|
|
#721 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czerwcowe Panny Młode 2015 :)
ajnis ze macoe taka mozliwosc wziecia slubu gdzie indziej.. ja nieststy nie chce cywilnego bo dla mnie to nie slub. Po prostu nieuwazam tego za slub chociaz moje rodzenstwo wzidlo taki slub.
Na szczęście państwo polskie uważa inaczej
|
|
#722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#723 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dokladnis ja tez wold tak z Bogiem Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
Przyjaciolka mieszkala z narzeczobym i mieli jedną spowiedź, bo ksiądz sam uznal, że dwie są bez sensu.
Mój proboszcz to raczej służbista. Koleżanką mimo, ze mieszkała z narzeczonym i do Polski przyjechali tydzień przed ślubem musieli dostarczyć kartki z dwóch spowiedzi. Doba dzieliła pierwszą od drugiej W poradni pan powiedzial, że lepiej od razu powiedzieć że się nie postanawia poprawy niż kłamać, bo tak brzmi regułka spowiedzi. Kartkę ksiądz podpisze, bo potwoerdzA spowiedź a nie rozgrzeszenie. |
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj mierzylismy obrączki. Nie pamiętam jaki mialam rozmiar zimą, ale teraz 17. Przy tej samej wadze ciała ci zimą.
|
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko za darmo, na drugim trzeba założyć konto ale to nic nie kosztuje jeśli chodzi o monogramy ślubne jeśli chodzi o zakładki to możesz wyciąć od razu z szablonu skrzydełka które później musisz przykleić tak jak na tym zielonym ;> może być taśmą dwustronną albo klejem (ja używam kleju magic )Albo osobno z kartonu wycinać skrzydełka aby po dwóch stronach dokleić, żeby zrobiła się kieszonka (podobnie jak w szablonie na dole) Tutaj masz stronę właśnie zaproszenia z kieszonką do którego jest ten szablon o którym pisałam wyżej, możesz sobie podpatrzeć, azinspirować się tadam
Edytowane przez joasia-a Czas edycji: 2014-08-11 o 11:03 |
|
|
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
Joasia-a dzięęęęęęęęęęęękuje !
Zonamojegomeza o widzisz, a gdzie mierzyliście ? Może pokaż model ? A Tobie rozmiar się zmienił ? Co do obrączek to my chyba planujemy mieć czyste z apartu pasujące do mojego pierścionka, delikatnie przy brzegach ścięte. Planujemy kupić jak będzie na targach ślubnych -15 % ewentualnie z wykorzystaniem karty rabatowej EDIT: Joasia-a ogarnełam ta stronkę co trzeba się zalogować ale jak Ty tam ściągałaś te gotowe wzory bo mi cały czas do koszyka daje jak daje pobierz
Edytowane przez Mrs. Czas edycji: 2014-08-11 o 11:36 |
|
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
my będziemy robić u lokalnego jubilera
mamy własne złoto więc nam jakieś 500-600zł wyjdzie za obrączki
|
|
|
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy w "zwykłym" salonie. Bez strony www. Nie pamiętam jaki mialam rozmiar w marcu. Pierścionek mogłaabym mieć dwa rozmiary większy teraz ( o tyle był zmniejszany bo dostalam za duży). Bardzo puchną mi palce teraz. Dlatego chciałam SPR rozmiar teraz, żeby przy zamawianiu mieć jakieś porównanie.
Zdjęcie wystawie potem. Bardzo zwyczajne. |
|
|
|
#730 |
|
Raczkowanie
|
Mój brat tak robił, świetne rozwiązanie, ale mama dała całe swoje złoto (w sensie zepsute kolczyki czy nietrafione prezenty), które nagromadziła właśnie dla brata, bo u nas zwyczaj, że to pan kupuje obrączki i akurat ten zrealizowali.
A wiecie coś o kupnie jednej obrączki? Bo my celujemy w zupełnie inne rzeczy - ja chcę najprawdopodobniej zwykły żółty krążek (hehehe), a J. coś w stylu obrączek Bieniaka (mam nadzieję, że nie przekręciłam nazwiska).
|
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
Można kupić jedną. Bardzo proste byly dostępne od ręki, każda miała własną cenę.
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też mam złoto od mamy pozbierane i tż dostanie obrączkę dziadka swojego więc troszkę tego będzie a potrzebujemy koło 7 g bo mamy małe rozmiarki tż ma 14 a ja chyba 8 i ja chcę 3 mm a on 4 mm
|
|
|
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
My nie mamy skąd wziąć złoto dlatego musimy kupić
My chcemy mieć takie same obrączki - wzór a od wewnętrznej strony chyba nasze imiona albo data jeszcze nie wiemy
|
|
|
|
#734 |
|
Zakorzenienie
|
Ja swoje złoto sprzedałam ze 2 lata temu (glupia). Nie wiedziałam, nie pomyslałam, że może się przydać. Ale kasa za nie nadal leży.
Będziemy mieli po 4 mm. A grawer? Chcialam po prostu kocham. A teraz nie wiem czy nie nazwisko TŻ, w stylu "Nowak od 27.06.2015". Wyczerpalabym limit 26 znaków wraz ze spacjami, bo nazwisko TŻ jest długie. I mogliby glupio wyglądać jakby cale wnętrze zajmowali napis. |
|
|
|
#735 |
|
Przyczajenie
|
my chcemy mieć obrączki z tytanu i ze złota
tak trochę inaczej.a co do spowiedzi... jak sobie pomyślę, że mam rozmawiać o prywatnych sprawach z obcym gościem to mi ciśnienie rośnie... a całość wydaje mi się po prostu śmieszna, bo co my takiego bardzo złego robimy na co dzień żeby udawać niewiadomo jaką skruchę w konfesjonale? Najchętniej podpisałabym sobie to sama, ale za dużo ryzyko, że jak wyjdzie to ślubu nie dadzą ![]() sorry za takie podejście, ale mam złe doświadczeni ze spowiedzią... kiedyś ksiądz mi powiedział, że mi życzy żeby mnie chłopak zostawił, a kolejnym razem już inny ksiądz suszył mi głowę prawie godzinę (!!!) jakbym co najmniej kogoś zamordowała... oj nie, to nie dla mnie
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wycodzę z założenia, że skoro ktoś się decyduje na ślub kościelny to ze wszystkimi konsekwencjami. Dostarczeniem zaświadczeń, papierków, naukami, spowiedzią itd. Odbyciem nauk, spotkaniem w poradni i spisaniem protokołu. Nasza decyzja czy się decydujemy czy nie. Mi też się trochę to nie podoba, ale ważniejszy dla mnie jest sakrament i to co się wiąże ze ślube koscielnym.
|
|
|
|
#737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nauki bardzo mi się podobały a poradni się trochę obawiam ale może tak źle nie będzie
|
|
|
|
|
#738 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
chyba za bardzo inaczej się nie da poza tym ja nic nie mówię o innych naukach itp, nie powiedzą co mają do powiedzenia, wszystko też zależy od księdza, bywają tacy, którzy potrafią swoje racje przekazać tak, że nawet mnie to zainteresuje ja po prostu nie lubię spowiedzi
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
My się obawialismy poradni i niepotrzebnie. Z 3h połowa była o porozumiewaniu, kontaktach itp, połowa o cyklu. Ale bez wyrzutów, oskarżeń, negowania czegoś. Bardzo dobrze wspominam.
---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Chyba nie ma osoby, która się nie stresuje i gna do spowiedzi z radością. Miłe to nie jest. Wiecie co mnie najbardziej wkurza? Ludzie w kościele ostatni raz na wlasnym bierzmowaniu, bo po co więcej. Bo Kościół be, księża be itd. Ale ślub kościelny MUSI być, bo jak to wesele po cywilnym? Co to za ślub ten cywilny. A po ślubie kolejny raz nawracają się jak chrzest dziecka jest. Takie falszywe trochę. Nie mówię, że co niedziela do kościoła, ale może trochę konsekwencji? Ostatnio tez uslyszalam, że glupota z tymi naukami i skąd by tu kartkę sonie zalatwic, że się było? To po co ślub kościelny? I nie bierzcie proszę tego do siebie. Ogólnie mi chodzi o dość luźne podejście do ślubu kościelnego. |
|
|
|
#740 |
|
Zakorzenienie
|
ja otwarcie mówię, że do kościoła nie latam bo ta instytucja mnie mocno denruwuje ale bez kościoła nie da się wziąć ślubu jako sakramentu, ślubu z Bogiem a na takim bardzo mi zależy dlatego też ślub kościelny jest dla mnie jedyną opcją
|
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Musi w tym pośredniczyć ksiądz.
Ale ty ex mówisz o tym, ze ważny jest sakrament, a nie ze to warunek organizacji hucznego wesela. Czyli duchowość "wygrywa" u Ciebie. |
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam takie podejście że nie wierze w księży ale wierzę w Boga, gdy przechodzę koło kościoła lubię sobie wstąpić i w ciszy się pomodlić ot tak sama z Bogiem porozmawiać.
Jejku dziewczyny macie już te nauki i poradnie ? Możecie coś więcej o tym powiedzieć ? Ile to trwa na jakiej zasadzie itd ? Planujemy to ogarnąć z tż pod koniec roku jak Tż wróci do PL
|
|
|
|
#743 |
|
Zakorzenienie
|
my zrobiliśmy nauki 4 tygodniowe czyli jedno spotkanie w tygodniu trwające ok. 2h a poradnia jeszcze przed nami. Są też nauki weekendowe, 2 dni i koniec
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie wyobrażam sobie ślubu bez Boga.. i też instytucja naszego kościoła bardzo mi się nie podoba.. postawa księży, o czym już mowa była. Poza tym pozwalają sobie na za dużo.. No i ja jestem już taką nawróconą trochę owieczką, chociaż nigdy nie zwątpiłam w Boga.. miałam taki okres że byłam na niego wściekła, wkurzona, nie rozumiałam dlaczego tak się dzieje... długa historia.. ale jak widać jestem znów, jedynie ta spowiedź mnie ogranicza tzn no.. mieszkanie z TŻtem i tabletki anty.
i też mi się bardzo nauki podobały chociaż tez dość sceptycznie do nich podchodziłam A poradnie nasz proboszcz kazał nie wcześniej niż pół roku przed ślubem robić więc nic z nią nie robimy i u nas w diecezji trzeba dni skupienia też "zaliczyć"
|
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam kurs na religii w liceum, dostałam zaświadczenie o ukończeniu katechizacji przedmałżeńskiej, TŻ nie miał zaświadczenia. W Wielkim Poście w parafii TZ był kurs. Spotkania po wieczornej mszy. Trwały około 20 minut, najdłuższe może koło 40 (jedno tylko). Było o rodzinie, temperamentach, małżeństwie, przeszkodach do zawarcia związku (właściwie to cały protokół ksiądz przeanalizował), liturgii mszy ślubnej. Spotkania bezpłatne.
Poradnię zrobiliśmy w maju, w czymś w stylu Katolickie Centrum Pomocy, czy jakoś tak. 3h (w praktyce 2,5). Prowadził mężczyzna, nie ksiądz. Nie było trzeba robić wykresów, omawiać itd. Jak ktoś chce to może się tam umówić na spotkanie z doradcą od NPR i wtedy dokładnie omawiać. Było z 8 par na spotkaniu. Zapłaciliśmy 60zł/osobę. |
|
|
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
A obrączki cos takiego.
|
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
my też takie tylko białe złoto. Możliwe że w tym miesiącu zamówimy
|
|
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo ładne ! My chyba w styczniu, jeszcze popytamy o promocje itd. Dziewczyny mam wrażenie że tak szybko czas minie do czerwca 2015 Mam nadzieje, że tu wszystkie wytrwamy i będziemy opowiadać o Naszym wielkim dniu
|
|
|
|
#749 |
|
Zakorzenienie
|
Ten jubiler zimą dodawał kolczyki do obrączek. Teraz tylko 30% rabat. TŻ się boi z przytyje i czEkamy.
|
|
|
|
#750 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Wam za pochwałę sukienki, a przede wszystkim mojej figury
![]() Cytat:
Ślub jest 5 czerwca, potwierdzenia do 1 maja, czyli miesiąc wcześniej. Ale dla gości, którym będziemy opłacać nocleg (czyli ok 60-70 osób...) zapiszemy potwierdzenie prawdopodobnie do 1 kwietnia, ponieważ będziemy musieli zatwierdzić listę gości - jest to długi weekend (w czwartek jest Boże Ciało) i liczę się z tym, że hotel chciałby wiedzieć, czy mogą wynająć komuś pokoje, czy nie. W piątek lub sobotę pojedziemy do hotelu, wszystko się dowiemy ![]() Cytat:
To było podejście Twoje i TŻ, czy jedno namówiło drugie?Cytat:
A TŻ 17. Mama TŻ jak nam mierzyła palce (bo od nastu lat pracuje w salonach jubilerskich) mówiła, że razem mamy mniejsze palce, niż niektórzy faceci haha
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.