![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: Podróżniczki
Ja przechodzę przez swoje życie w trampkach, ale w góry pełne kamieni po drodze odradzam, tam trzeba mieć coś co stabilizuje kostkę.
![]() |
#152 |
Zadomowienie
|
i jak tam wasze plany na wakacje?
![]() ja mam w głowie milion pomysłów, mnóstwo pracy w najbliższej perspektywie, ale powoli, powoli coś mi się klaruje w kwestii wyjazdów ![]()
![]() |
#153 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#155 |
Zadomowienie
|
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
mam znajomych, którzy albo już byli albo będą na festiwalu w tym. ponoć super wydarzenie
![]() a u mnie do Maroka dochodzą plany na dłuższy wypad autostopowy. skończyłam studia, niby mam pracę, ale złapał mnie dół i wyjazd by się przydał ![]()
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Żyję i mam się dobrze, po prostu chwilowo jeszcze nie mam czasu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny, i ja chetnie dołącze do tego watku jako milosniczka podrozy bliskich i dalekich. niestety juz nie jestem studentka, wiec czasu nie mam az tak duzo (jak sobie przypomne te 3-miesieczne wakacje i rozne dlugie przerwy okoloswiateczne itp....).
kiedys namietnie jezdzilam stopem po Europie. do tej pory mi sie to zdarza gdziekolwiek bym nie byla, ale nie sa juz to całe stopowe wakacje. duzo jezdze po Polsce - glownie weekendowo, ale wlasciwie dopiero teraz odkrywam rozne fajne polskie zakatki. no ale kocham przede wszystkim Ameryke Łacinska, jednak po kilku wyjazdach pod rzad tam wlasnie, uznalam, ze przyjemnosci trzeba sobie dawkowac i od 2 lat Ameryka jest w odstawce. jakos do Azji nie moge sie przekonac (bylam w Indiach i Korei Pd), wiem, ze jest wielu milosnikow tego kontynentu i cenowo jest on najbardziej dostepny, ale jakos trudno mi zdobyc sie na zakup biletu własnie tam.. w sprawie butow, o ktore jedna z was pytala, ja polecalabym sandaly np. z Decathlonu (lekkie, fajne damskie fasony i tanie). w cieplym klimacie to najlepsza opcja, a do tego wspomagajaco jakies wygodne adidasy (trampki sa niby ok, ale jednak mniej praktyczne, calkiem odpadaja np. przy wyprawach w jakies gorki / pagorki) i japonki. to zestaw idealny na dluzszy i krotszy wypad |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Układam trasę na wyjazd na Bałkany. Co chcę zobaczyć? Oczywiście trochę Belgrad, choć nie będę tu długo siedzieć, przede wszystkim Sarajewo ![]() ![]() Aaa i zapomniałam dodać, że jak z namiotem jednak będę leciała to muszę kupić namiot ![]() ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-07-19 o 14:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
hej, ja w tym roku też wybieram się w podróż autosopową z moim tż. miejscem docelowym jest chorwacja. i właśnie też chcemy zahaczyć o jeziora plitvickie (dla studentów wejściówka jest chyba tańsza) jak chcesz się wcisnąć za darmoszkę ![]() ![]() ogólnie byłam już na stopa w chorwacji i jest dość ciężko - same autostrady, dość mało aut, trzeba stać na stacjach (ale ja byłam na mistrzostwach autostopwych i było bardzo dużaaa konkurecja i być może dlatego wydaje mi się, że było ciężko ![]() koleżanka przejechała chorwację wzdłuż wybrzeża (lepsze widoki, gorsze drogi, ale więcej można zobaczyć po drodze niż autostrady i stacje benzynowe - jak w moim wypadku) dziewczyny jakich używacie plecaków? ja chcę kupić jakiś 45l , ale nie wiem jaka firma ![]() w kwestii namiotu nie pomogę, bo mam najtańszy z juska/ ijuska (?) i jeszcze go nie testowałam. jeju, jestem taka podeksytowana :P już bym się chciała pakować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pewnie, że się podzielę, co mam się nie dzielić. Możliwość wejścia za free opisywali na grupie autostopowej, tutaj masz opisane. Mnie interesuje tylko darmowe zwiedzanie, noclegu nie planuję ![]() Właśnie sprawdziłam ceny biletu i pomyliłam się, nie 80, a aż 110 kun, co daje niemal 60 zł, kosmos ![]() Co do plecaka, ja mam 5ol + komin, oczywiście usztywniany, kupiony w Intersport - McKinley. Mam go od roku, raz był prany, sprawdza się idealnie. Tu masz link. Choć oczywiście mógłby być tańszy ;/ Do swojego must see dodaję rejs po Boce Kotorskiej, zastanawiam się też, czy nie zahaczyć choć na dzień o Albanię - ciekawe, czy jest tam coś, co może mnie zachwycić jeszcze. ![]() Jutro lecę do Wrocka i postanowiłam co nieco zobaczyć w okolicach, wybrałam Zamek Grodno przy Świdnicy, sztolnie walimskie i Zamek Książ. Coś polecacie w bardzo bliskiej okolicy? Chciałam jechać do Nowej Rudy, ale chyba trochę za daleko ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-07-20 o 19:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zadomowienie
|
Boka Kotorska obowiązkowo. Jedno z piękniejszych miejsc w jakich byłam. Mnóstwo miejsc do spania na dziko, chociaż mi udało się spać na campingu w Lepetane (kamping Lovcen) za jakieś śmiesznie pieniądze. Ludzie wspaniali, piękne widoki, burki
![]() Mostar też warto zobaczyć, w powietrzu miasta czuć jego historię. Sarajewo też bardzo przyjemne. Ja bym wykreśliła Budvę... bardzo turystyczne miasto, nieco sztuczne, bez klimatu. Zamiast tego lepiej pokręcić się po całej Boce Kotorskiej (Perast, Kotor, Tivat, Herceg Novi koniecznie!) Odnośnie pytania o plecak. Ja jeżdżę z plecakiem z Decathlona, 49l (nie wiem czemu nie 50 ![]() Z kolei do co stopowania po Chorwacji... robiłam tą trasę trzy razy i powiem tak - jeśli jedzie się na południe, lepiej trzymać się autostrady. Jadranka (krajówka, stara droga) to przepiękne widoki, ale i jednak idzie dużo wolniej. Chociaż z drugiej strony jak ma się więcej czasu to można przy okazji zahaczyć o inne ciekawe miejsca.
when I grow up, I want to be a forester run through the moss on high heels that’s what I’ll do, throwing out boomerang waiting for it to come back to me Edytowane przez svamp Czas edycji: 2014-07-21 o 09:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, po co dodałam Budvę, w każdym razie chyba daję sobie spokój z nią
![]() 31 lipca przylot do Belgradu o 13, stop do Sarajewa 31 lipca -3 sierpnia Sarajewo, wyjazd z samego rana do Parku Jezior Plitwickich (rozważam też nocny autobus, jeśli coś będzie, więc może 2 bym jechała, chcę w każdym razie spędzić 2 pełne dni w Sarajewie) 3 sierpnia Jeziora Plitwickie i nocleg na kempingu (sprawdziłam, kosztuje 3e za nockę + jakiś mały podatek turystyczny czy coś takiego) 4 sierpnia autostop do wodospadu Krka jak najbardziej wzdłuż wybrzeża, może tam nocleg, a jak nie to jak najbliżej do Medziugorie 5 Medziugorie plus pewnie Mostar, skoro must see ![]() 6 Dubrownik + nocleg na kempingu (?) 7-8 Boka Kotorska - nie wiem jeszcze, czy spędzę pełne dwa dni, ale wszystko zależy od tego, jak się przygotuję i czy Mostar/Dubrownik mnie nie zachwyci; w każdym razie chcę dzień odpocząć, poleniuchować, bo cały czas będę wykorzystywać czas w 100% 9 sierpnia - wieczorem muszę wsiąść w Barze w pociąg do Belgradu, żeby zdążyć na samolot; Bar jest blisko granicy albańskiej, więc zobaczę, może na coś się skuszę przy granicy, zwiedzanie stolicy mnie nie interesuje 10 sierpnia - szybkie zwiedzanie Belgradu, wylot po południu Kojarzycie może jakieś zamki na trasie albo ciekawe, historyczne miejsca? Mocno mnie to interesuje ![]() Przyznam, że się coraz bardziej jaram. Na dziko spania raczej nie planuję, bo nie ma co ukrywać - to już byłoby naprawdę niebezpieczne ;/ Nie będę ryzykowała. No chyba, że gdzieś, gdzie nocuje więcej osób i poznałam kogoś, ale będę celować w kempingi. Mama kupi mi namiot ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie Dubrownik to miasto dobre na jeden dzień. Tłumy turystów są niestety ogromne. Byłam tam dwa razy i za każdym razem wyjeżdżałam zachwycona i zmęczona jednocześnie.
Co do noclegu w Mostarze. Natknęłam się na jeden hostel, typowo dla backpackersów. 10 eu za noc. Dla mnie to była dość wygórowana cena, dlatego spałam na dziko z widokiem na miasto, ale jedziesz sama to wiadomo, hostel dobra opcja. Chociaż nie zdziwię się, że dostaniesz propozycję spania u kogoś w domu. Bośniacy mają ogromne serca, wiele dobrego z ich strony mnie spotkało. Co do spania w Dubro. O campingu w Kupari już pewnie słyszałaś, bo to dość legendarne miejsce. Ja w tym roku wbiłam tam za free, umyłam się w ciepłej wodzie, podładowałam telefon i wyszłam bez płacenia. Nie było nikogo na recepcji, a zwijałam się o 7 rano, więc sobie zwyczajnie wyszłam. Ceny bardzo ok. Na spokojnie można też spać na plaży w Dubro, tylko trzeba się wcześnie zwinąć, ale nikt nie robi problemów. Zazdroszczę Ci tego wyjazdu. Ja już planuję swój powrót na Bałkany, wciągnęły mnie totalnie, teraz czas jechać dalej ![]()
![]() |
#166 |
Konto usunięte
|
Napiszę jedno: ja pie!@#$e. Naciągnęłam sobie mięśnie palców w lewej stopie, wczoraj byłam u dochtorres, ma przejść samo. Ale mam 5 dni na regenerację. Będę musiała bardzo oszczędzać tę stopę, więc nie wiem, jak będzie wyglądać moja podróż. Najwyżej ograniczę się do mniejszej liczby miejsc
![]() Stopę załatwiłam najprawdopodobniej na trasie Świdnica - Zagórze - Walim, nie wiem, ile km wtedy zrobiłam, część, niestety, pod górę i po kamykach w moim obuwiu nieprzystosowanym do łażenia po górach (miałam sandały sportowe, ale z dosyć miękką podeszwą). Na wyjeździe było super. Jak wróci dobry humor to napiszę coś więcej, wrzucę jakieś zdjęcia. Trzymajcie kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zadomowienie
|
I jak tam teraz nastawienie przed wyjazdem?
![]() Mi już prawie stuknął miesiąc w Mołdawii i zdecydowanie zostawiłam tutaj swoje serce. Niedługo w mojej głowie to miejsce pewnie zrówna się z Gruzją, chociaż nie zachwyca w tak oczywisty sposób.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Nastawienie jest dobre i wielkie, ale bardzo się martwię, nie ma co ukrywać. Stopa mnie boli po kilku godzinach 'chodzenia' po domu - fakt, mam schody i pewnie kilka razy je pokonuję, ale bez przesady. RTG/kostnie/ jest ok, po prostu potworne i bolesne naciągnięcie, wynik zmęczenia stopy. Fizjoterapeuta za bardzo mi nie pomógł, bo stopa musi sama się zregenerować. Nie wiem, czy pisałam, ale byłam przekonana, że lecę jutro, a lecę w czwartek, jak to ja musiałam wszystko pomieszać ![]() ![]() Medziugorie chyba wyrzucam, bo tam są jakieś spotkania modlitwne młodzieży, a nie będę miała ochoty uczestniczyć w takim spędzie. Na razie zaklepałam sobie 1 nocleg w Sarajewie, drugi mam opłacony - co dalej, nie wiem, zobaczymy, jak stopa będzie wyglądać... Najwyżej wyrzucam Jeziora Plitwickie, od razu jadę na Mostar, Dubrownik i tu spędzam 2,3 dni... a później Boka Kotorska, Belgrad. Myślę intensywnie nad zakupem ubezpieczenia turystycznego, ale już widzę, że ładnie zapłacę ;/ skoro część krajów jest poza UE. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja zawsze kupuje ubezpieczenie, nigdy nie wykorzystalam, az do tego roku, gdy na wyjezdzie przyplatalo sie do mnie paskudne przeziebienie, ktore przeewoluowalo w strone jakiegos ostrego zapalenia zatok i praktycznie wylaczylo mnie z aktywnosci. leki, jakie przepisal mi lekarz, bardzo szybko postawily mnie na nogi. po powrocie od ubezpieczyciela dostalam zwrot kosztow wizyty i zrealizowanych recept. to oczywiscie przypadek light. moi znajomi blizsi i dalsi mieli rozne "przeboje" zdrowotne, ktore - gdyby nie ubezpieczenie - kosztowalyby ich krocie. nie pisze tego, by straszyc, tylko zeby uswiadomic, ze kilkadziesiat zl wydanych na ubezpieczenie to pikus przy koniecznosci komercyjnego placenia za opieke medyczna czy hospitalizacje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zadomowienie
|
asia_aisa
to, że dane kraje nie są w UE nie mają raczej znaczenia przy kupowaniu ubezpieczenia turystycznego, bo ceny podzielone są raczej Polska/Europa/Świat. cena oczywiście rośnie, jeśli jedziesz gdzieś nurkować, wspinać się i chcesz mieć ubezpieczony bagaż. ja za każdym razem kupuję ubezpieczenie. ostatnio wydałam na nie koło 30-40zł, a miałam przez te ponad dwa tygodnie komfort psychiczny, że w razie czego, nie zostanę na lodzie. no i jak wiesz, byłam w tych samych krajach, do których planujesz jechać. także polecam!
![]() |
#173 |
Wtajemniczenie
|
Naprawdę podziwiam te z was, które samotnie wybierają się na taką wyprawę. Ja mogę się wybrać sama np. na jakiś dluższy spacer, to bardzo chętnie. Ale na dłuższą wyprawę, mimo że mogłoby być naprawdę ciekawie, chyba sama bym się nie wybrała, choć już się nad tym zastanawiałam. No bo z kim dzielić te wspaniałe chwile, widoki, przygody, odczucia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
cześć!
a ja chciałam się pochwalić, że dziś wyruszam na Litwę, Łotwę i Estonię. Motocyklem. Pomysł powstał trochę przypadkiem, ale z czasem coraz bardziej zaczął się klarować... myślę, że trasa jest ciekawa. Co prawda nie podróżuję samotnie, ale z chłopakiem, co nie zmienia faktu, że podróżujemy na 1 motocyklu, więc jak coś się w nim "posypie", to i tak nie mamy drugiego towarzysza, zeby nas wsparł (np. akumulatorem ![]() Co do ubezpieczenia turystycznego, to niestety zauważyłam wzrost cen, ale moim zdaniem obowiązkowo trzeba takowe mieć.
![]() |
#176 |
Konto usunięte
|
Wrocilqm, jestem cala, choc niewiele brakowalo, a stracilabym dzis zycie w autobusie linii nr 518! Dzis napisze tylko tyle: VIVA LA VIDA.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Gdybym była bardziej odważna i zorientowana na jakiś konkretny cel (jeszcze go nie mam, może w ogóle nie będę go miała) to nie miałabym problemu, żeby wyjechać gdzieś samotnie na kilka miesięcy, może i na zawsze do jakiegoś bardzo odległego rejonu. Fakty są takie, że jestem aktualnie singielką, a moi znajomi cieszą się z wyjazdu do Mielna. Jakby to napisać... ja lubię cieszyć się widokiem, miejscem, ludźmi. Czy wszystko musimy dzielić z kimś na bieżąco? Czy to mi jakoś urąga, że bywam samowystarczalna w tym aspekcie? ![]() ![]() Siedzę sobie ostatnią noc w Sarajewie, w hostelu, tak się trafiło dziwnie, że wszyscy ludzie byli z Polski (4 ekipy, ja sama, jedna dziewczyna sama, podróżująca para i 3 chłopaków, na oko z dychę starszych ode mnie - choć nie wiem, czy to istotne :P). Miałam pociąg do Mostaru o 6.45, musiałam wyjść tak o 6, żeby zdążyć, co oznaczało pobudkę w okolicach 5. Koledzy o północy zaproponowali nam wspólną integrację i picie wódki. Zarówno ta para, jak i ja, odmówiliśmy - serio nie miałam ochoty i byłam zmęczona. W efekcie usłyszałam za plecami, że Polacy za granicą są DZIWNI i NUDNI. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja jeszcze póki co odpoczywam po tym wyjeździe i liżę rany wewnętrzne ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Przyczajenie
|
A może ktoś coś wie dokładniej o Walencji, czy większość ludzi zna tam angielski? I ogólnie czy warto tam pojechać i jaka temperatura może być na przełomie września/października?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, ale czad. Hotels.com ma zniżkę, w zależności od liczby * hotelu, minus 30, 40, 50 dolców. Tutaj macie szczegóły. Wiem, że subskrybujecie wątek, więc może sprawdzicie z samego rana pocztę. Ja grzebałam od 2 i wygrzebałam 3 noce w 3 hotelach 4* za 32 dolary w Stambule
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.