![]() |
#2101 | |
Zadomowienie
|
Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Cytat:
My znamy swoich przyszłych teściów, ale oni między sobą się nie znają... Nie było dotąd okazji, żeby się spotykać, bo dzieli ich 400 km. Spore wyzwanie logistyczne, żeby to wszystko zorganizować - urlopy na odpowiedni czas, dojazd, noclegi. Denerwuję się dlatego, że to nowa sytuacja. Nie wiem, czy się dogadają, bo moi rodzice są raczej temperamentni, a teściowie bardziej na dystans. Dużo ich dzieli, między innymi status społeczny. Sama nie mam jakiegoś specjalnie bliskiego kontaktu z teściami i często mam wrażenie, że jestem dla nich zbyt ekspresywna. Po prostu obawiam się jakichś niezręczności, braku tematów do rozmowy itd. Chociaż tyle, że restaurację wybraliśmy dobrą i zaciszną, wypróbowaną, więc jedzenie i obsługa nie zepsują wieczoru.
![]() ![]() Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-08-22 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2102 |
Rozeznanie
|
Hmm, to próbujcie rozmawiać o takich głupotach "jaka u Was pogoda", "jak Wam minęła podróż"...
Trochę o menu, trochę o pracy, takich standardowych tematach. Nie dać się sprowokować czymś jeśli byłaby taka sytuacja, jak rozmowa zeszłaby na "złe tory" to szybko zmieniać temat... może jest coś czym da się zaciekawić rodziców z obu stron? Jakąś wycieczką (poopowiadać o podróży poślubnej) czy czymś przyziemnym... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ślubem się ani trochę nie stresuję (już mi wszyscy mówią, że to podejrzane i dziwne), za to ta kolacja spędza mi sen z powiek. Jeszcze tylko jeden dzień...
![]() ![]() Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-08-22 o 13:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2104 |
Zadomowienie
|
Wygląda na to, że mamy noclegi... Okazuje się, że szukanie na Google Maps nie pokazuje wszystkich możliwości - a wystarczyło wejść na serwis poświęcony hotelom i znaleźliśmy zaciszne, świeżo wyremontowane B&B... tuż obok willi, nawet na tej samej ulicy. Najlepsze, że 5 lat temu byłam tam nawet na rozmowie o pracę na stanowisko recepcjonistki
![]() ![]() Jedna z moich świadkowych zaczęła też przejawiać inicjatywę - zaproponowała, że zrobi mi ribbon wands, co zdejmuje mi z głowy konieczność zamawiania rozpuszczalnego confetti ![]() Idę popijać melisę przed jutrem ![]()
![]() ![]() Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-08-22 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2105 |
Zadomowienie
|
valaquenta a nie próbowaliście rodziców wcześniej zapoznać?
Ja też stoję przed takim problemem. Moi rodzice z rodzicami Tż też się nie znają bo dzieli ich dużo km. Co prawda moi rodzice w zeszłym roku byli w mieście rodziców Tż i nawet my wtedy byliśmy ale nie wiem czy specjalnie czy tak po prostu wyszło, rodzice Tż się ulotnili. Pojechali na urlop do rodziny w innym mieście. A ja już się steresowałam jak to będzie ale szczerze teraz żałuję, że się nie poznali. Nie wyobrażam sobie, żeby rodzice Tż przyjechali i spali u nas w mieszkaniu. Jego mama zrobi mi test białej rękawiczki ![]() Dobrze, się dogadujesz z teściami? Ja sobie nie wyobrażam spotkania bo nasi rodzice są tacy różni a ja przy rodzicach Tż nie czuję się swobodnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() co do teściowej z "testem białej rękawiczki", może nie będzie tak źle? może tylko Ci się tak wydaje; mieszkałam z teściami przez ponad rok jak wróciliśmy po studiach do rodzinnego miasta męża, zanim wszystko się ułożyło, tak że mogliśmy iść na swoje i powiem szczerze, że było to dość ciekawe doświadczenie, męczące ale jednak poznałam rodzinę męża i wiem czego mogę się spodziewać i czego oni ode mnie oczekują
![]() |
![]() |
#2107 |
Zadomowienie
|
ja po "teściowej" spodziewam się wszystkiego. Niby jest ok, wyluzowana ale czasem jak coś powie to nie wiadomo jak zareagować jest tak bezpośrednia. No i jest pedantką, u niej jest wszystko poukładane od linijki. Zero kurzu, no a ja perfekcyjną panią domu nie jestem i lubię mały chaos, taki artystyczny
![]() My na razie postanowiliśmy przekładać w czasie, trochę taka spychologia ale wolimy jeszcze nie mierzyć się z problemem. Na razie teściowa ma dużo pracy i wykorzystany urlop. Tego się trzymamy ![]() We wrześniu chcemy ustalić termin ślubu z Tż ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2108 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nasi ojcowie spotkali się raz przy okazji którejś naszej przeprowadzki, teściowa poznała też mojego tatę, ale to raczej tak w przelocie, w przejściu, przy noszeniu kartonów trudno zacieśniać więzi ![]() Teściowie zawsze śpią u nas, kiedy nas odwiedzają - przecież nie będę ich do hotelu wyrzucać... Po to kupiliśmy kanapę ![]() ![]() ![]() To normalne, że nie czujesz się tak do końca swobodnie przy teściach. To w końcu obcy ludzie i co z tego, że wiesz, jak mają na imię ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2109 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie zawracaj sobie głowy problemami wyssanymi z palca. Niektórym będzie przeszkadzać wszystko: za słodki tort, za głośna muzyka, za dużo ludzi itp. ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#2110 |
Rozeznanie
|
Tak, pisałam już wyżej - nie mamy żadnego wegetarianina
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2111 |
Wtajemniczenie
|
To ja tylko polecałabym się upewnić, chyba że macie malutkie wesele i z każdym jesteście w bezpośrednim kontakcie.
Ja bywałam na weselach u moich kuzynów, u których było takie mięsne menu i niestety siedziałam tam głodna ale nie chciałam robić im przykrości i nic nie mówiłam.
![]() |
#2112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma ochotę podać każde danie z mięsem jej wybór nie musi na wszelki wypadek dawać wegetariańskich dań jak wie że goście nie są wegetarianinami Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-08-24 o 06:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2113 |
Raczkowanie
|
Uważacie, ze to obowiązek zapewnić wegetarianom niemięsne dania? Jak to ma wyglądać w praktyce, tzn. skąd obsługa wie, komu ma podać takie danie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2114 |
Rozeznanie
|
mi się wydaje, że to trochę naciągane, wśród tylu dań dla każdego coś się znajdzie, zwłaszcza, że zwykle nie daje się porcjowanych posiłków tylko stawia półmiski i każdy bierze na co ma ochotę, więc jak ktoś chce ziemniaka z sałatką bez kotleta to nie widzę problemu; poza tym jak ktoś zauważył na małych weselach problemu w sumie nie ma bo jak ktoś taki jest to się o nim wie, ale jak się robi duże wesele i np osoba towarzysząca kuzyna, którego widujemy dwa razy do roku nie je mięsa to co, młodzi mają się łajać bo jednej osobie ze 100 coś nie pasuje? jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził.
![]() |
#2115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Państwo Młodzi jeśli wiedzą, że nie jem mięsa, często zamawiają dla mnie dania bezmięsne, ale to dopiero od kilku lat. Wcześniej niestety nikt tak nie robił. Parę lat temu, to w ogóle ciężko było znależć coś bezmięsnego na stołach oprócz owoców i ciast. Teraz widzę, że są już prawie na każdym weselu jakieś sery, bezmięsne sałatki typu grecka itd. Ja się domyślam, że Ty jako PM nie widzisz problemu w ziemniakach z sałatką. Ja owszem też tak czasem jadam (jeśli nie mam wyboru), ale raczej taki posiłek mnie satysfakcjonuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2117 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Na szczęście ta sytuacja już jest przeszłością, zrobiliśmy rezerwację pokoi w hostelu. W tym tygodniu pojedziemy go obejrzeć, żeby mieć pewność, że jest OK. Cytat:
![]() U mnie będą oznaczone nakrycia ![]() Cytat:
![]() ![]() Ale uważam, że moje wybory żywieniowe to moja własna sprawa i nie powinnam obarczać nimi innych. Jeśli zdecydowałam, że nie piję mleka czy nie jem ziemniaków, czy odżywiam się energią słoneczną i absyntem, to lepiej żebym została w domu niż siedziała za stołem ze skwaszoną miną, oczekując indywidualnego traktowania w gronie 200 osób ![]() ![]() ![]() Byliśmy w sobotę na kolacji z moimi rodzicami i teściami. Starsi przeszli ze sobą na "ty" i wszyscy czyniliśmy wysiłki, żeby konwersacja nie zeszła na tematy potencjalnie drażliwe ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-08-25 o 07:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2118 |
Rozeznanie
|
Mi Młodzi zazwyczaj mówili przed weselem, że będę miała dania bezmięsne i kiedy obsługa roznosiła obiad mówiłam, że ja nie jem mięsa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2120 | |
zuy mod
|
Cytat:
Wegetarianie nie jedza miesa. A takze produktow, ktore powstaja ze zwierzat takich jak zelatyna czy zolty ser na podpuszczce. Jedza jajka i nabial. Weganie nie jedza tego co wegetarianie + produktow odzwierzecych takich jak jajka i nabial.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2121 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2122 |
Zadomowienie
|
Grrr. Ludzie to jednak głupieją czasem z okazji ślubów. Najpierw mi narzeczony wyjechał z tym, że jak hotel ma brzydki płot, to nie możemy go zarezerwować. A teraz teść wyskoczył, że powinniśmy anulować rezerwację, którą zrobiliśmy w pensjonacie F naprzeciwko miejsca ślubu i zamiast tego zrobić nocleg w hotelu R, który jest obok naszego mieszkania, czyli 9 km dalej
![]() Hotel R jest brzydki (wiecie, styl "marmury, złocenia i sztuczne kwiaty" w budynku z lat 90 udającym pałacyk), dużo droższy (ponad dwukrotnie - jak pisałam, pieniądze nie są problemem, tylko jeśli płacimy więcej, to chcemy za coś lepszego) i z kiepską lokalizacją. Jedyna przewaga hotelu R nad pensjonatem F polega na tym, że teść już tam kiedyś spał. Teść twierdzi, że to "żaden problem", żeby oni sobie wszyscy wzięli taksówki i że on woli tam, bo zna miejsce i będą sobie wszyscy mogli posiedzieć w barze. Jak wiadomo, w całym Krakowie jest tylko jeden bar ![]() Moim zdaniem narażanie gości na dodatkowe koszty (min. 25 zł w jedną stronę za taksówkę) i stanie w korkach, a więc ryzyko, że się spóźnią na ceremonię (co w przypadku ślubu cywilnego jest równoznaczne z nieobecnością...), jest trochę nie fair. I na bakier z ekologią. 15 osób będzie jechać przez pół miasta tylko dlatego, żeby on postawił na swoim, bo ten hotel naprawdę nie ma ŻADNYCH zalet poza tym, że jemu się podoba. No ale mu tego oczywiście nie powiem ![]() Wkurza mnie to, bo tyle czasu się nie wtrącali w ogóle i nagle się rzucili, jak my wcale nie prosiliśmy o pomoc... ![]()
![]() ![]() Edytowane przez valaquenta Czas edycji: 2014-08-26 o 09:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2123 |
Rozeznanie
|
Hej,
Kupiliśmy rodzicom kartki z podziękowaniami, dzięki pewnej dziewczynie z wątku PM2014 dowiedziałam się o pięknych kartkach (link - http://ktoska79.blogspot.com/2014/07...-rodzicom.html ) Ze względu na to, że to ślub cywilny i okrojony z tradycji nie będziemy robić szopki z tańcem w kółku i dziękowaniem za wychowanie, ale rodzice organizują nam cały ślub i przyjęcie, dlatego chcieliśmy podziękować symbolicznie ![]() W kartce napisaliśmy ładnymi słowami, że dziękujemy im za serce i wkład w organizację przyjęcia, że jesteśmy wdzięczni, że nam pomagali i służyli radą, że spełnili nasze marzenie o ślubie. Jako mały prezent kupiliśmy 4 filiżanki z podstawkami i łyżeczkami, to sa fotofiliżanki ![]() ![]() Myśleliśmy o jakimś bonie na kolację lub biletach do teatru, ale moi rodzice nie lubią takich rzeczy, tata pracuje dużo, bo ma firmę i nie ma go od rana do nocy, więc zrezygnowaliśmy - rodzice narzeczonego lubią takie coś, ale chyba lepiej dać takie same prezenty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2124 |
Zadomowienie
|
Frezja123, piękne kartki, jestem pewna, że się spodobają
![]() Ja właśnie wróciłam po próbnym czesaniu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2125 |
Rozeznanie
|
A jakie masz uczesanie valequenta ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2126 |
Zadomowienie
|
Luźny warkocz przechodzący w kok nisko nad karkiem, jak w załączniku. Na to mam złotą opaskę z metalowymi listkami.
![]() |
![]() |
#2127 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2128 |
Zadomowienie
|
Dziękuję
![]()
![]() |
![]() |
#2129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2130 |
Zadomowienie
|
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.