|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 20
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
To, że akurat jest w nich kurkuma to dobrze. Chciałam przez to powiedzieć że niemal identyczną przyprawę można zrobić w domu. Takie półprodukty są łatwo dostępne i nie musimy szpikować się glutaminianem sodu, który sam w sobie nie ma smaku.
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
zielony stworek
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 999
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
Wcześniej używałam i przez to mam problemy z żołądkiem...od tego czasu kostki i Vegetę odstawiła nawet moja sceptyczna mama
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Toruń
Wiadomości: 8
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Zup gotować innych niż rosół na razie nie umiem. Ale.. no, przyznam się, pół kosteczki rosołowej i ciupkę maggi dodaję, bo smaczniejsze. Jak następnym razem będę robiła rosół, spróbuję bez
![]() Jednak nie widzę niczego złego w używaniu mieszanek przypraw (w sensie do mięsa duszonego, do karkówki i tak dalej...). Jeżeli w składzie są same przyprawy, to lepiej właśnie dać takie i ew. doprawić jakimś listkiem świeżych (jak się ma), niż 'na oko' dobierać osobne przyprawy - i jeszcze nie wyjdzie. Zwłaszcza, że często gotujemy 'na szybko' Jeśli mamy czas - to róbmy swoje mieszanki - ale przecież wyjdzie prawie na to samo, co w tych 'mieszankach'. Swoją drogą - curry to też mieszanka ![]() Jeśli chodzi o fixy... używam ich. Nie często, bo zwykle doprawiam sama (najczęściej coś z curry, albo zioła, czosnek itd.). Patrzę jednak na skład i wybieram takie, które na 99% chemii nie mają. No, zdarzy się oczywiście, że coś ma jakąś część chemii... staram się jednak, żeby to było na końcu składu, a nie na początku I mam przynajmniej jedną 'mieszankę', która zawiera jakiś glutaminian czy coś innego, ale nie znajdę odpowiednika.Wszelkich chemicznych dodatków trzeba też używać z głową. Wszystkiego się nie pozbędziemy (bo musiałybyśmy chyba wrócić do systemu rolnego, gdzie każdy wytwarzał składniki dla siebie ;P). A w małych ilościach nie takie dodatki nie szkodzą - no, chyba tylko cyjanek
__________________
|
|
|
|
|
#96 | |||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: moje miasto...?
Wiadomości: 21 441
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
U nas w domu w ogóle nie używa się kostek, fixów (co to?), vegety ani innych "ulepszaczy". Mięsa i ryby przyprawiamy po prostu ziołami: świeżymi lub suszonymi. Nie stosujemy gotowych mieszanek ziół, chociaż podejrzewam, ze są takie bez soli itp, więc to nic złego przecież.
Z zupami podobnie. Robimy na mięsie (przeważnie na wołowinie), dużej ilości warzyw, dodajemy zioła: liść laur., lubczyk, ziele, pieprz, natkę pietruszki / koper / inne. Dodajemy też suszonych warzyw Przyznam, że nie za bardzo potrafię zrobić dobrą zupę Za to TZ tak Cytat:
![]() Cytat:
dużo czosnku Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#97 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Toruń
Wiadomości: 8
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Pewnie jako zagęszczacz - jak przy sosie beszamelowym na przykład
Inaczej byłby taki lejowaty ^^Mąki zwykłej albo ziemniaczanej używam przy robieniu domowego kare raisu (jak się za dużo doda, to taki kisielek się robi xD).
__________________
|
|
|
|
|
#98 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: MałaPolska - Galicja
Wiadomości: 51
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
No przecie żem napisałem, że trza białą zasmażkę zrobić.
Takową zasmażkę bardzo często robię jako "podstawę" szybkich sosów, a po dodaniu szklanki mleka (jak ktoś nie jest na diecie to może być śmietana 30) i przypraw robi się nam całkiem sympatyczny sos beszamelowy.
__________________
Bigos forever
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Na szybko to rzeczywiscie maka. Ale ja polecam odparowac pomidory, pol godziny i jest super sos
__________________
|
|
|
|
|
#100 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomości: 130
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Ja od jakiegoś czasu nie używam kostki rosołowej. Za dużo się nasłuchałam, co może się w niej znajdować...
|
|
|
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 91
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Ja jestem trochę leniwcem i zazwyczaj nie chce mi się robić domowego bulionu, ale nienawidzę kostek rosołowych - staram się unikać glutaminianu sodu. Znalazłam jednak ok. rok temu bulion wegetariański instant - można go znaleźć na pewno w Piotrze i Pawle, sklepach i działach supermarketów ze zdrową żywnością, Almie. Ale tak naprawdę może być w wielu innych sklepach, także polecam poszukać. Ale to jedyny wyjątek, unikam wszelkich fiksów!
__________________
Australia - Maj 2014 USA - Lipiec 2014 Meksyk - Grudzień 2014 Uwielbiam spełniać marzenia swoje i innych :3 |
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
kostki sa wygodne, uzywam, ale tylko wlasnej roboty. Ostatnio podejrzalam w jednym z programow kulinarnych i zrobilam: kostke drobiowa i z samych warzywek.
Zamrozilam w pojemniczku na kostki do lodow i mam. Uzywam, jesli nie mam czasu zrobic wywaru. Vegety, przyznam uzywalam daaawno temu. Kiedy dopiero stawialam pierwsze kroki w kuchni, kiedy nie zdawalam sobie sprawy jakie to zlo. Obecnie od kilku lat nie uzywam i zyje ;] |
|
|
|
|
#103 | |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
skład: warzywa suszone, sól, przyprawy, naturalne aromaty |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Troche irytuje mnie pewna ortodoksja i przekonanie w nieomylności przy podawaniu przez Was niektórych przepisów... "a po co maka?!", "a po co Vegeta?!", "a po co smazyc?!"... a po to aby zachować pewna tradycje w wykonaniu, tak gotowalo się w domu, tak było kiedyś i jakos wszyscy zyja i większości smakuje.
Tradycyjne sos do golabkow w moich stronach był kwasny, gesty i zaciągany kopą mąki i taki mi się z dzieciństwem kojarzy Kotlety na smalcu z ogromem panierki i szpinak z Vegeta...I choć sama staram się gotowac zdrowo, wylaczylam z diety glutaminian sodu i unikam zagęszczania sztucznie sosow, to jednak nie odrzucam tradycyjnych przepisów. Czasem rozbraja mnie zachowanie współczesnych gospodyń, które zachowują się tak, jakby u nich w domu w początku lat 90 standardem obiadowym były krewetki, swiezy szpinak na maśle i tajska zupa z mleczkiem kokosowym, a carpaccio ojciec robil na kazda impreze. No i topinambur rosl obok kapusty na każdej działce. Szanujmy nasza polska, tradycyjna, choć średnio zdrowa kuchnie i nie podważajmy wszystkiego co rzekomo odbiega od zdrowotnych standardow Polska domowa kuchnia to biala maka, smalec, wieprzowina i Vegeta w większości przepisów, nikt nie kaze nam tego jesc, ale tez nie szalejmy na każdym kroku niczym Gessler po trzech kielichach.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
u mnie nie zaprawialo sie zup i sosow maka czy smietana. a wegety nigdy nie lubilam. Takze nie wynioslam z domu takich tradycji. Smalec byl robiony raz na zime - pokazowe danie taty. Bardziej pamietam syrop z cebuli, czosnek dodawany do wszystkiego, kurczak pieczony jako danie kultowe dziecinstwa.
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 979
|
Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach...
Nie zgodze sie ze tradycyjna Polska kuchnia to vegeta I kostki rosolowe. To przyszlo do nas w latach 90tych. I Polska kuchnia to nie tylko wieprzowina I smalec I vegeta. A juz na pewno nie vegeta. Uzywalismy tez ciemnych mak, oleju lnianego I rzepakowego. Tradycyjna kuchnia to nie schabowy I mielone. Wystarczy poczytac ksiazki z przelomu 19/20 wieku i okresu miedzywojennego. Ba nawet kuchnia Polska pwe z lat 70 nie wspomina vegety itp. Bogactwo dan I smakow zadziwia. I owszem sa to tez dania tluste, z zasmazka itd. Ale tez jest masa innych, zdrowych chociazby kasze, pieczone miesa.
Zgadzam sie ze tradycje warto pielegnowac. Ja gotuje rozne rzeczy I poniewaz teraz jestem w Anglii staram sie ludziom pokazywac polskie smaki. I zgodze sie, ze niektorzy troche sie w tym byciu nowoczesnym I nie jedzeniu bron borze schabowego bo to takie staromodne przeginaja. Chociaz teraz zaczal sie boom na kuchnie staropolska i sezonowa (patrz Modest Amaro) wiec pewnie niebawem bedzie w druga strone. Wspomniana pani Gessler wydala ksiazke o tradycyjnych smakach. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Asiczkaa Czas edycji: 2014-08-11 o 15:28 |
|
|
|
|
#107 | ||
|
zielony stworek
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 999
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
![]() Vegeta to się pojawiła chyba w latach 90tych,wcześniej nie kojarzę więc co to za tradycja ![]() Cytat:
Pierwszy raz to się dopiero po ślubie o tym dowiedziałam (po 30tce) od męża,że u nich tak się gotowało. W moim domu rodzinnym czy u dziadków nigdy. Tradycyjnie to u nas był rosół na wołowinie,a nie tylko na kurczaku z dużą ilością warzyw i ziół. Zatem nic nowego tutaj nie odkryłam
|
||
|
|
|
|
#108 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
A propos złowrogiego glutaminianu, to Japonczycy slynacy ze zdrowej kuchni - unami odkryli i wyodrębnili... Ja nie zachwalam chemii w kuchni, ja neguje wciskanie mi kitu o tradycji gotowania stricte takiego jak jest teraz. Odprawiam egzorcyzmy i nagrzewam się w piecu na 3 zdrowaśki. |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
zielony stworek
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 999
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
Było ciężko i niekoniecznie zdrowo,ale to znaczy,że mamy do tego wracać ? Poczytaj sobie o zachorowalności na raka żołądka w krajach dalekiego wschodu,a dopiero potem pisz o zdrowej kuchni. |
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Chyba wciąż się nie rozumiemy...
Po prostu każdy chce mieć racje, choćby kosztem olania tego co się przeczytalo. Ja zwyczajnie nie wierze w to, ze obecni 25-35 latkowie w swoim dzieciństwie jadali takie cuda wianki jak teraz, ze wszyscy mówili o niekorzystnym działaniu glutaminianu (i dlatego go mama z pewnoscia nie uzywala!) i wszystko się grillowało. W czasach, w których szczytem egzotyki było spaghetti bolognese i pizza hawajska na pewno wszyscy byli swiadomi niegatywnego działania odrzucanych teraz produktów. |
|
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Wodzionka bez maggi nie istnieje xd
W ogole maggi mi sie kojarzy bardzo ze slaskiem |
|
|
|
|
#112 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
|
|
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Ja do dzis leje do rodolu
Olaboga umre na raka bo raz na rok jem rosol z maggi xd co teraz Nawet zakladalam watek o rosole idealnym. Latami gotowalam. Nie wyszedl i mam to w nosie |
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 322
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Polecam książkę "Przy polskim stole" K. Bockenheim, bardzo ładnie opisane co się jadło w polskiej kuchni przez wieki.
I jak już ktoś wyżej pisał w polska kuchnia była kiedyś bardzo bogata i różnorodna, po wojnie wiele składników było niedostępnych i tak myślę, że potrawy, które dziś jemy, to głównie potrawy wywodzące się z kuchni chłopskiej, bo te bardziej wykwintne (np. z dziczyzny) poszły w zapomnienie. Jeslio mnie chodzi, to mimo, ze dość często gotuje tradycyjne polskie dania to wcale nie używam vegety i kostek, magę ( )zastępuję sosem sojowym.Ale pamiętam jak sie zdziwiłam jak w skansenie w Nowym Sączu zobaczyłam retro-kostkę rosołową Ale nie pamiętam z jakich lat dokładnie pochodziła.
|
|
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Bo sos sojowy taki zdrowszy;p
|
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 322
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Fakt, ze nie każdy, ale dobrej jakości myślę, ze nieco zdrowszy. Przykładowe składy z wiodących firm
:Maggi: https://www.☠☠☠☠☠☠.pl/pid,404/n,wini...gi/stn,product (woda, sól, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe; ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat) Sos sojowy: http://wartojesc.blogspot.com/2012/11/sos-sojowy-taotao.html (nasiona soi 34%, woda, mąka pszenna, sól) Edytowane przez Malagenia Czas edycji: 2014-08-11 o 21:01 |
|
|
|
|
#117 | ||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
Cytat:
A na dzialce czy innych wyjazdach wakacyjnych palilo sie ognisko i pieklo ziemniaki, kielbaski na kijku czy nawet jablka czy chleb tez na kiju jak sie kielbaski skonczyly. U Ciebie nie bylo ognisk? |
||
|
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Vegeta, kostki rosolowe & Co. sa u mnie na czarnej liscie. Jezeli gdzies w przepisie jest ..dodaj kostke rosolowa czy vegete...to wystarczy to zignorowac i po sprawie.
Vegety czy kostki.. mimo zlej opini to sa bardzo popularne. Najczesciej stosuja je ludzie, co nie umieja gotowac albo sobie wmawiaja ze umieja. Dania bez tych dodatkow moga naprawde bardzo dobrze smakowac.
|
|
|
|
|
#119 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
Nie będę się spierac, bo kontra jest na zawolanie. U mnie tez była domowa kuchnia, ogniska, piekarnik i pizza domowa, ale tak samo maggi, kostki rosołowe i Vegeta i moja mama gotowala i gotuje swietnie, to nie w tym rzecz. Wychowalam się w dużym miescie, rosol gotowano przede wszystkim na kurczaku i taki również był u moich kolegow, bo wolowina była zazwyczaj droga, owoce i warzywa kupowalo się sezonowo na straganach a większe zakupy robilo się w pierwszych marketach. Nie miałam dostępu do jajek prosto z grzędy czy mleka prosto od krowy i choć to jedzenie i tak było lepsze niż teraz, to może po prostu srodowisko, w którym się wychowałam dalo mi tolerancje do "srednio zdorwej kuchni" tamtych czasów... Pozdrawiam ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
![]() Za 30 lat okaze się, ze większość obecnych produktów to trucizna i znajdzie się cale forum tych, którzy ich "nigdy nie używali!" :P Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2014-08-12 o 11:13 |
||
|
|
|
|
#120 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.










, bo żyje bez chemii.







