![]() |
#2641 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
hejka
jestem po jednym espresso i generalnie nic to nie dało, ziewam jak ziewałam co do ciuchów to moja mam wczoraj napadła Lidla, także mały będzie wyglądał na jesień jak z gazetki Lidlowskiej, trudno Nestelle historia okropna, ja się zawsze o młodą boję, zdarza mi się wsadzić jej mój nr tel do kieszonki, chociaz jak trafi na szajbusa jakiegos to i tak nic nie pomoze, oczywiscie krolewna nie chce chodzić za rękę jak jest taka potrzeba, np w tlumie musze sie z 5 minut nagadać dlaczego tak a nie inaczej ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
u nas tylko "mama am" lub samo "am", no moze jeszcze "dzidzi" i "tata","papa" i mowa tylko dla niego zrozumiała, bo nie mowie ze nie gada, nawija ze mu sie buzia nie zamyka.i zapomniałam "pi" to jest piłka i picie. ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
![]() także zawsze zostaje ucieczka jak cię ktoś przyłapie!tyle mojego komentarza co mój syn uskutecznia czesto jak zostanie przypałapny. trochę moze odbiegam od rozmowy ale tak mi sie skojarzyło ![]()
![]() |
#2642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
lykalyka cos mówi... ale o co chodzi nie mam pojecia... a i puszcza oczka.. tzn marszczy sie i zamyka oczka.. to u niego puszczanie.. ale buziaki posylane raczka sa mega boskie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2643 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z drugiej historii sie usmialam do lez ![]() ![]()
![]() |
#2645 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2646 |
Zakorzenienie
|
Nie chciałam się udzielać ale jak przeczytałam że dzieci rodzą sie z natury dobre... to bzdura. Dzieci rodzą się z natury złe jak każdy człowiek. My jesteśmy od tego żeby je uczyć dobrej strony, bo w złą stronę zawsze naturalnie będą próbowały iść. Nie trzeba uczyć dzieci bić, pluc itp. one to robią. Trzeba ich uczyć jak tego nie robić. Dzieci są różne ale każdy człowiek ma pociąg do tego co niewolno. Dzieci szczególnie bo nie rozumieją i robią to w sposób naturalny.
Żeby bylo jasne jestem na nie dla kar u tak malych dzieci. Chociaż nie uważam że wyrzadzi im to jakąś krzywdę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wymierzajac kary, siegajac rowniez po przemoc - uczysz dzeicko, ze przemoc jest w porzadku. masz problem w szkole, kolega Cie uderzyl? To mu oddaj krzyczy tatus - dzeicko klamie? nauczylo sie od Ciebie, tez go codziennie oklamujesz, niedotrzymujesz obietnic, klamie bo chce uniknac kary, bo chche sie Tobie przypodobac. - straszysz go zlym policjantem - to gdzie ma wolac o pomoc? Mama krzyczy - to chyba tak sie rozwiazuje problemy, krzykiem. Zlo jest wszedzie, wokol, ludzie sa zli - ale nie z natury! Sa zli, bo taki dostali przyklad, bo takie jest nasze spoleczenstwo - czlowiek czlowiekowi wilkiem - to jakie ma byc nasze dziecko? Widze, ze sie gniewasz - jest mi przykro, ze z powodu roznicy zdan, nie chcesz tu pisac - kazdy czlowiek jest rozny, ma swoje zdanie na jakis temat - i zawsze mimo, ze sie z czyms nie zgadzam, to go szanuje. Pewnie moja odpowiedz uznasz za atak - czasami wracam do postow, ktore pisze i czytam je raz jeszcze - bo zastanawiam sie, dlaczego ktos sie na mnie gniewa, czy napisalam cos zlego, czy kogos o cos oskarzam ![]() Ostatnio czesto po takim odbiorze mam ochote rzucic to w cholere, juz tu nie pisac, bo trace swoj czas, energie, - ale pozniej gdy emocje opadna, wiem, ze sa tu mamy, ktore bardzo lubie, i mimo, ze sie pewnie w pewnych kwestiach nie zgadzamy to je cenie i szanuje - i chce miec nadal z nimi kontakt, cche pisac, bo tak naprawde sprawia mi to radosc - radosc pisania o rzeczach waznych i tych mniej. I tak zamiast sie pozegnac, to wracam jak bumerang, bo nie potrafie. jest mi wrecz cholernie smutno, kiedy sie na siebie tu zloscimy, bo bardzo sobie Was wszystkie cenie. ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Wydaje mi sie, ze doszlysmy do etapu przemeczenia materialu - my juz nie mamy o czym tu pisac, wiele tematow jest wymuszonych - przyznaje, ze czasami rzucam jakims linkiem by sklonic do dyskusji, ale widze, ze to przynosi tylko wiecej zlego, niz dobrego (choc robie to w dobrej wierze, zebyscie pisaly) - co rusz jedna sie nie odzywa, pozniej kolejna, pozniej wracaja i znow odchodza, obrazaja sie - godza (ja sama kilkakrotnie robilam sobie przymusowa przerwe dla oddechu) - jedne z nas chca tematow powaznych, inne sa takimi znudzone - a przeciez chyba nam wszystkim zalezy, mamy jeden cel - by to forum utrzymac przy zyciu - tylko nam chyba cos to nie wychodzi ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-08-20 o 11:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2649 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2650 |
Zakorzenienie
|
Despa pojechaam. Specjalnie
![]() Kocham dzieci. Uwielbiam się z nimi bawić, śmiać, przebierać, karmić. Wszystko. Ale dzieci nie rodzą się kochane i grzeczne, rodzą się egoistami którzy chcą aby spełniać ich potrzeby. To naturalne, dlatego my rodzice to akceptujemy i kochamy. Sami tacy byliśmy, bo tacy są ludzie. Dzieci nie uczą się zła, uczą się wybierać dobro, widzą że dobro jest lepsze lub są niewychowane-czyli widzą że zło jest ok. ZŁE to bardzo mocne określenie, ale ciężko znaleźć inne słowo. Hmm poprostu łatwiej jest im robić źle niż dobrze. Jak każdemu człowiekowi. Taka jest nasza natura i z tym się rodzimy. Dużo zależy od rodziców, bo dzieci nie rodzą się niegrzeczne ani grzeczne. Są poprostu różne. Nie wierzę w zły charakter, tylko w zło z natury. ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Moderna Ty mówisz o wychowaniu a ja o naturze. Dziecka naprawdę nie trzeba uczyć bić i kopać, a przytulać, dzielić już tak. Dzieci z natury mają przychylność do czynienia zła, ale dzięki rodzicom mogą zgasić tą przychylność lub ją rozpalać. Dużo od nas zależy ale to już wychowanie. ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- I nie zgadzam się co do nazywania rzeczy. Dla mnie dziecko z natury złe jest kochanym i cudownym noworodkiem, który jest dla mnie całym światem. I to samo wymuszanie-Kamil wymusza i jest dla mnie tak samo cudownym i kochanym synkiem jak synek który sprawdza czy testuje. Dzieci są dla mnie złe z natury, ale nigdy w ten sposób na żadne dziecko nie spojrzałam. Wierzę w tą teorie co nie umniejsza ani odrobinę mojej miłości do nich. Może nawet tym bardziej jestem wyrozumiała co do "złych" zachowań |
![]() ![]() |
![]() |
#2651 |
Zakorzenienie
|
nie zgodzę sie z ani jednym słowem Lunka, dziecko przecież po urodzeniu jest bezbronne, samo się nie obsłuży, nie wytrze se dupska, nie przebierze pampa, nie poje samo. Jak moze urodzic się złe? Nie moze bo gdzie tego zła miało by sie nauczyc?
Moderna, wiadomo rózne są zdania, tak jak rózni sa ludzie. To że są sytuacje, ze np. cos mnie wkurzy nie znaczy to, ze o tym nie myślę, bo do refleksji skłania, a to chyba dobrze... Kazdemu nie dogodzisz. Trolla ja tez karmiłam gołebie, zawsze i wszędzie a te niewdzięczniki zesrywały mi balkon tak, ze za każdym razem rzygałam jak kot sprzatając... Ciekawe, jak tam Panika u teściowej?
#2652 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli chodzi o moje zdanie odnośnie forum... to chyba, kążdy miał jakis kryzys w udzielaniu sie...
Istotą forum jest dzielić się informacją.. tak? wymiana informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach więc może trzeba pozostać przy tym... ![]() ![]() Mamy kochane dzieci ![]() Według mnie dziecko rodzi się, z natury dobre jednak... uczy się świata, w którym dzieje się różnie, same wiemy jakie jest otoczenie, od rodziców, od wychowania zależy czego się nauczy i jakie wartości zostaną wpojone, to są ciężkie tematy, bardzo różnie postrzegane... ważne jest jednak to, aby pokazywać jak kochamy dzieci... ze maja w nas oparcie, poczucie bezpieczenstwa jest wazne... wartoci i jeszcze raz wartosci wpajane poprzez zycie codzienne.
#2653 |
Zakorzenienie
|
Luna, Alez ja pisze, ze z natury sa dobre i przyklady na to (dzieci ucza sie przez nasladownictwo), przeczytaj raz jeszcze moze moj wpis.
Prosze podaj mi przyklady, na te zle/niegrzeczne zachowania dziecka z natury - bo ja ich nie ogarniam i nawet sobie wyobrazic nie moge, o czym piszesz. Wylapalam na razie jeden, ktory podalas - dziecko jest egoista, bo chce bysmy spelniali jego potrzeby - czyli przyjmujesz, ze dziecko jest z natur zle, bo chce bysmy go nakarmili i placze, chce bysmy go przytulili, spi z nami w lozku, bo "wymusza" to na nas i nie spi w nocy,chce bysmy mu pokazali to, czego nie widzi z poziomu nog i krzyczy, ze chce na rece, krzyczy, bo wlasnie chcial przetestowac kabel, a my mu nie pozwalamy, chce po raz dziesiaty wchodzic na schody? O to chodzi? No egoista jak nic, w dodatku wymuszacz..i zly z natur. Dla mnie nie robi tego, ze jest zly, ale dlatego bo on jeszcze nie zna Twoich zasad, uczy sie - ale intencje zawsze ma dobre. Piszesz, ze dziecko nie jest grzeczne czy niegrzeczne- a jest to przeciez ocena subiektywna, bo o ile mi nie przeszkadza, ze moje dziecko wspina sie na parapet, tak wedlug innych matek bedzie on pewnie knabrny i niegrzeczny. Dla mnie jest ciekawy swiata i odwazny.
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-08-20 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#2654 |
Zakorzenienie
|
"Im więcej dziecko widzi i słyszy, tym jeszcze więcej chce widzieć i słyszeć".
do mnie przemawiaja słowa, mysli Piageta ... rozwój, nauka, dochodzenia, poznawanie.. to ważne sprawy w życiu dziecka. A z teorii rozwoju poznawczego, która zrewolucjonizowała sposób myślenia o dziecięcym umyśle.
Odnosząc się do tego egocentryzmu, dziecko chce być w centrum uwagi, nie rozumie potrzeb innych ludzi... nie zna tego... normalne zachowania rozwojowe.. uczy sie wszystkiego od małego i chłonie niczym gąbka.
Dla Ciebie moje serce bije tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło... PAWEŁEK ![]() 12.04.2013 R. Edytowane przez eluśka87 Czas edycji: 2014-08-20 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2655 |
Zakorzenienie
|
Jezszce apropo powyzszego tematu, bo piszesz, ze dzielic sie nalezy nauczyc - przypomnial mi sie wpis na jednej grupie, do ktorej naleze - dziewczynka dwuletnia mowi dziekuje, prosze, przepraszam - mama jej tego nie uczyla (w sensie: powiedz teraz pani dziendobry, no powiedz, tak przeciez trzeba, a teraz podziekuj..), a dziewczynka tych zwrotow uzywa normalnie w sytuacjach, keidy jest to potrzebne - nauczyla sie tego, bo dla jej mamy uzywanie tych slow w kontaktach z innymi ludzmi jest naturalne. Smiem nawet stwierdzic, ze mozliwe, ze dzieci same naucza sie dzielic, jezeli dla rodzicow czy innych ludzi naturalnym bedzie sie dzielic i beda to dziecku pokazywac (oczywiscie nastapi to w okresie po fazie MOJE - ta faza jest naturalna dla kazdego dziecka)
#2656 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zgodzę się z tym... i z całością wypowiedzi.
![]() |
#2657 |
Zakorzenienie
|
Luna - wg mnie dzieci nie rodzą się złe, ale dość egoistyczne. A że średnio potrafią empatycznie domagać się tego, co chcą, to domagają się, jak potrafią.
A temat wychowania wałkowany milion razy z każdej strony jest dość ciężki dla każdego. A teraz tak sobie myślę, że każdy jest egoistyczny, ale całe życie uczymy się hamować okazywanie swoich pragnień, walkę o to co, chcemy, uczymy się, jak robić coś akceptowalnie. A nasze maluchy mają tę naukę przed sobą. A ja czasem też bym miała ochotę rzucić się na glebę i wydrzeć, ale świat tak został skonstruowany, że został mi foch ![]()
Iguś 09-03-2010 http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09k0n9lq2xz.png Kaliniaczek 30-03-2013 http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhnfv4n6dc.png Edytowane przez megi-megi Czas edycji: 2014-08-20 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#2658 |
Zakorzenienie
|
Megi a ja chciałabym zobaczyc jak sie rzucasz na glebe
![]()
#2659 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#2660 | |
Zakorzenienie
|
Ah juz chyba rozumiem w jakim pojeciu uzywacie okrslenia egoistyczny -ja bym nazwala to po prostu potrzebami ( bo egoizm, taki swiadomy to kojarzy mi sie tylko z osobami doroslymi, nie z dziecmi) - i tak dzieci maja potrzeby, ktore nalezy zaspokajac,dla dobra jego rozwoju i przezycia( bez nas i bez zaspokojenia wielu potrzeb nie przezyloby, misloby zaklocony rozwoj).
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Megi pojawiasz sie raz na rok swietlny, ale zawsze z trafnym, wywazonym i madrym komentarzem ![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
![]() cathlyn wstawila ostanio fajny rozdzial z ksiazki Naukowiec w kolysce (w lubie) - bardzo fajny swoja droga - i tam pisza, ze w wieku ok. 18 miesiecy dzeicko zaczyna juz odrozniac, ze ludzie moga miec inne potrzeby niz ono, stad to patrzenie nam w oczy wyciagajac wtyczke z kontaktu, kiedy krzyczymy nie ![]() padlo okerslenie egocentryzm - i to mi bardziej pasuje, niz egoizm.
![]() |
#2661 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj byłam ostatni raz w pracy, od dzis znów z Z w domu, masakra. Postanowiłam egoistycznie nie reagować na jej potrzeby, a zrealizować swoje egoistyczne zachcianki pod postacią jej picia i mojego nie przybywania z nią w szpitalu. Poza kanapka z rana i pomidorem na każde am dostaje pic. Najpierw była jesień średniowiecza, żadna babcia ani TZ by nie zdzierzyli, teraz pije sama z kubka, sama go sobie nawet bierze. Gdybym tak sobie podążała za jej potrzebami a raczej ich brakiem to pewnie już by była dializowana. Tyle w temacie bezstresowego wychowania.
#2662 |
Zakorzenienie
|
Scarlett a co teraz z robotą, bedziesz szukac czegoś innego, czy na razie nie
#2663 |
Zakorzenienie
|
Na razie nie, na wiosnę będę zdawać egzamin państwowy i mam jakieś 10 tys stron do wyrycia. Do tego czasu będę sie uczyć (teoretycznie) w praktyce tyle ile dam radę z Z.
![]() |
#2664 |
Zakorzenienie
|
Scarlet, co to za tajemniczosć, jaki egzamin, z czego, jak, po co ;-)?
#2665 |
Zakorzenienie
|
Lepiej żebym nie pisała, bo tu sie zrobi jesień średniowiecza.
#2666 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moge ująć to całkiem inaczej dziecko rodzi się złe=dziecko rodzi się ze skłonnością do złego zachowania-brzmi lepiej. To tylko moje zdanie (podzielane przez innych, nawet książke przeszukuje i nie moge znaleźć ![]() Nie uważam że te dzieci robią to świadomie i są złe świadomie, uważam że taka jest nasza natura. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2667 |
Rozeznanie
|
megi ja sie do wawy wybieram to sie umowimy.spełnimy moje pragnienia schlania sie konkretnego. Mozesz wtedy spełnic swoje.pasc na glebe i to z kims
![]()
#2668 |
Zakorzenienie
|
Tak dla sprostowania uważała że dzieci są złe, tak poprostu bo to niedobre, złośliwe bachory to nigdy nie miałabym wymarzonego dziecka i przez lata nie byłabym nianią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2669 |
Zakorzenienie
|
Trolla - kiedy będziesz?
![]()
#2670 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pisz pisz przyda się zmiana tematu ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.