Panny Młode 2008 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-13, 11:57   #1051
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Dot.: Panny Młode 2008

Cześć dziewczyny!Nie chodzę na obcasach Mam problemy ze stawami biodrowymi i o obcasach nie ma nawet mowy. Jedynie malutki słupek. Mój TŻ ma 170 cm Jestem z rocznika 85:od grudnia lub sycznia chyba by wypadało zacząć szukać sukni?

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010

Edytowane przez Melodia mgieł nocnych
Czas edycji: 2007-07-13 o 11:59 Powód: dopisek
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-13, 22:50   #1052
ysmay1
Raczkowanie

GG do ysmay1

okresy zimowe to dopowiedni czas na poszukiwania

ysmay1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-14, 08:44   #1053
blush
Zadomowienie

Ja planuję zakupić sukienkę w lutym albo w marcu i mam nadzieję że wtedy będą niższe ceny. Spróbuję ją przechować do września w sklepie albo poszukam jakiegoś innego dogodnego miejsca. Jak myślicie, nic się nie stanie białej sukience przez pół roku przechowywania?? Może macie jakieś patenty żeby sukienka zachowała śnieżną biel??
Stary 2007-07-14, 14:24   #1054
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Juhuuuuuuuuuuuu!:ju pi:Mamy zaklepaną wstępnie salę na 31 maja Mój TŻ ma teraz bardzo trudną sytuację w rodzinie, więc zaręczyny oficjalne się odwleką. Ale sala zaklepana na 4 tygodnie A potem może uda nam się umowę podpisać Więc prawodpodobnie będę majową panienką

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-15, 19:14   #1055
niunia198720
Przyczajenie

Witajcie ja tez planuje ślub na 2008 marzył mi się sierpień, ale z powodu ślubu brata ciotecznego mojego Słoneczka, który jest właśnie w sierpniu 2008 wybralismy wrzesień a dokładnie chcielibysmy żeby to był 6 września o północy podany będzie nie tylko tort weselny, ale też tort urodzinowy mojej młodszej siostry (ponieważ urodziny ma 7 września i skończy 9 lat). Jak na razie jeszcze nic nie zaczeliśmy załatwiać, ale powoli planować sale prawdopodobnie będziemy mieć tą co w zeszłym roku moja siostra cioteczna, sala śliczna i ślicznie udekorowana, jedzonko też byo pyszne, ale oczywiście menu będę wybierać inne, orkiestrę też prawdopodobnie będę mieć ta samą co ona bo wokalistka super śpiewa i ma super głos, piosenki były mieszane, ale każdy się świetnie bawił, kościół tez już mamy wybrany, a będzie to moja parafia myślę, że problemów nie bedzie bo mam super proboszcza to by było na tyle jak juz zaczne większe przygotowania to będę was oczywiście informowała
niunia198720 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-15, 22:52   #1056
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Witam Ciebie serdecznie niunia198720 w naszym wątku wielkich ślubnych oczekiwań . Dobrze, że dzięki siostrze ciotecznej masz już sprawdzony lokal, zespół itp. to zawsze coś. Oczywiście jak już rzucisz się w wir wielkich przygotowań informuj Nas jak Wam idzie.
Stary 2007-07-15, 23:53   #1057
agu_gu3
Raczkowanie

GG do agu_gu3

Drogie Panny Młode 2008,
Śledziłam ten i wiele podobnych wątków już od dawna, a teraz od soboty moge sie juz pelnoprawnie tu wypowiadac
Mój Miły sprawił nam olbrzymią radość, zaskoczył mnie i się oświadczył!!

Biorę ślub 14.06.2008

Pozdrawiam Was serdecznie i napewno bede tu zagladac jeszcze czesciej
agu_gu3 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-15, 23:56   #1058
ysmay1
Raczkowanie

GG do ysmay1

grono 2008 roku sie powieksza

ysmay1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 01:38   #1059
niunia198720
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Witam Ciebie serdecznie niunia198720 w naszym wątku wielkich ślubnych oczekiwań . Dobrze, że dzięki siostrze ciotecznej masz już sprawdzony lokal, zespół itp. to zawsze coś. Oczywiście jak już rzucisz się w wir wielkich przygotowań informuj Nas jak Wam idzie.

Dziękuję za miłe powitanie jak na razie poszukuje wymarzonej sukni, a wychodzi na to, że będę musiała szyć ponieważ moja wymarzona to w sumie 3 połączone w jedna
Stary 2007-07-16, 09:29   #1060
Pomponka
Raczkowanie

GG do Pomponka

niunia witaj, w takim razie będziemy ślubować tego samego dnia

Cytat:
Napisane przez niunia198720 Pokaż wiadomość
Dziękuję za miłe powitanie jak na razie poszukuje wymarzonej sukni, a wychodzi na to, że będę musiała szyć ponieważ moja wymarzona to w sumie 3 połączone w jedna
Też ostatnio przeglądałam suknie i wpadła mi w oko jedna z kolekcji Pronovias ale nie wiem czy na początku roku 2008 w salonach będzie jeszcze kolekcja z 2007 roku, orientuje się ktoś jak to działa?

Edytowane przez Pomponka
Czas edycji: 2007-07-16 o 13:17
Pomponka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 09:46   #1061
Madlen__18
Zakorzenienie

A ja mam jedną problematyczną kwestię. Z racji, że teraz dużo przecen będzie, chcieliśmy z Tżtem kupić jakoś niedługo buty, mogą sobie przecież leżeć.
I tu oboje mamy problem. Ad Tżta, nie przepada za obuwiem wizytowym, ale na ślub to już się wypada poświęcić...tyle że te buty są..okropne. Po prostu oboje nie znosimy szczerze butów "z czubkami" a teraz 3/4 jest właśnie takich. Z kwadratowym przodem, są w miarę okej, ale generalnie mam problem co będzie pasowało (kroj garnituru wstępnie mamy) na ślub. Istnieje gdzies na wizażu taki temat? Bo teraz wszędzie gdzie widzę młodą parę to wzrok mi jedzie w dóóół na buty pana ślubnego
Druga kwestia: Nie mogę z przyczyn zdrowotnych nosić butow na obcasach, a jeśli już to na bardzo delikatnym. I także mam problem z kupnem czegoś ładnego. Ogólnie proszę linka do tematu z butami, lub jakieś propozycje (niekoniecznie tu, co by tematu nie zaśmiecać))
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 10:23   #1062
calva
Raczkowanie

GG do calva

widzę że coś się ruszyło na forum witam nowe Panny Młode
powoli zaczynamy mieć problemy z przygotowaniami i niedługo nasze forum będzie gorące od tematów i temacików<jupi>

my podpisaliśy umowę z fotografem i pozostał jeszcze Kościółale trzeba poczekać na to by zdobli kalendarz na przyszły rokmam i tak zamiar katować księzy o nasz termin i godzinęzacznę od sierpnia

w czwartek (mam nadzieję) zaczynamy nauki

calva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 11:14   #1063
sanetka
Zakorzenienie

a ja tak sobie mysle ze pogoda pogoda ale nie chcialabym brac slubu w taki upal jak jest teraz.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 14:53   #1064
niunia198720
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Pomponka Pokaż wiadomość
niunia witaj, w takim razie będziemy ślubować tego samego dnia

Też ostatnio przeglądałam suknie i wpadła mi w oko jedna z kolekcji Pronovias ale nie wiem czy na początku roku 2008 w salonach będzie jeszcze kolekcja z 2007 roku, orientuje się ktoś jak to działa?

Miło, że ten sam dzionek Wiesz jak ja przeglądałam różne kolekcje w internecie to mili tez kolekcje z 2006 roku więc chyba powinny w 2008 być jeszcze z 2007. Ja już z moim Słońcem zaczeliśmy przeglądać obrączki Żeby juz zacząć w pełni przygotowania trze3ba jeszcze poinformować mamę mego Słońca, ale z tym nie będzie problemu Moja mamusia już wie i bardzo sie cieszy więc jak mama mego lubego wróci z wakacji poinformujemy ją i bierzemy się do roboty ja juz wizję swojej sukienki mam, z sala i zespołem problemu mam nadzieje nie bedzie jesli chodzi o termin. A jak proboszcz mi powie, że nie ma jeszcze kalendarza na 2008 rok to mu kupie i zaniosę Jak to jest z tymi naukami?? Moja matula mówi, że nie które trwają nawet rok!!! He he dziś mojemu lubemu pokazałam pierścionek zaręczynowy który mi się podoba bo zaręczyny za miesiąc takie oficjalne dopiero a kwestie świadkowej tez już mam z głowy bo będzie nią moja długoletnia przyjaciółka, z którą przyjaźnie się 16 lat świadka też chyba mamy brat mojego lubego o ile nie bedzie problemów bo mieszka w Hiszpanii. W sumie to ja już cąłą wizję ślubu już mam łącznie z listą gości Ale sie rozpisałam Pozdrawiam was wszystkie Panny Młode 2008:cm ok:
Stary 2007-07-16, 14:56   #1065
Pomponka
Raczkowanie

GG do Pomponka

niunia z tego co wiem nauki trwają miesiąc (4 spotkania, raz w tygodniu) lub są weekendowe nauki i trwają jeden weekend.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-16, 16:38   #1066
niunia198720
Przyczajenie

Cytat:
niunia z tego co wiem nauki trwają miesiąc (4 spotkania, raz w tygodniu) lub są weekendowe nauki i trwają jeden weekend.

Dziękuję, kamień spadł mi z serca, a jeszcze jedno pytanie mam o co chodzi z tą poradnią rodinną?? to konieczne??
Stary 2007-07-16, 17:04   #1067
Pomponka
Raczkowanie

GG do Pomponka

Cytat:
Dziękuję, kamień spadł mi z serca, a jeszcze jedno pytanie mam o co chodzi z tą poradnią rodinną?? to konieczne??
tak, to też konieczne, po naukach trzeba 2 albo 3 razy udać się do poradni małżeńskiej, chyba jest wykład i indywidualna rozmowa z narzeczonymi. Ale tak dokładnie to się jeszcze nie orientuję
Stary 2007-07-16, 17:31   #1068
niunia198720
Przyczajenie

A wiesz może co się robi w takiej poradni??
Stary 2007-07-16, 17:54   #1069
Pomponka
Raczkowanie

GG do Pomponka

Cytat:
A wiesz może co się robi w takiej poradni??
chyba rozmawia na temat małzeństwa, metody naturalnego planowania rodziny itd
Stary 2007-07-16, 18:48   #1070
Yona84
Raczkowanie

Wita wszystkie nowe panny Młode i szczęśliwe Narzeczone Przygotowań wiele a mijuż szybko płynie czas... teraz jestem na etapie zespołu/Dj'a... Którą opcję wybrałyście? i jakie były za i przeciw...
Yona84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 18:53   #1071
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yona84 Pokaż wiadomość
Wita wszystkie nowe panny Młode i szczęśliwe Narzeczone Przygotowań wiele a mijuż szybko płynie czas... teraz jestem na etapie zespołu/Dj'a... Którą opcję wybrałyście? i jakie były za i przeciw...
wybralismy zespol. a to dlatego ze mielismy te "przyjemnosc" byc na weselu gdzie gral dj. zreszta w okolicy raczej innych dj niz ten co gral nie ma.
jakos ta tak zespol mi bardziej przypadl do gustu. to nic ze biora wiecej, mam nadzieje ze zabawwa bedzie dobra.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 18:59   #1072
niunia198720
Przyczajenie

Cytat:
chyba rozmawia na temat małzeństwa, metody naturalnego planowania rodziny itd

Dziekuję, to chyba nie bedzie takie straszne, tylko nie wiem po co to chyba każdy wie jak się zakłada rodzinę i jakie są obowiązki będąc małżeństwem:/
Stary 2007-07-16, 19:10   #1073
Pomponka
Raczkowanie

GG do Pomponka

My wybraliśmy DJa. Nie mamy najlepszych wspomnień po weselach z zespołami a w zeszłym roku byliśmy na weselu prowadzonym przez DJa i było rewelacyjnie.
Mamy muzykę w oryginalnym wykonaniu, w różnych językach, odpada problem przerw A jeszcze jak spotkaliśmy się z naszym DJem - byliśmy już 100% pewni: widać, że potrafi nie tylko puszczać muzykę ale i ma masę ciekawych pomysłów na zabawianie gości i rozkręcanie imprezy. Z tych oto powodów zdecydowaliśmy się na DJa
Stary 2007-07-16, 19:37   #1074
niunia198720
Przyczajenie

Dziewczyny może któraś z was mi powie jakie sa potrzebne dokumenty do slubu konkordatowego
Stary 2007-07-16, 19:41   #1075
Pomponka
Raczkowanie

GG do Pomponka

Cytat:
Dziewczyny może któraś z was mi powie jakie sa potrzebne dokumenty do slubu konkordatowego
Cytat ze strony internetowej kościoła, w którym chcemy brać ślub:
W kancelarii parafialnej przedstawiają osobiście następujące dokumenty:
  1. Metryki chrztu do ślubu kościelnego (ważność wydania: 6 miesięcy przed datą ślubu)
  2. Dowody osobiste
  3. Ostatnie świadectwa z katechezy szkolnej
  4. Zaświadczenie o Bierzmowaniu
  5. Zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa z Urzędu Stanu Cywilnego w 3 egzemplarzach (adres USC - Kraków, ul. Lubelska 27).
  6. W przypadku wdowców - metryka śmierci współmałżonka.
Stary 2007-07-16, 19:58   #1076
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agu_gu3 Pokaż wiadomość
Drogie Panny Młode 2008,
Śledziłam ten i wiele podobnych wątków już od dawna, a teraz od soboty moge sie juz pelnoprawnie tu wypowiadac
Mój Miły sprawił nam olbrzymią radość, zaskoczył mnie i się oświadczył!!

Biorę ślub 14.06.2008

Pozdrawiam Was serdecznie i napewno bede tu zagladac jeszcze czesciej
Super, że do Nas dołaczyłaś

Cytat:
Napisane przez ysmay1 Pokaż wiadomość
grono 2008 roku sie powieksza
Jak tak dalej pójdzie to niedługo powstanie II cz Naszego wątku

Cytat:
Dokładnych info zasięgne od swojej siostry, brała ślub konkordatowy 4 lata temu. Teraz na necie znalazłam przydatny link zawierający dokładne informacje o zawieraniu takiego rodzaju ślubu

Ślub Konkordatowy
  • Od lipca 1998 roku (po podpisaniu ustawy konkordatowej przez Polskę i Stolicę Apostolską) wystarczy zawrzeć związek małżeński w kościele oraz dopełnić kilku formalności, aby był on uznawany przez polskie prawo. Jest to tzw. ślub konkordatowy. Ślub konkordatowy najczęściej jest zawierany w parafii panny młodej lub pana młodego. Można jednak wziąć ślub także w innym kościele. Wzięcie ślubu w innej parafii wymaga zgody własnej parafii.

Wymagane dokumenty:
  • dowody osobiste
  • metryki chrztu (nie starsze niż 3-miesięczne)
  • zaświadczenia o bierzmowaniu (jeżeli nie zaznaczono tego na świadectwie chrztu)
  • świadectwa nauki religii
  • zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego o braku okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego
  • potwierdzenie nauk przedmałżeńskich i odbycia spotkań w poradni rodzinnej
  • zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi jeżeli głoszone były w innej parafii
  • zaświadczenia o spowiedzi

Termin:
  • 6 miesięcy przed wybraną datą ślubu należy zgłosić się do kancelarii parafialnej w celu ustalenia dokładnej daty ślubu (czasami należy tę datę potwierdzić w wyznaczonym przez księdza terminie).
  • 3 miesiące przed ustaloną datą ślubu w kancelarii parafialnej spisuje się protokół przedślubny. Do spisania protokołu z dokumentów potrzebne będą cztery pierwsze pozycje (patrz wyżej - wymagane dokumenty). Po spisaniu protokołu przez 2 tygodnie w parafiach młodych głoszone są zapowiedzi. Młodzi przystępują po raz pierwszy do spowiedzi. W tym samym czasie należy rozpocząć uczęszczanie na kurs przedmałżeński (kurs trwa do 10 tygodni).
  • Nie wcześniej niż trzy miesiące przed uroczystością należy zdobyć z Urzędu Stanu Cywilnego zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa (zaświadczenie to jest ważne tylko 3 miesiące). W tym celu należy zgłosić się do U.S.C. z dowodami i skróconymi odpisami aktów urodzenia. Szczególne przypadki poznasz w rozdziale Ślub cywilny.
  • 2 miesiące przed ślubem należy zacząć spotkania w poradni rodzinnej (mogą trwać nawet 6 tygodni).
  • Tydzień przed należy spisać akt ślubu. W tym celu stawiamy się z kompletem dokumentów (bez zaświadczenia o spowiedzi) w kancelarii parafialnej. Do spisania aktu ślubu zgłaszają się również dwaj świadkowie z dowodami osobistymi. Jeżeli świadkowie z jakiś przyczyn nie mogą się stawić wystarczy podać ich imiona, nazwiska, wiek oraz adresy.
  • Dzień przed ślubem po raz drugi przystępujemy do sakramentu spowiedzi.
  • W dniu ślubu należy przyjechać do kościoła na kilkanaście minut przed uroczystością. Wraz ze świadkami udać się do zakrystii. Musimy posiadać zaświadczenia o spowiedzi. Wobec świadków i księdza, który będzie udzielał sakramentu małżeństwa narzeczeni, składając podpisy, potwierdzają wolę wywarcia skutków cywilnych małżeństwa kanonicznego. Dokument podpisują także świadkowie, natomiast duchowny asystujący złoży swój podpis dopiero po zawarciu małżeństwa.
  • W ciągu 5 dni od zawarcia związku małżeńskiego ksiądz zobowiązany jest powiadomić o tym fakcie Urząd Stanu Cywilnego
  • Po około 2 tygodniach w Urzędzie Stanu Cywilnego gotowe są do odebrania skrócone odpisy aktu ślubu. Po odpisy ten może zgłosić się tylko jeden ze współmałżonków, ale z obydwoma dowodami osobistymi (do dowodów wbijane są odpowiednie adnotacje).
Opłaty:
  • w Urzędzie Stanu Cywilnego opłata skarbowa - 50 zł.
  • w kościele - "co łaska"
Opisana powyżej procedura może różnić się nieco w zależności od parafii, w której zawierany jest ślub. Szczegóły dotyczące wystroju kościoła, muzyki, możliwości robienia zdjęć i filmowania omawiamy z księdzem.
Stary 2007-07-16, 20:50   #1077
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Opłaty:
  • w Urzędzie Stanu Cywilnego opłata skarbowa - 50 zł.
  • w kościele - "co łaska"

dokumenty w USC podrożały niestety 84 zł
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 20:52   #1078
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez calva Pokaż wiadomość
w czwartek (mam nadzieję) zaczynamy nauki
calva a gdzie robicie nauki ?
bo też chcielibyśmy z tżem załatwić ten temat jakoś wcześniej

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-16, 20:57   #1079
niunia198720
Przyczajenie

Wielkie dziękiP rzeglądam rózne fora na tej stronie i tyle się dowiedział, że juz prawie wszystko wiem co i jak no już niedługo mam nadzieję bede wam pisała o postępach przygotowań
Stary 2007-07-16, 21:32   #1080
niunia198720
Przyczajenie

Chyba znalazłam swoją wymarzoną suknie w całości bo zarówno ja jak i moja przyjaciółka-świadkowa byłyśmy zgodne, że jest sliczna a ja zrobiłam tylko wielkie , ale musze ją uszyć ponieważ sklep w którymja znalazłam nie jest w Warszawie i nie pamiętam strony:/ a o to i ona
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg img0largea.jpg (50,7 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg img1largeaa.jpg (50,4 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg img2largea.jpg (75,2 KB, 14 załadowań)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości