Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22. - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-12, 20:29   #4141
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.

Butter czyli wszystko super, cieszę się bardzo. Ja też myślę nad tym szczepieniem przeciw pneumokokom i nie wiem sama. Jestem rozdarta. Jeszcze ostatnio trafiłam na pewien artykuł i sama już nie wiem.... ech.. Maja też miała przezciemączkowe (jeszcze w szpitalu, dlatego dłużej leżałam) na szczęście wszystko wyszło super.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 20:34   #4142
ButterBear
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Butter czyli wszystko super, cieszę się bardzo. Ja też myślę nad tym szczepieniem przeciw pneumokokom i nie wiem sama. Jestem rozdarta. Jeszcze ostatnio trafiłam na pewien artykuł i sama już nie wiem.... ech.. Maja też miała przezciemączkowe (jeszcze w szpitalu, dlatego dłużej leżałam) na szczęście wszystko wyszło super.
Co to za artykuł?
A p/ rota i meningokokom szczepiłaś?

Hania też już w szpitalu miała przezciemiączkowe, bo urodziła się z krwiakiem na główce. Wyszło ok, ale lekarka mówiła, że zrobić raz jeszcze, na wszelki wypadek. Bioderka też już miała, też wyszły dobre, no ale wiadomo, że trzeba jeszcze jedno po 6 tygodniach
Nic nie protestuję, wolę zrobić więcej badan i mieć pewność, że wszystko ok!!!

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 20:44   #4143
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Artykułu zaraz poszukam, to podam link. Na te 2 co podałaś nie szczepiłam. Szczepiłam tylko na wszystkie obowiązkowe (szczepionką 5 w 1). Ja na bioderkach byłam 3 razy, bo Maja miała jedną fałdkę więcej przy kroczu i na bilansie roczniaka kazali nam to sprawdzić. Ale ortopeda po usg stwierdził, że jest ok i zniknie. Faktycznie, już jej nie ma. Znikła, jak i większość innych fałdek wraz z wyciąganiem się Mai

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

http://dziecisawazne.pl/pneumokoki-szczepic-czy-nie/

"Rząd Holandii zabronił stosowania Prevenaru po śmierci 3 niemowląt po tej szczepionce (16). Japonia też wstrzymała stosowanie szczepionki Prevenar po zgonach niemowląt (17).
Portugalski Instytut Leków i Produktów Zdrowotnych Infarmed prewencyjne zawiesił w trybie pilnym użycie serii dwóch rodzajów szczepionek (przeciw rotawirusom i przeciw pneumokokom), wykorzystywanych także w Polsce, po śmierci sześciomiesięcznego niemowlęcia (18)."

Powiem ci, że sama nie wiem. Do tej pory jej na to nie szczepiłam, miałam po 2 urodzinach, wtedy jedną dawką. Ale jakoś się boję. Jak się nigdy szczepień nie bałam, tak teraz nie wiem czemu mam obawy.

Stary 2014-08-13, 00:29   #4144
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Metka Maja też od tygodnia płacze mi bez powodu. Taka maruda z niej, zwalam to na zęby bo jej 2 wychodzą. To znaczy jeden już praktycznie cały wyszedł, kolejny w kawałku.

ja bym to na bunt dwulatka zwalila

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
hej hej

Ana nie do wiary, że rok temu ja byłam na Twoim miejscu, a tu już mój synuś taki duży, dzisiaj byliśmy na kontroli i pierwszy raz go mierzyli przy ścianie i metrówce żyrafce mój duży chłopczyk ma 80cm i 9,7kg koksu
super

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez gucia6
Czas edycji: 2014-08-13 o 07:18
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 06:59   #4145
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Artykułu zaraz poszukam, to podam link. Na te 2 co podałaś nie szczepiłam. Szczepiłam tylko na wszystkie obowiązkowe (szczepionką 5 w 1). Ja na bioderkach byłam 3 razy, bo Maja miała jedną fałdkę więcej przy kroczu i na bilansie roczniaka kazali nam to sprawdzić. Ale ortopeda po usg stwierdził, że jest ok i zniknie. Faktycznie, już jej nie ma. Znikła, jak i większość innych fałdek wraz z wyciąganiem się Mai

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

http://dziecisawazne.pl/pneumokoki-szczepic-czy-nie/

"Rząd Holandii zabronił stosowania Prevenaru po śmierci 3 niemowląt po tej szczepionce (16). Japonia też wstrzymała stosowanie szczepionki Prevenar po zgonach niemowląt (17).
Portugalski Instytut Leków i Produktów Zdrowotnych Infarmed prewencyjne zawiesił w trybie pilnym użycie serii dwóch rodzajów szczepionek (przeciw rotawirusom i przeciw pneumokokom), wykorzystywanych także w Polsce, po śmierci sześciomiesięcznego niemowlęcia (18)."

Powiem ci, że sama nie wiem. Do tej pory jej na to nie szczepiłam, miałam po 2 urodzinach, wtedy jedną dawką. Ale jakoś się boję. Jak się nigdy szczepień nie bałam, tak teraz nie wiem czemu mam obawy.
u nas lekarka mówiła, ze po 2 r.ż. trochę bez sensu szczepić na pneumo, bo zachorowalność i śmiertelność z tego powodu jest największa w pierwszym r.ż., w drugim zalecają szczepić jeśli dziecko do żłobka idzie, a po 2 r.ż. niby już nie ma po co mówiła że takiem dziecku już lepiej meningokoki zaszczepić nie wiem ile w tym prawde i czy to nie jest tak, żeby jednak naciągać na szczepienie od urodzenia, bo więcej dawek=więcej kasy i zsyku dla lekarza nie zagłębiałam się bo i tak dwoje szczepiłam od urodzenia. Ta szczepionka daje też większą odorność na infekcje dróg oddechowych, dziecko nie łapie zapaleń płuc i oskrzeli i to chyba jest prawdą, bo moje nigdy nie miały nawet szmerów żadnych przy kaszlu i infekcjach

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 09:44   #4146
metkaa
Zakorzenienie

czesc

kasia duzy chłopczyk z Mikołaja

Butter
dobrze, ze z mala wszystko ok, ładnie przybiera,
co do pneumokokow to ja mialam teraz dylemat, położna, jeszcze ta co przychodzila do Szymka mowila nam zeby szczepić jeśli dziecko bedzie mialo kontakt z innymi dziecmi czyli tak na prawde jak pojdzie do zlobka czy przedszkola, z kolei pielegniarka w przychodni mowila zeby najlepiej zaszczepic przeciwko pneumo i meingokokom, bo te 3 szczepionki ( na jedna dziecko jest szczepione w szpitalu) chronia najlepiej, jak zrobilam wywiad wsrod znajomych to sie okazalo ze minimalna wiekszosc nie szczepila na pneumokoki a na meingo nikt,po dlugim zastanowieniu stwierdzilismy z tz ze jednak zaszczepimy tylko na pneumo, na razie Szymka a Mateusza dopiero jak bedzie szedł do przedszkola, nad rota wogole sie nie zastanawialam, nie szczepilismy,

a artykułow na temat szczepien nie czytam

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
ja bym to na bunt dwulatka zwalila
a bunt 3,5 latka moze byc?
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 09:52   #4147
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Ana a kto mierzył małą? Może inny sprzęt czy lekarz i juz inne pomiary ?
Mój lekarz mierzył

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
to niedługo zatesknisz za spokojem

i za 9miesiac
pewnie tak
czasami mi się wydaje że w ciąży to ja już jestem ze 2 lata :P nie pamiętam jak się czułam przed

czy to od razu po porodzie odczuwa się lekkość? (o ile ktoś poczuł ciężkość)
bo ja się czuję okrooopnie ociężała i ziejąca:P

Cytat:
Ana nie do wiary, że rok temu ja byłam na Twoim miejscu, a tu już mój synuś taki duży, dzisiaj byliśmy na kontroli i pierwszy raz go mierzyli przy ścianie i metrówce żyrafce mój duży chłopczyk ma 80cm i 9,7kg koksu

pamiętam jak odliczałaś

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Ana, brałam same kwasy, firma Solgar, drogie jak fiks.
Ale jeśli Ci lekarz nie polecił nic - to nie bierz, bo po co...

Na wizycie dobrze, Hania waży już 2530, czyli przez tydzień przybrała 250 g. Bilirubina spadła do 8, więc o 4 jednostki. Spada, bo Mała dużo je, przybiera i dużo kup wali
Nie chce już w ogóle dopijać z butelki, więc karmię ją tylko z piersi. W dzień je częściej, w nocy rzadziej
Lekarka powiedziała, że wygląda bardzo dobrze, zbadała ją i jest ok.

Ogólnie czeka nas trochę wizyt u lekarzy...ze względu na wcześniactwo. Umówiłam się też prywatnie do jakiejś wypasionej pediatry, chcę, żeby na nią zerknęła. Dodatkowo musimy iść do okulisty, neurologa, na usg bioderek, na usg przezciemiączkowe. Przysługuje nam też darmowe szczepienie p/pneumokokom, ale nie wiem, czy w ogóle chcę ją szczepić p/pneumo..

Aaaa.. i dziś Hania poznała swoje kuzynki! Ale dziewczyny miały radochę. Zakochały się w niej bez pamięci, chciały z nami jechać do lekarza, obiecać, że będą mogły przychodzić, że my będziemy przyjeżdżać, że będziemy chodzić na spacery i będą mogły prowadzić wózek! Miłość ogromna. I 100 pytań... ile Hania ma zębów, ile mam dla niej mleczka, czy Hania może jeść ciastka, kiedy pierwszy raz pójdzie do zoo itp. Przekochane są te moje dziewczynki! Wzruszyła mnie ich reakcja na Małą!
Nic już nie biorę

Brawo dla Haniutki za wagę Ty urodziłaś w 36tyg i iluś dniach tak? a donoszona to skończony 37?

reakcja dziewczynek po prostu
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 09:54   #4148
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ana ja po porodzie czułam się mega pusta, taka nic nie znacząca. Ech. ... baby blues mnie dopadł. Ryczałam codziennie przez 2 tygodnie.

Stary 2014-08-13, 10:04   #4149
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
czesc

kasia duzy chłopczyk z Mikołaja

Butter
dobrze, ze z mala wszystko ok, ładnie przybiera,
co do pneumokokow to ja mialam teraz dylemat, położna, jeszcze ta co przychodzila do Szymka mowila nam zeby szczepić jeśli dziecko bedzie mialo kontakt z innymi dziecmi czyli tak na prawde jak pojdzie do zlobka czy przedszkola, z kolei pielegniarka w przychodni mowila zeby najlepiej zaszczepic przeciwko pneumo i meingokokom, bo te 3 szczepionki ( na jedna dziecko jest szczepione w szpitalu) chronia najlepiej, jak zrobilam wywiad wsrod znajomych to sie okazalo ze minimalna wiekszosc nie szczepila na pneumokoki a na meingo nikt,po dlugim zastanowieniu stwierdzilismy z tz ze jednak zaszczepimy tylko na pneumo, na razie Szymka a Mateusza dopiero jak bedzie szedł do przedszkola, nad rota wogole sie nie zastanawialam, nie szczepilismy,

a artykułow na temat szczepien nie czytam

a bunt 3,5 latka moze byc?
Metko, na meningo w ogóle nie chciałam szczepić. A na rota czemu nawet się nie zastanawiałaś i i tak nie szczepiłaś??

U 3,5 latka to nie bunt, to temperament (wiem, średnie pocieszenie )

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
pewnie tak
czasami mi się wydaje że w ciąży to ja już jestem ze 2 lata :P nie pamiętam jak się czułam przed

czy to od razu po porodzie odczuwa się lekkość? (o ile ktoś poczuł ciężkość)
bo ja się czuję okrooopnie ociężała i ziejąca:P
....
Nic już nie biorę

Brawo dla Haniutki za wagę Ty urodziłaś w 36tyg i iluś dniach tak? a donoszona to skończony 37?

reakcja dziewczynek po prostu
Mi moja ciąża minęła bardzo szybko, miałam wrażenie, że jestem w ciąży miesiąc!

Ja urodziłam w 36+5 dni, ale w karcie mi wpisali 36+2 dni, nie mam pojęcia czemu. Brakło kilka dni, żeby Hania by donoszona, ale i tak, chociażby ze względu na wagę, miałaby cechy wcześniactwa

Cytat:
Ana ja po porodzie czułam się mega pusta, taka nic nie znacząca. Ech. ... baby blues mnie dopadł. Ryczałam codziennie przez 2 tygodnie.
Ja też i to dlatego, że nagle po urodzeniu kobieta przestaje być ważna a wszystko skupia się na maluszku... taki przeskok!!

Hania

Stary 2014-08-13, 10:40   #4150
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
ale mi chodzi od strony fizyczną o lekkość:P że lżej się wstaje, chodzi, przekręca itp? czy to wraca z czasem?

Cytat:
Mi moja ciąża minęła bardzo szybko, miałam wrażenie, że jestem w ciąży miesiąc!

Ja urodziłam w 36+5 dni, ale w karcie mi wpisali 36+2 dni, nie mam pojęcia czemu. Brakło kilka dni, żeby Hania by donoszona, ale i tak, chociażby ze względu na wagę, miałaby cechy wcześniactwa
Mi sama ciąża leci szybko, dopiero co 2 kreski były ale od początku czuję się niezbyt dobrze... najpierw te mdłości i wymioty i wycięte 4 miesiące z życia, a potem już zaczęło mi się robić ciężko pomimo jeszcze malutkiego brzuszka i nie mogłam nocy przespać. Nie pamiętam jak to było przed, ze mogłam spać i spać 8h że byłam taka sprawna hmm

Czyli 37tydz musi być ukończony
Ciekawe jak to będzie u mnie;P

A Ty miałaś skurcze przepowiadające czy coś wcześniej się działo?
Stary 2014-08-13, 10:45   #4151
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Metko, na meningo w ogóle nie chciałam szczepić. A na rota czemu nawet się nie zastanawiałaś i i tak nie szczepiłaś??
na rota nie szczepilam, w sumie za sprawa poloznej, to ona powiedziala ze tych wirusow jest ogrom a szczepi sie tylko na jaks tam czesc i ze to wcale nie daje gwarancji ze dziecko nie zachoruje, fakt moze miec lagodniejsze objawy, i tak jakos stwierdzilismy ze nie szczepimy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-13, 10:56   #4152
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

Butter super że u Was wszystko tak pięknie się układa kalski:

Ja szczepiłam na wszystko, rota, pneumo, meningo, ale Emilka jak miała 10mc to poszła do żłobka, więc wiadomo, drugie chyba też zaszczepię, mimo iż jak pójdzie to żłobka to będzie to o wiele później, no ale Emilka może przynosić zarazki W sumie u mnie tak jak u Bao - Emilka nigdy nic osłuchowo nie miała, a w żłobku był pogrom - 2/3 grupy miało zapalenie oskrzeli.
Metka, też nie czytam takich artykułów pytam lekarza, siostry, ewentualnie ją proszę o przeprowadzenie wiwyadu w szpitalu i wiso
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Bika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 11:07   #4153
metkaa
Zakorzenienie

mysia a gdzież Ty?
Stary 2014-08-13, 11:10   #4154
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ja się konsultowalam z teściowa , 2 pediatrami, ordynatorem z zakaźnego i ciocia położna. Wszyscy stwierdzili ze na Rota bez sensu. Bo tak jak już było tu napisane szczepi się na jeden rodzaj. A jest kilka. I to tez nie gwarantuje Ci ze dziecko nie zachoruje. Na meningo i pneumokoki odradzali jak dziecko nie idzie do żłobka. Poza tym w pierwszym roku dziecko ma tyle szczepień ze nie wiem czy warto jeszcze tymi bombardowac. Poza tym te bakterie były od dawna. Tylko nie było o nich tak głośno. A teraz daje się dzieciom antybiotyki na byle co i nie dziwne potem ze dziecko ma słabsza obronę przed bakteriami.
Ja generalnie myślę czy szczepic na pneumokoki czy nie. Dalej nie wiem. Zastanawia mnie to wycofanie szczepień w innych krajach. Ciężko jest podjąć decyzję.

Stary 2014-08-13, 11:29   #4155
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
ale mi chodzi od strony fizyczną o lekkość:P że lżej się wstaje, chodzi, przekręca itp? czy to wraca z czasem?

Mi sama ciąża leci szybko, dopiero co 2 kreski były ale od początku czuję się niezbyt dobrze... najpierw te mdłości i wymioty i wycięte 4 miesiące z życia, a potem już zaczęło mi się robić ciężko pomimo jeszcze malutkiego brzuszka i nie mogłam nocy przespać. Nie pamiętam jak to było przed, ze mogłam spać i spać 8h że byłam taka sprawna hmm

Czyli 37tydz musi być ukończony
Ciekawe jak to będzie u mnie;P

A Ty miałaś skurcze przepowiadające czy coś wcześniej się działo?
Ana fizyczna lekkość wraca w zależności od tego, jaki będziesz mieć poród. Ja po powrocie do domu już byłam w stanie zrobić bardzo wiele rzeczy, które w ciąży były nie do zrobienia. Tylko przeszkadzała mi mocno rana, np. w spaniu...
A jak Twoje plany z nacięciem krocza? Robisz coś, żeby tego uniknąć?

Wiesz, dla dziecka najlepiej, żeby siedziało do końca ciąży. Ja do teraz borykam się z wyrzutami sumienia, że zrobiłam coś, co mogło spowodować przedwczesny poród...chociaz neonatolog mnie uspokajała, że nie, bo jak nie mam żadnej infekcji, to raczej taka moja uroda i już.

Ja miałam tylko skurcze B-H, ale to od chyba 24 tc.
Urodziłam w niedzielę, a w czwartek wcześniej byłam u swojego gina z podejrzeniem (swoim), że sączą mi się wody. Powiedział, że to nie wody, ale że na jego oko wody do 2 dni odejdą. I faktycznie, pomylił się o jakieś 10 h - spec

Cytat:
na rota nie szczepilam, w sumie za sprawa poloznej, to ona powiedziala ze tych wirusow jest ogrom a szczepi sie tylko na jaks tam czesc i ze to wcale nie daje gwarancji ze dziecko nie zachoruje, fakt moze miec lagodniejsze objawy, i tak jakos stwierdzilismy ze nie szczepimy
O widzisz, cenna opinia dziękuję.

Cytat:
Napisane przez Bika83 Pokaż wiadomość
Butter super że u Was wszystko tak pięknie się układa kalski:

Ja szczepiłam na wszystko, rota, pneumo, meningo, ale Emilka jak miała 10mc to poszła do żłobka, więc wiadomo, drugie chyba też zaszczepię, mimo iż jak pójdzie to żłobka to będzie to o wiele później, no ale Emilka może przynosić zarazki W sumie u mnie tak jak u Bao - Emilka nigdy nic osłuchowo nie miała, a w żłobku był pogrom - 2/3 grupy miało zapalenie oskrzeli.
Metka, też nie czytam takich artykułów pytam lekarza, siostry, ewentualnie ją proszę o przeprowadzenie wiwyadu w szpitalu i wiso
Te artykuły to dla mnie śliska sprawa. Czytałam wiele różnych i właściwie nie mając dużej wiedzy merytorycznej ciężko się jakoś do nich odnieść! No bo skąd mam wiedzieć, czy to co ci ludzie piszą to prawda czy jakieś wyssane z palca absurdy!
Kurcze, ten temat szczepień mnie stresuje.

Cytat:
Ja się konsultowalam z teściowa , 2 pediatrami, ordynatorem z zakaźnego i ciocia położna. Wszyscy stwierdzili ze na Rota bez sensu. Bo tak jak już było tu napisane szczepi się na jeden rodzaj. A jest kilka. I to tez nie gwarantuje Ci ze dziecko nie zachoruje. Na meningo i pneumokoki odradzali jak dziecko nie idzie do żłobka. Poza tym w pierwszym roku dziecko ma tyle szczepień ze nie wiem czy warto jeszcze tymi bombardowac. Poza tym te bakterie były od dawna. Tylko nie było o nich tak głośno. A teraz daje się dzieciom antybiotyki na byle co i nie dziwne potem ze dziecko ma słabsza obronę przed bakteriami.
Ja generalnie myślę czy szczepic na pneumokoki czy nie. Dalej nie wiem. Zastanawia mnie to wycofanie szczepień w innych krajach. Ciężko jest podjąć decyzję.
No i kolejne takie samo zdanie, jak Metka napisała!
Ok!

Chyba pójdziemy dziś z Hanią do przychodni. Charczy jej w nosie i ma 37,3 st. gorączki Ja mam 37,8. Wypas! Obawiam się, że zaraziłysmy się czymś wczoraj w tym szpitalu.
Spytam lekarkę o te szczepienia, co ona myśli.
A jutro mamy wizytę u tej pediatry prywatnej, jakaś super specjalistka! I po tej wizycie sobie sporo obiecuję, jeśli chodzi o temat szczepień.

Dziewczyny, a ile kosztuje to 6w1? albo 5w1? mniej więcej.

Hania

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-13, 11:29   #4156
mysia1986
Zakorzenienie

Cytat:
mysia a gdzież Ty?
Jestem Metko

Tylko weny nie mam. Pracy dużo, jestem podziębiona. Generalnie źle się czuje.

Butter, cieszę się , że z mała wszystko ok

Ana, już niedługo i mam nadzieję, poczujesz się lżej
Marcel <3

mysia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 11:35   #4157
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, a ile kosztuje to 6w1? albo 5w1? mniej więcej.
u mnie 5w1 120zł kazde szczepienie,

mysia zdrowka i przytulam Cie,
Stary 2014-08-13, 11:47   #4158
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Mysiu zdrówka kochana .

Butter zapytaj i daj koniecznie znać co powiedzą na temat tych szczepień. U nas też 5 w 1 ok 120-150 zł. Zależy gdzie kupiona.

Stary 2014-08-13, 12:09   #4159
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie 5w1 120zł kazde szczepienie,

mysia zdrowka i przytulam Cie,
Cytat:
Mysiu zdrówka kochana .

Butter zapytaj i daj koniecznie znać co powiedzą na temat tych szczepień. U nas też 5 w 1 ok 120-150 zł. Zależy gdzie kupiona.
Hmm... myślałam, że drożej.

Jasne, dam znać. Tylko pewniej jutro, bo bardziej wyznacznikiem jest dla mnie ta jutrzejsza lekarka.
Do tej dzisiejszej idziemy tylko dlatego, ze Mała ma tę temperaturę podwyższoną i charczy jej w nosie...
A czym się może leczyć matka karmiąca? Siłą woli, czy czymś jeszcze?

Mysiu, zdrówka dla Ciebie!! Jak tam w ogóle?

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2014-08-13 o 12:10
Stary 2014-08-13, 12:16   #4160
kaska87
Zakorzenienie

U nas tez 120zl 5w1

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 12:26   #4161
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

Cytat:
Hmm... myślałam, że drożej.

Jasne, dam znać. Tylko pewniej jutro, bo bardziej wyznacznikiem jest dla mnie ta jutrzejsza lekarka.
Do tej dzisiejszej idziemy tylko dlatego, ze Mała ma tę temperaturę podwyższoną i charczy jej w nosie...
A czym się może leczyć matka karmiąca? Siłą woli, czy czymś jeszcze?

Mysiu, zdrówka dla Ciebie!! Jak tam w ogóle?

Jak sie nazywa ta super ekstra wypasiona lekarka?
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Stary 2014-08-13, 12:32   #4162
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Ana fizyczna lekkość wraca w zależności od tego, jaki będziesz mieć poród. Ja po powrocie do domu już byłam w stanie zrobić bardzo wiele rzeczy, które w ciąży były nie do zrobienia. Tylko przeszkadzała mi mocno rana, np. w spaniu...
A jak Twoje plany z nacięciem krocza? Robisz coś, żeby tego uniknąć?

Wiesz, dla dziecka najlepiej, żeby siedziało do końca ciąży. Ja do teraz borykam się z wyrzutami sumienia, że zrobiłam coś, co mogło spowodować przedwczesny poród...chociaz neonatolog mnie uspokajała, że nie, bo jak nie mam żadnej infekcji, to raczej taka moja uroda i już.

Ja miałam tylko skurcze B-H, ale to od chyba 24 tc.
Urodziłam w niedzielę, a w czwartek wcześniej byłam u swojego gina z podejrzeniem (swoim), że sączą mi się wody. Powiedział, że to nie wody, ale że na jego oko wody do 2 dni odejdą. I faktycznie, pomylił się o jakieś 10 h - spec
Ciekawe jak to będzie. Z jednej strony się cholernie boję a z drugiej jestem ciekawa i chyba nienormalna hehe

Co do nacięcia to nie za bardzo cokolwiek robię w tym kierunku smaruję, jak mi się przypomni olejkiem, ale nie masuje. Położna mówiła, że nie ma takiej potrzeby...z tego co mówi to poród musi być odpowiednio przeprowadzony... czasem nacięcie w porodach prowadzonych przez Nią się zdarza, gdy coś się złego dzieje, wtedy trudno... ale ona raczej dopuszcza do pęknięcia I stopnia, samego naskórka niż tnie mięśnie. Najważniejsze to poród aktywny aż do samego końca, łącznie z wyjściem dziecka. No i druga sprawa faza parcia musi być trochę dłuższa, aby tkanki się powoli naciągały.

Nie no, ja ten tydzień to w ogóle prawie leże jak kłoda, a w przyszłym po prostu zamierzam wstawać:P no a po skończonym 37 tyg normalnie funkcjonować, na miarę możliwości normalnie

a jeszcze w sobotę 23 sierpnia czeka mnie imprez urodzinowa taty 50-tka. Tak swoją drogą nie mam pojęcia na prezent... Jakieś pomysły?

Cytat:
Napisane przez mysia1986 Pokaż wiadomość

Ana, już niedługo i mam nadzieję, poczujesz się lżej
też mam taką nadzieję...;P

ale boję się okropnie

Edytowane przez Ana***
Czas edycji: 2014-08-13 o 12:34
Stary 2014-08-13, 12:32   #4163
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:

Jak sie nazywa ta super ekstra wypasiona lekarka?
http://www.znanylekarz.pl/malgorzata...tolog/katowice

Hania

Stary 2014-08-13, 12:38   #4164
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

WOW jakie opinie wlaśnie chciałam poszukać kuzyna mojego szwagra, ale wiem tylko jak ma na imię
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Stary 2014-08-13, 12:48   #4165
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe jak to będzie. Z jednej strony się cholernie boję a z drugiej jestem ciekawa i chyba nienormalna hehe

Co do nacięcia to nie za bardzo cokolwiek robię w tym kierunku smaruję, jak mi się przypomni olejkiem, ale nie masuje. Położna mówiła, że nie ma takiej potrzeby...z tego co mówi to poród musi być odpowiednio przeprowadzony... czasem nacięcie w porodach prowadzonych przez Nią się zdarza, gdy coś się złego dzieje, wtedy trudno... ale ona raczej dopuszcza do pęknięcia I stopnia, samego naskórka niż tnie mięśnie. Najważniejsze to poród aktywny aż do samego końca, łącznie z wyjściem dziecka. No i druga sprawa faza parcia musi być trochę dłuższa, aby tkanki się powoli naciągały.

Nie no, ja ten tydzień to w ogóle prawie leże jak kłoda, a w przyszłym po prostu zamierzam wstawać:P no a po skończonym 37 tyg normalnie funkcjonować, na miarę możliwości normalnie

a jeszcze w sobotę 23 sierpnia czeka mnie imprez urodzinowa taty 50-tka. Tak swoją drogą nie mam pojęcia na prezent... Jakieś pomysły?

też mam taką nadzieję...;P

ale boję się okropnie
Co do pogrubionego, to tego Ci życzę...też miałam to w planie. Aktywny poród, dłuższa faza parcia itp itd.
Jak chciałam się uaktywnić w pierwszej fazie porodu (w drugiej też chciałam przyjąć pozycję wertykalną), to ból ściął mnie z nóg i nie byłam w stanie nawet wstać! Trwałam w jednej pozycji i każdy ruch sprawiał, że miałam ochotę dokonać mordu na kimkolwiek, lub wyskoczyć przez okno.
Co do fazy parcia. To fajnie się gada! Ale jak dziecko 'jedzie', to choćby skały srały (oby tylko skały ), to tę fazę serio ciężko wydłużyć (nie mówiąc o tym, że człowiek marzy, żeby mieć to już za sobą) Może ja jestem jakoś mało elastyczna chociaż czułam, że położna stawała prawie na głowie, żebym nie musiała być nacięta, masowała, rozciągała, kombinowała... ale nic z tego. Fakt też jest taki, że ja miałam poród ekspresowy, tym bardziej, jak na pierwszy poród i to też pewnie wpłynęło, że sprawa potoczyła się tak, a nie inaczej.
I gdybym była znowu w ciąży, to pewnie bym się do tego porządnie przygotowywała - masażami, ćwiczeniami mięśni kegla itp... bo wiem, że mojej położnej nie mam kompletnie nic do zarzucenia. Co więcej, naciął i pocerował mnie mój gin, przepędził położną i zrobił to sam! Za co też jestem mu wdzięczna bo ona obchodach lekarze mówili, że wyglądam normalnie funkel nówka

Aczkolwiek życzę Ci, żeby Ci się udało, np. Bice się udało I zazdroszczę wszystkim kobietom, które uniknęły nacięcia!!

Co do taty, to zależy, czy tata ma jakieś hobby... może bilety do teatru/koncert/mecz?
Może jakieś fajne rodzinne zdjęcie w fajnej ramie?

Hania

Stary 2014-08-13, 12:56   #4166
kaska87
Zakorzenienie

ja ogólnie nie ogarniam o co tyle krzyku z tym nacięciem mnie ciachnęła, ani to bolało, ani śladu nie widzę jak zaglądałam zgrubienia nie ma

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 12:59   #4167
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
ja ogólnie nie ogarniam o co tyle krzyku z tym nacięciem mnie ciachnęła, ani to bolało, ani śladu nie widzę jak zaglądałam zgrubienia nie ma
Dokładnie. U mnie tak samo

Położna długo zwlekala ale jak zagrozili vacum to naciela i Maja od razu wyskoczyła.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-13, 13:03   #4168
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
WOW jakie opinie wlaśnie chciałam poszukać kuzyna mojego szwagra, ale wiem tylko jak ma na imię
Niezłe, nie? Właśnie dlatego chcę iść. Koleżanka chodzi do niej z synkiem i mega ją poleca!

Cytat:
Miałaś ZZO?
A pamiętasz ten dźwięk nacinania? bo ja go nigdy nie zapomnę ...brrrr....

Cytat:
Dokładnie. U mnie tak samo

Położna długo zwlekala ale jak zagrozili vacum to naciela i Maja od razu wyskoczyła.
U mnie po nacięciu Hania wyskoczyła na drugim partym

Hania

Stary 2014-08-13, 13:04   #4169
Bika83
Zakorzenienie

GG do Bika83

Cytat:
Co do pogrubionego, to tego Ci życzę...też miałam to w planie. Aktywny poród, dłuższa faza parcia itp itd.
Jak chciałam się uaktywnić w pierwszej fazie porodu (w drugiej też chciałam przyjąć pozycję wertykalną), to ból ściął mnie z nóg i nie byłam w stanie nawet wstać! Trwałam w jednej pozycji i każdy ruch sprawiał, że miałam ochotę dokonać mordu na kimkolwiek, lub wyskoczyć przez okno.
Co do fazy parcia. To fajnie się gada! Ale jak dziecko 'jedzie', to choćby skały srały (oby tylko skały ), to tę fazę serio ciężko wydłużyć (nie mówiąc o tym, że człowiek marzy, żeby mieć to już za sobą) Może ja jestem jakoś mało elastyczna chociaż czułam, że położna stawała prawie na głowie, żebym nie musiała być nacięta, masowała, rozciągała, kombinowała... ale nic z tego. Fakt też jest taki, że ja miałam poród ekspresowy, tym bardziej, jak na pierwszy poród i to też pewnie wpłynęło, że sprawa potoczyła się tak, a nie inaczej.
I gdybym była znowu w ciąży, to pewnie bym się do tego porządnie przygotowywała - masażami, ćwiczeniami mięśni kegla itp... bo wiem, że mojej położnej nie mam kompletnie nic do zarzucenia. Co więcej, naciął i pocerował mnie mój gin, przepędził położną i zrobił to sam! Za co też jestem mu wdzięczna bo ona obchodach lekarze mówili, że wyglądam normalnie funkel nówka

Aczkolwiek życzę Ci, żeby Ci się udało, np. Bice się udało
I zazdroszczę wszystkim kobietom, które uniknęły nacięcia!!

Co do taty, to zależy, czy tata ma jakieś hobby... może bilety do teatru/koncert/mecz?
Może jakieś fajne rodzinne zdjęcie w fajnej ramie?
Oł je
07.02.2012 II
21.10.2012 Emilka
20.04.2014 II
17.12.2014 Jaś

Emilka
Jaś

Stary 2014-08-13, 13:09   #4170
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Butter a możesz się też Dopytac o to szczepienie po 2 roku życia? Czy jest sens . Byłabym wdzięczna.

Edytowane przez Madzialenka12344321
Czas edycji: 2014-08-13 o 13:10
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości