|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4682 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny bylam dzis na 2 rozmowach i takie wnioski:
1) firma event <kto nie wiem niech wygoogla bo warto- generalnie firma marketingowo reklamowa zrzeszajaca <nie wiem czy dobre slowo> kluby gogo :P> ja poszlam jako konsultant ds rekrutacji, po krotce- rekrutacja roznych rpacownikow, moja praca to najprosciej mowiac: wyszukiwanie ludzi, zamieszczanie ogloszen, rozmowy kwalifikacyjne i zatrudnianie ![]() umowa zlecenie, praca pon-pt: 8-17 kasa? uwaga 3tys netto +prowizja 2) salon toyoty, praca pon-pt 8-16;30, ja jako pracownik biurowy i oblsuga telefoniczna klienta. umowa zlecenie, kasa 1600 brutto <czyli 1200 netto plus po 3mcach jakies prowizje> w pierwszym przypadku dojazd 40min plus 10min z buta w drugim przypadku 40min plus 15 min tramwajem plus minuta z buta:P maja dzwonic jutro lub w poniedzialek:P
#4683 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie akurat z tym różnie, część mam, część nie, może uda mi się zdobyć z miejsca gdzie pracowałam w zeszłym roku, ale to już tak od czapy zupełnie pewnie ![]() Dziewczyny, które dostały pracę: gratulacje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W drugim przypadku, też nie wiem za co te prowizje, przecież przez telefon samochodu nie sprzedasz. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4685 |
Wtajemniczenie
|
co do pierwszego to rekrutacje rozne, na marketingowcow, promotorow, tancerki pewnie tez, na innych rekruterów:P
a co do drugiego to prowizja jesli "moj dział" sprzeda cos
"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it " Edytowane przez antidotum89 Czas edycji: 2014-08-21 o 17:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47801205]W pierwszym przypadku, jak to kluby gogo to będziesz robiła castingi na tancerki erotyczne czy na jakie stanowiska masz tam rekrutować? A za co ta prowizja? za znalezienie dobrego pracownika? Fajna kasa.
![]() W drugim przypadku, też nie wiem za co te prowizje, przecież przez telefon samochodu nie sprzedasz. ![]() też o tym pomyślałam ![]()
#4687 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4688 |
Kawaii strona mocy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4689 |
Konto usunięte
|
Akurat bardzo mi się spodobała ta oferta
![]() Jeżeli chodzi o urzędy, to mam trochę ograniczone pole manewru, bo nie mam ani certyfikatu z angielskiego ani stażu pracy (bo nie pracowałam nigdy na UoP), więc mogę wysyłać tylko tam, gdzie tego nie wymagają. Na razie nie próbowałam, ale chyba w weekend przygotuję dokumenty do paru miejsc. |
![]() ![]() |
![]() |
#4690 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Wtajemniczenie
|
mam pytanie, gdzie szukacie ofert na prace w urzedzie?
#4692 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() W BIP albo bezpośrednio na stronie, chociaż zazwyczaj i tak potem przekierowują do BIP. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 |
Konto usunięte
|
No właśnie tam, gdzie chcą doświadczenie to powysyłam, bo to jakoś mogę udokumentować.
Bardzo dużo ofert do tych wyższych urzędów jest na praca.pl |
![]() ![]() |
![]() |
#4694 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4695 |
Zakorzeniona
|
Owszem, taka osoba jest zmotywowana, ale często jest też zdesperowana (to żaden przytyk, to normalne, że po pewnym czasie na bezrobociu często zaczyna się zaniżać wymagania i składa się CV do miejsc, które nie są naszymi wymarzonymi, często poniżej kwalifikacji) i możliwe, że wysłała aplikację, bo wysyła już na wszystko, co tylko się pojawi i ta praca wcale nie jest docelowym punktem w jej karierze. Bardzo chce dostać pracę, ale - właśnie - często jakąkolwiek, byle już pracować, a nie konkretnie TĘ pracę. Jest ryzyko, że przyjmie tę pracę, ale zaraz zacznie szukać czegoś lepszego. To wcale nie znaczy, że osoby bezrobotne nie mają szans! Ale same chyba wiecie, że długi okres bez pracy jednak rzadko kiedy jest dobrze widziany przez pracodawców.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4696 |
Zadomowienie
|
nouvelle90, Maguda_,
nie mylicie czasem dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe z dokumentami potwierdzającymi doświadczenie (świadectwo pracy, referencje)? ![]() Dla mnie potwierdzenie kwalifikacji to dyplomy szkół, studiów itd., certyfikaty (np. językowe) czy świadectwo nabycia jakichś uprawnień (np. na operatora wózków widłowych). Nie wpadłabym na to żeby wysyłać referencje czy skany umów (!) jako potwierdzenie kwalifikacji... Przy rekrutacji do pracy w urzędach często wymagane są oba powyższe: skany dyplomów oraz skany referencji i świadectw pracy. Jeśli pracowało się na umowie cywilnoprawej to wystarczą referencje, jeśli nie ma się referencji...no cóż, ja bym nie wysyłała wtedy nic (na pewno nie umowę...), podałabym za to dane byłego zleceniodawcy żeby rekruter mógł ewentualnie zadzwonić i potwierdzić, że faktycznie tam pracowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4697 |
Raczkowanie
|
Od niedawna podczytuję ten wątek. Ogólnie na codzień zajmuje się rekrutacją i nie wiem czy macie ochotę ale napiszę kilka spostrzeżeń.
![]() ![]() Przede wszystkim empatia. Prosta zasada wczucia się w osobę, która prowadzi proces rekrutacyjny w firmie czy agencji powinna być dla Was wyznacznikiem tego jak zachowujecie się podczas procesu rekrutacji i jak tworzycie swoje dokumenty. Nie to że użalam się nad swoim losem, ale rekruterzy mają niezłe ciśnienie zwłaszcza jeśli robią tzw. pasywne rekrutacje- to zwykle te na niższe i wstępne stanowiska gdzie jest mnóstwo kandydatów. Przerabia się zgłoszenia setek ludzi, ![]() Pojawiła się dyskusja o CV, nie wiem czy to uniwersalne porady, ale ja lubię jak mi się nie utrudnia czyli: -CV dopasowane słownictwem, slowem wstępnym, kolorystyką do firmy i oferty- w końcu szukam "match'a" i mocno zmotywowanej osoby, -Na jedna stronę, max 2. Dla wprawnego oka wystarczy 30s zeby zauważyć kto wyciskał na siłę bezsensowne doświadczenia niezwiązane z tym czego sie w danej chwili poszukuje. To zwykle nie pomaga... -lubię dokumenty zapisane w pdf, ladne graficznie i kolorystycznie, - nie cierpie czarno bialych Docs, ale wiadomo koniec koncow dobra tresc sie zawsze obroni ![]() -ja wole zdjecie, ale tez fajnie wpasowane graficznie i odpowiednie do sytuacji To tylko moja opinia ![]() ![]() Dobra nagadałam sie, sorry. Może to frustracja, pewnie dlatego że u mnie sporo ludzi po prostu probuje sie dostac na stanowiska na ktore rekrutuje a nawet im sie nie chce fajnych dokumentow przygotowac. a pracuje obecnie dla powszechnie znanej marki ![]() ![]() do tworzenia CV polecam: http://rezumey.pl/ ladne i banalne w obsłudze ![]() [
I always look on the bright side of life and approach it with energy ![]() Edytowane przez malpkajuja Czas edycji: 2014-08-21 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4699 | ||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4700 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4701 |
Kawaii strona mocy
|
W sumie jak tak sobie myślę, że wszystko zależy jak zwykle od tego co autor miał na myśli. Bo jeśli tak jak podała nou pytają tylko o dyplom i kwalifikacje zawodowe, w takim razie może to też interpretować tak, że chodzi o każdą kwalifikację pozwalają ubiegać się o dane stanowisko, więc języki, kursy, ale odpowiednie doświadczenie też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4702 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Wiesz co sobie czasami myślę odnośnie tych niepojętych liczb kandydatów na dane stanowisko? Oszczędzilibyście sobie (jako profesjonalni rekruterzy) pracy, podając wysokość wynagrodzenia już na etapie ogłoszenia, tak jak ma to miejsce w cywilizowanych krajach. Naprawdę, wiele by to załatwiło, nie wysyłałabym cv na ogłoszenia, w których wszystko fajnie pięknie, a na rozmowie okazuje się, że najpierw jest 5 miesięcy darmowego okresu próbnego, potem może jakaś tam umowa, ale za 1200 to nie, bo za dużo i w ogóle, a obowiązki takie, że ja w tej chwili za identyczne dostaję 2 razy tyle. Kilka razy już się nacięłam na taki pseudo-profesjonalizm - dobre cv, potem fajna, wyśpiewana przeze mnie rozmowa (w moim zawodzie rozmowy są głównie merytoryczne, rzadko zdarzają się idiotyczne pytania w stylu z jakim zwierzęciem się utożsamiasz i dlaczego jest to wielbłąd, dobre wrażenie robi się błyszcząc wiedzą), a po pytaniu o oczekiwania finansowe następuje zonk i zmiana atmosfery o 180 stopni. Rzadko mi się to zdarza, bo jednak większość pracodawców z branży jest w stanie zapewnić mi takie warunki finansowe, jakie chcę, ale parę razy się nacięłam. Co do zdjęcia - w tym wypadku uważam, że standardy powinny być ujednolicone, bo w tej chwili jest tak, jak piszesz - brak zdjęcia w wielu wypadkach skreśla kandydata z góry. Ja wiem, że to, że lubisz zdjęcie w cv nie oznacza, że tym i tylko tym kierujesz się przy wyborze, ale w wielu przypadkach brak fotki jest równoznaczny z odstrzałem takiego cv i uważam, że coś takiego jest niedopuszczalne i nigdy nie powinno mieć miejsca, bo w 90% zawodów najważniejsze są umiejętności i wykształcenie, a nie facjata modelki. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-21 o 20:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4703 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do rekrutacji to zgadzam się w 100%. Jutro już piątek ![]() Ostatnio jestem wykończona, w pracy jak zwykle napięte terminy a TŻ na każdy weekend mnie wyciągał gdzieś ze znajomym na wyjazdy. Było super, ale powiem wam, że marzę o tym żeby spędzić jeden cały dzień w domu. ![]()
![]() |
#4704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Konto usunięte
|
To w takim razie czym są "kwalifikacje zawodowe"? Bo ja już się szczerze mówiąc pogubiłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4706 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
rozumiem też złość strony rekrutującej. raz tylko miałam "okazję" przeprowadzić wstępną selekcje cv. Po prostu potrzebowałam kogoś, kto by przychodził na zastępstwa za mnie do pracy. i szefowa kazał mi się tym zająć. Dostałam kilkanaście cv, a ostatecznie tylko nad dwoma się pochyliłam głębiej, bo te pozostałe były zrobione na odwal się. różne czcionki, brak wyrównań, różne formaty dat. jakby to kiedyś pwiedziano "praca domowa odrobiona na kolanie" ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4707 |
Zakorzenienie
|
wg wikipedii kwalifikacje zawodowe to wszystkie umiejętności twarde czyli to podchodziłoby pod umiejętności....
#4708 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakie dokumenty należy uznać za poświadczające kwalifikacje zawodowe? Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. Nr 99, poz. 1001 z późn. zm.), kwalifikacje zawodowe mogą być poświadczone dyplomem, świadectwem, zaświadczeniem lub innym dokumentem usprawniającym do wykonywania zawodu. Dyplomy – to w szczególności: a) Dyplomy potwierdzające ukończenie studiów wyższych wydawane przez uczelnie – wydawane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 23 lipca 2004 r. w sprawie rodzajów dyplomów i tytułów zawodowych oraz wzorów dyplomów wydawanych przez uczelnie (Dz. U. Nr 182 poz. 1881 z późn. zm.); b) Dyplomy ukończenia szkoły, dyplomy uzyskania tytułu zawodowego i dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe wydawane zgodnie z Rozporządzeniem ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 14 marca 2005 r. w sprawach zasad wydawania oraz wzorów świadectw dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności (Dz. U. Nr 58 poz. 504 oraz sprost. Dz. U. Nr 67 poz. 585); c) Dyplomy uzyskania tytułu mistrza w zawodzie określonym zgodnie z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego wydawane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 października 1993 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych (Dz. U. Nr 103 poz. 472 z późn. zm.); Świadectwa to w szczególności: a) Świadectwa ukończenia dotychczasowych szkół zawodowych, policealnych i pomaturalnych wydawane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 14 marca 2005 r. w sprawach zasad wydawania oraz wzorów świadectw dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności (Dz. U. Nr 58 poz. 504 oraz sprost. Dz. U. Nr 67 poz. 585); b) Świadectwa ukończenia studiów podyplomowych wydawane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 października 1993 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych (Dz. U. Nr 103 poz. 472 z późn. zm.); c) Świadectwa uzyskania tytułu wykwalifikowanego robotnika w zawodzie określonym zgodnie z klasyfikacją zawodów wydawane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 października 1993 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych (Dz. U. Nr 103 poz. 472 z późn. zm.); d) Świadectwa wydawane na podstawie odrębnych przepisów określających wymagania kwalifikacyjne do wykonywania zawodów regulowanych np. świadectwo operatora urządzeń radiowych wydawane na podstawie Rozporządzenia Ministra Łączności w sprawie świadectw operatora urządzeń radiowych (Dz. U. Nr 89, poz. 954 z późn. zm.). Wykaz zawodów regulowanych i wymagań kwalifikacyjnych do wykonywania tych zawodów można znaleźć w dokumencie pt. „Zawody regulowane w RP. Opis wymagań kwalifikacyjnych” wydanym przez MENiS jako materiał informacyjny do stosowania Ustawy z dnia 26 kwietnia 2001 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich UE kwalifikacji do wykonywania zawodów regulowanych (Dz. U. Nr 89, poz. 954 z późn. zm.). http://www.up.podlasie.pl/index.php/.../5241/news/297 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Konto usunięte
|
To nie wiem, w ogłoszeniu jest napisane "kopie dokumentów potwierdzających wykształcenie oraz kopie dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe", przy czym wymagają co najmniej 1 rok doświadczenia na podobnym stanowisku, więc wydawało mi się logiczne, że chodzi o potwierdzenie doświadczenia. Dobra, nieważne, jak się odezwą, to się będę martwić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4710 |
Zadomowienie
|
nouvelle90, to ja bym wysłała kopie dyplomów ze studiów (wykształcenie) + certyfikaty językowe, inne szkolenia, kursy (inne kwalifikacje zawodowe)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.