Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 26 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-25, 23:46   #1831
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 26

Dwa miesiące bez angielskiego na uczelni i zapomniałem jak się go używa. Mam problem otóż piszę maila taki zwykły nieoficjalny leci zdanie :do you have bla bla bla or gonna buy tam coś tam? Pasuje takie coś zamiast tego gonna dać ... or you gonna... czy całkowicie zacząć to zdanie od nowa? Tyle lat się uczę angielskiego, ale jakoś w szkole nigdy żaden nauczyciel takiego czegoś nie tłumaczył i nie pokazywał
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 00:35   #1832
kasiencja
Pani Buka

Cytat:
Napisane przez Neonka_ Pokaż wiadomość
Moze nie do konca na temat, ale kiedys kupilam skorzane szpilki, jakies nonamy, ale kosztowaly sporo. I byly to najwygodniejsze buty jakie mialam. Bardzo stabilne, chodzenie w nich to byla przyjemnosc. Niestety stopa mi urosla i zaczely mnie cisnac, ale mimo wszystko buty swietne. Nie umywaly sie do tych z ccc czy deichmana. Mysle, ze warto jesli przejdziesz sie po kilku sklepach wlasnie typu Rylko zebys przymierzyla kilka modeli. Sledzac niektore watki zauwazylam ze dziewczyny pisza, ze najwygodniejsze buty dla nich to tylko te ze sklepu xxx, wiec chyba trzeba znalezc taki sklep, ktory robi buty na Twoja stope

dzięki dziewczyny. właśnie gdzieś kiedyś czytalam że dana firma często robi buty wedlug jakiegoś konkretnego kształtu, prawidła, więc jest spora szansa że jak przypasują nam jakieś buty marki X to jest spora szansa że inne modele też będą ok.

sama nie wiem jaką mam stopę, raczej o średnim podbiciu i szerokości. ale często najlepszym rozmiarem byłoby 38,5, bo inaczej buty albo cisną mnie w palce albo spadają z pięt. chyba nie ma wyjścia jak chodzić i przymierzać

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 01:14   #1833
aleksjaaa
Rozeznanie

Czy w kinach helios sa do nabycia karnety dla stalych bywalcow czy cos takiego?
aleksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 01:55   #1834
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Dwa miesiące bez angielskiego na uczelni i zapomniałem jak się go używa. Mam problem otóż piszę maila taki zwykły nieoficjalny leci zdanie :do you have bla bla bla or gonna buy tam coś tam? Pasuje takie coś zamiast tego gonna dać ... or you gonna... czy całkowicie zacząć to zdanie od nowa? Tyle lat się uczę angielskiego, ale jakoś w szkole nigdy żaden nauczyciel takiego czegoś nie tłumaczył i nie pokazywał
Gonna jest bardzo nieoficjalne,powiedziałab ym slangowe :-D i nie bardzo rozumiem dylemat wiec nie jestem w stanie pomoc. Jeśli pierwsza i druga część zdania mają coś wspólnego ze sobą to daj or,a jeśli nie to drugie zdanie.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 05:46   #1835
viva
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Gonna jest bardzo nieoficjalne,powiedziałab ym slangowe :-D i nie bardzo rozumiem dylemat wiec nie jestem w stanie pomoc. Jeśli pierwsza i druga część zdania mają coś wspólnego ze sobą to daj or,a jeśli nie to drugie zdanie.
Dokładnie, lepiej nie używaj takich potocznych zwrotów
Stary 2014-08-26, 05:50   #1836
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
można, można.
chyba 7 dni, ale na pewno można
Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
7 dni i niekoniecznie w tym samym Lidlu
Dzięki

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 07:40   #1837
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7
Konto usunięte

Z tymi butami to ma rację Neonka. Kupiłam szpilki z "chińczyka" i również są bardzo wygodne, dobrze się w nich chodzi, są stabilne, a co najważniejsze dużo w nich chodzę. Mam już je chyba ponad dwa lata i przeżyły moją studniówkę i dwa wesela
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 08:37   #1838
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Jak trafia się do BIK to dostaje się pismo, że się tam trafia?
W BIK ogólnie jesteś cały czas jeśli wzięłaś coś na raty czy jakiś kredyt. Tam co jakiś czas aktualizuje w jakim dniu wpłynęła kwota raty/kredytu. Zaspisane tam są też Twoje zapytania w banku o kredyt. I jeśli starasz się o kredyt i poprzedni spłacałaś w podanych terminach - to okej, ale jeśli spóźniałaś się dość mocno z płatnościami to bankt to wszystko widzi i to obniża Twoją zdolność kredytową. Raz w roku możesz za darmo pobrać taki raport BIK
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dd.jpg (54,3 KB, 29 załadowań)
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 12:18   #1839
Szien_
Nieregularna

No dobra, tylko bez śmiania się
Jak zapisać się do specjalisty na NFZ? Chodzi mi o stomatologa i o usuwanie kamienia, które raz w roku jest refundowane. Jestem kompletnym laikiem, najczęściej korzystałam z prywatnych usług i nie wiem nic.
Szien_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 12:42   #1840
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szien_ Pokaż wiadomość
Jak zapisać się do specjalisty na NFZ? Chodzi mi o stomatologa i o usuwanie kamienia, które raz w roku jest refundowane. Jestem kompletnym laikiem, najczęściej korzystałam z prywatnych usług i nie wiem nic.
zadzwoń do przychodni i zapytaj :d
Stary 2014-08-26, 12:43   #1841
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Szien_ Pokaż wiadomość
Normalnie Masz już wybraną przychodnię i lekarza? Dzwonisz albo idziesz do rejestracji i mówisz że chcesz się umówić na wizytę do dentysty. Termin +/- kilka miesięcy pewnie,
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 13:00   #1842
tekila901
Zakorzenienie

Są tu osoby, które bardzo szybko czytają, np. 800 słów na minutę? Jak oduczyć się "wymawiania" wyrazów w myślach?
Stary 2014-08-26, 13:02   #1843
plywok
Zakorzenienie

wbiłam sobie coś w stopę. najpierw myślalam, że to drzazga, ale to nie jest czarne. raczej białe\przeźroczyste.

próbowałam to wyciągnąć za pomoca igły, moczyć stopę w wodzie z szarym mydłem, ale nie działa.

do jakiego lekarza się z tym udać?
jestem chwilowo w domu rodzinnym a lekarza rodzinnego mam w mieście, gdzie studiuje.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 13:02   #1844
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
Są tu osoby, które bardzo szybko czytają, np. 800 słów na minutę? Jak oduczyć się "wymawiania" wyrazów w myślach?
O kurczę, ja czytam bardzo szybko od dziecka, ale nie umiem wyjaśnić jak to zrobić, żeby przestać, bo nigdy tego nie robiłam...tj. wymawiam słowa w myślach tylko wtedy, jak robię korektę tekstu i muszę się skupić na pojedynczych wyrazach...

Dziękuję za polecenia literatury obozowej
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 13:03   #1845
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Musialabys poczytac w necie, jak ktos to po prostu robi to to robi, ja sie tego nie uczylam, po prostu tak mam.

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 13:06   #1846
Phoce
Flawless

Cytat:
wbiłam sobie coś w stopę. najpierw myślalam, że to drzazga, ale to nie jest czarne. raczej białe\przeźroczyste.

próbowałam to wyciągnąć za pomoca igły, moczyć stopę w wodzie z szarym mydłem, ale nie działa.

do jakiego lekarza się z tym udać?
jestem chwilowo w domu rodzinnym a lekarza rodzinnego mam w mieście, gdzie studiuje.
Mój chłopak ostatnio wbił sobie drzazgę i panie w najbliższej przychodni mu to wyjęły
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 13:24   #1847
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Coś sobie nucić, powtarzać jakieś "lalala".
Stary 2014-08-26, 13:31   #1848
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
Mój chłopak ostatnio wbił sobie drzazgę i panie w najbliższej przychodni mu to wyjęły
ale to była jakaś pielegniarka? z gabinetu gdzie pobierają krew? lekarka internistka?

(;
Stary 2014-08-26, 13:34   #1849
Phoce
Flawless

Cytat:
ale to była jakaś pielegniarka? z gabinetu gdzie pobierają krew? lekarka internistka?
To były pielęgniarki bodajże, wiem, że z jednej przychodni go odesłały bo zabiegowy był zajęty. Kompletnie się na tym nie znam, ale nie miał większych problemów z tym, żeby mu ktoś pomógł
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 14:51   #1850
Varga
Wtajemniczenie

Który cień jest podobny do pigmentu z Inglota 86?
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 15:06   #1851
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
To były pielęgniarki bodajże, wiem, że z jednej przychodni go odesłały bo zabiegowy był zajęty. Kompletnie się na tym nie znam, ale nie miał większych problemów z tym, żeby mu ktoś pomógł
dzięki.
to poczekam na mamę i pojadę, gdzieś się ratować

(;
Stary 2014-08-26, 15:29   #1852
_ema_
Zakorzenienie

Pytanie o reklamację/zwrot CCC

Wczoraj kupiłam buty. Założyłam dzisiaj, przeszłam 500m, odpadł jeden obcas, drugi się odkleja wyraźnie. Jak zrobić, żeby odzyskać kasę?
[z oczywistych względów nie interesuje mnie wymiana czy naprawa, skoro nowy towar jest aż tak zły jakościowo, to nie chcę mieć więcej z ich produktami nic wspólnego].

Napisałam zgodnie z poradami na stronie rzecznika podanie o reklamację, w której piszę, że towar jest rażąco niezgodny z umową, a wymiana czy naprawa przysparzają mi znacznych niedogodności [potrzebuję butów na już, dwa jak już pisałam, ponowne klejenie zapewne poskutkuje kolejną reklamacją za niedługi czas, a ja nie mam możliwości biegać co miesiąc do sklepu i czekać kolejny miesiąc na buty]. W związku z tym odstępuję od umowy sprzedaży oraz proszę o zwrot ceny do rąk własnych.

Z tym, że obawiam się, że nie będzie tak prosto, tylko jak to w ccc buty zostaną wzięte na reklamację, pochlapane klejem i jazda.
Teoretycznie mogę je oddać, jeśli były nieużywane, bo mam na to 5 dni. Tylko, że widać żeby zostały użyte, bo odpadł obcas [inne ślady - jak to po przejściu kilku m po chodniku - niewielkie].

Jak to rozegrać, żeby dostać zwrot pieniędzy?
Tak jak mówię, potrzebuję butów na zaraz, najlepiej jesli wyjdę ze sklepu i kupię kolejne w innym, więc reklamacja to ostatecznosć.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2014-08-26 o 15:30
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 15:31   #1853
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez e_RzecznikBIK Pokaż wiadomość
Dane do BIK są przekazywane przez współpracujące z nim banki, które przekazują tam informacje o aktywności kredytowej swoich klientów, o składanych przez nich wnioskach kredytowych, zawartych umowach i ich realizacji – czyli wszelkie dane na temat ich historii kredytowej. Dotyczy to zarówno danych pozytywnych, czyli kredytów spłacanych w terminie jak i negatywnych, czyli spłacanych z opóźnieniami.

Dane do BIK trafiają już w momencie złożenia wniosku kredytowego i w przypadku otrzymania kredytu są przetwarzane do momentu jego spłaty, a dłużej jeśli wyrazimy zgodę na przetwarzanie danych po spłacie kredytu, co buduje naszą pozytywną historię kredytową. Banki i SKOK-i przekazują do BIK dane przynajmniej raz w miesiącu, wiele z nich robi to częściej, dlatego ciężko jednoznacznie stwierdzić w jakim terminie akurat te 14 dni odstąpienia od umowy wystąpi. Klient nie otrzymuje żadnego listu z informacją, że widnieje w BIK, ponieważ dzieje się to automatycznie.

Banki i SKOK-i mają obowiązek każdorazowej oceny klienta pod kątem jego zdolności do spłacania kredytu przed podjęciem decyzji o przyznaniu go danej osobie. Właśnie w tym celu sprawdzają historię kredytową w BIK.

W razie pytań i wątpliwości służę pomocą,
eRzecznik BIK
Ale mi nie chodzi o kredyt bo nie mam zadnego tylko o niezaplacone mandaty.

Wyslane przez tapatalk 2
Stary 2014-08-26, 15:46   #1854
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Pytanie o reklamację/zwrot CCC

Wczoraj kupiłam buty. Założyłam dzisiaj, przeszłam 500m, odpadł jeden obcas, drugi się odkleja wyraźnie. Jak zrobić, żeby odzyskać kasę?
[z oczywistych względów nie interesuje mnie wymiana czy naprawa, skoro nowy towar jest aż tak zły jakościowo, to nie chcę mieć więcej z ich produktami nic wspólnego].

Napisałam zgodnie z poradami na stronie rzecznika podanie o reklamację, w której piszę, że towar jest rażąco niezgodny z umową, a wymiana czy naprawa przysparzają mi znacznych niedogodności [potrzebuję butów na już, dwa jak już pisałam, ponowne klejenie zapewne poskutkuje kolejną reklamacją za niedługi czas, a ja nie mam możliwości biegać co miesiąc do sklepu i czekać kolejny miesiąc na buty]. W związku z tym odstępuję od umowy sprzedaży oraz proszę o zwrot ceny do rąk własnych.

Z tym, że obawiam się, że nie będzie tak prosto, tylko jak to w ccc buty zostaną wzięte na reklamację, pochlapane klejem i jazda.
Teoretycznie mogę je oddać, jeśli były nieużywane, bo mam na to 5 dni. Tylko, że widać żeby zostały użyte, bo odpadł obcas [inne ślady - jak to po przejściu kilku m po chodniku - niewielkie].

Jak to rozegrać, żeby dostać zwrot pieniędzy?
Tak jak mówię, potrzebuję butów na zaraz, najlepiej jesli wyjdę ze sklepu i kupię kolejne w innym, więc reklamacja to ostatecznosć.
Moja mama kupiła w CCC takie trefne sandały, że dwa razy były naprawiane i popsuł się znów ten sam element (miesiąc od zakupu). Również w nich chodziła, także były używane. Poszła do sklepu, znowu chcieli je wziąć do naprawy, więc mama uprzejmie ale stanowczo zażądała rozmowy z kierownikiem sklepu. Pani kierowniczce powiedziała, że buty się cały czas psują (u Ciebie dwa jednocześnie mają ten sam defekt, to też jest argument) i prosisz albo o zwrot pieniędzy, albo o zamianę na inny model w tej samej cenie lub droższy i dopłacenie różnicy. Spisały protokół i kupiłyśmy torebkę, sandały już w innym sklepie.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 15:47   #1855
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ale mi nie chodzi o kredyt bo nie mam zadnego tylko o niezaplacone mandaty.

Wyslane przez tapatalk 2
w BIK informacje są o Tobie jeśli brałaś kredyt jakiś lub coś na raty. Jeśli chodzi o mandaty to nie ma w BIK informacji o tym.
BIK - Biuro Informacji Kredytowej.
Stary 2014-08-26, 15:48   #1856
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Moja mama kupiła w CCC takie trefne sandały, że dwa razy były naprawiane i popsuł się znów ten sam element (miesiąc od zakupu). Również w nich chodziła, także były używane. Poszła do sklepu, znowu chcieli je wziąć do naprawy, więc mama uprzejmie ale stanowczo zażądała rozmowy z kierownikiem sklepu. Pani kierowniczce powiedziała, że buty się cały czas psują (u Ciebie dwa jednocześnie mają ten sam defekt, to też jest argument) i prosisz albo o zwrot pieniędzy, albo o zamianę na inny model w tej samej cenie lub droższy i dopłacenie różnicy. Spisały protokół i kupiłyśmy torebkę, sandały już w innym sklepie.
No właśnie, tylko chciałabym to załatwić tak, żeby nie czekać miesiąc czy dwa na rozpatrzenie kilku reklamacji. Dla mnie to absurd, że buty wręcz rozpadają się pierwszego dnia, a ja muszę na szybko kupować inne, bo sklep nie odda mi pieniędzy od ręki
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 15:49   #1857
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
w BIK informacje są o Tobie jeśli brałaś kredyt jakiś lub coś na raty. Jeśli chodzi o mandaty to nie ma w BIK informacji o tym.
No kurde to gdzie sie trafia jak sie ma mandat zalegly? Zawsze wszyscy strasza, ze trafi sie do bik itd? Nie czaje.
Mam na mysli taki mandat bardzo bardzo bardzo zalegly
Wyslane przez tapatalk 2
Stary 2014-08-26, 15:53   #1858
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Jestes pewna? U mnie w miescie (fakt, dawno temu) widzialam niejeden plakat informujacy o tym, ze za nieplacenie mandatu (chodzilo o komunikacje miejska) ladujesz w BIK.

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-26, 15:55   #1859
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Jestes pewna? U mnie w miescie (fakt, dawno temu) widzialam niejeden plakat informujacy o tym, ze za nieplacenie mandatu (chodzilo o komunikacje miejska) ladujesz w BIK.

A nie BIG (Biuro Informacji Gospodarczej) lub KRD (Krajowy Rejestr Długów)?
Stary 2014-08-26, 15:56   #1860
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
A nie BIG (Biuro Informacji Gospodarczej) lub KRD (Krajowy Rejestr Długów)?
Noo, pewnie o to chodzi. To jak z tym jest, jak dostalam jeszcze jeden termin splaty to chyba jeszcze mnie tam nie ma?

Wyslane przez tapatalk 2
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości