|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Od 10 lat ważę 73 kilo mimo, że powinnam 60, przed okresem teraz nabieram kilo wody, ale jak sobie pozwolę na fast-foody i piwo to i z 6 kilo zrobię w tydz na ustabilizowanym tsh więc się pilnuje nawet na urlopie
![]() a z niedowagą też przekichane - mam koleżankę która ma taką przemianę materii że pół mogłaby mi oddać
|
|
|
|
#902 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#903 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, pytanie: czy przy niedoczynności tarczyca zmienia jakoś swe wymiary, kształt? Tzn. czy na podstawie tylko "macania" lekarz może stwierdzić, że wszystko jest ok? Niestety tak wyglądała moja wczorajsza wizyta... A to, że od dłuższego czasu chodzę zmęczona, to tylko przemęczenie... Na moje pytanie dlaczego to tak długo trwa i co z tym zrobić, pani doktor nie była już w stanie odpowiedzieć.
|
|
|
|
#904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#905 |
|
Raczkowanie
|
Kobietki, mam pytanie.
Pisałam tu już niedawno, kiedy miałam robione badania pod kątem niedoczynności. TSH mam cały czas w okolicach 3,7 (generalnie norma). Ostatnio olałam wgłębianie się, bo tsh inne wyniki był w normie i lekarz generalnie nie widział podstaw do tego, aby rozpoczynać głębszą diagnostykę, jednakże objawy jakie mam ciągle mi doskwierają. Najbardziej dotkliwa jest senność. Potworna senność, która nie daje mi żyć. Miewam zawroty głowy, ciągle mi zimno, włosy paznokcie w tragicznym stanie. Ale kiedy wybrałam się ostatnio do mojej poprzedniej lekarki, to powiedziała - magnez. No i ok.. faszeruję się, chociaż biorę cały okrągły rok to niewiele to pomaga. Lekarka wtedy widziała że mam też wątpliwości co do TSH o którym jej mówiłam (ona stwierdziła, że z internistycznego punktu widzenia leczenie zaczyna się.. od 10!!! :O zdziwiłam się, bo znam mnóstwo osób które mają tsh o wartości w okolicach 5 i biorą leki...) więc widząc mój niepokój powiedziała, żebym zrobiła anty- TPO, bo czasem sie zdarza, że zapalenie tarczycy może wyjść dopiero przy tym badaniu. I tu moje wątpliwości, ponieważ dziś odebrałam wynik - <37 U/ml norma pisze <60 ;/ Z tego by wynikało, że czyściutko, wszystko super. Ale ja się naczytałam, że norma powinna być do 35, a w ogóle to według informacji które zdobyłam, u zdrowej osoby te przeciwciała w ogóle nie powinny występować i że ich obecność już oznacza jakieś problemy! A jednak norma jest do 60? Nic z tego nie rozumiem.... nie wiem co z tym robić. Będę wdzięczna za jakieś rady, albo Wasze doświadczenia ostatnio tak mi tu pomogłyście!
|
|
|
|
#906 |
|
Rozeznanie
|
,Hej dziewczyny, chciałam zapytać, czy macie z lekarzami ten sam problem co ja- pytanie skierowanie głównie do tych, które planują zostać mamami
Mam niedoczynność tarczycy, w tym momencie moje TSH oscyluje w okolicach 2. Mam problem ze swoim ginekologiem, bo kategorycznie zabrania mi zachodzenia w ciążę, powiedział, ze jeśli zajdę, nie podejmie się jej prowadzić. Mój endokrynolog natomiast dał mi zgodę na starania o dziecko, podobnie mówi drugi ginekolog, do którego się wybrałam. Jak to w końcu jest? Czy to cholerne TSH MUSI wynosić 1 lub poniżej, żeby starać się o dziecko? jestem lekko podłamana, bo leczę się od 2 lat i TSH nie spada aż do tego poziomu. Resztę parametrów(FT3, FT4) mam w normie. Aha, ginekolog każe mi również przyjmować selen i witaminę B, endokrynolog nic na ten temat nie mówi.
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") |
|
|
|
#907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#908 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak poza tym to mam wrażenie, ze dla lekarzy to wszystko to też czarna magia. nawet dla endo.
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") |
|
|
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
Ft 3 i ft4 w normie bo niedawno robilam
![]() Tylko ze ja wlasnie nie bylam jeszcze u zadnego endo. Lekarze o ktorym wspominalam to internisci. Tylko ze oni nie widza potrzeby zeby dawac mi skierowanie do endo bo wyniki mam niby w normie. Za to objawy dokuczliwe, a kolezanka z hashimoto z wielkimi oczami powiedziala: Przy 3,8 w Twoim wieku jeszcze nikt Cie nie skierowal? (Mam 23 lata). A ona sama miala dobre wyniki. Dopiero USG cos jej wykazalo, wszyscy jej wciskali nerwice. Sama nie wiem.. nie chce sobie wymyslac. Ale ta moja sennosc i inne, to istna męka a lekarz ktory mi antydepresanty przepisal ewidentnie mial mnie za nerwiczke, bo mam wciagle gule w gardle.Nie wiem co z tym anty TPO. 37 to niby w normie a jednak sa. To samo tsh. Norma do 4,8, ja mam 3,8, do ciąży już ja dużo, do niedoczynnosci za malo. Ale to powalone :/ |
|
|
|
#910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W poniedziałek zrobie te przeciwciała i powtórzę TSH -może to 2,791 było błędem labo skoro tamta endo taka pewna że mi to tylko siłownia a nie leki;-)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć ja mam jedną lek., która ostatnio mnie bardzo zaskoczyła i dostałam skierowanie na mnóstwo badań
|
|
|
|
|
#913 |
|
Raczkowanie
|
Ahh lekarze z tymi skierowaniam i to cyrk robia. Tyle sie mowi o profilaktyce a jak chcesz cos wiecej, szukasz, dociekasz, to masz miano hipochondryka, a nie czlowieka troszczacego siw o swoje zdrowie. Teraz takie "modne" jest miec z gorki na swoj stan zdrowia.. a jak sobie wymyslasz, to plać! Prywatnie Cie ewentualnie jakos potraktuja :/ chore..
No ja juz sama nie wiem. Jestem normalnie rozbita. Poszla bym prywatnie ale z kasa cienko. No widzicie.. co z tego ze sa objawy. To moze byc, jak to lubia mawiac lekarze - wszystko. Moja lekarka mnie zaskoczyla. Leczenie niedoczynnosci od tsh 10.. czyli jak ma taka bidna kobita wartosc np 8 i uciazliwe symptomy to sie ja olewa. Bo to przeciez jeszcze "niegrozne" a leczenie zaczna jak baba wpadnie w spiaczke. Wrrrrrr..... |
|
|
|
#914 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie - jeśli pójdę do endokrynologa na NFZ i dostane skierowanie na badanie ft3 i FT4 to te nadania wtedy są bezpłatne?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie bawi akcja "Rak to się leczy" no rzeczywiście chyba wysiadując w kolejkach po pół roku albo więcej do specjalisty i na badania. Chyba realia pomylili... Jak masz pieniądze prywatnie chodzić to nie wątpię:-/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Pollinaa Czas edycji: 2014-08-19 o 16:47 |
|
|
|
|
#916 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie.. i tak to wszystko u nas wygląda w opiece zdrowotnej. O ile mozna nazwac to opieka.
Chyba bede musiala odzalowac i isc prywatnie. Bo mi to co chwile ktos sugeruje. Bez powodu sie tak nie czuje. Ile mozna wszystko tlumaczyc niedoborami i depresja.. tak jest najwygodniej. Faszerowac sie magnezem, albo co gorsza psychotropami. Chyba lekarze zauwazyli w tym dobry interes bo wszyscy chca te swinstwa brac. No i teraz co drugi bierze albo "xanax" albo "magne b6b. Tra-ge-dia!! |
|
|
|
#917 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
1.8 było dla nich w porządku selen przyjmowałam, ale w momencie zajścia endokrynolog kazał odstawić co do aTPO - Gusia pisała, że ma być poniżej 35, ale ta norma to zależy od odczynników stosowanych w laboratorium i w 1 jest to 35 a w innym 60 |
|
|
|
|
#918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam tsh ok. 2 i zaszłam w I cyklu. Selen suplementowałam w kroplach i oczywiście kwas foliowy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#919 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki Dziewczyny! U mnie póki co 2 cykle bezowocne
Jaki preparat selenu brałyście w jakich dawkach?
|
|
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
wtedy nic nie płacisz;D
|
#921 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
do macanka i tak powinno być zrobione usg - nie musi być przy każdej wizycie ale na początku na pewno
|
|
|
|
|
#922 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz niedoczynnosc tarczycy i powinnaś przyjmować tyroksyne. Ja jak najszybciej udawanym sie do endo. Poszukaj lekarza poleconego w internecie, nie musi to byc drogi dr z tytułem profesorskim, wcale nie masz gwarancji, ze zajmie sie tobą lepiej niż młody lekarz, który jest na bieżąco z literatura fachowa. TSH to hormon przysadki, ma wpływ na produkcje hormonów tarczycy ale jakakolwiek diagnoza na podstawie tylko tsh to śmiech na sali a nie medycyna, naprawę warto by sie dokształcić, niestety nie mamy wpływu na wykształcenie lekarzy ale mamy wpływ na siebie i tylko to mozemy zmienić, warto czytać i zdobywać wiedzę o swojej chorobie. Dziewczyny czytajcie to co piszą w internecie, jest naprawdę sporo wiadomości, znajdziecie tez dużo artykułów w innych językach o tym jak teraz na świecie podchodzi sie do chorób tarczycy, jeżeli lekarze ich nie czytają to nie znaczy ze wy nie możecie tego zrobic Pamiętajcie, ze do pełnej diagnozy trzeba zrobic badanie tsh, ft3, ft4, usg oraz przeciwciala. Ważnym elementem rozpoznania jest WYWIAD z pacjentem, opis jego dolegliwości a nie suche badanie tsh jak to robiono 30 lat temu... Tym tpo bym sie nie martwiła, to akurat masz w normie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#923 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki bardzo za odpowiedz
![]() Myslisz fi ze to juz niedoczynnosc? Chorujesz tez? Reszte wynikow mam niby ok. Ft 3 ft4 w normie. Tsh 3,8 tpo 37. Nie mialam jeszcze anty tg i usg tarczycy. Ale czuje sie nie raz fatalnie. Śpiąca, zmarznięta, oklapnięta, wahania nastrojów, zawroty głowy. Nie wspomne o wyglądzie.. włosy, paznokcie tragedia. Blada cera i w ogóle. W sumie nie przytyłam, skóra w miare w formie. Mam jedynie jakie blade plamy na klatce piersiowej i nie wiem czemu. To wszystko faktycznie moze byc niedoczynnosc? W zasadzie z metabolizmem nie mam wiekszych problemow. Zastanawialam sie ostatnio czy to nie pigułki na mnie tak dzialaja, ale juz kiedys je bralam i bylo wszystko ok.. Masakra :/ |
|
|
|
#924 |
|
Zadomowienie
|
Ja miałam niższe tsh gdy u mnie rozpoznano niedoczynnosc, ok 2,5, hormony taczycy u dołu normy co tez wskazuje na niedoczynnosc, mam tez podwyższone przeciwciała i obraz tarczycy wskazujący na chorobę hashimoto. U mnie niedoczynnosc zdiagnozowano na podstawie wywiadu po opisaniu dolegliwości oraz badaniom.
Polecam czytać czytać i jeszcze raz czytać Euthyrox bardzo poprawił jakość mojego życia, wlasciwie to mozna powiedzieć, ze obudził mnie z jakiegoś letargu, dopiero teraz czuje, ze żyje. Jeżeli bierzesz pigułki to pamiętaj, ze powodują zwiększone zapotrzebowanie na tyroksyne wiec wpędzają cię w jeszcze wiekszosza niedoczynnosc Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#925 |
|
Raczkowanie
|
fi a możesz podać jakieś sensowne strony z których bym się coś dowiedziała? Bo w temacie nie jestem super obeznana i nie wiem jak "grzebać". Nie wiem czy tu można podawać w sumie linki..
Też nad tym myślałam. Internista też zasugerował że pigułki mogą podwyższać tsh, ale kurcze moje samopoczucie jest po prostu fatalne ;/ a pigułki już raz brałam i było wszystko w porządku. W każdym razie dzięki za rady. 12 września mam wizytę u endo od razu z usg i wtedy wszystko się wyjaśni. 3 tygodnie jakoś wytrzymam
|
|
|
|
#926 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
Wiadomo, że NFZ jest nic nie warty, więc wykorzystalam fakt, iż ubezpiecza mnie pracodawca w prywatnej placówce. TSH = 4,77. Dostałam więc skierowanie na kolejne badania, żeby do endokrynologa dostać się już ze wszystkim. Nawet czeka mnie usg tarczycy. Jaki morał? Lepiej iść prywatnie. |
|
|
|
#927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wpisz w googla " forum niedoczynnosc tarczycy" na pewno znajdzie wiele przydatnych informacji i odnośników. To tuż przed wizyta u endo zrób jeszcze rano trójkę tarczycowa i koniecznie wypisz na kartce wszystkie dolegliwości by potem odczytać to lekarzowi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#928 |
|
Raczkowanie
|
No coś tam szukałam na takie hasła ale nie raz takie pierdoły wyskakiwały, że głowa boli.
Ja właśnie zapisalam sie prywatnie. Inaczej nie wiem ile bym czekała, już nie wspomne, ze internista nie widzial potrzeby zeby dawac mi skierowanie. Cudem sie dostalam na za trzy tygodnie. Wszedzie najblizszy termin (prywatnie!) Byl na koniec pazdziernika. Ale i tak jestem zniecierpliwiona. Ciekawosc co sie dowiem est taka silna. Tez pomyslalam o liscie objawow. Tak bedzie szybciej no i niczego nie pomine bo czasem sie wychodzi z gabinetu i potem sie doznaje olsnienia "zapomnialam to wazne powiedziec!!" :p
|
|
|
|
#929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama w tym tygodniu w prywatnym gabinecie internisty zostałam zapytana jak jest norma TSH, więc mówię 4 z czymś, to po co Panią leczą.... |
|
|
|
|
#930 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki, mam pytanie tak troche z innej parafii: robila ktoras z Was testosteron? Nie moge nigdzie znalezc, czy oznacza sie go w jakis konkretny dzien cyklu czy jest to obojetne... a lab u mnie na os jest juz zamkniete :/
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.

Choć ja mam jedną lek., która ostatnio mnie bardzo zaskoczyła i dostałam skierowanie na mnóstwo badań