![]() |
#901 |
Rozeznanie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III
My mieszkamy nad teściami, kontakt codzienny jest, więc trudno byłoby mi bazować wyłącznie na bezosobowych formach, choć dłuuugo nie mogłam się przekonać do "mamo, tato". No ale raz nie było wyjścia, powiedziałam, i teraz mi łatwiej, choć zwracam się do nich tak, jak tylko muszę
![]() Dziś robiłam leczo, ale takie na zimę w słoikach, padam na twarz, a tu obiad jeszcze muszę ogarnąć ![]() Cukiernik ze mnie żaden, a jutro dwa ciasta będę piekła dla męża do pracy, bo awans zrobił i mają taką tradycję, że coś tam zawsze ktoś przynosi. Wczoraj goliłam nogi, jeszcze miesiąc i misja niemożliwa ![]()
#902 |
Raczkowanie
|
Oliwka, coś Ty
![]() ![]() ![]() Maczuma, ja to samo, teraz w tym wynajmowanym mieszkanku jest wanna co ma z 40 cm szerokości... nogi ogolić to wyczyn nie mówiąc o Krystynie ![]()
![]() Laura ![]() Edytowane przez sofia_the_first Czas edycji: 2014-08-27 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Zakorzenienie
|
Ja goląc nogi obijam się o brzuch, nawet w sumie nie widzę, czy Krystyna dobrze wygolona
![]() ![]()
#904 |
Zadomowienie
|
Paulinkus ja pisałam, że siedzenie po turecku może powodować rozwieranie i takie kłucie się odczuwa. Tak mi lekarz w szpitalu powiedział i nie siadam tak.
Ogolenie nóg to żaden problem, nawet z obcinaniem paznokci u nóg dawałam radę, ale ostatnio goliłam tą swoją "kryche" ![]()
![]() |
#905 | |
Zadomowienie
|
Mam pytanie do dziewczyn które pracują na umowę o pracę na czas nieokreślony albo mają własną działalność macie zamiar wykorzystać cały urlop macierzyńsko - rodzicielski w wymiarze jednego roku? Czy może chcecie się podzielić z tż albo w ogóle zrezygnować z części urlopu rodzicielskiego? Ja się waham wiadomo kasa od września będę chciała (o ile dostanę) posłać Juniora do żłobka i wrócić do pracy wykorzystałabym wtedy ok. 3/4 całości urlopu i zastanawiam się jak mi to ZUS przeliczy. Bo jeżeli wykorzystam tylko połowę czyli 26 tygodni to dostanę 100%, przy wykorzystaniu 26 + 26 dostanę 80% a jak będzie jeżeli będę chciała wykorzystać 26+ 8 dostanę za te 26 tygodni 100% a za 8 tygodni 60% czy mi to jakoś zliczą i wyliczą inaczej? Boje się że jak nie dam dziecka do żłobka we wrześniu to potem nie będę miała co z nim zrobić i będę musiała pójść na wychowawczy a nas na to nie stać potrzebujemy obu pensji. A jak wiadomo prywatne żłobki nie są tanie. Boshe gdzie ta polityka prorodzinna
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#906 |
Zadomowienie
|
ja to na czuja...najwyżej będzie nie równo:P ale fakt...bezpośrednie widzenie tylko w lustrze:P
dzisiaj wieczorem będę robić fotki to wam wrzuce na meila-brzucha oczywiście żeby któraś z kontekstu z krzesła nie spadła:P |
![]() ![]() |
![]() |
#907 |
Rozeznanie
|
Wracam z łowów i.. oczywiście nic nie mam
![]() ![]() Z kotem u nas problemu nie było, pozwalaliśmy jej wąchać, ogladać małego a jak sie poruszył to sie go bała i uciekała hehe. Jedynie co to zamkneliśmy ją w łązience jak przyjechalismy z małym i wypuscilismy dopiero jak go rozebrałam i juz był "w domu" Czytałam kiedys ze powinno sie niby tak robić ze to kot wchodzi do domu jak już jest dziecko a nie na odwrót, zeby kot widział ze to jest członek rodziny i ze mieszka juz z nami ![]() ![]() Ja do moich teściów tez nie mówie "mamo, tato" zaproponowali to po ślubie albo p oimieniu, ale ja ciągle stosuje formy bezosobowe jak wy hehe dobrze ze sama nie jestem ![]() ide kończyć obiad robic, dzis kotlety sojowe- juz wieki ich nie jadłąm, kasza gryczana i kap.kiszona ![]() Edytowane przez Justyssia87 Czas edycji: 2014-08-27 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#908 |
Rozeznanie
|
- Doradzcie mi prosze co moge zalożyc do takiej tuniki bo sie na tym nie znam, mam czarne leginsy wiec bylyby chyba ok a co pod spod?czarny long jakiś?albo szary? nie mam pojęcia
|
![]() ![]() |
![]() |
#909 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez 19Inka90 Czas edycji: 2014-08-27 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Zadomowienie
|
zależy czy jesteś zmarzluch.... ja pewnie bym założyła koszulkę 3/4 albo długi rękaw. nie lubię gołych ramion w taką pogodę bo cała marzne...
polecam wam stronkę zdrowejedzonko z bakaliami i różnymi kaszami itp. sama kupuję tam głównie bakalie ale powoli przekonuje się też do innych towarów. powoli włącza mi się smaczek na żurawine-typowo jesienna przegryzka...i zdrowa na nerki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#911 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Suqub witaj w klubie ![]() Dziewczyny, a czy bakalie należy parzyć? i inne żurawiny?. Bo gdzieś wyczytałam, że mają jakieś substancje konserwujące, które należy parzyć by je zmyć, ale nadal tego nie robię ![]()
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2014-08-27 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Rozeznanie
|
My z tż do swoich teściów mówimy bezosobowo lub Pan pani. Dla mnie jak dla Basi rodzice są tylko jedni i na zwrot mamo Tato trzeba sobie zasłużyć. Moim zdaniem mówienie do obcej kobiety, która nic nie wniosła w moje wychowanie mamo jest okrutne dla mojej Mamy. Ale rozumiem, że dla niektórych tradycja jest bardzo ważna i ze mozna mieć super kontakt z teściami. U nas rodzice i tesciowie chyba się przyzwyczaili do tego stanu bo póki co nic nie komentują. Pamiętam, że były jakieś propozycje z ich strony i jedna z nich było mówienie do nich po imieniu. Jakby co to wybiorę te wersje, choć pewnie też będą się starać mówić bezosobowo
![]()
#914 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Natomiast TŻ do mojej mamy zwraca się, z tego co zauważyłam, bezosobowo ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#915 |
Zadomowienie
|
oj dziewczęta dziewczęta...
![]() ja bakali nie parzę i nie myję. korzystam z zakupionych na tej stronie a im ufam. zresztą jak wrzucam do jakiegoś ciasta czy coś to potem i tak 180st w piekarniku... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Raczkowanie
|
Paulinkus ja nie wiem jak to jest dokładnie i jak oni Ci to wyliczą jak nie wykorzystasz całego macierzyńskiego
![]() ![]()
#917 |
Zadomowienie
|
podobno lepiej zadeklarować że bierzesz cały 80% a potem możesz skrócić z 2tyg wyprzedzeniem. ale chyba rozliczą wtedy jako 80%....
|
![]() ![]() |
![]() |
#918 |
Rozeznanie
|
Basjenia ja kiedyś padnę przez Ciebie i nie wstanę
![]() Justysia czarne legginsy i czarny długi rękawek to dla mnie klasyk do takich tunik na jesień ![]() ![]() ja kupiłam kiedyś bluzę oversize (oczywiście bez mierzenia ![]() ![]() ![]() ![]() a co bakalii...właśnie wsunęłam paczkę migdałów takich w łupince całych na zgagę i pomogło...a to miałam je wyparzyć ![]()
#919 |
Raczkowanie
|
Ja do swojej teściowej też nie mówię "mamo" nie mogę się jakoś przełamać
![]() Jak narazie golenie nóg nie sprawia mi jakoś trudności za to jeżeli chodzi o "inne miejsce" to już jest wyzwanie ![]() ![]()
![]() |
#920 |
Zadomowienie
|
Widzę, że nie tylko ja mam lichy kontakt z teściami... Jesteśmy 3 lata po ślubie a do tej pory "mamo i tato" nie przechodzi mi przez gardło, do tej pory zwracałam się bezosobowo, ale jak maleństwo się urodzi to może prościej będzie babcia i dziadek się zwracać:P
A co do zwierzaków to mamy kotkę 4 letnią, która bardzo nie lubi dzieci i się ich strasznie boi, nie wiem jak to będzie z nią... Ale napewno nie mam zamiaru jej oddać, bo jest jak członek rodziny ![]()
#921 |
Zakorzenienie
|
Gadalam z tz prawdopodbnie nie wyrobi sie zeby byc nausg tym 3d/4d bo maja full roboty jak ostatnie dwa dni wracal o 12 to dzis musi miec duzo roboty. Az mi lzy polecialy ze zlosci eh
#922 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() urlop macierzyński 20 + 6 dodatkowy razem 26 tygodni jest 100% płatny a potem składasz wniosek o urlop rodzicielski 60% płatny i nie musisz iść na cały tylko wziąć część ale nie mniej niż 8 tygodni. Można go wykorzystać w całości na raz lub podzielić na części, następujące bezpośrednio po sobie, nie więcej jednak niż trzy i nie krótsze niż 8 tygodni każda. Części te zatem nie muszą być równe. a tu strona z masą pytań i odpowiedzi ![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- no i wyczytałam, że jeśli złożysz wniosek o cały macierzyński + cały rodzicielski to płacą 80%, a jeśli w trakcie rodzicielskiego zdecydujesz się wrócić do pracy to niestety nie wyrównają Ci macierzyńskiego do 100%, chyba że zrezygnowałabyś z z całego rodzicielskiego. Wydaje mi się, że najlepiej isc na 26tygodni na macierzyński który masz 100% płatny, a potem złożyć wniosek o część urlopu rodzicielskiego ile tam chcesz tygodni i masz 60% płatne.
![]() |
#923 |
Rozeznanie
|
dzięki za rady
![]() tyle jem nad lapem ze mi okruszki wszedzie powpadały i co chwile mi jakas literka nie wchodzi jak pisze ![]() ![]() ![]() linka- Ty masz te owieczke stena czy jakos tak, mozesz sie wypowiedzieć na jej temat? ![]() ![]() dziewczyny, urlop rodzicielski to jest wychowawczy?tak sie to teraz nazywa? bo ja po macierzyńskim chciałabym isc na wychowawczy. lolcia- tak bakalie powinno sie przemywać, wyparzać chyba nie tzreba, słyszałąm żeby je przemyć ciepłą wodą żeby zmyć tą siarke i inne cuda :/ mam mega skleroze, mialam tyle rzeczy jeszcze napisać tutaj a nie pamiętam, na coś chciałąm poodpisywac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
nie bede bo mam na 16,45 aze tz ma nienormowane godziny pracy raz tak raz tak i nigdy nie wiadomo do konca ile to cieszko cos pod niego ustalac
#926 |
Rozeznanie
|
Justysia ale po co chcesz iść zaraz po macierzyńskim na wychowawczy który to masz nie płatny... wychowawczy a rodzicielski to co innego. Wychowawczy to tylko po to, że po jego zakończeniu nie jesteś bezrobotna i masz pracę do której możesz wrócić i ubezpieczenie w tym czasie. Koleżanka która musiała rehabilitować dziecko wraca właśnie po 2 letnim wychowawczym do pracy. I to jest urlop o który wniosek składasz u pracodawcy.
#927 |
Rozeznanie
|
basiabasia- ja myslałam, że wychowawczy jest płatny, tak mi mówiła koleżanka, co w zusie pracuje chyba ze jej chodziło o tej rodzicielski...sama juz nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Rozeznanie
|
to jeśli koleżanka pracuje w zusie to tym bardziej powinna wytłumaczyć o co chodzi a nie wprowadzać w błąd
![]()
#929 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Urlop rodzicielski jest urlopem płatnym, w trakcie którego przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego w wysokości 80 % lub 60 %, urlop wychowawczy - urlopem bezpłatnym. Czas wykorzystywania urlopu rodzicielskiego został ściśle określony: urlop ten musi następować bezpośrednio po skorzystaniu z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze. Natomiast urlop wychowawczy moża wykorzystywać w dowolnym terminie od narodzin dziecka do ukończenia przez nie 5 roku życia. Urlop rodzicielski w wymiarze do 26 tygodni można wykorzystać maksymalnie w trzech częściach, następujących bezpośrednio po sobie i nie krótszych niż 8 tygodni każda. Urlop wychowawczy w wymiarze do 36 miesięcy - w pięciu częściach, dowolnej długości, pomiędzy którymi mogą wystąpić przerwy. wszystkie info pochodzi ze strony ktora wrzuciła wcześniej Basiabasia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() U mnie dziś pięknie, słonecznie i ciepło ![]() ![]() Ja mam suczkę 7-letnią i zawsze była z nami tylko ona. To takie nasze małe dzieciątko od początku. Spała z nami w łóżku, ale teraz nie wpuszczamy jej już do pokoju, żeby nauczyć ją by spała w drugim pokoju i żeby małej nie traktowała jako konkurencji, która wygryzła ją z pokoju ![]() Odnośnie spania z dzieckiem - to ja nie jestem zwolennikiem spania w jednym łóżku z dzieckiem. Dziecko będzie spało w jednym pokoju z nami, ale musi wiedzieć, że każdy ma swoje łóżko, w którym śpi. Nie wyobrażam sobie spania z np. 4 letnią córką i mężem w jednym łóżku (tak jak któraś napisała, że w rodzinie tak jest). Pierwszy okres będziemy razem w pokoju, później dziecko zostaje samo w pokoju swoim a my idziemy do salonu.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:48.