Spowiedź przedślubna :-) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-07, 23:47   #91
Amalthea
Raczkowanie

Dot.: Spowiedź przedślubna

Nasze też mamy... nawet nie pamiętam czy je księdzu pokazaliśmy, czy prosił o nie
Amalthea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-09, 08:51   #92
Elfir
Zakorzenienie

Heh, tak czytam wasze posty dotyczace spowiadania sie i watpliwosci z tym zwiazanych i dziwie, ze wy, niby katoliczki, macie z tym jakies problemy. W koncu osoba wierzaca ma narzucone uczestnictwo w sakramencie pokuty i komunni. Nie jestescie aby falszywe z tymi slubami koscielnymi - czyli 10 lat nie zajrzycie do kosciola a potem na hurra slub koscielny bo wypada?

Taki polski "katolicyzm" - niby 90% Polakow to katolicy, z czego tylko 10% zna rzeczywiscie zasady swojej wiary.
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-14, 08:18   #93
SoNeRa
Zakorzenienie

Ja tez juz jestem po 1 spowiedzi przedslubnej - nic strasznego trzeba do tego podejsc ze spokojem. Ksiadz jak ksiadz nawet nas pochwalil
Stary 2007-07-14, 14:42   #94
magdulec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Heh, tak czytam wasze posty dotyczace spowiadania sie i watpliwosci z tym zwiazanych i dziwie, ze wy, niby katoliczki, macie z tym jakies problemy. W koncu osoba wierzaca ma narzucone uczestnictwo w sakramencie pokuty i komunni. Nie jestescie aby falszywe z tymi slubami koscielnymi - czyli 10 lat nie zajrzycie do kosciola a potem na hurra slub koscielny bo wypada?

Taki polski "katolicyzm" - niby 90% Polakow to katolicy, z czego tylko 10% zna rzeczywiscie zasady swojej wiary.
Zgadzam się z tobą w 100%. każda osoba powinna czuć lęk i obawy przed spowiedzią gdyż ma coś na swoim sumieniu, ale to że inne dziewczyny boją się iść do spowiedzi i wzynać księdzu grzechy i przewinienia, widać że nie jest okres narzeczeństwa nie przygotował do skaramentu małżeństwa a uczęszczanie na nauki przedmałżeński było tylko bo trzeba, jako formalność. Też dziwię się że takie osoby biorą ślub kościelny, chodząc do kościoła od święta nie zważając na kosekwenje i obowiązki bycia w związku małżenskim.

My mamy już pierwszą spowiedź przedślubną za sobą, było fajnie, pogadałam sobie z księdzem o życiu i małżeństwie i innych sprawach, ale to oczywiście zależy od księdza.
magdulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-14, 18:47   #95
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez magdulec Pokaż wiadomość
Zgadzam się z tobą w 100%. każda osoba powinna czuć lęk i obawy przed spowiedzią gdyż ma coś na swoim sumieniu, ale to że inne dziewczyny boją się iść do spowiedzi i wzynać księdzu grzechy i przewinienia, widać że nie jest okres narzeczeństwa nie przygotował do skaramentu małżeństwa a uczęszczanie na nauki przedmałżeński było tylko bo trzeba, jako formalność. Też dziwię się że takie osoby biorą ślub kościelny, chodząc do kościoła od święta nie zważając na kosekwenje i obowiązki bycia w związku małżenskim.

Muszę w tym miejscu zaprotestować do tego, co podkreśliłam w Twojej wypowiedzi. Dlaczego uważasz, że lęk przed spowiedzią przedślubną wynika z nieprzygotowania do małżeństwa, a nauki przedślubne były formalnością? Ty miałaś szczęście trafić na normalnego księdza, ale wiele z dziewczyn, które przeszły przez to lub mają co prawda spowiedź przedślubną przed sobą, ale za sobą innych spowiedników, którzy potrafili zniechęcić do tego sakramentu, może mieć negatywny stosunek do księży.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-15, 17:04   #96
magdulec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Muszę w tym miejscu zaprotestować do tego, co podkreśliłam w Twojej wypowiedzi. Dlaczego uważasz, że lęk przed spowiedzią przedślubną wynika z nieprzygotowania do małżeństwa, a nauki przedślubne były formalnością? Ty miałaś szczęście trafić na normalnego księdza, ale wiele z dziewczyn, które przeszły przez to lub mają co prawda spowiedź przedślubną przed sobą, ale za sobą innych spowiedników, którzy potrafili zniechęcić do tego sakramentu, może mieć negatywny stosunek do księży.
Są różne dziewczyny i różni księża, wiem że trzeba dobrze trafić na księdza aby nie było żadnych ekscesów,a najlepiej to pójść do znajomego księdza. Moja wypowiedz nie dotyczy WSZYTSKICH osób, tylko tych którzy być może nie są przygotowani do małżeństwa bo widzę to po uczestnictwie w naukach bo trzeba, bez żadnych refleksji i tak samo z naukami siedzą aby siedzieć (wiadmo że też i niektóre tematy na naukach jak i poradnia są zbędne, przynajmniej dla mnie bo chodziłam na religię i na biologię ), tacy niedojrzali ludzie powinni zdać sobie z tego sprawe, a nie pozniej jedynym dla nich wyjściem w trudnej sytuacji jest rozwód i nie pamietają o nierozwerwalności związku małżeńskiego, ale ja nikomu źle nie zycze i mam nadzieje że każda z nas dotrzyma przysięgi małżeńskiej
magdulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-08, 16:51   #97
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Dziewczyny, a jak to jest ze spowiedzią świadków? Bo mnie oboje dręczą

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-09, 06:28   #98
jaskier
Raczkowanie

GG do jaskier

Pytaliśmy się księdza jak to jest ze świadkami odpowiedział, że to zależy tylko od nich czy pójdą do spowiedzi i czy przystąpią do komunii - żadnych karteczek od spowiedzi mieć nie muszą.
jaskier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-09, 09:31   #99
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez jaskier Pokaż wiadomość
Pytaliśmy się księdza jak to jest ze świadkami odpowiedział, że to zależy tylko od nich czy pójdą do spowiedzi i czy przystąpią do komunii - żadnych karteczek od spowiedzi mieć nie muszą.
Dzięki wielkie jaskier!
Stary 2007-08-09, 09:45   #100
babeczka1985
Raczkowanie

Ale ja jestem zielona w tym wszystkim Dziewczyny powiedzcie mi taką rzecz. Nie chcę brać ślubu w swojej parafii, wiec te karteczkę ze spowiedziami mam brac od proboszcza wlasnie mojej parafii, czy tam gdzie slub chce miec? ehh

15 sierpnia 2008!!!
babeczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-09, 11:22   #101
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez babeczka1985 Pokaż wiadomość
Ale ja jestem zielona w tym wszystkim Dziewczyny powiedzcie mi taką rzecz. Nie chcę brać ślubu w swojej parafii, wiec te karteczkę ze spowiedziami mam brac od proboszcza wlasnie mojej parafii, czy tam gdzie slub chce miec? ehh
Jesteśmy w tej samej sytuacji i mówiono nam w kościele, że wszystko jedno, gdzie odbędzie się spowiedź. Ważne jest tylko, że się odbyła.
Stary 2007-08-09, 11:27   #102
babeczka1985
Raczkowanie

Ale od kogo mam te spowiedziową kartke wziac?

15 sierpnia 2008!!!
Stary 2007-08-09, 11:35   #103
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Ale od kogo mam te spowiedziową kartke wziac?
My dostaliśmy tę kartkę w kancelarii kościoła, w którym bierzemy ślub po podpisaniu protokołu przedślubnego.
Stary 2007-08-09, 12:56   #104
babeczka1985
Raczkowanie

Aha czyli miesiąc przed ślubem ide do kosciola, w ktorym chcemy brac slub. Tam podpisujemy protokol i dostajemy karteczke "spowiedziozaliczeniowa"? ?? Jeśli dobrze zrozumialam, to bardzo dziekuje za odp

15 sierpnia 2008!!!
Stary 2007-08-09, 14:06   #105
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, a jak to jest ze spowiedzią świadków? Bo mnie oboje dręczą
Nam ksiądz mówił że świadkowie nie musza iść do spowiedzi i do komunii tylko trzeba to przed mszą powiedzieć księdzu żeby nie było sytuacji że podejdzie do tej osoby z komunią.

Cytat:
Aha czyli miesiąc przed ślubem ide do kosciola, w ktorym chcemy brac slub. Tam podpisujemy protokol i dostajemy karteczke "spowiedziozaliczeniowa"? ?? Jeśli dobrze zrozumialam, to bardzo dziekuje za odp
Dokładnie tak, karteczkę dostajesz z kościoła w którym bierzesz ślub a do spowiedzi możesz iść do dowolnego kościoła.
A żeby spisać protokół możesz iść nawet 3 m-ce wcześniej z wszystkimi dokumentami bo właśnie tyle są one ważne.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-09, 20:57   #106
babeczka1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Dokładnie tak, karteczkę dostajesz z kościoła w którym bierzesz ślub a do spowiedzi możesz iść do dowolnego kościoła.
A żeby spisać protokół możesz iść nawet 3 m-ce wcześniej z wszystkimi dokumentami bo właśnie tyle są one ważne.
dzięki za rozjaśnienie, oświecenie itp.

15 sierpnia 2008!!!
Stary 2007-08-13, 22:02   #107
mae84
Przyczajenie

witajcie grzesznice

ja mam problem inny: bede we wrzesniu swiadkiem na slubie przyjaciolki i chce isc do spowiedzi.

I oczywsicie strasznie sie stresuje, jednak najbardziej sie zastanawiam nad tym, jak powiedziec ksiedzu, ze sie wspolzylo z chlopakiem? Nigdy wczesniej sie z tego nie musialam spowiadac i nawet nie wiem, jak to ubrac w zdanie

'Sypiam z chlopakiem", "Wspolzyje z chlopakiem", popelnilam grzechy nieczyste z chlopakiem" , :mialam kontakty fizyczne z mezczyzna"...

Jak wy sie z tego spowiadacie? Ja sie obawiam, ze mi to przez gardlo nie przejdzie :/ Podajcie jakies "gladkie zwroty", pliss
mae84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-14, 11:51   #108
Karola_82
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Karola_82

Cytat:
Napisane przez mae84 Pokaż wiadomość
witajcie grzesznice

ja mam problem inny: bede we wrzesniu swiadkiem na slubie przyjaciolki i chce isc do spowiedzi.

I oczywsicie strasznie sie stresuje, jednak najbardziej sie zastanawiam nad tym, jak powiedziec ksiedzu, ze sie wspolzylo z chlopakiem? Nigdy wczesniej sie z tego nie musialam spowiadac i nawet nie wiem, jak to ubrac w zdanie

'Sypiam z chlopakiem", "Wspolzyje z chlopakiem", popelnilam grzechy nieczyste z chlopakiem" , :mialam kontakty fizyczne z mezczyzna"...

Jak wy sie z tego spowiadacie? Ja sie obawiam, ze mi to przez gardlo nie przejdzie :/ Podajcie jakies "gladkie zwroty", pliss
ja w zeszla niedziele bylam na 1wszej spowiedzi przedslubnej, o malo zawalu przy konfesjonale nie dostalam, trzeslam sie cala, rece mi drzaly:P balam sie 2 rzeczy:
1. ze nie przypomne sobie wszystkich grzechow i cos omine
2. ze nie bede w stanie wydusic z siebie przed ksiedzem ze mieszkam i sypiam z TZ

Powiedzialm ze "wspolzyje z narzeczonym", mysle ze taki zwrot jest w porzadku

rozgrzeszenie dostalam, na szczescie, ale ksiadz prosil zebysmy chociaz do slubu wytrzymali w czystosci (slub 8 wrzesnia), postaramy sie to zrobic

Dieta (znowu): 178 cm / 64kg
Cel pt. "wakacje w sexy ciele"
do 1.06 - 9 kg (55kg)
Karola_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-14, 12:44   #109
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mae84 Pokaż wiadomość
witajcie grzesznice

Ostatnio rozmawaiłam z siostrą na ten temat sprzedałam jej tekst "nie zachowałam czystości w myślach i uczynkach"
Na niewiele się to zdało, bo ksiądz chciał znać szczegóły, miała powiedzieć o co konkretnie chodzi.
Natomiast moja koleżanka wali prosto z mostu: "współżyłam z chłopakiem, stosując antykoncepcję" Wybrała taki "hardcorowy" tekst, ale jakoś zawsze rozgrzeszenie dostaje
Pozdrawiam
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-14, 13:09   #110
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Rany, to są księża, którzy dają rozgrzeszenie mimo antykoncepcji?
Stary 2007-08-14, 13:25   #111
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Rany, to są księża, którzy dają rozgrzeszenie mimo antykoncepcji?
Ano widać są
W końcu ksiądz też człowiek
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 17:52   #112
Netula
Raczkowanie

hmm a ja sie zastanawiam jak ksiedzu dac ta karteczke? Przez te kratki w konfesjonale gdzie sie kleka czy mu do srodka wepchac reke i dac?
Netula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 18:36   #113
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Netula Pokaż wiadomość
hmm a ja sie zastanawiam jak ksiedzu dac ta karteczke? Przez te kratki w konfesjonale gdzie sie kleka czy mu do srodka wepchac reke i dac?
Przez kratki nie, podejdź normalnie od przodu konfesjonału, ksiądz się wychyli i weźmie karteczkę.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-18, 16:05   #114
VKaaasiaaaV
Przyczajenie

Question Dot.: Spowiedź przedślubna

tak sie zastanawiam co mam zrobić jeżeli ksiądz nie da mi rozgrzeszenia i nie podpisze tej karteczki za te współrzycie przed ślubem? iść do innego? ajjj za dużo stresu z tym wszystkim...
VKaaasiaaaV jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-18, 21:25   #115
Taverney
Zakorzenienie

e...księża są w większości świadomi, że seks przedślubny staje się normą i nikogo to już nie dziwi, więc prawdopodobieństwo natrafienia na księdza, który odmówi rozgrzeszenia jest niewielkie. A jak już tak pechowo trafisz, możesz iść do innego. Nie denerwuj się tak, będzie dobrze
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-19, 09:58   #116
Meg9
Raczkowanie

A ja mam takie pytanko (może i śmieszne, ale koleżanka mnie nastraszyła ostatnio) czy do spowiedzi przedślubnej muszę iść z TŻ w tym samym dniu i do tego samego księdza???Czy mogę ja iść kiedy mi pasuje, a TŻ kiedy jemu???
Bo koleżanka mnie ostatnio nastraszyła, że to trzeba iść razem, a my nie damy rady do pierwszej spowiedzi iść razem, bo mój TŻ narazie musiał wyjechać i najprawdopodobniej pójdzie tam do spowiedzi, a ja chciałam iść jutro do swojego Kościoła.
Szczerze mówiąć do wczoraj kiedy to mi koleżanka o tym nie powiedziała, to nawet się nad tym nie zastanawiałam, wydawało mi się normalne, że każde z nas pójdzie wtedy kiedy będzie mu pasować.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png

Nasze zaręczyny
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png

15.09.2007 - żoncia to ja
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png
Meg9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-19, 10:17   #117
aaneczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Meg9 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanko (może i śmieszne, ale koleżanka mnie nastraszyła ostatnio) czy do spowiedzi przedślubnej muszę iść z TŻ w tym samym dniu i do tego samego księdza???Czy mogę ja iść kiedy mi pasuje, a TŻ kiedy jemu???
Bo koleżanka mnie ostatnio nastraszyła, że to trzeba iść razem, a my nie damy rady do pierwszej spowiedzi iść razem, bo mój TŻ narazie musiał wyjechać i najprawdopodobniej pójdzie tam do spowiedzi, a ja chciałam iść jutro do swojego Kościoła.
Szczerze mówiąć do wczoraj kiedy to mi koleżanka o tym nie powiedziała, to nawet się nad tym nie zastanawiałam, wydawało mi się normalne, że każde z nas pójdzie wtedy kiedy będzie mu pasować.
Pierwsze słyszę, że nie można iść oddzielnie. Bo niby dlaczego ??? Jakiś czas temu moja znajoma była sama na spowiedzi, bo jej TŻ był w delegacji i nie było problemu.

aaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-19, 10:21   #118
Meg9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaneczka Pokaż wiadomość
Pierwsze słyszę, że nie można iść oddzielnie. Bo niby dlaczego ??? Jakiś czas temu moja znajoma była sama na spowiedzi, bo jej TŻ był w delegacji i nie było problemu.
To mnie uspokoiłaś
Ja do wczoraj też nic o czymś takim nie słyszałam
Tylko ta koleżanka mi tak nagadała, że się wystraszyłam

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png

Nasze zaręczyny
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png

15.09.2007 - żoncia to ja
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png
Meg9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-19, 11:29   #119
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

To byłoby dziwne. Może ksiądz by jeszcze porównywał grzechy, czy któreś się nie przyznało do wspólnych grzechów?
Stary 2007-08-22, 18:44   #120
Amalthea
Raczkowanie

Mojej znajomej ksiądz nie udzielił rozgrzeszenia podczas drugiej spowiedzi w dniu ślubu, bo stwierdził, że się nie wystarczająco przygotowała... poszła do innego no ale zestresowało ją to porządnie!
Amalthea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości