![]() |
#571 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Cześć
![]() I znów kilka dni mnie nie było. Moi rodzice byli u nas w odwiedzinach, więc nie bardzo miałam jak kompa włączyć, tylko podczytywałam Was na tablecie. Wczoraj pierwszy raz od baaardzo dawna byłam na zakupach ubraniowych i kupiłam coś dla siebie - sukienkę na chrzest ![]() Tygrysku - bardzo fajnie zorganizowałaś ten post o rozszerzaniu diety ![]() Ja wprowadziłam gluten w formie pół łyżeczki kaszki manny jak Krzysio miał 4 mies i 3 tyg A dietę rozszerzałam jak skończył 5 miesięcy. Do tej pory dałam marchewkę (5 mies 0 dni), ziemniaka (5 mies 4 dni), kaszkę jaglaną (5 mies 7 dni), jabłko (5 mies 10 dni), jutro (5 mies 13 dni) planuję do dania obiadowego marchew + ziemniak dodać troszeczkę masła ![]() ![]() Ja codziennie gotuję jedną marchewkę i jednego ziemniaka, przecieram przez sito i dodaję trochę wody. Planowałam blendować, ale Krzysio boi się blendera i jak go włączam reaguje płaczem, więc na razie zrezygnowałam. Sitko jest zdecydowanie cichsze ![]() ![]() Jabłko natomiast podaję w formie musu przygotowanego przez moją mamę - obrane i "odgniazdowane" jabłka podgrzewane do momentu uzyskania gładkiej masy. Widziałam, że pisałyście o spotkaniu - ja bardzo chętnie znów się z Wami zobaczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#572 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki!
My z powrotem w Wawie, ale tylko do piątku, bo na vikend znowu zapowiada sie wycieczka - tym razem na Mazury. Planujemy wypad do siostry TŻ ![]() Podalam jabłko ze słoiczka, i powiem Wam, ze chyba średnio smakowało, warzywa jednak chętniej wsuwa. ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o spotkanie to mi pasuje ten vikend 6-7 września. Tygrysku - super to wypisalas o rozszerzaniu diety ![]() A jak sesja? Odbyła sie? Limonko - ten blog wyglada ciekawie. Rzuciłam okiem i podoba mi sie ![]() Virginia - Ty to sie masz bidulko, oby wyniki posiewu i kału wyszły ok. Moze faktycznie postaraj sie wyluzować, choc zdaje sobie sprawę, ze latwe to pewnie nie jest. ![]() Widziałam, ze pisalyscie o @ ... Wy juz macie @? U mnie poki co cisza, i mam nadzieje, ze jeszcze tak przez jakiś czas zostanie ![]() Lecę spac, bo mnie jakoś głowa dzisiaj pobolewa. Spokojnych nocek, moje drogie, Wam życzę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Zakorzenienie
|
Elgie fajnie ze sobie cos kupilas
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#574 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry!
Za nami rodzinny weekend, ogólnie trochę mnie mniej, bo w czwartek wracam do pracy, wiec każda chwile chce spędzić z dziećmi i mężem. U nas ok. Marco sie naprawił i juz nie marudzi non stop, spacery sa teraz przyjemnością. Z jedzeniem rożnie, ale ogólnie nie jest zle. W sumie nie mam na co specjalnie narzekać ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#575 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U mnie ktoregos razu mlody usnal w dzien, polozylam go w lozeczku (w lozeczku ochraniacz, zero zabawek). Po jakis 20 min. slysze ze cos gaworzy. Wchodze a on usmiechniety z calym czerwonym okiem, powieka gorna i dolna. Normalnie jakby limo sobie nabil. Byl wtedy na etapie odkrywania rak i mysle ze sobie walnal jedna z nich ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#576 |
Zadomowienie
|
Podawała któraś z Was już szpinak? Jeśli robiłyście same to w jaki sposób
![]() ![]()
#577 |
Zadomowienie
|
Mariola - współczuję powrotu do pracy
![]() Dziewczęta, przychodzę z kilkoma pytaniami: 1. jakie atrakcje można w domu zapewnić 5-miesięczniowi? Przyznam szczerze, że nie daję już z nim sobie rady ![]() ![]() Tak jak teraz TZ jest w pracy na popołudnie, to odliczam czas do wieczornej kąpieli i spania ![]() 2. czy nosicie dzieci w domu? Bo ja noszę, ale powoli mi kręgosłup mówi "stop". Nie mówię tu o sytuacjach gdy dziecko się rozedrze i trzeba je ululać, ale gdy jest marudne, albo nie wiadomo czym je zająć to wtedy na rękach można z nim pospacerować po mieszkaniu. I jeśli nosicie, to przodem do siebie czy tyłem? W szpitalu mnie jedna stara lekarka ochrzaniła że noszę dziecko przodem do siebie ![]() No, a przy okazji to się wyżalę - może podziała znowu wizażowa zasada ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#578 |
Zakorzenienie
|
Cześć kobietki
![]() Odnośnie spotkania to ja mogę: w sobotę 30 sierpnia, a później w każdy wrześniowy weekend. Ag9- Emilka też ostatnio wymaga ciągłych atrakcji, a ja robię za domowego kaowca ![]() - różne wariacje na macie edukacyjnej; oglądamy razem zabawki, odgrywam zabawkami różne scenki; Emi turla się z pleców na brzuch, a ja ją turlam z powrotem na plecy, gdy się zmęczy itp. - zabawa w "A kuku" (zakrywam Emilkę tetrą, wołam przez chwilę "Gdzie jest Emilka? Gdzie się podziała moja córeczka?", a później ją odkrywam z okrzykiem "A kuku!") - przedrzeźniam Młodą, gdy sobie gaworzy (to zdecydowanie ulubiona zabawa Emi) - czytam jej wiersze Brzechwy, śpiewam dziecięce (i nie tylko) piosenki - przesuwam ręką Emilki po swojej twarzy i tłumaczę gdzie mama ma nos, gdzie oczy itp; później pokazuję to samo na jej buzi - staję z nią przed lusterkiem; oddalam ją, przybliżam, pozwalam, żeby na siebie popatrzyła - oglądam z nią czarno-białe obrazki, głównie zwierząt, tłumaczę jakie dźwięki wydają zwierzęta - udaję, że mój palec to pszczoła i mówię coś w stylu: "Leci pszczoła bzzzzz (tutaj ruszam palcem w różne strony, żeby Młoda go obserwowała) i siada na nosku/brzuszku/kolanku Emilki" (zabawa zawsze kończy się głośnym śmiechem) - bawimy się w "Koci koci łapci" i "Jedzie rowerek na spacerek" - bujamy się na ogrodowej huśtawce. Tyle mi przychodzi na myśl w tej chwili. Wiem, że nic specjalnego, ale może akurat coś podpatrzysz. Czasem przy mnie Emcia też stęka i marudzi, a wystarczy, że pojawi się TŻ/moja mama/mój tata i już się śmieje od ucha do ucha. Widocznie nasze maluchy czasem mają nas już po dziurki w nosie i potrzebują odmiany, mają do tego prawo ![]() Ostatnio niestety Emilka bywa marudna, więc często noszę ją na rękach, bo nie chce mi się słuchać jej kwękania ![]() Mój kręgosłup niestety mocno to odczuwa. Wcześniej nosiłam najczęściej przodem do siebie, bo tak wolała, ale teraz przerzuciła się na noszenie przodem do świata. Mariolu- korzystaj z ostatnich chwil, gdy masz swoich mężczyzn do oporu ![]() Chociaż wydajesz się tak zorganizowaną osobą, że na pewno nawet pracując, wygospodarujesz dla nich dużo czasu. Elgie- pochwal się sukienką ![]() Frogutka- ja jeszcze nie podawałam, ale tu znalazłam taki przepis: http://www.jedzonkomalucha.pl/portfo...ziemniaczkami/ Ela87- co słychać? Masz jeszcze jakieś zdjęcia Oli próbującej nowe smaki? ![]() Virgo- masz już wyniki badań? Wiadomo czy coś dolega Natalce (chociaż w ogóle nie biorę takiej opcji pod uwagę)? Dodałam dziś do marchewki ziemniaczka. Emcia na razie zajada warzywa z apetytem, ale chyba jej brzuszek jeszcze nie do końca sobie z nimi radzi. Zaczęła dużo ulewać (w tym również marchewką) i ma problem z bolesnymi bąkami. Myślicie, że to sygnał, by jednak trochę poczekać z rozszerzaniem diety? Poza tym znów coś jej obsypało czółko. Nie mam pojęcia co mogło spowodować wysypkę. Wczoraj u mojej koleżanki pierwszy raz miała kontakt z kotem i zastanawiam się, czy to może być uczulenie na jego sierść. Jutro mamy szczepienie. Tyle u nas z nowości ![]() Mam jeszcze małe pytanie: macie w wózkach podnoszone materacyki w gondoli? Korzystacie z tego udogodnienia? Zastanawiam się czy podnieść go trochę w naszej bryce, żeby Emilka mogła sobie trochę pooglądać świat.
#579 | |||
Moderator
|
Ja tak z doskoku bo na dzialke wlasnie jedziemy
![]() Cytat:
Nie, ale widzialam w sloiczku Babydreama po 4 miesiacu i mysle ze skorzystam bo nie mam pojecia jak sie do niego zabrac. Cytat:
![]() 2. Nosze chociaz staram sie jak najmniej bo zwyczajnie mnie to meczy. Kacper wazy tylko i az 7kg ![]() A jesli nosze to tylem do siebie. Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#580 |
Zakorzenienie
|
Ag
Lezenie na macie, siedzenie na macie. Lezaczek Lezenie na naszym lozku, siedzenie na naszym lozku. Samolocik. Noszenie przodem do mnie, przodem do swiata. Lezenie na przewijaku. Czasami wozek w kuchni, w pokoju na dole. Sadzam czasami na parapecie i ogladamy co za ok em ciekawego, bawimy sie misiami, czytamy i ogladamy ksiazki, robimy patataj ![]() Malo soe odzywam, ale czesto Was podczytuje ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#581 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam, korzystam czasem ale nie jest zbyt stabilne te podnoszone oparcie i jak mała się rusza to czasem zjeżdża na boki gondoli bo te oparcie sie przychyla na boki.Ale ja mam w gondoli okienka i jak mała leży na płasko to odwraca główkę i może podziwiać przez nie świat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#582 | |||
Rozeznanie
|
Hello
![]() Chyba widzicie, że u nas jakiś kryzys bo o wiele mniej mnie na wizażu ![]() Toś ewidentnie coś się popsuł- jak spał w dzień 3,4 razy po 2 godziny tak dziś może max 2 godziny łącznie przespał i to na spacerze a w domu to szkoda mówić ![]() Ciągle marudzi ![]() ![]() Nosz mówię Wam- zepsuł się chłopak totalnie. Przeczekam, trudno się mówi. Cytat:
Mój co prawda nie ma 5 miesięcy a nie całe 4 ale też jest wymagający ![]() ![]() Inne atrakcje to mata- turlanie, przewijak i akcja "wietrzymy klejnoty"- ale jest szczęśliwy wtedy- zajęcie na max 15 minut ale działa ![]() Czasem obejrzy TV jak wyjdę z pokoju i też mu się podoba. Prócz tego naśladowanie jego gaworzenia, książeczka kontrastowa no i gili-gili nosek w nosek- wtedy się chichra w głos ![]() 2. noszę Tosia na ramieniu- patrzy sobie na świat za moimi plecami. Cytat:
![]() Ja niestety w 2 wózkach mam gondole na płasko i dlatego Toś lubi być w foteliku- w gondolach mało widzi ![]() Mam nauczkę żeby przy kolejnym dziecku zwracać uwagę na takie rzeczy. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#583 |
Zadomowienie
|
To jednak mamy podobny repertuar zabaw
![]() Tylko że Dzidziuś najbardziej lubi potrząsanie, podrzucanie, samolocik i inne takie ekscytujące zabawy. A tak najlepiej się bawi tatuś, bo mamusia nie ma siły ![]() Zawsze to lżej poczytać że nie jestem sama z "problemem" ![]() Tequiba - Twój sposób "na Biedronkę" wymiata ![]() ![]() Limonka - u nas pierwszy ziemniak (ze słoiczka) spowodował bąki i brak kupy przez 2 dni. Na pewno bym poczekała z tym ziemniakiem jakiś czas skoro taka reakcja. A poniżej Gucio: 1. co by tu zmajstrować ![]() 2. może zdemontuję karuzelkę ! 3. sprawdzę czy matka odkurzyła za łóżeczkiem 4. oj, mamo ratuuuuunku!!!
#584 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój na razie jest mniej mobilny- może rehabilitacja sprawi, że też będzie się tak kręcił ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#585 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#586 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do spotkania to mi pasuje każdy wrześniowy weekend ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#587 |
Zakorzenienie
|
Ja tak tylko z doskoku wpadłam powiedzieć, ze mieliśmy dziś pierwsza lepsza nocke od 2 tygodni. Ale to zapewne przypadek.
![]() poza tym u nas bardzo niefajnie w domu i nie mam nastroju na pisanie, ale czytam jak zawsze. |
![]() ![]() |
![]() |
#588 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wczoraj zrobiłam jabłka, dostałam cały wór z ogródka rodzinki i trzeba było je przerobić. Nie powiem, żebym miała zostać fanką robienia przetworów ![]() Cytat:
![]() U mnie też nie widać @, zastanawiam się kiedy mnie to dopadnie... Cytat:
Cytat:
Ostatnio też siedziałyśmy/leżałyśmy na kanapie i słuchałyśmy muzyki rockowej. Ale powiem Ci, że czasem też już nie wiem co ja mam z nią zrobić. Co do noszenia to czasem oczywiście. Staram się jednak tyłem do siebie, żeby nie wyginała się za bardzo. Powodzenia na szczepieniach. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas jakaś masakryczna noc bo młoda od 12 co godzinę się budziła. A to niechcący przez sen na brzuszek się odwróciła, a to kocyk spadł, a to nie wiem co. Spaaaaaaać. A co byście powiedziały o spotkaniu 13/14 lub 20/21 września? |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#589 |
Wtajemniczenie
|
Ag u nas jeszcze jest "sroczka kaszkę warzyła" i "idzie rak nieborak". czasem jak marudzi zostawiam go samego i się uspokaja i znajduje sobie zajęcie. Kładę go też w różnych miejscach w domu. U mnie jak jest dzień marudy działają tylko rączki przodem do siebie. nawet nie muszę chodzić, wystarczy że stoję i się bujam. przy przenoszeniu biorę go zawsze w poziomie, a jak chodzimy po mieszkaniu to tyłem do siebie lub brzuchem do podłogi. gdy jest marudny wyjście na spacer w ogóle nie wchodzi w grę. Aha robię jeszcze pierdzioszki lub smyram po nogach/stopach, pokazuję mu zwykłe przedmioty (np. szeleszczę reklamówką, macham pieluchą, otwieram i zamykam taką klamrę do włosów i udaję że to paszcza jakiegoś stwora) lubi też oglądać rysunki na koszulkach i w gazetach a ostatnio również nasze zdjęcia
Limonkaja mam podnoszony materac w gondoli ale nie używam bo Kuba zjeżdża w dół ![]() niezapomnijka współczuję ![]() My dziś zaczniemy z ziemniakiem. Ponieważ Kuba i tak wszystko wypluwa to raczej mu nie zaszkodzi, a przynajmniej pozna nowy smak ![]() I ja mam pytanie (z serii tych dziwnych): jak dziecko się urodziło z przylegającymi uszami, to mogą mu się jeszcze zrobić odstające? tygrysek może ebooki czytaj?
Dni z dziećmi są bardzo długie ale lata mijają bardzo szybko ❤️❤️❤️ K+H+Z Edytowane przez alwa Czas edycji: 2014-08-19 o 08:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#590 | ||||||||||
Raczkowanie
|
Hej wam, jestem, ciągle byłam, ale tylko czytałam. U nas ok, mala trochę marudna, znowu przebudza się w nocy- albo chce jeść, czasem smoka szuka, a dziś kupkę sprezentowała, ale to dobrze bo dzień był bezowocny!
Muszę się pochwalić na wstępie, że zaczynają jej w końcu rosnąć włoski ![]() Cytat:
![]() Ja planuję dopiero po skończonym 6 miesiącu, a zobaczymy co z tych planów wyjdzie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
2. nosze ale raczej jak marudzi. nosze różnie- raz przodem, raz tyłem u mnie problem z nadgarstkiem -chyba źle Emilkę podnoszę i praktycznie nic nie potrafię zrobić ta ręką, nawet rak po umyciu wytrzeć- masakra. a niestety nie mam jak jej dać odpocząć ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja mam taka opcje w gondoli, raz podniosłam, bo musiałam dać Emilce kaszkę poza domem, ale tez zjeżdża, więc z tego nie korzystam Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Side- super,że sobie jedziecie na wakacje, na pewno będzie super Virginia- i jak mała? Mam ostatnio kiepski nastrój- dopadają mnie paskudne myśli, że już niedługo do pracy, a mala do żłobka, jak to będzie, co z jedzeniem, co z jej odbieraniem i ogólnie same czarne myśli. Ale ja zawsze podobno na zapas się martwię i podobno niepotrzebnie, więc sobie tu ponarzekam ![]() Zmykam, bo coś mi marudzi, widzę, że chce spać, ale ona nie chce. Coś muszę wymyślić. Miłego dnia!
![]() |
#591 |
Zakorzenienie
|
Widzę ze dzieciaki są na etapie, kiedy trzeba znajdować im non stop nowe zajęcie i nie posiedza same
![]() ![]() Od poniedzialku i ja wracam do pracy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#592 |
Wtajemniczenie
|
Tynka też miałam duży problem z nadgarstkiem. Lekarka mi przepisała to: http://www.aptekagemini.pl/diky-4-plyn-30ml.html
tylko że mówiłam jej że karmię piersią a na sprayu pisze że przy karmieniu nie wolno, więc nie chciałam ryzykować i zastosowałam dopiero jak przestałam karmić.
#593 |
Zadomowienie
|
My dzis mamy szczepienie. Jak ja nie lubie tego. Slawcio znow bedzie plakal
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#594 |
Zakorzenienie
|
Agunia dotarła paczka? Co próbuje wysłać Ci pw to mnie wyrzuca z aplikacji i mi braklo cierpliwości
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#595 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziś np. po pobudce ok 5 mimo przełożenia do wózka na dospanie (które zazwyczaj działało) był płacz a potem gadanie do żyrandola. Gadanie olałam ale jak się za długo nie interesowałam to znowu płacz- więc mój synek zaczął dziś dzień o 5 ![]() ![]() ![]() Mój na razie -tfu tfu- ma przylegajace uszka ale w sumie ani ja ani małż nie mamy odstających uszu wiec może mu tak zostanie. Mój znajomy natomiast ma b. odstające uszy i jego dzieciaki- mimo opasek, czapeczek, pilnowania itp. mają takie same od urodzenia.
![]() ![]() |
![]() |
#596 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Dzięki za odpowiedzi w sprawie podwyższenia w gondolce i rozszerzania diety! Cytat:
Cytat:
![]() Nie tylko chłopaki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam nadzieję, że atmosfera w domu się poprawi! Ale masz pecha z tą sesją! Dziś już chyba nic nie stanie na przeszkodzie, bo pogoda sprzyja ![]() Cytat:
![]() Współczuję, bo znam ten ból. Mi pasują oba terminy. To samo miałam zaproponować ![]() Niech rosną jak najdłuższe, żeby mama mogła już wkrótce warkocze czesać ![]() Cytat:
Tak z ciekawości: któraś z Was planuje brać urlop wychowawczy? Cytat:
![]()
![]() |
#597 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dziekuje
![]() Kciuki za szczepienia ![]() Elunka łącze sie w bólu ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#598 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
![]() Ja nie biore wychowawczego ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj w klubie: ja jestem ta wstrętna baba do której można łaskawie wysłać uśmiech, która daje jedzenie, robi inne rzeczy zamiast się z nim bawić (bo przeciez obiad się sam nie ugotuje, dom się sam nie posprząta) a mąż przychodzi i jest tak rogal i śmiech w głos i nareszcie przychodzi ten który go ode mnie ratuje ![]() ![]() ja już też nie mam pomysłów na moje dziecko, na dodatek on już raczkuje, otwiera mi szuflady, wyciąga gazety z pólek czy książki, potrafi sturlać się pod stolik do kawy czy w jakąś dziurę a ja mam nagle zawał gdzie jest dziecko. jest bardzo do przodu jeśli chodzi o rozwój ruchowy, stoi sam przy meblach od dwóch dni, siada na krótko sam...teraz to dopiero kanał ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#600 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Siadanie, raczkowanie, wstawanie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.