Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 cz.XIII - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-12, 14:06   #1291
ja-ika
Zakorzenienie

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
Wszystkiego naj dla Seby i Marcinka

Pierwsze body Oli i aktualne
cudowne porównanie
Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
Wiecie, że Robin Williams nie żyje? Prawdopodobnie samobójstwo.
Szkoda, taki dobry aktor i jeszcze całkiem młody człowiek.
czytałam rano bardzo go lubiłam
Stary 2014-08-12, 14:12   #1292
inwersja
dryfuję słowami

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

Isabell na zabawki mam taką tubę tego typu
http://fanbiedronki.pl/files/g/2_Pro...0513_29_23.jpg

wlasnie z Biedronki tyle, że w kształcie szarego psa. część zabawek mamy też w siatkowej kieszeni pod krzesełkiem do karmienia.
Stary 2014-08-12, 14:59   #1293
anutka171
Rozeznanie

Wszystkiego najlepszego dla naszych wczorajszych i dzisiejszych miesieczniakow

Cytat:
Napisane przez Isabell12 Pokaż wiadomość
:
[/COLOR]kurcze dziewczyny czy wasze dzieci są też takie "ciekawskie"
od jakiegoś czasu mały jest taki wszędobylski tzn. broi przemieszcza się np. do firanek i ciągnie, albo stuka w telewizor łapką na muchy ( swoją drogą musimy z tż jakoś pomyśleć żeby tv przymocować do szafki rtv ) wczoraj wysypał mi w kuchni ziele angielskie i gorczycę z szuflady z przyprawami, nawet nie sądziłam że da radę to otworzyć, a jednak,
ściąga serwetki ze stołu, targa kwiaty za liści, no nic tylko muszę za nim latać i krzyczeć, tego nie, no no , nie wolno a ten i tak się tylko śmieje
kurcze starszak to jakiś grzeczniejszy był, z nim nawet nie nie miałam zaślepek do kontaktów
tak nawet bardzo mam nadzieje, ze z czasem sie uspokoi

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
My dzisiaj też mieliśmy chwilę grozy... za dużo wody nalałam do wanienki a młoda zawsze na czworaka przechodzi i się zakrztusila wodą. .. nie mogła oddechu złapać, cala czerwona była. .. ja ją do góry nogami i oboje ją klepalismy... po chwili złapała oddech i w ryk. Ostatnio tak mnie cieszył jej placz po porodzie. Masakra! A oboje staliśmy nad nią jak się kapala i nie zdążyliśmy. .. od jutro liter wody chyba jej będę nalewac. No i już chyba 15 razy byłam zobaczyć czy dycha

I taką mam refleksję na dzisiaj, że jak już człowiek ma to dziecko to do końca życia spokoju nie zazna

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
masakra wspolczuje przezyc.
na pewno spokoju to my szybko nie zaznamy

Cytat:
mam ebooka, mogę wysłać. wprawdzie ja na kompie nie lubię czytac, ale jak chcesz możesz spróbować.
albo zamiast kilku książek zainwestować w czytnik
a czy ja tez moglabym dostac
pozwole sobie wyslac do Ciebie maila na pw

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
Hej! Powraca córka marnotrawna na swoje usprawiedliwienie powiem tylko ze jestem na bierzaco z wątkiem
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich jubilatów z minionego tygodnia, wczoraj i dzis tydzień spędziliśmy u mojej rodziny w niedziele wróciliśmy wiec wczoraj mialam doła i dopiero dzis wracam do świata także wirtualnego tęskniłam za Wami z tzem mam na pieńku także to tez ma wpływ na moj smetny nastrój, dlatego wolałam nie wylewać tu swych żali

Dzis zauwazylam, ze Kubusiowi wychodza dwojeczki na gorze. jedna juz jest bliziutko. mam nadzieje, ze nie bedzie tak strasznie jak przy gornych jedynkach oby sie nie umeczyl.
To pewnie jeden z powodow jego marudzenia i budzenia sie w nocy. wczoraj usnal o 21.30, pobudka byla o 24, 2, 3, 3.30 i w efekcie wstalismy o 6
Ale zauwazylam tez, ze maly ostatnio sie stal bardziej kumaty, wiecej potrafi "powiedziec", pokazac, inaczej sie bawi i zachowuje i ciagle sie nie moge nadziwic, jaki jest juz duzy
dzis nam przyszedl fotelik i wreszcie sie przesiadamy
Stary 2014-08-12, 14:59   #1294
matallewar
Zakorzenienie

Przeczytałam Was trochę, bo się nudzę w pracy tzn. mam co robić, ale nie mam dostepow... korpo

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 15:02   #1295
passion80
Zakorzenienie

Kurde, nie pomyślałam, że tesciowej mogłam dać
Przypomina mi się jak robiłam pierwszy raz schabowe. Akurat teście byli. Były Tak Twarde Ze Nawet pies Nie Chciał

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-08-12, 15:15   #1296
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość

Pierwsze body Oli i aktualne
wow jaka różnica szok!
Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość

szukam jakiegoś natchnienia na dekoracje na roczek, tylko, że u mnei brak talentu i w planowaniu i wykonaniu
Ja kupiłam na allegro - będzie roczek w marynarskim stylu

Cytat:
Wiecie, że Robin Williams nie żyje? Prawdopodobnie samobójstwo.
Szkoda, taki dobry aktor i jeszcze całkiem młody człowiek.
Widziałam rano i też nie mogłam uwierzyć Bardzo go lubiłam ale alkohol, narkotyki i depresja zrobiły swoje Szkoda go bardzo.

Cytat:
Napisane przez pszczoua;47669927

Chcecie [B
dobry przepis na ciastka owsiane[/B]? Siostra pracuje w kawiarni w sezonie i mi go przemyciła. Są meeega pyszne, nie trzeba karmić nimi kur, kota czy teściowej Tylko od razu zaznaczam, że dużo bardziej kaloryczne. Jeśli któraś chce to się dzielę:

200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki cukru brązowego (ja daje tylko zwykły)
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąkki pszennej (tortowej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
garść rodzynków/orzechów czy co kto tam lubi

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem, dodać resztę składników i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować ciastka (ja robię takie kulki wielkości orzecha włoskiego i dość duże odstępy między nimi bo lubią się rozpłynąć w trakcie pieczenia). Piec w temp. 180 stopni ok 15-17 minut. Smacznego
Dzięki za przepis, z pewnością wypróbuje
Polecam przepis ze "smacznego", te ciasteczka naprawdę są zabójcze https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,1...ojcze-owsianki
Cytat:
sus zmienisz zadnie jeszcze jak Pan Stanisław "zgrzecznieje"
e wątpię nie nastawiam się w ogóle na drugie, zresztą ja mam taką sytuację że nie wyobrażam sobie mieć małe dziecko w tej chwili (w najbliższych latach też)

-

Cytat:
idzie spać o 9 śpi do 10.20, później o 13 śpi do 14,40 a później o 17 i śpi do 18 i na noc 21.30
Ja piernicze szok! Ale dużo śpi, jak ja bym tak chciała! Ale nie narzekam bo i tak dwie drzemki Pan Stanisław jeszcze ma więc nie jest źle a chodzi spać ok. 20 h.

Cytat:
kąpię małego codziennie przy tych upałach, a pupę jak mam możliwość to myję przy każdej zmianie pieluszki, później dobrze natłuszczam (klusek ma tam bardzo wrażliwą skórkę i zaraz robi mu się bardzo czerwona) a włoski to tak 2 razy w tygodniu albo raz to zależy, ale położna na wizycie patronażowej mówiła mi ze nie trzeba kąpać całego bobasa codziennie , chodziło jej o to że skóra wytwarza jakąś ochronę i żeby jej nie zmywać
My też kąpiemy codziennie, włosy tak 2-3 razy w tygodniu (zalezy jak bardzo są oblepione jedzeniem
Pupe przy każdej zmianie myję zwilżonym wacikiem (unikam chusteczek dla niemowląt) i albo kremuję tłustym kremem albo zasypką jak jest tak gorąco Raz pupę sobie odparzył przy biegunce i nie chcę tego znowu przechodzić. Koszmar, jak to musi boleć dziecko

Cytat:
chciała bym kupić małemu "coś" na zabawki, bo teraz część trzymamy w koszu na bieliznę a pozostałe drobniejsze w koszu wiklinowym takim piknikowym , myślałam na początku na takim czymś przyczepianym do sufitu, wiszącym,http://allegro.pl/organizer-pojemnik...424272901.html
ale później doszłam do wniosku że sam tam tych zabawek nie sprzątnie ( jak już będzie mógł to robić) więc zastanawiam się nad nad jakimś pudłem albo nad kilkoma różnych wielkości
http://allegro.pl/kosz-skrzynia-skrz...426060236.html
tyle tego jest ze sama nie wiem co kupić
w czym trzymacie zabawki dzieci?
Jeśli masz możliwość to zerknij w Leroy Merlin - myśmy tam kupowali takie pudła przeźroczyste z nadrukiem kredek. Fajne, dużo mieszczą. Ale takie jak z linków też chyba były. Mi się podoba takie coś -> http://www.dadum.pl/farma-kosz-na-za...win-green.html ale cena to jakaś pomyłka. Może kiedyś uszyję Stanisławowo, a co!

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 15:34   #1297
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
chciała bym kupić małemu "coś" na zabawki, bo teraz część trzymamy w koszu na bieliznę a pozostałe drobniejsze w koszu wiklinowym takim piknikowym , myślałam na początku na takim czymś przyczepianym do sufitu, wiszącym,http://allegro.pl/organizer-pojemnik...424272901.html
ale później doszłam do wniosku że sam tam tych zabawek nie sprzątnie ( jak już będzie mógł to robić) więc zastanawiam się nad nad jakimś pudłem albo nad kilkoma różnych wielkości
http://allegro.pl/kosz-skrzynia-skrz...426060236.html
tyle tego jest ze sama nie wiem co kupić
w czym trzymacie zabawki dzieci?
Z dwa tygodnie temu kupiłam w Biedronce takie plastikowe kufry z pokrywą na kółkach, są duże, dla mnie super Nie wiem czy są jeszcze, za największy dałam 22 zł. Kupiłam 3

Też jestem niewyspana. Filip kręci się przez sen, przekręca na brzuszek i na śpiocha siada, i w taki sposób się przebudza. I tak co chwile. Co go położe to on wstaje. Chyba Poli Ty miałaś taką sytuacje, że Lila raczkowła, siadała na śpiocha, długo to trwało?
Myślę, że może to być spowodowane wrażeniami w ciągu dnia. Przyjechała rodzinka, teraz jest sześcioro dzieci, ciągle się coś dzieje, huk
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 16:58   #1298
Larysa88
Zakorzenienie

Boja u nas tez tak Ola wiercila się po nocach jak Lilka. Samo minęło ale trwało długo miesiąc może dwa ;/
Stary 2014-08-12, 16:59   #1299
butterfly20
Zakorzenienie

jeju też uwielbiam Robina Williamsa

laryska
dopiero to porównanie uświadomiło mi,jak te nasze dzieci urosły

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 17:16   #1300
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
My dzisiaj też mieliśmy chwilę grozy... za dużo wody nalałam do wanienki a młoda zawsze na czworaka przechodzi i się zakrztusila wodą. .. nie mogła oddechu złapać, cala czerwona była. .. ja ją do góry nogami i oboje ją klepalismy... po chwili złapała oddech i w ryk. Ostatnio tak mnie cieszył jej placz po porodzie. Masakra! A oboje staliśmy nad nią jak się kapala i nie zdążyliśmy. .. od jutro liter wody chyba jej będę nalewac. No i już chyba 15 razy byłam zobaczyć czy dycha

I taką mam refleksję na dzisiaj, że jak już człowiek ma to dziecko to do końca życia spokoju nie zazna

nena współczuję...

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
O kurcze... Tak go lubiłam

Hehe no ja też ostatnio wyjęłam sobie pierwsze body Julka w którym jeszcze pływał a teraz to już takie chłopisko się zrobiło. Rosną te nasze dzieci nie wiadomo nawet kiedy

Chcecie dobry przepis na ciastka owsiane? Siostra pracuje w kawiarni w sezonie i mi go przemyciła. Są meeega pyszne, nie trzeba karmić nimi kur, kota czy teściowej Tylko od razu zaznaczam, że dużo bardziej kaloryczne. Jeśli któraś chce to się dzielę:

200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki cukru brązowego (ja daje tylko zwykły)
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąkki pszennej (tortowej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
garść rodzynków/orzechów czy co kto tam lubi

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem, dodać resztę składników i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować ciastka (ja robię takie kulki wielkości orzecha włoskiego i dość duże odstępy między nimi bo lubią się rozpłynąć w trakcie pieczenia). Piec w temp. 180 stopni ok 15-17 minut. Smacznego
dzięki
Stary 2014-08-12, 17:35   #1301
nena_milka
Wtajemniczenie

Ej MATAL chyba występuje w reklamie majonezu delikatnego winiary

Czego objawem mogą być utrzymujące się krosty na policzkach? Wyglądają jak potowki, ale na policzkach to chyba nie to...

09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-12, 17:38   #1302
pszczoua
Zakorzenienie

Susanna zapodaj linka do dekoracji. Uwielbiam motyw marynarski
Stary 2014-08-12, 17:55   #1303
passion80
Zakorzenienie

U nas pierwsza gorączka.
Motyl fajnie ze siersciuch podoba się Natalce
Mai nóżki podobały się Blance

Stary 2014-08-12, 17:55   #1304
ladanseuse14
Zakorzenienie

U mnie sprzedaży ciąg dalszy
Stary 2014-08-12, 17:55   #1305
passion80
Zakorzenienie

Tez bym prosiła link

Stary 2014-08-12, 18:05   #1306
doughnut_agg
Zadomowienie

koszmar ! kapiel to jest koszmar tylko noge zamoczy to jest taka histeria, ze szok nie wiem co jej sie stalo, zawsze lubila sie kapac eh
doughnut_agg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 18:06   #1307
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
U nas pierwsza gorączka.
Właśnie Filip też ma gorączkę...
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 18:12   #1308
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doughnut_agg Pokaż wiadomość
koszmar ! kapiel to jest koszmar tylko noge zamoczy to jest taka histeria, ze szok nie wiem co jej sie stalo, zawsze lubila sie kapac eh
moja dziś nie chciała wychodzić z kąpieli, a jak ją posadziłam na pralce na ręczniku, to o mało nie było histerii
Stary 2014-08-12, 18:21   #1309
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
moja dziś nie chciała wychodzić z kąpieli, a jak ją posadziłam na pralce na ręczniku, to o mało nie było histerii
nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze u mnie to sie stal najgorszy obowiazek, a tak byc nie powinno
ktos jeszcze ma taki problem ?
doughnut_agg jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-12, 18:41   #1310
ladanseuse14
Zakorzenienie

passion zdrówka!
Stary 2014-08-12, 19:28   #1311
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doughnut_agg Pokaż wiadomość
nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze u mnie to sie stal najgorszy obowiazek, a tak byc nie powinno
ktos jeszcze ma taki problem ?
Moj na szczęście kocha się kąpać, ale pierwsze 2 miesiące życia to była tragedia, uspokajał się dopiero przy piersi

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 19:28   #1312
your Angel
czyli Endżi

Dziewczyny kochane, rzutem na taśmę polecieliśmy dziś do tego salonu Czasu było niedużo, ale panie bardzo pomocne i aktywne.
Niestety się mega rozpadało i tż z Julem musieli wejść ze mną - coś czego totalnie chciałam uniknąć, no ale trudno. Jak tż zobaczył mnie w pierwszej kiecce, to totalnie zaniemówił Julo dla odmiany był totalnie zafrapowany kryształowym żyrandolem i z zapałem pracował nad tym żeby go zerwać

Muszę tam jeszcze wrócić, bo zmierzyłam tylko 4 suknie. Upewniłam się, że na pewno biorę księżniczkę, żadne rybki. Plus z obecności chłopaków był taki, że udało się cyknąć jedno zdjęcie z ukrycia. Wrzucę Wam potem do k., "moje wielkie cygańskie wesele" wysiada Cały gorset w kryształkach, dół błyszczący - aż przeginka.
Stary 2014-08-12, 19:33   #1313
kaska87
Zakorzenienie

hej, melduje się
nie jestem w najlepszym nastroju do rozmów, to napiszę tylko, że byliśmy z Myszką na kontroli w przychodni mój mały urwisek zrobił furorę

no i pierwszy raz mój duży chłopczyk był mierzony przy ścianie gdzie wisiała taka kolorowa metrówka jaki on już duży jest ma 80cm i waży 9,7kg mój koksik

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 19:39   #1314
angelikada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
Hej! Powraca córka marnotrawna na swoje usprawiedliwienie powiem tylko ze jestem na bierzaco z wątkiem
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich jubilatów z minionego tygodnia, wczoraj i dzis tydzień spędziliśmy u mojej rodziny w niedziele wróciliśmy wiec wczoraj mialam doła i dopiero dzis wracam do świata także wirtualnego tęskniłam za Wami z tzem mam na pieńku także to tez ma wpływ na moj smetny nastrój, dlatego wolałam nie wylewać tu swych żali
żeby z tż się poprawiło
Stary 2014-08-12, 19:40   #1315
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Dziewczyny kochane, rzutem na taśmę polecieliśmy dziś do tego salonu Czasu było niedużo, ale panie bardzo pomocne i aktywne.
Niestety się mega rozpadało i tż z Julem musieli wejść ze mną - coś czego totalnie chciałam uniknąć, no ale trudno. Jak tż zobaczył mnie w pierwszej kiecce, to totalnie zaniemówił Julo dla odmiany był totalnie zafrapowany kryształowym żyrandolem i z zapałem pracował nad tym żeby go zerwać

Muszę tam jeszcze wrócić, bo zmierzyłam tylko 4 suknie. Upewniłam się, że na pewno biorę księżniczkę, żadne rybki. Plus z obecności chłopaków był taki, że udało się cyknąć jedno zdjęcie z ukrycia. Wrzucę Wam potem do k., "moje wielkie cygańskie wesele" wysiada Cały gorset w kryształkach, dół błyszczący - aż przeginka.
Czekamy! !!!

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
hej, melduje się
nie jestem w najlepszym nastroju do rozmów, to napiszę tylko, że byliśmy z Myszką na kontroli w przychodni mój mały urwisek zrobił furorę

no i pierwszy raz mój duży chłopczyk był mierzony przy ścianie gdzie wisiała taka kolorowa metrówka jaki on już duży jest ma 80cm i waży 9,7kg mój koksik
ne ma lypy !

09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 19:50   #1316
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Kaska gratki za bilans! Miki pięknie sie rozwija i rośnie

Angel ja tez bym wybrała najbardziej błyszcząca suknię

Moj leos uwielbia kąpiele na szczęście.

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 19:50   #1317
passion80
Zakorzenienie

Boja i jak teraz?
Poziomkowa, my ostatnio mieliśmy gorszy czas z małżonkiem, pomogła szczera, w sumie nieprzyjemna rozmowa ale teraz znów sielanka, kciuki za szybką poprawę.
Ladan, dzięki, powiedz lepiej jak Julka bo już kt oryś raz pytam
Kaśka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-12, 19:53   #1318
ja-ika
Zakorzenienie

Endżi ja Cię widzę w takiej sukni

Albo takiej

ale ta pierwsza jest prześliczna
Stary 2014-08-12, 19:55   #1319
kaska87
Zakorzenienie

ja-ika weź no gdzie takie suknie

aaa! i jeszcze się pochwalę, że kolega zamieni się z P. na urlop więc jedziemy na wakacje

chociaż tyle dobrego w obliczu ostatnich wydarzeń ehh

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 19:56   #1320
passion80
Zakorzenienie

ta pierwsza straszna, ta druga mniej
Kaśko co się dzieje?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości