|
|
#691 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Ślinka mi kapie,jak oglądam ten program.
Wielka prośba - jak zdążycie(lub zdążyłyscie)zapisać jakiś przepis,to podzielcie się tą pyszną tajemnicą.Ja dzisiaj czekałam,ale oczywiście 'coś' musiało mi przeszkodzić :[ |
|
|
|
|
#692 |
|
Rozeznanie
|
a mi muffinki nie wychodzą
robiłam je już 3 razy i nigdy mi nie wyrosły
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
ma może któraś z Was przepis na te czekoladowe muffinki, co robiła Nigella?
zamiast zapisywac co ona dodaje i ile to tylko gapiłam sie w ekran i mi ślinka ciekła ![]() heh... sama już znalazłam odpowiedź na moje pytanie na stronie TVN style ![]() MASA SUCHA: -250g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia -175 g cukru - 0,5 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao -150 g groszków czekoladowych MASA PLYNNA - 250 ml mleka - 90 ml oleju roślinnego - łyżka aromatu waniliowego - 1 jajo Lączymy ze sobą obie masy mieszamy nie używając miksera, im wiecej grudek tym lepiej. Nastepnie przelewamy mase do foremek i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. |
|
|
|
|
#694 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka. Oglądalam wlasnie ostatnio Nigellę o czekoladzie... bo leciala powtorka. I widzialam tam takie platki z czekoladą wsadzone do lodowki ktore potem się je. Czy wiecie czy koniecznie muszę roztopic marsy czy wystarczy jak dam czekoladę ? Boję się jednak że sama czekolada nie zlepi dobrze platkow i ze nie bedzie to się trzymac po wyjęciu z lodówki... może jednak wyjdzie
Albo dodam odrobinę miodu pozdrawiam
|
|
|
|
|
#695 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
, robiła te kulki z roztopionej czekolady i złocistego syropu, ale nie sprecyzowała, jakiego.
|
|
|
#696 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny zrobiłam te muffinki
i są rewelacyjne ja zrobiłam w wersjii dietetycznej z maki razowej250g maki razowej 2lyzezki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody 150g musli bez cukru 250ml mleka 2% 5lyzek oleju wyszły pyszne a na gorze ozdobiłam wisnia drylowana(1fotka) czekoladowe wzbogaciłam je rodzynkami do środka i wisniami drylowanymi ...pycha szybko znikaja(robione w foremkach do babeczek)(2fotka)
|
|
#697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Złoty syrop z kolei można zastąpić miodem i koło się zamyka ![]() Igusiu kombinuj. Każde nowe doświadczenie wzbogaca ![]() Co do Nigellowskich słodkości - ostatnio piekłam sernikobrownies z malinami, ale nie wiem, czy polecać. Dobre było, zwłaszcza ostatni kawałek , ale po tych wszystkich komentarzach na forum Gazety ("niebo w gębie", "najlepsze ciasto jakie jadłam") spodziewałam się czegoś innego . Nie wiem, może jestem rozwydrzona kulinarnie .W każdym razie radzę stanowczo ograniczyć dodatek cukru w tym wypieku
|
|
|
|
#698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ifrit widzę, że postanowiłaś zaatakować każdy wątek tymi zdjęciami
|
|
|
|
|
|
#699 |
|
Zakorzenienie
|
ifrit jutro mam w planach robić te muffiny tylko mam jeden problem i prosze o pomoc
Czy piekłaś je w formie i dodatkowo w tych foremkach papierowaych czy jak ?
|
|
#700 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
lullaby22 a jak hehe wkoncu z przepisu Nigelli wiec postanowiłam i na ten watek dać bardzo lubie czytac Twoj watek
|
|
|
#701 |
|
Wtajemniczenie
|
Oooo... widze, ze nie tylko ja jestem fanka Nigelli
hehe ostatnio kupilam sobie nawet jej ksiazke i.. polecam bardzo fajne przepisy sa a muffiny z marsow sa po prostu BOSKIE !!
|
|
|
#702 |
|
Przyczajenie
|
Ostatnio Nigella robila zabajone. Czy ma ktos moze przepis na te zabajone? Bardzo prosze.
|
|
|
|
|
#703 |
|
Przyczajenie
|
Ostatnio Nigella robila zabajone. Czy ma ktos moze przepis na te zabajone? Bardzo prosze.
|
|
|
|
|
#704 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale umiem się smiac z siebie więc mowię serio serio hhehehe. Zrobilam więc i mowię ze zrobilam z czekolady i jednego snickersa ( marsow nie bylo ) . Dodalam tez lyzeczkę miodu. No i oczywiscie maslo . Tylko chyba za dlugo roztapialam to wszystko bo na dnie garnka zrobilo mi się trozeczkę czekoladowej wody hehe . Ale wyszly dobre ogolnie. Tylko zamiast na godzinkę wsadzilam na cala noc bo robilam je pozno. No ale wyjelam dzis na chwilkę i bylo ok . Aha i zamiast platkow zwyklych dalam platki takie mussli No i smakuje to jak te ciastka jeżyki
|
|
|
|
|
|
#705 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, z góry przepraszam jeśli pytanie i odpowiedź już się pojawiła ( przeglądam sporadycznie w pracy więc w stresie coś mogło mi umknąć
)) ale chciałabym wiedziec, czy któraś zamiast ricotty do gorących placuszków wykorzystywała inny serek ? nie były takie złe ale moze wolałabym coś słodszego........ ))))
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
|
|
|
|
#706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#707 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 łyżki cukru, 2 żółtka do miski, 2-3 łyżki wina musującego, 1/3 szkl. kremówki Miske postawić na większym garnku z gotującą wodą i ubiać w kąpieli wodnej na jednolitą, gładką, puszystą masę ok 10 minut, pod koniec ubijania dodać 2-3 łyżki wina musującego. Miskę z masą wstawic do miski z lodem i schłodzić. Ubić śmietanę, połączyć z masą jajeczną i przelać do pucharków. |
|
|
|
|
|
#709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#710 |
|
Zadomowienie
|
Czy ktos pamieta przepis na salatke Nigelli, do której podstawowym składnikiem była natka pietruszki? Pamietam, ze dodawala jeszcze cebulę czerwoną, kapary (? - chyba????) i potem polala to wszystko sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Ale czy to wszystkie składniki???
|
|
|
|
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale była u niej kiedyś taka sałatka z pokrojonego arbuza, fety, czerwonej cebuli właśnie i dużej ilości pietruszki, na pewno polane limonką i odrobiną oliwy. Bardzo smaczne
|
|
|
#713 |
|
Rozeznanie
|
Ila podaje tu przepis na sałatkę, mam nadzieję że o nią chodzi:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=73952&page=11 |
|
|
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
Boże ten program jest tak nudny,że mozna na nim dosłownie usnąć! Ta kobitka może jest ładna ale taka nudna jak flaki z olejem...Może gorsza jest jedynie Marta Stewart...
((
|
|
#715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że ładna, to już inna bajka
|
|
|
#716 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziwi mnie,że tyle osób zwraca uwagę na jej wygląd - przecież to program kulinarny ![]() Nigdy nie byłam w stanie oglądać programów tego typu,bo właśnie był nudne.Aż zjawiła się na antenie Nigella.Iza chyba musieliby salta robić przy gotowaniu,żeby Cię zainteresować?
|
|
|
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
Jakiś czas temu oglądałam jeden odcinek. Tylko że wtedy nie wiedziałam co oglądam i ostatnio na poszukiwaniu tytułu programu spędziłam godzinę. Byłam pewna że oglądałam to na kuchnia.tv - dlatego przejrzałam wszystkie programy i obejrzałam zdjęcia stamtąd - nie znalazłam. A dzisiaj przypadkowo weszłam w ten wątek, zajrzałam na oficjalną stronę Nigelli (pierwszy post) - i odrazu poznałam tą kobitkę - to o nią chodziło, nie wiedziałam tylko że to było na tvn style
Tak czy inaczej oglądając ten jeden odcinek (niecały zresztą) podchwyciłam dwa przepisy. Jeden na gorącą czekoladę, a drugi na czekoladowe ciasteczka na zimno, z płatkami kukurydzianymi. Obydwa przepisy wykorzystałam szykując desery dla rodzeństwa - a że baaaardzo im smakowało (więc chyba było dobre ), to ciągle pytają kiedy znów coś takiego zrobię. Teraz skoro już wiem co to był za program - oczywiście zaczynam oglądać regularnie
|
|
|
|
|
#718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#719 | |
|
Zadomowienie
|
Ludowa:
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.

<-

robiłam je już 3 razy i nigdy mi nie wyrosły 
, robiła te kulki z roztopionej czekolady i złocistego syropu, ale nie sprecyzowała, jakiego.
. Nie wiem, może jestem rozwydrzona kulinarnie
.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)