wybór specjalności - pedagogika - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-15, 10:56   #1
zerooo
Raczkowanie

wybór specjalności - pedagogika

Witam was dziewczyny!

Mam problem, gdyż próbuję wybrać specjalizację z pedagogiki. Mianowicie mam wybór między opiekuńczo wychowawczą i pieczą zastępczą a edukacją wczesnoszkolną i przedszkolną. Waszym zdaniem, może studentek, absolwentek pedagogiki, co przyniesie mi więcej satysfakcji z wybranego kierunku, ale także nie oszukujmy się, więcej pieniążków? Edukacja nie daje mi dużego wyboru. Praca w przedszkolu albo szkole. Lubię dzieci, zajmowałam się już kilkoma, ale na dłuższą metę, nie wiem czy to pociągnę. Poza tym dzieci jest coraz mniej, ofert pracy również. Natomiast druga specjalność daje mi więcej możliwości. Ale co będzie później? Czy dam radę się utrzymać z tych zarobków? Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach chodzi o pieniądze. Bez tego ani rusz. Chciałabym mieć z czego żyć. Z drugiej strony wybrałam ten kierunek, bo naprawdę mnie interesuje. Chciałabym komuś pomóc, zająć się nim. Studiowałam też inny kierunek, może bardziej opłacalny, ale co z tego jeżeli nie miałam z tego satysfakcji. Do nauki podchodziłam ze słomianym zapałem, prace robiłam na ostatnią chwile. Tutaj będzie inaczej. Ale właśnie. Ta specjalność. Mogę na was liczyć? Podpowiecie coś?
zerooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 13:08   #2
gwiazdka93
Zakorzenienie

Dot.: wybór specjalności - pedagogika

Jako studentka, radzę wybrać przedszkolną i wczesnoszkolną Bezrobotnych absolwentek po ped. opiekuńczo- wychowawczej jest cała masa. Po pedagogice przedszkolnej i wczesnoszkolnej też jest ciężko o pracę, ale z pewnością łatwiej niż po tej drugiej specjalności. Co prawda raczej nie liczyłabym na pracę w budżetówce (państwowe szkoły czy przedszkola), ale po tej specjalności masz szansę na pracę w przedszkolach prywatnych, których jest jednak sporo. Ped. op.- wych. daje ograniczone możliwości pracy- domów dziecka jest jednak mniej niż przedszkoli bądźmy szczerzy, a w instytucjach o pracę jest bardzo ciężko. Jako nauczyciel masz możliwości awansu, co wiąże się z podwyżkami.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 12:12   #3
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zerooo Pokaż wiadomość
Witam was dziewczyny!

Mam problem, gdyż próbuję wybrać specjalizację z pedagogiki. Mianowicie mam wybór między opiekuńczo wychowawczą i pieczą zastępczą a edukacją wczesnoszkolną i przedszkolną. Waszym zdaniem, może studentek, absolwentek pedagogiki, co przyniesie mi więcej satysfakcji z wybranego kierunku, ale także nie oszukujmy się, więcej pieniążków? Edukacja nie daje mi dużego wyboru. Praca w przedszkolu albo szkole. Lubię dzieci, zajmowałam się już kilkoma, ale na dłuższą metę, nie wiem czy to pociągnę. Poza tym dzieci jest coraz mniej, ofert pracy również. Natomiast druga specjalność daje mi więcej możliwości. Ale co będzie później? Czy dam radę się utrzymać z tych zarobków? Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach chodzi o pieniądze. Bez tego ani rusz. Chciałabym mieć z czego żyć. Z drugiej strony wybrałam ten kierunek, bo naprawdę mnie interesuje. Chciałabym komuś pomóc, zająć się nim. Studiowałam też inny kierunek, może bardziej opłacalny, ale co z tego jeżeli nie miałam z tego satysfakcji. Do nauki podchodziłam ze słomianym zapałem, prace robiłam na ostatnią chwile. Tutaj będzie inaczej. Ale właśnie. Ta specjalność. Mogę na was liczyć? Podpowiecie coś?

Dlaczego wybrałaś pedagogikę, skoro w pracy dla ciebie najważniejsze jest zarabianie pieniędzy?
Osoby pracujące w zawodach nastawionych na opiekę i wychowanie, jak właśnie przedszkolanki, nauczyciele/lki, pielęgrzarze/rki itd. nie zarabiają dużo, ponieważ, niestety, praca opiekuńcza w społeczeń☠stwie kapitalistycznym jest mało rentowna. Nie wiedziałaś o tym?

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 15:42   #4
zerooo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Dlaczego wybrałaś pedagogikę, skoro w pracy dla ciebie najważniejsze jest zarabianie pieniędzy?
Osoby pracujące w zawodach nastawionych na opiekę i wychowanie, jak właśnie przedszkolanki, nauczyciele/lki, pielęgrzarze/rki itd. nie zarabiają dużo, ponieważ, niestety, praca opiekuńcza w społeczeń☠stwie kapitalistycznym jest mało rentowna. Nie wiedziałaś o tym?
a ja jednak nie znalazłam tutaj zdania, że najważniejsze są dla mnie pieniądze. wybrałam pedagogikę, bo to mnie interesuje. a nie oszukujmy się. dzisiejsze czasy są nastawione na mamonę. po drugie chciałabym jednak jakoś przeżyć z wykonywanego zawodu i zapewnić jakiś minimalny byt swojej rodzinie. każdy kandydat wybierając studia, zadaje sobie pytanie co będzie po studiach. jestem świadoma niskich zarobków, ale interesowało mnie to, która ze specjalizacji będzie odpowiednia. nie mniej jednak dzięki za zwrócenie uwagi. mam nadzieję, że ty lepiej sobie poradzisz w życiu.
zerooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 17:25   #5
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zerooo Pokaż wiadomość
a ja jednak nie znalazłam tutaj zdania, że najważniejsze są dla mnie pieniądze. wybrałam pedagogikę, bo to mnie interesuje. a nie oszukujmy się. dzisiejsze czasy są nastawione na mamonę. po drugie chciałabym jednak jakoś przeżyć z wykonywanego zawodu i zapewnić jakiś minimalny byt swojej rodzinie. każdy kandydat wybierając studia, zadaje sobie pytanie co będzie po studiach. jestem świadoma niskich zarobków, ale interesowało mnie to, która ze specjalizacji będzie odpowiednia. nie mniej jednak dzięki za zwrócenie uwagi. mam nadzieję, że ty lepiej sobie poradzisz w życiu.
Radzę sobie świetnie, ponieważ tak już jakoś mam, że ten pęd do mamony mnie ominął.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 18:01   #6
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Pracując w przedszkolu / szkole na cały etat zarobisz około 1500 zł na rękę. Potem mozesz awansować i zarabiać więcej - po dwoch latach pracy 1700, po kolejnych 5 latach 1900, po kolejnych 4 latach 2200.

Jak jest po opiekunczo wychowawczej nie wiem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 18:16   #7
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
Pracując w przedszkolu / szkole na cały etat zarobisz około 1500 zł na rękę. Potem mozesz awansować i zarabiać więcej - po dwoch latach pracy 1700, po kolejnych 5 latach 1900, po kolejnych 4 latach 2200.

Jak jest po opiekunczo wychowawczej nie wiem.

Teraz stażyści dostają od razu 1600 zł na rękę.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-17, 18:25   #8
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Teraz stażyści dostają od razu 1600 zł na rękę.
Owszem, mając magistra. Po licku 1450

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości