Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-08-20, 14:47   #31
201609102148
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 7 330
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Outlanderka Pokaż wiadomość
A nie cynamon to jest?
Moja babcia sypie na ciasto cynamon, wygląda jak kakao.


a u mnie różnie, zależy od odmiany jabłek, więc można i tak, i tak
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 14:49   #32
malenka92_
Wtajemniczenie
 
Avatar malenka92_
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

żeby tort podczas krojenia nie przyklejał się do noża należy go za każdym razem zanurzać we wrzątku (oczywiście wrzątek lejemy do szklanki i dalej go nie gotujemy )
malenka92_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 15:35   #33
brziw
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-06
Wiadomości: 731
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Aby podczas gotowania pekniete jajko nie wyplynelo ze skorupki nalezy dodac kilka krople octu lub wrzucic zapalke.
brziw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 18:44   #34
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez shonyen Pokaż wiadomość
- żeby na świeżo przygotowanym budyniu nie zrobił się kożuch, trzeba od razu po przyrządzeniu posypać wierzch cukrem
Ja dodaję odrobinę wody gazowanej do gotującego się budyniu. Jak nie mam, miseczki z jeszcze ciepłym przykrywam szczelnie folią spożywczą

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Napisane przez brziw Pokaż wiadomość
Aby podczas gotowania pekniete jajko nie wyplynelo ze skorupki nalezy dodac kilka krople octu lub wrzucic zapalke.
o zapałce nie słyszałam, ale sam ocet działa - ścina białko i nie wypływa
__________________
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 20:02   #35
Krystyna911
Rozeznanie
 
Avatar Krystyna911
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Wiadomości: 764
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

od pewnego czasu znalazłam sposób na cebulę w sosie, takim typowym polskim sosie. Nie znoszę cebuli pływajacej mi w tym sosie, więc jak już mięso jest odpowiednio miękkie to wyjmuję go z sosu a sos traktuję blenderem. Sos staje się aksamitny i pyszny wtedy. Zaś wkładam mięso do sosu i dogotowuję a nie mam potrzeby zagęszczania go
Krystyna911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 21:44   #36
Pin up
Przyczajenie
 
Avatar Pin up
 
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomości: 8
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

też dodaję oleju do ciasta naleśnikowego i do wody z gotującym się makaronem.

- przed pokrojeniem wkładam cebulę do lodówki lub zamrażarki, wtedy znacznie mniej wyciska łzy
- kiedy w przepisie jest rozopione masło lub czekolada roztapiam je w mikrofalówce, robi się to szybciej i wygodniej niż w kąpieli wodnej / na patelni
- używam durszlaka do mycia małych owoców np jagód
- do potraw w których cukier nie jest ważny ze względu na konsystencję dodaję stewię - jest zdrowsza i nie ma kalorii
- żeby przyspieszyć tężenie galaretki wstawiam ją na chwilę do zamrażarki
Pin up jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 08:53   #37
malenka92_
Wtajemniczenie
 
Avatar malenka92_
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

-robiąc zapiekanki z dodatkiem ziemniaków zawsze najpierw je obgotowuję, żeby mieć pewność, że nie będą potem surowe
malenka92_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 12:38   #38
Kreaturka30
Raczkowanie
 
Avatar Kreaturka30
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Pierś z kurczaka wymoczona w mleku staje się bardziej krucha.

jak robię kotlety to do jajka z panierki dodaję odrobinę przypraw, mleka i oleju, panierka wychodzi pulchna i smaczna. )
__________________
Kreaturka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 23:22   #39
Outlanderka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 523
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
cynamon do smaku ale nie ma właściwości higroskopijnych żeby spić wodę z jabłek
A kakao sypane zamiast bułki tartej to ma właściwości higroskopijne?
Nie wiem, pytam, mam zamiar piec dużo szarlotek w ramach poparcia sadowników polskich.

---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Pod jabłka zamiast bułki tartej żeby sok nie wsiąkał w ciasto.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Wydawało mi się , że cynamon i kakao mają podobne właściwosci higroskopijne a o kakao do szarlotki nie słyszałam.
Outlanderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 23:33   #40
201604181004
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Outlanderka wlasnie nie wiem co ma dac to kakao poza smakiem. Bo ja dalam bulke tarta i faktycznie nie rozlecialo sie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 23:41   #41
Outlanderka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 523
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Mlebidakin pisze, że kakao zamiast bułki tartej bo wciągnie sok tak jak bułka.

Jaką ilość tego kakao trzeba posypać na blachę ciasta?
Outlanderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-22, 05:24   #42
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

* zimna pizze najlepiej podgrzewa sie na patelni
* jajka gotowane w elektrycznym czajniku do wody... nie pekaja
* ostrosc dania mozna zredukowac ...miodem, mlekiem albo smietana
* do przesolonego dania wrzucic grubo pokrojone kartofle
* jajka na twardo zabierane jako prowiant w podroz ..po ugotowaniue nie schladzac zimna woda
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 05:46   #43
201704210903
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 12 461
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Outlanderka Pokaż wiadomość
Mlebidakin pisze, że kakao zamiast bułki tartej bo wciągnie sok tak jak bułka.

Jaką ilość tego kakao trzeba posypać na blachę ciasta?
muszę zapytać teściowej jak u niej będę, bo myślałam, że dała czekoladę ala nutella pod jabłka a ona mi powiedziała, że sypała kakao
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 07:50   #44
Kreaturka30
Raczkowanie
 
Avatar Kreaturka30
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Outlanderka chcesz dobry przepis na szarlotkę sypaną?

Co do trików w kuchni, ostatnio znajoma mi powiedziała, że jak smażę kotlety ( schabowe i z piersi kurczaka), i planuję je odgrzewać w mikrofalówce to żebym pod koniec smażenia podlała je wodą. Wcześniej o tym nie wiedziałam i strasznie nie lubiłam kotletów z mikrofali ( co prawda jem tylko w pracy), bo były suche i gumowe jak kapcie, a jak podlałam je wodą pod koniec smażenia to po podgrzaniu były mięciutkie i smaczne. Trik sprawdzony- polecam!
__________________
Kreaturka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 07:53   #45
Outlanderka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 523
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Kreaturka30 Pokaż wiadomość
Outlanderka chcesz dobry przepis na szarlotkę sypaną?

Co do trików w kuchni, ostatnio znajoma mi powiedziała, że jak smażę kotlety ( schabowe i z piersi kurczaka), i planuję je odgrzewać w mikrofalówce to żebym pod koniec smażenia podlała je wodą. Wcześniej o tym nie wiedziałam i strasznie nie lubiłam kotletów z mikrofali ( co prawda jem tylko w pracy), bo były suche i gumowe jak kapcie, a jak podlałam je wodą pod koniec smażenia to po podgrzaniu były mięciutkie i smaczne. Trik sprawdzony- polecam!
Chętnie skorzystam z takiego przepisu. Sezon na jabłka się zaczyna, może jeszcze komuś się przyda.
Outlanderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 08:27   #46
Kreaturka30
Raczkowanie
 
Avatar Kreaturka30
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

U mnie zajada tę szarlotkę cała rodzina.

Składniki są podane na takie większe szklanki, ok. 300ml, a nie standardowe 250ml, ale ważne, żeby zachować proporcje i używać jednej wielkości szklanki.

Szarlotka sypana
Składniki:

- szklanka kaszy manny
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- zamrożona margaryna,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę cynamonu
- 2-3kg jabłek ( można dać więcej, wedle uznania)

Przygotowanie:
Mieszamy w misce suche składniki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy.

Do blachy ( po całości) wsypuję szklankę składników suchych, na to wykładam połowę jabłek, znowu po całości sypię szklankę składników suchych, wykładam resztę jabłek, na wierzch sypię ostatnią szklankę suchych składników, ścieram na tarce zamrożoną wcześniej margarynę i układam ją na wierzchu po całości, zwłaszcza po rogach i na środku może być ciut więcej, żeby się w całości przegryzła i dopiekła.
Ja kiedyś zrobiłam głupotę, upiekłam szarlotkę po jednej porcji, tyle że w blasze do tarty, takiej z wyjmowanym dnem i wszystko i wyciekło. Nie róbcie tego

Przepis jest na jedną porcję, na niedużą blachę, ja zawsze robię na standardową kwadratową po dwóch porcjach, daję dużo jabłek i jest pyszniutka.
__________________
Kreaturka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 08:41   #47
Outlanderka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 523
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Dziękuję Kreaturka za przepis.

Skorzystam na pewno nawet zaraz lecz wymienię w nim margarynę na masło bo nie używam margaryny.
Outlanderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 10:09   #48
Kreaturka30
Raczkowanie
 
Avatar Kreaturka30
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Proszę bardzo! )

Myślę, że masło też zadziała, napisz koniecznie jak Ci wyszła.. )

A i nie napisałam, ja to piekę około 30-40min na 170-180 stopni, zależy od piekarnika i tak bardziej na oko, ona się tak ładnie robi złota..
__________________
Kreaturka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 10:49   #49
Outlanderka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 523
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Szarlotka sypana już w piekarniku od kilkunastu minut.
Jak smakuje napiszę za kilka dni bo gorącą biorę do auta z blachą zaraz po wyjęciu z piekarnika i wyjeżdżam na urlop gdzie nie będzie dostępu do internetu.

Edit Wyjęłam z pieca, pachnie oszałamiająco.
Położę z blachą na deskę drewnianą i do kartonu do bagażnika. Będzie nam pachniało po drodze.

Edytowane przez Outlanderka
Czas edycji: 2014-08-22 o 11:41
Outlanderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-22, 12:11   #50
malenka92_
Wtajemniczenie
 
Avatar malenka92_
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

O kurczr jakos nie moge sobie wyobrazic zeby z suchego sypkiego wyszlo ciasto jestem beztalenciem jezeli chodzi o wypieki ale ten przepis brzmi tak latwo ze chyba sprobuje zrobic. Jak mi wyjdzie to bedzie oznaczali ze kaxdemu wyndzie
malenka92_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 14:56   #51
Listopadowaa
Zakorzenienie
 
Avatar Listopadowaa
 
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Trochę tu i tam
Wiadomości: 14 980
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Nigdy nie dodaje oleju do makaronu i nigdy mi się nie skleja. W masterchefie śmiali sie z tego oleju bo jest on zbędny.
Makaron zalewa się wodą , żeby przerwać proces gotowania.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Gazowanej wody dodaje też do naleśników, ale i gofrów i placków. Od gazu robią sie pulchniejsze.

Do gofrów zawsze daje śmietanę lub jogurt. Są twarde , nie gną się i nie są gumowate po wystudzeniu.

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Dodaję trochę oleju do ciasta naleśnikowego, nie pije wtedy tłuszczu z patelni.
Ja po prostu wyrzucam dziubek od płynu do naczyń i zamiast niego wkręcam dozownik
ja też zawsze daje olej do ciasta nalesnikowego i samże na tefalu bez oleju. Tylko na pierwszego nalesnika daje dwie kropelki a potem już na suchej. Od kąd tak robie uwielbiam naleśniki. W domu zawsze robili na oleju i kojarzyły mi się one z tłuszczem po którym mnie mdliło.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez dorotka1066 Pokaż wiadomość
Co do ryżu przypomniałam sobie sposób mojej mamy. Do wody w której gotuje ryż dodaję kostkę rosołową, drobiową lub warzywną. Wtedy też ma ładny kolor i ciekawy smak.

Jeśli chcę dodać do sałatki cebulę, już pokrojoną wrzucam na sitko i przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu cebula traci swoją ostrość.
polecam do wody z ryżem dac curry

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez evanaeve Pokaż wiadomość
Ja jeszcze smietane troche sole bo Maklowicz mowil ze wtedy tez sie nie wazy, a pozniej postepuje tak jak Ty

Co do rosolu to jest on lepszy jak dorzuci sie lisc kapusty podczas gotowania.



Ja tez dodaje, a pozniej jak smaze to juz na patelnie nie wylewam oleju.

Jak gotuje wode na makaron/ryz to sole ja dopiero jak sie zagotuje, nieposolona sie szybciej gotuje.

Pierogi lepie z kwadratow, wtedy jest mniej wycinkow i idzie to szybciej.
moja mama tak robi, fakt nie są najładniejsze, ale na wystawę nie trafiaja

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Krystyna911 Pokaż wiadomość
jak kto lubi Ja nie daję bo rosół ma wtedy słodkawy posmak. Za to zawsze daję ziarna pieprzu całe



a ja pierogi robię metodą mojej mamy. Robię z ciasta wałeczek, który tnę na małe kawałki i każdy kawałek rozwałkowuję. Naprawdę szybko to idzie
widziałam jak ciocia tak robiła, nie namęczyła sie i szybko jej to szło. Spróbuje kiedyś.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 14:57   #52
201604181004
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

u mnie od wieków robi się pierogi w jeden sposób - ciasto rozwałkowuje się na płasko a koła wykrawa się kubkiem :P
zawsze od szklanki i kubka, w zasadzie taka sama robota jak dzielenie na kwadraty
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 15:02   #53
Listopadowaa
Zakorzenienie
 
Avatar Listopadowaa
 
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Trochę tu i tam
Wiadomości: 14 980
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

drabinczeka dzieląc na kwadraty nie zostają mi żadne skrawki a od kółka zostaje mase ścinków. Na kwadraty jest zdecydowanie szybciej .
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 15:03   #54
201604181004
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

to prawda, ze na kwadratach nie zostają ścinski, ale ja to potem i tak wymemlam jeszcze raz rozwałkuje. no i masz racje, jest szybciej z kwadratami
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 15:03   #55
Kreaturka30
Raczkowanie
 
Avatar Kreaturka30
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 306
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Outlanderka Pokaż wiadomość
Szarlotka sypana już w piekarniku od kilkunastu minut.
Jak smakuje napiszę za kilka dni bo gorącą biorę do auta z blachą zaraz po wyjęciu z piekarnika i wyjeżdżam na urlop gdzie nie będzie dostępu do internetu.

Edit Wyjęłam z pieca, pachnie oszałamiająco.
Położę z blachą na deskę drewnianą i do kartonu do bagażnika. Będzie nam pachniało po drodze.
Smacznego! )
Cytat:
Napisane przez malenka92_ Pokaż wiadomość
O kurczr jakos nie moge sobie wyobrazic zeby z suchego sypkiego wyszlo ciasto jestem beztalenciem jezeli chodzi o wypieki ale ten przepis brzmi tak latwo ze chyba sprobuje zrobic. Jak mi wyjdzie to bedzie oznaczali ze kaxdemu wyndzie
Ja też nie mogłam sobie wyobrazić Moja siostra mi to upiekła ( normalnie nic nie piecze, bo jej nie wychodzi) i byłam w szoku że takie proste i dobre
__________________
Kreaturka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 15:10   #56
Listopadowaa
Zakorzenienie
 
Avatar Listopadowaa
 
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Trochę tu i tam
Wiadomości: 14 980
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
to prawda, ze na kwadratach nie zostają ścinski, ale ja to potem i tak wymemlam jeszcze raz rozwałkuje. no i masz racje, jest szybciej z kwadratami
jest szybciej ale są brzydkie ja musze sprobować ten trzeci sposób
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 22:12   #57
malenka92_
Wtajemniczenie
 
Avatar malenka92_
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Tam i tu, tu i tam. Okolice Warszawy
Wiadomości: 2 279
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

przepraszam za ostatniego posta, tzn za błędy w nim zawarte. Coś mi telefon szaleje i nie widzę jak odpisuję i o
malenka92_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-23, 08:44   #58
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

* zeby kalafior nie stracil koloru trzeba wlac szklanke mleka do wody w ktorej sie gotuje
* skorke z brzoskwin czy morel latwiej sie sciaga po wrzuceniu na 30 sek do wrzatku i nastepnie schlodzeniu w zimnej wodzie
* ryz nie skleja sie jak do wody gotujacej doda sie soku z cytryny
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 14:11   #59
Vulcana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 353
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez malenka92_ Pokaż wiadomość
O kurczr jakos nie moge sobie wyobrazic zeby z suchego sypkiego wyszlo ciasto jestem beztalenciem jezeli chodzi o wypieki ale ten przepis brzmi tak latwo ze chyba sprobuje zrobic. Jak mi wyjdzie to bedzie oznaczali ze kaxdemu wyndzie
Szarlotka na pewno wyjdzie Robiłam ją już wiele razy. Robię ją z bardzo podobnego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-sypana

* Aby pieczarki zachowały ładny kolor podczas smażenia (nie ściemniały) należy dodać kilka kropel cytryny

* Sól opóźnia gotowanie się wody, więc jeżeli chcemy ugotować szybko ziemniaki lub makaron to sól należy dodać do gotującej się wody.

Edytowane przez Vulcana
Czas edycji: 2014-08-25 o 14:17
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 14:56   #60
201604181004
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy

czy ktoś może powiedzieć ile mniej więcej kakao bądź bułki tartej daje do szarlotki? bo ja ostatnio chyba dałam mało a wydawało mi się że dużo i ciasto pływa..
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-09-19 09:39:50


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:23.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.