Niekulturalne zachowanie Polaków w stosunku do cudzoziemców mówiących po polsku - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-19, 09:51   #61
201607050913
Konto usunięte

Dot.: Niekulturalne zachowanie Polaków w stosunku do cudzoziemców mówiących po polsku

Ten przykład z imprezą i papierosem to akurat przykład kultury, pochwalili jego polski i przeszli na angielski, żeby się łatwiej porozumieć.

Wspomniałam o moim kumplu, który podróżował po Polsce i zawsze był miło traktowany kiedy mówił w naszym języku. Ale jeśli chodzi o dłuższe spotkania, to często znajomych traktował jak nativow do ćwiczenia języka, obrazal się o przechodzenie na jego język, i po polsku gadka się po prostu rozlatywala, bo trzeba było zmienić temat na prostszy. Ja też mu często chętnie pomagam, ale nie zawsze mam ochotę robić za profesora, zwłaszcza na imprezie.

Edytowane przez 201607050913
Czas edycji: 2014-08-19 o 09:52
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 10:07   #62
roxyroxy
Zadomowienie

Dot.: Niekulturalne zachowanie Polaków w stosunku do cudzoziemców mówiących po polsku

Mineralka bez gazu, moj tz odebral to tak,ze jego polski jest lepszy ale jeszcze nie na tyle dobry zeby rozmawiac z nami. Dla niego to byl brak kultury bo on dolaczyl do rozmowy w jezyku polskim, ja dalej kontynuowalam ta rozmowe , on jeszcze probowal i ewidentnie chcial mowic po polsku. A ta rozmowa po angielsku byla o przyslowiowej dupie marynie i moga byc po angielsku.

Moj tz jest generalnie przyjaznir nastawiony, zawsze jest cierpliwy do ludzi z lamanym angielskim, pomaga,nie wysmiewa itd. I teraz stwierdzil,ze sam juz nie bedzie poswiecal swojego czasu na sprawdzanie ludziom oficjalnych mejli, poprawianie ich, wciagac do rozmowy chyba ze to sa osoby ktore sie tym odwdziecza. Mam np kuzyna ktory miesska w Anglii i dopiero sie uczy angielskiego, moj tz zawsze go wciaga do rozmowy, mowi powoli ,przedstawia ludziom,upewnia sie ,ze mu nie jest glupio. I chlopak sie wyrabia jezykowo( on akurat z tz tez mowi polsku)

Generalnie moj tz tak to podsumowal' jaki by nie byl zly czyjs angielski dla tz musi byc wystarzajacy,ale jego polski juz dla Polakow lamany byc nie moze bo to ich meczy. Ale tak samo mojego tz moze meczyc powtarzanie tego samego, tlumazenie zartow itd.

Jeszcze raz podkresle,ze nie jest tak za kazdym razem ale niestety bardzo czesto.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 10:14   #63
201607050913
Konto usunięte

Bo może jego polski nie był wystarczający? Nie wiem, ja tam się nie obrazalam jeśli ktoś nie kontynuował ze mną rozmowy po hiszpańsku, kiedy uczyłam się tego języka. Uznalam, że jeszcze się muszę podszkolić i tyle. Ale niekoniecznie wykorzystując każdego spotkanego na drodze nativa.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 10:44   #64
roxyroxy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Bo może jego polski nie był wystarczający? Nie wiem, ja tam się nie obrazalam jeśli ktoś nie kontynuował ze mną rozmowy po hiszpańsku, kiedy uczyłam się tego języka. Uznalam, że jeszcze się muszę podszkolić i tyle. Ale niekoniecznie wykorzystując każdego spotkanego na drodze nativa.
No wlasnie tu jest sedno. Stad ten zal mojego tz , ze np ten jego kolega z pracy pyta sie jak cos napisac, lamie angielski i dla anglikow to musi byc wystarczajace i musza czekac cierpliwie az sie nauczy mowic dobrze a jednoczesnie nie umie okazac empatii w stosunku do cudzoziemca ktory uczy sie jego jezyka. Jemu latwiej po angielsku bo sie nie musi wysilac ze zrozumieniem obcokrajowca ale nie pomysli, ze taki anglik tez sie z nim meczy.

Po prostu tz musi przestac sie przejmowac i rozmawiac tylko z chetnymi

Stary 2014-08-19, 13:27   #65
trunfio
Rozeznanie

Dot.: Niekulturalne zachowanie Polakow w stosunku do cudzoziemców mówiących po polsku

Cytat:
Napisane przez roxyroxy Pokaż wiadomość
To ma byc ironia? Niestety, nigdy mi sie nie zdazylo aby angielski native speaker byl chamski , niecierpliwy itd. Natomiast jak wspomialam zdarza sie to u Polakow. Pewnie,ze nie wszysctkich ale napewno czesciej niz sie tego spodziewalam
twoje doświadczenia ≠ doświadczenia innych

Piszesz tak jakby to, że ty się nie spotkałaś miało dowodzić tego, że to się nie zdarza ("Niestety, nigdy mi sie nie zdazylo[...]" Niestety? Powinnaś się cieszyć)

Nie wyobrażasz sobie? To zacznij, bo ja i wiele innych osób spotkało się nie raz, nie dwa a setki razy.
trunfio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 14:04   #66
roxyroxy
Zadomowienie

Dot.: Niekulturalne zachowanie Polakow w stosunku do cudzoziemców mówiących po polsku

Cytat:
Napisane przez trunfio Pokaż wiadomość
twoje doświadczenia ≠ doświadczenia innych

Piszesz tak jakby to, że ty się nie spotkałaś miało dowodzić tego, że to się nie zdarza ("Niestety, nigdy mi sie nie zdazylo[...]" Niestety? Powinnaś się cieszyć)

Nie wyobrażasz sobie? To zacznij, bo ja i wiele innych osób spotkało się nie raz, nie dwa a setki razy.
No chyba oczywiste jest ze kazdy jest inny. Taka jest prawda,przez 10 lat mieszkania w anglojezycznym kraju nie spotkalam sie z traktowaniem takim jak niektorzy traktuja mojego tzta. Zaden z moich znajomych nie mial takiego problemu.

I tak uwazam ,ze Anglicy sa bardziej tolerancyjni i wyrozumiali. Co nie oznacza,ze nie ma wsrod nich burakow.

I o ile takie sytuacje sie moga zdarzac w zyciu prywatnym,bardzo rzadko zdarzaja sie w pracy np. Barze lub sklepie. Tylko,ze tu jest z kolei przewrazliwienie co do obslugi klienta.

Edytowane przez roxyroxy
Czas edycji: 2014-08-19 o 14:30
Stary 2014-08-20, 15:33   #67
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Cytat:
No chyba oczywiste jest ze kazdy jest inny. Taka jest prawda,przez 10 lat mieszkania w anglojezycznym kraju nie spotkalam sie z traktowaniem takim jak niektorzy traktuja mojego tzta. Zaden z moich znajomych nie mial takiego problemu.

I tak uwazam ,ze Anglicy sa bardziej tolerancyjni i wyrozumiali. Co nie oznacza,ze nie ma wsrod nich burakow.

I o ile takie sytuacje sie moga zdarzac w zyciu prywatnym,bardzo rzadko zdarzaja sie w pracy np. Barze lub sklepie. Tylko,ze tu jest z kolei przewrazliwienie co do obslugi klienta.

A gdzie dokładnie ci się to w Polsce przytrafiło? Bo w moim Krakowie jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś zjechał mojego faceta, bo próbuje coś wybełkotać po polsku .

A ludzie ogólnie mogą być nieśmiali i wstydliwi. Kuzyn TŻ mi opowiadał, że mówi po japońsku, ale Japonki wstydziły się rozmawiać z nim po japońsku.
Dziwne to trochę. Ale z drugiej strony, jak one mogły się czuć? Jakiś dziwny obcokrajowiec na japońskiej wsi nadaje po japońsku i pewnie były w szoku. Może w Polsce też tak? Ludzie są wstydliwi, bo nie są przyzwyczajeni do tego, że obcokrajowiec wyskoczy im z rozmową po polsku? I nie bardzo wiedzą jak się do tego zabrać?

Boom na Polskę zaczął się przecież całkiem niedawno .

Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Czas edycji: 2014-08-20 o 15:40
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-20, 16:20   #68
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Ok przykladowo, ma w pracy dwoch kolegow, ktorzy wiedza ze uczy sie polskiego. Na imprezie firmowej stoimy na papuerosie w trojke ( ja i tych facetow) podchodzi do nas moj tz, zagaja cos po polsku typu ' macie papierosa? Fajna impreza itd' ja kontynuuje ta rozmowe, mowie mu prostymi slowami o czym rozmawiam po czym jego kolega mowi ' oh your polish is getting better' i koniec rozmowy po polsku, ja probuje dalej po polsku ale oni natychmiast sie przestawili.

Ta sytuacja brzmi glupio gdy ja opisuje ale moze zrozumiesz o co chodzi.

Albo w barze:

Po prosze dwa zywce, jedno z sokiem malinowym.

Barman: twenty two zlotys.
Tz( probujac podtrzymac rozmowe) dwadziescia dwa zloty?
Barman: yes
Tz. Czy tu mozna palic?
Barman: no

I tak w kolo macieju. Praktyka jezyka w codziennym zyciu ( ten przyklad z barmanen jest z Polski oczywiscie).

I owszem zdazylo sie raz czy dwa, ze kelnerka byla np przyjazna, tz spokojnie cos zamowil i pogadal chwile ale generlnie czesciej zdarzaja sir sytuacje stresujace.

Byłaś kiedyś barmanką? Bo niestety w przypadku obcokrajowców przychodzących i mówiących po polsku 99% sytuacji wygląda tak:

Klient: Poproszę dwa piwa.
Barman: Czternaście złotych.
Klient: How much? English, please.

I po kilkunastu takich przypadkach nie masz ochoty się już zastanawiać, jak wygląda poziom danej osoby, tylko mówisz po angielsku choćby cenę - żeby nie było niedomówień.

Co do Twojego TŻ-ta - możliwe, że Ty rozumiesz go lepiej niż inni. A to, że Twoi rodzice z nim rozmawiają - nie umieją angielskiego, więc nie mają wyjścia. Zrozum to, że ludzie w normalnych sytuacjach nie mają ochoty być nauczycielami. Jeśli nie rozumieją wypowiedzi, to proszą o powtórzenie po angielsku lub przetłumaczenie, raczej mało kto ma ochotę np. na imprezie cały czas się domyślać, co ktoś powiedział. Ja sama wyjechałam do obcego kraju i byłam w takiej sytuacji jak Twój TŻ i absolutnie nie oczekiwałam, że ludzie będą mnie poprawiać albo zawsze wiedzieć, co powiedziałam i nigdy nie obrażałam się za przechodzenie na angielski. A wierz mi, że np. Niemcy nie kłopoczą się - nie zrozumieją Cię lub powiesz coś po niemiecku z błędem, to od razu przechodzą na angielski.

I jeszcze coś - gdyby Twój TŻ nie mówił po polsku, a znajomi mówiliby tylko w tym języku, to już widzę ten wątek: "Moi znajomi są niekulturalni, bo nie chcą mówić przy moim TŻ-cie po angielsku, mimo że znają!". Dla mnie w towarzystwie międzynarodowym zawsze normalne było przechodzenie na angielski, bo nigdy się nie wie do końca, ile ktoś rozumie po polsku i potem się okazuje, że ktoś miał pretensje, bo nie mówiło się po angielsku i on nie rozumiał 3/4 rozmowy.

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2014-08-20 o 16:22
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 23:46   #69
trunfio
Rozeznanie

Cytat:
ze Anglicy sa bardziej tolerancyjni i wyrozumiali.
Oh, sweet summer child, oby ci życie nigdy nie zweryfikowało tego poglądu.
trunfio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 06:50   #70
Fantasmagori
Zakorzenienie

Ja mam z kolei doświadczenie odwrotne - nieprzyjemni obcokrajowcy, szczególnie Niemcy. W markecie w którym pracuję chcą się o cos zapytac i jesli mowia po angielsku no to nie ma sprawy bez problemu się dogadam. Ale oni mowia o niemiecku czy francusku strasznie niewyraźnie, powtarzają w kolko to samo chociaż chyba widać ze nie wiem o co chodzi Próbuję po angielsku - dalej krzyczą po swojemu Myślą że wszyscy się uczą ich języka czy co Już widzę jaka by była reakcja jakbym w Niemczech zrobiła problem że ktoś nie mówi po polsku

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 14:15   #71
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Ja mam z kolei doświadczenie odwrotne - nieprzyjemni obcokrajowcy, szczególnie Niemcy. W markecie w którym pracuję chcą się o cos zapytac i jesli mowia po angielsku no to nie ma sprawy bez problemu się dogadam. Ale oni mowia o niemiecku czy francusku strasznie niewyraźnie, powtarzają w kolko to samo chociaż chyba widać ze nie wiem o co chodzi Próbuję po angielsku - dalej krzyczą po swojemu Myślą że wszyscy się uczą ich języka czy co Już widzę jaka by była reakcja jakbym w Niemczech zrobiła problem że ktoś nie mówi po polsku
Niemców nie lubię . I jak przyjeżdżają do Polski i na dzień dobry wyskakują z niemieckim, to mam ochotę im dać w pysk.
Nawet przywitać się po polsku/angielsku nie chcą, tylko od razu z tym niemieckim jazgotem do nas warczą.
Germanizacja. Z tego, co słyszałam od obcokrajowców, to jak Niemcy do nich przyjeżdżają (do Francji albo Portugalii), to też gadają po niemiecku i wymagają od obsługi znajomości ich języka.
Straszni z nich ignoranci.
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-27, 14:47   #72
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

Moi znajomi lubia uczyc mojego TZ polskiego. I wiem, ze gdybysmy pomieszkali w kraju troche dluzej to szybko by sie nauczyl naszego jezyka. Ostatnio jak bylam w odwiedzinach moja kolezanka nauczyla go spiewac wlazl kotek na plotek.

Ja mam wlasnie problem w druga strone, gdzie moi znajomi wstydza sie mowic do niego po angielsku

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 22:32   #73
kotnaplocie
Raczkowanie

Tyle, ze bycie obcokrajowcem nie oznacza automatycznie znajomosci angielskiego, i tu sie sprawa komplikuje. Dialog, który ktoś napisał jako przykład rozmowy w barze zdaza sie często, nie tylko w Polsce. Wchodzi ktoś do sklepu/baru/knajpy, prosi o coś w języku narodowym, ale z błędem lub wyraźnym akcentem, a rozmówca natychmiast przechodzi na angielski. I pal sześć, jak ten ktoś angielski zna, to sie przynajmniej dogada, gorzej natomiast, kiedy mimo pełnej konsternacji człowieka dalej mówią mu po angielsku, mimo, ze on w tym języku ani be ani me.

Jeszcze mogę zrozumieć, ze barman czy sklepikarz słyszał, ze ktoś np. przez telefon gadał po angielsku, albo jak wyraźnie słychać akcent, ale jak podchodzi para rozmawiająca ze sobą po węgiersku i któreś z nich zadaje pytanie po polsku, i po pierwszej angielskiej wypowiedzi nie przechodzi na ten język, to lepiej wrócić do rozmowy nawet bardzo łamana polszczyzna.
kotnaplocie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-30, 21:28   #74
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Zgadzam się
Choć ze wszystkich narodowości, z którymi miałam do czynienia, najgorsi są Francuzi. Spróbujcie się tak lekko pomylić, to zobaczycie reakcje.
Calkowicie sie zgadzam. Oni uwazaja osobe nie czytajaca po francusku za analfabete, a kazdy jezyk nie wywodzacy sie nie od laciny za barbarzynski

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Co do tematu to czytalam artykul ze Polacy w UK probuja terroryzowac tubylcow jezykowo. Wiec moze faktycznie jest cos na rzeczy.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-30, 21:35   #75
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Calkowicie sie zgadzam. Oni uwazaja osobe nie czytajaca po francusku za analfabete, a kazdy jezyk nie wywodzacy sie nie od laciny za barbarzynski

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Co do tematu to czytalam artykul ze Polacy w UK probuja terroryzowac tubylcow jezykowo. Wiec moze faktycznie jest cos na rzeczy.
A mogłabyś podać jakiś link?
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 18:33   #76
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Jestem ciekawa czy ktos zauwazyl nastepujace zjawisko.

Zanim moj tz zaczal sie uczyc j.polskiego mowilam mu, jak Polacy to beda doceniac, wszyscy sie beda cieszyc,ze probuje rozmawiac ,ze uczy sie naszego jezyka itd. Slyszalam tez duzo takich opini od naszych znajomych.

Niestety sytuacja wyglada zupelnie inaczej. Moj Tz cieszyl sie,ze mamy duzo znajomych Polakow , bo bedzie mogl praktykowac z nimi jezyk ( jakby nie bylo oni cwicza na nim swoj angielski) ale jest to niemozliwe. Za kazdym razem gdy tz powie cos po polsku,zamiast kontynuowac rozmowe, to sie glupio usmiechaja i odpowiadaja po angielsku. Czasem go ktos pochwali ale dalej nie kontynuuje rozmowy.

Starsi ludzie maja straszne problemy ze zrozumieniem Tzta. Jego akcent jest w miare wyrazny ale zmienia szyk zdania, myli mu sie gramatyka i trzeba sie czasem domyslac o co mu chodzi. Zauwazylam jednak,ze robia tylko miny i czekaja az ja przetlumacze.
Czasem wrecz widze zaklopotanie i panike na ich twarzach. Czasem mam wrazenie ,ze starsza generacja jest strasznie zahukana.

Mamy tez jednego ( myslalam do tej pory) dobrego kolege, ktory ma chamskie teksty typu ' w ogole nie umiesz mowic' , ' po tylu latach powinnienes znac jezyk lepiej' ' co ty w ogole mowisz' itd. Wiadomo,ze takie komentarze obnizaja pewnosc siebie.

Kto sie uczyl jezyka obcego i zmusil sie do rozmowy z native speakerem wie jak trudno jest sie przelamac i jak latwo sie zestresowac. Wszyscy ci Polacy, wlaczajac tego kolege uczyli sie angielskiego, ten kolega robi po angielsku bledy i nie umie sie do konca wyrazic a jest pierwszy do krytyki.

Generalnie oboje mamy wrazenie, ze Polacy oczekuja aby cudzoziemiec znal polski juz na w miare dobrym konwersacyjnym poziem,zeby nie trzeba bylo sie meczyc. A przeciez wiadomo,ze jest okres pomiedzy, kiedy trzeba duzo rozmawiac i ten jezyk cwiczyc.

Nie wyobrazam sobie aby Anglik czy Irlandczyk chamsko komentowal poziom jezyka cudzoziemca albo nie mial cierpliwosci gdy ten probuje cos powiedziec.

Czy spotkalo was, waszych partnerow ,znajomych cos podobnego?
Strasznie jest to przykre, stawia nas w zlym swietle i demotywuje mojego partnera bo po co ma sie uczyc skoro wszyscy maja to gdzies?

Pozwole sobie zedytowac post. Nie mowie tylko o moich znajomych. Takie sytuacje zdarzaja sie ,gdy moj Tz poznaje Polakow np w pracy na imprezie itd. Probuje zagadac po polsku po czym ktos sie smieje i odpowiada po angielsku. Tak samo jest gdy w Polsce zamawia piwo i probuje nawiazac konwersacje z barmanem. Widzialam na wlasne oczy jak barman traci cierpliwosc. A co gdyby moj tz nie znal angielskiego i ten minimalny polski byl jego jedyna mozliwosci komunikacji w PL?
Nie zauwazylam i nie odczulam.
A raczej moj Tz, ktory jest Finem.
Uczyl sie i nadal uczy tylko przy mnie i z polskich filmow/serialii (ang napisy). Jak jezdzimy do Pl mowi tylko po polsku, taka mamy umowe.
Zawsze sie zawstydza, bo wszyscy go tak w kolko chwala i (niektore panie kasjerki) probuja podrywac
Specjalnie spytalam sie go jakie ma odczucia (w pt wrocilismy z urlopu w Pl) na ten temat. Stwierdzil, ze nigdy nikt nie byl tak mily tylko za to, ze otworzy paszcze i odezwal sie
Nie spotkala nas nigdy zadna przykra sytuacja, ani z rodzina, ani "na miescie". Wszyscy raczej sluchaja cierpliwie i pomagaja mu. Czasami pytaja mnie, czy dobrze zrozumieli, gdy mowi malo wyraznie albo miesza przypadki.

Puolatar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości