Wspólna nauka języka włoskiego. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-14, 11:19   #121
Lizzie0
Rozeznanie

Dot.: Wspólna nauka języka włoskiego.

Cytat:
Napisane przez komicznie Pokaż wiadomość
Ja szukałam przez busuu- pisałam do ludzi, którzy są włochami a ucza się angielskiego albo polskiego i w ten sposób poznałam Alessandre z Mediolanu i Tomazka z Caligali
Na gumtree jest tez dużo chętnych do wymianyh umięjętności Są też strony gdzie ogłaszają się ludzie do nauki języków na zasadzie tandemu.
No to poszperam jak będę miała czas to świetny sposób na naukę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Lizzie0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-14, 12:42   #122
Nineveh03
Rozeznanie

Dot.: turbo nauka języka włoskiego :)

Cytat:
Duoligo nie znam, dzisiaj wypróbuje Mi pasuje busuu chociaż wkurza mnie, że gramatyczne rozdziały są płatne a liczą sobie dobrze za np. rok 300 zł Niby za rok wydaje się mało ale jak znam siebie to wolę 500 dać w szkole językowej
Właśnie plusem duolingo jest to, że jest całkowicie bezpłatne. Minusem jest to, że gramatyka nie jest tłumaczona, zazwyczaj więc trzeba samemu do wszystkiego dojść. Ale za to ludzie są strasznie pomocni, więc jak dla mnie fantastyczna strona i odkrycie roku .

Cytat:
Napisane przez Lizzie0 Pokaż wiadomość
Tylko ta wymowa francuskiego i portugalskiego... Uhh ale co tam, fajnie brzmią
Właśnie obawiam się tego, że moja szczęka sporo by ucierpiała przy takim francuskim . Ale wszystkiego można się nauczyć .

Ja w sumie nie wiem, z czego będę korzystać przy nauce - na pewno musiałabym dorzucić jakiś porządny słownik, może rozmówki, żeby nabrać jeszcze większej swobody... i chyba tyle. Z resztą, ja akurat będę miała włoski na studiach - tylko nie wiem jeszcze w jakiej formie - więc na pewno jakaś motywacja u mnie będzie.

Co do rozmów; jest strona, którą wszyscy polecają, ja jeszcze jej wprawdzie nie przetestowałam, ale może ktoś z was się skusi?
italki. com
Nineveh03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-14, 13:15   #123
Lizzie0
Rozeznanie

Ciekawe strony ale niestety... Nie umiem korzystać z nich, czarna magia mi się wydaje no ale może jak przysiągę to mi się rozjaśni.

Stary 2014-08-14, 17:36   #124
Diana Korzeb
Raczkowanie

Ja właśnie kombinuję jakby tu prawie-znajomego Włocha zagadać, czy nie ma jakichś miłosiernych znajomych, którzy by mi pomogli we włoskim :P.
Stary 2014-08-14, 18:21   #125
Lizzie0
Rozeznanie

Zaczęłam ogarniać italki jeszcze na memrise zajrzałam.

Stary 2014-08-14, 19:28   #126
Nineveh03
Rozeznanie

Tylko nie pytajcie Włochów o gramatykę. Z mojego doświadczenia ich odpowiedzi zazwyczaj są w stylu: "yyy no tak już się mówi", "no tak jakoś to jest", podczas gdy ktoś obcy wyjaśni wam wszelkie zasady dość dogłębnie. Chyba, że znajdziecie kogoś siedzącego w temacie .

I w sumie miałam tak samo z moją przyjaciółką, która jest biegła w niemieckim. Cieszyłam się, że będzie mi pomagać w szkole, a się okazało, że nie jest w stanie mi czegokolwiek wyjaśnić - tak już się mówi i tyle. Za to ja jej niczego nie umiałam wyjaśnić w angielskim .
Stary 2014-08-14, 19:33   #127
komicznie
Wtajemniczenie

Cytat:
Zaczęłam ogarniać italki jeszcze na memrise zajrzałam.
dziękuję ci bardzo za memrise bardzo fajny portal Italka wydaję się fajna jednak płatna

Ja się najbardziej chce rozmawiać, pisanie z włochami na razie jest super gramatyka to tam pffff, ważne żeby się dogadywać nawet z angielskiego, którego uczę się już 10 lat to jestem noga z gramy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-14, 22:05   #128
Lizzie0
Rozeznanie

Wspólna nauka języka włoskiego.

Cytat:
Napisane przez Nineveh03 Pokaż wiadomość
I w sumie miałam tak samo z moją przyjaciółką, która jest biegła w niemieckim. Cieszyłam się, że będzie mi pomagać w szkole, a się okazało, że nie jest w stanie mi czegokolwiek wyjaśnić - tak już się mówi i tyle. Za to ja jej niczego nie umiałam wyjaśnić w angielskim .
W sumie mi też ciężko było by coś gramatycznego wyjaśnić

Cytat:
dziękuję ci bardzo za memrise bardzo fajny portal Italka wydaję się fajna jednak płatna

Ja się najbardziej chce rozmawiać, pisanie z włochami na razie jest super gramatyka to tam pffff, ważne żeby się dogadywać nawet z angielskiego, którego uczę się już 10 lat to jestem noga z gramy
Proszę bardzo ja w sumie niedawno odkryłam tą stronkę i mam nadzieję, że jakoś ją ogarnę
z tego co zauważyłam to prawie wszystkie są płatne w jakiejś części
Co do gramatyki z angielskiego to ja tak samo ale fakt, najważniejsze żeby się jakoś dogadać ostatnio nawet o to nie dbam jak piszę z kumpelą z Meksyku

Edytowane przez Lizzie0
Czas edycji: 2014-08-14 o 22:07
Stary 2014-08-14, 22:10   #129
komicznie
Wtajemniczenie

Ja też nie dbam o gramę jak pisze po angielsku ale po włosku to już sie spinam Jestem z siebie dumna bo po tygodniu intensywnej nauki ogarnęłam wszystkie słówka jakie powinnam jutro lecę dalej z materiałem a póki noc młoda- praca na uczelnie, ale juz po polsku
Stary 2014-08-15, 12:32   #130
Nineveh03
Rozeznanie

Cytat:
Ja też nie dbam o gramę jak pisze po angielsku ale po włosku to już sie spinam Jestem z siebie dumna bo po tygodniu intensywnej nauki ogarnęłam wszystkie słówka jakie powinnam jutro lecę dalej z materiałem a póki noc młoda- praca na uczelnie, ale juz po polsku

No to ładnie, gratulację
Ja w sumie mam wrażenie, że robię za mało, że mogłabym robić więcej, ale z drugiej strony wakacje, jeszcze się narobię. Te dylematy ;p.
Stary 2014-08-15, 13:40   #131
komicznie
Wtajemniczenie

Ja żeby uciec od rodzinki i mieć święty spokój wolę siedzieć w ksiazkach jeszcze 10 dni i jadę do TŻ a potem do mojego domciu, do Łodzi

A wy laski studiujecie języki czy uczycie się samodzielnie, dla siebie?
Stary 2014-08-15, 15:31   #132
Diana Korzeb
Raczkowanie

Cytat:
A wy laski studiujecie języki czy uczycie się samodzielnie, dla siebie?
Ja studiowałam germanistykę już jakiś czas temu, włoskiego uczę się dla siebie. Mam korepetytorkę, ale jako, że sama jestem lektorem, to wiem jak to działa i staram się jak najwięcej robić w domu (chociaż nie zawsze wychodzi)
Stary 2014-08-15, 19:07   #133
Nineveh03
Rozeznanie

Ja dopiero zaczynam studiować, choć jeszcze nie jestem pewna na jakim kierunku, bo jest małe zamieszanie, ale na obu wypatrzonych i tak będę miała możliwość nauki włoskiego, więc się ogromnie cieszę. Choć włoskiego zaczęłam się uczyć dla samej siebie, nie wiedząc jeszcze, że będę miała z nim większą styczność ;]. Ot tak, łacina zdana, to czemu nie wziąć się za włoski, skoro podobne?

Żałuję tylko, że nie zaczęłam brać się za języki wcześniej, bo od zawsze wiedziałam, że języki nieźle mi idą -.-. Damn it.
Stary 2014-09-04, 21:58   #134
Lizzie0
Rozeznanie

Ja też żałuję, że nie wziełam się wcześniej za języki
Gdzie mogłabym znaleźć jakieś filmy albo seriale włoskie z napisami włoskimi lub polskimi?

Stary 2014-09-04, 22:39   #135
Diana Korzeb
Raczkowanie

Cytat:
Ja też żałuję, że nie wziełam się wcześniej za języki
Gdzie mogłabym znaleźć jakieś filmy albo seriale włoskie z napisami włoskimi lub polskimi?
Na http://passaparola.pl/ są linki do programów po włosku i innych ciekawych artykułów.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 22:41   #136
Lizzie0
Rozeznanie

Dzięki, zajrzę

Stary 2014-10-09, 20:46   #137
Nineveh03
Rozeznanie

Dziewczyny! Czy macie namiary na jakieś książki, gdzie są fajne testy do rozwiązywania? Mam na myśli takie wielokrotnego wyboru, nic wyszukanego - proste pytanie, odpowiedź. W mojej książce są tylko testy po każdym rozdziale i dotyczą tylko jednego zagadnienia, a chciałabym jakieś testy po prostu na rozumienie. Ktoś, coś?
Stary 2014-10-11, 12:38   #138
midusia86
Zakorzenienie

Masz na myśli teksty gramatyczne, czy leksykalne? Na jakim mniej więcej poziome?
Stary 2014-10-11, 13:52   #139
Nineveh03
Rozeznanie

To i to jest dobre. Poziom tak A/B?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-11, 21:42   #140
ogwiazdka
Wtajemniczenie

GG do ogwiazdka

Hej dziewczyny
Przyłączam się do Was, ponieważ bardzo chcę wrócić do włoskiego. Byłam pół roku na Erasmusie w Rimini i bardzo się osłuchałam języka, ale jest gorzej z mówieniem. Zdałam tam egzamin z A2, także teraz sobie wszystko przypomnę i może za rok zdałabym egzamin państwowy na B2?

Niestety na razie moim największym problemem jest ogarnięcie pracy, bo pracuje tak długo, że od razu po idę spać Mam nadzieję, że niedługo to ogarnę i wpadnę w pewien tryb nauki

A na dobry początek ściągnęłam różne programy, pozapisywałam sobie polecane przez Was strony itp. I mam książkę kupioną jeszcze we Włoszech.

Znacie może jakieś kanały urodowe/modowe po włosku na YT? Kiedyś znalazłam jeden, ale zupełnie nie przypadł mi do gustu.

Blog zawieszony

ogwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 12:14   #141
Nineveh03
Rozeznanie

Hej ogwiazdko
Trzeba rozruszać ten wątek, trochę nam tu ucichło
Stary 2014-10-12, 19:55   #142
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
To i to jest dobre. Poziom tak A/B?
Z takich najpożyteczniejszych i dobrych na tym poziomie kojarzę "In Italiano" Fausto Minciarelli i Angelo Chiuchiu. Ćwiczenia gramatyczne są tam wręcz upierdliwie nudne, ale robiąc je wszystkie masz w zasadzie pewność, że zapamiętasz Niestety nie pamiętam jednak, czy zawierała ona również odpowiedzi

Jeżeli natomiast chodzi o słownictwo, to ja w zasadzie sama nie znalazłam takiej książki, którą mogłabym z czystym sercem polecić. Nie wiem, czy jest Ci znany jakiś podręcznik z serii "Progetto Italiano"? Ja najwięcej słownictwa nauczyłam się właśnie z tych podręczników, przerobiłam "trójkę" od deski do deski, tłumaczyłam każde nieznane mi słowo z czytanki, dodatkowo wypisywałam sobie różne sformułowania dane słowo zwierające, jego synonimy, antonimy. Podobały mi się również w tej książce ćwiczenia z cyklu "jak to powiedzieć inaczej"
Stary 2014-10-12, 20:08   #143
Nineveh03
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez midusia86 Pokaż wiadomość
Z takich najpożyteczniejszych i dobrych na tym poziomie kojarzę "In Italiano" Fausto Minciarelli i Angelo Chiuchiu. Ćwiczenia gramatyczne są tam wręcz upierdliwie nudne, ale robiąc je wszystkie masz w zasadzie pewność, że zapamiętasz Niestety nie pamiętam jednak, czy zawierała ona również odpowiedzi

Jeżeli natomiast chodzi o słownictwo, to ja w zasadzie sama nie znalazłam takiej książki, którą mogłabym z czystym sercem polecić. Nie wiem, czy jest Ci znany jakiś podręcznik z serii "Progetto Italiano"? Ja najwięcej słownictwa nauczyłam się właśnie z tych podręczników, przerobiłam "trójkę" od deski do deski, tłumaczyłam każde nieznane mi słowo z czytanki, dodatkowo wypisywałam sobie różne sformułowania dane słowo zwierające, jego synonimy, antonimy. Podobały mi się również w tej książce ćwiczenia z cyklu "jak to powiedzieć inaczej"
O, dziękuję bardzo, sprawdzę zaraz co i jak .
Słyszałam o Progetto Italiano, niestety nie przepadam za tego typu podręcznikami. Ale jeżeli polecasz, to chociaż spróbuję się z nim oswoić
Stary 2014-10-13, 17:42   #144
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
O, dziękuję bardzo, sprawdzę zaraz co i jak .
Słyszałam o Progetto Italiano, niestety nie przepadam za tego typu podręcznikami. Ale jeżeli polecasz, to chociaż spróbuję się z nim oswoić
Progetto italiano to w zasadzie jedyny podręcznik, który mogłabym z czystym sercem polecić. Ja pracowałam z nim sama i bardzo go sobie chwalę. Jedyny, który okazała się użyteczny do "niekursowej" nauki
Drugim polecanym przez moja lektorkę jest "affresco italiano", ale to dopiero zacznę weryfikować za miesiąc
Stary 2014-11-26, 13:42   #145
lafinestra
Przyczajenie

Buongiorno tutti! Zawsze chciałam się nauczyć włoskiego, bo bardzo podoba mi się melodia tego języka. Nawet zwykłe okno brzmi w nim poetycko No i ten mój odwieczny dylemat - włoski czy hiszpański? Ostatecznie mam zamiar nauczyć się tych dwóch języków, tyle że hiszpański odłożyłam w czasie (kiedyś doszłam z niego do poziomu chyba A1).
Uczę się włoskiego już od kilku miesięcy z książki, ale tak naprawdę zaczęłam się uczyć jakiś tydzień temu. Książka bardzo szybko mnie nudziła, choć trochę przydatnych zwrotów i gramatyki z niej wyniosłam, dlatego postawiłam teraz na żywe materiały.
Ogarnęłam do tej pory najważniejsze czasowniki jak essere, avere, nauczyłam się odmieniać czasowniki z końcówkami -are, -ere, -ire, ogarnęłam też konstrukcję stare + gerundio, mi piace i bezokolicznik, zaczęłam też tryb warunkowy(głownie interesowało mnie to jak powiedzieć "chciałabym"), znam liczebniki do tysiąca, umiem wyrazić swoje zdanie i zaprosić Włocha na kolację Zaczęłam też czas przyszły futuro semplice i wtedy zorientowałam się, że włoski wcale nie jest taki łatwy, jak niektórzy mówią(mam na myśli gramatykę). Jest masa nieregularnych czasowników w futuro semplice i mam wątpliwości czy kiedykolwiek uda mi się to ogarnąć...
Mam wrażenie, że ja i mój włoski stoimy w miejscu ostatnio. Zaczęłam więc poświęcać czas raczej na oglądanie TV, słuchanie radia itp aniżeli na uczenie się suchej teorii. Kupiłam sobie zestaw fiszek mp3 z podstawowym słownictwem (całość podzielona jest tematycznie) i słucham i powtarzam, kiedy mam choć chwilę.
Jeśli chodzi o języki to jestem typem niecierpliwej perfekcjonistki. Chciałabym wiedzieć wszystko od razu i od razu wysławiać się bezbłędnie. Wiem, to niemożliwe

Edytowane przez lafinestra
Czas edycji: 2014-11-26 o 13:55
lafinestra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-26, 18:36   #146
midusia86
Zakorzenienie

Jak mawiała moja koleżanka z filologii: Każdy, ko uważa język włoski za łatwy doszedł nie dalej, niż do B1.

I ja się w pełni z nią zgadza. Jeżeli zaczniesz rzeczywiście zagłębiać się z gramatykę, to staje się ona tylko trudniejsza. Wyjątków od wyjątków jest tam więcej niż zasad.

Ale nie przejmuj się na początku gramatyką. Jeżeli będziesz znać słówka, bez problemu porozumiesz się systemem "Kali mieć, Kali chcieć". Pierwsze sukcesy z pewnością zmotywują do zagłębienia się w temacie.

A czym dłużej się uczę, tym częściej słyszę, że na cos nie ma reguły.

Życzę sukcesów w nauce, bo to naprawdę przepiękny język.
Stary 2014-11-27, 16:19   #147
Lady_Mimi
Przyczajenie

Cześć!
Ja zaczęłam swoją przygodę z włoskim jakoś w sierpniu. Wtedy poświęcałam mu sporo czasu, ale przez studia mam teraz o wiele mniej czasu i trochę zapomniałam Korzystam z memrise i duolingo, ale czuję się jakaś pogubiona w tym wszystkim. Czy znacie może jakieś strony, na których znajdę prościutkie teksty po włosku?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Lady_Mimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 13:35   #148
Florice
Raczkowanie

Hej dziewczęta
zaczęłam naukę włoskiego w wakacje i uwielbiam ten język Korzystam z Nuovo Progetto Italiano dla poczatkujących, jest ok ale szukam czegoś jeszcze. Znam trochę hiszpański, więc jest mi trochę łatwiej. Może to wyda się zabawne, ale dobrze mi się "osłuchuje" z włoskim słuchając... przemówień papieża. Mówi wolno i wyraźnie, bardzo fajnie się tego słucha
Florice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 11:40   #149
Curiouss
Przyczajenie

hej dziewczyny!

Któraś chętna na włoski na Skype?

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady_Mimi Pokaż wiadomość
Cześć!
Ja zaczęłam swoją przygodę z włoskim jakoś w sierpniu. Wtedy poświęcałam mu sporo czasu, ale przez studia mam teraz o wiele mniej czasu i trochę zapomniałam Korzystam z memrise i duolingo, ale czuję się jakaś pogubiona w tym wszystkim. Czy znacie może jakieś strony, na których znajdę prościutkie teksty po włosku?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
http://www.viaggi24.ilsole24ore.com/

ja zaczynałam od tego ale przyznaję troche tłumaczenia jest

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:
Napisane przez ogwiazdka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Przyłączam się do Was, ponieważ bardzo chcę wrócić do włoskiego. Byłam pół roku na Erasmusie w Rimini i bardzo się osłuchałam języka, ale jest gorzej z mówieniem. Zdałam tam egzamin z A2, także teraz sobie wszystko przypomnę i może za rok zdałabym egzamin państwowy na B2?

Niestety na razie moim największym problemem jest ogarnięcie pracy, bo pracuje tak długo, że od razu po idę spać Mam nadzieję, że niedługo to ogarnę i wpadnę w pewien tryb nauki

A na dobry początek ściągnęłam różne programy, pozapisywałam sobie polecane przez Was strony itp. I mam książkę kupioną jeszcze we Włoszech.

Znacie może jakieś kanały urodowe/modowe po włosku na YT? Kiedyś znalazłam jeden, ale zupełnie nie przypadł mi do gustu.
Ja swoją naukę opierałam głównie na kanałach urodowych na YT ;D
Jeśli to nadal aktualne to mogę Ci kilka polecicić
Curiouss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 18:43   #150
ogwiazdka
Wtajemniczenie

GG do ogwiazdka

Cytat:
Napisane przez Curiouss Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!

Któraś chętna na włoski na Skype?

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

http://www.viaggi24.ilsole24ore.com/

ja zaczynałam od tego ale przyznaję troche tłumaczenia jest

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Ja swoją naukę opierałam głównie na kanałach urodowych na YT ;D
Jeśli to nadal aktualne to mogę Ci kilka polecicić
Aktualne, jak najbardziej aktualne!

Blog zawieszony

ogwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości