|
|
#541 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: dekorowanie tortow
ja jako takiego przepisu nie mam, nigdy nie używałam innego ciasta niż biszkoptu i zawsze się wszystko trzymało, po obłożeniu kremem i zastygnięciu
jedyne co robię to dodaję tę łyżkę mąki, żeby biszkopt się nie kruszył i był bardziej zwarty, czasem daje też po 10g startej czekolady (białej) na każde jajo- dodaje na sam koniec i mieszam delikatnie z ciastem biszkoptowym |
|
|
|
|
#542 |
|
Wtajemniczenie
|
Szukalam przepisu na zwarte ciacho ala babka majac na mysli bardziej fikusne ksztalciki. Ten smok albo dino ( zalezy co ostatecznie zachce syn) lepiej kroilby sie z bardziej zbitego ciasta.Ale to takie moje gdybanie .Przepis juz znalazlam
Jutro wyprobuje i przepis i proby ulepienia czegokolwiek.Ostatecznie i tak jakies proby trzeba przeprowadzic ![]() Nastepnym razem skorzystam z Waszych podpowiedzi Intryguje mnie ten dodatek czekolady Cudnego wypoczynku
|
|
|
|
|
#543 |
|
Zakorzenienie
|
nareszcie zgralam zdjecia
oto moje 2 z tortow. ucze sie dopiero co widac
|
|
|
#544 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo mi sie te torty podobaja
Wiem jak to ciezko malo doswiadczonemu lepic cos lapkami a z kremu to juz calkiem fantastik...Ja dzis zrobilam dla przyjaciela cycule ,Wszystko swietnie sie robilo i pieklo ale masy samorobki wyszly fatalnie. Lepilam lepilam i doopa .Cudem cos skleilam tuz przed wyjazdem do solenizanta. Smak jagodowo-malinowy
|
|
|
|
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i: super!
|
|
|
|
#546 |
|
Wtajemniczenie
|
Kolejne cycki tym razem smak smietanowobudyniowy z brzoskwinia i kiwi
Oblozenie z masy piankowej Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#547 |
|
Zakorzenienie
|
super
|
|
#548 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy moge tak wrzucac bezkarnie te swoje fotki .Ciesze sie jak dzieciak jak cos mi wyjdzie
Dzis dla brata upieklam torcicho na przyjecie weselne w domciu Gimnastykowalam sie bardzo i biegalam od stolu do lodowki bo prawie 40 stopni na slonku...Oblozylam masa z pianekw srodku brownie ze smietana czekoladowa i wisniami . |
|
|
|
|
#549 |
|
Wtajemniczenie
|
dzis zrobilam statek dla synka
a teraz ide poleniuchowac , trzymajcie sie cieplo |
|
|
|
|
#550 |
|
Raczkowanie
|
Witam.Potrzebuję Waszej pomocy.Gdzie mogę kupić figurkę pszczółki Mai..Proszę o pomysły na roczek z ową pszczółką..Z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#551 |
|
Zadomowienie
|
A to moje ostatnie dzielo na zamówienie
|
|
#552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/figurka-cukrowa-ps...612479085.html Nie pokusisz się spróbować sama z masy cukrowej ulepić? To taki wdzięczny temat i tyle inspiracji w necie... ![]() Pozdrawiam. ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- http://www.torty-warszawa.com.pl/201...zoka-maja.html http://tortyplock.blog.onet.pl/files...C4%85-blog.jpg https://www.google.pl/search?q=torty...&bih=855&dpr=1
|
|
|
#553 | |
|
Raczkowanie
|
Rewelacja ..mój pewnie w marcu,dla córci będzie też z monster..więc jeżeli pozwolisz to ściągnę ![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Cytat:
Te akurat znalazłam ale szału nie robi.Właśnie chyba się pokuszę Znalazłam coś takiego ,więc chyba spróbuję..http://tortyaski.blogspot.com/2010/0...a-kwiatku.html
|
|
|
|
|
|
#554 |
|
Przyczajenie
|
Zerknij tutaj: http://przepisymajki.bloog.pl/id,332...ja-,index.html
|
|
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
iiiii mój
w środku 3 biszkopty w różnych kolorach, przekładane frużeliną
|
|
#556 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#557 |
|
Zakorzenienie
|
Obkładała któraś z Was tort masą ale kupną? Nie umiem sama zrobić masy, wychodzi mi za sucha jakaś ;/
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie raz, jak mi brakło. Smaczna, aczkolwiek nie ma to jak masa własnej roboty
|
|
#559 |
|
Zakorzenienie
|
Wiadomo, ze własne lepsze, ale 3 razy próbowałam i jakaś taka przysucha mi wychodzi. Tzn nie krószy się tak zupełnie, ale ni ejest taka superplastyczna, a robię z podanych tu przepisów, nie wiem co robię nie tak, może za dużo pudru dodaję do wyrobienia...
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
Bo to nie można co do grama lecieć zgodnie z przepisem, jak jest mało plastyczna to dodaj więcej mokrych składników albo mniej suchych. Tak jak z lukrem, ja nigdy nie robię z wagą w ręku tylko sypię tak żeby masa miała preferowaną przeze mnie konsystencję.
|
|
#561 |
|
Raczkowanie
|
ja mam dwie lewe rączki do kuchni i zawsze kupuję kremy do tortów w proszku. Rewelacja to może nie jest, ale na małe rodzinne spotkanko w sam raz.
|
|
#562 |
|
Zakorzenienie
|
asiulkaa wie, wiem, ale jakozawsze wydaje mi sie, że coś jest jeszcze nie tak, małe ozdoby robiłam,a le czy dała bym radę tym samym obłożyć cały tort to mam wątpliwość, bo po kilku godz robiłą się krucha
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
To część rób sztywną a część bardziej płynną. Nie mam wiele doświadczenie bo z masą cukrową tylko raz tort robiłam, ale lukruję co roku i robię zawsze różne lukry, gęsty do klejenia, do oblewania większych powierzchni bardziej płynny.
|
|
#564 |
|
Wtajemniczenie
|
W Polsce robilam swoja z cukru pudru ,zelatyny itp , robilam tez mase z pianek , tez fajna ale tez kupowalam w hurtowni spozywczej gotowe masy do obkladania tortow.Teraz mieszkam w UK .Uzywam tylko kupnej do dekorowania i obkladania tortow .Czasem robie samorobke ale taka specjalna al'a flower paste lub modeling paste.Kupna pozwala zaoszczedzic mnostwo czasu ,no i wcale nie jest tak drogo
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Sprobuj dodac planty , uplastyczni mase .Jesli jest za twarda czy to samorobka czy kupna wloz na chwilke do mikrofali podgrzej i wyrabiaj z odrobina planty. |
|
|
|
|
#565 |
|
Przyczajenie
|
Mój pierwszy tort
W smaku cytrynowy. Pierwsza dekoracja na próbę. Teraz przerzucam się z muffinek na torty i ciasteczka |
|
|
|
|
#566 |
|
Wtajemniczenie
|
Brawo
Śliczne są |
|
|
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
atenk1 dziękuję za pomysł z Plantą. Póki co czeka mnie wykonanie tortu dla synka tuż przed bożym narodzeniem. Postanowiłam zaopatrzyć się w gotową masę. Jeśli coś z tego wyjdzie to pokażę, w planie albo auto albo ciuchcia :P
|
|
#568 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez uzywam gotowych mas , teraz probuje tez tworzyc z kremow. Ale prawda jest taka,ze kocham wszelkie masy do obkladania.
|
|
|
|
|
#569 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
|
|
|
|
|
#570 |
|
Przyczajenie
|
Ja uzywam przepisu:
800 g cukru pudru 70 ml wody 3 łyżeczki żelatyny 100 g glukozy Wodę podgrzewam, rozpuszam w niej żelatynę, później dodaje glukozę, a na końcu cukier. xxx Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2016-02-17 o 16:21 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:05.

Jutro wyprobuje i przepis i proby ulepienia czegokolwiek.Ostatecznie i tak jakies proby trzeba przeprowadzic 

oto moje 2 z tortow. ucze sie dopiero co widac

klask i: super!