Sierpniowy shred językowy - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-16, 18:44   #421
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowy shred językowy

Wiecie czego nie znoszę w książkach? Jak autor próbuje się silić na poczucie humoru. Robę tą C'est du gâteau i jest parę uwag, a potem jeszcze tylko ostatnia , obiecuję już, że ostatnia ... Denerwuje mnie to bo nie idzie sobie rozplanować po ludzku tego.
ShrinkingViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-16, 19:32   #422
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez springsteen Pokaż wiadomość
Kilka obrazków może być, ale nie muszą być na każdej stronie i wszędzie naćkane, jak to teraz w wielu książkach bywa. Strasznie mnie to razi i nie lubię tego typu książek. Ja lubię dosyć proste i jakoś tak z sensem zaplanowane. Nie to co moja książka do phrasal verbs, gdzie autor nie zaznajomił się ze spacją i wszystko jest pod sobą, nawet bez jakiegoś większego wytłuszczenia. xD Zastanawia mnie kto w ogóle wydał taką książkę. Przecież z tego tragicznie się uczy i tylko człowiek się męczy i zniechęca. Jak chcieli zaoszczędzić trochę miejsca, to im się udało. Aż do przesady. XDDD
Nie muszą być na każdej stronie, mi się np książki edgarda do francuskiego podobają, wszystko ładnie przejrzyście, trochę kolorków, ładny papier ale podoba mi się również repetytorium maturalne od lektorklett'a, a tam już jest skrajnie napaćkane kolorami

Cytat:
Nie to co moja książka do phrasal verbs, gdzie autor nie zaznajomił się ze spacją i wszystko jest pod sobą, nawet bez jakiegoś większego wytłuszczenia. xD
Ja kiedyś kupiłam podobnie zrobioną książkę do idiomów francuskich - wszystkie idiomy i ich wytłumaczenia to na pierwszy rzut oka była jedna całość Musiałam sobie markerem pozaznaczać, żeby to jakoś miało ręce i nogi

Cytat:
Napisane przez ShrinkingViolet Pokaż wiadomość
Wiecie czego nie znoszę w książkach? Jak autor próbuje się silić na poczucie humoru. Robę tą C'est du gâteau i jest parę uwag, a potem jeszcze tylko ostatnia , obiecuję już, że ostatnia ... Denerwuje mnie to bo nie idzie sobie rozplanować po ludzku tego.
też by mnie takie coś denerwowało, uważam, że jak ktoś mówi koniec etc to powinien być koniec, a nie taka zabawa w kotka i myszkę
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-16, 19:58   #423
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
Ja kiedyś kupiłam podobnie zrobioną książkę do idiomów francuskich - wszystkie idiomy i ich wytłumaczenia to na pierwszy rzut oka była jedna całość Musiałam sobie markerem pozaznaczać, żeby to jakoś miało ręce i nogi
Jeżu, dzięki za pomysł.
Zaznaczę sobie wszystko kolorami i może jakoś dam radę się z tej książki jeszcze pouczyć. Nie wpadłam jakoś na to...
201606211611 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-16, 20:46   #424
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

Cytat:
Melduje, że właśnie skończyłam całą książkę Edgar Kolokacje. Zaczęłam ją jakoś na początku sierpnia i myślałam prawdę mówiąc, że do końca sierpnia starczy ale cóż.

Cytat:
Ja nie lubię, kiedy w książce jest dużo zdjęć, obrazków, komiksów i tego typu rzeczy. Jakoś zawsze mi się wydaje, że wciskają je tam w ramach zapychaczy. Dlatego bardzo podoba mi się Destination, gdzie nie ma obrazków, za to jest dużo tabelek, z których akurat świetnie mi się uczy.
mam tak samo! a jak czytałam opinie o Destination, to wielu użytkowników wymieniało to jako wadę

Cytat:
Kilka obrazków może być, ale nie muszą być na każdej stronie i wszędzie naćkane, jak to teraz w wielu książkach bywa. Strasznie mnie to razi i nie lubię tego typu książek. Ja lubię dosyć proste i jakoś tak z sensem zaplanowane. Nie to co moja książka do phrasal verbs, gdzie autor nie zaznajomił się ze spacją i wszystko jest pod sobą, nawet bez jakiegoś większego wytłuszczenia. xD Zastanawia mnie kto w ogóle wydał taką książkę. Przecież z tego tragicznie się uczy i tylko człowiek się męczy i zniechęca. Jak chcieli zaoszczędzić trochę miejsca, to im się udało. Aż do przesady. XDDD
tak z ciekawości, co to za książka?

oooj, trochę się tu nie udzielałam, byłam na wyjeździe i narobiłam sobie zaległości ale koniec, teraz planuję ruszyć z podwójną parą i lepszym planem skończyłam jeden kurs na memrise, w końcu
a jeśli chodzi o zeszyty, ostatnio dostałam od mamy z napisem 'keep calm and be beautiful'

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-16, 21:09   #425
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość

mam tak samo! a jak czytałam opinie o Destination, to wielu użytkowników wymieniało to jako wadę

tak z ciekawości, co to za książka?

oooj, trochę się tu nie udzielałam, byłam na wyjeździe i narobiłam sobie zaległości ale koniec, teraz planuję ruszyć z podwójną parą i lepszym planem skończyłam jeden kurs na memrise, w końcu
a jeśli chodzi o zeszyty, ostatnio dostałam od mamy z napisem 'keep calm and be beautiful'
Ja lubię książki w stylu "Hiszpański dla bystrzaków" (pewnie cała seria "dla bystrzaków" wygląda tak samo). Czarno-biała, wszystko w miarę dobrze rozplanowane, pogrubione gdzie trzeba, podkreślone, sporo tabelek i kilka obrazków na całą książkę. Gdyby się uprzeć, można by dodać trochę kolorów, ale czarno-biała też zdaje egzamin i przyjemnie mi się ją czyta.

To ten koszmarek "bezspacjowy":
http://www.idea.info.pl/oferta/czasowniki.htm

Widziałam dzisiaj ten zeszyt i w pierwszej chwili chciałam go nawet kupić (mnie się podoba xD), ale doszłam do wniosku, że średnio lubię A4 w twardej okładce. Wolę A4 w miękkiej albo półtwardej. Jak już mam używać czegoś w twardej, to tylko w domu.
Stary 2014-08-16, 21:15   #426
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Widziałam dzisiaj ten zeszyt i w pierwszej chwili chciałam go nawet kupić (mnie się podoba xD), ale doszłam do wniosku, że średnio lubię A4 w twardej okładce. Wolę A4 w miękkiej albo półtwardej. Jak już mam używać czegoś w twardej, to tylko w domu.
Ja też nie lubię w twardej. Ciężkie są i w sumie jak się spojrzy to takie nierówności czasem. Poza tym w akademiku mam w łóżku wszystko łącznie z zeszytami więc wolałabym, żeby mi się nic w plecy nie wbijało. XD
Stary 2014-08-16, 21:27   #427
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

Cytat:
Ja lubię książki w stylu "Hiszpański dla bystrzaków" (pewnie cała seria "dla bystrzaków" wygląda tak samo). Czarno-biała, wszystko w miarę dobrze rozplanowane, pogrubione gdzie trzeba, podkreślone, sporo tabelek i kilka obrazków na całą książkę. Gdyby się uprzeć, można by dodać trochę kolorów, ale czarno-biała też zdaje egzamin i przyjemnie mi się ją czyta.

To ten koszmarek "bezspacjowy":
http://www.idea.info.pl/oferta/czasowniki.htm

czuję się kuszona tym hiszpańskim potrzebuję zakupów
a tę bezspacjową pierwszy raz widzę

nieeee, ten zeszyt nie jest w twardej jest mięciutki i się wygina

zobaczcie, co dziś przypadkiem odkryłam! -> https://www.getnewsmart.com/ jeszcze nie mam pewności, jak to funkcjonuje, ale wygląda przyzwoicie

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-16, 21:53   #428
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
czuję się kuszona tym hiszpańskim potrzebuję zakupów
a tę bezspacjową pierwszy raz widzę

nieeee, ten zeszyt nie jest w twardej jest mięciutki i się wygina
Ja sobie tę książkę "dla bystrzaków" czytam po kawałku, raz na jakiś czas. Nie korzystam z niej podczas codziennie nauki. Ale oczywiście można jej w ten sposób używać i sprawdzi się równie dobrze.

Serio? Ja je widziałam tylko w twardej okładce. Szkoda > . <
Stary 2014-08-16, 22:05   #429
Marola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lillepige Pokaż wiadomość
U mnie niestety nauka idzie jak krew z nosa nad czym bardzo ubolewam. Ciężko jest znaleźć chwilę, a wieczorem padam na ryj. Podziwiam dziewczyny jak widzę ile udaje im się zrobić w ciągu dnia. Motywuje mnie to bardzo . I dzięki temu udaje mi się jednak do czegoś zajrzeć chociaż to zaledwie niewielki procent tego co planowała. Ale to zawsze coś

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Zdarza mi się przysypiać przy komputerze albo nad książką... niestety

Hej Marola, jak organizujesz sobie czas na naukę przy trójce dzieci o mężu nie wspomnę? Ja z czwórką mam problem i nie wiem, czy to brak organizacji, czy tak już po prostu jest.
Z czasem dla siebie jest ciężko. Wstaję wcześniej niż domownicy i wtedy delektuję się ciszą i się uczę Jak zaśpię, to korzystam z pierwszej drzemki małego, gdy dziewczyny jeszcze są chętne do wspólnej zabawy i nie potrzebują towarzystwa mamy. Tu jednak nie ma reguły, bo są różne rzeczy do zrobienia - dużo rzeczy, za dużo... Mąż mnie w nauce francuskiego wspiera, motywuje i nie marudzi, że głodny, ale to ja potrzebuję porządku (przy dzieciach mało realne ), posiłków wartościowych i przede wszystkim czasu na bycie z rodziną. Przy dzieciach, mimo najlepszych planów organizacyjnych są sytuacje, których nie przewidzisz i tak to już po prostu jest...
Marola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 01:31   #430
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Dziś spędziłam cały dzień zastanawiając się jak by mi było w rudych włosach zamiast się uczyć.

- 1 rozdział CPE na memrise + notatki
- 1 rozdział Francuski nie gryzie (sporo gramatyki, 2 nieregularne i ponad 100 wyrażeń)
- 1 rozdział C'est du gateau
- 4 lekcje z Duolingo
- wklepanie francuskiego w Memrise

Edytowane przez ShrinkingViolet
Czas edycji: 2014-08-17 o 01:50
Stary 2014-08-17, 08:13   #431
cpp
Rozeznanie

U mnie wczoraj sporo Memrise, przejrzałam pobieżnie "Szwedzki nie gryzie", opracowałam do końca czasowniki nieregularne z niemca i wklepałam je do Anki plus 60 powtórek na tymże
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 09:43   #432
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

W temacie Anki: czy tam nie ma już gotowych talii?
Kiedyś korzystałam z tego programu i pobierałam sobie sporo ciekawych talii z bazy. W tej najnowszej wersji takiej opcji nie znalazłam...
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 09:57   #433
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
W temacie Anki: czy tam nie ma już gotowych talii?
Kiedyś korzystałam z tego programu i pobierałam sobie sporo ciekawych talii z bazy. W tej najnowszej wersji takiej opcji nie znalazłam...
jest klikasz na + i pobierz udostępniane talie - ale mało tam tego z tego co widziałam. Ja przy anki mam natomiast problem z odwróceniem talii i wsadzeniem jej do odpowiedniego folderu zawsze wrzuca mi się do default i nie mam innego wyboru, nawet jak mam stworzony nowy folder :/

Cytat:
Napisane przez Marola Pokaż wiadomość
Z czasem dla siebie jest ciężko. Wstaję wcześniej niż domownicy i wtedy delektuję się ciszą i się uczę Jak zaśpię, to korzystam z pierwszej drzemki małego, gdy dziewczyny jeszcze są chętne do wspólnej zabawy i nie potrzebują towarzystwa mamy. Tu jednak nie ma reguły, bo są różne rzeczy do zrobienia - dużo rzeczy, za dużo... Mąż mnie w nauce francuskiego wspiera, motywuje i nie marudzi, że głodny, ale to ja potrzebuję porządku (przy dzieciach mało realne ), posiłków wartościowych i przede wszystkim czasu na bycie z rodziną. Przy dzieciach, mimo najlepszych planów organizacyjnych są sytuacje, których nie przewidzisz i tak to już po prostu jest...
Podziwiam
Stary 2014-08-17, 11:16   #434
Lillepige
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marola Pokaż wiadomość
U mnie trudno z tym wcześniejszym wstawaniem niż pozostali, bo najmłodszy budzi się koło 5 rano, więc wcześnie Fakt przy dzieciach co chwila coś wyskakuje, więc nawet najlepiej zaplanowany dzień bywa totalną porażką pod względem językowym
Udało mi się wczoraj trochę pouczyć idiomów i Phrasal Verbs z angielskiego oraz słownictwa niemieckiego i francuskiego na memrise
Lillepige jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 12:18   #435
201606211611
Konto usunięte

Dzisiaj wsadzę dwa ćwiczenia na lang-8, zrobię rozdział ze szwedzki nie gryzie i coś podłubię w Trollu, a później do nocy hiszpański, bo biedak poczuł się zaniedbany.

Czy to naprawdę wielki grzech napisać "gonna", zamiast "going to", że jakiś koleś mnie poprawił?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-17, 13:41   #436
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
jest klikasz na + i pobierz udostępniane talie - ale mało tam tego z tego co widziałam. Ja przy anki mam natomiast problem z odwróceniem talii i wsadzeniem jej do odpowiedniego folderu zawsze wrzuca mi się do default i nie mam innego wyboru, nawet jak mam stworzony nowy folder :/

Podziwiam
Odszczekuje to co mówiłam, że tych gotowych talii jest mało Ściągnęłam sobie kilka i mam tyle tysięcy słówek do nauczenia, że pewnie milion lat mi to zajmie
Stary 2014-08-17, 16:01   #437
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Diana Korzeb Pokaż wiadomość
(...)
Podany przez Ciebie redensarten-index jest świetny, często korzystam z tej strony.

A wracając do Twojej książki to też ją mam, ale nie wiem jak ją ogarnąć , nie mam zupełnie pomysłu na nauczenie się tych wyrażeń inaczej niż przez zwykłe zakuwanie, a to jest dla mniej najgorsza możliwa metoda, bo najmniej w ten sposób zapamiętuję Najbardziej lubię właśnie pisanie całych zdań, albo ewentualnie uzupełnianie luk.
Dziękuję za wyjaśnienie Eh, kusi, ta Twoje książka kusi, ale najpierw skończę te, które mam na półce, nie ma sensu kupować kolejnej tylko, aby stała i się kurzyła No cóż, trzeba znaleźć dla siebie sposób, sama wiesz - też najlepiej uczę się przez pisanie, przepisywanie, zaznaczanie itd.

Cytat:
No właśnie oni czasem kursów nie podciągają przy flagach. Długo się uczysz japońskiego? Jak Ci wchodzi?
Uczyłam się 1.5 roku i jestem zafascynowana tym językiem, to jest właśnie TEN Niestety musiałam przerwać naukę (licencjat, mgr, problemy zdrowotne) i odciąga się w czasie, dopóki nie zdam niemieckiego na takim poziomie, jak potrzebuję do dalszego rozwijania się zawodowo, ale wrócę, wiem to dobrze, bo aż oczy mi się świecą i świeciły, kiedy widzę znaki

Weekend miał być językowy, więc przynajmniej teraz posiedzę, skoro wcześniej się nie udało

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Czy to naprawdę wielki grzech napisać "gonna", zamiast "going to", że jakiś koleś mnie poprawił?
Jak dla mnie tak, w różnych egzaminach miałabyś odjęte pkt za coś takiego.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 16:28   #438
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Jak dla mnie tak, w różnych egzaminach miałabyś odjęte pkt za coś takiego.
Nie mam na myśli egzaminów, testów, jakichkolwiek prac tego typu, bo tam używam "going to". Wydawało mi się, że w luźnej rozmowie można.
Stary 2014-08-17, 16:31   #439
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Nie mam na myśli egzaminów, testów, jakichkolwiek prac tego typu, bo tam używam "going to". Wydawało mi się, że w luźnej rozmowie można.
Moim zdaniem od razu lepiej uczyć się poprawnie, chyba, że chcesz być taka amerykańska ze wszelkimi ich skrótami typu właśnie gonna czy wanna Znowu na Lang ktoś Cię poprawił, dobrze rozumiem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-17, 16:42   #440
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Moim zdaniem od razu lepiej uczyć się poprawnie, chyba, że chcesz być taka amerykańska ze wszelkimi ich skrótami typu właśnie gonna czy wanna Znowu na Lang ktoś Cię poprawił, dobrze rozumiem?
Nie musisz się martwić, bo znam poprawne formy (wydaje mi się też, że człowiek uczy się ich dość wcześnie) i na egzaminie czy w formalnej sytuacji nigdy nie użyłabym "gonna" itd. Używam skróconych form w luźnej rozmowie z kimś z Internetu lub jak chcę coś szybko napisać w kajeciku, na brudno. Później, jak już piszę coś "na czysto", to zmieniam na "going to", "want to", "have to".
Stary 2014-08-17, 17:13   #441
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Nie musisz się martwić, bo znam poprawne formy (wydaje mi się też, że człowiek uczy się ich dość wcześnie) i na egzaminie czy w formalnej sytuacji nigdy nie użyłabym "gonna" itd. Używam skróconych form w luźnej rozmowie z kimś z Internetu lub jak chcę coś szybko napisać w kajeciku, na brudno. Później, jak już piszę coś "na czysto", to zmieniam na "going to", "want to", "have to".
Zwracam po prostu uwagę na to, co wyczytałam w książkach nt. błędów ludzi podczas egzaminu - właśnie odruchowo skracają czasowniki na gonna czy wanna, co w brytyjskim angielskim jest nie do przyjęcia. Oni też wiedzą, że się tak nie robi i stoją "prywatnie", a potem w przypływie stresu piszą inaczej niż powinni, tak samo stosując skrócone formy np. odmiany to be. Jeśli Ty nie masz z tym problemów, to dobrze
Stary 2014-08-17, 17:35   #442
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
W luźnej rozmowie niby możesz bo w słownikach internetowych znajdziesz przy tym "informal/slang". W formalnej nie. No i raczej częściej występuje w angielskim mówionym niż pisanym. Niby słowo jest ale czy to jest poprawne? Dla pewności poszukałam wypowiedzi rodowitych anglików - uważają to za błąd. Generalnie to jest tak jak z tym polskim "wgl" czy "co u cb". Niby jest, każdy wie co znaczy, niektórzy używają ale za poprawne to nie jest. Niektórych drażni (mnie też "wgl'' doprowadza do piany) stąd to poprawienie. Z tego co się orientuje to słowo jest w niektorych słownikach w telefonach (z powodu częstotliwości użytkowania) ale nie jest obecne w szanujących się słownikach jako słowo. Jeżeli go będziesz używać - każdy zrozumie, natomiast jeśli chcesz brzmieć poprawnie i elokwentnie to odradzam jego używanie i wyrabianie nawyku. Znalazłam nawet wiele mówiący komentarz nativa do osoby pytającej o użycie "gonna" w zdaniu "Jesteś z zagranicy? Bo jeśli nie to martwię się o Twoje wykształcenie". No ale zrobisz jak uważasz.

Czas edycji: 2014-08-17 o 17:58
Stary 2014-08-17, 18:24   #443
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Zwracam po prostu uwagę na to, co wyczytałam w książkach nt. błędów ludzi podczas egzaminu - właśnie odruchowo skracają czasowniki na gonna czy wanna, co w brytyjskim angielskim jest nie do przyjęcia. Oni też wiedzą, że się tak nie robi i stoją "prywatnie", a potem w przypływie stresu piszą inaczej niż powinni, tak samo stosując skrócone formy np. odmiany to be. Jeśli Ty nie masz z tym problemów, to dobrze
Różne rzeczy dzieją się podczas egzaminów, nie tylko tych dotyczących języków obcych. Dlatego ja czytam swoje prace po pięć razy i jak widzę, że coś jest nie tak, to zmieniam.
Mnie chyba nie grozi zapomnienie się i użycie skróconej formy. Ja raczej w nerwach używam ciągle tych samych słówek, a później przez piętnaście minut siedzę i poprawiam na synonimy.

Cytat:
W luźnej rozmowie niby możesz bo w słownikach internetowych znajdziesz przy tym "informal/slang". W formalnej nie. No i raczej częściej występuje w angielskim mówionym niż pisanym. Niby słowo jest ale czy to jest poprawne? Dla pewności poszukałam wypowiedzi rodowitych anglików - uważają to za błąd. Generalnie to jest tak jak z tym polskim "wgl" czy "co u cb". Niby jest, każdy wie co znaczy, niektórzy używają ale za poprawne to nie jest. Niektórych drażni (mnie też "wgl'' doprowadza do piany) stąd to poprawienie. Z tego co się orientuje to słowo jest w niektorych słownikach w telefonach (z powodu częstotliwości użytkowania) ale nie jest obecne w szanujących się słownikach jako słowo. Jeżeli go będziesz używać - każdy zrozumie, natomiast jeśli chcesz brzmieć poprawnie i elokwentnie to odradzam jego używanie i wyrabianie nawyku. Znalazłam nawet wiele mówiący komentarz nativa do osoby pytającej o użycie "gonna" w zdaniu "Jesteś z zagranicy? Bo jeśli nie to martwię się o Twoje wykształcenie". No ale zrobisz jak uważasz.
Wow, nie ma to jak edycja. o __ O"
W polskim zdarza mi się dosyć często powiedzieć coś niepoprawnie lub użyć dziwnych form, ale raczej tylko przy bliskich znajomych czy rodzinie, bo wiem, że jak ktoś mnie nie zna, to mógłby pomyśleć, że coś jest ze mną naprawdę źle. Znam poprawne formy, a tych innych używam dla śmiechu i w naprawdę luźnych sytuacjach, jak już wspomniałam.
Dziękuję wszystkim bardzo za zainteresowanie moim wykształceniem. Jest mi niezmiernie miło i jestem wzruszona.

Dzisiaj mam w domu trzech przeszkadzaczy, zamiast jednego (cieszę się, że cała rodzina się nie zjechała xD). Sama radość. Dlatego na razie zrobiłam tylko rozdział ze "szwedzki nie gryzie" i dwa z trolla. Poza tym około trzydzieści słówek z Profesora Pedro. Godzina jeszcze młoda, to uda mi się zrobić jeszcze coś z NHP i HW3M. Pod warunkiem, że nie rozniosę całego pokoju, bo wtedy to chyba będzie trudno mi się uczyć czy robić cokolwiek innego. Czasami zastanawiam się czy niektórym ludziom ktoś płaci za denerwowanie mnie, bo tak to wygląda.
Stary 2014-08-17, 18:27   #444
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:

Wow, nie ma to jak edycja. o __ O

Dziękuję wszystkim bardzo za zainteresowanie moim wykształceniem. Jest mi niezmiernie miło i jestem wzruszona.
Tak, stwierdziłam, że zrobię mały research i pomijając moje studia zobaczę co mówią Anglicy. Nie ma chyba wypowiedzi której przynajmniej 3 razy nie edytowałam na całym wizażu. XD

Mam nadzieję, że to nie ironia.

Czas edycji: 2014-08-17 o 18:32
Stary 2014-08-17, 18:40   #445
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Tak, stwierdziłam, że zrobię mały research i pomijając moje studia zobaczę co mówią Anglicy. Nie ma chyba wypowiedzi której przynajmniej 3 razy nie edytowałam na całym wizażu. XD
Ja też sporo edytuję, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby z dwóch zdań zrobić aż tyle. xD

Swoją drogą, to lang-8 zaskakuje mnie coraz bardziej. Ktoś oznaczył, że chce aby polski był w danej wiadomości poprawiony, a jest tam tylko japoński i angielski. Myślałam, że w końcu coś komuś poprawię, ale to chyba jeszcze nie mój czas.
Stary 2014-08-17, 18:44   #446
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Ja też sporo edytuję, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby z dwóch zdań zrobić aż tyle. xD
Oj, żebyś Ty zobaczyła jak ja piszę smsy - co można wrzucić w jeden ja pisze w czterech bo mnie się co chwila coś nowego przypomina i tak było też tym razem. Zawsze jak klikam "wyślij odpowiedź" to mnie się wydaje, że już wszystko napisałam co chcę - tylko to zrobię to mi się przypomina milion niezbędnych informacji.
Stary 2014-08-17, 18:55   #447
czukcza
Rozeznanie

Zrobiłam wszystkie moje ćwiczenia na Imparfait vs PC, i mam wrażenie, że chyba wreszcie zczaiłam ten temat. Dodatkowo, przez was, dzisiaj wpadło parę zakreślaczy, kolorowych długopisów, karteczek i innych gadżetów, może mnie zmotywują do pracy.

A nawiązując do dyskusji powyzej to ten formal/informal eng dawał mi po tyłku całkiem sporo na studiach, niestety naleciałości rodem od raperów z bronxu nieraz wprowadzały moich wykładowców w konsternacje, aczkolwiek dam sobie rękę obciąć, że nikt raczej pisząc egzamin nie będzie używał zwrotów nieformalnych, no i nie sądzę, żeby jakikolwiek brytyjczyk miał problem ze zrozumieniem codziennego języka, oni nie są aż tak posh , wręcz przeciwnie, brytyjski slang łamie kości
czukcza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 19:00   #448
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Oj, żebyś Ty zobaczyła jak ja piszę smsy - co można wrzucić w jeden ja pisze w czterech bo mnie się co chwila coś nowego przypomina i tak było też tym razem. Zawsze jak klikam "wyślij odpowiedź" to mnie się wydaje, że już wszystko napisałam co chcę - tylko to zrobię to mi się przypomina milion niezbędnych informacji.
Moje edytowanie raczej polega na dodaniu/odjęciu przecinka, zmienieniu jakiegoś słowa. Jak ktoś miałby być wytypowany do nagrody za ciągłe powtarzanie słów, to byłabym to ja. Na szczęście w większości przypadków w porę orientuję się, że coś jest nie halo i mam jeszcze szansę pozmieniać to i owo.
Stary 2014-08-17, 19:02   #449
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Moje edytowanie raczej polega na dodaniu/odjęciu przecinka, zmienieniu jakiegoś słowa. Jak ktoś miałby być wytypowany do nagrody za ciągłe powtarzanie słów, to byłabym to ja. Na szczęście w większości przypadków w porę orientuję się, że coś jest nie halo i mam jeszcze szansę pozmieniać to i owo.
Ja się złapałam na tym, że zaczęłam pisać przecinki przed "żeby" bo mój mózg widzi "że". Oczywiście zaraz edytuje. Jeszcze zawsze mam milion literówek, co chwila piszę " w sumie" i "generalnie". Potem jak to czytam to się za głowę łapię.
Stary 2014-08-17, 19:20   #450
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czukcza Pokaż wiadomość
A nawiązując do dyskusji powyzej to ten formal/informal eng dawał mi po tyłku całkiem sporo na studiach, niestety naleciałości rodem od raperów z bronxu nieraz wprowadzały moich wykładowców w konsternacje, aczkolwiek dam sobie rękę obciąć, że nikt raczej pisząc egzamin nie będzie używał zwrotów nieformalnych, no i nie sądzę, żeby jakikolwiek brytyjczyk miał problem ze zrozumieniem codziennego języka, oni nie są aż tak posh , wręcz przeciwnie, brytyjski slang łamie kości
Mam słownik slangu angielskiego, ale jeszcze nigdy nie użyłam żadnych zaproponowanych w nim słówek. Może to lepiej dla mnie, biorąc pod uwagę wcześniejszą dyskusję. XDDD

Cytat:
Ja się złapałam na tym, że zaczęłam pisać przecinki przed "żeby" bo mój mózg widzi "że". Oczywiście zaraz edytuje. Jeszcze zawsze mam milion literówek, co chwila piszę " w sumie" i "generalnie". Potem jak to czytam to się za głowę łapię.
Zawsze mi się wydawało, że przed "żeby" stawia się przecinek.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości