Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 26 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-25, 18:25   #1801
viva
Zadomowienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 26

Cytat:
Napisane przez Nikaaa152 Pokaż wiadomość
Serial Glee
Stary 2014-08-25, 18:28   #1802
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Ja aktualnie czytam bardzo fajna o II wojnie ale po hiszpańsku :-( ale chyba istnieje przekład-google mi podpowiedział ze Zaskakujące historie z drugiej wojny światowej
Autor to Jesús hernandez
Nie ma tej książki w mojej bibliotece

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
wiem, wiem, że to nie to, ale chodziło mi o to, że może ten muller ma podobny smak!

codo koncertów to może last.fm? chociaż tam chyba coraz mniej osób się udziela.

co do drugiego to może książka Broniewskiego i jego żony? to chyba ma tytuł "Ręka umarłej". ogólnie chodzi o to, że żona Broniewskiego siedziała w obozie i pisała opowiadania z Oświęcimia a on w tym czasie myślał, że ona umarła i pisał wiersze. wyszła z tego taka trochę korespondencja, chociaż nie czytali się nawzajem.
Poszukuję strony bardziej intuicyjnej, skupionej właśnie na tym, żeby sobie przejrzeć wydarzenia np. w danym tygodniu w danym kraju Póki co chyba muszę się skupić na stronach danego kraju.

O książce Broniewskiej nie słyszałam, ale na pewno przeczytam, bo widzę, że ma świetne recenzje. No i jest w bibliotece! Cytat z Broniewskiego piszącego o opowiadaniach żony:
„Przeczytałem książkę Marii
płacząc i wyjąc.
Tak piszą tylko umarli
Żyjąc”.
(znalazłam na lubimyczytac).

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
Czesałam ciepłe króliki

Rozmowa z Alicją Gawlikowską-Świerczyńską - Zaborek Dariusz
Tej książki też nie ma w bibliotece, ale bardzo mnie zaintrygowała...

I jeszcze pytanie takie. Ile mogą iść książki do wybranej księgarni Matras? Zamówienie opłaciłam wczoraj, od razu mieli tę kasę. Dziś się nic nie ruszyło. Czy jest szansa, że jutro wieczorem to będzie w księgarni do odebrania?

Czy wiecie, jak dawno w księgarni Bonito zmniejszyła się liczba punktów do darmowego odbioru? Nadal to najtańsza księgarnia internetowa z nowościami, ale koszta wysyłki jak zwykle psują efekt :P

Edytowane przez 201705250955
Czas edycji: 2014-08-25 o 18:34
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 18:44   #1803
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Nie ma tej książki w mojej bibliotece

Poszukuję strony bardziej intuicyjnej, skupionej właśnie na tym, żeby sobie przejrzeć wydarzenia np. w danym tygodniu w danym kraju Póki co chyba muszę się skupić na stronach danego kraju.

O książce Broniewskiej nie słyszałam, ale na pewno przeczytam, bo widzę, że ma świetne recenzje. No i jest w bibliotece! Cytat z Broniewskiego piszącego o opowiadaniach żony:
„Przeczytałem książkę Marii
płacząc i wyjąc.
Tak piszą tylko umarli
Żyjąc”.
(znalazłam na lubimyczytac).

Tej książki też nie ma w bibliotece, ale bardzo mnie zaintrygowała...

I jeszcze pytanie takie. Ile mogą iść książki do wybranej księgarni Matras? Zamówienie opłaciłam wczoraj, od razu mieli tę kasę. Dziś się nic nie ruszyło. Czy jest szansa, że jutro wieczorem to będzie w księgarni do odebrania?

Czy wiecie, jak dawno w księgarni Bonito zmniejszyła się liczba punktów do darmowego odbioru? Nadal to najtańsza księgarnia internetowa z nowościami, ale koszta wysyłki jak zwykle psują efekt :P
Powiem Ci, że ta książka Broniewskiej to nie jest jakiś majstersztyk, jak się czyta dużo literatury obozowej to trochę nuda (miałam zajęcia z literatury obozowej i to była któraś pozycja z rzędu) i do takiego Borowskiego to nie ma podskoku. Ale w połączeniu z wierszami Broniewskiego wypada to nieźle. Poszukam czy coś jeszcze mam z tych zajęć to może dopiszę.

Co do Matrasa to ja ostatnio miałam do odebrania po 2 dniach, ale zdarzyło mi się czekać dłużej.

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 18:47   #1804
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Powiem Ci, że ta książka Broniewskiej to nie jest jakiś majstersztyk, jak się czyta dużo literatury obozowej to trochę nuda (miałam zajęcia z literatury obozowej i to była któraś pozycja z rzędu) i do takiego Borowskiego to nie ma podskoku. Ale w połączeniu z wierszami Broniewskiego wypada to nieźle. Poszukam czy coś jeszcze mam z tych zajęć to może dopiszę.

Co do Matrasa to ja ostatnio miałam do odebrania po 2 dniach, ale zdarzyło mi się czekać dłużej.

wysłane z telefonu
Ja nie czytam jakoś dużo, znam właśnie tylko taką klasykę j/w. Czytam różne rzeczy, ale mam jakoś tak wiele serca dla tych opowieści i chcę wracać (a później myśleć tak, jak napisał Broniewski ).

Myślałam, że uda się odebrać właśnie po 2 dniach, ale chyba nie da rady, skoro nie wyszło to z magazynu Szkoda, bo odbiorę dopiero w piątek.
Stary 2014-08-25, 18:57   #1805
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Syl993 Pokaż wiadomość
Essie not just a pretty face moj ulubieniec i niezbednik, przy kazdej okazji.
Dziękuję
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 18:58   #1806
Nikaaa152
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva Pokaż wiadomość
Serial Glee
Dziękuję Nie mogłam sobie przypomnieć skąd tego kolesia kojarzę
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 19:02   #1807
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

Co do Matrasa to u mnie po 2dniach były do odbioru, zależy jeszcze czy zamawiasz rano czy wieczorem. Co do książek nawiązujących do II wojny światowej to polecam Jeździec Miedziany Pauliny Simons, ostatnio w książce Joudi Picoult "To co zostało" bądź w książce Cobena Kilka sekund od śmierci też nawiązuje do historii Polski właśnie z tego okresu

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 19:25   #1808
Nikaaa152
Zakorzenienie

Gdzie znajdę stacjonarnie płócienną torbę na zakupy z nadrukiem (coś jak tu) do 20zł? Widziałam w empiku, ale nie bardzo mi się spodobały

Edytowane przez Nikaaa152
Czas edycji: 2014-08-25 o 19:26
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 19:29   #1809
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Mam w tym tygodniu rozmowę o prace na stanowisko kelnerki w niewielkiej kawiarence. Czego powinnam sie spodziewać, jakieś specyficzne pytania? Jak się ubrać? Chcę dobrze wypaść, bo bardzo mi zależy na tej pracy <br/>

?
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 19:44   #1810
Syl993
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MalinowaMamba Pokaż wiadomość
Mam w tym tygodniu rozmowę o prace na stanowisko kelnerki w niewielkiej kawiarence. Czego powinnam sie spodziewać, jakieś specyficzne pytania? Jak się ubrać? Chcę dobrze wypaść, bo bardzo mi zależy na tej pracy <br/>

?
Nie ubieraj sie elegancko, bo to nie spotkanie o prace w biurze, moze jakies czarne rurki i biala koszulka (nie koszula). Jesli bedzie cieplo to mozesz nalozyc sukienke ( choc zapowiada sie na deszczowy tydzien).
Co do pytan moga pytac Cie o wszystko, o to jak podeszlabys do klienta, jakby np nie chcial zaplacic za kawe, ktora kupil ale mu cos nie pasuje. Pewnie zapytaja Cie o poprzednie prace, jesli gdzies pracowalas.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 19:47   #1811
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:

wysłane z telefonu
Czy polecisz szczególnie jakieś pozycje? Pamiętam, że czytałam kiedyś ze dwie książki literatury obozowej i zrobiły na mnie duże wrażenie, chętnie bym coś jeszcze przeczytała.

W jakiś chory sposób fascynują mnie te wydarzenia
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 19:51   #1812
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Czy polecisz szczególnie jakieś pozycje? Pamiętam, że czytałam kiedyś ze dwie książki literatury obozowej i zrobiły na mnie duże wrażenie, chętnie bym coś jeszcze przeczytała.

jak znajdę jakiś zeszyt z tych zajęć, bo to było ponad dwa lata temu i niestety poza ta żoną Broniewskiego mało pamiętam
Stary 2014-08-25, 19:59   #1813
lexi221
Zadomowienie

Z jakiego to serialu

1)http://1.bp.blogspot.com/-9ncEsbRrZa...XQ/s1600/7.gif
lexi221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 20:03   #1814
201705250955
Konto usunięte

Cytat:

To nie jest dziwne, jesteśmy Polkami, a na historii uczą nas wielu bzdetów. Ja z książek czytanych z własnego wyboru dowiedziałam się o historii XX wieku zdecydowanie więcej, niż z lekcji historii. Od siebie mogę Ci polecić "Kto ratuje jedno życie..." Jerzego Bieleckiego. Wzruszająca historia ucieczki polskiego więźnia z żydówką z Auschwitz. W ramach uzupełnienia polecam również film inspirowany tą historią - Zagubiony czas. Film, o dziwo, produkcji niemieckiej, bardzo dobry. Choć jak przeczytasz najpierw książkę to będziesz raczej rozczarowana - nie ma tutaj za dużo codzienności obozowej, ale mimo wszystko polecam. Ja obejrzałam najpierw film, dopiero przeczytałam książkę - tę kolejność polecam.
Jadę na początku września do Katowic, mam dosłownie 2 dni, a już zaplanowałam wizytę w Oświęcimiu. Byłam tam jako dziecko i jeszcze niewiele rozumiałam. Nie wiem, po co tam jadę, ale chce to jeszcze raz zobaczyć i przeżyć.

Cytat:
Napisane przez Kasiaml91 Pokaż wiadomość
Co do Matrasa to u mnie po 2dniach były do odbioru, zależy jeszcze czy zamawiasz rano czy wieczorem. Co do książek nawiązujących do II wojny światowej to polecam Jeździec Miedziany Pauliny Simons, ostatnio w książce Joudi Picoult "To co zostało" bądź w książce Cobena Kilka sekund od śmierci też nawiązuje do historii Polski właśnie z tego okresu
Sprawdziłam - pieniądze dostali dokładnie o 12:36, więc ciężko określić
Czytałam całą trylogię Simons i jestem ogromną fanką! Pozostałych książek nie czytałam, więc muszę się przyjrzeć.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
jak znajdę jakiś zeszyt z tych zajęć, bo to było ponad dwa lata temu i niestety poza ta żoną Broniewskiego mało pamiętam
Co studiujesz?
Stary 2014-08-25, 20:19   #1815
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Jakby Ci się coś przypomniało, to będę wdzięczna

Cytat:
To nie jest dziwne, jesteśmy Polkami, a na historii uczą nas wielu bzdetów. Ja z książek czytanych z własnego wyboru dowiedziałam się o historii XX wieku zdecydowanie więcej, niż z lekcji historii. Od siebie mogę Ci polecić "Kto ratuje jedno życie..." Jerzego Bieleckiego. Wzruszająca historia ucieczki polskiego więźnia z żydówką z Auschwitz. W ramach uzupełnienia polecam również film inspirowany tą historią - Zagubiony czas. Film, o dziwo, produkcji niemieckiej, bardzo dobry. Choć jak przeczytasz najpierw książkę to będziesz raczej rozczarowana - nie ma tutaj za dużo codzienności obozowej, ale mimo wszystko polecam. Ja obejrzałam najpierw film, dopiero przeczytałam książkę - tę kolejność polecam.
Jadę na początku września do Katowic, mam dosłownie 2 dni, a już zaplanowałam wizytę w Oświęcimiu. Byłam tam jako dziecko i jeszcze niewiele rozumiałam. Nie wiem, po co tam jadę, ale chce to jeszcze raz zobaczyć i przeżyć.
Po prostu jakoś nieswojo się czuję z tym, że sprawia mi przyjemność (?) czytanie o takich rzeczach. Dzięki za polecenie, poszukam ale wolę książkę, niż film.

Ja z Oświęcimia pochodzę, więc tym bardziej historia jest mi bliska.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 20:22   #1816
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Co studiujesz?
filologię czeską
a to w sumie nie było za bardzo związane z moimi studiami ale chodziłam na niepozorne zajęcia "Wiedza o literaturze" na kulturoznawstwie i tam pani prowadząca lubiła takie tematy obozowe.
niestety nie umiem teraz znaleźć żadnego zeszytu ani teczki, przeprowadzki robią swoje :x
ale ogólnie to polecam klasykę, bo Nałkowska, Herling-Grudziński i Sołżenicyn to są serio dobre rzeczy a Borowski najlepszy

jak byłam młodsza i byłam harcerką to też mnie bardzo fascynowały te wszystkie tematy a powstanie warszawskie mnie wzruszało do łez. i niestety trochę mi się znudziły i wydaje mi się, że większość takich wspomnień, choć temat jest szczytny, to literacko słabe rzeczy.

ostatnio zainteresowała mnie książka o uczestnikach powstania warszawskiego, niedawno miała premierę, ale jeszcze nie czytałam, choć wygląda ciekawie - tytuł to "Powstanie warszawskie. Rozpoznani".

jeśli fascynują was ogólnie takie tematy, ale niekoniecznie polskie to polecam książkę Juliusa Fučíka "Reportaż spod szubiennicy". może nie być w bibliotekach już, bo Fučík jako komunista nie jest dobrze widziany, ale na allegro z pewnością znajdziecie za parę groszy. Chyba, że chcecie oryginał to [chyba] służę
niestety z tego co widzę większość czeskich dzieł tego typu nie jest przetłumaczona na polski
niestety widzę też jaki straszny bajzel mam w swoich szkolnych papierach
Stary 2014-08-25, 20:30   #1817
Neonka_
Raczkowanie

Cytat:

Jeśli nie czytalas to polecam Ucieczkę z Sobiboru.

Wysłano z tel.
Neonka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 20:51   #1818
Syl993
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neonka_ Pokaż wiadomość
Jeśli nie czytalas to polecam Ucieczkę z Sobiboru.

Wysłano z tel.
O boze zapomnialam o niej, film tez poruszajacy, jednak przy ksiazce plakalam za kazdym razem.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 20:53   #1819
Charmain
Zakorzenienie

Możliwe, że endomondo i tym podobne gubią mi sygnał, bo telefon mam w nerce pod koszulka, a nie np. ramieniu? Czy mam gps do du... bo kurcze biegam po samym centrum i nie zapisuje mi tras

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 21:13   #1820
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:

Ja polecam:

List gończy - Kazimierz Albin
Czlowiek i zbrodnia - Józef Musioł
Oświęcim w oczach SS - Kremer, Hoss, Broad
Chłopiec w pasiastej piżamie
Dzieciństwo w pasiakach - Bogdan Bartnikowski
Wołanie o pamięć - Halina Birenbaum
I boję się snów - Wanda Półtawska
Dziennik Anny Frank
Dziewczynka w czerwonym płaszczyku - Roma Ligocka
Dobre dziecko - Roma Ligocka
Dziewczynka w zielonym sweterku - Krystyna Chiger, Daniel Paisner
Sprawiedliwość w Dachau. Opowieść o procesach nazistów - Joshua M. Greene (bardzo dobra).
z otchłani - Zofia Kossak
Inny świat - Gustaw Herling-Grudziński
Dymy nad Birkenau - Seweryna Szmaglewska
Pięć lat kacetu - Stanisław Grzesiuk
Rozmowy z katem - Kazimierz Moczarski
Archipelag Gułag - Anne Applebaum
Byłem asystentem Doktora Mengele - Miklós Nyiszli
Nadzieja umiera ostatnia - Halina Birenbaum
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 21:32   #1821
kasiencja
Pani Buka

widzicie jakąś rzeczywistą różnicę między butami (mam na myśli głównie szpilki, czółenka, ogólnie eleganckie buty na obcasie) między tymi z CCC czy Deichmanna a z droższych firm typu Ryłko, Venezia? czy osoba, która nie chodzi na obcasach, bo ją wszystko uwiera, obciera, bolą stopy, ma szansę znaleźć jakiś wygodny model, jeśli zainwestuje więcej kasy?

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 21:38   #1822
trocka8
Wtajemniczenie

wiecie czy w lidlu można zwracać towar [chodzi mi o ciuchy]?
mam na oku kilka rzeczy, ale chciałabym przymierzyć w domu a głupio by było jakbym później nie mogła tego oddać w razie czego
Stary 2014-08-25, 21:42   #1823
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
mam na oku kilka rzeczy, ale chciałabym przymierzyć w domu a głupio by było jakbym później nie mogła tego oddać w razie czego
można, można.
chyba 7 dni, ale na pewno można

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 21:53   #1824
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
7 dni i niekoniecznie w tym samym Lidlu

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 21:55   #1825
201605041146
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
widzicie jakąś rzeczywistą różnicę między butami (mam na myśli głównie szpilki, czółenka, ogólnie eleganckie buty na obcasie) między tymi z CCC czy Deichmanna a z droższych firm typu Ryłko, Venezia? czy osoba, która nie chodzi na obcasach, bo ją wszystko uwiera, obciera, bolą stopy, ma szansę znaleźć jakiś wygodny model, jeśli zainwestuje więcej kasy?
według moich kryteriów to CCC jest lepsze niż Deichmann. Ryłko wiem, że robią buty wygodne ale niezbyt szałowe z wyglądu, w przeciwieństwie do Venezii

jaką masz stope? skoro buty na obcasach cie uwierają, to znaczy, że nie są dobrze wyprofilowane dla twojej stopy. Moje stopy maja wysokie podbicie i znalezienie szpilek to wyższa szkoly jazdy ale jak juz znajdę, to cały dzień mogę w nich smigać

i tak, moim zdaniem, więcej kasy zainwestowanej w buty oznacza lepszą jakość wykonania i uzytkowania, na butach nie powinno sie oszczędzać według mnie. Od siebie polecam Gino Rossi.
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 21:55   #1826
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Ja widzę różnicę w wykonaniu, jakości samego buta i tego jak się "starzeje". Oczywiście na korzyść tych droższych.
Ale jeśli chodzi o obcasy to moim zdaniem trzeba po prostu mierzyć. Ja jestem tak samo nieobcasowa (nie lubię, niewygodnie mi, obciera, uwiera) ale czasem mus to mus. I można znaleźć wygodne buty, nawet w D. czy CCC ale trzeba mierzyć i tyle.
Oczywiście może się okazać, że lepsze obcasy dostaniesz w Ryłko a nie w CCC ale jak napisałam - przymierzanie to jest klucz.

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 22:39   #1827
Neonka_
Raczkowanie

Cytat:
Moze nie do konca na temat, ale kiedys kupilam skorzane szpilki, jakies nonamy, ale kosztowaly sporo. I byly to najwygodniejsze buty jakie mialam. Bardzo stabilne, chodzenie w nich to byla przyjemnosc. Niestety stopa mi urosla i zaczely mnie cisnac, ale mimo wszystko buty swietne. Nie umywaly sie do tych z ccc czy deichmana. Mysle, ze warto jesli przejdziesz sie po kilku sklepach wlasnie typu Rylko zebys przymierzyla kilka modeli. Sledzac niektore watki zauwazylam ze dziewczyny pisza, ze najwygodniejsze buty dla nich to tylko te ze sklepu xxx, wiec chyba trzeba znalezc taki sklep, ktory robi buty na Twoja stope
Neonka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 23:01   #1828
Wolha
Zadomowienie

Jest jakiś serial podobny do Gotowych na wszystko? Trochę humor, trochę poważnych spraw. (tylko nic o nastolatkach).

Wolha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 23:14   #1829
chwast
Zakorzenienie

Jak trafia się do BIK to dostaje się pismo, że się tam trafia?
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-25, 23:16   #1830
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wolha Pokaż wiadomość
Jest jakiś serial podobny do Gotowych na wszystko? Trochę humor, trochę poważnych spraw. (tylko nic o nastolatkach).
serial twórców gotowych - http://www.filmweb.pl/serial/Pokojów...ls-2013-637303
są juz 2 sezony
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości