![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Bezpieczna dzielnica. Warszawa
Hej
![]() Mój wątek poniekąd dotyczy zakupu mieszkania, ale ponieważ głównie chodzi mi o kwestię bezpieczeństwa dzielnicy, pozwoliłam sobie stworzyć go na Plotkowym, nie w Nieruchomościach. Mam na oku mieszkanie na Pradze Południe, konkretnie na ul. Grochowskiej na styku z Kamionkiem. Jednocześnie mam obsesję na punkcie własnego bezpieczeństwa - nie chcę przemykać wieczorami pomiędzy ćpunami i żulami, miło by było wracać do domu normalnie, nie z duszą na ramieniu, móc wyjść na spacer czy pobiegać. Pierwsze pytanie - ktoś może mieszka w okolicach? Jak tam jest? Drugie pytanie - jak najlepiej zbadać bezpieczeństwo dzielnicy? Zamierzam się przejść, może popytać sąsiadów, może wizyta na lokalnym komisariacie i wypytanie o sytuację? Co jeszcze radzicie? Wiem, sprawa może wydawać się błaha, ale jednak jest to spora inwestycja i fajnie by było nie żałować decyzji. ![]()
![]() |
#2 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Bezpieczna dzielnica...
Cytat:
Nie trzeba wierzyć też stereotypom. Ja mieszkam w dzielnicy, która cieszyła się złą sławą, mimo pieknego położenia na terenie parku krajobrazowego a 20 metrów od domu mam jeden z najpiękniejszych parków w stylu angielskim w Gdańsku. I co? I ponura sława się nie sprawdziła. Blok czyściutki, populacja starsza, cisza, spokój. Jak na wsi mimo, że do centrum mam 10 minut autobusem. Gdyby, wierzyła w to, co mowią o tej dzielnicy to bałabym się tu zamieszkać. Żule owszem, są. Ale wcale nie więcej, niż w innych dzielnicach. Zresztą to nie zuli trzeba się bać bo oni są nieagresywni, ale właśnie tych na gościnnych występach.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Na komisariacie to ci jakieś statystyki przedstawią,a te mówią,że najwięcej złodziejstwa,wyrywania torebek,włamań,kradzieży samochodów,pobić,rozbojów ,ćpunów i żuli jest w Wwa na dzielnicy Śródmieście.Podobno w każdym dużym mieście tak jest,tylko stereotypy są inne.
Tak wyczytałam w necie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A ja powiem tak - na im gorszej dzielnicy mieszkasz tym jesteś bezpieczniejsza ;p Swoi są zawsze bezpieczni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Obejrzyj mieszkanie, porozglądaj się po klatce, może umów się wieczorem? Będziesz widziała czy ktoś się schodzi. Pochodź po okolicy wieczorem, będziesz wiedziała jak tam jest.
Jeszcze w czasach studenckich jeździłam do koleżanki, która mieszkała w okolicach Wedla i nie było tam najprzyjemniej. Wielu bezdomnych, kilka prostytutek, całą noc słychać było bójki i krzyki. Teraz zapewne dużo się tam zmieniło, na dworcu jest straż, więc może i bezdomni omijają te tereny? Wiem też, że kilka starych kamienic zostało wykupionych i odremontowanych- wtedy nie masz co się bać o bezpieczeństwo w mieszkaniu. Jeśli szukasz tańszego mieszkania to może pomyśl o Międzylesiu, Gocławiu, Wawrze? ---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
Śródmieście i Centrum zawsze będą "niebezpiecznie", ponieważ to tam zwykle znajdują się kluby nocne, a do bójek często dochodzi pod wpływem alkoholu. Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-08-28 o 06:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak zbadać bezpieczeństwo? Przejdź się po okolicy, również po zmroku. Spotkasz cały folklor - tylko nie zakładaj złotego łańcuszka, biżuterii, zegarka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Byłam kilka razy na Pradze u mojej przyjaciółki i za każdym razem wmawiam sobie, że to już ostatni raz. Jej blok znajduje się właśnie przy Grochowskiej i zawsze wieczorem znajdziesz tam "ziomków" w dresach pijących piwko lub palących papierosy, albo ludzi którzy mianują Cię "panią prezes" by wyłudzić od Ciebie 1zł na alkohol. Nie polecam tej dzielnicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Znalazłam taką mapę
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...ACZ_MAPE_.html A z tego co jeszcze wyczytałam to złe statystyki ma Bemowo,ale za to ludzie mówią,że czują się tam bezpiecznie. Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-08-28 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://wawalove.pl/Najbardziej-niebe...13-roku-a12801 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
To też widziałam.Piszą,że Rembertów i Wesoła jest bezpieczna.To może tam byś celowała,bo też po prawej stronie tylko dalej.
Z bezpiecznych to czytałam jeszcze,że na Ursusie się nic nie "dzieje" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
znajoma mieszkała długo na ul. Siennickiej (to w okolicy) i nie skarżyła się na nic. Wszędzie może się trafić czasem dres jeden z drugim czy jakiś menel, ale Grochów nie jest taki straszny. Zielono, ładnie, dobra komunikacja. Moim zdaniem teraz w Warszawie najgorsza jest Wola i Śródmieście, wolałabym się tam nie zapuszczać po zmroku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zależy gdzie dokładnie chcesz mieszkać- ja osobiście nigdy nie kupiłabym mieszkania Kamionku- nie podoba mi się tam zbytnio, na Pradze Południe najbardziej podobają mi się okolice Olszynki Grochowskiej ew. Plac Szembeka- moja rodzina kupiła ostatnio tam mieszkanie w nowym budownictwie i są zadowoleni.
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dot.: Bezpieczna dzielnica. Warszawa
Na Pradze Południe jestem co 3dzień, mieszka tam mój starszy brat, często nocuję po wieczornych imprezach, i nigdy się nie bałam, a jestem nastolatką. Owszem, widziałam chodzących gdzieś dresów, ale nigdy mnie nawet nie zaczepili.
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, choć są naprawdę skrajne jeśli chodzi o bezpieczną Pragę
![]() ![]() Cytat:
![]() Pół życia mieszkałam w Wawrze i wiem, że dojazdy zabijają. Generalnie chciałam szukać czegoś na lewym brzegu, ale to mama będzie właścicielką mieszkania, a ona chce żebym mieszkała bliżej Wawra, i koniecznie chce stare budownictwo. Alternatywą byłby Gocław, ale tam tylko nowe bloki. Z kolei ja aż na Pragę Północ na pewno się nie zapędzę ![]() [1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;47895051]Ja nie mieszkałam dokładnie w tych okolicach, ale niedaleko i powiem tak: odradzam ![]() Jak zbadać bezpieczeństwo? Przejdź się po okolicy, również po zmroku. Spotkasz cały folklor - tylko nie zakładaj złotego łańcuszka, biżuterii, zegarka ![]() Przejdę, dziękuję za opinię ![]() ![]() Cytat:
![]() Jeszcze raz wielkie dzięki dziewczyny, oczywiście zapraszam do dalszej dyskusji o dzielnicach Warszawy, może komuś się jeszcze ten wątek przyda ![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Wcześniej mieszkałam na Ochocie, ale teraz tam królują dresy, żule i starsi ludzie - niektórym to pasuje. Kto zamieszka na Bemowie nie będzie chciał się stąd wyprowadzić i dobrze, bo do tego są tu stosunkowo tanie mieszkania, blisko Kampinos, bardzo dobre połączenia komunikacyjne, czyli brak korków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wola to dzielnica, która bardzo się zmieniła na przestrzeni ostatnich lat i nadal zmienia, jest więc bardzo zróżnicowana pod względem mieszkaniowym. Są tu kulturalne, nowe i bezpieczne osiedla, a są i okolice ze strasznymi "pekinami", tj. głównie komunalne bloki z mieszkaniami socjalnymi zasiedlonymi przez typową menelernię, albo budynki, w których remont już nikt nie inwestuje, bo pójdą do rozbiórki, kiedy tylko przesiedli się wszystkich mieszkańców... Tak jak ktoś pisał wyżej, trzeba się przejść po okolicy, bo na podstawie "renomy" całej dzielnicy trudno oceniać poszczególne mikroklimaty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
astro-loszka
|
Cytat:
![]() Brałaś pod uwagę Saską Kępę? Moja koleżanka tam mieszkała i bardzo sobie chwaliła. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() Mało bezpieczny wg mnie jest rejon na styku Woli i Ursusa, Odolany. Nie lubię tamtędy przemykać.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ja sporo jeździłam swojego czasu załatwiać sprawy na Terespolską do sądu. I gneneralnie to ja nawet w dzień średnio sie tam czułam. Zupełnie nie polecam tej części Warszawy. Bezpieczna jest bialoleka, ale to bardzo daleko i korki. Mieszkałam na Nowodworach i tam czułam się naprawdę bezpiecznie, bo same grodzone osiedla wokół i brak żulerii (troche było na tarchominie, ale ja tam wieczorami nie chodziłam). Ze śródmieścia bardzo polecam muranów.
![]() |
#23 | |
Buc
|
Cytat:
![]() ja lubię stare lewobrzeżne dzielnice, jest folklor i dresy i żulia i starsi ludzie ale budownictwo, bardzo dobra komunikacja i dużo zieleni przemawiają dla mnie za nimi.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
No juz bez przesady, warszawa po 1916 zaczęła sie bardzo rozszerzać, rownież po prawej stronie Wisły. Chociaż ja te 3 lata na Białołęce wspominam średnio, ale to przez korki kiedy budowali most północny i remontowali Żerań. No i na moim ukochanym muranowie żuli i dresów brak. Za to starsi ludzie i w wielu blokach piecyki gazowe, co bywa niebezpieczne. Spoko jest tez nowe miasto jeśli chodzi o miejsce do mieszkania. Oraz okolice Jana Pawla, ronda babka, inflanckiej (obok tych super apartamentów sa tez stare bloki).
![]() |
#26 | |
Buc
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sam się niedawno zastanawiałem nad dzielnicami Warszawy bo chciałem wrócić i co możecie powiedzieć o Woli szczególnie Ulrychów i rejony Olbrachta, lub ewentualnie Służewiec? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No nic, za tydzień oglądam mieszkanie i zobaczymy... Bo już entuzjazm mi opadł po niektórych komentarzach ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Ok, ale obiektywnie to warszawa tak samo jak Śródmieście.
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Na pewno jest tu jakiś wątek warszawianek, może tam zapytaj?
![]() Na jakimś forum stolicy też pewnie uzyskasz wyczerpującą odpowiedź. Nie ma to jak popytać znajomych i ludzi z okolic. Policja zna tylko suche statystyki. Ludzie wiedzą dokładnie, że tu i tam straszy ludzi gang Łysego, a tam jest spokojne osiedle staruszków na którym warto osiąść ![]() I tak jak Mijanou pisała- nie ma całkowicie bezpiecznych dzielnic. Do tego samego wniosku doszłam szukając mieszkania. Tu niby bezpieczne osiedle, ale blisko stadionu i po meczach robi się horror. Tu niby bezpieczne, ale dookoła parki i lasy, w których stacjonują małolaty na ławkach. Gdzie indziej znowu też niby fajnie, ale w sąsiedztwie masa klubów. Zawsze coś. Nigdzie nie powinno się beztrosko biegać po zakamarkach nocami, trudno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:39.