|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
A nie macie też wrażenia, że niektóre firmy dają ogłoszenia tylko po to, żeby się zareklamować? Drugi raz wysyłam cv do pewnej firmy farmaceutycznej, zawsze na to samo stanowisko, po raz pierwszy w kwietniu, po raz drugi w licpu. I mimo, że spełniam 100% wymagań, to zawsze zero odzewu. No chyba, że chcą doświadzcenia w ich branży (farma), tego akurat nie mam, ale mogliby zaznaczyć, że takich kandydatów preferują i pewnie nie zastanawiałabym się dlaczego tak jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4652 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziewczyny czy korzystacie z portali niższych lotów typu olx lub gumtree? Zaskakują mnie tam ludzie, którzy dodają ogłoszenie, chyba nie znają w ogóle zasad działania. Np. na olx piszą, żeby wysyłać im maile z tytułem jakimś tam, tymczasem można tam tylko odpowiadać przez automatyczną odpowiedz bo kontakt się nie wyświetla, a w niej nie można zadać tytułu. Albo na gumtree piszą, żeby słać przez portal CV i LM, a tymczasem można dodać tylko jeden załącznik. I teraz nie wiem czy ja się nie umiem tym obsługiwać czy jak. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4653 |
Copyraptor
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47790388]Ja mam to samo. Też spełniam wymagania, a mimo to do mnie nie dzwonią, a ogłoszenie co chwila się odnawia.
![]() Dziewczyny czy korzystacie z portali niższych lotów typu olx lub gumtree? Zaskakują mnie tam ludzie, którzy dodają ogłoszenie, chyba nie znają w ogóle zasad działania. Np. na olx piszą, żeby wysyłać im maile z tytułem jakimś tam, tymczasem można tam tylko odpowiadać przez automatyczną odpowiedz bo kontakt się nie wyświetla, a w niej nie można zadać tytułu. Albo na gumtree piszą, żeby słać przez portal CV i LM, a tymczasem można dodać tylko jeden załącznik. I teraz nie wiem czy ja się nie umiem tym obsługiwać czy jak. ![]() Ja wszystkie moje prace znalazłam przez "portal niższych lotów" typu gumtree ![]() ![]() A gumtree było tylko jednym z dwóch miejsc gdzie wrzucili ogłoszenie, drugim była ich strona agencji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Wtajemniczenie
|
ja na gumtree w jednym dokumencie wysylam lm i cv
![]()
#4655 |
Zadomowienie
|
Wszystko spoko, tylko tam max jest 1 mega, a moje CV, zrobione w InDesign ma 999 KB
![]()
![]() |
#4656 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Widać mają wysokie wymagania wobec kandydatów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
rozmowa wyglądała mniej więcej tak: ona: czy rozmawiam z panią X? ja: tak, a z kim mam przyjemność rozmawiać? ona: dzwonię, bo wysyłała do nas pani cv? czy zainteresowanie naszą ofertą jest nadal akutalne? ja: przepraszam, ale chyba nie usłyszałam z jakiej firmy pani dzwoni? ona: rekrutujemy dla naszego klienta pracowników. czy nadal jest pani zainteresowana pracą? ja: aha, czyli dzwoni pani z agencji pracy, zgadza się? ona: tego nie mogę powiedzieć ja: czy mogłaby mi pani przypomnieć o jakim stanowisku rozmawiamy? ona: a na jakie pani wysyłała? ja: wie pani, jestem bezrobotna i wysyłam obecnie na różne stanowiska, na które spełniam wymagania ona: ale jak to pani nie wie na jakie do nas pani wysyłała? ja: a czy mogłaby pani jednak powiedzieć z jakiej firmy pani dzwoni? ona: a jakie są pani wymagania finansowe? i wtedy już nie wytrzymałam i powiedziałam jej, że wysyłałam cv na różne stanowiska: od sekretarki przez pracę w redakcjach i agencjach pr i w związku z tym mam różne wymagania w zależności od stanowiska. a poza tym nie wiem z kim rozmawiam i nie wiem co mam dokładnie jej powiedzieć. wtedy pani się obraziła, ale jak mogłam ją traktować poważnie skora ona nawet nie chciała powiedzieć skąd ona dzwoni i nawet nie powiedziała jak się nazywa? ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47790388]Ja mam to samo. Też spełniam wymagania, a mimo to do mnie nie dzwonią, a ogłoszenie co chwila się odnawia. ![]() Dziewczyny czy korzystacie z portali niższych lotów typu olx lub gumtree? Zaskakują mnie tam ludzie, którzy dodają ogłoszenie, chyba nie znają w ogóle zasad działania. Np. na olx piszą, żeby wysyłać im maile z tytułem jakimś tam, tymczasem można tam tylko odpowiadać przez automatyczną odpowiedz bo kontakt się nie wyświetla, a w niej nie można zadać tytułu. Albo na gumtree piszą, żeby słać przez portal CV i LM, a tymczasem można dodać tylko jeden załącznik. I teraz nie wiem czy ja się nie umiem tym obsługiwać czy jak. ![]() kilka prac znalazłam przez gumtree, między innymi obecną, ale niestety nie mam dobrej opinii zarówno o tych portalach, jak i o firmach, które wrzucają tam ogłoszenia ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4658 |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47790388]Ja mam to samo. Też spełniam wymagania, a mimo to do mnie nie dzwonią, a ogłoszenie co chwila się odnawia.
![]() Dziewczyny czy korzystacie z portali niższych lotów typu olx lub gumtree? Zaskakują mnie tam ludzie, którzy dodają ogłoszenie, chyba nie znają w ogóle zasad działania. Np. na olx piszą, żeby wysyłać im maile z tytułem jakimś tam, tymczasem można tam tylko odpowiadać przez automatyczną odpowiedz bo kontakt się nie wyświetla, a w niej nie można zadać tytułu. Albo na gumtree piszą, żeby słać przez portal CV i LM, a tymczasem można dodać tylko jeden załącznik. I teraz nie wiem czy ja się nie umiem tym obsługiwać czy jak. ![]() OLX - jeżeli w ogłoszeniu podana jest nazwa firmy, to wchodzę na ich stronę i wyszukuję adres e-mail do osoby decyzyjnej lub do działu kadr i wysyłam bezpośrednio. gumtree - w jednym pliku zamieszczam CV i LM. |
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Zakorzeniona
|
Dziewczyny, co uważacie o studiach podyplomowych? Zaczynam się zastanawiać nad tym, czy lepiej pójść na kolejną magisterkę czy wybrać studia podyplomowe. Te drugie to droga impreza, czy to się opłaca? Czy jeśli przykładowo ktoś zrobił lic+mgr z dajmy na to socjologii czy dziennikarstwa, a poszedł na podyplomowe z marketingu i finansów, to pracodawca w ogóle bierze tą osobę pod uwagę na stanowiska w księgowości itp? Czy te studia traktowane są po prostu jako takie, gdzie płaci się za papier?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4660 |
Konto usunięte
|
Według mnie to ma sens, o ile jest w tym jakaś ciągłość z poprzednimi studiami. Jeżeli chodzi o księgowość, to jest tylu absolwentów FiR i ekonomii i wydaje mi się, że raczej pracodawca w pierwszej kolejności będzie brał pod uwagę takie osoby. Też się wybieram na podyplomówkę, bo wiem, że akurat w moim przypadku bardzo się przyda, ale na razie nie mam kasy;/
Nie wiem co mam zrobić. W poniedziałek wysłałam pocztą cv, list priorytetowy. Teraz patrzę na tej stronie internetowej, gdzie można śledzić przesyłki i okazało się, że ten list nawet jeszcze nie wyszedł z poczty ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-21 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Raczkowanie
|
Pytanie z cyklu szybkich
![]() Szukam pracy, początkowo miała być tymczasowa na przeczekanie, aż znajdę coś w zawodzie, jednak coraz bardziej dochodzę do wniosku, że w zawodzie może się nie udać i lepiej byłoby zaczepić się gdzieś na stałe. I teraz: 1)Byłam na rozmowie w agencji pracy, przeszłam do drugiego etapu i za pół godziny wychodzę na rozmowę z szefostwem. Firma kurierska, stanowisko ds. obsługi klienta, wydawanie i przyjmowanie paczek oraz prace biurowe. 3/4 etatu, umowa zlecenie, dojazd ok 1h komunikacją w jedną stronę. Jeśli rozmowę przejdę mam zgłosić się do agencji podpisać umowę (prawdopodobnie jeszcze dziś). 2)Właśnie dzwonili z zaproszeniem na rozmowę do sklepu internetowego, obsługa klienta, platformy internetowej, przyjmowanie i realizacja zleceń, obsługa baz danych. Firma związana z moimi zainteresowaniami (zdrowa żywność, żywność funkcjonalna). Umowa o pracę, pełen etat, dojazd 35 min. Rozmowa jutro o 12:00. Co robić? Jeśli dziś zdecydują się na mnie w pierwszym miejscu, powiedzieć uczciwie, że mam jeszcze inną propozycję i ewentualnie umówić się na podpisanie umowy jutro, gdy już będę wiedziała, jak mi poszła druga rozmowa? Czy raczej będę już spalona w pierwszym miejscu i w końcu możliwe, że zostanę z niczym? ;]
#4662 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Podyplomówka przydaje się raczej gdy np. ktoś awansuje w, załóżmy sporej firmie farmaceutycznej, od szeregowego pracownika na stanowisko, na którym potrzebna jest wiedza o zarządzaniu finansami (wtedy robi podyplomówkę z tych finansów). Ogólnie przydaje się na stanowiskach, na których oprócz wiedzy branżowej potrzebna jest dobra znajomość innych zagadnień. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- spadajaca_gwiazda gdyby oddzwonili z pierwszego miejsca to powiedziałabym, że dziś nie mogę (ale raczej nie wspomniałabym o drugiej rozmowie, powiedziałabym, że mam pilny wyjazd/cokolwiek innego) i umówiła się na jutro/pojutrze. Jeden dzień pewnie nie zrobi im różnicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4664 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4666 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Myślałam o tym, ale potem stwierdziłam, że to głupio będzie wyglądać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Oczywiście wyślę mailem, ale wydrukowane naprawdę lepiej wyglądało ![]() EDIT: Doręczona we wtorek, lol, chyba sami się już pogubili w tym wszystkim. [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47796438]Myślałam o tym, ale potem stwierdziłam, że to głupio będzie wyglądać. ![]() Oj tam, niektóre firmy wręcz wymagają, żeby wszystko było w jednym pliku, bo to mniej otwierania i zbędnych ikonek na kompie ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-21 o 13:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4668 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Przez przypadek znalazłam na olx, może komuś się przyda: http://slask-konkurencyjni.eu/ Szkolenie dla osób ze Śląska. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy tak jest lepiej, ale czasami widzę takie prośby w ogłoszeniach.
Jak mam rozwiązać taką sytuację: W ogłoszeniu jest napisane, żeby przesłać kopię dokumentów potwierdzających wykształcenie i kwalifikacje zawodowe. Dyplom mam, to ok, ale nie bardzo wiem jak mam sobie załatwić referencje z obecnego miejsca pracy, skoro wciąż w nim pracuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4670 | |
Zakorzeniona
|
Dziewczyny, a Wy zawsze bierzecie referencje? Bo ja nigdy ich nie brałam... Ale nigdy nie miałam umowy o pracę, zawsze tylko zlecenie i jakoś nigdy nie myślałam o tym, bo odchodziłam ze starej pracy jak już dostawałam nową i nigdy nikt o nie nie prosił.
---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 |
Konto usunięte
|
Z poprzedniej pracy dostałam, bo odbębniała nią praktyki i potrzebowałam tego świstka na uczelnię. Z obecnej też na pewno dostanę, ale właśnie dopiero jak się będę zwalniać;/
Właśnie tak sobie myślę, że to chyba całkiem normalne, że ktoś szuka nowej pracy wciąż pracując i że powinni zrozumieć. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-21 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4672 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Oczywiście to żadna reguła i nie znaczy, że jak się nie ma pracy, to nikt nas nie weźmie. Po prostu tak mi powiedziała jak spytałam, czy dla pracodawców to źle, kiedy ma się inną pracę a szuka kolejnej, |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4673 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4674 |
Zakorzenienie
|
Ja mam referencje z miejsca, w którym odbywałam miesięczny staż
![]() teraz gdybym odchodziła to też na pewno dostałabym.
#4675 |
BAN stały
|
jj
Edytowane przez enzunio Czas edycji: 2014-08-30 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47798439]Ja nie brałam nic takiego, a facet z którym jutro umówiłam się na rozmowę, powiedział, żeby wzięła ze sobą dokumenty. Rozumiem, że mam zabrać tylko dyplom bo z poprzednich prac nie mam żadnych referencji, a przecież umowy nie wezmę.
![]() po zleceniu dobrze jest od pracodawcy wziąć zaświadczenie o okresie zatrudnienia w danej firmie (pracodawca ma obowiązek coś takiego wystawić na wniosek zainteresowanego). ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
Mi się marzą dwie podyplomówki (nie tyle pod kątem pracy ile własnych ambicji naukowych - jakoś takie mam chore fanaberie :P) ale za mało zarabiam, żeby sobie na to pozwolić.
![]() |
#4677 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja studiowałam psychologię (i języki), zrobiłam podyplomówkę z rachunkowości, pracuję w rachunkowości (korpo). Przygotuj sie jednak merytorycznie na pytania: 'Co Panią skłoniło do takiej zmiany ścieżki zawodowej?', 'Czy są jakieś rzeczy, które z Pani głównych studiów przydadzą się w tej nowej roli (księgowość)?' etc....Aczkolwiek na podyplomówce nie nauczyłam się wiele - wybierz dobrą szkołę/przyłóż się do tego, bo rzeczywiście staje się to papierem bez pokrycia (a na rozmowach kwalifikacyjnych w takiej sytuacji lubią zapytać o podstawy) ![]() Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2014-08-21 o 15:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4678 |
Raczkowanie
|
Ja też wątek na razie opuszczam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4680 |
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47799611]I znowu coś o czym nie wiedziałam, wizaż uczy.
![]() takie zaświadczenia są przydatne np. przy odprowadzanych składkach przy zleceniu w ZUS (później czyli od następnego roku to nie będzie wymagane ale np. do 2014 r. takie zaświadczenie było traktowane przy zleceniu jak RP-7 przy umowie o prace)
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.