![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: perełkowe ceny w Kokai i "błąd systemu" - rozważania prawne ;]
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
perfumoholiczka
|
Dostałam odpowiedź od rzecznika praw konsumentów, i z tego co przeczytałam , to praktycznie konsument w tej sprawie nie ma żadnych szans, prawo jest po stronie perfumerii. Wklejam odpowiedź :
Szanowna Pani, Sprawy analogiczne do przedstawionej przez Panią są przedmiotem rozstrzygnięć sądowych, jednakże nie ukształtowała się jednolita linia orzecznicza. Niewątpliwe doszło do zawarcia umowy zakupu- sprzedaży perfum. Dla jej ważności ustawa Kodeks cywilny nie przewiduje szczególnej formy, stąd też zawarcie umowy w formie elektronicznej wywiera skutki prawne. Sprzedający oferując towary po znacznie zaniżonych cenach np. za przysłowiowy 1 zł może się uchylić od skutków prawnych oświadczenia woli, powołując się na błąd. Zgodnie bowiem z treścią art. 84 Kodeksu cywilnego: § 1. „W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej. § 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny)”. Niewątpliwe cena perfum(realna) jest wyższa niż wskazana w aukcji. Stąd też sprzedawca może powołać się na błąd i ma duże szanse na wygranie ewentualnej sprawy sądowej. Sprzedawca może powołać również na art. 12 ust 3 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U.2012.1225 j.t.), gdzie: "W wypadku gdy przedsiębiorca nie może wykonać zobowiązania z powodu choćby przejściowej niemożności spełnienia świadczenia o właściwościach zamówionych przez konsumenta, przedsiębiorca może, jeżeli zawarto takie zastrzeżenie w umowie, zwolnić się z zobowiązania przez spełnienie świadczenia zastępczego, odpowiadającego tej samej jakości i przeznaczeniu oraz za tę samą cenę lub wynagrodzenie, informując zarazem konsumenta na piśmie o jego prawie nieprzyjęcia tego świadczenia i odstąpienia od umowy, ze zwrotem rzeczy na koszt przedsiębiorcy. " Ponadto zwykłe doświadczenie życiowe wskazuje również, iż oferowanie zakupu jakiegokolwiek towaru za cenę znacznie niższą niż oferowana przez innych sprzedawców może być wynikiem błędu i powinno wzbudzić wątpliwości u nabywcy -tym bardziej, że oferta sklepu mogła nie stanowić żadnej ceny promocyjnej (czy na stronie internetowej sklepu były informacje o tym, że była to wyprzedaż, bądź specjalna okazja?). Brak takich danych tym bardziej może uwiarygodniać twierdzenia sprzedawcy, iż tego typu cena nie stanowiła promocji, lecz pojawiła się na stronie internetowej na skutek błędu, który miał charakter błędu istotnego, bowiem cena, za jaką były oferowane towary, nie była ich ceną rzeczywistą. Tak więc można sądzić, że podane ceny perfum nie odpowiadają realiom i wywieść wniosek, iż zaoferowane ceny są błędne. (ceny perfum, które Pani zakupiła są-krotnie a nawet 20-krotnie niższe niż ceny u innych sprzedawców). Proponuję Pani również zapoznanie się z następującymi stronami internetowymi, w których zostały opisane sprawy podobne do Pani przypadku - jednakże zakończone negatywnie dla konsumenta.
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, że trudno byłoby wygrać sprawę odnośnie perfum, które zamiast 250zł kosztowały 2zł ale w ofercie były też perfumy, które w innych perfumeriach można kupić za ok. 100zł a w Kokai kosztowały 25 zł i myślę, że w tym przypadku spokojnie można było wygrać - tylko czy warto się szarpać dla dwóch czy trzech flaszek tanich perfum?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
http://www.hotmoney.pl/dajsygnal/Esk...-zrobic-a34353
Zdziwiona trochę jestem ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Nocna Straż
|
A ja mam żal do kokai za zachowanie z zepsutymi Soniami i uważam, że powinni w końcu dostać w tyłek za niepoważne traktowanie klienta.....
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Żal.pl...,napiszcie do prezydenta:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]()
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Ano. Bo prawda jest taka, że tam, gdzie dwie strony nie mogą się dogadać, wkracza sąd, który nie tylko interpretuje niejasne przepisy, ale rozważa całość sytuacji, w tym - intencje stron. A dochodząc do tego punktu wszystkie doskonale wiemy, że zamawiające spodziewały się, że jest to błąd techniczny na stronie sklepu.
![]() |
#133 |
JESTEM ONA
|
Ludzie są chorzy, to nie jest normalne zachowanie- po trupach do celu, zniszczyć kogoś, bo nie udało się wyszarpać prawie za darmo zapachu. Polecą ludzie i zapełnią kolejki do urzędu pracy, a za perfumerią będzie ciągnął się smród i to nieperfumowy. Eh, żal i smutek.
Osobiście wystawiłam pozytywną opinię na ceneo.pl, mimo anulowania zamówienia.
![]() |
#134 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
to już trochę inna sprawa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
też to widziałam rano w pracy jak wchodziłam na pocztę, zobaczyłam tytuł ,, e sklep anulował zamówienie'' od razu mnie tknęło i się nie pomyliłam- dotyczyło Kokai ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Pojawił się kolejny artykuł w tym temacie: http://mojafirma.infor.pl/e-firma/e-...e-na-blad.html
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ta firma to firma, ale jest dla mnie kompletną porażką.
Dostałam paczkę przeprosinową - a tam kosmetyki wyprodukowane w 2010 -2011 - sprawdziłam każdą szminkę, błyszczyk, lakier. To jest skandal. Nie wiem jak można wysyłać stare kosmetyki w ramach przeprosin. To jest dla mnie nie do opisania, brak mi słów. Jest to obrzydliwe traktowanie drugiego człowieka.
![]() |
#138 |
Kazar Lady
|
ma ktoś zbędny kod na te 20% do kokai?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
ja mam, ale był ważny do konca lipca
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Kazar Lady
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc brak mi słów, że można było sądzić naiwnie że otrzyma się te zapachy za te kilka zł.... I te pretensje, że perfumeria wysłała gratisy w ramach zadość uczynienia. Jasne, nie powinni byli wysyłać ani Tobie ani innym przeterminowanych śmieci. Ale też pozostawiam Waszej ocenie czy powinnyście były składać te zamówienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Kazar Lady
|
u mnie jest problem odwrotny
kupiłam p[erfumy w promocji gdzie kosztowały 249 zł w koszyku ku mojemu zdziwieniu okazało się, że wskoczyła cena 399zł napisałm dp kokai żeby mi skorygowali cene i dowiedziałam sie, ze perfumy w promocyjnej cenie sie skonczyły i mi proponuja rabat 5% ![]() to nie jedne perfumy, które będąc w promocji pokazują inna cenę w koszyku np acqua di gio damska była w promo za 195 a w koszyku 210 już i to niby zgodnie z prawem, bo na potwierdzeniu jest cena, która sklep uważa za stosowną, co Wy na to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Matka buldoga
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, ja zmieniłam na Iperfumy i jestem bardzo zadowolona - zero problemów, świetna obsługa.
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Btw, pamiętam Twoje piękne loki z wątku! ![]()
![]() |
![]() |
#146 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ![]() nie rozumiem ich polityki loki wciąż są, dziękuję |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Niniejszym oznajmiam, że i ja usuwam Kokai ze swoich "ulubionych" i nie chce mieć z tą perfumerią nic wspólnego. Znowu sprzedali coś, czego nie mają, choć jeszcze przez trzy dni po kliknięciu przeze mnie (i otrzymaniu potwierdzenia zamówienia) produkt figurował jako dostępny. A tak ich wcześniej broniłam...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Macham Ci Beatko, zaraz będę przejeżdżała koło Krakowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupilam, ale tym razem wybralam opcje przelew, przed platnoscia zadzwonilam do nich, czy moje zamowienie bedzie realizowane, Pani mi wlasnie powiedziala, ze bylo wiecej zamowien, niz perfum i jeszcze dzisiaj dadza mi znac, czy dostawca bedzie mial kolejna partie towaru .... tez juz ich bronic nie bede ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Kazar Lady
|
do mnie właśnie przysłali wezwanie do zapłaty za tę wodę, której koszty prawie dwukrotnie podnieśli
![]() że też moga tak oszukiwać jak im sie chce ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.