|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
/
Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2015-08-24 o 10:01 |
|
|
|
|
#1562 |
|
Zakorzenienie
|
Ainhoa to jest dobre pytanie.
Dla mnie to niezrozumiałe. Jeśli chcę coś podarować dla schroniska czy na inne cele charytatywne przeznaczam na to część pieniędzy, które otrzymam w prezencie a nie obarczam gości dodatkowymi zakupami i nie mówię / piszę im na co mają przeznaczać swoje pieniądze. |
|
|
|
|
#1563 | ||
|
seriously? no.
|
Cytat:
No ale rzeczywiście, jest rozwiązanie raczej dla młodszych gości... choć i ci mogą mieć problemy. kolega zrobił taką listę i ludzie zamiast zarezerwować, przejrzeli, wybrali jaką książkę, no i niestety mimo listy pozycje się powtarzały :/ Cytat:
Edytowane przez almondfairy Czas edycji: 2014-08-16 o 16:27 |
||
|
|
|
|
#1564 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wydaje mi ze prezentem pary młodej dla schroniska bylo juz samo to,ze poprosili swoich gosci by dla nich kupili rzeczy
|
|
|
#1565 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie wiem jakbym podeszła do prośby o książkę... trudno byłoby mi zdecydować się na książkę jakąś beletrystyczną bo ciężko utrafić w gust kogoś kogo nawet się zna. pewnie myślałabym o jakiś książkach przewodnikach, książce kulinarnej bo to takie powiedzmy dość uniwersalne. więc myślę że jak nie doprecyzuje się choć ogólnie zakresu to jest to kłopot dla gości. nie każdy ma czas iść do księgarni, wniknąć w ogóle w to co z danego zakresu znajduje się na rynku a potem wybrać. bukiet czy czekoladki można kupić od ręki w pierwszym sklepie/kwiaciarni bez większego wkładu sił. Cytat:
kwiaty - młodzi nic z tego nie mają więc jaki pożytek z tego prezentu dla młodych? czekoladki - bez tego nikt nie umrze też i jest to raczej dodatek niż jakiś pożytek z prezentu, ot osłodzi życie wieczorem wino - tak jak i czekoladki, jakby młodzi nie dostali tego to nie byłoby to nawet zauważalne. dlatego też to nie jest tak że młodzi coś poświęcają od siebie bo prawda taka że nie bardzo coś z tych prezentów by wykorzystali i mieli dla siebie, zazwyczaj są to takie rzeczy że nie robią zbyt różnicy. a jakby młodzi mieli przekazać np 10% wartości swoich prezentów na cel dobroczynny to przypuszczam że nie jednej osobie przeszłoby przez myśl że np żal jej dawać 500 zł na dom dziecka czy schronisko jak fajnie byłoby sobie kupić nowe buty, telefon zmienić albo pojechać na weekend we dwoje czy iść do restauracji za tą kasę i miło spędzić czas. |
||
|
|
|
|
#1566 |
|
Zakorzenienie
|
Nasi znajomi z kuponów lotto mieli trafienie piątki, 6000 zł
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Edytowane przez Anoula Czas edycji: 2014-08-16 o 19:59 |
|
|
|
|
#1567 | |
|
Zakorzenienie
|
na ślubie zamiast kwiatów zbieraliśmy karmę a tak poza tym wspomagamy tą organizację 1% podatku i innymi drobnymi wpłatami od kilku lat
![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
Nie chcieliśmy kwiatów na ślubie tylko zamiast nich poprosiliśmy o karmę. Goście zamiast wydać pieniądze na kwiaty kupili karmę dla zwierzaków. Nikt nie kupował 15 kg worków- zazwyczaj 2-4 puszki lub małą paczkę suchej karmy. Nie uważam aby to było nieporozumienie. Byłam na ślubie kolegi i zbierał on zamiast pomoce szkolne dla świetlicy dla dzieci opóźnionych. Nikt z gości nie robił problemów, że zamiast bukietu kupił kredki czy flamastry
|
|
|
|
#1568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś chce wspomóc kogokolwiek może to zrobić za uzbierane z wesela pieniądze a nie rękami gości. Tylko, że wtedy pewnie sporo osób wolałoby przeznaczyć pieniądze na coś innego. |
|
|
|
|
|
#1569 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
robienie problemu tam gdzie go nie ma. Moja koleżanka zamiast kwiatów poprosiła o wsparcie finansowe dla jakiegoś chorego chłopca. I co? Mam się sfochać bo MOIMI pieniędzmi chce komuś pomóc? Poza tym, skąd wiesz, że ci ludzie nie pomagają zwierzętom? Może odprowadzają 1% podatku albo mają psa ze schroniska? Nie zauważyłam żeby osoby totalnie nie związane z tematem o coś takiego prosiły. Zazwyczaj jednak wolą wino dla siebie. |
|
|
|
|
|
#1570 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powód jest prostszy: otóż ludzie są uparci i nie przetłumaczysz, że oprócz prezentu nie trzeba żadnych kwiatków (których nie chcemy i nie powinniśmy mieć w mieszkaniu ze względu na zwierzaki); natomiast łatwiej zaakceptują pomysł, żeby dać w zamian za te chaszcze coś innego (w naszym wypadku kupony, bo wina nie lubimy a książki kupujemy sobie sami). |
|
|
|
|
|
#1571 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czemu tak się przyczepiłyście tej pomocy.
