|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4771 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
A co do agencji event to 3000 zł na łapę plus prowizje to dość fajna kasa, ale praca jest niezbyt wdzięczna, ale jak komuś kasa potrzebna to i panienki będzie rekrutował. W końcu nie jest to taniec na rurce żeby mieć opory.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4772 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4773 |
Zakorzenienie
|
Ano, na początku pan wydawał się być zainteresowany. Praca jak poniżej:
http://pupwalcz.pl/oferty/podglad/id/2735?print=1 Cała rozmowa w języku obcym, poza tym zaczął mnie też pytać z angielskiego. Wymagania dość spore, stwierdził, że gdyby Bawarczyk zadzwonił i pytał o jakieś części (nie pamiętam, słownictwo techniczne) to nie wiedziałabym, o co chodzi. Mimo wszystko stwierdził, że obowiązki w mojej obecnej pracy są podobne do tych, które miała odchodząca na macierzyński osoba. Ale nie zajmowała się częścią wymagającą kontaktu w języku obcym i on obecnie szuka jakby kogoś kto także by się tym zajęła. Pytał o zarobki i oczywiście, czy nie mogłabym pracować za niższą stawkę niż obecnie ![]() Później stwierdził, że ma dużo zgłoszeń i nie gwarantują, że oddzwonią, do końca września chcą kogoś przyjąć. Rekrutujący mówił, że szuka kogoś, kto nie zmieni zdania po 3 miesiącach, bo przyuczenie pracownika trwa itp. Trochę ze stresu wyszła mi mniej płynna rozmowa a on na to, że zjadłam jedną końcówkę w zdaniu...
#4774 |
Przyczajenie
|
Jak wracałam z rozmowy zadowolona to zazwyczaj pracy nie dostawałam, tym razem wróciłam bez nadziei na powodzenie i okazało się, że jestem przyjęta!
![]() ![]()
#4775 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tymczasem dziś miałam, aż 3 telefony w sprawie wysłanych cv. W jednym miejscu już sprawa załatwiona, bo moje oczekiwania są o wiele powyżej ich budżetu na stanowisko. Jutro drugi etap w moje wymarzonej firmie i pierwszy w innej (FMCG). Tymczasem agencja u której jestem na czarnej liście na odrzucenie oferty dała fajne ogłoszenie, w sam raz pode mnie. Wysłałam i do tej agencji, ale pewnie się do mnie nie odezwą. Na szczęście w ogłoszeniu było określone w jakiej dzielnicy znajduje się firma. Doszłam, że są 3 firmy z tej branży ulokowane w tej dzielnicy i do wszystkich 3 wysłałam na maila cv. Na ich stronach niestety nie było info o rekrutacji. Wysyłacie aplikacje do firm, które nie umieszczają info o rekrutacji na swoich stronach ani w serwisach? ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4776 |
Zakorzenienie
|
Marabella ty pracowałaś w agencji z tego co pamiętam. napisałabyś cos wiecej o tych czarnych listach? Ja tylko dzięki poczcie pantoflowej wiem że istnieją i dość łatwo na nie trafić (nawet za zbyt częste wysylanie cv
![]()
![]() |
#4777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4778 |
Zakorzenienie
|
Ja po raz pierwszy usłyszałam o tym w programie "zawody" na tvn style. Zapytałam wtedy koleżankę, która miała staż/praktykę w agencji i potwierdziła, że owszem takie listy istnieją. Teraz już nie mam z nią kontaktu a szkoda bo bym miała więcej pytań. Kiedyś też kadrowa w firmie pokazywała mi bazę danych dotyczących pracowników, info, notatki służbowe na temat danych osób. To bylo chyba w MS access, agencje maja jakiś bardziej wyszukane oprogramowania. Czarną listę potencjalnych kandydatów w firmie tez mieli ale tam trzeba było się bardziej postarać aby zostać na nią wpisanym. Nie wystarczyło nie odebrać tel 3 razy
![]() ![]()
![]() |
#4779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4780 |
Zakorzenienie
|
wszędzie są oszołomy
![]()
![]() |
#4781 |
Zakorzenienie
|
Dziś to chyba jakiś rekord 5 telefonów w sprawie rekrutacji. Teraz właśnie przed chwilą rozmawiałam z Panią z pewnej firmy. Niestety wynagrodzenie jakie mogą zaoferować, to tyle, co zarabiałam w pierwszej pracy ponad 4 lata temu. Mówimy o osobie z doświadczeniem zawodowym 4 letniem, doświadczeniem w konkretnej branży 2 lata, biegłym angielskim. Warszawa. Chore
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4782 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja wczoraj wysłałam 9 i na razie cisza... Ja mam w sumie podobne doświadczenie do Ciebie, niecałe 4 lata doświadczenia zawodowego, biegły ang, masa przeróźnych kursów i certyfikatów, też jestem z Warszawy... Z tym, ze jak intensywnie szukałam pracy w zeszłym roku to było róźnie z tym odzewem, jakiś tam oczywiście był, ale patrząc na to, że potrafilam się spiąć i wysłać kilkadziesiąt cv w tydzień czy dwa i do prawie każdej oferty pisałam osobny list motywacyjny to jednak bez rewelacji... Za to jeśli chodzi o pensje to pozytywne zaskoczenie, bo w większości miejscach przystawali na moje warunki, albo nawet po cichu sugerowali, że nie są wcale wygórowane co było dla mnie dużym zaskoczeniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4784 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz na pracuj.pl rzeczywiście tak sobie, ale ja zaczęłam szukać od wczoraj... A niskie wynagrodzenie, które Ci zaproponowali może wynika z tego, że firma słaba albo mała ![]() Ja mam w sumie prawie 4 lata doświadczenia zawodowego,ale szczerze mówiąc nie zdążyłam wypracować sobie przez te lata dobrego wynagrodzenia i trochę sobie tym strzeliłam w stopę. Poprzednio ponad 2 lata pracowałam w oddziale b. dużej, znanej korporacji, dostałam 2 duże awanse a cały czas tak naprawdę pracowałam za tą samą, śmieszną pensję i na umowę zlecenie ![]() ![]() ![]() Powodzenia w powodzeniu Twoich rekrutacji! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4785 |
Zakorzenienie
|
pamiętam, bo też tak miałam, a właśnie na jesieni zeszłego roku szukałam pracy. Tyle w listopadzie nawysyłałam, że do Świąt praktycznie codziennie miałam jakieś rozmowy. Teraz zaczęłam szukać w lipcu i słabo jest w porównaniu z tym co kiedyś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4786 |
Raczkowanie
|
U mnie w lipcu jeszcze się coś działo, było sporo ogłoszeń i miałam po 2 rozmowy tygodniowo, niestety nic z nich nie wynikło z róznych powodów. Ale sierpień to tragedia, ogloszeń nie ma, telefon milczy, a u mnie narasta stres:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4787 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja to teraz miałam dużego farta, że w lipcu w sumie znalazłam pracę i od sierpnia zaczęłam pracować, bo tak to pewnie bym właśnie czekała do marca. Zauważyłam, że większość posad udawało mi się zdobyć w wakacje, natomiast po wakacjach albo po nowym roku to już nie koniecznie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4788 |
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie do Was odnośnie wymagań finansowych. Ile byście zażądały mając następujące kwalifikacje:
- 5 lat doświadczenia zawodowego; - Wyższe wykształcenie; - Kilka kursów kierunkowych; - Angielski na poziomie B1-B2 (w trakcie kursu); - Znajomość programów do fakturowania oraz systemów CRM. Praca w małym lub średnim przedsiębiorstwie, usługowo-produkcyjnym, w dziale handlowym i/lub administracji, we Wrocławiu. Liczyć się też trzeba z dojazdami (ok. 250zł/miesięcznie). |
![]() ![]() |
![]() |
#4789 |
Rozeznanie
|
a ja byłam wczoraj na rozmowie w typowej korpo jako specjalista ds reklamacji. Dziś im się kończy rekrutacja dadzą znać, Mam nadzieję,że dostanę tę pracę bo facet wałkował mnie z 30 minut i był bardzo zaskoczony że w tym wieku jestem juz menagerem sklepu. Trzymajcie kciuki.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4790 |
Konto usunięte
|
Zostałam zaproszona na rozmowę do firmy, do której przez przypadek w wiadomości napisałam, że chcę aplikować na całkiem inne stanowisko niż było w ogłoszeniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4791 |
Zakorzeniona
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47862796]Zostałam zaproszona na rozmowę do firmy, do której przez przypadek w wiadomości napisałam, że chcę aplikować na całkiem inne stanowisko niż było w ogłoszeniu
![]() Ale zaprosił Cię na rozmowę na to stanowisko z ogłoszenia, czy to które napisałaś? |
![]() ![]() |
![]() |
#4792 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4793 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4794 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4795 |
Zakorzeniona
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47865166]Na to z ogłoszenia. Nie wiem czy u nich w ogóle jest takie stanowisko jak ja napisałam.
![]() ![]() ![]() Ale oddzwonili, czyli nie załamała ich ta pomyłka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4796 |
Zadomowienie
|
No, coś się w końcu w dobrą stronę ruszyło. Mam zaproszenie na jedną rozmowę na jutro (ale nie jest to praca mych marzeń i zdaje się, że warunki będą kiepskie, więc idę bardziej sprawdzić, czy mam rację i nie bardzo mi zależy).
Zgłosili się do mnie również w sprawie stażu, na którym mi bardzo zależy (niestety bezpłatny, ale mega dużo mogę się tam nauczyć) i mam też szansę na niezły staż z UP - tu jeszcze nic nie wiadomo. Niby nic jeszcze konkretnego, ale już zaczynał mnie irytować milczący telefon na zmianę z zaproszeniami do cc i akwizycji (ukrytymi pod róznymi przykrywkami).
![]() |
#4797 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś byłam na rozmowie w sprawie pracy na której bardzo mi zależy, już drugi etap. Niestety zbyt często pojawiała się kwestia tego, że nie mam doświadczenie w tej konkretnej branży ani wykształcenia kierunkowego, także pewnie wyjdzie tak jak zwykle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4798 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki! Cytat:
Cytat:
Na swoim doświadczeniu mogę doradzić, że najgorsze to jest bycie w sferze komfortu. Ja pomimo kiepskiej pensji i słabych warunków siedziałam tyle czasu w poprzedniej firmie, bo w sumie ludzie byli spoko, miałam mega samodzielne stanowisko, nikt mi nie zaglądał przez ramię, mogłam nawet wyjść w godzinach pracy na zakupy czy długi lunch i nie chciałam tego stracić, ale na dłuższą metę czy było warto wiedząc, że gdzieś indziej zarobiłam spokojnie 80 % więcej, miałabym benefity i lepsze warunki? Gdybym wcześniej zmieniła pracę to bym miała teraz spokojnie jakieś oszczędności, zwiedziła trochę świata w międzyczasie, bo tak to dorabiałam sobie po godzinach i na nic nie miałam czasu nawet na wakacje ![]() Dlatego kwestia do zastanowienia czy jest po prostu sens? Ale co do naszego nastawienia to wciąż uważam, że w pierwszych latach kariery lepiej jak ktoś jest pokorny i patrzy najpierw co ma do zaoferowania i czego się może nauczyć niż ci wszyscy młodzi gniewni, co często nawet matury nie mają, ale za 1700 PLN to oni pracować nie pójdą, bo i takie osoby znam. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4799 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Taki rodzaj pracy nie jest doceniany i nawet jak ktoś ma 10 lat doświadczenia to ciężko o awans/podwyżkę - przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. Wprawdzie to nie moja branża, ale np. sekretarka w mojej pracy zarabia właśnie 2500 netto na umowę o pracę (z biegłą znajomością języka).
![]() |
#4800 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam dwa pytania:
1. Czy wysyłacie aplikacje do firm, które w danej chwili nie rekrutują bądź nie mają informacji o rekrutacjach na stronach. Jednym słowem czy wysyłacie tzw. spontaniczne aplikacje? 2. Czy podczas rozmów rekruterzy nawiązują na kursów/szkoleń, które macie umieszczone w cv. Pytam, bo zapisałam się na dwa kursy w ramach Uniwersytetu Otwartego na UW - jeden z kreatywności i twórczego myślenia a drugi pt. "Techniki i umiejętności praktyczne w zarządzaniu projektami". Wiadomo robię to dla siebie, ale jestem ciekawa czy rekruterów takie kursy w ogóle interesują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.