![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Spowiedź przedślubna
Nasze też mamy... nawet nie pamiętam czy je księdzu pokazaliśmy, czy prosił o nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Heh, tak czytam wasze posty dotyczace spowiadania sie i watpliwosci z tym zwiazanych i dziwie, ze wy, niby katoliczki, macie z tym jakies problemy. W koncu osoba wierzaca ma narzucone uczestnictwo w sakramencie pokuty i komunni. Nie jestescie aby falszywe z tymi slubami koscielnymi - czyli 10 lat nie zajrzycie do kosciola a potem na hurra slub koscielny bo wypada?
Taki polski "katolicyzm" - niby 90% Polakow to katolicy, z czego tylko 10% zna rzeczywiscie zasady swojej wiary. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Ja tez juz jestem po 1 spowiedzi przedslubnej - nic strasznego trzeba do tego podejsc ze spokojem. Ksiadz jak ksiadz
![]() ![]()
![]() |
#94 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My mamy już pierwszą spowiedź przedślubną za sobą, było fajnie, pogadałam sobie z księdzem o życiu i małżeństwie i innych sprawach, ale to oczywiście zależy od księdza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę w tym miejscu zaprotestować do tego, co podkreśliłam w Twojej wypowiedzi. Dlaczego uważasz, że lęk przed spowiedzią przedślubną wynika z nieprzygotowania do małżeństwa, a nauki przedślubne były formalnością? Ty miałaś szczęście trafić na normalnego księdza, ale wiele z dziewczyn, które przeszły przez to lub mają co prawda spowiedź przedślubną przed sobą, ale za sobą innych spowiedników, którzy potrafili zniechęcić do tego sakramentu, może mieć negatywny stosunek do księży.
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a jak to jest ze spowiedzią świadków? Bo mnie oboje dręczą
![]()
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Pytaliśmy się księdza jak to jest ze świadkami odpowiedział, że to zależy tylko od nich czy pójdą do spowiedzi i czy przystąpią do komunii - żadnych karteczek od spowiedzi mieć nie muszą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Ale ja jestem zielona w tym wszystkim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Jesteśmy w tej samej sytuacji i mówiono nam w kościele, że wszystko jedno, gdzie odbędzie się spowiedź. Ważne jest tylko, że się odbyła.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Ale od kogo mam te spowiedziową kartke wziac?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
My dostaliśmy tę kartkę w kancelarii kościoła, w którym bierzemy ślub po podpisaniu protokołu przedślubnego.
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Aha czyli miesiąc przed ślubem ide do kosciola, w ktorym chcemy brac slub. Tam podpisujemy protokol i dostajemy karteczke "spowiedziozaliczeniowa"? ??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A żeby spisać protokół możesz iść nawet 3 m-ce wcześniej z wszystkimi dokumentami bo właśnie tyle są one ważne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
witajcie grzesznice
![]() ja mam problem inny: bede we wrzesniu swiadkiem na slubie przyjaciolki i chce isc do spowiedzi. I oczywsicie strasznie sie stresuje, jednak najbardziej sie zastanawiam nad tym, jak powiedziec ksiedzu, ze sie wspolzylo z chlopakiem? Nigdy wczesniej sie z tego nie musialam spowiadac i nawet nie wiem, jak to ubrac w zdanie ![]() 'Sypiam z chlopakiem", "Wspolzyje z chlopakiem", popelnilam grzechy nieczyste z chlopakiem" ![]() ![]() Jak wy sie z tego spowiadacie? Ja sie obawiam, ze mi to przez gardlo nie przejdzie :/ Podajcie jakies "gladkie zwroty", pliss ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. ze nie przypomne sobie wszystkich grzechow i cos omine 2. ze nie bede w stanie wydusic z siebie przed ksiedzem ze mieszkam i sypiam z TZ Powiedzialm ze "wspolzyje z narzeczonym", mysle ze taki zwrot jest w porzadku ![]() rozgrzeszenie dostalam, na szczescie, ale ksiadz prosil zebysmy chociaz do slubu wytrzymali w czystosci (slub 8 wrzesnia), postaramy sie to zrobic ![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Na niewiele się to zdało, bo ksiądz chciał znać szczegóły, miała powiedzieć o co konkretnie chodzi. Natomiast moja koleżanka wali prosto z mostu: "współżyłam z chłopakiem, stosując antykoncepcję" ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Rany, to są księża, którzy dają rozgrzeszenie mimo antykoncepcji?
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Ano widać są
![]() W końcu ksiądz też człowiek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
hmm a ja sie zastanawiam jak ksiedzu dac ta karteczke? Przez te kratki w konfesjonale gdzie sie kleka czy mu do srodka wepchac reke i dac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Przez kratki nie, podejdź normalnie od przodu konfesjonału, ksiądz się wychyli i weźmie karteczkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
![]()
tak sie zastanawiam co mam zrobić jeżeli ksiądz nie da mi rozgrzeszenia i nie podpisze tej karteczki za te współrzycie przed ślubem? iść do innego? ajjj za dużo stresu z tym wszystkim...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
e...księża są w większości świadomi, że seks przedślubny staje się normą i nikogo to już nie dziwi, więc prawdopodobieństwo natrafienia na księdza, który odmówi rozgrzeszenia jest niewielkie. A jak już tak pechowo trafisz, możesz iść do innego. Nie denerwuj się tak, będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanko (może i śmieszne, ale koleżanka mnie nastraszyła ostatnio) czy do spowiedzi przedślubnej muszę iść z TŻ w tym samym dniu i do tego samego księdza???Czy mogę ja iść kiedy mi pasuje, a TŻ kiedy jemu???
Bo koleżanka mnie ostatnio nastraszyła, że to trzeba iść razem, a my nie damy rady do pierwszej spowiedzi iść razem, bo mój TŻ narazie musiał wyjechać i najprawdopodobniej pójdzie tam do spowiedzi, a ja chciałam iść jutro do swojego Kościoła. Szczerze mówiąć do wczoraj kiedy to mi koleżanka o tym nie powiedziała, to nawet się nad tym nie zastanawiałam, wydawało mi się normalne, że każde z nas pójdzie wtedy kiedy będzie mu pasować.
26.06.2007 - obrona pracy magisterskiej - od teraz Pani mgr inż. ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png Nasze zaręczyny http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png 15.09.2007 - żoncia to ja ![]() ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja do wczoraj też nic o czymś takim nie słyszałam ![]() Tylko ta koleżanka mi tak nagadała, że się wystraszyłam ![]()
26.06.2007 - obrona pracy magisterskiej - od teraz Pani mgr inż. ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png Nasze zaręczyny http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png 15.09.2007 - żoncia to ja ![]() ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
To byłoby dziwne. Może ksiądz by jeszcze porównywał grzechy, czy któreś się nie przyznało do wspólnych grzechów?
![]()
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Mojej znajomej ksiądz nie udzielił rozgrzeszenia podczas drugiej spowiedzi w dniu ślubu, bo stwierdził, że się nie wystarczająco przygotowała... poszła do innego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.