zmienić, jednak warto mieć jakiś zarys planów na przyszłość. Niby aż rok, ale to tylko rok - strasznie szybko zleci. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jak chcesz być dziennikarzem to nie idź na dziennikarstwo, tylko coś może nakieruj się na swoje zainteresowania i je studiuj, żebyś miała potem o czym pisac. czy to geografia, niemcoznawstwo czy pedagogika specjalna - musisz najpierw mieć o czym pisac, a "jak" przyjdzie samo z siebie jeśli masz lekkie pióro. taka jest moja rada. dziennikarstwo nie nauczy cię pisać. lepiej być specjalistą z jakiejś dziedziny i o tej dziedzinie pisać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Jeżeli na MSG trzeba znać dobrze więcej niż jeden język, to odpada, bo dobrze znam tylko angielski + podstawy hiszpańskiego. Cytat:
Dziękuję za te odpowiedzi, wiele dla mnie znaczą. Czekam jeszcze na opinię na temat zarządzania instytucjami artystycznymi (specjalność menadżerska). I mam jeszcze jedno pytanie. Czy składając papiery mogę wybrać kilka kierunków i będzie podobnie jak przy rekrutacji do szkoły średniej: jeśli nie dostanę się na kierunek z pierwszej preferencji, to dostaję się na kierunek, który wpisałam na drugim miejscu? Czy jeżeli nie dostanę się na jeden kierunek na UG, to automatycznie przerzuca mnie na uczelnię, którą wpisałam na drugim miejscu? Trochę chaotycznie to napisałam, ale mam nadzieję, że załapiecie o co mi chodzi ![]() Edytowane przez majacze Czas edycji: 2015-07-29 o 07:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
Ja idę na MSG i trochę mi sie śmiać chce, jak czytam, ze trzeba znać dwa języki idąc na studia. Powodzenia wszystkim osobom, które na to idą, bo ciekawe ile umie juz dwa języki. Chyba ktos tu zbyt dosłownie bierze nazwę MIĘDZYNARODOWE. Wiadomo, ze jesli ktos chce cos robic w przyszłości związanego z tym kierunkiem języki musi umieć, ale w tych czasach i tak sam angielski to jest nic, wiec jeszcze jeden, albo nawet dwa języki sa przydatne.
MGS to takie trochę połączenie stosunków miedzynarodowych i ekonomii, łatwiej sie na to dostac, niz na zwykła ekonomię (choć w tym roku próg był sporo wyższy od zeszłorocznego) i po licencjackie jest całkiem duzo możliwości studiów magisterskich. Ogólnie wydaje mi sie, ze po takich studiach mamy dosyc szerokie pole w poszukiwaniu pracy. Wiecej o studiach dowiem sie dopiero w październiku ![]() ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Co do zarządzania, to idąc na te studia powinno sie miec juz jakiś pomysł na siebie. Zobacz, ile ludzi na to idzie. Cieżko sie przebić, absolwentów jest masa, a ile nowych wyjdzie, zanim Ty skończysz studia. Jak chcesz byc dziennikarka, to lepiej idź na socjologię, albo polski. Tyle osób krytykuje te studia, ale tu wszystko trzeba samemu wychodzić, wyprosić. Ogólnie trzeba miec do tego pasje. Lingwistyka wydaje mi sie całkiem fajna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Ash nazg durbatulûk
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
A mi sie wlasnie wydaje, ze MGS moze byc kierunkiem dla osob, które nie moga sprecyzować swoich planów
![]() ![]() Edytowane przez Maddis Czas edycji: 2015-07-29 o 23:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.