![]() |
#481 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Cytat:
To rozwialas moje wątpliwości co do tego czy zdać spacerówkę na bagaż czy brać ze sobą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Zakorzenienie
|
Ja bym brała spacerówke, a Hiszpanie na pewno bedą ok.
#483 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
Co do słoiczków, to znajoma dala swojej bratowej do laboratorium do przetestowania- najlepiej wypadły podobno Hipp i niemiecki Gerber- nie wiem czy ten niemiecki to to samo co polski. Bobovita rzeczywiscie najwiecej cukru miala. Ale myślę że trzeba szukac i sprawdzać, bo pewnie kazda firma ma jakiegoś smakołyka o super składzie. ja jak zamawialam z gemini- to oprocz kaszki wzielam też kilka sloikow z holle: mam tak: marchewka- zawartość 80%, reszta woda szpinak i ziemniaki: woda, szpinak 20%, ziemniaki 10%, ryż pełnoziarnisty 10% dynia+ kurczak: woda, dynia 30%, mąka ryżowa, kurczak też tylko 8%, skrobia ryżowa banan+ czereśnie: owoce 43% w tm banan- 27 i czereśnia 8% i skoncent. sok jabłkowy, woda a w tej bobowicie co dostałam w paczce jest marchewka 78%, woda 22%. Może te 8% mięsa to jest jakaś norma lub wymóg i więcej go nie może być, skoro wiele producentów ma te 8% i ani ciut więcej ![]() Cytat:
![]() Chciałam cie zapytać ile płacisz w aptece za te szczepionkę 5w1? Szczepisz Infanrixem? trochę mnie wystraszyłaś, że mogą być braki, ale ja kupuje w przychodni, zawsze mają pełna lodówkę, mam nadzieję, że nadal mają zapasy!!! Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Oki kończę moje wywody ![]() ![]()
![]() |
#484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może zadzwoń do przychodni i się dowiedz, żeby potem nie było niespodzianki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#485 |
Raczkowanie
|
Chyba zadzwonię, my idziemy dopiero 27 sierpnia sie szczepić, ale lepiej niech zarezerwują. pytam bo ja kupuje w przychodni i oni maja bez marzy, za infanrix place 110 zl a za rotarix bylo 290 zł
#486 |
Zakorzenienie
|
Norma mięsa dla malucha to jedna łyżeczka, dopiero pod koniec roku dwie łyżeczki. Stad tylko te 8%.
Mieso z holle dodaje sie do warzyw, tylko trzeba sobie przeliczyć ile na porcje.
#487 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Wpadłam się tylko przywitać i będę Was nadrabiać później ponieważ powrócił mój Smerf Maruda ![]() ![]()
#488 |
Raczkowanie
|
hej
![]() gadacie o lataniu, dla mnie to totalna masakra i nie wyobrażam sobie tego z moim dzieckiem;p może zaryzykujemy za rok. Ale taka wycieczka do barcelony to mi się marzy ![]() co do jedzenia, to my od wczoraj zaczeliśmy z marchewką. mamy które gotują same: ile podajecie tej marchewki? no my teraz po 3 lyżeczki dziennie i zamierzam zwiększać, ale kompletnie nie wiem ile docelowo ma dostać. i jeszcze jedno pytanie: jak robicie te warzywka? gotujecie na parze i blendujecie? dodajecie coś? wody np? bo ja jak wczoraj spróbowałąm zmielić to takie grudki mi zostały. to ok? czy musi byc idealnie gładkie? i jeszcze jedno: jak wam zostaje tej marchewki, to trzymacie w lodówce 'na jutro'? czy do wyrzucenia? ja już po operacji, dzięki dziewczyny za kciuki ![]() Zdrówka dla Gucia! silny chłopak! Stwierdził, że nie ędzie marnował czasu, nawet podczas choroby ![]() ![]()
#489 |
Zadomowienie
|
W Tesco online promocja na Pampersy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#490 | |||||
Moderator
|
Cytat:
Kacper też co chwila od 4-5 się budzi, ale to tylko dlatego że na dworze już świta i on chciałby wstać, a ja na siłę go usypiam ![]() Cytat:
Ja też nie mówię, że cukier to jakaś toksyczna substancja - tylko na przyrost wagi u Natalki są potrzebne wartościowe rzeczy, a nie puste kalorie ![]() No i miej też na uwadze, że dziecko zawsze chętniej wybierze później słodki soczek, a nie pożywne mleko. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() No to ja chyba mięso też będę dawała ze słoiczków bo dla jednej łyżeczki to nie chce mi się bawić w gotowanie, blendowanie i porcjowanie... A od kiedy więcej mięsa będzie dziecko jadło? Cytat:
![]() Co do warzywek to ja gotuję normalnie we wodzie, wyciągam z wody i blenduję - grudki mi się nie robią - i zamrażam w pojemnikach na kostki lodu. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli chodzi o wizzair wydaje mi się a raczej jestem pewna że matki z dziecmi (tymi malutkimi) oraz kobiety w ciąży mają pierwszeństwo przy wejściu do samolotu. Jest osobna kolejna dla nich. A potem cała reszta może wejśc. Nie jestem pewna czy trzeba coś wykupi ale raczej niee
|
![]() ![]() |
![]() |
#492 |
Zakorzenienie
|
Mariola strasznie mi wstyd za to co spotkało Cię na lotnisku
![]() ![]() Stefan fajnie, że juz po ![]() Ja blenduje marchewkę i nie ma grudek, czasami sie jakies zdarza, ale takie podaje ![]() Ag super, że jesteście w domciu ![]()
#493 |
Raczkowanie
|
dobra marchewa omomomom
#494 | ||
Zakorzenienie
|
Tak dziś karmiłam Natalkę, że dopiero po 11 do ZUSu pojechałam
![]() Cytat:
I jeszcze jedno pytanie - gdzie kupujesz tą kaszkę? Cytat:
Co do soczków - pije soczek marchewkowy, niesłodzony, skład: sok marchwiowy 100%, wit. C. Co do kaszek i kleików nestle to właśnie z nimi próbowałam, i to jeszcze przed soczkami i Natalka w ogóle nie chce ich jeść, dlatego szukam innych. A ile Majka je tych zwykłych posiłków? Bo moja Natala to góra 5 łyżeczek zje. I jeszcze jedno pyt. - myślicie, że jak Natalka je już np.2 czy 3 dzień daną rzecz (teraz np. puree ze szpinaku) to mogę jej tego samego dnia dorzucić jakąś nowość? Myślałam o jakimś owocu. Tequiba - jak wyżej. TynkaG my właśnie pijemy soczki Hippa. Moja Natala drapie się nie podczas jedzenia ale czasem jej się to zdarza. Dziś rano drapała się gdzieś za uszkiem i potem nawet mi się śniło, że sprawdzaliśmy co się dzieje, czy nie ma tam kleszcza ![]() ![]() stefan89 super, że już w domu! ![]() ![]()
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2014-08-14 o 13:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#495 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do ilości to ile zje tyle jej dam, ale tez bez przesady bo marchewkę z ziemniakiem zjadlaby w kazdej ilości ![]() Nie liczę jej jednak łyżeczek bo w końcu te danie ma zastąpić posiłek wiec niech je tyle ile potrzebuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#496 |
Zakorzenienie
|
Stefan dobrze, ze juz po. Życzę szybkiego powrotu do pełni zdrowia.
Ja gotuje większa ilośc i zamrazam. Porcjuje w pojemnikach na kostki lodu i pózniej kostki daje do woreczkow. Niczego nie zostawiam na drugi dzien, jesli to było w miseczce z której dziecko jadło i pokarm miał kontakt ze ślina. Jedli robie świeże jedzenie u zrobię wiecej, to od razu daje do zamkniętego pojemnika i trzymam w lodowce max 24 godziny. Rozmrozonych rzeczy nie zostawiam na drugi dzien. My zaczynaliśmy od jednej łyżeczki, codziennie zwiekszalabym o jedna przez 3-4 dni, potem juz jadł ile chciał, co w jego wypadku jest około 50ml, czasami 120ml. ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Teqiba wiecej niz 2 lyzeczki? 3 latek powinien zjadac 1g bialka na kilogram masy ciala. wiec w drugim roku zycia pulpecik lub plasterek miesa to wystarczy na dobe ![]() Ja gotuje, blenduje, porcjuje, dodaje do warzyw. Nie mam dostepu do sloiczkow holle, a nie chce, aby moje dziecko jadlo caly sloiczek innej firmy, aby zaspokoic zapotrzebowanie na mieso na dobe. Nie podobaja mi sie te rozne dodatki w nich i slodzenie sokami nawet dan z miesem, a tez takie sloiczki bywaja.
#497 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#498 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Czy któraś z Was zaczęła rozszerzanie diety dziecka kp po 5 miesiącu? Bo mam wrażenie, że wszystkie dzieciaczki tu już od dawna mają rozszerzaną dietę. Ja planuję po skończonym 5. miesiącu rozszerzać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Wtajemniczenie
|
hej!
Widzę, że rozmawiacie nt. jedzenia to i ja się wypowiem. Moja Agata za 4 dni kończy 5 miesięcy i je tak: 8-8:30-mleko 150 12-12:30- obiadek ze słoika (marchewka lub zupka lub dynia, co tam akurat mam) 14-14:30-mleko 150 17-troszkę deserku (jabłuszko lub gruszki) lub soczek (jabłko lub marchewka) 18-18:30-mleko 150 22-23-mleko 150 W ciągu dnia czasem dostaje kilka razy soczek (30ml+90ml wody z Hippa) ale tego nie liczę bo to zależy jaki dzień, czy gorąco. Obiadki daję ze słoiczków ale niedługo zacznę sama gotować bo to nieekonomiczne. Zjada cały słoik 125g i czasem widzę, że mało ![]() Mamy wystrzegać się póki co kaszek i kleików bo Agatka jest większych gabarytów- waży już troszkę ponad 8kg.
#500 |
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Lutien, bo Twoje dziecko lubi mięsko, wiec przeliczać nie musisz, a mój Antonio lat 5 je mieso raz na dwa tygodnie i to tyci kawałeczek, bo nie znosi, to musze mu inaczej uzupełniać białko
![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Bardziej chodziło mi o to, ze dziecko wcale nie musi niewiadomo ile jesc mięsa, aby pokryć zapotrzebowanie na białko. U mnie akurat to istotne, bo Antonio ma taka preferencje, zeby jesc jak najmniej ![]() Przynajmniej ostatnio. [/COLOR]Poza tym ma urozmaiconadietę, bo inaczej skończyłby jak dziecko mojej koleżanki, ktore od pol toku je tylko bułkę z masłem i makaron z sosem pomidorowym i nic innego. A tak propos mięsa w pierwszym roku życia, to nadmiar nie jest dobry, bo podobno prowadzi do późniejszej otyłości ![]() I zyw tu dziecko z głowa ![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Zreszta zawsze mowię, ze szczęśliwe mamy, których dzieci ładnie jedzą. Ja niestety mam dwóch niejadkow, a tak chciałabym, aby ładnie jedli ![]()
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2014-08-14 o 19:14 Powód: lit. |
![]() ![]() |
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
I'm baaaaaack
![]() ![]() Mariolu- przeczytałam o sytuacji na lotnisku i jestem w szoku... Nigdy nie zrozumiem jak można się zachowywać w ten sposób. Ela ma rację, jak czytam o takim chamstwie, niemal sama się wstydzę za tych ludzi. Tygrysku- mam nadzieję, że sesja dojdzie do skutku. Nam Magda podesłała dziś zdjęcia i jesteśmy z mężem bardzo zadowoleni. Emilka nie zdradziła nam swojego zdania ![]() Przypomnisz mi kiedy wylatujesz na wakacje? Już Ci zazdroszczę tej Barcelony! Jest to jedno z moich wakacyjnych marzeń. Stefan- dobrze, że już po wszystkim! Wracaj szybko do szczytowej formy. Marchewkowy potwór uroczy ![]() Tynka- u nas Emilka przy butli zapada w tak błogi spokój, że ani jej w głowie drapanie się ![]() Smarrita- ja robiłam jak na razie mus z brzoskwiń i moreli. Chyba machnę do słoiczków jeszcze śliwki i gruszki. To moje pierwsze przetwory w życiu, więc nie jest powiedziane czy się udadzą. Alwa- współczuję powrotu smerfa marudy ![]() Wasze recenzje słoiczków czytam z dużym zainteresowaniem. Będziemy właśnie startować z rozszerzaniem diety, więc będę czerpać z Waszych doświadczeń pełnymi garściami ![]() Wróciliśmy wypoczęci, zrelaksowani i pełni nadziei, że Emilka będzie nocą spała tak twardo jak na Mazurach ![]() Wrzucam Wam jeszcze zdjęcie mojej małej plażowiczki i zmykam ![]()
#502 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja Nika to warzyw nie chce zbytnio jeść, ale wcina dużo owoców,więc jej odpuszczam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze pytanko o to własne gotowanie. gotujecie, blendujecie, zamrażacie. a po rozmrożeniu co? jakieś masełko do tego? oliwa? podgrzewacie na kuchence czy w innych gadżetach? Stefan - szybkiej regeneracji! Limonka - fajnie, że wypad się udał. sądząc po zdjęciach na fb lubisz niebieski kolor, zgadza się? Tynka - dzwoniłaś? ja dziś kupiłam tę szczepionkę z małymi przebojami. najpierw 10 minut grzebałam w małej torebeczce nie mogąc znaleźć karteczki uprawniającej mnie do odbiory tej zaklepanej szczepionki, a potem terminal kart płatniczych nie chciał działać.. zapłaciłam 122zł. niezłe przebicie. ![]() aaa, chyba zdecydujemy się też na to konto PKO Junior. byłam dziś w banku, spotkałam baaaardzo dawno niewidzianą mamę mojego przedszkolaka. obsługiwała mnie, skojarzyłam po nazwisku, ona mnie nie poznała, dopiero po chwili zajarzyła kto ja jestem. i wiecie co? mój przedszkolak Kubuś, jej syn, ma już 15 lat. szok jak ten czas leci... ![]() w każdym razie w banku przysłuchiwałam się rozmowie takiego młodego kolesia, który też to konto dla syna zakładał. syn dostał na imię HUGO. padłam. i jeszcze się tatuś pochwalił, że kolega nazwał córkę MIA. koniec świata. ![]()
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2014-08-14 o 20:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#504 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wiecie co, myślałam że jak mały wyrośnie z butli jedzonej co 3 godziny to będzie prościej. A tu wychodzi na to, że teraz dopiero dzień się kręci wokół jedzenia bo a to obiadek, a to deserek, a to kaszka ![]() ![]() U nas narazie strajk. O ile przechwaliłam kiedyś Gucia że zjada wszystko i o każdej porze tak teraz nie chce jeść nic poza mlekiem i to koniecznie podanym w butelce. Kombinowałam już z marchewką, jabłkiem (bo słodkie), mlekiem na łyżeczce, kleikiem z łyżeczki, jabłkiem wymieszanym z kleikiem albo mlekiem i d*upa. Jak tylko poczuje łyżeczkę w buzi jest wrzask i plucie. teraz rozumiem jak frustrujące jest posiadanie dziecka które nie chce jeść ![]() Także niestety nasze rozszerzanie diety stanęło w martwym punkcie. Chociaż dałam mu do polizania banana dzisiaj i bardzo mu chyba smakował (bo nie był podany na łyżeczce tylko do ręki), więc może jutro przed południem spróbuję z bananem.. Najgorsze jest też to że nie mogę znaleźć pozycji do karmienia, bo jak go położę w leżaczku to on mi siada, wierci się i zgina w pół (głowa do pionu i nogi do góry). Macie jakiś sposób na to ??? To samo robi siedząc mi na kolanach albo podparty w pozycji półleżącej na łóżku ![]() Limonka - widziałam zdjęcia na fb, super że wakacje udane. Jeśli chodzi o metody przechowywania jedzenia dla maluchów to znalazłam taki fajny artykuł http://www.jedzonkomalucha.pl/metody...ania-zywnosci/ A z tymi skokami rozwojowymi to już przestałam w nie wierzyć ![]() ![]() I piszecie że nie możecie się doczekać aż maluchy zaczną się turlać/obracać itp. Ja też się nie mogłam doczekać a teraz mam przerąbane ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
![]() |
#505 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego nikt mi nie wierzy, ze niejadek, bo wazy dobrze i dobrze wyglada, ale co musze sie nakombinowac, to moje Antonio tez ma fazy na owoce lub warzywa, ale tez mu odpuszczam, jak je jedno przez jakis czas to nic sie nie stanie Cytat:
rozmrazma w lodowce, tylko lekko podgrzewam, aby nie bylo zimne lub podaje w temperaturze pokojowej, czyli wyciagam z lodowki wczesniej.
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie mi sie wydaje, ze najlepiej szybko rozmrazac , np na gazie, bo wtedy warzywa tracą najmniej witamin.
|
![]() ![]() |
![]() |
#507 |
Zakorzenienie
|
Ag, odpusc mu na kilka dni, czy tydzien
![]() Dzieci podczas i po chorobie zazwyczaj malo jedza i czasami to trwa kilka tygodni, az wszystko wroci do normy
#508 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#509 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() Ja kostki wrzucam do miseczki i miseczka ląduje w kąpieli wodnej - niczego na razie nie dodaję, ale w niedalekiej przyszłości chciałabym wprowadzić olej Holle. Cytat:
![]() 2. I z tym też jest kiepsko - Kacper nauczył się turlać się w jedną stronę i nie mogę na chwilkę go nawet zostawić bo by się poobijał o meble ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#510 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.