Zaproszona na ślub jako... Dziecko ;/ - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-19, 18:54   #211
9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b
Konto usunięte

Dot.: Zaproszona na ślub jako... Dziecko ;/

Cytat:
Napisane przez ladyanabel Pokaż wiadomość
Witajcie, istatnio czesto tu goszcze w nowych tematach haha, dzis z innej beczki pytanie, bo nie wiem co zrobic... Moj chrzestny sie zeni, dzis wręczył zaproszenie moim rodzicom, gdzie widnieje owy napis, zapraszam x i y wraz z dziecmi.... Ja mam 19lat, moj brat 24, i jestesmy brani jako dzieci? Poczulam sie niefajnie, bo chrzestny wie ile mamy lat, wiec generalnie czuje sie niezaproszona... W dodatku ja mam swojego TŻ, moj brat swoja TŻ i mamy sie tam bawic sami wsrod ludzi ktorych tak naprawde nie znam?:/ za bardzo nie wiem co mam robic, i czy w ogole isc, sądzilam ze z osoba towarzyszaca zaprasza sie osoby 18+... Nie ma mnie w domu, za to mama ma z nim pogadac o konkretach wiec mam nadzieje ze cos ustali, bo nie widzi mi sie isc samej starej krowie i spedzac czas z obcymi ludzmi. Co wy sądzicie?
A moze jeszcze mnie posadzi przy stoliku z 8latkami?
Hmm... Kuedy ja bede brala slub, zaprosze jego rodzicow wraz z dzieckiem haha ))
Nie ma co się obrażać i odstawiać szopek Nie każdy musi zapraszać z osobami towarzyszącymi, to jest jedynie dobra wola, bo przecież chłopak/dziewczyna któregoś z gości (w dodatku tak młodych) nie jest rodziną. Może też chodziło o ilość zaproszeń-zawsze lepiej wydać na 1 niż 3 I nie wiem, ja mając 21 lat uważam to za normalne, jestem dzieckiem swoich rodziców i zawsze nim będę, niezależnie od wieku.
9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 19:22   #212
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Heh.
W kontekście tego, co zostało tu napisane to jednak uważam, że moja koncepcja kameralnego ślubu z równie kameralnym obiadem dla rodziców, dziadków, rodzeństwa i świadków jest dobra.

Przynajmniej kolektywnie obrazi się na mnie cała rodzina

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 19:32   #213
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Heh.
W kontekście tego, co zostało tu napisane to jednak uważam, że moja koncepcja kameralnego ślubu z równie kameralnym obiadem dla rodziców, dziadków, rodzeństwa i świadków jest dobra.

Przynajmniej kolektywnie obrazi się na mnie cała rodzina
Grunt, żeby rodzeństwo i świadkowie mieli ze sobą osoby towarzyszące, zachowasz w ten sposób resztki godności i udowodnisz że choć trochę znasz zasady savoir-vivre.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 20:04   #214
Glodomorek
Zakorzenienie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;47771036]Grunt, żeby rodzeństwo i świadkowie mieli ze sobą osoby towarzyszące, zachowasz w ten sposób resztki godności i udowodnisz że choć trochę znasz zasady savoir-vivre. [/QUOTE]
Przepraszam, ale po kiego osoby towarzyszące na obiad??? Czy siostra musi mieć kolegę do towarzystwa, żeby zjeść kotleta? Ja robię obiad i nie zapraszam z osobami towarzyszącymi, bo to tylko obiad. Nie potańcówka. Moja świadkowa nie ma chłopaka, więc dlaczego miałabym na siłę spraszać ją z przypadkowym znajomym? Rozumiem tańce, partner jest ważny, ale nie na obiad w groni ściśle rodzinnym.

Edytowane przez Glodomorek
Czas edycji: 2014-08-19 o 20:06
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 20:07   #215
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale po kiego osoby towarzyszące na obiad??? Czy siostra musi mieć kolegę do towarzystwa, żeby zjeść kotleta? Ja robię obiad i nie zapraszam z osobami towarzyszącymi, bo to tylko obiad. Nie potańcówka. Moja świadkowa nie ma chłopaka, więc dlaczego miałabym na siłę spraszać ją z przypadkowym znajomym? Rozumiem tańce, partner jest ważny, ale nie na obiad w groni ściśle rodzinnym.
To chyba była ironia
9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 20:11   #216
Glodomorek
Zakorzenienie

[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;47771695]To chyba była ironia [/QUOTE]
Chyba?
Stary 2014-08-19, 20:13   #217
Konto usunięte

Cytat:
Chyba?
Jak dla mnie tak za to Twoja ost wypowiedź nie brzmiała w ten sposób. Przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-19, 22:16   #218
Glodomorek
Zakorzenienie

[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;47771825]Jak dla mnie tak za to Twoja ost wypowiedź nie brzmiała w ten sposób. Przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie.[/QUOTE]
Bo czytałam inne wątki ślubne i tam niektóre mają takie podejście, że nawet na obiad ma być towarzystwo, bo inaczej fo pa... także post azaji potraktowałam serio, bo nic mnie nie zaskoczy chyba.
Stary 2014-08-19, 22:48   #219
sweety_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
A nie uważasz, że takie 'przesłuchiwanie', kto ma dziewczynę/chłopaka i czy jest to poważny związek, nie jest po prostu nieeleganckie i wścibskie?
Nie, nie uważam tak, ponieważ mam bardzo dobre relacje z rodziną i wiem, że nikt by tak nie pomyślał. Można zrobić to kulturalnie uzasadniając to tym, że planuje się listę gości. Wszędzie szukacie nietaktów zapominając, chyba, o tym, że rozmawiamy o uroczystości rodzinnej, gdzie wszyscy się znają. Zaproszenie bez OT nietaktowne, planowanie wesela zgodnie z własnymi preferencjami nietaktowne, zaraz sama organizacja wesela będzie nietaktowna, bo co sam ślub nie wystarczy?

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość

A poznasz dobrze jakąś dalszą ciotkę swojego męża, którą na tym ślubie i weselu zobaczysz pierwszy raz w życiu, a kolejny będzie za ileś tam lat na kolejnym ślubie czy innej większej uroczystości?
Zapomniałaś, chyba, o tym, że wesele to uroczystość rodzinna, owszem często jest tak, że poznajemy członków rodziny na przyjęciu, ale wolę by mąż przedstawił mi swoją ciocię niż kuzyn koleżankę z klasy
sweety_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 05:59   #220
Konto usunięte

Cytat:
Bo czytałam inne wątki ślubne i tam niektóre mają takie podejście, że nawet na obiad ma być towarzystwo, bo inaczej fo pa... także post azaji potraktowałam serio, bo nic mnie nie zaskoczy chyba.
Chyba, ze tak ja na takie wątki nie wchodzę, wiec nie miałam okazji wychwycić takich kwiatków.
Stary 2014-08-22, 12:17   #221
Karena 73
Kobieta z klasą

Na szczęście to wolny kraj i o zaproszeniach decydują Państwo Młodzi, a nie goście.
Moim zdaniem małżeństwa, pary mieszkające razem bez ślubu i narzeczonych zawsze razem, reszta gości według uznania i zasobności organizatorów.
Jeżeli na zaproszeniu widnieje "rodzina xxx z dziećmi" to wymuszanie zaproszenia sympatii tychże dzieci jest nietaktem. Widocznie Młodzi mają powód, aby tak właśnie postąpić i zmuszanie ich do tłumaczenia się przed gośćmi z powodów, które nimi kierowały jest nie na miejscu. Owszem byłam na weselach, gdzie znajdowały się także paczki przyjaciół Młodych, ale to była ich decyzja.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-22, 12:19   #222
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
Na szczęście to wolny kraj i o zaproszeniach decydują Państwo Młodzi, a nie goście.
Moim zdaniem małżeństwa, pary mieszkające razem bez ślubu i narzeczonych zawsze razem, reszta gości według uznania i zasobności organizatorów.
Jeżeli na zaproszeniu widnieje "rodzina xxx z dziećmi" to wymuszanie zaproszenia sympatii tychże dzieci jest nietaktem. Widocznie Młodzi mają powód, aby tak właśnie postąpić i zmuszanie ich do tłumaczenia się przed gośćmi z powodów, które nimi kierowały jest nie na miejscu. Owszem byłam na weselach, gdzie znajdowały się także paczki przyjaciół Młodych, ale to była ich decyzja.
Ale tu nawet ta zasada podana przez Ciebie nie została przyjęta, bo brat autorki mieszkający z dziewczyną też jako dziecko został doczepiony.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 12:46   #223
201607040940
Konto usunięte

W opisanej przez Autorkę wątku sytuacji ślub bierze jej chrzestny - prawdopodobne po 40stce. Może ma już jeden ślub za sobą i nie ma ochoty na imprezę 200 osobową. Więc niezaproszenie 19latki z osobą towarzyszącą ma sens. Chętnie zobaczy ja na swoim ślubie i weselu ale niekoniecznie z jej aktualnym chłopakiem . Jeżeli Autorce to nie pasuje to niech nie idzie na wesele.
Proponuję wziąć jeszcze jedno pod uwagę - odrębne zaproszenie zobowiązuje do odrębnego prezentu. Jeżeli Autorka figuruje się na zaproszeniu z rodzicami to rodzice dają prezent. Jeżeli dostaje się odrębne zaproszenie - to wypada dać coś od siebie. Chrzestny chyba wie jaka jest sytuacja materialna Autorki. Czy pracuje czy jeszcze się uczy.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 18:20   #224
Hultaj
BAN stały

Cytat:
o zaproszeniach decydują Państwo Młodzi, a nie goście.
w zupełności się zgadzam tylko nie rozumiem utyskiwania, że jak gość oleje takie wesele, na którym ktoś go potraktuje przedmiotowo i ściśle mu ustali grafik zabawy, to od razu komentarze, że nie jest godzien celebrować czyjegoś wielkiego dnia, że wychodzi szydło z worka, jaki jest naprawdę, itp. Jak dla mnie młodzi mają prawo zapraszać jak im się podoba a goście odmówić uczestnictwa w imprezie, która nie spełnia ich standardów i jeśli zachowanie młodych buractwem nie jest, to zachowanie gościa także nie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2014-08-22 o 18:21
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 21:12   #225
DopplegangerEddarda
BAN stały

Cytat:
Witajcie, istatnio czesto tu goszcze w nowych tematach haha, dzis z innej beczki pytanie, bo nie wiem co zrobic... Moj chrzestny sie zeni, dzis wręczył zaproszenie moim rodzicom, gdzie widnieje owy napis, zapraszam x i y wraz z dziecmi.... Ja mam 19lat, moj brat 24, i jestesmy brani jako dzieci? Poczulam sie niefajnie, bo chrzestny wie ile mamy lat, wiec generalnie czuje sie niezaproszona... W dodatku ja mam swojego TŻ, moj brat swoja TŻ i mamy sie tam bawic sami wsrod ludzi ktorych tak naprawde nie znam?:/ za bardzo nie wiem co mam robic, i czy w ogole isc, sądzilam ze z osoba towarzyszaca zaprasza sie osoby 18+... Nie ma mnie w domu, za to mama ma z nim pogadac o konkretach wiec mam nadzieje ze cos ustali, bo nie widzi mi sie isc samej starej krowie i spedzac czas z obcymi ludzmi. Co wy sądzicie?
Hmm... Kuedy ja bede brala slub, zaprosze jego rodzicow wraz z dzieckiem haha ))
Pewnie kwestia funduszy Jeżeli Ci się nie podoba to nie idź

Ja bym się cieszył, że nie muszę nikogo ze sobą ciągać i mogę narobić obciachu
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-25, 11:13   #226
Karena 73
Kobieta z klasą

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Jak dla mnie młodzi mają prawo zapraszać jak im się podoba a goście odmówić uczestnictwa w imprezie, która nie spełnia ich standardów
Oczywiście
Stary 2014-08-25, 13:06   #227
I ona
Zakorzenienie

Zgadzam się, że dopytywanie przez mamę autorki o to czy dziecko może iść z kimś jest kompletnym nietaktem.
Zgadzam się, że to zapraszający ma prawo zaprosić sobie tych ludzi których chce i to tylko jego sprawa, nie można na niego wpływać..

Teraz jest to powszechne, ludzie odchodzą od wielkich wesel, z dalką rodzina i sąsiadami włącznie. Tacy ludzie są coraz częściej "okrajani", a nawet i bliska rodzina też. Przecież wesele obecnie to mega wydatek i ludzie na szczęście mądrzeją i często już nie odwalają wesel na pokaz, zaciagając kredyty, bo co ludzie powiedzą jak tego czy tego nie zaprosze..
I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 21:35   #228
mojchlopakniechce
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem Twój młodzieńczy bunt, ale fakt faktem JESTEŚCIE DZIEĆMI swoich rodziców a na zaproszeniu jesteście wpisani obok nich jak myślisz dlaczego? Bo nie stowrzyłaś ani Ty ani Twój brat własnej rodziny. Nadal jesteś dzieckiem Toich rodziców i Twój chrzestny miał prawo tak napisać. Poza tym on decyduje za kogo płaci. Jakbyś tworzyła ze swoim Tż po ślubie nową, odrębną rodzinę to na pewno byś miała na zaproszeniu swoje imię i nazwisko, a wykłócanie się że nie zaprosili Twojego Tż nie świadczy o wysokiej kulturze osobistej. Ja na swój ślub też nie zaprosiłabym obcych ludzi.

2016:
mojchlopakniechce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-23, 16:59   #229
Glodomorek
Zakorzenienie

Odgrzebanie wątku po 2 miesiącach
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości