|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4381 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
O kurcze, nawet nie wiedziałam, że to zabrzmiało jakoś użalająco-jęcząco, czy coś podobnego
![]() ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-08 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4382 |
Konto usunięte
|
Po prostu myślałam, że nie chodzi ci o `czy będzie jakaś lepsza propozycja zmiany` tylko `a może jednak tamtych jeszcze nie zostawiać`.
Moim zdaniem jeżeli stwierdziłaś, że widziałabyś się tam, obowiązki byś ogarnęła, fajna atmosfera i lepsza kasa to nic tylko próbować. Masz rację to dopiero kolejny etap, więc w razie czego jeszcze możesz zrezygnować później. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4383 |
Konto usunięte
|
Mama i przyjaciółka też mówią, żeby próbować, więc pewnie tak zrobię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4384 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na Twoim miejscu też bym spróbowała ![]() ![]()
![]() |
#4385 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Weekend zaczęłam od wielkiego doła. Nie wiem co dalej ze sobą zrobić i strasznie mnie to męczy. Marzy mi się przeprowadzka, nowe studia, kariera naukowa. Poczyniłam już pewne przygotowania do tego przedsięwzięcia: odłożyłam pieniądze, zapisałam się na kurs językowy, ale wciąż brak mi odwagi na zdecydowany krok. Czego się boję? Samotności. I porażki. Kiedy usłyszałam, że w mojej firmie szykują się zwolnienia, pomyślałam, że to jest TEN moment! Może przesadzam, bo mogę też zostać tutaj, poszukać nowej pracy, zaczepić się na lokalnym uniwerku i obejść się bez skakania na głęboką wodę. Tylko wydaje mi się, że ta myśl będzie do mnie powracać i nie będę czuła się spełniona. |
![]() ![]() |
![]() |
#4386 |
Kawaii strona mocy
|
Ja też bym spróbowała, powodzenia nou, mam nadzieję, że przejdziesz ostatni etap i zaproponują Ci pracę, z której będziesz zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4387 |
maszyna, nie człowiek
|
U mnie dziś sprzątanie (i ogólne i bardziej szczegółowe, chcę zrobić sobie przegląd ciuchów by rano nie musieć przegrzebywać wszystkich szafek by wyłowić to, co nadaje sie do pracy), a potem dalsze pisanie magisterki, bo do pierwszej wysłanej części nie dostałam żadnych uwag, więc chyba poza kwestiami edytorskimi, którymi zajmę się później chyba nie jest źle.
Nou, ja też bym próbowała ![]() Domina, cieszę się, że się udało ![]()
#4388 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Czasem Erasmus może dużo dać, to też widzę po znajomych. Ogólnie moi znajomi dostawali pracę generalnie dlatego, bo się na tym znali (wykształcenie) + mieli trochę szczęścia i cierpliwości, to że wcześniej np. nie zasuwali za barem im w tym nie przeszkodziło. nouvelle - ja bym brała! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4389 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4390 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4391 |
maszyna, nie człowiek
|
Mam to samo zdanie, bo z mojej poprzedniej pracy po odjęciu kasy na dojazdy, kserówki na studia i jedzenie też nie zostawalo wiele (a tu jeszcze leki czy rekawice i czapka na zime do kupienia - pieniadze sie rozchodza), ale nie dokladalam sie jeszcze do domu, wiec moglam cos przyoszczedzic.
#4392 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, poradźcie
![]() znalazłam fajne ogłoszenie, ale mam wątpliwości. Oferta zamieszczona jest przez firmę doradztwa personalnego i ma dopisek: "Zastrzegamy sobie prawo przedstawienia kandydatom innej oferty niż podana w ogłoszeniu." Czyli jak to rozumieć? Budują sobie bazę cv przez dodanie ciekawego ogłoszenia? Warto w ogóle składać tam dokumenty?
36/2017 29/2016 25/2015 Edytowane przez natuso Czas edycji: 2014-08-09 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4393 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4394 |
Konto usunięte
|
Mnie to wszystko jedno, na pewno forma umowy nie może być dla mnie jedyną motywacją.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4395 |
Rozeznanie
|
jeżeli wiesz, że byś się gdzieś fatalnie czuła i nie lubiłabyś swojej pracy to rozumiem, że UoP by tego nie zrekompensowała. tak jak napisałam: mi się po prostu marzy umowa o pracę i chciałabym mieć ten komfort psychiczny, że jak zajdę w ciąże to będę miała socjal swój i dziecka zabezpieczony
|
![]() ![]() |
![]() |
#4396 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
![]() poza tym są różne nieprzewidziane okoliczności.. np. bliska mi osoba była pół roku na zwolnieniu z powodu poważnego złamania. Nie było mowy o powrocie do pracy bo chodziła na rehabilitacje dwa razy dziennie, raz na nfz raz prywatnie.
![]() |
#4397 |
Konto usunięte
|
Ja już się tyle w życiu napatrzyłam na spory pracownicze związane z wypowiedzeniem albo rozwiązaniem umowy o pracę, w których pracownik przegrywał, że nie uważam jej za jakieś ogromne zabezpieczenie, niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4398 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4399 |
Konto usunięte
|
Ja wiem, że są składki, zasiłki i w ogóle i doceniam to, ale w kwestii tego, czy umowa o pracę chroni mnie bardziej niż cywilnoprawna, to może tylko trochę bardziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4400 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
36/2017 29/2016 25/2015 Edytowane przez natuso Czas edycji: 2014-08-09 o 20:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4401 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4402 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Dzięki za odpowiedź, wysłałam cv, zobaczymy co z tego wyniknie.
![]() ![]() |
![]() |
#4403 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i powodzenia w rekrutacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4404 |
Zadomowienie
|
Ech no niby lepiej mieć te 500zł, niż nie mieć. Nie byłam w takiej sytuacji, więc nie wiem, co bym zrobiła - tylko teoretyzuję.
A co umowy o pracy, to dla mnie miesiąc urlopu rocznie już byłby dużą radochą i motywacją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4405 |
Zakorzenienie
|
Uwierz mi że lepiej mieć 500zł niż nie mieć. Ja mam tyle zasiłku i gdyby nie to, to też bym szukała chyba naprawdę byle czego byle mieć cokolwiek...
#4406 |
Zakorzeniona
|
Zastanawiam się nad wzięciem udziału w Wolontariacie Europejskim, absolwenckich praktykach Erasmus lub innej tego typu formie wyjazdu związanego z pracą za granicą. Uważacie, że pracodawcy patrzą przychylnie na tego typu formy aktywności? Bo że dobrze mieć w CV wolontariat to wiem, ale czy traktują to jako doświadczenie zawodowe (o ile oczywiście to, co się tam robiło, przypomina stanowisko, na które się aplikuje) czy raczej coś dodatkowego jak studia z Erasmusa?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4407 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem warto z przynajmniej dwóch powodów
- ze względu na rzeczy, których nauczysz się tam w praktyce - udoskonalenie/poznanie trochę języka + poznanie realiów kraju, co może być potem przydatne w pracy w zagranicznej firmie |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4408 |
Zakorzenienie
|
Hej, dołączam do wątku, podczytam parę stron dalej, ale od razu też proszę o pomoc.
Co byście zrobiły na moim miejscu w tych dwóch sytuacjach: 1. Na pewnym portalu branżowym znalazłam interesujące mnie ogłoszenie, praca w branży marzeń i jeszcze w firmie marzeń, na stanowisku asystenckim. Był podany adres mailowy dyrektora departamentu i pod ten adres należało wysłać cv i list motywacyjny. Tak też zrobiłam, ale niestety mimo sprawdzania listu wiele razy nie zauważyłam jednej małej literówki i poszło z tym błędem. Zaznaczam, że chodzi tylko o formę gramatyczną wyrazu, więc w spellingu dla worda wszystko było ok.Zobaczyłam ten błąd dopiero kolejnego dnia, próbowałam jeszcze odwołać tego maila, ale dostałam tylko z outlooka odpowiedź, że nie udało się. Pytanie co zrobić? Bardzo mi na tym zależy. Nie wiem czy napisać, że wysyłam aplikację jeszcze raz, ponieważ w poprzednią wkradł się mały błąd? 2. Jeszcze gorsza sytuacja. Też zobaczyłam super ogłoszenie, dosłownie pode mnie, aż mi się oczy zaświeciły ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4409 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. Raczej też nie wysyłałabym po raz kolejny. Wydaje mi się, że nie najlepiej świadczy to o kandydacie, jako rekruter pomyślałabym, że to osoba "w gorącej wodzie kąpana", najpierw działająca a dopiero potem myśląca, co na większości stanowisk zaletą nie jest. Na przyszłość staraj się sprawdzić dokumenty dokładniej przed wysłaniem, gdy np. piszesz list motywacyjny dobrze jest zrobić sobie przerwę po skończeniu i przeczytać całość za 1-2 godz. albo na następny dzień "świeżym" okiem, wtedy łatwiej wyłapać błędy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4410 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 1. wydaje mi się, że jeśli to jest literówka to albo ktoś tego nie zauważy, albo nie uzna za istotne i nie będzie to miało wpływu na przebieg rekrutacji 2. niestety w drugiej sytuacjii jest gorzej, moim zdaniem jesteś już spalona. Nie dość, że w pierwszym mailu są błędy tego typu jakby pisał to obcokrajowiec, to wysłałaś drugiego również z błędem. Na miejscu pracodawcy nie chciałąby mieć pracownika który najpierw robi potem myśli, więc radzę: odpuść. Trzeci mail to w ogóle byłaby porażka. Odpowiedź na ogłoszenie w sprawie pracy to nie licytacja na portalu aukcyjnym.. można, a nawet trzeba spokojnie przygtować dokumenty, a po napisaniu maila przeczytać go. Wiadomo, że mimo tego można przeoczyć jakiś błąd, ale bez przesady ![]()
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-08-10 o 19:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:14.