Nie podobają mi się również prośby o wino, lotto itd. Rozumiem, że ktoś na co dzień też może wspierać innych i super. Tylko nie rozumiem, czemu sam nie kupi tych rzeczy z pieniędzy ślubnych tylko prosi o to kupno gości. Sama gdybym dostała taki wierszyk w zaproszeniu przecież nie strzeliłabym focha tylko się dostosowała, ale dla mnie ta moda wierszykowa jest bez sensu i tyle. |
|
|
|
|
#1572 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
IMHO lepiej dostać coś, co przyda się innym niż dostać te nieszczęsne kwiatki, które do niczego nie są mi potrzebne, a nawet są utrudnieniem. |
|
|
|
|
|
#1573 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#1574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli goście nie przyniosą ani kwiatów ani wina, książki, karmy, kuponów totolotka itp to tez się nic nie stanie. Jeśli ktoś jednak kupi wiązankę to też OK. Ślub jest "zbiegowiskiem" ludzi i moim zdaniem warto przy okazji naświetlić jakiś cel i kogoś wspomóc. Tobie się nie podoba- OK szanuję to, masz swoje zdanie, ma prawo Ci się nie podobać ale są ludzie, którzy w ten sposób starają się zrobić cos dla innych. Nigdy nie spotkałam się z negatywnymi komentarzami ze strony gości, że przeznaczyli pieniądze na coś innego niż kwiaty.
|
|
|
|
#1575 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A właśnie z tymi kwiatkami to tak jest - prośba o dobroczynność nie jest jak wizażanka pisze poniżej że "zamiast" bo para młoda nie poświęca nic - jaki pożytek z kwiatków czy czekoladek? żaden jest to jak piszesz nawet utrudnienie więc wspaniałomyślnie zamieniasz "utrudnienie" na pomoc biednym. Cytat:
ja osobiście nie mam nic przeciwko takim praktykom ale uważam że są troszkę błędnie postrzegane. jest to trochę dobroczynność rękami gości bo w sumie żeby dostać wino czy bukiet to można poświecić ale jakby przyszło oddać te docelowe prezenty ślubne na cel charytatywny to wielu tym wspaniałomyślnym PM by się odechciało takiej pomocy. |
||
|
|
|
|
#1576 |
|
Zadomowienie
|
Nigdy nie spotkałam się z taka sytuacja gdy gość daje tylko kopertę a zamiast kwiatów NIC
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1579 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasze wesele odbywa się 300 km od naszego domu, bedziemy i tak mieli pełen samochód różnych rzeczy (suknia, garnitur, buty, walizka itp) i co mielibysmy zrobic z tymi kwiatami? Wyrzucic? ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
ja też nie.
|
|
|
#1580 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
kto by pomyślał, że goście sami wpadną na to że kwiaty nie są wieczne i można dać coś innego ciekawe czy osoby, które tak bardzo wystrzegają się kwiatów na ślubie tak samo rezygnują z nich przy innych okazjach typu imieniny, dzień kobiet itp? przecież to taki niepraktyczny prezent, lepiej otrzymać winko albo paczkę rajstop
|
|
|
|
#1581 |
|
Konto usunięte
|
bez przesady - co innego imieniny a co innego ślub. Poza tym nie każdy na imieniny dostaje kwiaty. A nawet jeśli to 5 bukietów a 50 to jednak spora różnica
|
|
|
|
|
#1582 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się, ślub to nie imieniny, bo ślub ma się raz w życiu, a imieniny co roku. Więc jakby się tak zastanowić to nawet bardziej niepraktyczne są te kwiaty na imieniny, bo na przestrzeni życia zbierze się ich więcej niż 50 bukietów ślubnych
|
|
|
#1583 |
|
Zakorzenienie
|
//
Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2015-08-24 o 10:01 |
|
|
|
|
#1584 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem Twojego zbulwersowania, tym bardziej, że nie każdy zna gust pary młodej na tyle, żeby wpaść na pomysł co im kupić jeśli wpiszą sam wierszyk. Tematyka jest bardzo różna i tak jak dziewczyny piszą, można nie trafić. Oni wybrali sobie książki, które przydadzą im się na przyszłość a nie typową beletrystykę. A na różne okazje też wolę dostać coś bardziej praktycznego niż kwiaty, które wyrzucę i wszyscy już dawno o tym wiedzą. Poza tym jakby mi goście mieli wyskakiwać z jakimś obrazem albo innymi nieprzydatnymi durnostojkami to już wolę dać im pomysł jaki drobny prezent nas zadowoli. Cytat:
|
|
|
#1585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może rzeczywiście występuje problem prezentu gdy goście nie znają pary młodej, ale na to jest rada - zapraszać tylko osoby, które się zna
|
|
|
|
#1586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
niech będzie nawet i tak, że to dzięki wierszykom innych par my dostaliśmy takie a nie inne prezenty
(co nie zmienia faktu, że dla mnie takie wierszyki nigdy nie będą gustowne ). Napisałam to dlatego, żeby uspokoić przerażone narzeczone, którym wydaje się że ludzie jeśli im się nie napisze wierszyka to przyniosą kwiaty...
|
|
|
#1588 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba fotograf nie stoi obok tego pudla i nie robi zdjec, zeby jutro na spokojnie mlodzi mogli zobaczyc czy ciocia Basia wlozyla jedno opakowanie kredek czy moze tylko malutka puszke karmy a nie caly 50kg worek.. odbieram to jako cenna wskazowke, a nie obowiazek. przeciez jesli ktos zapamietal sobie, ze mlodym brakuje otwieracza do konserw to dalej go moze przyniesc i jak ktos nie chcial w ogole dawac prezentu a ma napisane na zaproszeniu, ze PM chcialaby gotowke to dalej go moze nie dac to sa informacje dla tych, ktorzy na prezent chca przeznaczyc 300zl i nie wiedza co kupic- mlodzi chca kase, ok wloze te 300zl do koperty i informacja dla tych, ktorzy chcieli przyniesc kwiatki- zamiast kwiatkow kupuje wino.ja to caly czas odbieram, jako sugestie, ze jezeli chcesz nam przyniesc kwiaty to wolelibysmy ksiazki/wino/kwiaty doniczkowe. nikt na zaproszeniu nie pisze, ze wpuszczamy na sale tylko i wylacznie z pelna koperta w rece i butelka czerwonego wina. zapytajcie swoich dziadkow, wujkow i rodzicow- malo jest osob, ktore na wesele zabieralo tylko koperte, wiekszosc jednak koperte i kwiatki. teraz koperte mozna wlozyc do torebki, gdzie sa czekoladki, wlozyc do ksiazki.. no i jest to tez oszczednosc dla gosci, bo chyba jeszcze nigdy nie slyszalalm, zeby ktos kupil zdrapki za rownowartosc bukietu i duze ulatwienie- ksiazke, wino, zdrapki mozna kupic w dowolnym czasie, kiedy goscie maja czas i moze czekac spokojnie do daty slubu, a po bukiet jednak trzeba pojechac w dniu/na dzien wczesniej![]() co do drugiej czesci: jak dla mnie to fajny gest ze strony mlodych. prezenty prezentami, ale dla osob ktore uwazaja, ze na wesele trzeba isc z pelnymi rekami- albo kazda osoba z pary musi cos trzymac, to jest to fajna wskazowka co trzeba przyniesc. tez zwrocenie uwagi, ze kurcze moze tak co roku moge zaniesc jedno opakowanie kredek do domu dziecka, schronisko ucieszy sie z karmy dla zwierzat- moze cos to zaowocuje w przyszlosci to takie czepianie sie, jakby ktos podczas ofiary na mszy wrzucil tylko zlotowke, a nie cala gotowke, ktora mial w portfelu... trzeba docenic, ze w ogole cos, a nie doszukiwac sie i komentowac, ze dlaczego tylko tyle ![]() przeciez mlodzi mogli chciec wino- to sie zawsze przyda: jak goscie do nich przychodza/ w prezencie gdy ida do kogos/ do gotowania a zamiast o sobie pomysleli o innych ![]() gdybym dostala zaproszenie bez zadnej wskazowki co do prezentu, to nie odebralabym ze ich po prostu nie chca, tylko ze wychodza z zalozenia ze wszystko ich ucieszy teraz sa takie czasy, ze trzeba napisac, ze PM chce kwiatki, bo jednak goscie zaczeli dostrzegac, ze jest to dla obydwu stron nie wygodne: sale sa juz udekorowane i kwiatki na stoly nie pojda, wiec gdzies trzeba znalezc miejsce zeby je wylozyc, zeby nie obsychaly w bagazniku; no i goscie juz nie musza sie w dniu wesela fatygowac do kwiaciarni, myslec jak przezyja tyle km w samochodzie czy moze szukac kwiaciarni w miejscowosci gdzie jest slub tak jak wczesniej ktos napisal, ze gdy nie bylo informacji co zamiast kwiatow chca mlodzi, bo wlasnie liczyli na kwiaty to i tak dostali mix zamiennikow: lotto, wino, ksiazki i slodycze ![]() alez sie rozpisalam |
|
|
|
|
|
#1589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#1590 |
|
Przyczajenie
|
największe faux pas?
-młodzi zrobili sobie z nas taksówkę (nie posiadali samochodu), jechanie po kwiaty, do spowiedzi, do organistki z innego kościoła bo tu nie było, zawiezienie młodej do fryzjera, kosmetyczki itp Nawet się do paliwa nie dołożyli, żadnego parkowania nie opłacili (płatne strefy w centrum miasta)-wszystko my, wówczas studenci. Przy czym na ten ślub i tak jechaliśmy 450km w jedną stronę, nocleg też musieliśmy sobie opłacić, niby miał być załatwiony a nie był(5dni bo chcieli abyśmy byli wcześniej) więc nas to i tak dużo kosztowało. -Z tego co wiedzieliśmy z innych wesel to wódkę na bramy dają młodzi z weselnej no ale i tu nas zaskoczyli bo powiedzieli nam że to jest sprawa świadka aby miał wódkę a świadkowej aby miała cukierki dla dzieci. Więc chcąc nie chcąc kupiliśmy 5 butelek i 2 kg cukierków. Poszły tylko 2 butelki a więc chyba powinni nam zwrócić te 3, nie zwrócili. -dzień przed ślubem, w kościele podczas dekoracji, panna młoda krzyczała ( nie no darła się) że żadnego ślubu nie będzie bo "odcień zieleni w mieczykach jest inny niż odcień zieleni w goździkach........" Był przy tym ksiądz, diakon i trochę ludzi. Diakon podszeptujący do mojego tż żeby poważnie porozmawiał z młodym czy on na pewno wie co robi, póki nie jest jeszcze za późno. Przed samą ceremonią diakon nam powiedział, że ksiądz wpisał to do jakichś tam papierów że jakby ten biedny chłopak chciał rozwód to będzie podstawa.( nie wiem czy tak można) Ogólnie cały pobyt tam pluliśmy sobie w brodę że po co nam było to cale świadkowanie, ale też wiedzieliśmy że zrobliśmy to ze względu na pana młodego (bardzo dobry przyjaciel mojego tż) a wszystkie problemy stwarzała pana młoda i ona tam rządziła a młody nic sie nie odzywał zeby tylko nie dolewac oliwy do ognia. Na prawdę ludziom przed ślubem odbija. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.

16.06.2012 

robienie problemu tam gdzie go nie ma. 

Jedne kobiety lubią oglądać ładne obrazki, inne czytać powieści a ja coś takiego