![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wesele a żałoba
jeśli byłabym bardzo rozwalona psychicznie, to na sam ślub byśmy poszli, ale na wesele nie. chyba, że w byłoby to daleko, tak jak u ciebie, to wtedy chciałabym, żeby tż ze mną został, bez względu na bliskość z parą młodą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Co za facet
![]() ![]() O ile nie widzę nic złego w tym, żeby poszedł sam jeśli tak bardzo mu zależy, to jakieś pomysły z koleżanką są co najmniej dziwne. Napisz, proszę, co postanowiliście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
To Twój tata, masz pełne prawo nie iść, a chłopakowi powiedz, że jeśli ma ochotę to niech idzie z koleżanką, skoro nie rozumie sytuacji
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Opowiedziałam o tym mojemu facetowi. Powiedział, że w głowię mu sie to nie mieści i że to jakiś żart. A już zabieranie zamiast Ciebie koleżanki to już jej cios poniżej pasa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Facet powinien pójść na sam ślub i wrócić do Ciebie. Okazać i wsparcie Tobie i kuzynowi fakt, że nie olewa jego ślubu. W ostateczności przełknęłabym fakt, jakby został na weselu ale zabrać koleżankę? Masakra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta ja nie byłym obecna na ślubie i weselu mojej siostry, miałam powód (nie czyjąś śmierć) i dla każdego było to normalne, że mnie nie ma. Tak więc śmiało mogę sobie wyobrazić, że czasem nie można być na ślubie bliskiej osoby, to nie jest żadne nieszczęście. Facet może nie był zżyty z ojcem autorki ale jest, a raczej powinien być, zżyty z nią i jesli ona odczuwa coś tak jak odczuwa, to powinien ją wspierać. I śiem podejrzewać, że jesli kuzynka mieszka dość daleko, to facet autorki nie jest z nią jakoś szczególnie związany.
![]() |
![]() |
#37 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kazdy ma inne stosunki z rodzina, dla mnie nie byc z kims waznym w takim dniu jest nie do pomyslenia. I nie, nie powiedzilabym mojej kuzynce , ktore jest dla mnie jak siostra,ze nie bede u niej na slubie bo mojemu tztowi umarla mama miesiac temu. Jasne,ze sie nie bede swietnie bawic, jasne ,ze mi bedzie smutno, ale napewno tam bede. Z tym,ze ja jestem w zwiazku w ktorym wspieramy sie bez narzucania sobie jakis ograniczen. Gdy umrze mi ktos bliski mam oczekiwac od tzta,ze wszystko rzuci i bedzie ze mna siedzial caly czas? Nie moze wyjsc na piwo, isc do znajomych, isc na slub w rodzinie? Szczesliwie mam duzo przyjaciol, dobra rodzine i nie musze wyrzucac calego smutku tylko w jedna osobe. Autorko, nie mozesz powiedziec tztowi,zeby szedl sam a ty moze spotkasz sie z przyjaciolka, rodzina, wyplaczesz sie im na ramieniu, powspominacie? Ps. Jeszcze raz sie powtorze, ze pomysl z kolezanka jest idiotyczny i szokuje mnie ,ze facet to zaproponowal. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
olała bym wesele i takiego 'chłopaka' też.
po pierwsze wesele jest we wrześniu więc nie odwołujecie na dzień przed, PM nie poniosą żadnych kosztów waszej nieobecności. po drugie to logiczne, że nie masz ochoty iść i PM to zrozumieją. po trzecie masz faceta buraka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
cóż, ja tam wychodzę z założenia, że jeśli się z kimś tworzy związek, to jest się lojalnym najpierw wobec tej osoby a dopiero potem wobec innych, zwłaszcza jeśli ci inni to kuzynostwo a nie matka czy ojciec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
A co jeśli ma się bliższy kontakt z kuzynem niż z matką? Jeśli od śmierci bliskiego spędza się z ukochaną osobą absolutnie każdy dzień - nie można po miesiącu jednego wieczoru poświęcić osobie też bliskiej? Jak długo w ramach solidarności trzeba się zamknąć na cały świat? Akurat zgadzam się z roxyroxy, choć wszystko baaaardzo zależy od sytuacji. Jeśli jedynym argumentem jest "za późno żeby zrezygnować" to faktycznie chłopak zachowuje się jak dupek, ale jeśli ta osoba jest dla niego bardzo ważna, osobiście nie miałabym sumienia przykuwać partnera do siebie, bo to nie ma nic wspólnego z lojalnością. Zwłaszcza, że na ślubach i pogrzebach zwykle można spotkać osoby, których bez tej okazji można przez wiele lat nie widzieć. Czasem to jedyna szansa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma dla mnie w tym nic nielojalnego. I zeby nie bylo, mowie to z punktu widzenia osoby , ktora stracila kiedys osobe bliska i , ktorej tzt stracil mame. Takze nie rzucam slow na wiatr. ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
Wlasnie ja generalnie zakladam,ze na codzien facet pomaga autorce i ja wspiera oraz,ze ta rodzina jest mu bliska. Ktos wspomnial,ze pewnie nie jest zzyty z kuzynem bo wesele jest daleko ![]() Gdy zmarla mama mojego tzta, to jedna z moich reakcji bylo wlasnie zwiekszenie czasu spedzonego z moimi rodzicami bo uswiadomilam sobie wtedy,ze wlasnie nigdy nie wiadomo ile tego czasu mamy. Moze on tez wlasnie chce isc zobaczyc sie z rodzina, miec dobre wspomnienia, wykorzystac czas, ktory jeszcze ma. Ale tak jak wspomnialam wczesnie, zakladam,ze facet ma czyste intencje chociaz zaczynam w ta watpic skoro chce brac ze soba kolezanke:confused |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Oczywiście, że można - tylko, że to nie jest wyjście z kolegami z pracy na piwo czy na kręgle. To wesele, na które zwyczajowo przychodzi się z żoną/narzeczoną/dziewczyną/osobą towarzyszącą - czyli razem, jako para. Jeżeli jedna osoba z tej pary naprawdę nie może pójść, druga nie powinna na siłę się upierać. Jeżeli się jest z rodziną młodych naprawdę blisko (że tak bardzo chce się w ich święcie uczestniczyć) - zrozumieją i pewnie zgodzą się na inną formę spędzenia razem czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo mozna powiedziec, ze jesli jedna strona chce pojsc to druga nie powinna sie upierac. Chyba nie o to w zwiazku chodzi zeby wiecznie sie siebie trzymac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 |
Marszałkini II RP
|
Bardzo Ci współczuję, musi Ci być bardzo ciężko.
Zerknęłam na inne Twoje wątki - zostaw tego faceta. To jakaś kompletna porażka, a sytuacja z weselem to uwieńczenie jego buractwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja nigdy nie negowalam pragnienia autorki pozostania z dala od weselnych przyjemosci , ale uwazam ,ze jej facet ma prawo isc jesli chce. Nie widze w tym nic zdroznego. To nie sa dwa dni po smierci bliskiej osoby gdy sie jest w szoku, jest organizacja pogrzebu itd tylko dwa miesiace pozniej gdzie chyba autorka da sobie rade przez kilka godzin. Chyba do tej pory nie spedza z nim 24 godzin na dobe? Do pracy chyba moze chodzic, tak? Wiec dlaczego nie moze sie spotkac z rodzina? Urodziny babci bylby ok ale wesele kuzyna juz nie? ![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sa osoby, jak widać w tym watku, którym nie przeszkadzałoby by chłopak poszedł na wesele, ja się temu bardzo dziwię, ale nic więcej, widocznie tak czują i będzie im z tym dobrze. najważniejsze by znalazły sobie taką "drugą połowkę" która będzie odczuwała podobnie, która takiego postępowania nie odbierze jako braku lojalności. Wtedy bedą sobie żyły szczęśliwie i nie będzie kwasów. Jednak autorka należy do osób takich jak ja, dla których takie zachowanie chłopaka jest nie do pomyślenia. Dlatego nie ma co jej wciskać, że zle myśli i czuje, co zrobić czuje jak czuje i ma do tego prawo. na zdrowy rozum, to faktycznie, powinien wykorzystać, jeśli już, ten czas jak najlepiej z osobą, którą, podobno, kocha najbardziej na świecie. Swoją kobietą, prawda?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-08-15 o 10:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje jest takie, że lojalność oznacza w związku także wspólne (nie mylić z takim samym, czyli nie mam obowiązku płakac) podejście do pewnych spraw, to znaczy: żałoba partnera nie pozwala mi iść na wesele i bawić się beztrosko. Uważam, że nie muszę w tej sytuacji siedzieć z partnerem i podawać mu chusteczki ale powinnam być (a on dla mnie) wsparciem, także poprzez zachowanie. Wolałabym iść z partnerem na spacer i pomóc mu w dochodzeniu do normalnosci niż iść na wesele. Cytat:
Tylko w ramach ślubu w rodzinie te uczucia rodzinne się w Was odzywają? I to myslenie o sprawach ostatecznych? To dziwne. Tym bardziej, że na takich weselach gra głośno muzyka, ludzie piją, tego czasu na rodzinne rozmowy aż tyle nie ma, prawdę mówiąc.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-08-15 o 12:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czysto techniczna sprawa - taniej i wygodniej jechać na jedno spotkanie niż objeżdżać poszczególnych ludzi w kilku krajach. Rozmawia się przez telefon, wysyła listy, ale to nie to samo co spotkanie na żywo. Do rodziny mieszkającej bliżej można z połowicą pojechać... ale to zwykle ta część rodziny, do której się i tak jeździ, na większe wyprawy nie każdy ma warunki. Wesela są różne, nie tylko oparte wyłącznie na tańczeniu i braku kąta do rozmowy, kulturalnie pity alkohol w rozmowie nie przeszkadza. Szczerze mówiąc nie kojarzę wesela, na którym rozmawiać by się nie dało. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomysł z pójściem z koleżanką to w ogóle należy pozostawić bez komentarza. Ja ostatnio też dwa śluby opuściłam z ważnych powodów, ale jakoś wszyscy do tego podeszli normalnie, nikt do mnie pretensji nie miał, a TŻ takich rzeczy nie wymyślał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I akurat pójscie na wesele, kiedy partner iść nie może jest po prostu dla mnie nie do pojęcia, bo wtedy się tego partnera zawodzi. Tak ja to widzę i tak widzi to autorka, wiec nie ma co jej tłumaczyc, że nie powinna czuć tego co czuje. Cytat:
Cytat:
Poza tym nie każdy ma rodzinę rozrzuconą po kilku krajach A jesli kilkudniową nieobecność partnera zle byś zniosła, to powinnaś rozumieć autorkę, jesli jej partner chce wyjechać dość daleko to przecież nie na jeden dzien tam jedzie ani nie na parę godzin.
![]() |
![]() |
#57 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomóc można osobie, która pozwala sobie pomóc, jeśli dana osoba nie chce sobie pozwolić na powrót do życia to żaden spacer nic nie da. trzeba wspierać partnera w problemach, ale nie jest się jedyną osobą odpowiedzialną za wygrzebanie się z żałoby. Czy jeśli jedna strona w żałobie nie chce z niej wyjść, trzeba solidarnie w tym trwać tak długo jak sobie ta osoba zażyczy i dokładnie w taki sposób jak ta strona chce? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem i nie rozumiem. no to trudno, mnie się nie chce, prawdę mówiąc, mielić w kólko tego samego i to z osobą, która ciągle nie rozumie co piszę
![]() Co miałam napisać w temacie to napisałam, jak ktoś nie rozumie to przykro mi
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
No wiesz, ty też nie potrafisz zrozumieć mojego podejścia, więc to najwyraźniej obustronny problem;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem, jest mi całkiem obce Twoje podejście ale różnimy się tym, że ja przyjmuję ten Twój pogląd bez dyskusji i bez dwustronnicowego mielenia tego samego, serio, pytasz ciągle o to samo a ja to samo odpowiadam. Ja uznaję, że masz prawo do swojego pogladu i tyle.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:18.