Mamusie Marcowe 2015 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-21, 23:05   #2401
debraM
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marcowe 2015

Dziękuję za ciepłe słowa
Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Zadzwonilam do Kliniki gdzie robili i Pqni mi powiedziala ze to jest badanie dopplera i ze jesli wg nich jest kosc nosowa i dobra przeziernosc to nie sprawdzaja przeplywow bo to jakos mocniej sie nagrzewa ta sonde do badania czy cos i ze to nie jest jakos super wskazane. Tzn.mozna robic i jest ok ale jesli nie ma podstaw to nie trzeba.
No wiec nie mam tych przeplywow, mam duzo innych parametrow ale tefo nie. Jo trudno. Nalezy wierzyc ze jest wszystko dobrze. No i widzisz ja mam te dwa parametry w normie i całą resztę też w normie, tylko ta pępowina z anomalią.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Te przepływy włączała dosłownie na chwile wciskając dodatkowy guzik na usg. Sprawdzała je w sercu i właśnie w pępowinie.
Cytat:
Napisane przez kasia_adm Pokaż wiadomość
Melduję się dziś po wizycie. Wszystko dobrze, dziś 9t3d maluch ma 2,6cm i ruszał fajnie rączkami i nóżkami. Taki mały miś Do 12tyg mam brać duphaston 3xdziennie a potem odstawić. Cały czas na zwolnieniu i lekarz mówi, ze chyba tak już zostanie. Chyba, że bardzo będę chciała wrócić do pracy. Kolejna wizyta 15.09 i usg genetyczne. Oj będzie stres.
Gratuluję
Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
Ja poszłam dziś z nastawieniem, że genetycznego nie robię ale gin pogadał ze mną i tżtem i jednak się zgodziliśmy. Mam na 09.09. Musze w poniedz isc na pobr krwi do tego badania i nastawić się, że będzie to trwało te usg 1 godz 20 minut. gin powiedział tżtowi, że jak mu sie nie znudzi to też może uczestniczyć w badaniu.
A nie wiesz czemu tak długo? Ja miałam 15 minut i już dłużej nie chciałam, bo miałam przez pochwowe, bo macica się odgięła... już dłużej bym nie dała rady

Cytat:
Napisane przez mon9 Pokaż wiadomość
Załącznik 5769467

Ja już po usg genetycznym. Termin przesunął mi sie z 6 na 1.03

Przeziernosc i kość nosowa ok, pępowina trojnaczyniowa

Jutro mam wizytę i ostatni dzień na PAPPA i jednak sie decyduje zrobic zeby pózniej nie żałować

Ps. Widac foto? Bo na tel tylko ikonką jakas.
Super
Cytat:
Napisane przez loloona_79 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ile trwa takie badanie usg genetyczne? naprawdę aż godzinę?

poza tym - do kiedy robi sie Pappa? Ktoraś z was pisała, że ma ostatni dzień lada chwila, kiedy to wypada? koniec 12 tc?

No i o co pytac?
- przezierność karkowa
- nos (czyli co?)

coś jeszcze powinnam wiedzieć przed badaniem? po prostu troche sie boje że mnie będą zbywali na szybko wiec chcę miec możliwość dopilnowania jak najwięcej rzeczy
długość kości udowej
obwód brzuszka i główki
sprawdza się czy są dwie rączki i nóżki
Czy powłoki brzuszne są zamknięte
pęcherz moczowy, nerki, żołądek czy są
przepływy prawidłowe przez serce (mam bardzo dużo skrótów, które nie wiem co znaczą)
zastawki
ciągłość kręgosłupa
ilość uderzeń serca na minutę
Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
Mon9- no tak mi gin nakazał. Jutro a do wtorku ostatecznie. Badanie prenatalne mam 9 września.
Podejrzewam, że przez to, że chce mieć wyniki już do badania. Moje uzg trwało 15 min, ale cała wizyta długo.

3190g, 55cm
debraM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 23:42   #2402
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Mój gin powiedział że będzie robił dopochwowo i przez brzuch. Nie wiem czemu tak długo ale tż był przy tym i słyszał. I mówi do niego że jak mu się nie znudzi patrzeć tyle czasu w monitor to może też być obecny przy badaniu.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-21, 23:44   #2403
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez debraM Pokaż wiadomość
Dziękuję za ciepłe słowa

Te przepływy włączała dosłownie na chwile wciskając dodatkowy guzik na usg. Sprawdzała je w sercu i właśnie w pępowinie.

Gratuluję

A nie wiesz czemu tak długo? Ja miałam 15 minut i już dłużej nie chciałam, bo miałam przez pochwowe, bo macica się odgięła... już dłużej bym nie dała rady

Super

długość kości udowej
obwód brzuszka i główki
sprawdza się czy są dwie rączki i nóżki
Czy powłoki brzuszne są zamknięte
pęcherz moczowy, nerki, żołądek czy są
przepływy prawidłowe przez serce (mam bardzo dużo skrótów, które nie wiem co znaczą)
zastawki
ciągłość kręgosłupa
ilość uderzeń serca na minutę

Podejrzewam, że przez to, że chce mieć wyniki już do badania. Moje uzg trwało 15 min, ale cała wizyta długo.
No ja wiem jak sie te przeplywy bada bo w pierwszej ciazy mialam a teraz mi ta powiedziala ze jak parametry sa ok to ich nie robi bo cos tam o tym nagrzaniu. Nie sluchalam w sumie. Nie wierze tez ze jakos to szkodzi bo milion dzieci ma i jest ok. No ale nie bede sie klocila.i tak juz po badaniu.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 07:22   #2404
smv
Zakorzenienie

A ja chyba od wczoraj naprawdę odczuwam ciążę. W życiu tak się źle nie czułam mdli mnie po wszystkim ciągnie na wymioty po prostu tragedia. Co bym nie zjadła to potem tyko leżeć muszę bo żyć się nie da. o i ponarzekać sobie musiałam.

Stary 2014-08-22, 09:06   #2405
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
A ja chyba od wczoraj naprawdę odczuwam ciążę. W życiu tak się źle nie czułam mdli mnie po wszystkim ciągnie na wymioty po prostu tragedia. Co bym nie zjadła to potem tyko leżeć muszę bo żyć się nie da. o i ponarzekać sobie musiałam.

ehhh jak ja cie dobrze rozumiem....mi od wczoraj mdłości troche złagodniały ale dalej muli..

A ja dziś sie tak wkuuuurzyłam na TŻta że zaraz wybuchne normalnie!!!!!!! Miałam w planach mu maila napisać z moimi żalami...ale jak go przeczytałam to zrezygnowałam...nie wiem czy przesadzam,czy hormony dają znaka czy po prostu to jego wina! No normalnie zaraz wybuchne! musiałam się wyżalić....
nusiekowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 09:17   #2406
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:

Biedna

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
A ja dziś sie tak wkuuuurzyłam na TŻta że zaraz wybuchne normalnie!!!!!!! Miałam w planach mu maila napisać z moimi żalami...ale jak go przeczytałam to zrezygnowałam...nie wiem czy przesadzam,czy hormony dają znaka czy po prostu to jego wina! No normalnie zaraz wybuchne! musiałam się wyżalić....
Wydaje mi sie, ze w naszym stanie o kłótnie nie jest trudno. Wystarczy inaczej zinterpretowac swoją Tzta, odpowiedzieć sobie pare rzeczy i nieporozumienie gotowe. Co nie znaczy, ze oni są bez winy, bo często (przynajmniej moj) niekoniecznie zastanowi sie zanim cos powie lub zrobi.

Obudzilam sie dzisiaj w lepszym stanie, muszę uważać na to co jem i w jakich ilościach. Teoretycznie od początku ciazy niż nie przytyłam ale jednak lepiej zacząć racjonalnie sie odżywiać i dbać o siebie

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 09:22   #2407
judkaaa
Rozeznanie

Cytat:
Załącznik 5769467

Jutro mam wizytę i ostatni dzień na PAPPA i jednak sie decyduje zrobic zeby pózniej nie żałować

My też się zdecydowaliśmy na PAPPA. w zasadzie.. mąż zdecydował

Cytat:
pappa robi sie do końca 13 tygodnia czy do 6 dnia 13 tygodnia

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

a dlaczego 2 tygodnie wcześniej?
ja jutro będę krew pobierać a dzisiaj miałam usg genetyczne z pomiarami

wow taniutko, u mnie 600zł..
Ja to miałam na jednej wizycie - w gabinecie wszystkie pomiary + pobranie krwi przez położną potem.. Wyniki odbiorę na następnej wizycie.
U nas to koszt 200 zł..

Cytat:
Napisane przez loloona_79 Pokaż wiadomość
Dzieki Dziewczyny
Mam jutro i juz czuje się dobrze uzbrojona w jakąkolwiek wiedzę na ten temat. Uff ciekawe co wyjdzie.

U mnie na szczęście za darmo z racji wieku mam skierowanie do bezpłatnego programu.

Dzis za to, rozwiewając moje wątpliwości, że juz nie jestem w ciazy, brzuch mi tak wywaliło że nie sposób się nie domyslić.

a z ciekawostek, widziałam się dzis z koleżanka, która o ciazy nie wie jeszcze i chyba z 3 razy mi powiedziała, że ładnie wyglądam. Ehhh super czas....
A mojej urodzie ta ciąża na razie w ogóle nie służy..

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
ehhh jak ja cie dobrze rozumiem....mi od wczoraj mdłości troche złagodniały ale dalej muli..

Ja miałam wczoraj utarczkę z TŻ przed snem Jak wstawał dziś do pracy rano, to dalej coś marudził, ciągnął temat A moja burza hormonalna naprawdę baaardzo go oszczędza!
Stary 2014-08-22, 09:31   #2408
nouvelle2
Zakorzenienie

hej hej Witam się z pracy, dziś jestem ostatni dzień przed dłuższą przerwą, potem mam wolne żeby przysiąść porządnie do nauki

A macie na badaniach zaznaczoną czynność serca płodu? Mi od pierwszego badania do tego sobotniego czynnośćwzrosła o 40/ min. No ale nadal wszystko w normie Oznaczenie FHR przy tym mam. takie coś oto: Czynność serca płodu miarowa, FHR ok. 172/min.

Odkryłam nową "ciążową" zmianę w funkcjonowaniu mojego organizmu. Otóż jak kładę się na plecach, to automatycznie chce mi się siku

nusiekowa Ja też się teraz chyba więcej kłócę z Tz, bardzo łatwo się wsciekam o wszystko. A muszę przyznać, że ja ogólnie nie mam raczej łatwego charakteru Na początku twierdziłam, że te skoki nastroju w ciąży to jakiś durny stereotyp, ale cofam to wszystko

Zamówiłam wczoraj woombie. Wciąż jestem pod wrażeniem kreatywności producenta/dystrybutora co do ustalenia ceny tego produktu

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 09:48   #2409
judkaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
hej hej Witam się z pracy, dziś jestem ostatni dzień przed dłuższą przerwą, potem mam wolne żeby przysiąść porządnie do nauki

A macie na badaniach zaznaczoną czynność serca płodu? Mi od pierwszego badania do tego sobotniego czynnośćwzrosła o 40/ min. No ale nadal wszystko w normie Oznaczenie FHR przy tym mam. takie coś oto: Czynność serca płodu miarowa, FHR ok. 172/min.

Odkryłam nową "ciążową" zmianę w funkcjonowaniu mojego organizmu. Otóż jak kładę się na plecach, to automatycznie chce mi się siku

nusiekowa Ja też się teraz chyba więcej kłócę z Tz, bardzo łatwo się wsciekam o wszystko. A muszę przyznać, że ja ogólnie nie mam raczej łatwego charakteru Na początku twierdziłam, że te skoki nastroju w ciąży to jakiś durny stereotyp, ale cofam to wszystko

Zamówiłam wczoraj woombie. Wciąż jestem pod wrażeniem kreatywności producenta/dystrybutora co do ustalenia ceny tego produktu
Na pierwszym badaniu miałam tylko informację, że czynność serca prawidłowa, z tego co pamiętam. Nie mam tego wpisanego nigdzie w karcie ciąży, albo nie umiem znaleźć...
Przedwczoraj FHR było 169 uderzeń na minutę.

A jaka jest cena tego cuda??
Stary 2014-08-22, 10:22   #2410
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez judkaaa Pokaż wiadomość
Na pierwszym badaniu miałam tylko informację, że czynność serca prawidłowa, z tego co pamiętam. Nie mam tego wpisanego nigdzie w karcie ciąży, albo nie umiem znaleźć...
Przedwczoraj FHR było 169 uderzeń na minutę.

A jaka jest cena tego cuda??

150zł z przesyłką za kawałek bawełny z suwakiem.

O, przypomniało mi się jeszcze zalecenie lekarza. Wieczorem, codziennie mam brać 0,2 wit. c. Ale z tego wrażenia i natłoku info zapomniałam spytać na co to jest konkretnie. Mam takie przypuszczenie, że to może być na obniżenie ph moczu, bo mam 7.

Stary 2014-08-22, 10:34   #2411
ewka5891
Zakorzenienie

150 zł, wow niezła cena

Synek

Stary 2014-08-22, 10:39   #2412
mon9
Zakorzenienie

a ja wczoraj się zważyłam, bo szczerze mówiąc po 2 tygodniowych wakacjach nie wchodziłam na wagę żeby się nie przestraszyć zazwyczaj mam około 4 kg na plusie po wakacjach ale wczoraj gin pytała ile ważę i nie wiedziałam strzeliłam że 60 i w sumie mało się pomyliłam po 59,5 wyskoczyło wczoraj na wadze, tak więc tylko 1,5kg do przodu ufff
mon9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 10:47   #2413
Lillkaa
Zadomowienie

Cytat:
a ja wczoraj się zważyłam, bo szczerze mówiąc po 2 tygodniowych wakacjach nie wchodziłam na wagę żeby się nie przestraszyć zazwyczaj mam około 4 kg na plusie po wakacjach ale wczoraj gin pytała ile ważę i nie wiedziałam strzeliłam że 60 i w sumie mało się pomyliłam po 59,5 wyskoczyło wczoraj na wadze, tak więc tylko 1,5kg do przodu ufff
Też się wczoraj ważyłam 1 raz po wakacjach i 59, czyli przytyłam 2 kg. Obserwuje to z lekkim przerażeniem, bo mam ciągle wielki apetyt.

Lillkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 10:55   #2414
ewka5891
Zakorzenienie

W poprzedniej ciazy przytyłam z 17 kg (startowałam z wagą 54kg), na koniec ciazy czułam sie w miarę mimo wszystko ale jak teraz patrzę na te zdjęcia to stwierdzam, ze byłam ogromna

Synek

Stary 2014-08-22, 11:10   #2415
smv
Zakorzenienie

A ja nie przytylam nic kupilam dzis herbatkę z imbirem może mi pomoże oby...

Stary 2014-08-22, 11:10   #2416
judkaaa
Rozeznanie

U mnie od kilku miesięcy waga oscyluje od 58 do 60 kg. W karcie ciąży z pierwszej wizyty mam 59 wpisane, w środę było 60 kg. A mój ginekolog taki szarmancki: "Na oko wpisałbym 50!" TŻ spojrzał na niego spode łba :P

Edytowane przez judkaaa
Czas edycji: 2014-08-22 o 11:15
judkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 11:16   #2417
nouvelle2
Zakorzenienie

ja od pierwszej wizyty przytyłam równiutko 1 kg Ale czuję się na dużo więcej, widocznie to woda się nagromadziła. Serio już w mało spodni i spódniczek się mieszczę

Stary 2014-08-22, 11:21   #2418
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie od kilku miesięcy waga oscyluje od 58 do 60 kg. W karcie ciąży z pierwszej wizyty mam 59 wpisane, w środę było 60 kg. A mój ginekolog taki szarmancki: "Na oko wpisałbym 50!" TŻ spojrzał na niego spode łba :P
Tz już Ciebie na wizytę samą nie puści

Synek

Stary 2014-08-22, 11:22   #2419
smv
Zakorzenienie

Aaaa i kupiłam sobie dziś w Rossmannie płyn probiotyczny do mycia pipciuszki bo masakra co chwila coś łapie:/

Stary 2014-08-22, 11:37   #2420
judkaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Tz już Ciebie na wizytę samą nie puści
To by dopiero było

Cytat:
Aaaa i kupiłam sobie dziś w Rossmannie płyn probiotyczny do mycia pipciuszki bo masakra co chwila coś łapie:/

Mnie co prawda na razie nic nie łapie, ale też używam probiotycznego żelu bez parabenów dla kobiet w ciąży (z Perfecty).

Dziewczyny, używacie już jakichś innych kosmetyków przeznaczonych dla kobiet w ciąży? Coś na rozstępy?
Stary 2014-08-22, 11:42   #2421
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
To by dopiero było

Mnie co prawda na razie nic nie łapie, ale też używam probiotycznego żelu bez parabenów dla kobiet w ciąży (z Perfecty).

Dziewczyny, używacie już jakichś innych kosmetyków przeznaczonych dla kobiet w ciąży? Coś na rozstępy?
Ja używam codziennie na noc oliwki z Hipp, a na dzień (jak mi się przypomni) to balsamu dla kobiet w ciąży z Babydream. To ta rossmanowska marka

Stary 2014-08-22, 11:46   #2422
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja osttanio kupiłam w rossmanie koszulke ciążową taka bezszwową-byłam sceptycznie nastawiona ale po prostu jest mega. Cały czas w niej chodze jest fajnie przylegająca,dłuższa,mozn a nosić bez biustonosza-POlecam!
nusiekowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 11:50   #2423
ewka5891
Zakorzenienie

Ja nie uzywam niczego specjalnego na rozstepy. Jak mi sie przypomni to smaruje sie normalnym balsamem do ciała.
Duzo chyba zależy od tego czy ktoś ma skłonności do rozsepow, jeżeli tak to chyba żadne cuda nie pomogą.
Mi ostatnio rozstepy wyszły po terminie porodu, w okolicy pępka, tak przez całą ciążę miałam spokój a na piersi wyszły mi delikatne jak zrobił mi sie nawal pokarmu i wygladalam jak Pamela

Synek

Stary 2014-08-22, 12:17   #2424
zielone_oko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emily863 Pokaż wiadomość
Dzisiaj znalazłam ten wątek także dopisuję się U mnie będzie to pierwsze dziecko. Obecnie jestem w 9 tc (dokładnie 8tyg. 4 dni wg OM). Termin przewidziany jest na 29.03.2015.
Witaj

Cytat:
Załącznik 5769467

Widać , widać

Cytat:
To by dopiero było

Ja używam na noc oliwki z Babydream dla kobiet w ciąży, w dzień jak mi się przypomni emulsji z tej samej serii
Stary 2014-08-22, 12:18   #2425
loloona_79
Rozeznanie

Ja na rozstępy używam olejku do ciała z migdałami, też z Rossmana. Fajnie pachnie, szybko się wchłania

Tymczasem ja dziś po wizycie. Miało byc USG genetyczne ale okazało się że to 11t4d więc za wcześnie. Kolejne mam 01.09.

No ale zrobiła mi usg, bobik ma 4.7 cm , rusza się strasznie Jejku ale to dziwne, mam w brzuchu coś co się rusza wow!!!
w każdym razie jestem super uspokojona bo już sobie wkręcałam niewiadomo co

IMG_20140822_111538.jpg

Edytowane przez loloona_79
Czas edycji: 2014-08-22 o 12:23
loloona_79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 12:22   #2426
Lillkaa
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam oliwkę Tołpy i Babydream, oprócz tego balsamy. Muszę się non stop smarować, bo taką mam masakrycznie suchą skórę.

Lillkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 12:52   #2427
Magiusa
Zakorzenienie

Hejka

Ja poki co nie uzywam zadnych ciazowych kosmetykow
Nie przytylam jeszcze nic ale startowalam z lekka nadwaga wiec trzymam sie ciagle 60 kg.
No a co do czynnosci serca to u nas 164

Za to ja w glowie mam mojego synka bo mi schudl w ciagu 2.5mies 700 gram. I sama nie wiem czy to od ruchu? W sumie ja na lato tez zawsze chudne nawet jak sie ruszam tyle samo...no juz nie wiem. Generalnie je tak samo, ma pelno energii i wyglada na zdrowego, mimo tego stracil na wadze...no nie wiem sama.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 13:56   #2428
judkaaa
Rozeznanie

A ja dziś nie mogę nawet naczyń pozmywać.. Pierwszy raz mam takie nudności (z wymiotami! co mi się do tej pory tylko 2-3 razy przytrafiło..) i aż taką wrażliwość na zapachy, wszystko mi brzydko pachnie. Nie wiem, jak przygotuję obiad.. TŻ po powrocie z pracy od razu musi zakasać rękawy i wszystko pozmywać, wynieść śmieci. Ja nie daję dziś rady. Dla uspokojenia sumienia wyprasowałam stos ubrań.
Stary 2014-08-22, 14:01   #2429
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Współczuję wam tych mdłości i wymiotów. Ja bym ciągle jadła i w zasadzie oprucz kawy herbaty kiszonek i słodyczy wszystko mi pasuje. Jak na razie przytyłam 1,5 kg. Waże niecałe 52 kg to chyba nieźle.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 14:21   #2430
ewka5891
Zakorzenienie

Magiusa nie przejmowalabym sie za bardzo wagą synka. Nie jest to taki straszny spadek (jak na moje oko), poza tym w okresie letnim na pewno wiecej sie rusza i nie ma takiego apetytu w czasie upałów.
Obserwuj jak teraz waga bedzie wyglądać, pewnie wszystko wróci do normy

Synek

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości