![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biurokrata czyli walka z dokumentami po ślubie
Za niedługo będę ślubować i przeprowadzam się do innego miasta do mojego Mężusia przyszłego. Jednak pomieszkamy u jego rodziców tylko troszkę ( rok) bo kupiliśmy już mieszkanie….. w związku z tym mam pytanie : czy mogę nie wymieniać dokumentów po ślubie ( żeby państwowej skarbonki nie nabijać ) a poczekać z tym faktem do czasu aż przeniesiemy się na docelowe mieszkanie ?? bo w ten sposób uniknę wymeldowywania się dwa razy i co najmniej jednej zmiany dokumentów, ale z drugiej strony chcę od ślubu posługiwać się nazwiskiem męża , czy bez wymiany dokumentów będzie to możliwe ??? jak sądzicie ???
Z góry dzięki za podpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
jeżeli nigdzie tej zmiany nazwiska nie zgłosisz to chyba tak. bo składki i inne takie będa cały czas szły na stare. a faktycznie bez sensu wymieniać raz za razem wszystko. najwyżej wymień tylko dowód, a z resztą poczekaj. sama nie wiem co ja bym zrobiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
Pamietajcie tez o urzedzie skarbowym, jezeli pracujecie! Tam tez trzeba zglosic zmiany i wypelnia sie kartke z uaktualnionymi danymi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
jak odbierałam dowód w Urzędzie Miasta to nawet dostałam druk NIP-3 żeby zgłosić zmianę w US
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
To miło, bo w Tarnowie nie daja...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
BAN stały
|
Idę dziś po nowy dowód a potem się zacznie
![]() ![]() Już mam dowód, jutro zaniosę nip 3 do US i zawiadomię listownie mój fundusz i to tyle Edytowane przez jotemka Czas edycji: 2007-01-17 o 10:36 Powód: dalsze zmiany danych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Ja to w ogóle mam zamieszanie z tymi dokumentami... Niedawno odebrałam nowy dowód osobisty i złozyłam wniosek o paszport. A za pół roku znowu będę dowodzik zmieniać bo zmienię miejsce zameldowania... Dowód był mi potrzebny do wyrobienia pasportu na nowe nazwisko, do zmiany danych w banku i wszystkich urzędach.
A prawo jazdy zostaje na razie bez zmian! Mam nadzieję, że nie namieszałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
A dla mnie jeszcze zostały prawo jazdy
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie, a co ja mam zrobić jak zaraz po weselu w poniedzialek mamy lecieć w podróz poślubną, a jak wrócimy to może jakieś 4 dni i wracamy do Irlandii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Wtajemniczenie
|
Marta - jeżeli upowaznisz kogoś z rodziny to odbierania dokumentów to jak najbardziej mozesz to zrobić. Tylko trzeba udac się do notariusza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Ja nie zmienilam nazwiska..wlasciwei we Wloszech tak jest, ze nazwiska sie nie zmienia, ale dzieci maja po ojcu. Ulatwia to wiele, bo nie trzeba zmieniac dokumentow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
![]()
Bardzo Ci dziękuję za informacje <<Jolineczka>>, przydadza sie na pewno. Do tej pory nigdy nie miała z tym nic wspólnego. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Ważne dla osób prowadzących działalność gospodarczą (obecnie częsta forma "zatrudnienia") - w ciągu 7 dni od zaistnienia lub ustania małżeńskiej wspólności majątkowej należy złożyć wniosek o zmianę wpisu (50 zł).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze przed ślubem, ale piszę tutaj, żeby uświadomić Wizażanki, że teraz strasznie długo czeka się na termin złożenia wniosku o nowy dowód. Ja już w połowie czerwca przegapiłam termin na pierwszą połowę września, czyli kilka dni po ślubie i wolne były dopiero w dzień, w którym jedziemy w podróż poślubną, więc "zaklepałam" sobie 8 października (dokładnie miesiąc po ślubie). Mam nadzieję, że do końca tego roku dostanę nowy...
![]() |
#109 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
A do Urzędu Skarbowego wystarczy pójść z aktem małżeństwa czy dopiero jak będę miała wydany nowy dowód?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Jak będziesz miała nowy dowód, bo nie wystarczy podać zmianę nazwiska. potrzebny jest jeszcze numer dokumentu
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, a jak jest z NFZ? do nich coś się zgłasza? jakis formularz jest? ba ja zmieniłam i nazwisko i adres zameldowania (teraz jestem w zupełnie innej kasie chorych). kurczę, zaczynam się gubić co jeszcze powinnam zgłosić. już mam nowy dowód (w Łodzi czekałam miesiąc czasu), bank, ZUS i praca poinformowane.
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzwoniłam dziś do Urzędu Skarbowego. Mówię, że na dowód osobisty mam czekać ponad miesiąc. Pani powiedziała, że o zmianie nazwiska muszę ich poinformować w ciągu 30 dni (bo tak mówi przepis) - czyli jeszcze przed wydaniem dowodu. Rozumiem, że jak dostanę dowód ZNOWU będę musiała jechać do US i robić kolejną aktualizację. PARANOJA |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może pojade potem i powiem, że nie wiedziałam? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście nie nakłaniam nikogo żeby zrobił tak jak ja, bo każdy US ma swoje upodobania. Firma w której pracuje na początku podlegała pod jeden US - i wszystko było OK, mozna było się dogadać z kobitkami bez problemu, potem zmieniliśmy siedzibę i musieliśmy zmienić US - i tu jest dużo gorzej, ciągle proszą tylko upoważnienia, bez niego nic nie wydadzą, trzeba jezdzić po kilka razy, wystać się w kolejkach żeby cos załatwić ![]() Wszystko zależy od US, niestety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Dziś byłam złozyć papierki o nowy dowód...wrrr. Kolejka taka, że szok. Juz mi sie odechciało, a tu jeszcze tyle spraw do załatwienia.
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka z pracy dojeżdża z innej miejscowości. Ma taką "autobusową" znajomą, która pracuje w skarbówce, a na dodatek w zeszłym roku brała ślub. Poprosze tę koleżankę, żeby spytała tę drugą, jak to jest z tymi papierami do urzędu po ślubie. Będzie wiedziała najlepiej
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.